教育王國

標題: CAC評估為自閉傾向未必準確 [打印本頁]

作者: dorisfan    時間: 10-3-8 15:56     標題: CAC評估為自閉傾向未必準確

我仔去年尾在CAC被評為有自閉傾向. 由於轉介到QM做詳細評估要等到2012年, 所以我早幾天自己找精神科醫生做評估. 最後醫生認為他不似有自閉症, 只是有ADHD的徵狀.

所以各位如在 CAC被評為有自閉傾向, 也可試試找醫生再看看, 以免好似我咁擔心咁耐.
作者: rpang001    時間: 10-3-8 16:07

個人認為cac同私人可能係用唔同既方法做評估,起cac同埋一般言語治療帥都係同一套評估方法,但私人可能係用美國嗰套(我起私人做的會說明係根據外國某測試行為方法)
作者: pipi331    時間: 10-3-8 23:24

作者: dorisfan    時間: 10-3-9 15:47

我仔就快4歲. 他成日比老師投訴他吾聽指示同吾專心, 自己做自己鍾意的野, 吾理其他人. 但在學習上,同講話上都無問題. 但有時會無端端驚d野, 例如草等. 手腳協調, 如拋接波就差d.

原帖由 pipi331 於 10-3-8 23:24 發表

請問您小朋友幾大, 行為表現如何?

作者: bobolam    時間: 10-3-10 11:24

醫生有無同你講有咩行為係ADHD的徵狀?

原帖由 dorisfan 於 10-3-8 15:56 發表
我仔去年尾在CAC被評為有自閉傾向. 由於轉介到QM做詳細評估要等到2012年, 所以我早幾天自己找精神科醫生做評估. 最後醫生認為他不似有自閉症, 只是有ADHD的徵狀.

所以各位如在 CAC被評為有自閉傾向, 也可試試找醫生 ...

作者: dorisfan    時間: 10-3-10 12:26

主要是坐吾定, 吾專心. 可看以下資料:

http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=9&CategoryID=10&TopicID=10008

原帖由 bobolam 於 10-3-10 11:24 發表
醫生有無同你講有咩行為係ADHD的徵狀?

作者: helium    時間: 10-6-17 14:58

唔係潑你冷水,但係以我所知,ADHD 係要6歲或以上先可以診斷到…

究竟醫生點解會話你個小朋友係ADHD呢?
作者: asap2122    時間: 10-6-17 17:13

你囝仔同你囝仔情況一模一樣,他差不多三歲了,不喜歡坐定定,喜做自己主張的事,不服從指令,請問你仔到現時為止,之前有無在外邊做這方面的治療性的訓練,你知唔知小朋友有ADHD都同自閉症有關連,自閉症是樹幹,ADHD是枝葉,要及早接受訓練,所以不要開心得太早。
原帖由 dorisfan 於 10-3-9 15:47 發表
我仔就快4歲. 他成日比老師投訴他吾聽指示同吾專心, 自己做自己鍾意的野, 吾理其他人. 但在學習上,同講話上都無問題. 但有時會無端端驚d野, 例如草等. 手腳協調, 如拋接波就差d.

...

作者: hcily    時間: 10-6-17 17:27

為甚麼大家覺得ADHD就沒問題, 自閉傾向就大件事?甚麼名稱真的如此重要?還是及早針對問題去解決比較實際?
作者: xixi1218    時間: 10-6-20 21:43

無論如何,祝福你的小朋友,希望你越來越進步!

作者: ha!    時間: 10-6-30 08:51

作者: hkcindy    時間: 10-7-12 11:09

大家好~

我的情況又係相反, 我之前係私人兒童心理學家度問, 就好confirm噤講我囝囝既行為"唔係"亞氏保加, but 半年後 去cac就confirmed 係好典型既亞氏保加, cac醫生仲問我why噤明顯都唔早d去check!

