教育王國

標題: 培正面試情況如何? [打印本頁]

作者: tkp    時間: 09-12-13 12:16     標題: 培正面試情況如何?

作者: paklok    時間: 09-12-13 13:13

係小朋友單獨見,
到學校入指定地方排隊,
童軍帶領上課室,
先到課室玩玩具, 老師會安排每組幾名小朋友拎名字貼然後排隊準備
由老師拖到另一課室interview,
小朋友單獨in大約5-8分鐘,
出黎有小禮物, 跟住走得~
整個過程不足半小時~
good luck^^
作者: tkp    時間: 09-12-13 16:11

作者: juliet    時間: 09-12-13 21:39

我12號考完,我問佢老師問什麼問題?佢話入去佢主動叫左老師午安,後老師問佢叫什麼名?佢有答,然後玩玩具火車,老師問這是什麼顏色,佢有答黑色......等等,暫時引到佢講咁多先 都好叻啦!
作者: paklok    時間: 09-12-13 22:04

原帖由 juliet 於 09-12-13 21:39 發表
我12號考完,我問佢老師問什麼問題?佢話入去佢主動叫左老師午安,後老師問佢叫什麼名?佢有答,然後玩玩具火車,老師問這是什麼顏色,佢有答黑色......等等,暫時引到佢講咁多先 都好叻啦! ...

你囝囝好叻呀!
我小朋友in完問極佢都唔講,
好耐好耐先講話老師叫佢餵bb食奶奶咕,
今日再問又係剩係講呢樣,
打定輸數, 但我覺得佢無喊已經好叻啦!!
作者: 咕嚕    時間: 09-12-13 23:50

我個女, 佢就話 老師捭左d 玩具佢選, 我問佢有咩. 佢話 baby/ 鴨仔/ 企鵝 . 咁我問佢, 咁你選咩, 佢話佢 要左 baby 同 企鵝, 仲話 隻企鵝好細隻... ( 我聽到一頭都係 ??)
我又問佢, 咁其他小朋友 要左d 乜野? 佢又答 係 baby 同 片片,咁我又老師問左佢d 咩. 佢又話 : 你爸爸媽媽 係邊度. 我問咁你點答呀 ? 佢答: 去左玩面試班law .... 咁我問 之後點, 佢話 就係 相機 同叫我地出去等媽媽 law..
都唔知真定假.

作者: jl118    時間: 09-12-13 23:54

原帖由 juliet 於 09-12-13 21:39 發表
我12號考完,我問佢老師問什麼問題?佢話入去佢主動叫左老師午安,後老師問佢叫什麼名?佢有答,然後玩玩具火車,老師問這是什麼顏色,佢有答黑色......等等,暫時引到佢講咁多先 都好叻啦! ...

我女都話玩車,問架車乜色、最喜愛的玩具是什麽、叫名舉手...
作者: 咕嚕    時間: 09-12-13 23:57

其實會唔會  係 唔同課室 有唔同問題?
真係好鬼想知入面 係 玩d 咩..
^^!!!
作者: SNOWPUI    時間: 09-12-14 00:02

你地都好叻!"套"到 in 左d 咩~我地到宜家都仲未知小朋友in左d咩~ 好一個"謎"
作者: tammyhw    時間: 09-12-14 00:37

ME TOO...... 我問過幾次老師同佢玩咩... 佢只係話問他叫咩名... 真係....一個"謎" ... 不過算啦, 佢肯乖乖地自己入課室IN, 過程中無扭計... 我都已經俾100分

我個組, 有2個小朋友勁喊, 唔肯入課室... 最後個媽媽都放棄左無IN.... 真係好可惜..

原帖由 SNOWPUI 於 09-12-14 00:02 發表
你地都好叻!"套"到 in 左d 咩~我地到宜家都仲未知小朋友in左d咩~ 好一個"謎"

作者: dch_07    時間: 09-12-14 10:58

Ha! my son said "apple, orange", I asked any more?  "banana".  All in Cantonese.  I asked, did the teacher ask you who came with you, he said yes, and he said " mama 'law!' ".  He also said there was a toy car.
That was all i could get out of him, better than the previous interviews!
作者: chelsealam    時間: 09-12-14 11:00

好緊張 ~~
作者: jean2003    時間: 09-12-14 11:06

原帖由 dch_07 於 09-12-14 10:58 發表
Ha! my son said "apple, orange", I asked any more?  "banana".  All in Cantonese.  I asked, did the teacher ask you who came with you, he said yes, and he said " mama 'law!' ".  He also said there was  ...

咔咔咔~~~..偷偷地放架錯音機系個bb到咪得law...
咔咔咔...唔好話我呀.....:;pppp: :;pppp:
作者: ElsaShum    時間: 09-12-14 11:55

me too.  my son didn't cry and walked into the classroom alone, i give him 100 score.  
he can't tell me what's happened in the room.
God bless us!

