教育王國

標題: SMC vs Pui Kiu [打印本頁]

作者: kikivandewage    時間: 09-12-13 01:24     標題: SMC vs Pui Kiu

We got the offers from SMC and Pui Kiu, both thru-train and seems good schools, I hope some parents share wz us some different opinions. Can some parents compare them in terms of English learning environment and overall development environment as well.

Many tks.

作者: kikivandewage    時間: 09-12-14 22:33

parents can share your views? what are the commons and differences between these 2 school?

作者: jojolam_ma    時間: 09-12-15 08:33

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2150916&extra=page%3D1&page=2
作者: kikivandewage    時間: 09-12-22 09:52

tks jojoma, but it seems the thread didn't bring too much forth discussion for these 2 schools.

any SMC or Pui Kiu parents can share? I can not make up my mind as these 2 schools are somewhat similiar from my view.
作者: bbkingdombb    時間: 09-12-25 15:11

sorry. which is SMC?
作者: kikivandewage    時間: 09-12-26 21:33     標題: St.Margret Co-ed va Pui Kiu College

as subject
作者: larchai    時間: 09-12-29 15:16

hi kiki,

if you got both offers surely you should choose Pui Kiu College, because they are not the same level.

Pui Kiu College, provideds full range well development education, interesting/ friendly learning environment and it tends to a cheaper International school. For language they focus both English and Putonghua. There are a majority of ABC childs returning to HKG and choose to studying in this school.

And St. Margret is kind of band3, like Delia schools. Surely they emphasize more in English "gammar" and "accent" what they call as "correct" English, this is the only selling point of this school. But without this their teaching ways are still like other local schools.
作者: Sharon.123    時間: 09-12-29 18:42

Sorry! May I know which Pui Kiu College you are discussing.  Is it in Shatin or Taiwai?  If yes, is it Chinese Primary School?  

原帖由 larchai 於 09-12-29 15:16 發表
hi kiki,

if you got both offers surely you should choose Pui Kiu College, because they are not the same level.

Pui Kiu College, provideds full range well development education, interesting/ friend ...

作者: G-Ma    時間: 09-12-29 23:05

相信你係培橋既家長, 我認同pkc係一間好既學校, 但唔同意你講smc係一間brand 3學校.

smc同樣係有好多不同國藉學生及老師, 個人覺得smc亦可以算係一間較便宜既國際學校, 語言環境好好, 而且學校亦好注重學生德行, 各方面既培養都好平均.

我自己唔係pkc既家長, 認識唔深, 我唔會隨便將兩間學校比較, 亦好難話邊一間好, 每間學校都會有佢既優點缺點, 主要係睇家長自己想小朋友讀一間咩既學校.

原帖由 larchai 於 09-12-29 15:16 發表
hi kiki,

Pui Kiu College, provideds full range well development education, interesting/ friend ...

作者: Laputa    時間: 09-12-30 10:22

G-Ma,

你嘅回覆實在係好得體.  

kikivandewage,
其實2間學校都未有小學直升學生考中五, 所以未有資料去support孰好孰壞. 用pkc 羅校長所講, 佢地係概念股.

Here is my understanding of the schools from the school talks and interviews
PKC
1.  balance between Chinese and English
2.  校本課程 seems good - their worksheets and homework project is quite different from other schools (based on the worksheet and books the school displayed at the admission seminar).  
3.  resemblance to International school
4.  Better hardware

SMC
1.  Strong emphasis on English.  Although the vice-principal said they equally emphasize on Chinese, but at least the school choose English as their "Brand/selling point"
2. Other than English and Modern Language, their curriculum are no different to other local schools (SMC Parents, correct me if I am wrong)
3.  More pushy then PKC, but not as much as other local schools.  Starting from P.3, students need to go to school on Saturdays (not every Sat though).  Guess because they need to accomodate additional lessons for Modern Language.  That echoes what the Principal said on the admission talk - their aim is to combine the best from both local schools (academic and displine) and international school (English and not repetitive copy-type homework)

Both schools encourage students reading.  

It's a very tough decision

原帖由 G-Ma 於 09-12-29 23:05 發表
相信你係培橋既家長, 我認同pkc係一間好既學校, 但唔同意你講smc係一間brand 3學校.

smc同樣係有好多不同國藉學生及老師, 個人覺得smc亦可以算係一間較便宜既國際學校, 語言環境好好, 而且學校亦好注重學生德行, 各 ...

作者: G-Ma    時間: 09-12-30 16:25

你太客氣, bk係分享資訊既地方, 可以心平氣和咁討論當然係最好.

smc其實都好注重中文, 係課程上亦不斷改善及加強.  至於英文一直都很不錯, 學校用自己編制既教材, 鼓勵小朋友寫作, 對英語發音亦很注重, 所以大部份既學生都英語聽同講都唔錯, 以我囡囡為例, 我地同佢出去睇戲佢都會揀英文版, 唔會揀配音版.

