教育王國

標題: 62屆學校音樂節:::::準備觀賞的項目 [打印本頁]

作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 12:49     標題: 62屆學校音樂節:::::準備觀賞的項目

初步擬定之觀賞項目:-
  1) 06-Mar (Sat) Class 151--Junior Exhibitioner Award (Piano) 初賽
  2) 12-Mar (Fri) Class 151--Junior Exhibitioner Award (Piano) 決賽
  3) 13-Mar (Sat) Class 150--Tom Lee Music Scholarship (Piano) 初賽
  4) 25-Mar (Thu) Class 150--Tom Lee Music Scholarship (Piano) 決賽
  5) 27-Mar (Sat) Class  838-- Gold Medal Award (Piano) 決賽
  6) 21-Mar (Sun) Class 149-- Piano Concerto - Age 12 or under
  7) 28-Mar (Sun) Class 148-- Piano Concerto - Age 18 or under
  8) 10-Mar (Wed) Class 828-- HK Strings Scholarship for Stringed Instruments 初賽
  9) 20-Mar (Sat) Class 828-- HK Strings Scholarship for Stringed Instruments 決賽
10) 23-Mar (Tue) Class 244-- School Orchestra-Secondary School-Senior

其中HK Strings Scholarship for Stringed Instruments 初賽和School Orchestra-Secondary School-Senior(屯門)未作最後決定。

作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 12:51

我只係去睇囝囝比賽,乜今年唔係改左,參賽者只可帶一人,其他比賽大都唔比外人入咩?
作者: christianmom    時間: 10-3-1 13:56

對,如果根據今年的規例,就算我囝囝是參加其中的一場比賽,都未必可以父母一齊入內觀賽,有無人知道其他人可否入場參觀呢?
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 14:00

唉!唔知有幾多人會試下去欣賞過這些不關自己囝囡或學生事的決賽呢!

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 14:43

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 14:00 發表
唉!唔知有幾多人會試下去欣賞過這些不關自己囝囡或學生事的決賽呢!

我今年如果時間許可 , 都會帶亞女去睇 !!!

上年睇咗 junior under 12 既決賽 ,
亞女好鍾意
作者: FnDmum    時間: 10-3-1 14:43

Hi bebebe12345,

如果小朋友意向朝着音樂走, 那麼該帶往欣賞是一份很好的"心思"。但我暫未有此榮幸/機會 - 因小兒未選定他的方向呢。
我兒今晚彈121, 我真有些緊張, 及想看看"他"的實力如何。
Cheers,
FnDmum

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 14:00 發表

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 14:49

我記得我上年睇果場係 barbie 攞冠軍 ,

唔知佢果場正確名稱係咩 ???

有獎學金同埋個獎杯好大個  
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 14:53

bebebe12345

請問你提供既比賽項目 , 有冇正式時間 ???

thanks
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 14:53

會唔會係呢D特別比賽先有得外人去睇?
駛唔駛買飛架?

不過我囝囝只喜歡睇單簧管同管弦樂團。
作者: candytl    時間: 10-3-1 14:53

原帖由 christianmom 於 10-3-1 13:56 發表
對,如果根據今年的規例,就算我囝囝是參加其中的一場比賽,都未必可以父母一齊入內觀賽,有無人知道其他人可否入場參觀呢?

如果現場還有很多空位剩, 唔俾有興趣的人進入欣賞, 未勉太過死板喇, 又不是收費的.
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 14:56

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 14:53 發表
會唔會係呢D特別比賽先有得外人去睇?
駛唔駛買飛架?

不過我囝囝只喜歡睇單簧管同管弦樂團。

應該係    
有位就可以 , 唔洗買飛 , 我上年都睇過  
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 14:57

但係上年字有豬豬感嘛。
今年普通比賽有位都好似唔比入。
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 15:12

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 14:57 發表
但係上年字有豬豬感嘛。
今年普通比賽有位都好似唔比入。

一場咁多人都未必夠坐 , 所以要分兩場 ,
但特別比賽(即係獎學金果 d .....)
一場決賽得 7-8 個 , 所以有位可以睇 :loveliness:
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 15:14

應是小朋友和家長欣賞過這些比賽,方能比較和明白目標要達到那裏,選定方向還是留待中學吧!一級開開心心去比賽,肯定是一種無可替代的經歷,好好享受那過程最重要,走不走音樂路並不是最重要。
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 15:24

Hi,洛婷
去年barbie勝出那場是JE
Junior Exhibitioner Award (Piano)
年齡限制12歲以下。

要知時間可在我最上那段內容有Class 150 or 151 or....... 單擊便會進入該項網頁,內裏便有時間。
Concerto under 12 or under 18 早午晚三埸,即日決定冠亞季軍,故無Final。

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 15:34

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 15:24 發表
Hi,洛婷
去年barbie勝出那場是JE
Junior Exhibitioner Award (Piano)
年齡限制12歲以下。

要知時間可在我最上那段內容有Class 150 or 151 or....... 單擊便會進入該項網頁,內裏便有時間。 ...