原帖由 tammyhw 於 09-12-14 00:37 發表
ME TOO...... 我問過幾次老師同佢玩咩... 佢只係話問他叫咩名... 真係....一個"謎" ... 不過算啦, 佢肯乖乖地自己入課室IN, 過程中無扭計... 我都已經俾100分

我個組, 有2個小朋友勁喊, 唔肯入 ...

作者: kamtai    時間: 09-12-14 12:34

我都有問個仔老師講咩,佢答我蘋果香蕉同橙,我仲以為佢講笑.....原來係真架!!!佢仲話老師送相機比佢,佢無講多謝㖭!

原帖由 dch_07 於 09-12-14 10:58 發表
Ha! my son said "apple, orange", I asked any more?  "banana".  All in Cantonese.  I asked, did the teacher ask you who came with you, he said yes, and he said " mama 'law!' ".  He also said there was  ...

作者: seavl    時間: 09-12-14 12:39

其實要一個甘細個小朋友自己面對所有野包括:環境,人物比大人都有d驚,我只係希望佢來緊星期六in冇cry已經ok.

同佢地之後話比我地聽的野,都唔知真定假.

例如:星期六帶佢去試芭蕾舞,佢未入課室已經話要我同佢一齊入,到入左課室就開始鴨嘴,好在老師比左樣野佢,跟住老師關門,我都係出面等左10min,期間老師開門比其他小朋友返學,老師話佢冇cry,放學時,老師話no cry同都肯跟住一齊跳 (course: 45 min, 阿囡月尾先2.5 years)

作者: 喵媽    時間: 09-12-14 12:53

我亞仔就話老師問佢叫咩名、幾多歲?
之後一味話老師問佢咩色? 佢又答咗好多色出黎...(唔似問咁多種色)
同埋問呢d咩黎? 亞仔答車同巴士
仲有話有唱歌喎, 初初話得ABC song & JINCLE BELL, 之後自己又唱多幾首歌出黎話有唱...不過似頭兩首多.
問咗全程車都只係套到呢d咋!
作者: NICOLE123    時間: 09-12-14 12:56

原帖由 喵媽 於 09-12-14 12:53 發表
我亞仔就話老師問佢叫咩名、幾多歲?
之後一味話老師問佢咩色? 佢又答咗好多色出黎...(唔似問咁多種色)mouth:" />
同埋問呢d咩黎? 亞仔答車同巴士
仲有話有唱歌喎, 初初話得ABC song & JINCLE BELL, 之後自己又唱多幾 ...

我仔一句都無講我知 老師同佢傾咩...
都唔知我仔係唔係無出聲
作者: tsesuki    時間: 09-12-14 13:12

我囡囡就無講咁多野.
但應該係有唱歌,因為她出來時, 由老師拖著, 她重say bye bye, 之後她唱abc我聽. 唔知係咪在裡面唱abc呢?
但她好開心, 應該有些她開心的事發生了.
anyway, 她全程投入,我已俾她100分,
咁多人爭, 有就係好彩, 當bonus, 無都唔代表小朋友失敗.
我都見到有人喊, 應該無咩機會.
作者: NICOLE123    時間: 09-12-14 13:16

原帖由 tsesuki 於 09-12-14 13:12 發表
我囡囡就無講咁多野.
但應該係有唱歌,因為她出來時, 由老師拖著, 她重say bye bye, 之後她唱abc我聽. 唔知係咪在裡面唱abc呢?
但她好開心, 應該有些她開心的事發生了.
anyway, 她全程投入,我已俾她100分,
咁多人爭, ...

係呀.佢唔喊我當win左架喇
作者: Mimiko828    時間: 09-12-14 13:41

我勁驚囝囝會cry ! 我想問家長嗰日著牛仔褲得唔得架?
作者: tammyhw    時間: 09-12-14 13:44

家長唔駛in, 所以應該著咩都無所謂... 當日我都見到好多家長著牛記....

原帖由 Mimiko828 於 09-12-14 13:41 發表
我勁驚囝囝會cry ! 我想問家長嗰日著牛仔褲得唔得架?

作者: Karen2009    時間: 09-12-14 14:18

我星期六 IN 完出尼, 係條街到分別見到2 個媽媽既反應 :
第一個媽媽閙個女做乜 IN 得甘差, 唔肯答老師問題...一路行一唔大聲閙, 好多人聽到
第二個媽媽閙個仔做乜野喊 , 有乜野好喊, 我見到個小朋友只係企係一邊眼仔紅晒, 唔敢出聲
其實小朋友甘細,駛唔駛甘樣閙呀???
作者: NICOLE123    時間: 09-12-14 14:21

原帖由 Karen2009 於 09-12-14 14:18 發表
我星期六 IN 完出尼, 係條街到分別見到2 個媽媽既反應 :
第一個媽媽閙個女做乜 IN 得甘差, 唔肯答老師問題...一路行一唔大聲閙, 好多人聽到
第二個媽媽閙個仔做乜野喊 , 有乜野好喊, 我見到個小朋友只係企係一邊眼仔 ...

