教育王國

標題: 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [打印本頁]

作者: sunnygirl    時間: 10-3-15 10:20     標題: 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀?

我睇完英華校長既訪問,更加鍾意呢間學校。
作者: fsforth    時間: 10-3-15 11:30

以後會有更多人去考, 也會更加難考入
作者: 毅媽咪    時間: 10-3-15 11:45

她愛包裝  
懂PR技倆
對學校是件好事
但對員工就未必了!
作者: kmom    時間: 10-3-15 11:48

Totally agree.  It must be very difficult to be teachers of school with such principal.
作者: fsforth    時間: 10-3-15 12:23     標題: 回覆 4# kmom 的文章

如果革走的是表現差的老師, 對學生來說是一件好事, 老師的言行足以影響學生的一生
作者: 毅媽咪    時間: 10-3-15 12:39

如果差就要革職的話

對老師如是
對學生亦如是
咁既一間學校都叫好
我個人就不感苟同了
作者: smartcar    時間: 10-3-15 13:14     標題: 回覆 5# fsforth 的文章

Same as my company. Boss fires you up in no time without mercy.

I am working under pressure to earn a living and same should apply to education.

I won't let my subordinate 得過且過。
作者: sunshinekids    時間: 10-3-15 13:18

原帖由 毅媽咪 於 10-3-15 11:45 發表
她愛包裝  
懂PR技倆
對學校是件好事
但對員工就未必了!

Totally agree with you that she knows how to promote her school.  But I think if the school is so good, no need to promote.  I prefer the low
profile but good, school
作者: miffy    時間: 10-3-15 13:28

作者: yypapa    時間: 10-3-15 13:49

一直追求英文小學,現對非英文小學的英華也相當有興趣,決定明年報小一。
作者: kat0318    時間: 10-3-15 14:04

maybe she's a perfectionist. and agree that it's difficult to work with her.

i however disagree that only those teachers who are not 'good' enough are being screened out and this is good for children. i just think that
there's just not enough room for teachers to 'thrive'. teachers should be 'let go' sometimes.
作者: smartcar    時間: 10-3-15 14:22     標題: 回覆 10# yypapa 的文章

YW only uses English as teaching medium in English class. Yet student is expected to write in P.1. And composes min 70 words in homework in 2nd term of P.2.  

YW English is quite challenging, in comparing to any rival.
作者: Sherryko9    時間: 10-3-15 14:23

差的老師可能會走,但好的老師都唔一定會留低.除左要做正規學校工作,亦要配合校長高調作風.
係名校,又如何?一個好的小朋友,除左好老師外,亦要有好父母和好的家庭教育,唔好把好學生定義全放在學校或老師身上,你估家長影响小朋友大或是老師影响小朋友大呢?
一早已聽說此校長想打造自己學交成男拔,但記:東施效颦.
作者: Daisy媽咪    時間: 10-3-15 14:28

原帖由 kat0318 於 10-3-15 14:04 發表
maybe she's a perfectionist. and agree that it's difficult to work with her.

i however disagree that only those teachers who are not 'good' enough are being screened out and this is good for childre ...

其實我都好想知佢係學校係咪真係言行一致. 佢每次訪問或者講talk 都好有感染力. 如果佢講同做既係一致, 作為佢既學生, 尢其係非傳統聽教聽話果種, 可能會好幸福, 因為佢既包容性好似好強.

我問亞女佢學校既校長係咪咁, 佢話唔係, 佢對校長只有早晨一句, 絕唔會咁close, 亦唔會好似烏"英"見蜜糖咁追住個校長.

所以我都好想問下英華既同學仔, 依位校長係學校係咪都係咁 !
作者: smartcar    時間: 10-3-15 14:38     標題: 回覆 14# Daisy媽咪 的文章

Snoopy principal is really popular in school. She has super memory and could recall any boy's name in school.  I don't think it is common and It really makes you feel importance and in a family.  

For sense of belonging, I had once asked my boy to change to another international school together with his playmates. I tempt him with less homework and more pastime.

My son declined my offer. He is just P.2.
作者: goodmama2003    時間: 10-3-15 15:10

作者: MuiPig    時間: 10-3-15 15:40

我朋友個仔讀緊四年班, 佢話好少有機會見到校長, 但係好奇怪校長每次都講到成日會見d學生咁.
作者: ysnmama    時間: 10-3-15 15:57

是否只是校長單方面講及只因要上電視才會如此? 但節目裡跟學生午餐, 跟學生在台上玩, 在學校跟學生無分彼此地傾談又的確令人眼前一亮.
作者: judy    時間: 10-3-15 15:58

我問亞女佢學校既校長係咪咁, 佢話唔係, 佢對校長只有早晨一句, 絕唔會咁close, 亦唔會好似烏"英"見蜜糖咁追住個校長..

我都唔明,點解小朋友咁仲意見校長。

作者: mat媽    時間: 10-3-15 16:12

其實, 校長唔宣傳都多人報架啦....

不過, 如果dbs收, yw又收, d人通常會選dbs, 佢點宣傳都係冇用, d人都係選 dbs囉....

所以真係唔需要宣傳....
作者: skhparent    時間: 10-3-15 16:27     標題: 回覆 8# sunshinekids 的文章

非常同意!她太想把英華變成男拔了。如此高調、如此 hard sell,真讓人有點吃不消!每次看她的專輯或訪問,都是重復又重復她的『英華勇士闖星空』。看來這個 top sales要想一些新的板斧了。
作者: overview    時間: 10-3-15 16:29

我個人唔鍾意, 覺得呢位校長好似"慈禧太后", 應該會幾專制. (只係我個人應為啫, 不喜勿插).... 但亞仔就覺得好好玩, 又可以同校長食飯. 對呢間學校幾有興趣, 我話不如升中去考下睇下收唔收...不過唔知學校有幾多net teachers呢?  

