教育王國

標題: 已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!! [打印本頁]

作者: luiflora    時間: 10-3-29 16:50     標題: 已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!!

已決定比小朋友讀9龍塘THINK OR 第二區THINK的家長,請進入!!大家先交個朋友啦!!我仔仔在2010年8月AM-N班9龍塘THINK!!多多指教!!!

作者: chungws    時間: 10-3-29 17:09

My daughter will go to Meifoo THINK PM class in August.

原帖由 luiflora 於 10-3-29 16:50 發表
已決定比小朋友讀9龍塘THINK OR 第二區THINK的家長,請進入!!大家先交個朋友啦!!我仔仔在2010年8月AM-N班9龍塘THINK!!多多指教!!!

作者: whitefishball    時間: 10-3-29 18:42

請問美孚THINK OK MA??
其實同九龍塘校有什麼分別?

謝謝
作者: luiflora    時間: 10-3-29 20:37

原帖由 whitefishball 於 10-3-29 18:42 發表
請問美孚THINK OK MA??
其實同九龍塘校有什麼分別?

謝謝

9龍塘校舍大,可上網看小朋友上堂(不過不是live),1:45中文15分鐘國語1小時英文(天天),去了洗手去了自由活動時間,我唸中文及英文時間都接近一半一半!!!當然學費也比較貴!!
作者: kiu_kiu    時間: 10-3-31 09:06

hi luiflora,

似乎呢度唔係好多人讀think喎, 我都係10年8月讀kln tong Think N 班呀, 大家可以交流下啦!

我見林肯道個新校舍好似仲未得, 唔知趕唔趕得切開學添.
作者: luiflora    時間: 10-3-31 09:44

原帖由 kiu_kiu 於 10-3-31 09:06 發表
hi luiflora,

似乎呢度唔係好多人讀think喎, 我都係10年8月讀kln tong Think N 班呀, 大家可以交流下啦!

我見林肯道個新校舍好似仲未得, 唔知趕唔趕得切開學添. ...

好開心啊~~有一位同學校媽咪啦!!!THINK(朗思)都好多人問,一D都唔少!不過可能係一輪一輪,而你又見唔到姐.我有問過學校,佢地話無問題,4月24日趕到就去林肯道開會及參觀,如果裝修未好,就會6月...
作者: wcecilia926    時間: 10-3-31 10:36

me too, my daughter also accept for kln tong PN am class
作者: hei619    時間: 10-3-31 13:58

我個囝囝都係kln tong, whole day class, wahaha:
作者: Pertra    時間: 10-3-31 21:22

作者: calbee6    時間: 10-4-1 00:12

點解唔鍾意 lh下?

原帖由 Pertra 於 10-3-31 21:22 發表
luiflora,

Finally,  I give up LH offer and decide to take Think (AM) offer. Hope that it is a good choice to me.
My husband don't like LH, that is why we take Think offer.  

作者: luiflora    時間: 10-4-1 10:04

luiflora,

Finally,  I give up LH offer and decide to take Think (AM) offer. Hope that it is a good choice to me.
My husband don't like LH, that is why we take Think offer.  

請問LH係????叫咩學校???
作者: cacanov06    時間: 10-4-1 10:18

原帖由 luiflora 於 10-4-1 10:04 發表

請問LH係????叫咩學校???

LH = 學之園 (Learning Habitat)
作者: Winnietao    時間: 10-4-1 15:14

luiflora,

hello

我岩岩收到學之園offer, 所以諗緊LH Think AM定學之園Pm呀..
作者: HealthyB    時間: 10-4-1 15:27

Hi, nice to meet you all.