痴線架
有咩可能咁閙個小朋友架 !!!佢點知個女in得差呀!
有d咁既父母,我估比老師見到都一定唔收佢.
interview者.一間唔得未第二間囉
佢去見工人地唔請佢番去老公會唔會咁閙佢呀
作者: jean2003    時間: 09-12-14 14:26

原帖由 Karen2009 於 09-12-14 14:18 發表
第二個媽媽閙個仔做乜野喊 , 有乜野好喊, 我見到個小朋友只係企係一邊眼仔 ...

...嗯嗯...有病就梗系要睇醫生啦, 打針快d好....

又系我開鎗既時候

作者: siusung    時間: 09-12-14 15:36

個媽媽實在太過份哪,小朋友驚係好自然嘅反應,每個小朋友都有唔同嘅性格,咁樣對小朋友,個家長自己都好有問題,況且唔係得一間幼稚園,若個真係好鐘意咪下年考多次囉!!比佢變大仔,大女,一定醒目o的添呀....

作者: karen55407    時間: 09-12-14 15:46

I asked my son did yoy crying? He repied 'No', but i found some tears on his both eyes.
作者: jean2003    時間: 09-12-14 15:59

原帖由 karen55407 於 09-12-14 15:46 發表
I asked my son did yoy crying? He repied 'No', but i found some tears on his both eyes.

可能有d驚驚啦...
又話或系..........
".....阿媽..我得左啦..." 所以流淚呢.......

...男兒做事第一滴淚..唔巧追問lu.....
作者: Karen2009    時間: 09-12-14 16:05

果日個小朋友真係俾佢阿媽閙到好可憐, 我同老公對望佐一下之后都擰擰頭, 真係好唔明白點解會有D甘既媽媽....
作者: KamMckay    時間: 09-12-14 17:06

咁細個, 閙佢佢都唔知乜事啦, 何苦呢!
作者: lancylee    時間: 09-12-14 17:31

我的女兒跟我說玩車,然後應該唱歌了,是abc歌,我想她應該有回答問題,因爲出門的時候老師可以分辨出妹妹和姐姐(她們雙胞胎),走的時候老師很開心的跟妹妹說byebye,但姐姐就一句話也不說。不過她們不哭肯進去我和老公都給100分了。
作者: tkp    時間: 09-12-14 22:22

作者: WingBB-222    時間: 09-12-14 23:45

原帖由 Karen2009 於 09-12-14 16:05 發表
果日個小朋友真係俾佢阿媽閙到好可憐, 我同老公對望佐一下之后都擰擰頭, 真係好唔明白點解會有D甘既媽媽....

唉.... 稚子何辜.....  
作者: tammyhw    時間: 09-12-15 00:54

想當日阿囝IN第一間KG, 因為唔識講APPLE, 出門口我都有話左佢幾句.....之後, 去左食M記和買玩具..

到第二間, 雖然他都係有O的問題唔識, 不過我已經明白, 他只是一個2YR 的孩子, 所以都無諗過叫唔收呢個問題... IN 完之後, 開開心心去食飯...

PC係第三間, 我只係希望他唔喊和肯入課室, 他做到已經好叻..一個2YRS 的小孩, 在陌生的地方, 也肯回答老師問題, 其實已經好叻..  IN 完後, 我們去左"無錢"樂園"玩.. 也不再想收唔收呢問題....畢竟, 面試已經完成, 再責怪孩子只會破壞大家的關係....

在呢2個月的KG 面試中, 我發覺自已和孩子和一起成長, 由責怪到懂得體諒孩子... 而孩子也由害怕入學校, 到自己入課室...KG面試真係一個幾好的經驗....   

原帖由 WingBB-222 於 09-12-14 23:45 發表

唉.... 稚子何辜.....  

作者: VIVIANSHUM    時間: 09-12-15 01:00

作者: SCV    時間: 09-12-15 16:28

難為了小朋友...
老實說, 即使in得好,最後又係睇下好唔好彩,
希望大家能多些欣賞我們的心肝穴寶貝
作者: jean2003    時間: 09-12-15 16:35

原帖由 tammyhw 於 09-12-15 00:54 發表
想當日阿囝IN第一間KG, 因為唔識講APPLE, 出門口我都有話左佢幾句.....之後, 去左食M記和買玩具..

到第二間, 雖然他都係有O的問題唔識, 不過我已經明白, 他只是一個2YR 的孩子, 所以都無諗過叫唔收呢個問題... IN  ...

......

至於個d 系又"媽"..又照例掃幾鎗先...

作者: linglingng    時間: 09-12-15 17:59

我個囡都喊到我都心痛. 一入課室就聽倒佢喊, 喊到老師拖佢出黎搵媽咪. 老師重同我後面個老師講佢係第一個出黎. 唉.... 不過後尾都同一 d 喊的小朋友一齊再in過. 我響度佢就所有都答老師. 但我諗機會都微啦...但我冇閙喎. 仲叫呀囡唔駛驚. 其實咁細個去一 d 陌生的地方就梗係會喊嫁啦. 所以唔得咪有去囉. 駛唔駛周街閙呀??
作者: bobechristy    時間: 09-12-15 19:29

係呀,我都覺得個仔大個左,由最初唔肯講野,到而家終於肯講,我亦深深體會到唔係肯答問題就一定收,表現唔好就一定唔收,我都係等個天安排一間好幼稚園比我個仔,呢個經驗好好.