請問係咪初賽後先有決賽時間表 ???
我搵唔到

thanks !!!
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 15:38

原帖由 洛婷 於 10-3-1 15:34 發表
請問係咪初賽後先有決賽時間表 ???
我搵唔到
thanks !!!

F=Final

848FFri, 19 Mar (pm Session)Hong Kong Arts Centre (Agnes b. CINEMA!)

作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 15:42

喜歡管樂和敲擊,不妨考慮

848FFri, 19 Mar (pm Session)Hong Kong Arts Centre (Agnes b. CINEMA!)

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 15:46

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 15:38 發表

F=Final

848                                        F                                        Fri, 19 Mar (pm Session)                                        Hong Kong Arts Centre (Agnes b. CINEMA!)

唔該哂你
依場都應該睇到 , 亞女憑星期五放 1:00
作者: christianmom    時間: 10-3-1 16:32

對,我都覺得要多觀摩其他人比賽,自己才有進步。去年我都有帶囝囝去觀看 Junior ExhibitionerAward 的final,那5個入圍的APA學生的確彈得很好。但不能入圍的未必不好,所以去年要等了很久才有決賽的入圍名單。

參加這類型比賽,是對自己的琴藝有所提昇,正如我囝囝的鋼琴老師對他所言,你不能阻止你的對手有多好,因為他們大部份都來自APA,但不能因為自己得不到名次便放棄,反而是要向自己挑戰,做到自己能力的第一名。

希望對音樂有追求的小朋友和家長,若主辦單位又許可的話,都不妨去觀看。
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 16:42

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 15:42 發表
喜歡管樂和敲擊,不妨考慮

848                                        F                                        Fri, 19 Mar (pm Session)                                        Hong Kong Arts Centre (Agnes b. CINEMA!)

星期五囝囝要返學,今星期五係教師日,所以唔駛請假。
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 16:49

Hi, candytl,

今年參加了那一組
作者: beetle    時間: 10-3-1 17:20

...........

作者: candytl    時間: 10-3-1 17:27

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 16:49 發表
Hi, candytl,

今年參加了那一組

阿女志在參與, 參加151和149.
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 20:16

五大Piano項目囡囡參加二項,絕不簡單,無論輸贏都已是無憾!
衷心為她打氣,希望她151先入決賽,149取三甲。明白對手亦甚強勁!
想問問囡囡老 師149及148有否派人參加。
作者: zoemami801    時間: 10-3-1 20:25

原帖由 christianmom 於 10-3-1 16:32 發表
對,我都覺得要多觀摩其他人比賽,自己才有進步。去年我都有帶囝囝去觀看 Junior ExhibitionerAward 的final,那5個入圍的APA學生的確彈得很好。但不能入圍的未必不好,所以去年要等了很久才有決賽的入圍名單。

參加這類型 ...

其實除左睇同輩比賽之外,我覺得應該帶小朋友睇多啲真係有名既音樂節目,一嚟可以開闊佢地眼界,二嚟呢D都係合家歡活動,例如嚟近就有個彼得與狼,好啱一家大細去睇
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 21:05

這是學校音樂節之後,4月的事了。
放心,還有許多世界級的Youtube, CD和DVD,父母都會給孩子看,這也是現今孩子的幸福!

作者: FnDmum    時間: 10-3-2 08:54

好開心, 昨晚小兒彈121以90分取亞, 洗擦掉少許一年前的"無奈"。此是很好的磨練及經歷。非常感謝你的分享

check pm please.
FnDmum

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 15:14 發表
應是小朋友和家長欣賞過這些比賽,方能比較和明白目標要達到那裏,選定方向還是留待中學吧!一級開開心心去比賽,肯定是一種無可替代的經歷,好好享受那過程最重要,走不走音樂路並不是最重要。 ...

作者: candytl    時間: 10-3-2 09:43

原帖由 FnDmum 於 10-3-2 08:54 發表

好開心, 昨晚小兒彈121以90分取亞, 洗擦掉少許一年前的"無奈"。此是很好的磨練及經歷。非常感謝你的分享

恭喜FnDmum仔仔, 好高分呀!!
作者: candytl    時間: 10-3-2 09:47

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 20:16 發表
五大Piano項目囡囡參加二項,絕不簡單,無論輸贏都已是無憾!
衷心為她打氣,希望她151先入決賽,149取三甲。明白對手亦甚強勁!
想問問囡囡老 師149及148有否派人參加。 ...

