教育王國

標題: 45區排位 [打印本頁]

作者: LHK820    時間: 10-1-15 16:04     標題: 45區排位

1. 錦泰
2. 你地會選可立或慈天?
作者: worry    時間: 10-1-16 11:11

可唔可以講多小小2間既野比我知呀, 因係BK SURF唔到INFORMATION, THANKS!
作者: krislee0716    時間: 10-1-18 14:18

deleted
作者: mickeyleehk    時間: 10-1-18 14:27

錦泰是十分熱門學校,排第二而中機會不大
作者: worry    時間: 10-1-18 17:10

請問慈天同可立, 邊間好d呢? 2者有咩優點同決點呢? thanks!
原帖由 krislee0716 於 10-1-18 14:18 發表
我去過可立的小一講座, 小一好似有兩班全英語上課, 老師都好好及對學校很熟悉, 選第二或三都 OK, 不過校舍就冇學校村 D 學校咁新.

慈天 : 功課不是太多, 好似小朋友都幾輕鬆, 不過唔見有升中派位資料, 如果有就好 D ...

作者: worry    時間: 10-1-18 17:17

另鳳德同慈雲山2間聖文德, 邊間好d呢?
作者: mickeyleehk    時間: 10-1-18 17:38

我在慈天同可立的綱貢頁得知,
2008-2009 慈天升中62%派第一自願
可立是77%
作者: worry    時間: 10-1-18 20:24

如果係你, 你會點排選擇名次呢? THANKS!
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-18 17:38 發表
我在慈天同可立的綱貢頁得知,
2008-2009 慈天升中62%派第一自願
可立是77%

作者: cwaisum    時間: 10-1-18 22:08

有沒有考慮真鐸?這是不錯的學校。
作者: worry    時間: 10-1-18 22:53

我昨日都有去佢地既OPEN DAY, 感覺良好, 但我自己本身巳有一間心儀, 若第2名選此校, 跟本無可機會, 所以唔想浪費第二名既機會, 只好想其他次等學校.

咁你對其他區內學校有無咩野COMMENT呀? THANKS!
原帖由 cwaisum 於 10-1-18 22:08 發表
有沒有考慮真鐸?這是不錯的學校。

作者: pyemily    時間: 10-1-18 23:41

我亦是一樣, 本身我首選是canossa, 如選真鐸為2nd, 應冇機會...
我而家都好頭痛, 都唔知點選... 而我囡囡係細囡, 11月出世.... 如搵一些傳統的學校, 功課多, 催谷型的學校, 我怕我囡囡應付不來, 如搵一些活動教學, 輕鬆的, 又怕升中方面有問題..
以下是我排位
1.) Canossa
2.) 基華
3.) 彩雲聖若瑟 or 聖博德
作者: worry    時間: 10-1-19 00:01

PYEMILY

點解你第3會揀聖博德 / 陳X昌既? 可唔可以比D COMMENT我呀?

慈雲山天主教同可立你又覺得點呀?
原帖由 pyemily 於 10-1-18 23:41 發表
我亦是一樣, 本身我首選是canossa, 如選真鐸為2nd, 應冇機會...
我而家都好頭痛, 都唔知點選... 而我囡囡係細囡, 11月出世.... 如搵一些傳統的學校, 功課多, 催谷型的學校, 我怕我囡囡應付不來, 如搵一些活動教學,  ...

作者: cwaisum    時間: 10-1-19 10:07

基華也是一間很好的學校。去年我女兒派到此校(第二志願),但因著第一志願的真鐸叩門成功, 最終沒有入讀。

的確, 如果將真鐸放在第二, 派到的機會等於0, 不過可以嘗試放榜後去叩門, 她有30個叩門位, 成功的機會也不少。

我老公的姪女在彩雲聖約瑟讀小三(以前的上午校), 如基華一樣, 此校較為傳統, 重視學業成績, 功課也不少。如果成績不好, 老師會見家長, 催迫家長「谷」孩子讀好書, 壓力也不少。不過, 也是一間好學校。

原帖由 pyemily 於 10-1-18 23:41 發表
我而家都好頭痛, 都唔知點選... 而我囡囡係細囡, 11月出世.... 如搵一些傳統的學校, 功課多, 催谷型的學校, 我怕我囡囡應付不來, 如搵一些活動教學,  ...

作者: mickeyleehk    時間: 10-1-19 10:42

我去過真鐸開放日,我覺得學校marketing做得很好,個校長說話很動聽,聽完後立即想小朋友入讀,不過真鐸沒有歷史數據,升中好吾好要過幾年先知.
說到底,我都幾想小朋友入讀.
希望叩門成功
作者: worry    時間: 10-1-19 11:16

點解會有30個叩門位咁多既? 係未專登留番D位比佢地自選理念相同既家長同學生呢? THANKS!
原帖由 cwaisum 於 10-1-19 10:07 發表
基華也是一間很好的學校。去年我女兒派到此校(第二志願),但因著第一志願的真鐸叩門成功, 最終沒有入讀。

的確, 如果將真鐸放在第二, 派到的機會等於0, 不過可以嘗試放榜後去叩門, 她有30個叩門位, 成功的機會也不少 ...