原帖由 tammyhw 於 09-12-15 00:54 發表

到第二間, 雖然他都係有O的問題唔識, 不過我已經明白, 他只是一個2YR 的孩子, 所以都無諗過叫唔收呢個問題... IN  ...

作者: LittleEggBB    時間: 09-12-15 21:57

面試既經驗真係好寶貴, 我同女女都一齊學習, 一齊成長.

作者: virgokaren    時間: 09-12-16 04:35

唔試過考培正都唔知BB原來都可以一個人拖住陌生的老師入課室。
雖然唔知佢係課室入面的表現,估計她未必會肯答問題,因為她唔肯答問有關於她自己的問題。但如果指圖、玩具等物件,有時她又很健談,好難想像!
不過根據往績,她的表現都唔會好好...
每次考完都話過佢半句,考完咪算囉!
作者: rubyrubylau    時間: 09-12-16 09:39

你就好啦, 唔知點解, 我個仔都有喊, 但入去房4分鐘老師帶佢出來, 老師話佢in完, 其他媽媽的bb還在房, 無比我第2次機會. 你都好, 有多一次機會.

原帖由 linglingng 於 09-12-15 17:59 發表
我個囡都喊到我都心痛. 一入課室就聽倒佢喊, 喊到老師拖佢出黎搵媽咪. 老師重同我後面個老師講佢係第一個出黎. 唉.... 不過後尾都同一 d 喊的小朋友一齊再in過. 我響度佢就所有都答老師. 但我諗機會都微啦...但我冇 ...

作者: bbdmami    時間: 09-12-16 11:33

面試內容:
(1)  小朋友叫咩名
(2)  就檯面d玩具(你小朋友玩緊嗰幾件)問幾個問題
(3)  比個camera記念品

點解我知?  因為我個仔大喊+吾肯入班房, 所以我最後可以陪佢入.

according to 留下d ee 講, 喊...應該都無mud機會喇:;pppp:
作者: CONNIEQ    時間: 09-12-16 11:54

thank you very much!!
原帖由 bbdmami 於 09-12-16 11:33 發表
面試內容:
(1)  小朋友叫咩名

點解我知?  因為我個仔大喊+吾肯入班房, 所以我最後可以陪佢入.

according to 留下d ee 講, 喊...應該都無mu ...

作者: Eden_Chit    時間: 09-12-16 12:11

回想兩年前,大仔考完培正出來,

我問佢:老師問乜?你有冇答呀?
阿仔竟然答我:我唔記得啦!
我再問:有冇問你叫咩名?幾多歲?顏色呀?玩具呀?
阿仔都係答:唔知呀!

但結果:培正收左,仲係am!所以媽咪們,放心啦!畀d信心小朋友,結果總會出人意表!加油!

至於'非常媽媽'鬧仔事件,我深表同情,因為有好多小朋友到依家都仲未有offer(我細仔都係),培正可能係小朋友最後一次的好機會,實在很無奈

總之,希望在人間啦!
作者: kc_united    時間: 09-12-16 13:07

我呀囡星期六去IN 啦.... 是最後CHANCE.  仍會盡力而為.  如果都係REJECT, 那便讀返屋苑幼稚園啦. 算啦算啦. 真心說, 看見你們D仔囡間間都收, 突然寫上"終於有間REJECTED". 其實我都幾HURT...   .
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-12-16 13:17

其實我每次都會在INTERVIEW前有少少簡介比小朋友知,等佢有心理準備,因為我覺得你帶得佢去都想有D準備好,除非你有心儀OFFER係手,唔係比壓力...
如KV要唱歌,你就話定比佢知,OR在家可現模擬....叫佢做老師,你又可以做下老師,
如培正,我之前都有同佢講,你好叻,同埋好乖,老師會帶你入去,媽咪在門口等你,你大個了,知道嗎,你會有玩具,有時都會利誘佢,如買糖比佢等....
不過,最後都係天時地利人和....啦..OK啦...小小朋友,唔好閙...
作者: tammyhw    時間: 09-12-16 13:21

其實都明白, 有大量OFFER 係手, 當然平常心, 但如果之前的"戰績"唔好.. 的確會很擔心, 因為可能係最後機會... 但係, 都唔應該拿小朋友來出氣.. 因為收唔收的因素的實在太多,, 面試只係其實一項....

阿囝已經有間唔錯的KG收左, 所以PC 唔收都唔會太失望

原帖由 kc_united 於 09-12-16 13:07 發表
我呀囡星期六去IN 啦.... 是最後CHANCE.  仍會盡力而為.  如果都係REJECT, 那便讀返屋苑幼稚園啦. 算啦算啦. 真心說, 看見你們D仔囡間間都收, 突然寫上"終於有間REJECTED". 其實我都幾HURT...   . ...

