教育王國

標題: 升中面試班(急) [打印本頁]

作者: redredchan    時間: 10-1-21 09:14     標題: 升中面試班(急)

請問各位家長有參加過升中面試班嗎?可以分享一下嗎?謝謝!
作者: jolicemok    時間: 10-1-21 14:13

我都揾緊呀!
有間叫謝家亮演說班有面試班,請問有冇人讀過呢?
作者: siulam02    時間: 10-1-26 19:59

作者: redredchan    時間: 10-1-27 09:11     標題: 回覆 1# siulam02 的文章

請問有電話或網址嗎?
作者: ALAL    時間: 10-1-27 09:54

http://www.royallearning.com/index.html - 之前有人講過李間
作者: hurtma    時間: 10-1-27 15:51

siulam02: 請問可以講個祥細地址電話?要上幾多堂?幾錢?thanks
原帖由 siulam02 於 10-1-26 19:59 發表
我個女讀過佢一個係灣仔單對單既面試班,老師會因同學既性格設計一套面試技巧幫助佢地應付面試。我女女全級考四十幾,面試入聖保祿中學,校長到家重認 得佢讚佢有誠意。 ...

作者: elok2009    時間: 10-2-1 12:43

原帖由 ALAL 於 10-1-27 09:54 發表
http://www.royallearning.com/index.html - 之前有人講過李間

佢地導師全部名校畢業
D學生全部都target返呢D傳統名校
所以面試班教既野有D深!
作者: siulam02    時間: 10-2-4 19:17

作者: elok2009    時間: 10-2-9 03:04

原帖由 redredchan 於 10-1-21 09:14 發表
請問各位家長有參加過升中面試班嗎?可以分享一下嗎?謝謝!

你參加升中面試班既期望是甚麼?
作者: JoeyyeoJ    時間: 10-10-15 14:02

作者: Siuchoi    時間: 10-10-16 08:00

其實....係米有幫助?  想知其它家長有否讓子女參加過呢d面試班?  
作者: JoeyyeoJ    時間: 10-10-19 02:30     標題: 回覆 11# Siuchoi 的文章

我記得呢度有媽媽既仔女上過面試班架~
可能佢地舊年上完, 今年忙緊f.1 既野
少左上 "升中派位" :)

我大概講下我記得既feedback 啦
有D補習社面試班淨係教 "自我介紹", 無乜用..
有D就課程全面D, 小朋友會學到多D野
有D媽媽就唔預期學到D乜, 只係想小朋友同其他小朋友練習下

質素都好參差架喎
我諗你要揀下
作者: Rattie    時間: 10-10-19 16:10

實牙實齒話有用你都唔好信喇,9成9嚟揾生意。

我當年求其喺d社區中心報,我嘅心態係有做好過冇做,至於 $ 同時間,年年暑假俾佢玩d手工藝都一樣用咗唔少。

唔係間間小學會有面試 training,家長亦要英文好好至可以同小朋友 drill answers,家長點去判斷 good/bad answers 又係另一個難題。

原帖由 Siuchoi 於 10-10-16 08:00 發表
其實....係米有幫助?  想知其它家長有否讓子女參加過呢d面試班?  

作者: princesserela    時間: 10-10-19 17:18

冇用架,咪浪費D錢啦!間間學校面試都唔同架。同埋小六已經好多考試、測驗,個小朋友都會意識到有壓力,其實,輕鬆咁練習下自我介紹已夠。重有,學校都係睇成績行先,面試表現不是佔好多比重。

原帖由 Siuchoi 於 10-10-16 08:00 發表

作者: Rattie    時間: 10-10-19 18:08

真係每次都有家長撲出嚟叫唔好報 e d 面試班,大家睇法唔同。

講漏咗嘅仲有,當年我囡有個小學同學一齊上面試班,佢考直資/自行都考唔到,如果$同時間係需要考慮嘅,就唔好咁煩,因為冇 guarantee。

我都仲係嗰句,可以做嘅,亞媽叫做咗。

個小朋友係你嘅,自己諗喇。

作者: DouDou2004    時間: 10-10-19 21:12

我既分享係,我冇幫小兒報讀面試班,但就download左好多qeustions同佢prepare,學校都有summarize 2張questions比我地,再加埋補習姐姐幫手溫。點知直資同自行都冇出過,最後都考到自行,你話D班有冇用?其實溫書好過,因口試都係多數用口去考中、英、數。

原帖由 Rattie 於 10-10-19 18:08 發表
真係每次都有家長撲出嚟叫唔好報 e d 面試班,大家睇法唔同。講漏咗嘅仲有,當年我囡有個小學同學一齊上面試班,佢考直資/自行都考唔到,如果$同時間係需要考慮嘅,就唔好咁煩,因為冇 guarantee。我都仲係嗰句,可以做嘅,亞媽叫做 ...

