教育王國

標題: 等呀等..培正呢個星期六會知 [打印本頁]

作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 10:51     標題: 等呀等..培正呢個星期六會知

好心急....
終於等到呢個星期
作者: conniew117    時間: 10-1-18 10:57

你囝囝一定得, Good Luck
作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 11:09

原帖由 conniew117 於 10-1-18 10:57 發表
你囝囝一定得, Good Luck

你地唔好成日咁講啦.....一陣會加倍我既失望..
不過最近上香兒既堂.我發覺佢比我心目中進步好多

朋友成日話.叻既小朋友自己會叻..唔洗太擔心
作者: conniew117    時間: 10-1-18 12:12

唔駛咁緊張啦, 最緊要係你囝囝不斷有進步, 到最後真係入唔到PC, 可能無緣. 又唔係囝囝唔叻叻. 入唔到, 都唔駛咁失望.

經過之前幾個月既面試, 無人知學校想收咩人. 隨緣啦!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 11:09 發表

作者: gunyip8    時間: 10-1-18 12:32

唔係星期五咩?
作者: iantsang    時間: 10-1-18 12:41

Good luck to you Nicole123.

It really doesn't matter since it is the preference of each kindergarten to accept children of certain characteristics.  If he/she doesn't fit, then as parents if we try to make the adjustment to fit these descriptions intentionally, it won't be a good ending anyway.

So, let it be!

Ian

p.s. I agree with your friend saying "叻既小朋友自己會叻..唔洗太擔心"

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 11:09 發表

作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 13:38

原帖由 gunyip8 於 10-1-18 12:32 發表
唔係星期五咩?

星期五寄出我估星期六收到啦
作者: gunyip8    時間: 10-1-18 14:20

我一直以為星期五會收到....最後的機會了...
作者: VIVIANSHUM    時間: 10-1-18 14:33

作者: gunyip8    時間: 10-1-18 14:41

Discuss/talk together in here is one of the best way to release the pressure ma.. Just like you still use !
Right?
作者: gunyip8    時間: 10-1-18 14:45

你現在交了多少間學校的留位費?
作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 15:05

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-18 14:33 發表
喂!衰野唔好製造緊張情緒感染人喎!
其實好多人都好似你咁緊張,
不過無講出嚟,埋藏係心裡面,
好似我咁! hahaha!!!!

大家講下時間快d過嘛
作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 15:06

原帖由 gunyip8 於 10-1-18 14:45 發表

你現在交了多少間學校的留位費?

交左:
中心(而家讀緊)
york
祟真(國際)
kv
民生
作者: gunyip8    時間: 10-1-18 15:25

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 15:06 發表

交左:
中心(而家讀緊)
york
祟真(國際)
kv
民生

如果pc收了你的小朋友,成本都幾高吓喎
作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 15:30

原帖由 gunyip8 於 10-1-18 15:25 發表

如果pc收了你的小朋友,成本都幾高吓喎

呢d錢有人肯收
好過想比人地都唔收...
比起養呢個小朋友..呢d錢唔算係咩了...
當比多個月學費
作者: gunyip8    時間: 10-1-18 15:37

錢,從來都只是技術上的問題...我正正是想比人地都唔收果個.
作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 15:59

原帖由 gunyip8 於 10-1-18 15:37 發表
錢,從來都只是技術上的問題...我正正是想比人地都唔收果個.

唔好灰心
仲有培正嘛
可能最收培正收
咁你未低成本高效益囉
作者: BBLOVEMAMA    時間: 10-1-18 16:22

嘩你甘多OFFER,會讀邊間?

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 15:06 發表

交左:
中心(而家讀緊)
york
祟真(國際)
kv
民生

作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 16:29

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-18 16:22 發表
嘩你甘多OFFER,會讀邊間?