作者: tammyhw    時間: 09-12-16 13:26

我都係有少少準備.. 所以11月尾同阿囝去左PC 開放日, 等他有心理準備... 到面試O個日, 就同他講, 去上次的學校玩玩....

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-12-16 13:17 發表
其實我每次都會在INTERVIEW前有少少簡介比小朋友知,等佢有心理準備,因為我覺得你帶得佢去都想有D準備好,除非你有心儀OFFER係手,唔係比壓力...
如KV要唱歌,你就話定比佢知,OR在家可現模擬....叫佢做老師,你又可以做下 ...

作者: ozo_123    時間: 09-12-16 14:27

原帖由 kc_united 於 09-12-16 13:07 發表
我呀囡星期六去IN 啦.... 是最後CHANCE.  仍會盡力而為.  如果都係REJECT, 那便讀返屋苑幼稚園啦. 算啦算啦. 真心說, 看見你們D仔囡間間都收, 突然寫上"終於有間REJECTED". 其實我都幾HURT...   . ...

大把人陪你啦, 我係其中1個. 考7間, 只有樓下屋村幼稚園收, 其他唔係waiting就reject.

培正係最後chance, 雖然不寄厚望, 但仍然會盡力而為, 面試對大人同小朋友來講, 都係好好既經歷.
作者: NICOLE123    時間: 09-12-16 14:35

原帖由 tammyhw 於 09-12-16 13:26 發表
我都係有少少準備.. 所以11月尾同阿囝去左PC 開放日, 等他有心理準備... 到面試O個日, 就同他講, 去上次的學校玩玩....

我自從6月尾搬左屋...日日坐車都同個仔講培正 係呢度番學好唔好
個個星期日都行過跟手又同佢講入面好大架 好多野玩
開放日又同佢去玩.種既紅豆而家係屋企生到好高了.
問卷我寫左3頁紙.....亞仔而家識講"培正學校"
好可惜天意...面試當日亞仔氣管炎..天意
入到學校仲要一臉認真.叫我坐/企好 唔好蹲係度同佢講野. 好似話"我已經進入最高作戰準備 你唔好攪我" 排前面既父母都係度笑佢
佢雖然病都好乖跟左老師入去面試.
唔得...都係天意了.
作者: tammyhw    時間: 09-12-16 14:50

哇. 哇... 你好厲害呀... 問卷我填左1頁咋.... PC 都只係去過開放日.......咁樣睇來, PC收我阿囝的機會應該佷細.很細......  

原帖由 NICOLE123 於 09-12-16 14:35 發表

我自從6月尾搬左屋...日日坐車都同個仔講培正 係呢度番學好唔好
問卷我寫左3頁紙.....亞仔而家識講"培正 ...

作者: NICOLE123    時間: 09-12-16 14:53

原帖由 tammyhw 於 09-12-16 14:50 發表
哇. 哇... 你好厲害呀... 問卷我填左1頁咋.... PC 都只係去過開放日.......咁樣睇來, PC收我阿囝的機會應該佷細.很細......  

無關係既呢
我都係平常心收唔收都好
我只係希望把今年下半年呢個大project 做到最好者
(上半年係搵屋搬)
作者: virgokaren    時間: 09-12-17 03:35

原帖由 bbdmami 於 09-12-16 11:33 發表
面試內容:
(1)  小朋友叫咩名
according to 留下d ee 講, 喊...應該都無mu ...

問題一:多數唔肯答,佢唔中意答佢個人資料。
問題二:應該會答。
問題三:唔知有冇講唔該/thank you!

都係考唔到的多囉!
作者: paklok    時間: 09-12-17 12:37

in果陣我小朋友無喊已經萬幸啦,
我喺出面等果陣一直留意住有無喊聲,
諗緊如果佢真係大喊,
同佢走好定迫佢in埋好, 但最後決定如果佢喊既,
即走, 唔想俾佢有負面情緒,
in完走出課室時, 佢係第三個出黎,
頭一個小朋友好叻叻笑住咁走,
第二個小朋友眼仔紅晒應該係喊完,
我心諗, 死啦, 我小朋友見人喊佢應該會喊,
跟手佢出黎見到佢若無其事拎住部相機好開心咁,
我即刻安樂晒, 果刻明白到, 佢單獨入到去in,
我已經覺得佢好叻, 考唔考到絕對係其次~
作者: p_hsy    時間: 09-12-17 12:54

what is asked in the 問卷?

since my daughter is a small B, she does not meet the PC's age entrance requirement.

thanks

原帖由 NICOLE123 於 09-12-16 14:35 發表

問卷我寫左3頁紙.....亞仔而家識講"培正 ...