My son will study in Kln Tong Think this coming Aug, AM class.
作者: HealthyB    時間: 10-4-1 15:28

By the way, very excited to wait for their new campus @ 林肯道 ar!!
作者: OliQoo    時間: 10-4-1 21:45

Hi all,

My girl will study in Kowloon Tong am!
Nice to meet u all!
作者: BBUU    時間: 10-4-2 23:40

Hi my girl will study in kowloon tong think N1 am class too.  Nice to meet you all.  Hope that we can keep in touch.
作者: bbysh    時間: 10-4-3 00:01

My son will study in Kln Tong Think this coming Aug, AM class.
作者: joeywongmy    時間: 10-4-3 13:12

作者: Pertra    時間: 10-4-4 17:13

作者: AAAFamily    時間: 10-4-4 21:19

Hi all THINK's parents.  Can you share why you choose THINK and what other offers did you give up?  I also have an offer of Kln Tong THINK am class.  Now need to decide between Cannan Kln Tong am.  Don't know how to choose...
作者: luiflora    時間: 10-4-5 00:20

原帖由 AAAFamily 於 10-4-4 21:19 發表
Hi all THINK's parents.  Can you share why you choose THINK and what other offers did you give up?  I also have an offer of Kln Tong THINK am class.  Now need to decide between Cannan Kln Tong am.  Do ...

我放棄9龍塘HKPS,CANNAN......沙田BOXHILL,嘉德麗等等,一共7所學校AM班!而要THINK,原因如下:
THINK 優點 :
1.        活學活用,多體驗的課程
2.        兩文三語相當出色
3.        上下午皆有英普班
4.        99%可升k1(升不到學校會有合理解說)
5.        有小學可升
6.        家長可上網觀看小朋友上堂
7.        老師好有愛心
8.        小學派位好(可走傳統學校及國際學校)
名氣佢可能比KM 和 HKPS次少少,不過佢無HKPS 行政甘亂,無佢D老師甘被動,而又唔使好似KM需要甘大壓力(因為不是100升k1)!!除了可能比不上此兩間n學校,我覺得佢出名過好多其他收N的學校!!雖然k1時,我會再試其他更出名更好的K1學校,但萬一人地唔收,仔仔需要在think讀完k3,我都有信心找小學不太問題,起碼兩文三語好,已經好優勢!!即使假設找不到好小學(因為幼稚園和小學沒有直接關係),但是我的仔仔已經學好兩文三語了,已經讓他受用一生(6歲前是小朋友學語言的寶貴時間,錯失了,好難學得好)!
作者: 小克    時間: 10-4-5 14:34

作者: kiu_kiu    時間: 10-4-5 17:27

各位Think家長, Think 個homepage登左佢地今年o既派位成績, 可以參考下.

http://www.think.edu.hk/chi/schjiu/php/file2/img/20100331142820.pdf
作者: ol_bb    時間: 10-4-5 21:42

Is it the Kln tong campus? International or Local session?

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-5 17:27 發表
各位Think家長, Think 個homepage登左佢地今年o既派位成績, 可以參考下.

http://www.think.edu.hk/chi/schjiu/php/file2/img/20100331142820.pdf

作者: kiu_kiu    時間: 10-4-5 22:24

原帖由 ol_bb 於 10-4-5 21:42 發表
Is it the Kln tong campus? International or Local session?

應該係Kln Tong campus, International and Local 加埋o既result呀.
作者: calbee6    時間: 10-4-6 00:18

請問think既k1主流班(九龍塘分校)係唔係都有普通話堂, 咁一星期有幾堂呀?
作者: luiflora    時間: 10-4-6 00:18

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-5 22:24 發表

應該係Kln Tong campus, International and Local 加埋o既result呀.

好多謝你的資料,請問你知不知道那些小學好不好??因為小朋友還細,我未研究小學,不過好像都中上小學,對嗎??
作者: kiu_kiu    時間: 10-4-6 13:47

原帖由 luiflora 於 10-4-6 00:18 發表

好多謝你的資料,請問你知不知道那些小學好不好??因為小朋友還細,我未研究小學,不過好像都中上小學,對嗎??