其實我仲有st cat offer架..不過無比到留位費
呢排我同個仔上香兒既堂..好多家長知我放棄st cat都 O哂咀
我再講可能讀pc 唔讀kv 佢又再O咀
攪到我唔知點好...
而且上左香兒2堂發覺個仔既另一面...我而家都唔知點好

我好.....迷茫....
有朋友叫我等埋pc 去幫我仔算下命先決定
呢個想法係唔係好有新意呢
作者: conniew117    時間: 10-1-18 17:15

唔等都等到依傢, 過埋今個星期, 先再慢慢諗. 反正, 你都交左咁多間, 咩類型都有. 梗有一間岩你個囝囝.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 16:29 發表

呢排我同個仔上香兒既堂..好多家長知我放棄st cat都 O哂咀
攪到我唔知點好...

...

作者: 艾菲    時間: 10-1-18 17:33

我都心急到不得了!! 如果今日係星期五就好喇~!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 10:51 發表
好心急....
終於等到呢個星期

作者: SNOWPUI    時間: 10-1-18 21:54

咩叫"香兒" ? 可否指教下?

我仔仔都係"中心"既人
作者: NICOLE123    時間: 10-1-18 22:27

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-18 21:54 發表

咩叫"香兒" ? 可否指教下?

我仔仔都係"中心"既人

香港兒童合唱團
作者: virgokaren    時間: 10-1-19 00:16

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 22:27 發表
香港兒童合唱團

請問有咩玩/學?
我而家至知多左咁多班,以前最細得啟蒙班之嘛!
作者: NICOLE123    時間: 10-1-19 09:51

原帖由 virgokaren 於 10-1-19 00:16 發表

請問有咩玩/學?
我而家至知多左咁多班,以前最細得啟蒙班之嘛!

我地而家上親子班1 , 都係唱遊,打下拍子.
不過好開心.時間過得好快.
作者: queen_sze    時間: 10-1-19 10:51

其實,當大家決定咗讀邊一間k1, 可唔可以寫信或用什麼方法告知已交留位費,又決定唔讀的學校呀?
因為仲有好多媽媽等緊waiting list~
thx~!
作者: conniew117    時間: 10-1-19 10:58

你可以寫信俾學校, 通知佢地放棄個學位. 但我相信大部份既學校點都會等到4-6月交大訂之後, 先會通知waiting list既家長.

不如大家等d學校出晒result之後, 攪個forum係各校交大訂既時間表, 咁waiting list既家長就知自己心儀既學校大約幾時先會通知大家.

原帖由 queen_sze 於 10-1-19 10:51 發表
其實,當大家決定咗讀邊一間k1, 可唔可以寫信或用什麼方法告知已交留位費,又決定唔讀的學校呀?
因為仲有好多媽媽等緊waiting list~
thx~!

作者: chunchun321    時間: 10-1-19 12:11

Hi,

第一次入來傾,因為我都好緊張呀, 上次KV等放榜心情比自己放榜更沉重,今次PC是我和老公最想最想亞仔入的一間,唔知亞仔當日的表現係點,真係苦等呀!

我個情況同你相似,KV & MS收左,現等PC作最後決定,宣道in 左不過都係鍾意KV & MS多D , PC入到應該唔使點諗, 都好想知如果KV vs MS vs PC你點選?
作者: NICOLE123    時間: 10-1-19 12:15

原帖由 chunchun321 於 10-1-19 12:11 發表
Hi,

第一次入來傾,因為我都好緊張呀, 上次KV等放榜心情比自己放榜更沉重,今次PC是我和老公最想最想亞仔入的一間,唔知亞仔當日的表現係點,真係苦等呀!

我個情況同你相似,KV & MS收左,現等PC作最後決定,宣道in 左不過都係鍾 ...

都係kv 同pc 2選1 ms唔考慮了
作者: zuzu888    時間: 10-1-19 15:19

kv?
pc = 倍正
ms?

請指敎..
我都想同女去香兒, 但北角呢邊得閒日pm...佢要番學...最快都要 8 月先再收~
作者: NICOLE123    時間: 10-1-19 16:12

原帖由 zuzu888 於 10-1-19 15:19 發表
kv?
pc = 倍正
ms?