作者: rubyrubylau    時間: 09-12-17 13:00

下, 唔係成班一起出來的嗎? 因我小B喊是第一個出來, 我以為IN完是成班一起出.
作者: NICOLE123    時間: 09-12-17 13:58

原帖由 p_hsy 於 09-12-17 12:54 發表
what is asked in the 問卷?

since my daughter is a small B, she does not meet the PC's age entrance requirement.

thanks

1. 你為何會選擇入讀本校
2. 你會如何運用與貴子弟相處的時間
3. 如何培養貴子弟之自理能力
作者: p_hsy    時間: 09-12-17 14:22

thanks

can choose to write in Chinese or Eng?

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 13:58 發表

1. 你為何會選擇入讀本校
2. 你會如何運用與貴子弟相處的時間
3. 如何培養貴子弟之自理能力

作者: NICOLE123    時間: 09-12-17 14:27

原帖由 p_hsy 於 09-12-17 14:22 發表
thanks

can choose to write in Chinese or Eng?

PC係中文學校...我用中文
作者: p_hsy    時間: 09-12-17 14:41

agree
thanks!!

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 14:27 發表

PC係中文學校...我用中文

作者: gigi1020    時間: 09-12-17 16:03

想知其實中文學校第時出路係咪無英文學校咁好?
作者: winglink    時間: 09-12-17 16:04

我囡囡無喊,不過老師一拖隻手入房,佢擰轉頭唔見我跟埋一齊,佢就扭計要求媽咪一齊入,唔知係咪之前in既時間oven run左,老師即時叫我跟埋入去,雖然亞女有問有答,但係我都打定輸數...
不過唔緊要啦,我覺得囡囡已經進步左好多好多,至少佢面對陌生老師都肯開聲回答同埋識笑,佢已經盡左力!Good girl!

原帖由 linglingng 於 09-12-15 17:59 發表
我個囡都喊到我都心痛. 一入課室就聽倒佢喊, 喊到老師拖佢出黎搵媽咪. 老師重同我後面個老師講佢係第一個出黎. 唉.... 不過後尾都同一 d 喊的小朋友一齊再in過. 我響度佢就所有都答老師. 但我諗機會都微啦...但我冇 ...

作者: NICOLE123    時間: 09-12-17 16:09

8卦問下IN左既家長
你地果個班房有幾多個小朋友有喊既呢
我個組眼見只有一個
作者: spain    時間: 09-12-17 16:18

Could you please share what is the questions of PC's questionnair? Thanks!!
作者: paklok    時間: 09-12-17 16:28

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 16:09 發表
8卦問下IN左既家長
我個組眼見只有一個

一個班房大約有十幾個小朋友,
分段過隔離班房interview,
我果組眼見有一個小朋友喊到入唔到無in到,
in完出黎, 有另一個小朋友已完成但對眼紅晒~
作者: mimimomo6    時間: 09-12-17 16:44

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 16:09 發表
8卦問下IN左既家長
我個組眼見只有一個

我地 in 4:00, 成班冇小朋友喊, 我個女更加唔會喊, 佢返 n1 第一日,老師說 成班喊得佢一個唔喊,仲會安慰人, 但問佢老師問乜佢話唔知, 但佢說佢有講多謝及有拉櫈
作者: NICOLE123    時間: 09-12-17 16:53

原帖由 mimimomo6 於 09-12-17 16:44 發表

我地 in 4:00, 成班冇小朋友喊, 我個女更加唔會喊, 佢返 n1 第一日,老師說 成班喊得佢一個唔喊,仲會安慰人, 但問佢老師問乜佢話唔知, 但佢說佢有講多謝及有拉櫈 ...

好叻女.預祝你成功
作者: Mimiko828    時間: 09-12-19 11:46

我陣間Int啦, 想問係咪爸爸媽媽一齊去好D架??
作者: CERISE    時間: 09-12-19 14:58     標題: 回覆 1# Mimiko828 的文章

其實一位家長都ok,因為只有一位家長可以培佢去等候班房等in所以都無所謂
作者: dogdogling    時間: 09-12-19 17:15

你哋小朋友 in 成點呀,我就打定輸數嘞!同組有兩個舊生家長,應該陪跑多,仔仔話佢自己有同老師講早晨多謝,但佢話老師淨係問咗佢叫乜嘢名就無再同佢講嘢,係課室內都只係自己玩車仔同砌圖。in 完出嚟見佢有d唔開心,問咗好耐先肯講課室做咗d乜,連佢自己都話唔開心,唔鍾意呢間學校。
作者: bobechristy    時間: 09-12-19 17:30

今日我in 9:00 好早呀,全組5個小朋友都冇人哭.... 可能個個係大b 啦,係唔係仲有一日面試係1月份?
作者: cfaye    時間: 09-12-19 17:35

原帖由 bobechristy 於 09-12-19 17:30 發表
今日我in 9:00 好早呀,全組5個小朋友都冇人哭.... 可能個個係大b 啦,係唔係仲有一日面試係1月份?
in得pc都係大bla,喊個d都係大b。
作者: pugsonic    時間: 09-12-19 17:39

我係今日10:30見,每組有5個小朋友一齊見. 有2個小朋友喊,老師無話父母可以入去,叫佢去休息室玩多陣,下一組再見2個小朋友,不過小朋友都係喊,最後一round都係喊,我見佢地無得入去見啦.
唔知其他課室既準則會唔會唔同呢?