無論結果係點都好, 有適當既training 同 小心處理+留意, 點都好過唔理~ 做左, 點都好過唔做, 益處多過壞處瓜
作者: mybabynbaby    時間: 10-8-12 09:41

點都要睇返小朋友, 社交有問題要快0的攪, 我個女而家3歲, 我都怪自己唔早0的同佢check
作者: 小倩    時間: 10-8-18 00:21

啱啱今朝去完CAC, 本來睇"專注不足", 點知最終被評為"阿氏保加"... 依家refer QM兒童精神科~
平時阿仔係有類似ADHD嘅徵狀, 不過心理醫生話佢係因為阿氏保加令佢太自我中心, 忽略咗其他嘢所引起嘅~
(阿氏 同 自閉, 分別在語言發展, 阿仔係咀gel gel, 不過成日重覆3幅被囉 )
作者: shanyeungbb    時間: 10-8-18 13:18

小倩,
我大仔是0704啊。你那一個小朋友被評為亞氏保加?  有没有考慮參加訓練來幫助他?

作者: 小倩    時間: 10-8-18 21:28

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 13:18 發表
小倩,
我大仔是0704啊。你那一個小朋友被評為亞氏保加?  有没有考慮參加訓練來幫助他?

哥哥呀~
啱啱今日上QM排期, 佢話保守估計要2.5yrs

我會等開咗學睇吓學校輔導老師有咩建議先...
或者會報小童群益會嘅course, 另外佢响YWCA參加緊個行為管治嘅課程, 會同負責社工傾傾, 睇吓可以點幫佢
作者: shanyeungbb    時間: 10-8-18 22:53

排政府精神科往往是要等很長時間的, 不過我聽聞排期期間, 如果他們有訓練, 會call家長請小朋友去上堂。另外你可以考慮去協康會, 家長資源中心有相關書籍及小組參加。不要氣餒, 加油!
作者: 小倩    時間: 10-8-19 00:30

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-18 22:53 發表
排政府精神科往往是要等很長時間的, 不過我聽聞排期期間, 如果他們有訓練, 會call家長請小朋友去上堂。另外你可以考慮去協康會, 家長資源中心有相關書籍及小組參加。不要氣餒, 加油! ...

協康, 好貴呀...
哥哥派到官校, 呢方面資源應該足夠~
多謝關心
作者: vicky    時間: 10-9-3 11:22

唔好意思,我想問一問CAC係一間機構/測試方式?
因為,我朋友個小朋友啱啱上幼稚園幾日,老師就發覺佢比較特別:只鐘意玩圓形的玩具,同經常離開坐位唔會理會老師及其他事情...覺得佢有需要去作評估!

我知道如果排政府部門,快嘅要幾個月或者幾年,唔知道私家的收費如何,或者我現在應該點做?
作者: mybabynbaby    時間: 10-9-3 11:42

可以睇私家寫紙排評估中心, 另外可以去私人評估, 不過就要$1000 or about.
其實會唔會只係未適應同朋友相處.. 有冇其他特別行為, eg.叫佢唔應, 冇眼神接觸, 同唔同人講野, 係屋企同係學校有冇分別?...等
作者: vicky    時間: 10-9-3 12:01

原帖由 mybabynbaby 於 10-9-3 11:42 發表
可以睇私家寫紙排評估中心, 另外可以去私人評估, 不過就要$1000 or about.
其實會唔會只係未適應同朋友相處.. 有冇其他特別行為, eg.叫佢唔應, 冇眼神接觸, 同唔同人講野, 係屋企同係學校有冇分別?...等 ...

如果私人評估可以去邊度做?唔該
作者: bobolam    時間: 10-9-3 12:21

try step
http://www.step-hk.com/2010/AssessmentGuide.html

原帖由 vicky 於 10-9-3 12:01 發表

如果私人評估可以去邊度做?唔該

作者: vicky    時間: 10-9-3 14:37

原帖由 bobolam 於 10-9-3 12:21 發表
try step
http://www.step-hk.com/2010/AssessmentGuide.html