無錯smc去到高小係會慢慢轉回較接近傳統教學, 呢個都係為左銜接高考, 除非係行IB, 如果唔係始終係香港升學, 好難完全擺脫傳統教學模式.  SMC本身係初小時係較活動教學, 學生本身已經培養到學習興趣, 到高小既轉變, 一般學生唔會覺得有太大問題.

外語亦係SMC另一個賣點, 外語都係由外籍老師任教, 而且已經包括係學費裡面, 雖然我地小三之後要返長短周, 但識多一種語言點講對日後工作都係有幫助.  

原帖由 Laputa 於 09-12-30 10:22 發表
G-Ma,

你嘅回覆實在係好得體.  

kikivandewage,
其實2間學校都未有小學直升學生考中五, 所以未有資料去support孰好孰壞. 用pkc 羅校長所講, 佢地係概念股.

Here is my understanding of the schools from the ...

作者: love_dreaming    時間: 09-12-30 17:16

smc英文環境似乎較多。
作者: kakaloklok    時間: 09-12-30 18:26

G-Ma...

請問學校會在何時聯絡新生家長? 例如: 購買課本, 校服 ?

另外, 學校於p1時怎樣編班 ? 要否再考編班試 ?
      是否每年都會max, (意思每年都會唔同班, 使同學與同學之間可互相認識 ?
      ...每年每級都只會有80人 ? (已包括外籍同學) ?

唔好意思, 問你那麼多問題..><...

作者: Sharon.123    時間: 09-12-30 18:32

Actually, I like SMC very much.  School's direction is very clear and in the right track.  If the kids have good English foundation in primary school that can enhance one's learning ability in higher education either in HK or abroad.  In HK, English is always a burden of most HK students rather than a tool because they are not familiar with English in CMI.

However, I have one concern is its secondary section.  As I know, their first P6 graduated students went to its secondary school.  I really want to know how is the standard of these pupils in S1?  

It is worth to mention that when we attended the 1st and 2nd interview, I found the primary school students are very polite and have good dicipline.  

原帖由 G-Ma 於 09-12-30 16:25 發表
你太客氣, bk係分享資訊既地方, 可以心平氣和咁討論當然係最好.

smc其實都好注重中文, 係課程上亦不斷改善及加強.  至於英文一直都很不錯, 學校用自己編制既教材, 鼓勵小朋友寫作, 對英語發音亦很注重, 所以大部份 ...

作者: G-Ma    時間: 09-12-30 18:53

kakaloklok & sharon.123,

一般學校明年會有信件通知家長何時回校購買書本及校服.

P.1編班唔會考編班試, 估計係按面試時既成績, 但每學期會評估學生程度, 然後再編組, 唔同科目可能會係唔組別, 所以學生們好快會互相認識.

至於中學問題, 其實SMC係小五已經加入科學, 地理及歷史科目, 所以去到中一對學生嚟講要適應唔會係大問題, 因為佢地本身理解英文既能力已經不錯, 比一般小學程度會高一D.  而且佢地又係直升, 唔需要再適應新環境, 同學都已經很熟悉, 學習壓力唔會好大.

原帖由 kakaloklok 於 09-12-30 18:26 發表
G-Ma...

請問學校會在何時聯絡新生家長? 例如: 購買課本, 校服 ?

另外, 學校於p1時怎樣編班 ? 要否再考編班試 ?
      是否每年都會max, (意思每年都會唔同班, 使同學與同學之間可互相認識 ?
       ...

作者: Sharon.123    時間: 09-12-30 19:56

Dear G-Ma,

Thanks for your quick response.  May I know what year are your kid studying.  Up to now, are you satisfied with this school.  Have you compared the standard of SMC with other DSS or government schools?  

One more important question.  Do you find your kid very hard to understand the GS and Maths?  As I remember, the principal of Ying Wa said YW choose Chinese as their language in primary school as they found the kids will be more easier to understand these two subjects in our mother language. Do you think it is true?  

Have you got confidence with this school's secondary section?  As you know, its secondary section has the burden of the history.

Thanks for your reply in advance.

原帖由 G-Ma 於 09-12-30 18:53 發表
kakaloklok & sharon.123,

一般學校明年會有信件通知家長何時回校購買書本及校服.

P.1編班唔會考編班試, 估計係按面試時既成績, 但每學期會評估學生程度, 然後再編組, 唔同科目可能會係唔組別, 所以學生們好快會互 ...