原帖由 Sherryko9 於 10-3-15 14:23 發表
差的老師可能會走,但好的老師都唔一定會留低.除左要做正規學校工作,亦要配合校長高調作風.
係名校,又如何?一個好的小朋友,除左好老師外,亦要有好父母和好的家庭教育,唔好把好學生定義全放在學校或老師身上,你估家長 ...

作者: ysnmama    時間: 10-3-15 16:36

我一直也不瞭解. 其實新小拔也只是六年.  為何也同樣令不少家長醉生夢死呢? 因它能跟男拔結龍? 可有高人指點?
作者: smartcar    時間: 10-3-15 16:44

原帖由 MuiPig 於 10-3-15 15:40 發表
我朋友個仔讀緊四年班, 佢話好少有機會見到校長, 但係好奇怪校長每次都講到成日會見d學生咁.

it is real. I pick myboy few times after school and sawprincipal greeting student at entrance. More importantly, she could name properly to your son.

I won't doubt parent choose DBS over YW as I still fancy LS a lot.

But YW After DSS really advance from her previous footstep at least it provides a all new platform for those serious parent to choose, over other top tier schools.
作者: DD仔    時間: 10-3-15 17:37

This『英華勇士闖星空』is just a team building activity. why does she make a big deal out of it so often?

原帖由 skhparent 於 10-3-15 16:27 發表
非常同意!她太想把英華變成男拔了。如此高調、如此 hard sell,真讓人有點吃不消!每次看她的專輯或訪問,都是重復又重復她的『英華勇士闖星空』。看來這個 top sales要想一些新的板斧了。 ...

作者: wbmom    時間: 10-3-15 20:30

第一次聽佢講嘢會好impressed,佢係top-sales人才,不過佢始終都係似一個sales多過校長!我個人不太喜歡她的style,很奇怪D人點會將英華同DBS比,比乜嘢?有得比咩?

原帖由 DD仔 於 10-3-15 17:37 發表
This『英華勇士闖星空』is just a team building activity. why does she make a big deal out of it so often?

作者: mamimummy    時間: 10-3-15 21:00

我都係咁話.  ... 無得比!!!   假面具的人通常都最懂包裝. 愛幻想的人最叻吹牛.

.
原帖由 wbmom 於 10-3-15 20:30 發表
第一次聽佢講嘢會好impressed,佢係top-sales人才,不過佢始終都係似一個sales多過校長!我個人不太喜歡她的style,很奇怪D人點會將英華同DBS比,比乜嘢?有得比咩?

...

作者: nicolemummy    時間: 10-3-15 21:06

唔知我有無記錯. 這位校長是由DBS, 後來去了協恩, 然後再去英華.

我個人不太喜歡她的style,很奇怪D人點會將英華同DBS比,比乜嘢?有得比咩?

...

作者: meowmeow    時間: 10-3-15 22:04

我昨晚都有睇, 覺得上鏡個幾個小朋友係呢間學校讀真係開心.  個問題係, 有幾多個學生可以好似佢地咁一齊去開會, 發表自己想法, 而又得到校長同同學既認同?

不過, 有d小朋友可以有咁既機會, 總好過一D填鴨學校, 一個都冇~~
作者: Daisy媽咪    時間: 10-3-15 22:50

原帖由 meowmeow 於 10-3-15 22:04 發表
我昨晚都有睇, 覺得上鏡個幾個小朋友係呢間學校讀真係開心.  個問題係, 有幾多個學生可以好似佢地咁一齊去開會, 發表自己想法, 而又得到校長同同學既認同?

不過, 有d小朋友可以有咁既機會, 總好過一D填鴨學校, 一個 ...

同意, 就算有少部份小朋友有咁既待遇, 總好過一個都冇既填鴨學校 !
作者: smartcar    時間: 10-3-15 23:17

This school is not bossy dictatorship type of school. Student likes teacher and vice versa.

The majority or in large proportion children are well manner. The school is quite open for enegetic kids.
作者: fsforth    時間: 10-3-15 23:28

原帖由 nicolemummy 於 10-3-15 21:06 發表
唔知我有無記錯. 這位校長是由DBS, 後來去了協恩, 然後再去英華.

你記錯了! 她在教協恩之前都是教女校的.
作者: fsforth    時間: 10-3-16 00:03

睇咁多post, 原來presentation skill 好都是有罪的, 如果林校長是sales, 補習天王是什麼呢? 如果教學三十年都是用假面具, 為什麼她的舊生還會跟她保持聯絡? 反問自己一句, 為何你不跟自己十多廿年前的老師聯絡呢? 有什麼因素使你對一個老師念念不忘?
作者: GreggOwe    時間: 10-3-16 00:40

I have a relative who has a child in YW P4.  
The little boy's result is below average last year.  His parents were being called to see the principal a couple of times.  
They told me the principal said that if the boy is no good in this year.  He will be out of the school.  
This sounds depressing........
作者: mamimummy    時間: 10-3-16 01:17

下次我見sales時, 我會同佢講, 你的presentation skill 真好.  saling technique 升格 presentation skill  .

堂堂一個林校長為什麼 要同補習天王 比呢?!    是什麼呢? oh, yes, 大家都用presentation skill .

教學三十年都是用假面具, 為什麼她的舊生還會跟她保持聯絡? --- 教學三十年來%有幾多呢?

反問自己一句, 為何你不跟自己十多廿年前的老師聯絡呢? ----  你沒有嗎? 但都要視付老師愛不愛social!!! 真感情放於心不出於口 !!!