唔知會唔會有啲平啲?
作者: Happy小米    時間: 10-9-4 00:55

其實兩間評估結果唔同都唔知信边間好.
作者: chunchun_ma    時間: 10-9-12 17:57     標題: 求救,俾D意見

阿仔現兩歲9個月,年初發現語言發展慢,開始上語言訓練班。5月底去藍田兒童發展中心被醫生評估為有少許自閉徵狀,兼且語言基礎得12個月...中心社工於是建議申請入讀兼收/特殊幼兒中心,(但要等起碼一年才有位). 到今個星期二再到中心見語言治療師做評估,話只得15個月言語基礎,建議我們去報私人的密集試訓練課程(逢星期一至五,每日3小時),不要讀K1啦!!!
上網查過, 中環的Step 有密集試訓練課程, 但阿仔現在才開始適應K1幼稚園的生活, 如唔讀,又好似少咗D與正常(懂說話)小朋友相處的机會, 因為密集試訓練課程都係困在班房, 唔似幼稚園的生活多姿多采。
有無過來人的家長可俾D意見, 條路應點行?多謝!!!
作者: pocoyo123    時間: 10-9-12 19:37

當然係訓練好, 如佢係細仔, 可以出年先讀K1, 你要知道一個有言語遲緩的小朋友, 唔係傍邊有個會講野嘅人, 佢就自然會識講野, 如果WORK, 呢兩年你在佢身邊都講唔小啦, 點解佢仲會有問題, 所以, 要有專業訓練, 令你掌握教導小朋友言語技巧, 在日常生活緊密訓練, 如果佢在一個學校係完全學唔到野, 只會浪費時間, 而你小朋友只得一歲言語基礎, 根本係跟唔到K1的課程, 老師可能覺得佢無騷擾其他人, 就無特別理佢, 有時太多人佢都理唔到咁多, 這樣你小朋友就會學乜都學唔到
原帖由 chunchun_ma 於 10-9-12 17:57 發表
阿仔現兩歲9個月,年初發現語言發展慢,開始上語言訓練班。5月底去藍田兒童發展中心被醫生評估為有少許自閉徵狀,兼且語言基礎得12個月...中心社工於是建議申請入讀兼收/特殊幼兒中心,(但要等起碼一年才有位). 到今個星 ...

作者: someoneelse    時間: 10-9-12 19:43

咁評估結果有無提到其他方面發展成點?認知程度如何?大小肌肉發展如何?

原帖由 chunchun_ma 於 10-9-12 17:57 發表
阿仔現兩歲9個月,年初發現語言發展慢,開始上語言訓練班。5月底去藍田兒童發展中心被醫生評估為有少許自閉徵狀,兼且語言基礎得12個月...中心社工於是建議申請入讀兼收/特殊幼兒中心,(但要等起碼一年才有位). 到今個星 ...

作者: 樂基兒    時間: 10-9-12 20:08

作者: chunchun_ma    時間: 10-9-13 00:42

原帖由 someoneelse 於 10-9-12 19:43 發表
咁評估結果有無提到其他方面發展成點?認知程度如何?大小肌肉發展如何?
 At 29 months 評估結果, 認知程度: 21 months and 大小肌肉發展 OK
作者: someoneelse    時間: 10-9-13 12:49

老實說,依家入k1就一定唔得架喇...因為囝囝都有認知問題,雖然唔係遲好多,但如果無適當既幫忙的話,遲緩條 gap 只會越來越大...而且依家學校課程唔等人架,你學唔到都係要繼續教其他的....咁除會打擊孩子自信,亦有機會令孩子討厭/害怕返學,又或令孩子慣於課室內發夢(因為無人理又聽唔明)...影響深遠呢!

個人經驗,暫時還是讓囝囝入讀私人S位吧...自己在家中同時亦要多加啟發孩子...照表面黎睇,如果你囝無任何古怪/固執行為需要糾正、而又喜歡跟其他小朋友相處的話,進展應該會唔錯的...但不要期望他可於短期內言語有明顯進步...要知道言語發展係跟腦發展有關的(有少數是跟口肌有關)...不過如果他能改善認知能力、有適當的引導的話,響正常情況下,語言能力 (包括理解及表達)都會相應提高的。
而且無人規定你要讀 私人S位幾耐架嘛...如果見囝囝有滿意既進展時,可隨時退出,轉回主流學校。

原帖由 chunchun_ma 於 10-9-13 00:42 發表
 At 29 months 評估結果, 認知程度: 21 months and 大小肌肉發展 OK

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5