作者: worry    時間: 10-1-19 11:18

我都幾LIKE呢間學校, 但因我巳有心儀既學校, 呢間會係第2選擇, 所以決家放棄, TOUCH WOOD, 第一間唔得, 就試叩門啦
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 10:42 發表
我去過真鐸開放日,我覺得學校marketing做得很好,個校長說話很動聽,聽完後立即想小朋友入讀,不過真鐸沒有歷史數據,升中好吾好要過幾年先知.
說到底,我都幾想小朋友入讀.
希望叩門成功 ...

作者: mickeyleehk    時間: 10-1-19 13:31

我聽講座,今年叩門位只可以是學位的10%,
所以真鐸叩門位最多只有7-8個.
作者: worry    時間: 10-1-19 13:35

但上年又會有30個咁多既, 真係唔太明?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 13:31 發表

作者: mickeyleehk    時間: 10-1-19 14:08

原帖由 worry 於 10-1-19 13:35 發表
但上年又會有30個咁多既, 真係唔太明?

教育局推行「封頂」措施,是因為要平衡區內學校的人數。「有些學校收到三十多人,甚至四十人一班,使有些本來能開班的學校,最後開不到班,使政府失去預算。」但他認為,落實「封頂」,會使今年的叩門情況比去年緊張。
http://www.singtao.com/yesterday/edu/0605go01.html
作者: worry    時間: 10-1-19 15:32

咁死啦, 點算好呀?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 14:08 發表

教育局推行「封頂」措施,是因為要平衡區內學校的人數。「有些學校收到三十多人,甚至四十人一班,使有些本來能開班的學校,最後開不到班,使政府失去預算。」但他認為,落實「封頂」,會使今年的叩門情況比去年緊張。
http://ww ...

作者: cwaisum    時間: 10-1-19 17:19

講座是否是真鐸的講座?

今年的情況我不清楚, 不過過去真鐸全校收90人, 而只有60個位是自行收生及統一派位, 其餘的30個是供叩門用的。有家長說真鐸的叩門位是自己籌款開辦的, 不屬於政府資助的, 不過是否屬實就不得而知, 最好是親自問問學校了解有關情況。

原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 13:31 發表

作者: worry    時間: 10-1-19 17:28

我聽佢地D講座, 佢地得3班, 每班2X人, TOTAL都係7X人, 點解你話會有90人既?
原帖由 cwaisum 於 10-1-19 17:19 發表
講座是否是真鐸的講座?

今年的情況我不清楚, 不過過去真鐸全校收90人, 而只有60個位是自行收生及統一派位, 其餘的30個是供叩門用的。有家長說真鐸的叩門位是自己籌款開辦的, 不屬於政府資助的, 不過是否屬實就不得而 ...

作者: mickeyleehk    時間: 10-1-19 17:55

原帖由 worry 於 10-1-19 15:32 發表
咁死啦, 點算好呀?

今年吾同,吾好想叩門位,第二,三自願吾好太進取
作者: worry    時間: 10-1-19 20:51

明白, 咁你唸住點排呀?

我唔知第2選擇, 應該選慈天, 可立, 還是鳳德聖文德好呢? 請指教
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 17:55 發表

今年吾同,吾好想叩門位,第二,三自願吾好太進取

作者: pyemily    時間: 10-1-19 21:57

原帖由 worry 於 10-1-19 00:01 發表
PYEMILY

點解你第3會揀聖博德 / 陳X昌既? 可唔可以比D COMMENT我呀?

慈雲山天主教同可立你又覺得點呀?

我本身是住在彩雲, 所以想考慮區內小學, 我曾經有諗過陳南昌夫人小學, 因在web內見升中派位都有保一同協和, 都好似幾好, 亦去過參觀校舍, 校舍反新過, 但因收生小, 之前果年, 好似收得一班, 都冇人讀的, 怕殺校, 所以唔考慮了.

而聖博德, 我亦問過讀緊該校的家長, 程度會冇咁深, 校風好, 小朋友會好開心, 但升中派位, 好似unknow, 我現在仍在諗緊此間排第3好唔好..

至於慈天, 聽聞都好谷, 可立就唔知了...
作者: worry    時間: 10-1-20 00:33

PYEMILY

咁慈天D校風好唔好呀? 聖文德你又點睇呢? 我就喜歡慈天多過聖博德, 我見之前2年D家長選聖博德第3, 都可入到, 所以我直覺慈天, 聖博德, 可立, 聖文德呢D次選學校, 如果排第2, 應該實入, 所以我先要仔細考慮.

原帖由 pyemily 於 10-1-19 21:57 發表

我本身是住在彩雲, 所以想考慮區內小學, 我曾經有諗過陳南昌夫人小學, 因在web內見升中派位都有保一同協和, 都好似幾好, 亦去過參觀校舍, 校舍反新過, 但因收生小, 之前果年, 好似收得一班, 都冇人讀的, 怕殺校,  ...

作者: ppsfung    時間: 10-1-20 10:57

原帖由 worry 於 10-1-20 00:33 發表
PYEMILY

咁慈天D校風好唔好呀? 聖文德你又點睇呢? 我就喜歡慈天多過聖博德, 我見之前2年D家長選聖博德第3, 都可入到, 所以我直覺慈天, 聖博德, 可立, 聖文德呢D次選學校, 如果排第2, 應該實入, 所以我先要仔細考慮. ...