作者: kikivandewage    時間: 09-12-31 04:30

well, I don't believe SMC is a band 3 school as Larchai said below either. If so, it shouldnt be such a difficult decision for me. I was from HKG and I know 10 years ago's SMC was band 3 or even worse but I am sure new SMC is a very very good school especially in english environment provided and that's why we applied it.

but my concern is, somewhat similiar as Sharon 123, will "too emphasize in foreign language" result in less interests and appreciation in Chinese culture, or say weaker understanding of Chinese history and art. My kid's mom is a Dutch and my kid staying all day long wz an Indonesia maid. So I need to consider more...

In SMC, all subjects are taught by English except Chinese language right? In fact I very doubt of this as I can not imagine how general knowledge, biography, history, geography, literature, physical knowledge could be only taught by English?
作者: Sharon.123    時間: 09-12-31 11:59

As I know, Chinese and Moral are taught in Mandarin. The rest subjects are taught in English.  If you let your kid study in an int'L school, all subjects will be also taught in English so I don't think it is a problem as long as the school has good resources Eg Nos. of NET Teachers.  I believe the kids will get used to it very easily.  However, I guess the understanding of Maths and GS will be slower or weaker?  G-Ma, Is it true?

If your kid is living in HK, I think he has many chances to explore Chinese Culture and his Chinese will not be too bad as everywhere is Chinese in Hong Kong.   From what G-Ma mentioned before, SMC has made a lot of changes in Chinese subject over past few years according to the users's (Parents) feedback.  Therefore, I don't think you have to worry its Chinese is not good enough.  In HK,  mainly use English as teaching medium in higher education so I think English is more important than Chinese.  

One more point, I don't think the parents of SMC are so stupid that they are willing to pay around HKD3,000 every month if it is brand 3 school.  As I noticed that the school fee is around HKD1,700 several years ago. If they have no reputation and continous improvement, I don't think they can raise the school fee and still have many parent applied for their kids.  

原帖由 kikivandewage 於 09-12-31 04:30 發表
well, I don't believe SMC is a band 3 school as Larchai said below either. If so, it shouldnt be such a difficult decision for me. I was from HKG and I know 10 years ago's SMC was band 3 or even worse ...

作者: Funnyman    時間: 10-1-1 00:53

Only my two cents.... For a better future, I think PKC for sure. Because they have a very strong support & back up from mother nation....Also If your children could be studied in pk secondary school in North Point, that will be great. Althought not many people know about this school as it is quite low profile. However, they have many outstanding students. My sister who studied in Imperial collage, London just told me that she got two  friends, one of them studied in Cambridge while other studied in Oxford were graduation from Pui Kiu Secondary School Hong Kong. Also they would have lots of chance to get a job from those China base company....So...
作者: G-Ma    時間: 10-1-2 01:11

SMC中文係用普通話教, 德育(LIFE EDUCATION) 係用廣東話, 所以小朋友會明白清楚.  至於GS及MATHS, 我囡囡同我講用英文教佢唔覺得有問題, 反而GS用英文教, 佢記生字仲易D, 只需要按讀音串字, 比中文易記好多.

其實小朋友始終生活係香港, 我自己就唔太擔心佢會對中國文化無興趣, 反而英文要學好真係需要一個良好環境等小朋友可以多聽多講.  英語始終係世界語言, 好多書籍都係用英文書寫, 互聯網上好多資訊都係英文, 英文底子打得好將來一定係好有幫助.  教育唔係淨係靠哂學校, 只要家長多D輔導, 小朋友就唔會抗拒中文.  今個聖誕假我都帶左囡囡去睇"十月圍城" 等佢多D了解中國歷史.

我囡囡今年四年班, 我自己對學校就好滿意, 當然仍然有改善空間, 但整體我覺得已經好符合我自己要求, 學業壓力唔大, 程度又唔差, 可以有多餘時間參加課外活動, 英文環境好好, 又中學一條龍, 算係好唔錯.
作者: 尚宮大人    時間: 10-1-2 03:47

作者: HKQQbaby    時間: 10-1-3 10:01

Pui Kiu & SMC 兩間都是近年開始讓家長關注及受歡迎的學校, 各有特色 .我孩子讀P2 ,當初選SMC, 除了考慮教學語言方面SMC較優勝外, 還要考慮學校離家較近(將來讀中學時 孩子要自己坐車上學).
因為Pui Kiu 用的中英數教材是校本課程, 如孩子將來中途轉校, 未必可與其他官津校銜接, 這是家長需考慮的一方面.
而SMC除英文自編教材外, 中,數,常識都是用芳間的教材.
作者: beibie    時間: 10-1-3 11:00

多謝尚宮大人報料。大家睇番視學報告,SMC其實仲係好傳統。睇番成條THREAD,我淨係覺得SMC學校或家長,借BK黎SELL學校,又故意將自己同其他學校拍埋黎講。唉,嘥氣!