多謝鼓勵.
148不知道. 149好似有兩三個.
作者: FnDmum    時間: 10-3-2 10:18

Thank you, 希望小小的安慰獎給他帶來動力, 繼續向前進...... 昨晚的冠軍的確"功力"深厚, 此是小兒須努力之處。
小兒的老師也有一男學生參加149, 他是APA學生。在此也同你囡囡打氣, 加油 !

原帖由 candytl 於 10-3-2 09:43 發表

恭喜FnDmum仔仔, 好高分呀!!

作者: bebebe12345    時間: 10-3-2 11:27

先恭喜FnDmum,六級第二,欠少少運氣,但90分的Cert.又似乎是另一補償,正確的努力是不會白費的,未來一年又有動力和信心讓孩子朝向更大的目標。
試猜猜明年目標會否是六級半的JE!!!!!
149同學不會是今年收的小小So吧!要贏似乎一定要過這關,

candytl
囡囡與他二組同場,努力..............,早知是你可能就會伴囡囡的149!
作者: 洛婷    時間: 10-3-2 12:01

FnDmum

恭喜恭喜 , 好好成績
作者: neighbour931    時間: 10-3-2 12:01

我相信要過小小so呢一關唔容易, 不過沒想到小小so仍有機會參加151
作者: bebebe12345    時間: 10-3-2 12:09

剛剛好............F.1仔,還有一場149。

作者: rogerchiu    時間: 10-3-2 13:30

FnDmum

恭喜晒,好高分呀。
作者: bebebe12345    時間: 10-3-2 13:54

原帖由 beetle 於 10-3-1 17:20 發表
...........

Class 828 這一組自然是Strings兵家必爭,15位之中Violin佔10位,Set piece的Eugene Ysaye-Sonata No. 2, 1st movement要拉得好也是有點難度,加上自選曲........,看看決賽是取2席還是全數3席,對早上那場初賽其中一位女孩有所期望!
作者: candytl    時間: 10-3-2 14:22

原帖由 neighbour931 於 10-3-2 12:01 發表
我相信要過小小so呢一關唔容易, 不過沒想到小小so仍有機會參加151

都係平常心, 盡力去練, 唔睇結果.

題外話, 我覺得年紀越細, 老師嘅作用越大. 去到16歲以上, 就要睇本身嘅能力及天份.
作者: candytl    時間: 10-3-2 14:33

原帖由 bebebe12345 於 10-3-2 11:27 發表
149同學不會是今年收的小小So吧!要 ...
candytl囡囡與他二組同場,努力..............,早知是你可能就會伴囡囡的149!

說不定明年有機會呢!
作者: neighbour931    時間: 10-3-2 14:42

大家咁話啦, 結果始終都要睇既, 不過唔好睇得太近, 太短視.

我覺得年紀越細, 老師嘅作用越大>>> 同意, 千里馬遇唔到伯樂, 發揮有限.
原帖由 candytl 於 10-3-2 14:22 發表

都係平常心, 盡力去練, 唔睇結果.

題外話, 我覺得年紀越細, 老師嘅作用越大. 去到16歲以上, 就要睇本身嘅能力及天份.

作者: bebebe12345    時間: 10-3-4 09:25

有參加下列此組要注意
項目內容
147Piano Solo - Composer of the Year

雖然是背譜,但一定要帶正譜,3月2日第一場許多同學不能出示正譜,結果有分紙有評語而不評分!!!

該項目在網頁己註明
Competitors must playfrom memory in the competition, and provide an original copy of their chosenpiece to the adjudicator for reference.

作者: rogerchiu    時間: 10-3-4 10:09

原帖由 bebebe12345 於 10-3-4 09:25 發表
有參加下列此組要注意
項目                                                                內容                                                                                                                                                                                147                                                                Piano Solo - Composer of the Year
雖然是背譜,但一定要帶正譜,3月2日第一場許多同學不能出示正譜,結果有分紙有評語而不評分!!!

該項目在 ...

有D項目唔駛背譜又冇呢句,但係係 3.4.1 度佢只係話:
3.4.1 It is the responsibility of the competitors and their accompanists to ensurethat the music scores used for competitions are original music scores. Competitors will be disqualified if they (including accompanists) use music scores at the competition but fail to present the competition assistant the original music scores at the competition.