我都喜歡慈天多過聖博德.
不過我諗諗下都係想選可立第二....慈天/聖博德第三/四.
因為呢2間學校都好新,唔知派位好唔好.而可立這一二年都派得唔錯.
我諗住可立有精英班,如果我個女讀到嗰班,應該唔會太差.

有無人知慈天/聖博德有無按成績分班?係咪可立程度較呢2間深?
另外,係咪舊聖文德受歡迎過慈正村聖文德?

本來諗住選學校村,返學近,校舍新.....不過諗諗吓都係選歷史較久的學校較穩陣.
作者: worry    時間: 10-1-20 11:02

PPSFUNG

我都係係慈天同可立2間唸來唸去, 唔知點好.  我想問, 你有無去過可立睇過, 校舍O.K.嗎? 我見書講都有75M, 應該都算大, 但有人話呢間學校好舊, 你有咩意見?
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 10:57 發表

我都喜歡慈天多過聖博德.
不過我諗諗下都係想選可立第二....慈天/聖博德第三/四.
因為呢2間學校都好新,唔知派位好唔好.而可立這一二年都派得唔錯.
我諗住可立有精英班,如果我個女讀到嗰班,應該唔會太差.

有無人知 ...

作者: ppsfung    時間: 10-1-20 11:36

原帖由 worry 於 10-1-20 11:02 發表
PPSFUNG

我都係係慈天同可立2間唸來唸去, 唔知點好.  我想問, 你有無去過可立睇過, 校舍O.K.嗎? 我見書講都有75M, 應該都算大, 但有人話呢間學校好舊, 你有咩意見?
...

我無去過任何一間校舍...我覺得只要有好的教學方法就能教出smart的小朋友,所以我沒有太大考慮校舍環境因素.
我反而有點怕那些太新的學校,要花很多心思做表面功夫去吸引學生,反而分散了在教學方面的資源.我覺得歷史久的學校至少已有一套行政方法,又不需要做太多推廣,可專注在教學方面.
作者: worry    時間: 10-1-20 11:46

你咁講都啱既, 咁我真係再要唸清楚第2CHOICE排慈天定可立, 因我直覺係第1CHOICE會多人爭, 若抽唔到, 咁第2CHOICE如果選呢2間學校, 應該接近99%都O.K.囉, 所以真係要唸清楚
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 11:36 發表

我無去過任何一間校舍...我覺得只要有好的教學方法就能教出smart的小朋友,所以我沒有太大考慮校舍環境因素.
我反而有點怕那些太新的學校,要花很多心思做表面功夫去吸引學生,反而分散了在教學方面的資源.我覺得歷史 ...

作者: ppsfung    時間: 10-1-20 12:01

原帖由 worry 於 10-1-20 11:46 發表
你咁講都啱既, 咁我真係再要唸清楚第2CHOICE排慈天定可立, 因我直覺係第1CHOICE會多人爭, 若抽唔到, 咁第2CHOICE如果選呢2間學校, 應該接近99%都O.K.囉, 所以真係要唸清楚 ...

我同你想法一樣!
我都無信心個女會咁好彩派到第一志願.但我認為只要第二和三志願不是選heat的學校,應該有90%以上入到.所以二和三志願都很重要.

咁你有無睇到資料,可立/慈天/聖博德邊間程度較深?
我想揾間程度較深(特別是英文)的學校.
作者: worry    時間: 10-1-20 12:18

坦白講, 我唔係咁like聖文德, 我只係喜歡佢校舍新,其他真係一般, 佢地明顯課程係淺d, 功課唔多, 我係街眼見幾個呢到d學生都幾yat, 所以我三名內係唔考慮呢間

慈天聽人講開始好谷學生, 課程深d, 但又有家長話呢間無咩功課, 讀緊既都唔recommend入呢間

我又問左呢到d可立媽咪, 佢地話課程一般, 唔深, 學杖都幾好, 但佢地中文係用廣東話, 唔係普通話, 呢樣又差左d.

但又有人講, 如果要課程深, 就選聖文德, 佢係較呢幾間深d.

所以真係各有說法, 都唔知點揀好, 聽完, 你又有咩comment呀?
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 12:01 發表

我同你想法一樣!
我都無信心個女會咁好彩派到第一志願.但我認為只要第二和三志願不是選heat的學校,應該有90%以上入到.所以二和三志願都很重要.

我想揾間程度較深 ...

作者: cherrychung    時間: 10-1-20 12:39

慈天英文是幼聯的課程,是用英文故事書教英文的.

原帖由 ppsfung 於 10-1-20 12:01 發表

我同你想法一樣!

我想揾間程度較深 ...

作者: worry    時間: 10-1-20 12:54

咁係外籍老師定HK老師教呀?
原帖由 cherrychung 於 10-1-20 12:39 發表
慈天英文是幼聯的課程,是用英文故事書教英文的.