有什麼因素使你對一個老師念念不忘 --- 因為老師好!!!

講真校長的duty就是對外social , 只是不應包裝成這樣 .

原帖由 fsforth 於 10-3-16 00:03 發表
睇咁多post, 原來presentation skill 好都是有罪的, 如果林校長是sales, 補習天王是什麼呢? 如果教學三十年都是用假面具, 為什麼她的舊生還會跟她保持聯絡? 反問自己一句, 為何你不跟自己十多廿年前的老師聯絡呢? 有 ...

作者: Lovelybbs    時間: 10-3-16 09:14

我都睇左下半集, 我既感覺係班小朋友真係好開心架喎, 唔似係扮出來, 可能果間係男校啦, d男仔真係比較活潑.

播得出街, 一定會俾d好野大家睇, 唔通播佢地點罰學生咩.

不過話時話呀, 我一早對呢個節目期望不大, 一來間間學校既教法方針唔同,有人覺得傳統好, 有人覺得活動式好, 佢地咁做唔代表其他家長buy, 也不等於其他學校要跟風.

反而之後播家長既心聲可能會較有共鳴.
作者: 2ling    時間: 10-3-16 09:34

又係朋友話 .....

作者: miutang    時間: 10-3-16 09:38

其實人或學校都會有好處同唔好處,人家懂得包裝,將好的彰顯,有何不當?你會否見工時狂數自己短處,又或孩子面試時話他有那處不好,這才算是真嗎?未免是太天真。我只怕港台日後收其他校長要求同他拍個節目呢!
作者: kansang    時間: 10-3-16 09:49

家長們看下一集家長的心聲後...就不會太介意第一集的啦

原帖由 Lovelybbs 於 10-3-16 09:14 發表
我都睇左下半集, 我既感覺係班小朋友真係好開心架喎, 唔似係扮出來, 可能果間係男校啦, d男仔真係比較活潑.

播得出街, 一定會俾d好野大家睇, 唔通播佢地點罰學生咩.

不過話時話呀, 我一早對呢個節目期望不大, 一來 ...

作者: 2ling    時間: 10-3-16 09:58

係千真萬確既事。

我個仔依家係 p1, 佢冇被攝入鏡. 但佢都同校長食過飯。每個學生都有機會同校長食 lunch, at least 一次.

我亦都親眼見過放學時間, 校長抱住佢個著左校服既『仔』向有蓋操場週圍行, 聊d學生講野。

校長係真心定假意都好, 起碼佢有行出辦公室, 同學生打成一片. 如果咁樣做都有吾啱, 都要受批評 and especially 比個嘔樣公仔佢嘆. 咁想請問大家想自己 d 子女讀d咩學校, 遇到 d咩校長, 老師………..分享下得嘛?

原帖由 ysnmama 於 10-3-15 15:57 發表
是否只是校長單方面講及只因要上電視才會如此? 但節目裡跟學生午餐, 跟學生在台上玩, 在學校跟學生無分彼此地傾談又的確令人眼前一亮.

作者: mattsmum    時間: 10-3-16 10:11     標題: 回覆 2# kansang 的文章

家長們看下一集家長的心聲後? how do you know?

I thought the next one was about a Bk baba.
作者: babypopart    時間: 10-3-16 10:30

I think the theme 『英華勇士闖星空』and Project E were the first two projects arranged since changed to DSS, (please correct me if I am wrong). If there were only two projects being done, how can she quote other project?

I agree that she is 高調, but if she can push the students to learn in happy way, what's wrong with her?

On other other hand, if she is 高調, that may means she, at least, wants to lead the school to a better and higher stage, which also means she will put some effort on the school development, and I dont see anything wrong.
原帖由 skhparent 於 10-3-15 16:27 發表
非常同意!她太想把英華變成男拔了。如此高調、如此 hard sell,真讓人有點吃不消!每次看她的專輯或訪問,都是重復又重復她的『英華勇士闖星空』。看來這個 top sales要想一些新的板斧了。 ...

作者: fsforth    時間: 10-3-16 10:35

原帖由 mamimummy 於 10-3-16 01:17 發表
下次我見sales時, 我會同佢講, 你的presentation skill 真好.  saling technique 升格 presentation skill  .

堂堂一個林校長為什麼 要同補習http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37& ...

多謝這位家長的回應, 兩個posts 已經總結正反雙方的理據, 申報一點是我對這間學校沒有偏好, 以林校長在節目, 報章上的教學經驗, 大家是可以參考的, 特別是"動之以情" 這一招, 對難教的小朋友是有效的, 但是, 知易行難...

現在我所見到的問題是學校的魅力, 知名度, 大多數落在校長個人身上, 好處是在短期之內見效, 不過, 一旦她退休之後, 林校長效應消失, 改朝換代, 其風險取決於建立學校文化時, 根基打得好不好, 這個文化可否源遠流長, 而這點在新校之中是一種很大的考驗.
作者: fsforth    時間: 10-3-16 10:45

原帖由 2ling 於 10-3-16 09:34 發表
又係朋友話 .....

還有同事個仔, 親戚個仔....
作者: meowmeow    時間: 10-3-16 13:36

講真, 我又覺得間學校想收好學生冇問題喎!  佢係唔係想打造成為另一間dbs我唔知, 不過如果佢認為自己有d與眾不同, 想俾家長多d瞭解, 咁未嘗唔係好事呀!  家校合作幾好呀~   不過千祈唔好人地成績唔係好好, 讀咗幾年叫人走就好啦~

我係上年去個英華個簡介會, 有機會同d家長義工傾計, 佢地都好欣賞學校既教學方法, 小朋友亦讀得好開心.