其實大部份我都有聽過, 應該係幾好的小學呀, 希望其他家長熟呢d 學校o既俾d comment我地啦.
作者: kiu_kiu    時間: 10-4-6 13:51

原帖由 calbee6 於 10-4-6 00:18 發表
請問think既k1主流班(九龍塘分校)係唔係都有普通話堂, 咁一星期有幾堂呀?

我個囡依家插班讀n1, 每日15分鐘普通話, 以我所知, 如果k1 係英普班的話, 就有2小時英文, 1小時普通話, 英粵班好似係每日有20分鐘普通話, 但記住think kln tong分校到k2就一律係英普班架喇.
作者: shootingstar    時間: 10-4-7 12:35

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-5 17:27 發表

九龍塘分校學生唔多, 有咁的成績, 我覺得已經唔錯 , 期望學校公佈埋其他分校的成績.

雖然名單中沒有一些very top名校如st paul co-edu, dbs, 但我第一個感覺係, 派位好平均, 大部份係中上的直資/私校.  

但點解九龍塘分校咁少人入津校?
作者: kiu_kiu    時間: 10-4-7 13:16

原帖由 shootingstar 於 10-4-7 12:35 發表

九龍塘分校學生唔多, 有咁的成績, 我覺得已經唔錯 , 期望學校公佈埋其他分校的成績.

雖然名單中沒有一些very top名校如st paul co-edu, dbs, 但我第一個感覺係, 派位好平均, 大部份係中上的直資/私校.  

...

係咪因為依家仲未大抽獎架? 佢呢個係2010年派位喎, 可能等到6,7月就連津校都派埋就一目了然.
作者: shootingstar    時間: 10-4-7 15:35

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-7 13:16 發表

係咪因為依家仲未大抽獎架? 佢呢個係2010年派位喎, 可能等到6,7月就連津校都派埋就一目了然.

係喎, 唔記得大抽獎仲未公佈result添, 不過我覺得朗思的學生入直資/私校的比率算多.

唔知k3時學校有無教面試的技巧呢?  有無舊生家長可以分享下?
作者: luiflora    時間: 10-4-7 19:48

原帖由 shootingstar 於 10-4-7 15:35 發表

係喎, 唔記得大抽獎仲未公佈result添, 不過我覺得朗思的學生入直資/私校的比率算多.

唔知k3時學校有無教面試的技巧呢?  有無舊生家長可以分享下?

我之前打電話去問過,有一定有,不過好像是K2尾時教,總之是在大家忙找小學之前就教!
作者: HealthyB    時間: 10-4-7 22:12

Hi, gals,

I called Kln Tong Think to ask about the talk on 24 Apr. It will be held on the existing campus..coz the new campus is not yet ready. They will send us letter for the change.

Also, Kln Tong Think will hv 1 hr Eng + 15-20mins PTU everyday for N..
作者: ellen_l    時間: 10-4-8 14:52

賣下廣告先, 已經要求咗baby kingdom 開朗思討論區, 大家可以係專區裏面傾下計啦 :

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=701

luiflora, 我仲未決定返九龍塘定馬鞍山.....

各位朗思媽媽, 我好頭痛呀.....唔知返馬鞍山好定九龍塘......

我見大家多數都係返九龍塘, 請問你哋住邊區呢, 驚唔驚路程遙遠, 翻風落雨小朋友返學好煩 ?
作者: kimibb    時間: 10-4-8 15:04

我都係返九龍塘am class,到時見啦!
作者: joeywongmy    時間: 10-4-8 15:23

作者: babyakambm    時間: 10-4-8 16:24

Next Sat interview ?? Which campus ??

原帖由 joeywongmy 於 10-4-8 15:23 發表
請問THINK INTERVIEW係點架?
我下星期六會去
想知個流程大約係點?
同埋會問D乜野問題?
THX

作者: 小K    時間: 10-4-9 22:11

大家知唔知道THINK係用那一套英語教材??我見好多媽咪傾關於這些,對BB學英文有一些幫助,我想我個女女讀麗港城THINK.