作者: ppsfung    時間: 10-1-20 13:54

原帖由 worry 於 10-1-20 12:18 發表
坦白講, 我唔係咁like聖文德, 我只係喜歡佢校舍新,其他真係一般, 佢地明顯課程係淺d, 功課唔多, 我係街眼見幾個呢到d學生都幾yat, 所以我三名內係唔考慮呢間

慈天聽人講開始好谷學生, 課程深d, 但又有家長話呢間無 ...

我都對慈正村嗰間聖文德印象麻麻,舊嗰間則無咩認識.
我都覺得好混亂有人話慈天好谷,有人又話程度淺...不過我有個在中學做主任的朋友話,佢聽講慈天幾好,但佢又話佢個女是讀國際學校的,佢對小學認識不是太多,只講比我知作參考.
我諗可立有外藉英文老師,又由2年班已開始用成績分班.成績好又大機會入可立中學.所以暫時仲會以可立作第二選擇....
不過第三仲未諗掂,慈天/聖博德/舊聖文徳/保良局陳南昌都似乎可以...
另外,基華都有人話好,我見都有很多學生派去協和及可立,唔知做第三選擇有無機會?

作者: worry    時間: 10-1-20 15:02

唔好意思, 我打錯左字, 我係請聖博德呀

你有無係慈云山THREAD個到, 有個媽咪又講到聖文德好好BOR, 如果間學校真係如佢咁講, 我又想將佢排第2呀.

你好似無考慮鳳德個間聖文德, WHY?
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 13:54 發表

我都對慈正村嗰間聖文德印象麻麻,舊嗰間則無咩認識.
我都覺得好混亂有人話慈天好谷,有人又話程度淺...不過我有個在中學做主任的朋友話,佢聽講慈天幾好,但佢又話佢個女是讀國際學校的,佢對小學認識不是太多,只講比 ...

作者: ppsfung    時間: 10-1-20 15:23

原帖由 worry 於 10-1-20 15:02 發表
唔好意思, 我打錯左字, 我係請聖博德呀

你有無係慈云山THREAD個到, 有個媽咪又講到聖文德好好BOR, 如果間學校真係如佢咁講, 我又想將佢排第2呀.

你好似無考慮鳳德個間聖文德, WHY?
...

我個朋友都話慈天好過聖博德.我都係公園見過d著住聖博德校服,又無禮貌的小朋友,所以都對呢間學校印象麻麻.

我對鳳德聖文德主要係無認識,又無聽人提過,所以無留意呢間學校.你知唔知呢間學校點呀?佢好定係慈天好呀?
作者: worry    時間: 10-1-20 15:52

你有無過去慈云山媽媽會個到有人開左個聖文德呀, 你去睇吓先啦.

原帖由 ppsfung 於 10-1-20 15:23 發表

我個朋友都話慈天好過聖博德.我都係公園見過d著住聖博德校服,又無禮貌的小朋友,所以都對呢間學校印象麻麻.

我對鳳德聖文德主要係無認識,又無聽人提過,所以無留意呢間學校.你知唔知呢間學校點呀?佢好定係慈天好呀? ...

作者: CCAU    時間: 10-1-20 15:58

我的小孩在慈天读一年级。功课不是太多。校风也不错啊。 她说她喜欢上學.
作者: worry    時間: 10-1-20 16:02

CCAU

多謝你既COMMENT, 但可唔可以講多小小料比我知呀?
原帖由 CCAU 於 10-1-20 15:58 發表
我的小孩在慈天读一年级。功课不是太多。校风也不错啊。 她说她喜欢上學.

作者: LHK820    時間: 10-1-20 16:15

其實慈雲山聖文德好唔好呀? 課程係唔係好淺呀? 你地覺得兩間聖文德邊間好D?
作者: worry    時間: 10-1-20 16:20

CCAU,

我想知你上年係排慈天第幾嫁?

你對學校村呢3間資助小學有咩評價呀?

慈天小息係味可以落操場玩嫁?

中文課係用中文定普通話教嫁?

英文課係味外籍老師教嫁?

同學仔多唔多係新X民?

THANKS!

原帖由 CCAU 於 10-1-20 15:58 發表

作者: worry    時間: 10-1-20 16:25

我覺得鳳德個間好D, 聽講佢D英文同數學都深嫁, 比慈天同可立深
原帖由 LHK820 於 10-1-20 16:15 發表
其實慈雲山聖文德好唔好呀? 課程係唔係好淺呀? 你地覺得兩間聖文德邊間好D?

作者: LHK820    時間: 10-1-20 16:46

worry
請問知唔知慈雲山聖文德同聖文德以前係唔係同一間學校架? 慈雲山聖文德係唔係新校呀?
作者: mickeyleehk    時間: 10-1-20 16:46

F.Y.I.

聖母小學+ 85
嘉諾撒小學(新蒲崗) 52.2
嘉諾撒小學 38
保良局陳南昌夫人小學 35.3
中華基督教會基華小學 34

http://life.mingpao.com/htm/prim ... on/competition1.htm
作者: worry    時間: 10-1-20 16:59

咁其他個區小學又點呢? 點解無既?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-20 16:46 發表
F.Y.I.

聖母小學+ 85
嘉諾撒小學(新蒲崗) 52.2
嘉諾撒小學 38
保良局陳南昌夫人小學 35.3
中華基督教會基華小學 34

http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition1 ...