事先聲明, 我個仔連2nd in 都冇...

作者: hifing    時間: 10-3-16 13:36

I don't know if she really wants to promote Ying Wah to the level of DBS. But if it is true, I don't see any problems. HKU is aiming at the top 10 university in the world. My company always wants to be the no.1 in its industry. I would rather prefer to judge on the academic result and student learning life instead of some subjective feelings...  

...

作者: Era    時間: 10-3-16 13:57

囝囝小一,佢的確好鐘意返學,一問到佢都會好開心.講起校長佢就微微咀笑,聽落響學校佢的確唔係好多時會見到校長,但係見到之後,返來都好多野講.
我日日有帶返學,亦都好少見到校長,但係佢出現既時候,佢會同學生傾得好開心,亦會帶d公仔去特登引起學生既話題.
好同意上面有媽咪講既,真係唔知大家想要一間乜野既學校啦,校長氹到小朋友好鐘意返學,咁就可能係虛假?

我既感覺,林校長根本就唔係要追男拔,佢想做既,係一間dream school,有男拔既成績,但係更同時非常兼顧學生既品格,仲要係個個都鐘意返學既.你話係野心都好啦,但係的確會係大家都想要既野囉.

好/唔好既老師,我諗唔可以單單用一個字來概括囉.走左既老師未一定就係唔好,但係可能係有同校長唔同既理念呢?例如如果有個老師係好相信嚴師先會出高徒既,咁佢就會唔buy愉快學習既呢一套啦!亦都唔喜歡日日攞住d貼紙去獎俾學生啦!

至於係咪時時提住闖星空呢樣野呢?如果早多一兩年聽佢講talk既話,你就會話:[點解成日講住拯救林木木架?]其實之後就仲有兩年唔同既主題既,係奧運同埋唔記得乜野.到左直資之後,第一年就係闖星空,咁而家聽既話,當然係闖星空啦,係間中先會再聽番林木木既啫,而e計劃就玩到一半,有d重頭戲應該會去到7月先,所以唔講住亦都唔出奇.

作者: Kanba    時間: 10-3-16 14:35

高曝光,宣傳自己的教育理念的校長,有人鍾意,亦有人唔鍾意。唔鍾意的人唔一定唔贊成佢既理念,可能只係好著眼佢做唔做到,或講一套做一套,甚至做到八成,但係放大睇另外兩成。

其實英華教學都好傳統,只不過有d主題遊戲鼓勵小朋友學習。一樣有功課默書考試壓力。

真正愉快學習,可能只在國際學校或者其他新校(培僑、蔡繼有等)才有。

高調校長鏡頭背後,是一位喜歡直接接觸小朋友的校長而已。
作者: 小曳人    時間: 10-3-16 14:54

我諗.. depends on 佢係咪校長揀過嗰批小朋友
我聽親戚講, 佢個仔P2, 有時學校要post d相, 會有佢份.. 校長讚過佢好可愛.. 會follow up 佢嘅近怳
作者: mamimummy    時間: 10-3-16 14:58

問題就是實幹實事, 默默努力. 學生的成績將來是有目共睹的. 讓學生用自己的成績去證明學校,校長,老師及自己的努力才是值得欣賞的. 辦學及理念都是長時間的工作, 決不能急功, 所有學府都是講近要"幾"多年的計劃去實務一個目標. 而不會高調. LS, DBS, DGS...都是多年努力由無人讀到趨之若鶩. 但記得也不是"多年教育生涯"的一個半個的成果.

出過名的人都怕出名而明白平淡的可貴.想要有名氣, 又要有成績, 又講開心學習....但又想利用這手法與目標好難讓人覺得舒服.小朋友好多野唔識分. 比粒糖同比碗飯的分別.

原帖由 hifing 於 10-3-16 13:36 發表
I don't know if she really wants to promote Ying Wah to the level of DBS. But if it is true, I don't see any problems. HKU is aiming at the top 10 university in the world. My company always wants to b ...

作者: Era    時間: 10-3-16 15:02

我唔係好清楚國際學校既運作,教學情況,學生係咪"真正愉快學習".只可以就我所知既講,就係我囝囝的確好愉快咁樣去返學,亦都好愉快咁樣做功課,溫書預備默書測考.咁樣我已經好滿足啦!

至於有默書測考既壓力,係好定係唔好?愉快之後又點呢?我諗係一個學問囉!
原帖由 Kanba 於 10-3-16 14:35 發表
高曝光,宣傳自己的教育理念的校長,有人鍾意,亦有人唔鍾意。唔鍾意的人唔一定唔贊成佢既理念,可能只係好著眼佢做唔做到,或講一套做一套,甚至做到八成,但係放大睇另外兩成。

其實英華教學都好傳統,只不過有d主題遊戲鼓勵小朋友 ...

作者: Daisy媽咪    時間: 10-3-16 16:02

原帖由 Era 於 10-3-16 15:02 發表
我唔係好清楚國際學校既運作,教學情況,學生係咪"真正愉快學習".只可以就我所知既講,就係我囝囝的確好愉快咁樣去返學,亦都好愉快咁樣做功課,溫書預備默書測考.咁樣我已經好滿足啦!