一間學校最重要係教與學,呃唔倒人。。。

6.3 Enhancing the quality of classroom teaching and learning

作者: Mimi_Ma    時間: 10-1-3 19:13

尚宮小人 都是某新學校打手,   拿SMC新校第一年(4-5年前)的報告打擊人地學校都唔方光彩,  如果要問學校資料又要執疑提供者誠信,  不如唔好上BK問料.   

尚宮小人這樣推介宏X,  破壞晒我對這校形象.

作者: Mimi_Ma    時間: 10-1-3 19:16

原帖由 beibie 於 10-1-3 11:00 發表
多謝尚宮大人報料。大家睇番視學報告,SMC其實仲係好傳統。睇番成條THREAD,我淨係覺得SMC學校或家長,借BK黎SELL學校,又故意將自己同其他學校拍埋黎講。唉,嘥氣!

6.3 Enhancing the quality of classro ...

作者: G-Ma    時間: 10-1-3 19:26

biebie,

並唔係我地SMC家長拍埋其他學校嚟比, 呢個TOPIC並唔係我地開, 我地只係將我地知既資料係到分享, 再者SMC家長亦無評擊任何一間學校去抬高SMC.

請唔好淨係係份報告到抽一句就斷章取義咁話SMC係唔好既學校, 其實份報告對SMC既評語有好多好好既部份, 特別係英語環境同學生既主動性等等.  SMC始終係一間新學校, 一定有改善空間, 我地家長並無話佢係天下無敵既好學校, 只係希望唔係本校家長又唔清楚內情既家長唔好隨便比一D唔公平既評語.

6.3 Enhancing the quality of classro ...

作者: 尚宮大人    時間: 10-1-3 19:45

作者: 尚宮大人    時間: 10-1-3 19:57

作者: Mimi_Ma    時間: 10-1-3 20:17

原帖由 尚宮大人 於 10-1-3 19:57 發表

單憑你依句說話,就證明你無睇過《全面評鑑》。

尚宮小人:

哈哈,  呢份報告年年都有人拿出來,  都睇了幾年,   我當年都有比料的,  我仲清楚過你喇!  眼見學校這幾年不斷進步及改進,  但年年都有人在此推薦,你是最積極的一個...

司馬昭之心, 路人皆見呀!  

作者: Mimi_Ma    時間: 10-1-3 20:23

原帖由 尚宮大人 於 10-1-3 19:45 發表

其實我無睇過聖瑪加利的《全面評鑑》架,我 post 依個連結,並唔係想抬高培橋,我亦相信培橋有自己啲弱項。我只係希望樓主有多 d 啲資料,為自己啲子女揀一間適合啲學校。而《全面評鑑》係校外做啲,對每間學校啲好野同衰野都 ...

仲話唔係有問題,  在BK很多學校都有《全面評鑑》,  但你祗積極推薦一間,  甚有問題喇!

作者: 尚宮大人    時間: 10-1-3 20:25

作者: HKQQbaby    時間: 10-1-3 21:12

beibie,

每間學校都有優缺點, 寫報告的人亦不會只寫優點. 最重要的是學校有改進, 有進步 ,才會愈讓人受關注.
我們是用家, 亦是家長, 我們的實際体會和觀察才是最真實的 .文字的解釋並不重要 ,且我們表達意見時 ,明確自己是以現家長身份解答其他人的問題.

beibie, 請問你是哪間學校的家長?
無論如何 大家亦應公平討論 ,和氣表達意見.

作者: Mimi_Ma    時間: 10-1-3 22:05

作者: Geni    時間: 10-1-3 22:37

請大家發言時注意一下態度, 並請平心靜氣地進行理性討論, 謝!
作者: HKQQbaby    時間: 10-1-3 22:56

多謝版主維持秩序!
歡迎"尚宮大人" 改正錯誤.

原帖由 Geni 於 10-1-3 22:37 發表
請大家發言時注意一下態度, 並請平心靜氣地進行理性討論, 謝!

作者: hohoho2003    時間: 10-1-3 23:53

視學報告並非只突出優點或缺點,而是做得好有幾多,做得差有幾多,並非每間學校都一樣,當然有人並不想有人知!但如果是主要領導人又是以前表現不濟那位校長,幾年又如何?差不多!如果學術成績是好何須力推,家長只想知事實,並非空口話英文如何,如何,其它中,數又如何?不順耳並不是打手!
作者: G-Ma    時間: 10-1-4 00:29

hohoho2003,

如果你有認真睇我地家長既留言, 我地一直都明言SMC中, 數跟其他官津程度一樣, 無特別讀高一級, 唔會比人地特別好亦唔會差, 就係一般程度. 視學報告寫中, 數無英文咁好亦係事實(唔代表中, 數係差, 只係無英文科咁好), 因為英文的而且確係SMC強項, 每一位學生都得到學校既培養, 係聽說讀寫都有唔錯既水平.  呢D就係我地講既事實, 並唔係因為我地係SMC既家長就偏幫, 亦唔係力推, 有人問, 我地答而已, 呢個TOPIC亦唔係我地開.  反而我地覺得奇怪每次有SMC既TOPIC都有D新會員加入, 所講既永遠都係惡意評擊, 無實際例子就不由分說一面倒話SMC唔好(真係空口講白話).  