佢話如果參賽者用譜就要比正版佢,咁小朋友背譜係咪就唔駛SHOW出黎呢?
作者: LittleFish    時間: 10-3-4 10:40

各位,

想帶小女欣賞某些賽事,但時間表只有上午, 下午和晚上, 請問實際時間是什麼?? 謝謝!
作者: bebebe12345    時間: 10-3-4 11:20

只是指出項目147 Piano Solo - Composer of the Year
有此情況出現,參加此項目必需留意而已,因同場有三首曲目可以選擇。

作者: bebebe12345    時間: 10-3-4 11:24

原帖由 LittleFish 於 10-3-4 10:40 發表
各位,

想帶小女欣賞某些賽事,但時間表只有上午, 下午和晚上, 請問實際時間是什麼?? 謝謝!

時間只要在選擇那一場的項目編號再按一次便可看到時間和參賽者。
作者: LittleFish    時間: 10-3-4 11:59

bebebe12345,

Tks a lot for your reply!!

原帖由 bebebe12345 於 10-3-4 11:24 發表

時間只要在選擇那一場的項目編號再按一次便可看到時間和參賽者。

作者: bebebe12345    時間: 10-3-6 23:47

Class 151--Junior Exhibitioner Award (Piano) 初賽結果有5位入選12日晚上舉行之決賽。

Class  838-- Gold Medal Award (Piano) 3位進入27日之決賽。

作者: christianmom    時間: 10-3-7 00:00

請問入選JE的5位是否都是APA的學生,姓名可以透露嗎?

原帖由 bebebe12345 於 10-3-6 23:47 發表
Class 151--Junior Exhibitioner Award (Piano) 初賽結果有5位入選決賽。

Class  838-- Gold Medal Award (Piano) 3位進入決賽。

作者: bebebe12345    時間: 10-3-7 00:11

就所知APA四位,
No.2, 9, 11, 12 & 22
作者: whatdrivesyou    時間: 10-3-7 14:47

作者: Rachethew    時間: 10-3-7 17:18

請問 Gold Medal 係咪 6, 10, 11?

原帖由 bebebe12345 於 10-3-6 23:47 發表
Class 151--Junior Exhibitioner Award (Piano) 初賽結果有5位入選12日晚上舉行之決賽。

Class  838-- Gold Medal Award (Piano) 3位進入27日之決賽。

作者: christianmom    時間: 10-3-7 18:34

bebebe12345

多謝妳提供的資料,有兩位都是意料之內。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-7 00:11 發表
就所知APA四位,
No.2, 9, 11, 12 & 22

作者: bebebe12345    時間: 10-3-7 20:23

Rachethew
抱歉!此場初賽並沒有前往觀看,
只從他人口中知道4 &11,由於話題主談上年JE落選竟今年越幾級級轉戰Gold Medal之事,忘記第三位,不知是否10號。
亦聞此組有二人缺席,希屆時決賽真的有所令人驚喜!!!

更正: 應為6 & 11

作者: Rachethew    時間: 10-3-8 01:21

thanks, bebebe12345
本人主觀地希望6號能入選, 因為他真的彈得很好,可惜最近的一項大賽他也落選。
只於JE居然有不是APA的學生能入圍,相信他一定彈得很好,因為落選中有好幾位都是APA內名師的高徒!

原帖由 bebebe12345 於 10-3-7 20:23 發表
Rachethew
抱歉!此場初賽並沒有前往觀看,
只從他人口中知道4 &11,由於話題主談上年JE落選竟今年越幾級級轉戰Gold Medal之事,忘記第三位,不知是否10號。
亦聞此組有二人缺席,希屆時決賽真的有所令人驚喜!!! ...

作者: bebebe12345    時間: 10-3-8 08:05

原帖由 Rachethew 於 10-3-8 01:21 發表
thanks, bebebe12345
本人主觀地希望6號能入選, 因為他真的彈得很好,可惜最近的一項大賽他也落選。
只於JE居然有不是APA的學生能入圍,相信他一定彈得很好,因為落選中有好幾位都是APA內名師的高徒!
...

Sorry,手快錯寫為4,實如所說應為6--- Alexander Lau Shing Ho. 先行更正!
作者: kuen23    時間: 10-3-8 10:15

我都想帶囡囡去睇有關鋼琴的,但6歲以下係咪唔俾入?一般幾多歲開始參賽的呢?
作者: bebebe12345    時間: 10-3-8 12:12

choir final 參加人數之多,跟樂器比賽的氣氛截然不同,學校間之競爭,同學們的投入,場面之盛大,置身其中絕對是是另一種感受,尤其賽果公佈的時刻................值得一看!