作者: DJ_PARENT    時間: 10-10-21 18:11     標題: 回覆 1# DouDou2004 的文章

有準備好過無準備,起碼小朋友會覺得心定啲.
作者: 地獄社工    時間: 10-10-22 13:19

準備一定要有,但上面試班係唔係令小朋友安心d,我絕對有保留~另外亦都回應一下上面一位家長既講法,如果面試班係教你貼題目既,呢個班上唔上都擺,根本就教壞學生,要知道面試過程,好睇你仔仔女女既學習態度。資料既野參考下就算,係功課、考試以外,唔好再俾小朋友更多既壓力,呢個先係對小朋友最好既定心方法。
作者: DJ_PARENT    時間: 10-10-23 08:53

我仔仔升中時我有準備問題, 好似work, 有幾條問題中,學校仲問佢係5係家長敎佢答. 佢入咗間中學.
作者: AKai    時間: 10-10-25 23:16

原帖由 DouDou2004 於 10-10-19 21:12 發表
我既分享係,我冇幫小兒報讀面試班,但就download左好多qeustions同佢prepare,學校都有summarize 2張questions比我地,再加埋補習姐姐幫手溫。點知直資同自行都冇出過,最後都考到自行,你話D班有冇用?其實溫書好過,因口試都係多 ...

請問我可以在那裡download question for prepare
呢? 待回覆, 謝謝...
作者: DouDou2004    時間: 10-10-26 12:08

pls check pm
原帖由 AKai 於 10-10-25 23:16 發表

請問我可以在那裡download question for prepare
呢? 待回覆, 謝謝...

作者: AKai    時間: 10-10-26 17:41     標題: 回覆 1# DouDou2004 的文章

Thanks for your help, pls check your pm.
作者: bik1229    時間: 10-10-26 23:53

原帖由 DouDou2004 於 10-10-26 12:08 發表

Hi, DouDou2004,

Can u pm me the as well?

Many thanks!
作者: JoeyyeoJ    時間: 10-10-27 03:04     標題: 回覆 21# DouDou2004 的文章

麻煩你
作者: waiyinmab    時間: 10-10-27 17:17

原帖由 DouDou2004 於 10-10-26 12:08 發表

Pls wanna the questions too.  pls pm me.

Wai Yin Ma
作者: maynjune    時間: 10-10-28 17:07

Kindly pm me the details... Thanks a lot !!

作者: tavywong    時間: 10-10-29 18:24

你好!Dou Dou2004 , 我也想要一份升中question , 可否pm 給我,Thank You!
作者: ANChan59    時間: 10-10-29 20:03

We downloaded some previous questions from internet for causal preparation. It's ok for regular school, for elite schools, a friend of mine introduced a centre for my boy.

The native English teacher focused on how to handle tough questions, you can't answer all questions, but how to clam down and answer what you can answer. He recorded the whole process and passed back the tapes to parents to follow up. He also asked my boy to write down the answer after each question and suggested how to improve the answer.
作者: JoeyyeoJ    時間: 10-11-19 02:57

Please! DouDou2004
Thank you very much!

Please share more experiences with all of us
作者: Martin媽咪    時間: 10-11-19 19:27

Hi, DouDou2004,

Can u pm me the as well?

Many thanks!
作者: mky9842    時間: 10-11-20 21:54

I was quite surprised to see the photo of MCS on the royal learning institute as it is tricky and misleading.  I knew such interview classes are completely useless in the case of MCS.

In fact, the principal has preference over specific Eng pri schs and excellent academic results, esp Kln schs.  Interview is only a routine.

The principal has taken some top 3 students from Fanling and Taipo a few years ago, and the performance of these Ss are rather disappointing.  Hence, she stopped taking them in recent yrs.
作者: hinhin_ma    時間: 10-11-21 03:58

你好。。。可以PM一份俾我嗎?? TKS
作者: chris-    時間: 10-11-22 06:55

今年的中一自行收生裏有來自大埔。

原帖由 mky9842 於 10-11-20 21:54 發表
I was quite surprised to see the photo of MCS on the royal learning institute as it is tricky and misleading.  I knew such interview classes are completely useless in the case of MCS.

In fact, the pr ...

作者: sauhar    時間: 10-11-22 08:52

I wanna the questions too.  pls pm me:loveliness:
作者: pwsmay    時間: 10-11-22 09:59

DouDou2004

pls send me the questions as well.

THZ
作者: Siuchoi    時間: 10-11-22 10:50

DouDou2004,

May I have one?  Thanks a lot!!
作者: fly    時間: 10-11-22 13:49

Please also PM me,thx!
作者: siusuet    時間: 10-11-23 08:07

麻煩大家,我都想要一份!please pm me, thanks
作者: WYmami    時間: 10-11-23 10:04

Could you please also pm me ?
Thx a lot!

作者: 綽盈媽咪    時間: 10-11-23 11:06

DouDou2004
Pls check pm. Thanks.
作者: cy101    時間: 10-11-23 12:11

may i have one, pls pm me?
作者: BYCHEUNG    時間: 10-11-23 13:16

Appreciate if you can also send me a copy.  [email protected]

Many thanks!!
作者: ty1031    時間: 10-11-25 21:35

您好!
            可否send一份給我,thanks.......
作者: PowerNana    時間: 10-11-26 00:16

原帖由 DouDou2004 於 10-10-19 21:12 發表
我既分享係,我冇幫小兒報讀面試班,但就download左好多qeustions同佢prepare,學校都有summarize 2張questions比我地,再加埋補習姐姐幫手溫。點知直資同自行都冇出過,最後都考到自行,你話D班有冇用?其實溫書好過,因口試都係多 ...