再者, SMC既校長亦唔係你講得咁不濟, 就我地所見佢一直都好用心攪好學校, 下面亦有幾位副校長, 同樣好熱心學校事務. SMC係要比學費既學校, 如果佢真係咁差唔會每年都有咁多人報名, 而且好多申請報讀既家長都有直接見過校長或副校長, 如果大家唔係覺得佢地有熱誠, 相信亦唔會揀SMC, 而且現在就讀既學生家長亦唔會繼續比錢讀落去, 仲升埋上中學.

份視學報告並唔係差, 絕對係可以公開分享, 不過請大家知道份報告係幾年前既, 學校近年亦相應改進左, 希望大家最好睇哂全份, 唔好淨係抽D要改善既地方加以攻擊.

原帖由 hohoho2003 於 10-1-3 23:53 發表
視學報告並非只突出優點或缺點,而是做得好有幾多,做得差有幾多,並非每間學校都一樣,當然有人並不想有人知!但如果是主要領導人又是以前表現不濟那位校長,幾年又如何?差不多!如果學術成績是好何須力推,家長只想知事實,並非空口話 ...

作者: Sharon.123    時間: 10-1-4 00:53

Is the principal the same person with their previous secondary girl school?

After read through the Comprehensive Review Report (CRR) of SMC, I found there quite a lot things need to be improved especially in secondary section.  Meanwhile, there are more good comments in primary section.  

I have a feeling that SMC put more effort and resources in their primary section over past 6 years and less in secondary section.  Maybe, it is because the standard of secondary students are out of their control due to government allocation.

I guess SMC will put more effort and resource to improve its secondary section and the result of the public exam after its first primary graduated students went to its secondary school.

I also compared the CRR between SMC and TSL, it seems TSL is a little bit more mature and well established than SMC.  I guess the main reason is TSL has longer history and they only focus on primary school.  PLK put so much resources TSL as TSL is representing their brand more or less.  Finally, TSL has 3 different principals to run this school so they all put their effort and professional ideas to improve their school.

However, I feel so good about these 2 schools  as they have these Comprehensive Review Report  so that they know how to improve themselves. The most important is that they will take the comment and advice of the parents.  As I know, most of governement schools will not do this at all.

Actually, it is very hard to say which school is good or bad under 334 system.

原帖由 hohoho2003 於 10-1-3 23:53 發表
視學報告並非只突出優點或缺點,而是做得好有幾多,做得差有幾多,並非每間學校都一樣,當然有人並不想有人知!但如果是主要領導人又是以前表現不濟那位校長,幾年又如何?差不多!如果學術成績是好何須力推,家長只想知事實,並非空口話 ...

作者: Aimee    時間: 10-1-4 11:33

Hello! 我係PKC小五家長。

唉!真係好怕D XXX VS XXX的topic...!

每間學校都有長處短處,個小朋友同家長適合邊一間,個間就係好學校啦,唔會"surely"邊間係最好的。兩間都係直資新校,有一定數量的家長支持,亦相信大家都有好多待改善的空間,特別係活動教學對香港中小的老師和家長都係一個新挑戰,互相借鏡,取長補短,發展出一個適合香港的教學模式便最理想。

我同意G-Ma講:「唔係本校家長又唔清楚內情既家長唔好隨便比一D唔公平既評語。」不在其位,不謀其政。若我們不是某校的家長,從一些道聽途說的資料,便對該校作出評論,對該校真係好唔公平。
好鍾意囡囡學校的精神。Pui Kiu Spirit No.1 - Respect Each Other

PKC課本方面:
英文:主題教學,另附加部份My Pal are here、Text Type。
中文:選取部份內地人民教育出版社課本的文章,翻譯為繁體
數學:新一代出版社,再加以補充。
另有bookmax
作者: Laputa    時間: 10-1-4 12:35

I don't know why, but SMC can really attract negative comments.  
作者: Aimee    時間: 10-1-4 12:37

G-Ma, Hi!
這裡除了我和jojolam_ma之外,好似未有其他PKC家長回應。(如錯,煩請更正。)   
原帖由 G-Ma 於 09-12-29 23:05 發表

smc同樣係有好多不同國藉學生及老師, 個人覺得smc亦可以算係一間較便宜既國際學校, 語言環境好好, 而且學校亦好注重學生德行, 各 ...