請指敎..
我都想同女去香兒, 但北角呢邊得閒日pm...佢要番學...最快都要 8 月先再收~

KV = 根德
ms = 民生

香兒北角無開親子班所以d家長要過來何文田上
班上面d同學有d係沙田有d係港島.係我最近行去
佢唔知咩原因停一期唔收新生.我仔好彩今期入到
作者: 棉花糖媽媽    時間: 10-1-19 16:15

NICOLE123

你介唔介意講吓點解你揀根德唔揀民生呢?
麻煩哂~

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 16:12 發表

KV = 根德
ms = 民生

香兒北角無開親子班所以d家長要過來何文田上
班上面d同學有d係沙田有d係港島.係我最近行去
佢唔知咩原因停一期唔收新生.我仔好彩今期入到 ...

作者: NICOLE123    時間: 10-1-19 16:35

原帖由 棉花糖媽媽 於 10-1-19 16:15 發表
NICOLE123

你介唔介意講吓點解你揀根德唔揀民生呢?
麻煩哂~

其實pc係我同老公都覺得ok
ms 我老公唔多ok
但係最近見到個仔進步左..有小小想比個機會佢入kv
因為一入左一條龍就無得番轉頭...
我好迷茫...
作者: chunchun321    時間: 10-1-19 17:33

Nicloe123,

我諗你心目中是要入最top的學校, 這兩年你就部署吓有意思有代表性的課外活動,再加KV及家庭的培養,兩年後再考哩, 看來MS你或會後悔

我或會選保險方向, MC back up再考其他, 因MC 是brand 1 英中我都覺得唔錯了

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 16:35 發表

其實pc係我同老公都覺得ok
ms 我老公唔多ok
但係最近見到個仔進步左..有小小想比個機會佢入kv
因為一入左一條龍就無得番轉頭...
我好迷茫...

作者: NICOLE123    時間: 10-1-19 17:37

原帖由 chunchun321 於 10-1-19 17:33 發表
Nicloe123,

我諗你心目中是要入最top的學校, 這兩年你就部署吓有意思有代表性的課外活動,再加KV及家庭的培養,兩年後再考哩, 看來MS你或會後悔

我或會選保險方向, MC back up再考其他, 因MC 是brand 1 英中我都覺得唔 ...

我無想要入最top既學校
要入band 1 英中就算我仔入我母校
佢都有好大機會入到band 1 英中
問題係"我地自己覺得" ms 唔係好到我地值得放棄kv /入其他小學既機會
作者: chunchun321    時間: 10-1-19 17:46

I see~~如果入到PC呢?好多人都label PC是中中唔好, 我反而接受喎, 因理科強同理科用英文教科書同英文教,而中文程度好, 今時今日都重要

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 17:37 發表

我無想要入最top既學校
要入band 1 英中就算我仔入我母校
佢都有好大機會入到band 1 英中
問題係"我地自己覺得" ms 唔係好到我地值得放棄kv /入其他小學既機會 ...

作者: iantsang    時間: 10-1-19 17:47

Hi nicole123,

Actually we have similar experience for a while to decide between PC and KV.  We didn't even apply for MS with the similar reasons as you and your husband had.

Our original preference was KV when I didn't consider one-dragon schools.  However, as many of my friends' children were applying for P1 last year and I can find the trouble needing to go through in that process, PC would be a better option, a safer choice.  Since KV is good and my wife and I both like it, but really with over 600 students graduated from KV each year, it really can't guarantee much.

Of course, for others who heard from me before, we didn't go to neither PC nor KV at the end as mine is a girl.  But for boy, I would choose PC without a doubt.

btw, just consider PC for through train to primary section first.  Many PC primary students will head for other secondary schools which use English mainly as they finish P6.

作者: NICOLE123    時間: 10-1-19 17:52

原帖由 chunchun321 於 10-1-19 17:46 發表
I see~~如果入到PC呢?好多人都label PC是中中唔好, 我反而接受喎, 因理科強同理科用英文教科書同英文教,而中文程度好, 今時今日都重要

完全同意
中文未來好重要
而家你唔識中文你想係政府上高層都難
york既校長講過佢個仔唔識中文
同特首挽鞋既機會都無
作者: NICOLE123    時間: 10-1-19 17:54

原帖由 iantsang 於 10-1-19 17:47 發表

Actually we have similar experience for a while to decide between PC and KV.  We didn't even apply for MS with the similar reasons as you and your husband had.