作者: BabyMonchhichi    時間: 10-3-8 16:10

Rachethew,

恭喜你囡囡在142取得第一名,真係彈得好好,實至名歸。本來想走過黎恭喜你地,但又怕好似好唐突咁。黎緊仲有冇比賽呀?祝你囡囡再下一城。題外話,你囡囡樣子很甜、很施文呀
作者: candytl    時間: 10-3-8 16:18

原帖由 BabyMonchhichi 於 10-3-8 16:10 發表
Rachethew,

恭喜你囡囡在142取得第一名,真係彈得好好,實至名歸。本來想走過黎恭喜你地,但又怕好似好唐突咁。黎緊仲有冇比賽呀?祝你囡囡再下一城。題外話,你囡囡樣子很甜、很施文呀 ...

Rachethew,

恭喜恭喜!!
作者: bebebe12345    時間: 10-3-9 13:06

312日晚二場只能選一

Ashkenazy x 3音樂會的確非常吸引,三父子 clarinet+ 2 piano 同台演出實在非常難得

Junior Exhibitioner Award決賽,看5位小朋友施展混身解數,爭奪冠軍,又可嘗不是另一風味的樂事!

作者: bbmummmy    時間: 10-3-10 00:19

Hi Candytl,

又一年啦, 希望妳囡囡今年更上一層樓, 取得好成績, 你囡囡係咪會係本星期五12/3 參加151 FINAL, 係咪係TST TOM LEE, 個日阿囡放假, 有時間我都想帶阿囡去睇, 嚟緊星期日 APA OPEN DAY, 妳囡囡會唔會表現呀, 我會去睇中午個埸.  

bbmummmy
作者: Rachethew    時間: 10-3-10 00:32

hi, BabyMonchhichi,

多謝! 你點會知果個係我囡囡? 不過她當晚表現真係我意料之外。仲有, 你係第一個讚她斯文呀!

你囡囡係吾係同場呀? 幾號呀? 阿女今日比左一場 composer of the year, 賽果有D爭議性, 因同場有幾位APA學生彈得好好, 但因為有用 soft pedal, 所以分數很低 (因評判反對用), 反以得獎幾位就平平無奇), 阿女今次8○分(用左 soft pedal),冠軍9〇分。

原帖由 BabyMonchhichi 於 10-3-8 16:10 發表
Rachethew,

恭喜你囡囡在142取得第一名,真係彈得好好,實至名歸。本來想走過黎恭喜你地,但又怕好似好唐突咁。黎緊仲有冇比賽呀?祝你囡囡再下一城。題外話,你囡囡樣子很甜、很施文呀 ...

作者: Rachethew    時間: 10-3-10 00:34

candytl,

thank you!
祝你囡囡旗開得勝!

原帖由 candytl 於 10-3-8 16:18 發表

Rachethew,

恭喜恭喜!!

作者: bebebe12345    時間: 10-3-10 15:51

828 Hong Kong Strings Scholarship for Stringed Instruments
公佈結果
7   Cello  .....王
9   Violin .....趙
10 Violin .....趙
11 Violin .....?
5   Violin .....何

決賽看好 7 以一Cello敵四Violin

作者: BabyMonchhichi    時間: 10-3-10 19:56

Hi, Rachethew,

係呀,我囡囡係同場呀。佢係20號,當晚鞠躬鞠得最樣衰同埋炒晒o個個咪係佢囉

原帖由 Rachethew 於 10-3-10 00:32 發表
hi, BabyMonchhichi,

多謝! 你點會知果個係我囡囡? 不過她當晚表現真係我意料之外。仲有, 你係第一個讚她斯文呀!

你囡囡係吾係同場呀? 幾號呀? 阿女今日比左一場 composer of the year, 賽果有D爭議性, ...

作者: christianmom    時間: 10-3-11 00:03

我都希望7號可以嬴,我囝囝和他是同一個樂團,他真的拉得很好,上次聖誕節演出時囝囝有幸幫他伴奏一章節已經覺得很開心。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-10 15:51 發表
828 Hong Kong Strings Scholarship for Stringed Instruments
公佈結果
7   Cello  .....王
9   Violin .....趙
10 Violin .....趙
11 Violin .....?
5   Violin .....何

決賽看好 7 以一Cello敵四Violin

...

作者: bebebe12345    時間: 10-3-11 11:07

同樂團,APA or SPCC???
二個SPCC(1 Cello & 1 Violin),如果加個Piano的So小朋友,SPCC三重奏應是理想的配搭。

相信今年是最大機會力壓Violin的一年。
Good Luck!