作者: 尚宮大人    時間: 10-1-4 12:44

作者: Laputa    時間: 10-1-4 13:11

實在係忍唔到口. . .

"你係培橋的家長,試下數培橋的唔好的地方?同樣叫聖瑪加利的家長,數聖瑪加利的唔好的地方都好難。"

咁唔係家長嘅, 你又點知間學校點樣? 唔通各家長好似明星fans, 只會盲目推銷追棒?

閣下如此苦心提供"第三者" 意見, 實在係甘拜下風.
作者: HKQQbaby    時間: 10-1-4 13:16

多謝PKC 家長 - Aimee 向我們介紹PKC的information.

請問 "尚宮大人"等, 你們對SMC & PKC 提供的資料來自何方? BK? Newspaper ?

作為家長, 希望得到確實資料來源, 讓我們了解更多這類直資新校.

原帖由 Aimee 於 10-1-4 11:33 發表
Hello! 我係PKC小五家長。

唉!真係好怕D XXX VS XXX的topic...!

每間學校都有長處短處,個小朋友同家長適合邊一間,個間就係好學校啦,唔會"surely"邊間係最好的。兩間都係直資新校,有一定數量的家長支持,亦相信大家都有好 ...

作者: Aimee    時間: 10-1-4 13:46

Ha! Ha!
各人處事方式唔同!我只係表達我對此事的睇法je,呢到係討論區,各人有權利發言。只係,話晒都叫"親子"王國,有理性及建設性的討論,互相尊重,我十分歡迎,亦樂意回覆,以作為孩子的榜樣。

至於你話"偏幫"、"數"、"唔好的地方",我有以下的睇法:
1.我唔喜歡"數"人,我教孩子要正面睇事物,"數"好似唔係好理性,似係發洩自己的負面情緒為主多d。所以我真係唔多鼓勵,亦盡力控制自己唔好做。

2.至於"偏幫"同"唔好的地方"呢d係可圈可點,點至叫唔好?點至叫好?又唔係殺人放火,就算我係間學校的家長,我又有咩資格去話,咁做就叫做好,咁做就叫做唔好呢?唔係單對單教我個女喎,學校同老師係要盡量切合大部份小朋友的需要。舉例:如每日三樣功課,咁係好定唔好呢?完全無功課,咁又係好唔好?默書、測驗唔通知家長,又係好唔好?培僑每科(包括音、體、藝)都係專科專教,例如我女音樂科係學二胡,學校係找專科的二胡老師教,而唔係單係修音樂的老師。咁又叫好定唔好呢?好唔好,各人睇法唔同,亦唔係三言兩語就講到。所以我歡迎有興趣的家長,"具體"咁問學校的情況,然後去分析岩唔岩自己。

3.至於別人學校,我甚少會加意見,特別係開名係網上公開批評別人或學校,因為我覺得咁係好唔尊重別人,而且道聽途說的資料,自己都未知真假,係好唔負責任,咁做資料搜集,亦唔科學,對人地學校都好唔公平。

原帖由 尚宮大人 於 10-1-4 12:44 發表

:) 「唔係本校家長又唔清楚內情既家長唔好隨便比一D唔公平既評語」我唔贊同依句說話。如果你係某間學校啲家長比意見時,唔多唔少都有 d 偏幫,意見會唔夠中肯。你係培橋的家長,試下數培橋的唔好的地方?同樣叫聖瑪加利的家 ...

作者: Aimee    時間: 10-1-4 14:41

唔好意思,你後加呢一段,剛才無睇到,未答。
我唔知點解其他家長唔提。至於我自己...回覆要用好多時間,我要照顧兩個小朋友,真係未必所有問題都回應到,特別我覺得個問題都好膚淺下,亦問得好無禮貌,真係無咩興趣回答!
如果真係要答,我的睇法係...(可能又俾人話偏幫學校...)
1.如果學校、家長,每日都同小朋友洗腦叫佢唔好曳、睇多d書、唔好吸毒、唔好媛交...得唔得呢?如果得,唔該俾D計仔點可以洗腦,等我洗下我女個腦。
2.幾年前(唔記得亞女幾多年級開始),學校每年都參加沙田YMCA的兒童議員選舉,五年級的學生(我女個級),每班會經過自薦,發表簡單的政綱,每人一票選出班代表,然後由班中成立助選團,共同討論政綱,印海報,然後在禮堂發表政綱,接受提問,再全校每人一票,選出學校代表。教識佢地呢D又點洗腦?
3.除了學校教育,還有家庭教育,你對自己的信心有幾多?
4.學校的教育,教育孩子多角度思考,明辨是非,日積月累,單是政治方面便改變嗎?
5.如果學校的影響力可以洗腦,你知唔知我地校監同校長邊度畢業呢?
6.政治,在我而言,大多都係爭取權力與利益的途徑,我作為一個小小市民,唔會睇佢係民主黨定保皇黨,真正為香港好的,就係好議員,可惜...唉!。

原帖由 尚宮大人 於 10-1-4 12:44 發表

:) 好似培橋咁,d 校董會管理層成員曾玉成、譚麗珠,充滿愛國政治色彩,培橋書院係咪一間洗腦學校黎架點解班培橋家長唔提?