Our original preference  ...

ian

多謝你 !!
我會耐心等pc既結果
可能人地唔收我個仔呢
我仔果日氣管炎又發緊燒...
一切都係天意

另外:
我朋友既仔仔今年pc p6
泳水出色學界拎好多獎
好多名校 (包括全成最top果幾間)都向佢招手
只要佢say yes 獎學金咩都有
所以...小朋友既野真係好難估..
天意

作者: 咕嚕    時間: 10-1-19 22:27

我都覺得 pc 幾好呢. 雖然宜家都有係咁度唸, 中中 同 英中既 問題. 不過 我都會考慮到, 先讀 幼 再遲d 在k3 考慮 轉校都得, 因pc 既口碑其實 真係唔錯架. 只要我地係日後再為佢地讀多D 好既 課外活動OR 語文班.都一樣可以捭佢考其他 私立LA... 再唔係 中學時再考都得, 不過宜家都係 等星期五, 就知LA. 就睇天意了,.
但我囡囡 暫時都有 ST CLARE PM 係手. 同SN AM ,
作者: 咕嚕    時間: 10-1-19 22:31

不過有件事好攪笑既, 我之前問我女. 問佢. 你想讀 全部女仔既 學校 , 定有男仔有女仔. 佢答. 有男仔有女仔. 咁我又問. 但全女仔既就係英文. 有男有女就係中文喎. 佢又答 , 我鐘意中文. 咁我就問佢.  你又知咩係 英文?
英文係咩呀... 佢即好串既樣答: ENGLISH...
笑死我...
作者: 345BB    時間: 10-1-20 02:09

It is so difficult to choose between PC and KV.   Finally, i agreed with the reason that iantsang said so we choose PC at last.  

原帖由 iantsang 於 10-1-19 17:47 發表

Our original preference  ...

作者: dch_07    時間: 10-1-20 09:29

yeah! yeah!  I eventually gave up st cat. for KV.  when I tell my friends about getting offer from st Cat and KV, all their responses were " you must be going for St. Cat"..also "O" mouth when I tell them we chose KV.......I am so fearful that I made a wrong choice.  I have to keep telling myself KV is just as good, or even better.  I need a place to talk about my fear.  I can't say it in front of my hubby, for he decided st cat., and I made a last minute decision to pay KV, so it was my choice.
原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 16:29 發表

攪到我唔知點好...

...

作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 09:46

呢2日我又發覺我選擇kv / pc 係正確既
原來仔仔對數學都有天份
琴日比我發覺佢開始明白小小除數既concept
加數已經學緊.

琴晚仲教我用普通話講一至十
應該係睇dvd學.不過我只係比佢睇左2次
佢已經識讀..
作者: goofy_bb    時間: 10-1-20 10:13

我小朋友都係讀中心n1am, 你小朋友係咪都係am班 ?
唔知我地有無見過呢 ?
數學都識除數呀, 好勁喎, 我阿女開始識加數喳, 你係咪全職媽咪呢 ? 咁有心機教仔仔; 另外, pth, 小女1-10一早學識(上pg學的, 早d教早d識嘛=)),但中心都教得ok, 佢地近排學脖子(前排學眼耳口鼻), 有時阿女又會重讀1-10架, 但唱歌(pth)就嘛嘛, 黎黎去去都好似得果兩首咁

仲考慮緊比佢讀香兒定葉氏, 家住九龍,何文田都ok, 但遲d可能會搬, 又怕到時香港果邊無得上, 老公話定先,
我手上無你咁多offer, 但心儀係tt (int'l) ,想佢英普底打好d, 但老公話pc收讀pc, 而家都心大心細, 一邊說服佢

你會唔會考慮tt ?