作者: worry    時間: 10-1-20 17:13

慈云山應該係新校, 鳳德係舊校, 但擴建左同翻新過, 校舍算大
原帖由 LHK820 於 10-1-20 16:46 發表
worry
請問知唔知慈雲山聖文德同聖文德以前係唔係同一間學校架? 慈雲山聖文德係唔係新校呀?

作者: pyemily    時間: 10-1-21 14:17     標題: 回覆 26# worry 的文章

鳳德的聖文德, 我都有諗過, 我有同校的家長他的小朋友是派去此間學校, 學校支援都做得好好, 老師會主動打電話給家長問小朋友的情況, 我都睇過web, 升中派位, 派1st自願的中學都有82%, 而且又有直屬中學, 如我個女入到此校, 對細佬就著數.

我聽我鄰居講, 在學校村, 3間小學中, 以聖博德程度最淺, 慈天同保良局, 就好谷... 校風就一定好, 叫我不需要膽心...

可立, 我都有諗過, 大家有咩comment..
作者: worry    時間: 10-1-21 16:29

咁聖文德直屬中學是否聖文德中學? 呢間係男校, 女仔味無囉? 學校村, 我就只LIKE慈天, 其餘2間我覺得一般囉
原帖由 pyemily 於 10-1-21 14:17 發表
鳳德的聖文德, 我都有諗過, 我有同校的家長他的小朋友是派去此間學校, 學校支援都做得好好, 老師會主動打電話給家長問小朋友的情況, 我都睇過web, 升中派位, 派1st自願的中學都有82%, 而且又有直屬中學, 如我個女入 ...

作者: LHK820    時間: 10-1-21 16:46

我睇過可立網站, 佢地呢兩年派位都好似幾好, 好多都派左去可立中學!
作者: LHK820    時間: 10-1-21 16:50     標題: 回覆 48# pyemily 的文章

你覺得慈雲山聖文德點呢? 係唔係鳳德的聖文德好過慈雲山聖文德?
作者: krislee0716    時間: 10-1-21 17:38

deleted
作者: worry    時間: 10-1-21 17:54

呢間我姪女讀緊, 佢係學校幾年都係全級第一, 全班第一, 偶然先趺落第二OR第三, 年年都拿獎學金
咁又點呀, D品行奇差, 愈讀就愈差, 一味讀書, 其他方面都唔教, 所以我想比個囡去讀D教會辦既學校, 我想個囡讀書好之餘, 品行都要有
原帖由 krislee0716 於 10-1-21 17:38 發表
Worry, 學校村的學校,個個都 Like 錦泰, 又有联系中學,點解你覺得一般, 此校校長話如果甲、乙部唔選錦泰做第一志願, 是不接受叩門的,我都很喜歡該校,不過我想競爭太大. 所以, 不會放第一位. ...

作者: pyemily    時間: 10-1-21 19:37

原帖由 worry 於 10-1-21 16:29 發表
咁聖文德直屬中學是否聖文德中學? 呢間係男校, 女仔味無囉? 學校村, 我就只LIKE慈天, 其餘2間我覺得一般囉

是的, 我見他派到的中學都幾好, 不論男女, 只是男的話, 會多間聖文德中學可以選.

而家2nd 和 3rd 的choice仲未諗定..
作者: worry    時間: 10-1-21 20:56

你不是話2ND CHOICE選基華?
原帖由 pyemily 於 10-1-21 19:37 發表

是的, 我見他派到的中學都幾好, 不論男女, 只是男的話, 會多間聖文德中學可以選.

而家2nd 和 3rd 的choice仲未諗定..

作者: pyemily    時間: 10-1-22 11:02

原帖由 worry 於 10-1-21 20:56 發表
你不是話2ND CHOICE選基華?  

是呀... 而家應該聖文德第3...

而家我仲諗緊, 此兩間的排位, 好心大心細

1.) 基華, 就近我屋企, 不過校舍就細和舊些, 都係注重成績, 英文都好強, 以我所知, 校風就ok... 此校有50個位
2.) 聖文德, 就離我屋企遠些, 校舍就大好多, 配套設施就好過基華, 校風都好 .... 此校有64個位.

而家呢兩間都好難取捨... 我妹妹suggest我選聖文德, 交通不是問題, 可以坐校車, 因為位多些, 升中方面都幾好, 學校設施又幾好, 如果2nd聖文德選唔到, 基華排第3都冇咩機會, 因位小...

真係好矛盾.... 仲有一天ja, 我真係要諗清楚.

哪你的排位確定未呀...
作者: worry    時間: 10-1-22 11:15

我覺得第2 CHOICE, 無論選基華/ 聖文德, 應該9成入到嫁, 所以真係要唸清楚

我就暫時, 都應該差不多定左

1. 聖嘉勒X
2. 慈天
3. 聖文德
4. 可立

有無咩意見比我呀?
原帖由 pyemily 於 10-1-22 11:02 發表

是呀... 而家應該聖文德第3...

而家我仲諗緊, 此兩間的排位, 好心大心細

1.) 基華, 就近我屋企, 不過校舍就細和舊些, 都係注重成績, 英文都好強, 以我所知, 校風就ok... 此校有50個位
2.) 聖文德, 就離我屋企遠 ...