Pls PM to me, my daugther P.6 ,Thx A lot!
作者: IOBB    時間: 10-11-26 09:48

作者: gl    時間: 10-11-26 15:33

DouDou2004
Pls check pm. Thanks.
作者: KHCMA    時間: 10-11-26 17:10     標題: 回覆 16# DouDou2004 的文章

Hi,

Can u pls pm a copy to me please, thanks.
作者: MonAnson    時間: 10-11-30 13:29

煩大家,我都想要一份!please pm me, thanks
[email protected]

原帖由 KHCMA 於 10-11-26 17:10 發表
Hi,

Can u pls pm a copy to me please, thanks.

作者: ZZdaphne    時間: 10-11-30 13:42

請勿版面發帖索取資料
會員可直接使用''私人傳訊''
若仍不斷有會員請求pm
此topic會變成無可讀性
會被即刻關閉

會員如有資料提供,
可直接發表新主題,
版主們會考慮將它置頂,

方便會員參考.

謝謝

作者: yanlee4j    時間: 10-12-3 18:14

DouDou2004, 我也想要啊~ 謝謝!
作者: Marie貓貓    時間: 10-12-4 18:15

阿囡預備升中,但都無報升中面試班。
祇叫她多讀課外書,留意下d 新聞,間中跟她討論下的新聞或趣聞咁,現在流行亦必須講通識,故我相信某程度上係有幫助。

自我介紹…每間學校也會作出指導,亦早早給學生們作為作文題目,自己練熟d內就夠好喇,何必作無謂花$$,係要使都花在語文上,起碼對他們現在、將來的學習一定好。
作者: ivylyc    時間: 11-1-3 18:09

may i have one?pls pm me~thx a lot!
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-3 19:15

我自己覺得 都唔係完全無用
原本我都覺得唔需要
諗住無得見
點知又收到面試通知
臨抱佛腳 經朋友介紹 面試前一個月上左四堂
你唔好以為D好基本野小朋友實識答
當一個唔識既人問個小朋友 名字 就讀學校 住邊 ....個小朋友既答案係ERRRRRRR既時候
真係嚇死你
我個女咪咁囉 補第一堂 問親咩都ERRR
問佢點解咁 佢話唔知點答喎

我自己覺得 補4堂就夠 比個女習慣下面試模式
唔使口摯摯
我個FRIEND個女就早幾個月就開始補 自行完仲繼續補到派完位
作者: TOMATO1010    時間: 11-1-3 19:36

較早前11-12月,其實有啲中學會舉辦"中一模擬面試班",係免費的~佢會有個人及小組面試,之後會有老師幫你詳盡分析,邊方面需要改善,邊方面要留意,仲有本面試手冊俾番你添~
原帖由 RSG媽媽 於 11-1-3 19:15 發表
我自己覺得 都唔係完全無用
原本我都覺得唔需要
諗住無得見
點知又收到面試通知
臨抱佛腳 經朋友介紹 面試前一個月上左四堂
你唔好以為D好基本野小朋友實識答
當一個唔識既人問個小朋友 名字 就讀學校 住邊 ....個小 ...

作者: florencelau    時間: 11-1-4 08:41

DouDou2004
Pls check PM

thanks

Florence
作者: mimmechan    時間: 11-1-26 16:18

請e-mail 關於面試問題及準備給我:
[email protected],謝謝!:D
作者: prettyoni    時間: 11-1-26 17:00

Siulam02好似賣廣告?!

純粹個人意見!
作者: ZZdaphne    時間: 11-1-26 17:36

若仍不斷有會員請求pm
此topic會變成無可讀性
會被關閉

作者: IMAX    時間: 11-1-26 20:41     標題: 回復 1# ZZdaphne 的帖子

我想要果的$平宜升中面試班 , 如社區中心 , 區議員協辦果的 , 上 2-3 堂咋 , 有無家長知道又可提供出來!

我仔仔只係 band 2 生 , 唔想面試分一分都無   因為佢係囝的用鉗都鉗唔開的男仔
作者: Mcdullstone    時間: 11-1-26 20:41     標題: 升中面試

我也想參考升中面試題目及相關資料, 可與我分享嗎? 謝謝!
作者: MonaLeung    時間: 11-1-27 15:41     標題: 回復 1# Mcdullstone 的帖子

救世軍青年中心或明愛都有辦, 價錢好平, 應已開班了, 不防打電話查下.
作者: kakabbbb    時間: 11-1-30 12:40

作者: vanvan    時間: 11-1-31 17:14     標題: 回復 20# ty1031 的帖子

唔好意思,please send 給我一份,
Many Many Thanks for ur help !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5