點解對pc卻步係因為朋友有兩個小朋友讀緊, 一個s1, 另一個p3.4 (唔記得), 哥哥讀書ok, 可直上中學。pc升中都唔可以叫一條龍, 佢地都會"西"一半走, 另一半係派入去的, 能直升當然有番咁上下叻(每科都要咁叻), 至於細女, 佢而家一路幫佢緊學校轉, 因為知道佢一定升唔到上中學。

你會唔會考埋hk區 ?

quote]原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 09:46 發表
原來仔仔對數學都有天份
加數已經學緊.

佢已經識讀.. ... [/quote]

作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 10:21

原帖由 goofy_bb 於 10-1-20 10:13 發表
我小朋友都係讀中心n1am, 你小朋友係咪都係am班 ?
唔知我地有無見過呢 ?
仲考慮緊比佢讀香兒定葉氏, 家住九龍,何文田都ok, 但遲d可能會搬, 又怕到時香港果邊無得上, 老公話定先,
我手上無你咁多offer, 但心儀係tt ...

我係中心am班架
香港區我無考(如果佢讀kv 咁小學會考)
不過pc同tt 我一定係 pc
就算ms 同tt 都會係 ms

英普我會搵人上門教

作者: sheffield    時間: 10-1-20 10:33

我都好心急想知結果呢!無論得定唔得,我地都會接受到,都係果句,順其自然啦!dch_07,我支持你的選擇!我諗都冇諗過要報st.cat....我都報左KV都收左。如果KV同PC都收,我都會揀PC…
初初對中中這個label我都有少少卻步,但他們的英文成績都唔差,而且我地又可以幫亞女請NET在家上堂以彌補PC的不足(或者都未必有需要),再者,PC已獲批將來可以用英文書上課而用中文講授…所以,我和爸爸都覺得PC冇問題。PC的好處確實多過唔好處好多呢!希望大家都收到好消息!
作者: goofy_bb    時間: 10-1-20 10:37

之前都會咁諗, 如真的收了入pc, 都會安排阿女補英普(唔補唔夠人flight), 但阿女會好辛苦, 除返學外仲要補習, 所以想揀tt 比佢就係咁解, 放學想佢玩第二d活動 (學術以外) 發覺阿女好似唔係幾迫得果隻
原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 10:21 發表

我係中心am班架
香港區我無考(如果佢讀kv 咁小學會考)
不過pc同tt 我一定係 pc
就算ms 同tt 都會係 ms

英普我會搵人上門教

作者: BBLOVEMAMA    時間: 10-1-20 10:53

想問下你個小朋友讀緊咩課程,幾歲,甘叻,識計+數,你個課程有普通話和數學.
原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 09:46 發表
原來仔仔對數學都有天份
加數已經學緊.

佢已經識讀.. ...

作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 10:59

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-20 10:53 發表
想問下你個小朋友讀緊咩課程,幾歲,甘叻,識計+數,你個課程有普通話和數學.

無喎
我地自己同佢玩喎
我地一日得2小時對住佢
我覺得係佢自己有興趣 (對錢)
佢好鍾意玩錢. 我係玩既時候教佢
可以係遺傳啦.我係做數嘛
普通話係買左巧虎dvd 睇左2日就識左
作者: mianyang_99    時間: 10-1-20 11:15

原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 10:59 發表

無喎
我地自己同佢玩喎
我地一日得2小時對住佢
我覺得係佢自己有興趣 (對錢)
佢好鍾意玩錢. 我係玩既時候教佢
可以係遺傳啦.我係做數嘛
普通話係買左巧虎dvd 睇左2日就識左 ...

請問"中心"即係??
作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 11:17

原帖由 mianyang_99 於 10-1-20 11:15 發表

請問"中心"即係??

基督教中心幼稚園
作者: mianyang_99    時間: 10-1-20 11:35

原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 11:17 發表

基督教中心幼稚園

請問pc一共收幾多? thanks for sharing.
作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 11:37

原帖由 mianyang_99 於 10-1-20 11:35 發表

請問pc一共收幾多? thanks for sharing.