作者: christianmom    時間: 10-3-11 12:07

Hi bebebe12345

7號應該是周朋友,對嗎?若是他,他們是在HK children's Symphony Orchestra同一個樂團,同樣是拉cello。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-11 11:07 發表
同樂團,APA or SPCC???
二個SPCC(1 Cello & 1 Violin),如果加個Piano的So小朋友,SPCC三重奏應是理想的配搭。

相信今年是最大機會力壓Violin的一年。
Good Luck!

作者: bebebe12345    時間: 10-3-12 22:11

今晚結果還是去了Junior Exhibitioner Award決賽,
過程有點兒峰迴路轉,結果也有點兒意外,尤其第三名.........
名次如下:-
1. Leung Ryan
2. So Wai Lung
3. Chu Yan Tung Queena
作者: BabyMonchhichi    時間: 10-3-12 22:21

非常同意,真沒想到第三名會得獎。

原帖由 bebebe12345 於 10-3-12 22:11 發表
今晚結果還是去了Junior Exhibitioner Award決賽,
過程有點兒峰迴路轉,結果也有點兒意外,尤其第三名.........
3. Chu Yan Tung Queena ...

作者: bbmummmy    時間: 10-3-12 23:38

JEA 個比賽中, 我無唸到#2 會攞冠軍, 因可能年少, 我覺得好似唔係好夠力咁, 相反我估#5會係冠軍, #1亞軍, #3 季軍, 結果我估中兩位, 真無唸到#5 攞唔到冠軍, 而且連3名都唔入, 見佢真係好傷心, 唔怪得要等45MINS 才有結果, 真富爭議.  

" 比賽真要靠D運氣!"

原帖由 bebebe12345 於 10-3-12 22:11 發表
3. Chu Yan Tung Queena ...

作者: BabyMonchhichi    時間: 10-3-13 09:27

我都係諗住5號攞冠軍

原帖由 bbmummmy 於 10-3-12 23:38 發表
JEA 個比賽中, 我無唸到#2 會攞冠軍, 因可能年少, 我覺得好似唔係好夠力咁, 相反我估#5會係冠軍, #1亞軍, #3 季軍, 結果我估中兩位, 真無唸到#5 攞唔到冠軍, 而且連3名都唔入, 見佢真係好傷心, 唔怪得要等45MINS 才 ...

作者: FnDmum    時間: 10-3-13 11:28

我無去聽, 但阿囝由家人帶去觀賞。他自己評選的結果同你相近, 只是第三是屬#4。他說#3在第一首歌不夠熟, 而評判說她在第二及三首歌做得好, 是否如此原因而得季?
似乎#5是觀賞者心目中的冠軍吧! 好可惜......

原帖由 bbmummmy 於 10-3-12 23:38 發表
JEA 個比賽中, 我無唸到#2 會攞冠軍, 因可能年少, 我覺得好似唔係好夠力咁, 相反我估#5會係冠軍, #1亞軍, #3 季軍, 結果我估中兩位, 真無唸到#5 攞唔到冠軍, 而且連3名都唔入, 見佢真係好傷心, 唔怪得要等45MINS 才 ...

作者: bbmummmy    時間: 10-3-13 15:55

如果#5有上呢到, 希望佢唔好咁傷心, 因佢真有實力, 正如之前所講, 有D參賽者係之前比賽落選, 但之後竟可越級挑戰而取冠軍.  

參加比賽特別係大型比賽, 要花很長時間練習, 參賽者有一定壓力, 有獎當然開心, 但獎只有數位, 其他要比信心自己, 唔係人人有資格參加, 要明白透過長時期練習, 對自己一家有好好幫助, 要放鬆自己, 接受 COMMENT, 改力改善, 才有進步.
作者: bebebe12345    時間: 10-3-13 23:51

Piano:::::Tom Lee Music Scholarship 初賽結果

明天去HKAPA Open Day

作者: bbmummmy    時間: 10-3-14 22:54

係咪全是APA ?

原帖由 bebebe12345 於 10-3-13 23:51 發表
Piano:::::Tom Lee Music Scholarship 初賽結果

明天去HKAPA Open Day

作者: bebebe12345    時間: 10-3-14 23:24

除了11號,其餘四位都不是APA!

今日Ryan都有彈Open Day。

作者: Rachethew    時間: 10-3-15 00:38

3號跟她的弟弟不是APA的學生嗎? 他們的老師不是 Miss Wong 嗎?