至於有默書測考既壓力, ...

again, 我個仔都係連2nd in都冇, 不過我覺得以學校依家既明氣, 根本不用再作此高調既宣傳; 就算校長係做戲, 都要佢係用時間同肯去做, 這總比一般學校的只坐在校長室, 高高在上的好. 就算只有一少數學生有此待遇, 總比一個都冇好 !
這純係個人經歷及感受, 我當日同亞女睇依個節目, 佢都話如果佢係男仔就好, 因為有機會考依間學校 ! 當時她的眼神是流露着既羨慕又失落的樣子, 作為家長就可知她心裹既感受吧 !
作者: hifing    時間: 10-3-16 16:31

原帖由 mamimummy 於 10-3-16 14:58 發表
問題就是實幹實事, 默默努力. 學生的成績將來是有目共睹的. 讓學生用自己的成績去證明學校,校長,老師及自己的努力才是值得欣賞的. 辦學及理念都是長時間的工作, 決不能急功, 所有學府都是講近要"幾"多年的計劃去實務 ...

It is difficult to get appreciation from everyone as different people have different opinions. When comparing to some elite schools such as DBS/St. Joseph, there are more news and PR activities about them recently. I have no particular affection or connection to Ying Wah, but I think it should still be one of the recognized schools in HK. Afterall, Ying Wah's future performance will tell by itself in the end.
作者: 囝囝爸    時間: 10-3-16 17:04

人怕出名豬怕肥.  校長出 show 使我想起 「志雲飯局」.
作者: G-Ma    時間: 10-3-16 20:29

我個囡既幼稚園同學因為成績唔好又唔夠專心被勸喻轉校, 所以我諗包容性並唔係表面上睇到咁.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-3-15 14:28 發表

其實我都好想知佢係學校係咪真係言行一致. 佢每次訪問或者講talk 都好有感染力. 如果佢講同做既係一致, 作為佢既學生, 尢其係非傳統聽教聽話果種, 可能會好幸福, 因為佢既包容性好似好強.

我問亞女佢學校既校長係咪咁 ...

作者: 小曳人    時間: 10-3-16 22:02

原帖由 小曳人 於 10-3-16 14:54 發表

我諗.. depends on 佢係咪校長揀過嗰批小朋友
我聽親戚講, 佢個仔P2, 有時學校要post d相, 會有佢份.. 校長讚過佢好可愛.. 會follow up 佢嘅近怳

我啱啱上網睇返..
好surprise~ 一開始就聽到熟悉嘅聲音, 然後係熟悉嘅樣!
睇嚟校長真係幾鍾意呢個小朋友~

咁佢阿媽都無作大~

希望阿仔可以第時同uncle做校友啦~

作者: October.    時間: 10-3-16 22:36

我相信鏡頭裏,學生們活潑開朗的笑容是真的,校長落手落腳做咁多野.睇得出有心搞好間學校.好過有D校長,默守陳規乜都唔做,搞到要殺校.

作者: 臻媽    時間: 10-3-17 04:32

但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

原帖由 October. 於 10-3-16 22:36 發表
我相信鏡頭裏,學生們活潑開朗的笑容是真的,校長落手落腳做咁多野.睇得出有心搞好間學校.好過有D校長,默守陳規乜都唔做,搞到要殺校.

作者: 羊咩囝    時間: 10-3-17 09:03

原帖由 臻媽 於 10-3-17 04:32 發表
但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

鮮魚行校長比起英華校長
更令人敬佩!
作者: fsforth    時間: 10-3-17 09:50

[youtube]aJ6IaHyoWL4[/youtube]
作者: 小謙伯伯    時間: 10-3-17 09:53

都說 Don't argue with success. 如果市場上有咁多人buy, 必然有他的客路,所以無謂吹縐一池春水。

但看完節目,於我心有戚戚然。

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友叔叔嬸嬸,無時無刻不在角式扮演的地方讀書,簡直是活受罪。

所謂教學理念,不過是圍繞著主事者個人的心障團團轉。

一定要提點謙爸謙媽,無必要湊熱鬧,避之則吉。

作者: 毅媽咪    時間: 10-3-17 10:14

原帖由 小謙伯伯 於 10-3-17 09:53 發表
都說 Don't argue with success. 如果市場上有咁多人buy, 必然有他的客路,所以無謂吹縐一池春水。

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友 ...

說得好!
作者: kyliema2006    時間: 10-3-17 10:31

看過節目後,我會覺得校長是一個充滿愛心的人,亦懂得與孩子相處之道。學校希望走愉快學習的路綫,但要做到真正的愉快學習,所需的包容性是很大的,希望她能真正做到。
作者: 彥彥媽咪    時間: 10-3-17 10:39

聽到大家所講既, 討論既, 就令我好努力咁係樹諗....究竟吸引家長既係英華小學既名氣, 定係因為學校有直升既制度, 有好多既資源, 定係林校長本人呢? 邊樣先係 priority? 邊樣係主, 邊樣係副?

因為咁, 我見大家提及鮮魚行既梁校長...我就諗下, 假若林校長依家唔係係英華, 而係在鮮魚行, 咁即使佢可以做番同樣既野, 家長係唔係都會因為咁而去報名呢...

又, 咁若然又換左梁校長去英華樹, 咁佢係唔係唔駛大送罐頭, 都已經會有一大班人去報名, 唔駛年年為驚殺校而苦惱呢...

大抵每個人既決定除左係揀校長外, 應還有更多其他野既 priority 會更高吧..??

作者: overview    時間: 10-3-17 11:30

當然d家長會以名氣行先, 而且又係一條龍, 所以鮮魚行校長幾有heart, 都唔會有bk mami去揀, even係免費, 同樣地, 如果snoopy校長去鮮魚行or一般津校 都唔會收得好多學生.  其實, 好多沒有名氣既津校校長和老師都好有heart, 一來怕學校收唔夠學生要摺埋, 二來有好多學生又跟唔上, 家境又唔容許去補習, 學校好多都提供放學補底班, 又或者老師送埋去樓下..., 有獎學金....學校都做多好多嘢...佢地更係小班教學, 但一樣冇人吼.