你指幾多人 ? 240人佢報名表有寫
作者: kc_united    時間: 10-1-20 17:56

Nichole, 係我呀!  
你連除數都教埋你個仔呀? 好誇張呀! 不需太心急啦, 我覺得你好似好谷呀仔呀? 是不是現在得1個小朋友? 其實你個仔o甘叻, 不用太早教, 他將來都會好醒!
作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 18:09

原帖由 kc_united 於 10-1-20 17:56 發表
Nichole, 係我呀!  
你連除數都教埋你個仔呀? 好誇張呀! 不需太心急啦, 我覺得你好似好谷呀仔呀? 是不是現在得1個小朋友? 其實你個仔o甘叻, 不用太早教, 他將來都會好醒! ...

hihi
我唔係專登教啦
係玩既時候問下佢者
例如有6件pizza (佢既玩具之一) 分比daddy, 媽咪同自己食, 1人有幾多件呀..咁佢好快會講到2件
我一d都唔谷佢. 都無時間谷.

再講佢係好鍾意數字
每日見到d巴士都係度讀no
好多佢都識 17 18 41 42 44 1a 1 6d
如果佢唔識.佢會要我地講佢知架
所以我地好怕同佢搭巴士...
搭咁耐問咁耐 見一架問一架

作者: conniew117    時間: 10-1-20 18:30

Nicole, 講下講下, 話咁快聽日就星期四, 我諗你地都好快就放榜...可能聽日都會開始有人收到result.
作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 21:02

原帖由 conniew117 於 10-1-20 18:30 發表
Nicole, 講下講下, 話咁快聽日就星期四, 我諗你地都好快就放榜...可能聽日都會開始有人收到result.

係啦一齊講下日子易過D
我就預左星期六先會收到信架喇
我係培正幼稚園果邊既TOPIC睇 D媽咪講之前幾年都係星期六收到
作者: bobechristy    時間: 10-1-20 21:39

請問點解禁鍾意培正? 係出名, 一絛龍,
但我朋友個女讀緊,問幼稚園係冇普通話堂,小學先有; 每星期只有一堂外籍老師 教英文......  

係唔係只係中文好? 校風好?

比點意見?
作者: HELLOKATIE    時間: 10-1-20 22:54

作者: HELLOKATIE    時間: 10-1-20 22:56

作者: VIVIANSHUM    時間: 10-1-20 22:59

作者: NICOLE123    時間: 10-1-20 23:00

原帖由 HELLOKATIE 於 10-1-20 22:56 發表
我都有買巧虎喎!咁啱!我order了年package,
佢啲玩具同貼紙簿好正架!
香港個D都無咁靚!

細細聲講..我係淘寶網同朋友一齊買..大陸版
作者: VIVIANSHUM    時間: 10-1-20 23:01

作者: beabea    時間: 10-1-20 23:56

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-20 22:59 發表
我都有買巧虎喎!咁啱!我order了年package,
佢啲玩具同貼紙簿好正架!
香港個D都無咁靚!

請問可以係邊到購買呢??? 幾錢一套呢??? 有齊 English & Putonghua 嘅 DVD 嗎???
作者: VIVIANSHUM    時間: 10-1-21 00:13

作者: yin725    時間: 10-1-21 09:47

我都想要個link, 請問可唔可以pm埋我呀?唔該!

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-21 00:13 發表
我係巧虎個官方網直接ORDER架,一年ORDER又平啲幾拾元一個月,有書有玩具,我當買玩具咋,貼紙簿真係好靚。
而英文我係用Disney美語世界,巧虎唔係教中文or英文,只係教一些德育發展之類,只不過係普通話教,有時有小小英文不過唔掂 ...

作者: dunbinex    時間: 10-1-21 09:49     標題: 回覆 66# VIVIANSHUM 的文章

作者: NICOLE123    時間: 10-1-21 09:56

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-21 00:13 發表
我係巧虎個官方網直接ORDER架,一年ORDER又平啲幾拾元一個月,有書有玩具,我當買玩具咋,貼紙簿真係好靚。
而英文我係用Disney美語世界,巧虎唔係教中文or英文,只係教一些德育發展之類,只不過係普通話教,有時有小小英文不過唔掂 ...