作者: luckymother    時間: 10-1-4 16:02

原帖由 Aimee 於 10-1-4 14:41 發表
我唔知點解其他家長唔提。至於我自己...回覆要用好多時間,我要照顧兩個小朋友,真係未必所有問題都回應到,特別我覺得個問題都好膚淺下,亦問得好無禮貌,真係無咩興趣回答!:igiveu ...

剛剛路過, 讓我也加一把口. 作為培僑家長, 一點都感受到甚麼政治色彩, 囝囝二年級, 每天回家只帶給我們一臉開心得像彩虹一樣色彩燦爛笑臉, 和一雙充滿泥濘色彩的波鞋! 他每天電視新聞報告前, 都會開心地和唱著國歌, 但他口中從來沒提及甚麼黨,甚麼派, 甚麼左, 甚麼右的, 所以不懂怎樣去洗他們的腦呀!培僑家長少回應, 是因為我們希望用更多的時間去分享孩子每天在學校裡的開心片段和學習成果, 入來bk 都只會花時間去學一些正面的資訊去準備好囝囝明天的生活而已!
作者: G-Ma    時間: 10-1-4 19:58

Aimee,

好多謝你中肯既意見, 同樣地我自己都好少去評論人家既學校, 始終我唔係該校家長, 認識唔多, 無資格去評人地好定唔好, 唯一只可以分享囡囡讀既學校我自己既親身經歷, 而我自己亦盡量中肯及理性.  往往見到D非我校家長講到繪影繪聲, 有如置身現場一樣, 真係唔知好嬲定好笑. 仲有果D為左抬高自己學校而惡意評擊人地學校既家長 . 其實每間學校都有自己優點同缺點, 我好同意尊重自己學校之餘, 亦應該尊重其他人既學校, 作為家長身教比言教更為重要.

原帖由 Aimee 於 10-1-4 13:46 發表
Ha! Ha!
各人處事方式唔同!我只係表達我對此事的睇法je,呢到係討論區,各人有權利發言。只係,話晒都叫"親子"王國,有理性及建設性的討論,互相尊重,我十分歡迎,亦樂意回覆,以作為孩子的榜樣。

至於你話"偏幫"、"數"、"唔好的地 ...

作者: mamaja    時間: 10-1-4 22:44     標題: 回覆 2# luckymother 的文章

luckymother, aimee 你們好! 我很同意你們的看法, 我都是培僑小一的家長, 雖然仔仔只讀了幾個月, 但他已經對學校很有感情, 而我覺得仔仔在學校所學的也非常豐富.
作者: HKQQbaby    時間: 10-1-5 08:57

Aimee

Pui Kiu每週有多少堂英文課? 學校集會時用粵語還是國語?
如果小一開學就用國語教數學, 學生易適應嗎?
謝!

原帖由 Aimee 於 10-1-4 14:41 發表
我唔知點解其他家長唔提。至於我自己...回覆要用好多時間,我要照顧兩個小朋友,真係未必所有問題都回應到,特別我覺得個問題都好膚淺下,亦問得好無禮貌,真係無咩興趣回答!:igiveu ...

作者: CHIULHJ    時間: 10-1-5 09:51

喜歡評擊別人學校的家長們,

請你們自重,不要狗眼看人低、狗口長不出象牙,隨便肆意批評或踐踏別人學校,別人學校沒有用槍指著你們威逼你們子女入讀,你們是否有太多時間無處花?
作者: Aimee    時間: 10-1-5 11:29

G-Ma,

自從細仔出世,已較少在網上分享,一來都講左咁多年,留番D新家長分享下,二來真係無咩時間,有時間都希望放多d係小朋友度。但我經常會睇你和Carlotte_mom有關你們學校或活動教學的分享,獲益良多。:D

HKQQbaby

每週12堂英文,當中包括兩堂Drama/e-performing art。
集會主要係英語/普通話,有時係雙語(英/普),甚少粵語(可能鬧佢地時或深層次的分享會用:D)。
每日另有reading period及兩段class teacher 時段,要睇係正班主任定副班主任上,邊一種語言的老師就講翻邊一種語言。
小一上學期,數學都係d基本概念及簡單運算,用普通話再加上係中文題,我女當時無適應上的問題。而且我相信老師對小一的新生都會俾適應期,真係表達唔到,都可用粵語回答ge。:p

原帖由 HKQQbaby 於 10-1-5 08:57 發表
Aimee

Pui Kiu每週有多少堂英文課? 學校集會時用粵語還是國語?
如果小一開學就用國語教數學, 學生易適應嗎?
謝!