作者: pyemily    時間: 10-1-22 11:56

原帖由 worry 於 10-1-22 11:15 發表
我覺得第2 CHOICE, 無論選基華/ 聖文德, 應該9成入到嫁, 所以真係要唸清楚

1. 聖嘉勒X
2. 慈天
3. 聖文德
4. 可立

有無咩意見比我呀?匡 ...

你1st是否嘉諾撒小學(新蒲崗)? or 唔係45網小學 ? 如果是選嘉諾撒, 就真係好多人爭, 如果是誇區小學, 機會仲微, 咁慈天都就好大機會入, 不過慈天都係幾好既小學, 都ok架..
作者: worry    時間: 10-1-22 12:00

我A會誇區呀

B先係1.嘉撤(新蒲崗)呀

佢地提供A部同B部既學額係分開嫁, 所以我都想試吓
反正B部第2選慈天, 機會都好大, 咁我真係想博一博.

你囡依家番邊間KIND嫁?

原帖由 pyemily 於 10-1-22 11:56 發表

你1st是否嘉諾撒小學(新蒲崗)? or 唔係45網小學 ? 如果是選嘉諾撒, 就真係好多人爭, 如果是誇區小學, 機會仲微, 咁慈天都就好大機會入, 不過慈天都係幾好既小學, 都ok架.. ...

作者: ppsfung    時間: 10-1-22 14:59

原帖由 worry 於 10-1-22 11:15 發表

1. 聖嘉勒X
2. 慈天
3. 聖文德
4. 可立

有無咩意見比我呀?匡 ...

我暫時的選擇和你差不多....
我都係甲部誇區
1嘉諾撒.
2.可立
3.聖文德/慈天
4.聖文德/慈天
5&6 基華&陳南昌

我諗住可立有中學....所以放2nd

聖文德似乎學習程度高過慈天....但慈天近屋企,校舍又新.
點解你會先選慈天? 你覺得佢同聖文德點比較?

thanks.

作者: worry    時間: 10-1-22 16:05

你誇區揀邊間呀? 係味3間都誇區? 我本想二間誇區, 第三間選番本區1. 但一咁HIT, 第一揀佢都未必得, 何況第3, 所以我放棄呢個念頭, 直頭3間都選誇區, 比D意見我呀?

可立其實都唔錯, 但我本身喜歡天主教辨學團體, 所以將佢排第四.

慈天同聖文德, 其實, 聖文德就係我屋企隔壁, 但我選慈天, 因佢係地區性既天主教學校, 會定時同個堂匯報, 質素有一定保障, 加上, 佢學科都唔淺嫁, 同聖文德大致差不多, 英文科係用故事書教, 又有普通話教中文, 所以我選慈天, 第三先聖文德.

至於5開始, 應該都唔會派到, 所以是但選啦, 主打都係頭4位.

你比番D COMMENT我呀, THANKS!

原帖由 ppsfung 於 10-1-22 14:59 發表

我暫時的選擇和你差不多....
我都係甲部誇區
1嘉諾撒.
2.可立
3.聖文德/慈天
4.聖文德/慈天
5&6 基華&陳南昌

我諗住可立有中學....所以放2nd

聖文德似乎學習程度高過慈天....但慈天近屋企,校舍又新.
點解你會先 ...

作者: ppsfung    時間: 10-1-22 16:39

原帖由 worry 於 10-1-22 16:05 發表
你誇區揀邊間呀? 係味3間都誇區? 我本想二間誇區, 第三間選番本區1. 但一咁HIT, 第一揀佢都未必得, 何況第3, 所以我放棄呢個念頭, 直頭3間都選誇區, 比D意見我呀?

可立其實都唔錯, 但我本身喜歡天主教辨學團體, 所 ...

我誇區選保良局何壽南(Net 43),你呢?係咪net 41/34 ?
選校攻略資料唔建議家長選太多誇區學校,因為會先排甲部然後才到乙部,而甲部的%又比乙部少,即選得越多甲部則乙部排得越後.通常都話除非真係有2間誇區又非常心儀,否則建議只選一間跨區.
我沒有報私校,所以打算作較保守的選擇.
當年我中學派位,父母不了解派位程序,1-10志願全選名校,結果我派到很差的學校,很多平日成不及我的也能派到好過我的中學.
作者: worry    時間: 10-1-22 16:59

依, 咁奇怪既, 你誇區選何壽南, 但為何本區又唔選錦泰既?

其實我43/45區都可以, 因我LIKE嘉諾殺, 所以用45區

但我聽修女講, 佢話甲部同乙部名額係分開, 甲1, 甲2, 甲3, 可以寫番本區 OR 誇區, 但千期唔好3個格都選同一間, 因甲1, 抽唔到, 即係無位, 甲2又係同一間, 即係都無位, 所以要3間唔同既學校.