原帖由 彥彥媽咪 於 10-3-17 10:39 發表
聽到大家所講既, 討論既, 就令我好努力咁係樹諗....究竟吸引家長既係英華小學既名氣, 定係因為學校有直升既制度, 有好多既資源, 定係林校長本人呢? 邊樣先係 priority? 邊樣係主, 邊樣係副?

因為咁, 我見大家提及鮮 ...

作者: kansang    時間: 10-3-17 11:38     標題: 回覆 65# overview 的文章

同意.....同意........這就是事情的重點........
一個劇團是需要全體配合才演得好的......

作者: mayc    時間: 10-3-17 12:10

其實我們並不需要去比較學校與學校,校長與校長,作無謂的假設,我們只需要去欣賞,讚揚好人好事,有很多人在他們自己的崗位上盡心盡力,讓別人知道教育界仍然有很多熱心人,有心人便可!
作者: camry16618    時間: 10-3-17 13:10

我都有同感
原帖由 overview 於 10-3-17 11:30 發表
當然d家長會以名氣行先, 而且又係一條龍, 所以鮮魚行校長幾有heart, 都唔會有bk mami去揀, even係免費, 同樣地, 如果snoopy校長去鮮魚行or一般津校 都唔會收得好多學生.  其實, 好多沒有名氣既津校校長和老師都好有h ...

作者: Tommy    時間: 10-3-17 13:21

原帖由 彥彥媽咪 於 10-3-17 10:39 發表

因為咁, 我見大家提及鮮 ...

「男人不壞,女人不愛。」好男人永遠都唔會係女人的首選。

梁校長是公認的好校長,但BK家長又唔會送他們的子女去鮮魚行;林校長雖則被批評高調,但話唔定BK家長鬧完之後,轉頭又去排隊交表。

女人需要(其實男人都一樣)滿足感、安全感,最好加上少少虛榮,鮮魚行在這幾方面完全欠奉。

Tommy
作者: mattsmum    時間: 10-3-17 13:26     標題: 回覆 21# Kanba 的文章

agree, why would they need to put on shows so often? in the old days they don't need to. one reason is the competition from other types of schools. those who could afford might be their potential customer but these people run away.
作者: Kanba    時間: 10-3-17 13:28

所謂愉快學習,學生讀書的推動力在那裡?升班壓力?升中壓力?還是享受讀書,享受上課,享受遊戲中的比試?設計一些遊戲鼓勵學生比課程要求學多一些,付出多一些,得分數爭冠軍,成功有榮耀,失敗無責罰,何樂不為。

英華有一條龍中學,中學質素不差,又著重英文,既吸引一批家長,又減少學生升學困擾。小學直資自選收生下同學差異較少,又減低部分學生追不上程度的問題。在這樣條件下,愉快學習便有機會實行。
作者: Kanba    時間: 10-3-17 13:46

聽過林校長簡介會,我欣賞不止是她的演講技巧,而看到她是主動接觸同學之下,關心個別同學(當然不是全校每一位),非常細心的觀察,有技巧地帶領他/她們走出困難,發揮他/她們個別的才能。

接觸一百個,有一兩個特別成功,便可以介紹。接信三十年,有幾十個特別有意義的,又可以介紹了。但難得的是她的確做了幾十年,關心過啟發過很多很多學生。
作者: Kanba    時間: 10-3-17 14:01     標題: 回覆 70# mattsmum 的文章

Being a DSS since two years ago, YW is fighting for P1 boys of great potentials with other schools. Many popular schools conduct briefing sessions. She is one.

Ms Lam has good relationship with radio HK and Mingpao. She has more publicity chance.  2 cents.
作者: 小曳人    時間: 10-3-17 14:29

原帖由 小謙伯伯 於 10-3-17 09:53 發表

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友叔叔嬸嬸,無時無刻不在角式扮演的地方讀書,簡直是活受罪。

所謂教學理念,不過是圍繞著主事者個人的心障團團轉。

一定要提點謙爸謙媽,無必要湊熱鬧,避之則吉。

我有一個朋友, 佢熱愛教育工作, 每次走上教室 / 面對學生, 佢會變成另一個人.. 就係你講嘅角式扮演~ 佢會變成一個說話生動, 富吸引力嘅老師.. 轉過幾次校 (唔同合約),學生都愛上佢嘅堂!

其實咁又有咩問題? 只要當事人enjoy.. 聽眾得益

如果單睇接受緊嘅小朋友, 我相信snoopy校長做嘅嘢係相當成功嘅, 咁當然~ 唔係個個小朋友都啱同一套教學方法啦~
作者: Tommy    時間: 10-3-17 14:37

我覺得節目中的片段幾真實,我相信這就是在英華裡面的實況,至於這是否英華的全貌?我相信這個也不是。其實林校長本人和節目都沒有說這就是英華的全貌,節目裡只是帶出一個又一個學習片段,讓我們看到「教育是可以這樣的」。我以平常心去看,取人家之長,看看有甚麼可以偷師。

整個節目令我印象最深刻的,並非那些複雜的mind map,也不是小朋友要創辦「英華公司」的洋洋大志,令我感受深刻的是那位其貌不揚的女子,和她與林校長的對話。其實,以林校長的資歷和功績,她絕對可以隨手找一個更動人更震撼的故事,例如甚麼屋村小姑娘經她春風化雨後,搖身一變成為投資銀行家、大企業總裁等等。

然而,她卻選了一位其貌不揚的女子和一個平凡的小故事,從而帶出一個大訊息:「教育」係要去影響和改變一個人,使他離開學校之後,擁有一些東西可以受用終身。林校長的選擇反映了她對教育的一些睇法,這倒令我對她有些好感,她應該是一位有心的教育家。

我當然也不知道這是否林校長的全部,抑或是單一個案。有時,為了帶出一些重要訊息,也不能太低調。總之,行事不虛假、不浮誇,只將事實反映出來,我倒覺沒有問題。

Tommy
作者: yypapa    時間: 10-3-17 14:40

Tommy,

咁嘅比喻你到唸到, 除認同外就係 "讚呀"  

原帖由 Tommy 於 10-3-17 13:21 發表

「男人不壞,女人不愛。」好男人永遠都唔會係女人的首選。

梁校長是公認的好校長,但BK家長又唔會送他們的子女去鮮魚行;林校長雖則被批評高調,但話唔定BK家長鬧完之後,轉頭又去排隊交表。

女人需要(其實男人都一樣)滿足 ...

