用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 女強人名校攻略 送寶貝入女拔
go

女強人名校攻略 送寶貝入女拔 [複製鏈接]

原帖由 happyvalley 於 10-2-3 16:37 發表
女拔係深水步 bor,就算讀到,到時人地問妳屋企有幾多個工人,兩個、爸爸媽媽。

我同學個細佬係男拔中學教書,佢都話最西利唔係老師,係補習老師,專科專教,成千蚊個鐘,比得起先好唸,費時做戰灰 ...

其實我唔明,男拔有得自行收生,點解唔收啲醒目仔,要收一啲要補習嘅,唔補習就成戰灰嘅傻仔。

原帖由 Imel 於 10-2-3 15:50 發表
咁佢一年內做200hrs 義工後, 第二年係咪有做啦?
咁為咩呢? 為取得獎項?

天生我才必有用,香港的窮人、弱能人士就更有用,可以被利用來升學。

原帖由 happyvalley 於 10-2-3 17:02 發表

我的意思是佢地都收啲醒目仔,專收添,就是親朋及好有錢都要考得好先收,但入到去讀書,如果要超高其他同學幾級,就要靠家長請高人,在家中專科專教。所以未教已經學左,唔適就補到適。 ...

我又唔明,既然要考得好先收,入得去嘅,都知其他人有咁上下啦,要超高其他同學幾級做咩,太自找苦吃了。

點解未教要学定先呢?唔識補到識我就明。

原帖由 LittleKidult 於 10-2-4 00:40 發表
睇完之後覺得佢囡囡真係只係成績中規中距果類... 咁既資源下都係得5A2B......
冇講佢個女有冇補習?

好好嘅啦,我估全港冇1000人考5A或以上!

我女升中唯一一樣我指定必要參加嘅就係英辯, 一來迫佢留意時事, 二來可訓練腦根, 口才同英語, 一舉三得!

你就好啦,可以"指定"阿女做嘢。

我嗰两隻,企係同一陣線同我唱反調。

所以讀完中四上學期都可以考得會考 la,所以咪有大把時間捉 d 非常題目,捕 A 率咪高好多。

哇,利害!利害!

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 15:56 發表

想當年(80年代), 我會考都有4a2b, 不過我係住公屋, 學校係屋村女校:;pppp: , 如果我阿媽唔駛幫人抺車, 有呢位女士咁有planning, 我諗我做左狀元lu.

80年代會考有4a2b己好勁。我記得有同學仔會考5A,己被暫取中大醫科。

不過际遇嘅嘢,冇得話如果咪如果物。啲傳统名校,特別是多活動那些,未過學校期考,学生未定心也。村校有村校之好處:簡單,冇咁多活動,中四、五己可集中精神准備會考,優勢來嘅。

原帖由 paltiBB 於 10-2-8 14:43 發表
原來是咁 !! 唔怪得之我姑仔成日叫佢仔仔參加義工隊. 成日去呢樹果樹做義工, 我仲以為佢咁好心幫人, 原來有目的.

帮到人就得啦!

人,不會無袁無故做一件事。絕大多數人做義エ,都有唔多唔少的其他目的。我見到最純洁的人,佢在百忙中擠出時間去幫助人,問他點解,佢話做義エ会令佢感到開心。為了開心,就是此人做義工的目的。而真有研究發究發現,做義エ会令人感到開心高尚。

我歡迎更多人做義工,甚麼目的部好。當然,專登浪費人力物力去創造機會給某某名人做義工,最令人生厭。
‹ 上一主題|下一主題