我小朋友個組(淨3人)見左4分鐘就完成啦!係唔係其他人都係見得咁快?
作者: BBG1    時間: 09-12-19 17:41

我個女應該係最細果批啦!8月呢!無喊!(最細的我估陪跑多)但佢無喊,肯和爸爸講88,然後跟老師入房,我已很滿意呢!

作者: BBG1    時間: 09-12-19 17:49

我個女1:30pm見,就係前面果組玩到半被叫入去的,入了3分鐘左右便出來呢!
因為人地在入面已玩緊,但我個女都肯入去和無喊,所以我都好滿足啦!覺得個女好叻啦!達到目標啦!
原帖由 pugsonic 於 09-12-19 17:39 發表
我係今日10:30見,每組有5個小朋友一齊見. 有2個小朋友喊,老師無話父母可以入去,叫佢去休息室玩多陣,下一組再見2個小朋友,不過小朋友都係喊,最後一round都係喊,我見佢地無得入去見啦.
唔知其他課室既準則會唔會唔同呢 ...

作者: dogdogling    時間: 09-12-19 17:55

補充一句,老師拖我仔仔出嚟嗰時老師有同我仔仔講: byebye XX(我仔仔個名),其他只係講 byebye,如果正如我仔仔所講,老師應該對佢無乜印象至啱,點解又會記得佢個名??
(自我安慰中 )
作者: bobechristy    時間: 09-12-19 17:57

都係5mins 左右,安排得好好呀!
作者: YUANGYING    時間: 09-12-19 18:32

我想问如果小朋友哭,妈咪同她一起ni,是不是一定没机会啦,还有,老师没叫她唱歌,谢谢.....................
作者: NICOLE123    時間: 09-12-19 18:34

原帖由 YUANGYING 於 09-12-19 18:32 發表
我想问如果小朋友哭,妈咪同她一起ni,是不是一定没机会啦,还有,老师没叫她唱歌,谢谢.....................

我估要等RESULT先有人知呢個答案
不過如果你係老師你會點睇

再講而家係講緊十個都唔一定有一個小朋友考到
作者: YUANGYING    時間: 09-12-19 18:35     標題: 回覆 1# YUANGYING 的文章

打错,还IN
作者: tkp    時間: 09-12-19 22:42

作者: NICOLE123    時間: 09-12-19 22:58

身為父母在培正面試當日可以做的....便是懂得欣賞兒女的勇氣/獨立及成長.
作者: hayo    時間: 09-12-19 23:16

要等到一月尾先有結果, 真緊張

原帖由 NICOLE123 於 09-12-19 22:58 發表
身為父母在培正面試當日可以做的....便是懂得欣賞兒女的勇氣/獨立及成長.

作者: 朱寶    時間: 09-12-20 00:33

我個慢熱仔今日19號in, 時間係11點, 幾好, 因為算係佢最精神既時候, 哈哈!
我個仔3月出世, 但佢講野真係唔叻, 我本身亦都無乜好既offer係手, 但我覺得都係平常心面對, 每次見到個仔比之前進步, 我就覺得佢已經好叻, 結果受太多因素影響喇!
so far佢今日都算乖仔, 肯自己入班房, 我覺得已經嬴左, 結果真的不重要喇!
作者: chelsealam    時間: 09-12-20 11:44

我個仔考下午, 學校可能有多年經驗啦, 安排得好 smooth, 不過面試真係快過打針, 前後加埋都係5分鐘, 真係唔知佢係咩標準收生....

不過一入學校都見到啲小朋友喊, 都係太驚啦 ~ 我個仔都 ok, 冇喊啦, 仲有我聽到佢同老師大聲講午安啦, 走時仲不停講 bye bye tim! 我心目中已經 win 左喇 !
作者: saiwai    時間: 09-12-20 23:49

要一月先知結果,真係等到頸都長
作者: kc_united    時間: 09-12-21 10:36

我覺得好似內定.  我個囡都是前面果組玩到一半被叫入去的,入了3分鐘左右便同其他小朋友一起出來呢!我覺得有d似陪跑. 唔開心! 3分鐘, 我真的唔明可以in到什麼!  我覺得好似by luck多 d! 應該講, pc一早已決定收邊個,唔收邊個甘, disappointed.

作者: DoubleOs    時間: 09-12-21 10:50

我個仔果組入左去大概6-7分鐘,佢出黎我問佢係入面做乜,佢話喊,但個樣又唔似喊過喎,跟住再問,佢就話玩,真淚死,都唔知佢到低做過D乜!