作者: Sherryko9    時間: 10-3-17 14:45

拿"鮮魚行"來說,簡直一針見血,不少家長唔係睇校長和老師幾有心,係睇學校名聲,講物都係假!世上太多父母覺得自己小朋友不是能力不足,是學校教不好,父母責任呢?
作者: mamimummy    時間: 10-3-17 15:04

真正的愛,未必教出揚名的學生, 但起碼讓學生感受到平等的愛.

好學校不是講個人風采的.

原帖由 fsforth 於 10-3-17 09:50 發表

aJ6IaHyoWL4

作者: 囝囝爸    時間: 10-3-17 16:58

英華和鮮魚行, 一間拔尖, 一間補底, 一間想打造成名校, 一間避免殺校.  講到學習愉快, 英華競爭強手環伺, 鮮魚行只自求多褔, 應容易得多.
作者: Queenie_0012    時間: 10-3-17 18:17

原帖由 囝囝爸 於 10-3-17 16:58 發表
英華和鮮魚行, 一間拔尖, 一間補底, 一間想打造成名校, 一間避免殺校.  講到學習愉快, 英華競爭強手環伺, 鮮魚行只自求多褔, 應容易得多.

呢樣我就唔認同.
林校長做O既, 係要錦上添花,
鮮魚行做O既, 係絕境求生. 難好多呀!

睇完個節目, 我O既想法係.
如果, 你原先鍾意林校長, 你會越來越愛佢.
如果, 你原先唔鍾意林校長, 你會更加唔鍾意佢.

AND, 如果消息無錯, 會拍四集.
咁~ 我會非常奇怪, 點解一間直資, 港台會同佢拍四集?!
如果主題係愉快學習, 四集都係呢間學校?
嘩! 厲害!
(希望我真係資料錯, 誤會左啦)

AND 有人會質疑, 係咪有咁愉快呀? D 校長同學生咁CLOSE O既?
我又唔奇怪喎, 中立D 黎睇, 有人黎拍, 點會唔洗太平地?
當然, 絕對唔排除真係咁CLOSE. 好事丫~
作者: DD仔    時間: 10-3-17 18:26

don't forget Ms Lam sometimes shows up at DJ Tang Oi Lam's show on RTHK talking about kids and families.

also, not sure if I'm wrong.  Why we have an impression: YW = Ms. Lam? is it healthy? how about YWC? now, YWP is way more famous than YWC. it sounds a bit strange.

原帖由 Queenie_0012 於 10-3-17 18:17 發表

呢樣我就唔認同.

AND,  ...

作者: overview    時間: 10-3-17 18:28

我唔認同學校係一條龍, 讀書就無壓力, 相反就係個個都有要求(家長), 競爭自然大, 除非無test/exam, 無名次, otherwise一樣要谷, 當你小朋友拿90分時, 你以為可以ok, 但原來老師同你講, 90分係係全班中下囉, 家長會點呢?  唔通稔住一條龍, 就可以忍受小朋友成績係下等? 有要求才揀直資啫, 學校如果唔睇成績, 全部直升, 質數又下降, 家長又會認同咩?  所以你係讀傳統學校, 就一定辛苦, 就算攪d所謂gimmick既活動, 小朋友一樣要面對考試定生死.

原帖由 Kanba 於 10-3-17 13:28 發表
所謂愉快學習,學生讀書的推動力在那裡?升班壓力?升中壓力?還是享受讀書,享受上課,享受遊戲中的比試?設計一些遊戲鼓勵學生比課程要求學多一些,付出多一些,得分數爭冠軍,成功有榮耀,失敗無責罰,何樂不為。

英華有一條龍中學,中學質 ...

作者: hohoho2003    時間: 10-3-17 20:19

家長看過英華校長理念,也可一看教育局的校外評核報告,清楚一下講就天下無敵。做就有無能力?中肯批評!http://202.82.16.200/html/info-assessmentReport.html
作者: Kanba    時間: 10-3-17 21:09     標題: 回覆 83# hohoho2003 的文章

評語唔錯播
作者: 彥彥媽咪    時間: 10-3-17 21:28

女人需要(其實男人都一樣)滿足感、安全感,最好加上少少虛榮,鮮魚行在這幾方面完全欠奉。

呢點有意思, 有意思 ....也許就正講出左好多人心裡都在想著, 但咀巴卻又表現得不以為然的事吧.....:

鮮魚行若然有一日可以改下名, 搬下地點, 再有一間英中肯同佢接上的話, 相信效果應大大有進步.