原帖由 bebebe12345 於 10-3-14 23:24 發表

作者: chrwan    時間: 10-3-15 09:26

昨天都有看APA Open Day. Ryan 是JUNIOR PIANO? no? 出場?
請問是否入APA前已是這樣SUPER? 
Min requirement for Junior programme says G2 or G3
是否全部這樣有TALENT才ADMIT?
真的很了不起!

原帖由 bebebe12345 於 10-3-14 23:24 發表

作者: bebebe12345    時間: 10-3-15 09:52

Rachethew,
你都非常清楚他們的老 師是 Miss Wong。
入APA不一定能跟 Miss Wong,同樣,
要跟也不一定是APA的學生。
聞曾考入而放棄。
今年雖沒聽她彈,心想仍希望她可拿冠,誰想勝出都要過此關。就像Ryan勝出JE一樣!亦不影響小So在他人心目中的之位置。
Nancy的學生亦未聽過,決賽便知!

作者: Rachethew    時間: 10-3-15 12:55

認識他們兩姐弟是因為兩年前參加了 Miss Wong 的 Summer Course, 一直以為他們是 APA 學生,因為從來這些大賽就只有 APA 學生能入圍,她弟弟今年也有參加 JE 。
蘇小朋友是囝囝的師兄, 阿仔一直都很佩服、崇拜他。

quote]原帖由 bebebe12345 於 10-3-15 09:52 發表
Rachethew,
你都非常清楚他們的老 師是 Miss Wong。
入APA不一定能跟 Miss Wong,同樣,
要跟也不一定是APA的學生。
聞曾考入而放棄。
今年雖沒聽她彈,心想仍希望她可拿冠,誰想勝出都要過此關。就像Ryan勝出JE一樣!亦 ... [/quote]
作者: bebebe12345    時間: 10-3-15 15:34

Ryan 是第二位出場,前面第一位是Pre-Junior的小女孩,即不會超過9歲,你覺得如何呢? G2 or G3是起碼要求而己。不要懷疑孩子的能力,只是在5-6歲是如何令孩子有興趣又肯練琴,最重要是找到一位怎樣的老 師。

作者: chrwan    時間: 10-3-15 15:56

謝謝回覆.
個人覺得PRE-JUNIOR女手指十分靈活, 手指有力.
後面的感情豐富, 但不做作, 相信練琴時間一定很多.
大約是???HOURS. (我不是太懂)
仔仔P1, 已考G2, 校際G3,但剛換先生(5個月,
舊先生轉工),正在調整, 適應.
APA太高LEVEL

原帖由 bebebe12345 於 10-3-15 15:34 發表
Ryan 是第二位出場,前面第一位是Pre-Junior的小女孩,即不會超過9歲,你覺得如何呢? G2 or G3是起碼要求而己。不要懷疑孩子的能力,只是在5-6歲是如何令孩子有興趣又肯練琴,最重要是找到一位怎樣的老師。 ...

作者: bebebe12345    時間: 10-3-15 19:55

千萬不要被嚇怕而看輕自己的孩子!
APA安排節目讓人欣賞,相信並不是要嚇怕人,反而想是讓大家和孩子明可以去到那裏,而且孩子的天份,並非一般人所能理解,還是留待主考的老 師去決定吧!給孩子一個機會去考考,不試試又怎能知道呢!肯定不是級數高就可以考到,認識許多APA孩子的家長都是不懂音樂的。
練琴堅持每天約一小時。

作者: christianmom    時間: 10-3-16 00:15

bebebe12345

聽聞junior都會收較為年幼的學生,例如8-9歲,超過了11歲是否已經太遲呢?同時每年大約收多少個學生呢?

原帖由 bebebe12345 於 10-3-15 19:55 發表
千萬不要被嚇怕而看輕自己的孩子!
APA安排節目讓人欣賞,相信並不是要嚇怕人,反而想是讓大家和孩子明白可以去到那裏,而且孩子的天份,並非一般人所能理解,還是留待主考的老 師去決定吧!給孩子一個機會去考考,不試試又 ...