我本想甲2寫番嘉諾殺, 但呢間咁HIT, 一定係揀甲1個D巳經FULL左, 我選佢做甲2, 係無可能, 所以唔想放棄個CHANCE, 甲2同甲3填埋其他誇區學校.  唔知我咁講啱唔啱呢?
原帖由 ppsfung 於 10-1-22 16:39 發表

我誇區選保良局何壽南(Net 43),你呢?係咪net 41/34 ?
選校攻略資料唔建議家長選太多誇區學校,因為會先排甲部然後才到乙部,而甲部的%又比乙部少,即選得越多甲部則乙部排得越後.通常都話除非真係有2間誇區又非常心儀 ...

作者: krislee0716    時間: 10-1-22 18:57

依, 咁奇怪既, 你誇區選何壽南, 但為何本區又唔選錦泰既?

其實我43/45區都可以, 因我LIKE嘉諾殺, 所以用45區

但我聽修女講, 佢話甲部同乙部名額係分開, 甲1, 甲2, 甲3, 可以寫番本區 OR 誇區, 但千期唔好3個格都選同一間, 因甲1, 抽唔到, 即係無位, 甲2又係同一間, 即係都無位, 所以要3間唔同既學校.

我本想甲2寫番嘉諾殺, 但呢間咁HIT, 一定係揀甲1個D巳經FULL左, 我選佢做甲2, 係無可能, 所以唔想放棄個CHANCE, 甲2同甲3填埋其他誇區學校. 唔知我咁講啱唔啱呢?

deleted
作者: worry    時間: 10-1-22 19:26

我明你意思, 但我一直都心儀呢間誇區學校, 佢係個區唔係HIT, 個區既家長未必會選頭3甲, 但區外家長都非常有興趣, 地點其實唔係遠, 係我屋企去呢到同番學校村, 其實時間一樣, 仲方便D TIM

原帖由 krislee0716 於 10-1-22 18:57 發表

我同你一樣, 都是可選 43/45網, 但我覺得43網學校普遍很舊及地方又細, 而且我都鍾情嘉諾撒, 所以
甲1, 乙 1 – 嘉諾撒 (估計 25% 入到.)
甲 2 – 錦泰 (估計 0% 入到), 甲 3 – 唔填
乙 2

– 聖文德 (估計很大機 ...

作者: chuganam    時間: 10-1-23 00:04

可以考慮福德學校 43區
原因,小班教學;唯一小學在黃大仙區可派到九龍塘,九龍城區的中學   
入小學時黃大仙區,畢業後升中派位網k3 K3網之中學包括:

本區:喇沙書院、協恩中學、華英中學、何明華會督銀禧中學、嘉諾撒聖家書院、九龍真光中學、民生書院、東華三院黃笏南中學、香港培正中學、瑪利諾修院學校、旅港開平商會中學、何文田官立中學、陳瑞祺(喇沙)書院、香港培道中學、順德聯誼會胡兆熾中學、基督教女青年會丘佐榮中學、鄧鏡波學校等。

他區:伊利沙伯中學、九龍華仁書院、英華書院、聖母無玷聖心中學、聖羅撒中學、賽馬會體藝中學、聖保祿學校等。
作者: worry    時間: 10-1-23 00:18

呢間唔會啦
原帖由 chuganam 於 10-1-23 00:04 發表
可以考慮福德學校 43區
原因,小班教學;唯一小學在黃大仙區可派到九龍塘,九龍城區的中學   
入小學時黃大仙區,畢業後升中派位網k3 K3網之中學包括:

本區:喇沙書院、協恩中學、華英中學、何明華會督銀禧中學、嘉諾撒聖家 ...

作者: krislee0716    時間: 10-1-23 11:40     標題: 回覆 3# worry 的文章

deleted
作者: worry    時間: 10-1-23 16:25

ANYWAY, THANKS
原帖由 krislee0716 於 10-1-23 11:40 發表
如果跨區果間係好過乙部第一志願,咁就一定OK 啦, 交通又方便, 小朋友又不用太早起身,可以一搏.

作者: ppsfung    時間: 10-1-25 10:41

原帖由 worry 於 10-1-22 19:26 發表
我明你意思, 但我一直都心儀呢間誇區學校, 佢係個區唔係HIT, 個區既家長未必會選頭3甲, 但區外家長都非常有興趣, 地點其實唔係遠, 係我屋企去呢到同番學校村, 其實時間一樣, 仲方便D TIM

...

可唔可以講你心儀邊間誇區學校?

我鍾意何壽南多過錦泰因為有補習社老師朋友話佢教學比較有系統.而且我偏向對舊校有信心.新蒲崗嗰頭地點又近我返工,第日可以和小朋友一起上學.

嗰日去錦泰交表,學校環境和設備真係無得彈.

結果我選嘉諾撒,可立,舊聖文德,慈天做頭四位.終於煩完選學校了!
作者: krislee0716    時間: 10-1-25 11:41

我鍾意何壽南多過錦泰因為有補習社老師朋友話佢教學比較有系統.而且我偏向對舊校有信心.新蒲崗嗰頭地點又近我返工,第日可以和小朋友一起上學.

嗰日去錦泰交表,學校環境和設備真係無得彈.