你係台灣訂 ?
作者: sansan2008    時間: 10-1-21 10:35

can you pm the link to me?  Thanks!!

作者: ryany    時間: 10-1-21 10:57

Could you please pm me the link. Thanks.

作者: elbb    時間: 10-1-21 11:27

Kindly pm or email me the link at [email protected]  Thanks.

作者: conniew117    時間: 10-1-21 11:31

香港係唔可以網上直接訂巧虎, 只可以用fax.
作者: NICOLE123    時間: 10-1-21 11:32

原帖由 conniew117 於 10-1-21 11:31 發表
香港係唔可以網上直接訂巧虎, 只可以用fax.

點比錢架 ?佢地送到hk 屋企 ?
作者: conniew117    時間: 10-1-21 11:38

credit card
作者: conniew117    時間: 10-1-21 11:44

係寄到你府上簽收, PM條LINK俾你.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-21 11:32 發表

點比錢架 ?佢地送到hk 屋企 ?

作者: CERISE    時間: 10-1-21 12:00     標題: 回覆 11# VIVIANSHUM 的文章

我都有興趣買巧虎DVD, 可唔可以PM埋條LINK比我...謝謝
作者: josephychan    時間: 10-1-21 12:07     標題: 回覆 66# VIVIANSHUM 的文章

我都想要個link, 請問可唔可以pm埋我呀?

THANKS.
作者: sammilcm    時間: 10-1-21 12:09

我都想要個link, 請問可唔可以pm埋我呀?唔該!
作者: chaco    時間: 10-1-21 12:14

妳講d 情形真係好似我個仔,每逢見到d 巴士經過都要講數字,搭Lift 又講,搭小巴睇住個車速器又講,佢歲半已數1-10,現在用英文數數one to one hundred.....無人專登教佢,只係講過幾次,有時要求我地教佢.
不過面試就無妳個仔咁醒,好多都係on waiting, 只留左st cat位, 希望PC 得啦.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 18:09 發表

hihi
我唔係專登教啦
係玩既時候問下佢者
例如有6件pizza (佢既玩具之一) 分比daddy, 媽咪同自己食, 1人有幾多件呀..咁佢好快會講到2件
我一d都唔谷佢. 都無時間谷.

再講佢係好鍾意數字
每日見到d巴士都係度讀no
...

作者: 小笨豬    時間: 10-1-21 12:14

我都想要呀, 可以PM比我嗎? THANKS.
作者: elbb    時間: 10-1-21 12:26

Kindly also pm me or email me at [email protected]

原帖由 conniew117 於 10-1-21 11:44 發表

作者: NICOLE123    時間: 10-1-21 12:31

原帖由 chaco 於 10-1-21 12:14 發表
妳講d 情形真係好似我個仔,每逢見到d 巴士經過都要講數字,搭Lift 又講,搭小巴睇住個車速器又講,佢歲半已數1-10,現在用英文數數one to one hundred.....無人專登教佢,只係講過幾次,有時要求我地教佢.
不過面試就無妳 ...

咁我仔又未可以一數到一百.因為我地無比機會佢學.
可能下個月我會開始比d教具佢玩.睇下佢有無興趣
作者: candykiki123    時間: 10-1-21 12:33

可否pm條 Link 比我,
thanks a lot!!

原帖由 conniew117 於 10-1-21 11:44 發表

作者: Agneschoi    時間: 10-1-21 13:37

May I have the link too please ?
Thank you
作者: NICOLE123    時間: 10-1-21 13:44

post 出來...希望唔會比人detele左個topic 啦

http://www.benesse.com.tw/uploadfile/faq/attach_2.pdf
作者: CherryF    時間: 10-1-21 14:28     標題: 回覆 67# conniew117 的文章

May I know the link?  Pleses kindly send it to my mail <[email protected]>
作者: CherryF    時間: 10-1-21 14:30     標題: 回覆 67# conniew117 的文章

May I know the link?  Pleses kindly send it to my mail <[email protected]>
作者: NICOLE123    時間: 10-1-21 14:56

原帖由 CherryF 於 10-1-21 14:30 發表
May I know the link?  Pleses kindly send it to my mail  

我未post左出黎囉.
作者: NICOLE123    時間: 10-1-21 22:59     標題: 仲有12小時...

