教育王國

標題: (SC及KV)有無唔寫求位信都wait到? [打印本頁]

作者: bcw    時間: 09-12-17 18:35     標題: (SC及KV)有無唔寫求位信都wait到?

作者: dkbaby    時間: 09-12-18 09:45

絕對同意!
如果因為寄求位信而取錄,我估佢地下年可能會收到及處理過萬封信。
作者: cwcutecute    時間: 09-12-18 11:23

My friends' daughter she is on SC waiting list last year, she keep sending letter to SC but still cant get an offer at the end.
作者: jean2003    時間: 09-12-18 11:43

我覺得只系好marginal case先有用, 一封就夠, 千奇咪聽人講一個星期一封, 我系校長即時整個大交叉過你嘆下...
作者: LittleKiwi    時間: 09-12-18 12:09

exactly, 其實佢地一早已經有定 waiting list 的次序, 只會在"同分"的情況下有求位信會有advantage

原帖由 jean2003 於 09-12-18 11:43 發表
我覺得只系好marginal case先有用, 一封就夠, 千奇咪聽人講一個星期一封, 我系校長即時整個大交叉過你嘆下...

作者: LittleKiwi    時間: 09-12-18 12:14

我其實覺得求位信都是人寫你寫, 個個都驚蝕底所以個個都寫.... 所以嘛..... 已經由"本來有用"變成"基本動作", 難為了校長咯!

原帖由 bcw 於 09-12-17 18:35 發表
我小朋友兩間都waiting(=reject)。
知道應該有位6~7月可以流番出嚟,其實學校一定有一份根據所有條件而定「真正」的waiting list。
我懷疑佢會唔會因為有人寫咗19幾封求位信而將原本佢無咁想收嘅小朋友變成優先取錄呢?
...

作者: bcw    時間: 09-12-18 12:19

作者: LittleKiwi    時間: 09-12-18 12:24

有寫同無寫, 是家長心理上會好過點, 起碼"做得既都做左" no regret 嘛!
原帖由 bcw 於 09-12-18 12:19 發表
其實求位信可否去到校長那處都成疑問?

如果佢逐封睇,我相信佢無曬時間處理其它校務。

如果我係佢,我會直情唔睇,因為你認為有什麽形式的信佢沒有收過?

對佢嚟講無論你寫得如向動之以情,佢都見慣不怪。

況且求位信係out  ...

作者: jean2003    時間: 09-12-18 12:31

原帖由 LittleKiwi 於 09-12-18 12:14 發表
我其實覺得求位信都是人寫你寫, 個個都驚蝕底所以個個都寫.... 所以嘛..... 已經由"本來有用"變成"基本動作", 難為了校長咯!

...我覺得系..難為郵差叔叔多d....
作者: gigayan    時間: 09-12-18 13:50

打過去kv問, 佢地根本就唔想收求位信....

我 : 我小朋友係waiting架, 要唔要寫信黎俾校長表示願意等呢??

職員 : 唔使架喇..... 我地waiting都有分先後次序, 一有位我地就會逐個call架喇.....

我 : 真係唔使寫信黎呀??

職員 : 唔使架喇......

最後我都無寫, 因為都有offer係手, 佢打黎先再考慮喇
作者: muibaby    時間: 09-12-18 13:57

agree
作者: qoo_pooh    時間: 09-12-18 14:47

我上年一封求位信都無寫過,
本來諗住讀收那間 ....
怎知, 8月時另一間無端端話收亞仔,
反而仲令我煩了很久, 唔知讀邊間好 ........

所以係你就會係你,
隨緣一點吧 .......

原帖由 bcw 於 09-12-17 18:35 發表
我小朋友兩間都waiting(=reject)。
知道應該有位6~7月可以流番出嚟,其實學校一定有一份根據所有條件而定「真正」的waiting list。
我懷疑佢會唔會因為有人寫咗19幾封求位信而將原本佢無咁想收嘅小朋友變成優先取錄呢?
...

作者: 1511    時間: 09-12-18 14:48

原帖由 jean2003 於 09-12-18 12:31 發表

...我覺得系..難為郵差叔叔多d....

衣家少左人寄信, 系創造就业机会至真
作者: Smallpigbb    時間: 09-12-21 08:58

我個女倆間都係Waiting,但我都無寫信去,因為我個女原校已經收返,所以都唔想搞o甘多,到時真係收到信至再算。
作者: conniewww    時間: 09-12-21 10:40

多一個機會,
多一個煩惱,
多一個決定,
既然老天都幫我選擇, 何必強求...
作者: Alichau    時間: 09-12-21 11:03

原帖由 jean2003 於 09-12-18 11:43 發表

一星期一封? d人仲會有咩野寫? 問校長食左飯未同諗成點?
俾我就乾塘...
作者: cmarcus    時間: 09-12-21 18:18

其實求位信都係俾無心儀offer既家長買個希望,當無offer在手既時候,我地做家長既一定好心急,寫求位信係唯一可以做到的
作者: notjustamom    時間: 09-12-21 23:31

My younger son had originally been placed on the waiting list and subsequently rejected by Victoria (PN) so I wrote a letter to the principal. Finally in Oct, I received a call and asked me to register! Then I personally thanked the principal. She mentioned that one of the reasons my son got in was because I wrote the letter early! Of course one can never be sure whether this is the real reason but at least it's from the horse's mouth!!
作者: 深井DY    時間: 09-12-22 02:13

原帖由 conniewww 於 09-12-21 10:40 發表
多一個機會,
多一個煩惱,
多一個決定,
既然老天都幫我選擇, 何必強求...
somebody一個機會都冇架
作者: zzbchu    時間: 09-12-22 11:38

今年好多幼稚園都收多...所以waiting list 會比較難有位
作者: granddelsol    時間: 09-12-22 14:33

我覺得求位信是有用的, 不過要自己親自寫, 要表達到點解你想入這間學校, 點解你覺得你小朋友可以配合到學校的理念, 要用心寫, 唔係上bk找sample letter.

上年我小朋友想入LH(但waiting list), 於是我係佢地registeration之後一日send左個email比校長表達我的誠意, 結果學校打比我叫我地去register.

不過最後victoria收左我地先, 所以give up左LH個位.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5