作者: bebebe12345    時間: 10-3-16 11:19

Piano:
5-8歲考Pre-Junior,因去年的小朋友今年升第二年,可以收新生的人數自然較多,11歲並不一定太遲,只是要考Junior。本身在讀Pre-Junior第二年會升Junior,能收新生生人數自然少,要看是否有人,希望有位置能收一二位。
作者: christianmom    時間: 10-3-16 13:44

怪不得每年的競爭都很大,除非特別出色,否則都很難考得到。這也是我每年都拖拖拉拉,知道自己囝囝又未到top的位置,也就每年都不敢報的原因。
作者: bebebe12345    時間: 10-3-18 11:37

Violin Concerto除了12歲以下和18歲以下,還有一個15歲以下,今年共有六場,過百人參加,前日的一組第一名與第三名相差10分,亦難怪,今年所選的曲目非易。
Symphonie Espagnole, Op. 21, 1st movement - Lalo
作者: neighbour931    時間: 10-3-18 16:35

第二組情況差唔多, 差8分, 會唔會係評判既習慣 ?
第一組賽果如何 ?
原帖由 bebebe12345 於 10-3-18 11:37 發表
Violin Concerto除了12歲以下和18歲以下,還有一個15歲以下,今年共有六場,過百人參加,前日的一組第一名與第三名相差10分,亦難怪,今年所選的曲目非易。
Symphonie Espagnole, Op. 21, 1st movement - Lalo ...

作者: dicdic888    時間: 10-3-19 10:42

第三組,
Winner from DGS again!
Leaded the 2nd by 2 marks
and the 3rd by 8 marks.

原帖由 neighbour931 於 10-3-18 16:35 發表
第二組情況差唔多, 差8分, 會唔會係評判既習慣 ?
第一組賽果如何 ?

作者: neighbour931    時間: 10-3-19 11:11

第一組, 都係DGS ? 真係比佢地玩晒, 各組WINNER 幾多分 ?
原帖由 dicdic888 於 10-3-19 10:42 發表
第三組,
Winner from DGS again!
Leaded the 2nd by 2 marks
and the 3rd by 8 marks.

作者: dicdic888    時間: 10-3-19 11:36

第一組, 94
第三組, 92
Their gaps from other competitors were quite obvious.  Rather low standard competitors in 第一組 and a bit higher in 第三組.  
These winners should go open class actually and give chances to others!

原帖由 neighbour931 於 10-3-19 11:11 發表
第一組, 都係DGS ? 真係比佢地玩晒, 各組WINNER 幾多分 ?

作者: neighbour931    時間: 10-3-19 11:40

Sonata組都係DGS 喎, 真係勁!
原帖由 dicdic888 於 10-3-19 11:36 發表
第一組, 94
第三組, 92
Their gaps from other competitors were quite obvious.  Rather low standard competitors in 第一組 and a bit higher in 第三組.  
These winners should go open class actually and giv ...

作者: dicdic888    時間: 10-3-19 11:46

Right, the pianist was just marvelous!
Heard she won number of prizes in before!
What is her name?

原帖由 neighbour931 於 10-3-19 11:40 發表
Sonata組都係DGS 喎, 真係勁!

作者: neighbour931    時間: 10-3-19 12:11

Poon 小朋友好出名, 贏過不少大賽
原帖由 dicdic888 於 10-3-19 11:46 發表
Right, the pianist was just marvelous!
Heard she won number of prizes in before!
What is her name?

作者: bebebe12345    時間: 10-3-19 12:22

Deleted.............

作者: dicdic888    時間: 10-3-19 14:31

The choices of the final 5 was a bit strange this year!  2 of them were....
Will try to find time but not an interesting comp to me any more....

原帖由 bebebe12345 於 10-3-19 12:22 發表
並沒有去看Concerto,只是聽聞而已!
所知的是那組是92....86....82
明白這首樂曲,而評判給分有如此差別,應屬合理,故提提而已。
明天才是戲肉,5位決賽者經此段時間的調整,相信會與初賽有所分別,希望心想的三位能入三甲 ...

作者: Felixdaddy    時間: 10-3-19 15:29     標題: 回覆 7# dicdic888 的文章

我兒子同學是參加昨天的Under 15 Violin Concerto,  我跟兒子也有到場觀賽打氣, 他表現不差, 因對手實力太強, 沒有拿到獎, 只有79分數 !
作者: neighbour931    時間: 10-3-19 19:28

有時唔可以只係歸咎於對手太強, 都要諗下自己是否有足夠實力
原帖由 Felixdaddy 於 10-3-19 15:29 發表
我兒子同學是參加昨天的Under 15 Violin Concerto,  我跟兒子也有到場觀賽打氣, 他表現不差, 因對手實力太強, 沒有拿到獎, 只有79分數 !

作者: bebebe12345    時間: 10-3-20 12:18

始終不能打破宿命,還是小提琴勝,亦是趙、何二位學生分佔一,二,大提琴第三。11還是年紀較細,9柴可夫斯基歌大超時,幸未被叮...... SPCC二人,還看 23-Mar (Tue) School Orchestra-Secondary School-Senior能否突破
APA還需努力!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5