教育王國

標題: 想問下,如果小學一直都係考全級十名內 [打印本頁]

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-3-25 18:08     標題: 想問下,如果小學一直都係考全級十名內

想問下,如果小學一直都係考全級十名內
咁想入到最Top既中學機會大唔大呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 10-3-25 18:30

都要睇下咩小學, 咩中學架wor
仲有, 間中學同唔同網? 有無直屬聯繫一條龍小學先? 男校? 女校? 男女校? 好多因素影響架嘛
原帖由 小木偶媽咪 於 10-3-25 06:08 PM 發表

作者: brian61950    時間: 10-3-25 18:51

如你個間是名小學,又頭3名,又平均分95以上,你鐘意邊間咪邊間曪.

如不名,頭10,平均分90下,又想入全城至Top個幾間中學,唯有抽入去囉.

我有個老死係皇仁教,我問佢遲d拍膊頭得唔得,佢話首先你要頭2加超名小學及最少平均分90幾,如果不是會比校長炳.
*&^%$#
我有既駛鬼靠你咩.
識人尚且如此,因為一年最少一千幾百叩門信,能去到校長手的可能得番二三十封,你冇咁上下會被人以為收左錢.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-3-25 18:08 發表

作者: wisekid    時間: 10-3-25 20:39

我想現在考top中學, 除了學業成績, 面試應對和課外活動參與 (例如義工)亦很重要。朋友的女兒, 全級成績中上, 學校是教學活動那一種。 但她應對成熟而淡定(本人與她交談的印象), 她升中的那一年, 她是全校唯一一個考入marykxxx的呢。
作者: catcatmom    時間: 10-3-26 11:44

要睇邊區學校, 因轉了區要再排過BANDING OR 第一ROUND自行收生要睇什麼學校. 新界(除了沙田)出去九龍/香港島
讀中學會BANDING會下跌,何況自行.
不過好多讀出名中學, 都唔一定睇成績, 美術,音樂, 運動比重較高.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5