結果我選嘉諾撒,可立,舊聖文德,慈天做頭四位.終於煩完選學校了!
deleted
作者: worry    時間: 10-1-25 12:26

間學校一般啦, 依家D新校多數都係咁, 係學校村來說佢叫細啦, 佢地可能收太多學生, 相比校舍叫細, 2個小息都唔可全部學生落操場玩, 只係第一個小息就P.1-P.3可到操場, 其他級要留係課室, 第二個小息倒轉, 呢樣, 我巳經唔LIKE啦
原帖由 ppsfung 於 10-1-25 10:41 發表

嗰日去錦泰交表,學校環境和設備真係 ...

作者: ppsfung    時間: 10-1-25 12:42

原帖由 krislee0716 於 10-1-25 11:41 發表

星期六下午去錦泰交表, 有一班學生剛剛上完課外活動, 離開時個個衝出來, 果個我估係訓導老師, 即刻好惡咁喝停他們, 個表情極之惡, 感覺十足似軍訓. 我去過幾間學校參觀, 都未見過此情景. 當時心想 : “ 好彩冇揀錦 ...

我個朋友話以前聽過錦泰校長話佢地唔係標榜愉快學習,學生會功課多,壓力大,但成績好.

咁你選了邊間?有無私校作後備?
作者: krislee0716    時間: 10-1-25 13:37

我個朋友話以前聽過錦泰校長話佢地唔係標榜愉快學習,學生會功課多,壓力大,但成績好.

咁你選了邊間?有無私校作後備?

deleted
作者: Happy233    時間: 10-1-25 14:36

突然間想問如果甲部填了兩間學校, 咁如果到時都派唔到甲部的第一和第二志願而要去第一志願間學校叩門, 第一志願間學唔會唔覺得你唔係一心一意想報佢間學校而少左入讀機會呢, 因大部份學校都教要在甲部只填佢個間學校, 而其他留空, 所以想知如填兩間, 對最心儀個間的誠意分會唔會打了折扣呢???
作者: ppsfung    時間: 10-1-25 16:04

"派唔到第一, 其他學校(唔計錦泰)好似都相差唔遠, 可接受又不算差"

呢句我好同意.....所以第2,3,4,5選擇好難....不過掉轉來想,既然其他間間都不太差,求其邊間都無所謂,即係唔使煩咁多.:D
作者: krislee0716    時間: 10-1-25 17:25

"派唔到第一, 其他學校(唔計錦泰)好似都相差唔遠, 可接受又不算差"

呢句我好同意.....所以第2,3,4,5選擇好難....不過掉轉來想,既然其他間間都不太差,求其邊間都無所謂,即係唔使煩咁多.
deleted
作者: kuo1125    時間: 10-1-25 21:00

我接觸過好多錦泰学生,識嘅, 唔識嘅, 以前的現在的, 啲学生好乖好有礼貌, 成績好品行佳, 我姨甥仔都係呢间学校畢业生, 到現在都很乖, 除了家庭教育外, 学校都有功勞.  此校校風好讀書風氣佳, 區外內都很出名,

原帖由 worry 於 10-1-21 17:54 發表
呢間我姪女讀緊, 佢係學校幾年都係全級第一, 全班第一, 偶然先趺落第二OR第三, 年年都拿獎學金
咁又點呀, D品行奇差, 愈讀就愈差, 一味讀書, 其他方面都唔教, 所以我想比個囡去讀D教會辦既學校, 我想個囡讀書好之餘, ...

作者: songyang578    時間: 10-1-25 21:55

作者: fanny豬豬    時間: 10-2-26 16:17

你咁講我好驚!  我囡囡出年要choice小一, 我一心諗住嘉諾撒(新蒲崗), 因為近(我住采頤)同好多人話好.   我e+都唔知可以choice 邊間???
作者: pyemily    時間: 10-5-30 22:15

各位45網的家長, 下星期六大抽獎啦, 你地緊張嗎 ?
我真係好想囡囡入到CANOSSA......
作者: worry    時間: 10-5-30 23:26

我都好緊張, 我想問大家, 係味有信寄比我, 係邊到睇放榜呀? 因到呢刻我都未知係點? THANKS!
原帖由 pyemily 於 10-5-30 22:15 發表
各位45網的家長, 下星期六大抽獎啦, 你地緊張嗎 ?
我真係好想囡囡入到CANOSSA......

作者: onlytheone    時間: 10-5-31 13:34

是沒有信寄來的,要去當時交表的學校看結果取「小一註冊證」,如你是45網應該是錦泰,記住要帶「選擇學校表格」的家長副本(綠色)。時間:6月5日及6日 上午9:30-下午12:30,下午1:30-下午4:30。
請問大家PORTFOLIO做幾多頁?
用什麼來釘裝,FILE或是釘書機?
作者: worry    時間: 10-5-31 19:29

THANKS

原帖由 onlytheone 於 10-5-31 13:34 發表
是沒有信寄來的,要去當時交表的學校看結果取「小一註冊證」,如你是45網應該是錦泰,記住要帶「選擇學校表格」的家長副本(綠色)。時間:6月5日及6日 上午9:30-下午12:30,下午1:30-下午4:30。
請問大家PORTFOLIO做幾多頁 ...

作者: pyemily    時間: 10-6-1 12:15

原帖由 worry 於 10-5-31 19:29 發表
THANKS

本profolio都準備好了, 最好唔好用到佢啦... 大抽獎心情真係好緊張... 想當年自己會考放榜, 都未係咁...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5