作者: HKQQbaby    時間: 10-1-5 13:12

Aimee, G-Ma 是這兩間學校的家長"代表"之一,
他們真實,坦白地說出各校的特色, 讓外校家長多認識這兩間近年愈受家長歡迎的新一條龍直資學校.
因為這類學校學校生活多元化, 不只看重學業, 更提供多樣的學術科以外的課外活動, 學生都較活潑, 不是"書呆子".

謝謝這類家長

原帖由 Aimee 於 10-1-5 11:29 發表
G-Ma,

自從細仔出世,已較少在網上分享,一來都講左咁多年,留番D新家長分享下,二來真係無咩時間,有時間都希望放多d係小朋友度。但我經常會睇你和Carlotte_mom有關你們學校或活動教學的分享,獲益良多。:D

HKQQbaby

每週12 ...

作者: G-Ma    時間: 10-1-5 15:31

Aimee,

你太客氣啦, 其實囡囡大左, 功課多左我都少左上bk, 而且有好多新家長們都好願意分享, 我覺得多d唔同人比意見先更能反映到學校既真實情況, 所以我都盡量唔多發表, 不過有時見到d惡意批評就忍唔住又講多兩句.

始終我地既學校仲係好新, 認識既人唔多, 而且互聯網威力好大, 如果任由果d不盡不實既評語流傳, 對學校及學生都好唔公平.  

不過我都好多謝其他學校家長公正持平咁講公道說話, 同埋分享佢地學校既種種, 令我對其他學校有更深了解.  

原帖由 Aimee 於 10-1-5 11:29 發表
G-Ma,

HKQQbaby

每週12 ...

作者: Aimee    時間: 10-1-5 18:32

HKQQbaby
唔可以話係"代表",只係我個人的睇法。

G-Ma,
同意!
作者: BeeBee11    時間: 10-1-10 00:30

多謝Aimee及其他PKC家長的分享。我是2010G1的家長。實在十分期望9月開學的日子!
想請問是否雙班主任?一英一普?學校有冇劍擊學?有冇泳隊?
ps:我上BK日子很短,但覺得PKC的家長很中肯,有禮貌。
作者: Aimee    時間: 10-1-18 21:03

Hello! BeeBee11, 歡迎你!

唔好意思,咁遲覆你!日後有關學校的問題,你可到小學一覽內培僑書院中發問,那邊家長多,相信會快D有人覆你。我有個細的過兩年上小一,才間中入黎了解下D新資料。  

雙班主任,一正一副,據我的了解,通常正班主任係主科老師(中、英、數),副班主任係術科老師(音、體、藝、成長科、Chinese Art...),所以我想未必一定會一英一普。

音、體、藝方面,學校以12年為培育目標,由廣至專(好似三角型咁),例如音樂G1G2係指定的,G1半堂(1堂約1小時40/50)陶笛(吹奏),半堂常規音樂堂,G2半堂節奏樂(/西),半堂常規音樂堂。到G2學期尾,會安排音樂會,等小朋友認識不同的中西樂器,然後G3開始會選修其中一樣樂器。體育科每星期兩堂,G1-4,約十堂為一單元,例如:首十堂籃球,下十堂田徑,再下十堂足球、下十堂跆拳道、下十堂游水....。但每級及每班的次序有所不同。G5開始選一樣運動作專科訓練。G4有十堂劍擊學,亦有校隊。放學/星期六另有些自費的活動讓家長/小朋友參加,當中也有劍擊,但不知道最低的收生級別。有泳隊,好像是由老師選拔。
以上是我孩子以往的情況,但G1-2已是多年前的資料,未知是否已有所修改。  

原帖由 BeeBee11 於 10-1-10 00:30 發表
多謝Aimee及其他PKC家長的分享。我是2010G1的家長。實在十分期望9月開學的日子!
想請問是否雙班主任?一英一普?學校有冇劍擊學?有冇泳隊?
ps:我上BK日子很短,但覺得PKC的家長很中肯,有禮貌。 ...

作者: BeeBee11    時間: 10-1-23 15:25

多謝您Aimee詳細的回覆。有幸得到你們這班熱心家長(無論那間學校)的幫忙,我們這班新手真幸福!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5