好快...明天就是星期五了
12小時之後可能已經有人收到信....
可惜我要番工....
又係公司坐係度急....
作者: 咕嚕    時間: 10-1-21 23:13

請問 可否 話我知 , 你係淘寶邊度 買大陸版呀? thank!
原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 23:00 發表

細細聲講..我係淘寶網同朋友一齊買..大陸版

作者: NICOLE123    時間: 10-1-21 23:40

原帖由 咕嚕 於 10-1-21 23:13 發表
請問 可否 話我知 , 你係淘寶邊度 買大陸版呀? thank!

CHECK PM
作者: VIVIANSHUM    時間: 10-1-21 23:54

作者: True    時間: 10-1-22 09:16

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-21 23:54 發表
嘩!其實隨便傾下點知咁多人都有興趣
不過唔記得同大家講我係正接在國內order
但送貨是不會直接送到香港架!
我平時係在國內再安排運回香港
如果咁多媽咪有興趣不如一齊group order
一齊運回來香港運費share都平啲
來 ...

咁其實係點樣架呢? 見web 上寫運去大陸同香港都係同一樣的運費, 點解你話去大陸會平d架呢? 佢都有寫會運去香港架wor!點解你會話唔送香港嘅?

http://www.benesse.com.tw/download/faq/attach_3.xls
作者: monkey05    時間: 10-1-22 09:50

原帖由 chaco 於 10-1-21 12:14 發表
不過面試就無妳 ...

我個仔也是這樣, 好細個對數字幾sensitive, 又係搭lift又講number, 坐車見d 小巴, 巴士幾多號又講, 人地個車牌幾多號又講, 邊個親戚架車車牌number 係咩佢都背埋, 英文/廣東話數到去hundred 也是兩歲前都可數出來, 我也無專登日日咁教, 唔知係咪男仔天生係會對number 呢樣野有興趣.
作者: monkey05    時間: 10-1-22 09:52

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-21 23:54 發表
嘩!其實隨便傾下點知咁多人都有興趣
不過唔記得同大家講我係正接在國內order
但送貨是不會直接送到香港架!
我平時係在國內再安排運回香港
如果咁多媽咪有興趣不如一齊group order
一齊運回來香港運費share都平啲
來 ...

vivianshum,

我都想要條 link 睇下.
作者: chunchun321    時間: 10-1-22 09:57

Nicole 123

我都返緊工, 仲要剛剛搬了屋, 如果九龍區今日收到我會今晚返去收信, 大家收到通知請通傳, 希望大家都收到好消息哩!  

原帖由 NICOLE123 於 10-1-21 22:59 發表
好快...明天就是星期五了
12小時之後可能已經有人收到信....
可惜我要番工....
又係公司坐係度急....

作者: NICOLE123    時間: 10-1-22 10:01

原帖由 chunchun321 於 10-1-22 09:57 發表
Nicole 123

我都返緊工, 仲要剛剛搬了屋, 如果九龍區今日收到我會今晚返去收信, 大家收到通知請通傳, 希望大家都收到好消息哩!  

真係唔敢抱太大期望...
琴日係巴士同亞仔講如果我地唔係培正番學
我地番根德園呀.番根德園可以坐校車.
你係唔係好想坐校車既...
佢無出聲...
作者: LittleKiwi    時間: 10-1-22 10:13

登你們緊張啊! 祝各位好運, 特別是那些為孩子憂心和付出的父母, 因為你們的努力應該不會白費的! 加油!
作者: LittleKiwi    時間: 10-1-22 10:17

哈哈, 講笑咁講, 你話比囝囝知返培正連巴士都無得搭, 睇下佢會有乜反應....
原帖由 NICOLE123 於 10-1-22 10:01 發表

真係唔敢抱太大期望...
琴日係巴士同亞仔講如果我地唔係培正番學
我地番根德園呀.番根德園可以坐校車.
你係唔係好想坐校車既...
佢無出聲... ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5