原帖由 kc_united 於 09-12-21 10:36 發表
我覺得好似內定.  我個囡都是前面果組玩到一半被叫入去的,入了3分鐘左右便同其他小朋友一起出來呢!我覺得有d似陪跑. 唔開心! 3分鐘, 我真的唔明可以in到什麼!  我覺得好似by luck多 d! 應該講, pc一早已決定收邊個 ...

作者: chelsealam    時間: 09-12-21 11:20

我問阿仔, 佢又講左好多野比我聽:

1. 問咩名
2. 有本書, 問野
3. 有車玩, 有積木玩

之後佢話冇喇, 同老師講再見喇~

哈, 佢講得好有文路, 好似真既咁 (仲話其他小朋友唔答老師).....

原帖由 DoubleOs 於 09-12-21 10:50 發表
我個仔果組入左去大概6-7分鐘,佢出黎我問佢係入面做乜,佢話喊,但個樣又唔似喊過喎,跟住再問,佢就話玩,真淚死,都唔知佢到低做過D乜!

作者: angelinama    時間: 09-12-21 12:11

老師有否在回條背面留下記號呢?聽說有些好像畫了一個符號.
作者: NICOLE123    時間: 09-12-21 12:36

原帖由 angelinama 於 09-12-21 12:11 發表

面試通告同當日老師都講得好清楚
面試完要make sure回條背面有老師既簽名
果個係老師既簽名
作者: chelsealam    時間: 09-12-21 12:43

hahaa....大家變了探員了 ~

原帖由 angelinama 於 09-12-21 12:11 發表

作者: 喵媽    時間: 09-12-21 12:43

原帖由 kc_united 於 09-12-21 10:36 發表
我覺得好似內定.  我個囡都是前面果組玩到一半被叫入去的,入了3分鐘左右便同其他小朋友一起出來呢!我覺得有d似陪跑. 唔開心! 3分鐘, 我真的唔明可以in到什麼!  我覺得好似by luck多 d! 應該講, pc一早已決定收邊個 ...

我又唔認同, 我朋友倆夫婦都冇讀過PC, 唔係專業人士, 不過佢地大女講野真係好叻亦唔怕生保, 所以都考到入PC! 反而佢地細女今年in時應該有喊過, 佢地都非常擔心!
作者: MOONCAKE111    時間: 09-12-21 17:38

我好讚成,因為我都依為囡囡會喊,點知一野走去課室,出來仲笑笑口真係好叻.

原帖由 NICOLE123 於 09-12-19 22:58 發表

作者: hayo    時間: 09-12-21 18:31

我仔仔都係前面一組小朋友入左去兩分鐘, 有小朋友喊出返黎, 老師再叫我個仔同另一小朋友補上的, 都是幾分鐘便出來. 不過, 我唸大家都唔會只考一間幼稚園, 大部份都是幾分鐘便完了. 我已見怪不怪, 即管看看bb同培正有無緣份.:loveliness:

作者: Christy-mummy    時間: 09-12-21 23:08

嘩,好耐無上BK了,大家好!
我本身預左我個仔In PC一定會喊的,但點知佢今次竟然無喊,佢一出來仲笑笑口,我就即刻讚佢好叻仔,仲唱幾句「衝出世界」比佢聽添!^^好開心感覺佢長大左,其實佢地班小朋友無喊、又勇敢面對,已經好有收獲了,所以收唔收係真係睇佢同依間學校有無緣了,對我來講都好滿意佢既表現!大家放鬆D啦! :)
作者: NICOLE123    時間: 09-12-21 23:20

原帖由 Christy-mummy 於 09-12-21 23:08 發表
嘩,好耐無上BK了,大家好!
我本身預左我個仔In PC一定會喊的,但點知佢今次竟然無喊,佢一出來仲笑笑口,我就即刻讚佢好叻仔,仲唱幾句「衝出世界」比佢聽添!^^好開心感覺佢長大左,其實佢地班小朋友無喊、又勇敢面對,已經好有收獲了 ...

係囉
回想起8月未番N班之前.
仔仔係望人都唔敢膽
唔好講自己行入一個未去過既地方
當時心想..考培正...真係天方夜譚
4個月之間,佢既成長. 令我地非常鼓舞
成功完成整個面試,佢已經贏哂..要贏人先要贏到自己嘛
4個月前入到PC只係我地既夢想..而家唔再是夢了..而係理想..多左小小希望
不過就算入唔到.都唔緊要.
我知仔仔係得既.
大家唔好再去記住INTERVIEW是否公平.有無黑幕,因為呢D係大人既遊戲.
花多點時間去欣賞小朋友啦.
加油!
作者: tammyhw    時間: 09-12-21 23:22

越諗越覺得機會渺茫.. 原來好多小朋友都好叻.. 以阿囝的反應, in完好似咩都唔知咁....可能根本無答老師問題.. 所以都應該係陪跑多... 不過唔緊要啦, 因為in pc 係一個好好的經驗....

作者: SNOWPUI    時間: 09-12-21 23:23

個個都咁叻, 今年入pc 真係難上加難~
仲要等到1月中才有result...

大家知唔知pc 以往會否提早派彩?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5