作者: Kanba    時間: 10-3-17 21:30     標題: 回覆 82# overview 的文章

要求自己有高分而產生的壓力和面對競爭入Band1的壓力相差好遠。暫取生想爭高分和中七生想爭高分,心情是兩回事。

有家長要求九十分,也有家長只要求七十分,即使六七十分已是全級最低。及格就能升班升中,學生不用自小壓在沉重的學業表現上,反正將來公開考試才是真章。

當然,有考試,便有分數;有分數,便有名次。全級同學水準很高,教學程度自然相應提高,大家精益求精。落後很遠的同學肯定有壓力。這個要看老師如何補底,家長如何輔助和同學本身如何努力了。
作者: smartcar    時間: 10-3-17 21:34

原帖由 hohoho2003 於 10-3-17 20:19 發表
家長看過英華校長理念,也可一看教育局的校外評核報告,清楚一下講就天下無敵。做就有無能力?中肯批評!http://202.82.16.200/html/info-assessmentReport.html

The assessment is quite good and school pupil performance are pretty all-round in Chinese, English and Math.

Excellent report and thx for sharing.
作者: fsforth    時間: 10-3-17 21:37

原帖由 hohoho2003 於 10-3-17 20:19 發表

可否舉出報告中你覺得是學校有嚴重失誤的地方?
我覺得無大問題, comment 幾好!

作者: 囝囝爸    時間: 10-3-17 22:32

原帖由 Queenie_0012 於 10-3-17 18:17 發表

呢樣我就唔認同.

AND,  ...

我前文不清.  我說的是愉快學習來說, 鮮魚行容易得多.
作者: October.    時間: 10-3-17 22:35

鲜鱼行和英華客路不同.
不可否認鮮魚行校長為學校做咗好多野, 但是,成效顯然不大, 試想想,什麼人會為了校長送面包和罐頭而將子女送去就讀呢? 好現實,如果粱校長可以將學生教到70%BAND 1,好多人都撲到去架.

作者: overview    時間: 10-3-17 23:50

如果係60-70分上到中學, 學校都趺band啦. 學校都唔想只收緊緊及格既學生啦,  即係話家長都希望小朋友係中上啦, 即有壓力要攪好成績, 好似你問如果小朋友係名津校一直都考頭10名, 佢地一樣無壓力上番其中學. 讀得好輕鬆, so我覺得可以貫徹做到愉快學習, 只有係國際學校, or cky or 維記等等既學校...其實d家長成日話英華academic好強 (間間學校都有猛人), 究竟以咩嘢標準呢 ?  語文能力可以強得過cky? 學科又夠男拔深咩?

嗱, 我都係覺得英華都係好學校, 正如好多私小都好好, 不過佢優勝係有中學囉, 但係私校讀得top既學生, 都唔愁無好過yw既學校收啦.

原帖由 Kanba 於 10-3-17 21:30 發表
要求自己有高分而產生的壓力和面對競爭入Band1的壓力相差好遠。暫取生想爭高分和中七生想爭高分,心情是兩回事。

有家長要求九十分,也有家長只要求七十分,即使六七十分已是全級最低。及格就能升班升中,學生不用自小壓在 ...

作者: mayc    時間: 10-3-18 08:30

所以唔同人有唔同的選擇囉!唔洗比嚟比去啦!一間好唔好的學校,可以有好多角度去睇,我認為最重要是適唔適合自己的小朋友,負唔負擔得起,家長支援得多少,地區等等!

原帖由 overview 於 10-3-17 23:50 發表
如果係60-70分上到中學, 學校都趺band啦. 學校都唔想只收緊緊及格既學生啦,  即係話家長都希望小朋友係中上啦, 即有壓力要攪好成績, 好似你問如果小朋友係名津校一直都考頭10名, 佢地一樣無壓力上番其中學. 讀得好輕 ...

作者: wunma    時間: 10-3-18 09:46

作者: mayc    時間: 10-3-18 11:33

"甘"妳認為佢係"毛遂自薦"電視台到學校拍節目?她理應推掉電台的邀請?拒絕其他學校的交流和參觀?

原帖由 wunma 於 10-3-18 09:46 發表
有人話校長不能代表整間學校嘅表現, 我卻認為林校長係與別不同嘅, 佢好似係英華嘅靈魂, 能呼風喚雨般支配英華嘅路向.

對於林校長所做嘅野, 有好多係好值得欣賞嘅, 理應各方面都擁有很高嘅正面評價先係, 點解一間咁 ...

作者: wunma    時間: 10-3-18 11:47

作者: Kanba    時間: 10-3-18 12:28     標題: 回覆 95# wunma 的文章

呢單係老師形象問題。有無其他例子好影響教學呢?
作者: wunma    時間: 10-3-18 12:37

作者: Kanba    時間: 10-3-18 12:53     標題: 回覆 91# overview 的文章

只睇分數未必清楚程度的。唔通SPCC學生六七分就係程度差?可能已經好好,只不過同學重勁咁解。九十幾分的同學可能付出好多時間精力,七十分的又可能有其他priority,怎比呢。
作者: dinosaur_bb2004    時間: 10-3-18 13:00     標題: 回覆 24# Tommy 的文章

My friend's son is studying in YWP and she always share with me about his son's school-life. What I watched in the TV program is exactly she told me in the past half year.  His son enjoy the school-life very much and the teachers they encountered are very skillful and kind to the boys.  

Mrs. Lam really spend most of her time to each luncg with the boys so as to know all of them.
作者: smartcar    時間: 10-3-18 13:22

The popularity of YW speaks for itself during annual primary intake.

It works and reflects the success of Snoopy pricinpal. She enjoys the precedence to recruit right boys to the school.

This is what all school doing. Not only recruiting 150 boys but choose them from 2000 applicants.
Snoopy succeeds the job already.

At least, she knows the selected family would brought up the kids themselves.

For the academic standard, school don't have to worry as most student have private tutor, their owned NET, their language proficiency. So DSS makes YW a star and competitive.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5