THANKS!
作者: joeywongmy    時間: 10-4-10 09:11

作者: kiu_kiu    時間: 10-4-10 16:57

原帖由 joeywongmy 於 10-4-10 09:11 發表

ma on shan

我舊年10月係Kln Tong interview, 主要係問小朋友多, 問佢叫乜名, 有考砌pizzle, 砌高三塊積木, 俾個蘋果圖畫佢填色, 俾隻杯問佢乜黎, 用黎做乜, 叫佢請媽咪飲水, 我淨係記得咁多咋.

問家長問得好短時間咋, 問平時邊個湊, 假日去邊度玩, 屋企講乜語言, 係咁多.
作者: kimibb    時間: 10-4-10 18:55

問我平日用咩語言和問bb叫咩名,比圖佢配對,老師比小積木佢,然後叫佢叠高,跟住叫佢逐件比番老師,跟住比隻碟佢,又比隻杯佢,叫佢將隻杯放在碟上,跟住又比番老師,我覺得佢地吓bb服從性和眼神有冇交流!唔知幫唔幫到你,good luck!
作者: joeywongmy    時間: 10-4-11 12:31

作者: twinsstar    時間: 10-4-11 20:20

My personal opinion is ...
choose the one which is near to your home in N1 then change to Kln tong THINK in K1 if you really like Kln Tong campus .. Guess it's not diff to change.

It;s too harsh for a 2 yr old kid to travel a long way to school ...

原帖由 ellen_l 於 10-4-8 14:52 發表
賣下廣告先, 已經要求咗baby kingdom 開朗思討論區, 大家可以係專區裏面傾下計啦 :

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=701

luiflora, 我仲未決定返九龍塘定馬鞍山.....

各位朗思媽媽, 我好頭痛 ...

作者: jupierhk    時間: 10-4-12 00:10

問媽咪是否用英語?平時語言妳答英/廣東話?thx!
原帖由 kiu_kiu 於 10-4-10 16:57 發表

我舊年10月係Kln Tong interview, 主要係問小朋友多, 問佢叫乜名, 有考砌pizzle, 砌高三塊積木, 俾個蘋果圖畫佢填色, 俾隻杯問佢乜黎, 用黎做乜, 叫佢請媽咪飲水, 我淨係記得咁多咋.

問家長問得好短時間咋, 問平 ...

作者: 何B仔Adrian    時間: 10-4-12 00:12

點解冇kln tong pm class入黎傾既? 唔通pm class 冇人中意? 我仔仔黎緊八月讀kln tong pm class呀, 起初我都好失望.  後來又自我安慰, 對於我仔仔呢d夜貓一族, 第一年讀pm class 都好吖, 唔洗一早迫佢起身, 嚇怕咗佢, 抗拒返學嘛.

希望多d家長入黎分享下啦~
作者: 何B仔Adrian    時間: 10-4-12 00:17

oh, 原來黎緊24號冇得去新campus架? 失望中
作者: 何B仔Adrian    時間: 10-4-12 00:24

原帖由 jupierhk 於 10-4-12 00:10 發表

係用廣東話問家長.
我地照直話平時係用廣東話同小朋友講通, 不過有時教佢一d簡單既英文, 例如please, thanks...咁
作者: 奶皇包    時間: 10-4-12 12:50

美孚think已收了我個女讀今年nursary am, 因我住元朗, 所以仲考慮緊究竟讀think,定屋企附近間topkids, 雖然坐西鐵去美孚唔太遠, 但對於一個2歲小朋友來講好似好辛苦, 但見有人提到99%可以直上K1,雖然都會諗住K1時再報考其它九龍塘幼稚園, 但如果其它唔收, 仲有THINK可以做BACK UP, 所以依家好苦惱, 唔知點揀, 但5月前要決定, 因為THINK 5月開始要俾其它費用
作者: kiu_kiu    時間: 10-4-12 13:15

原帖由 jupierhk 於 10-4-12 00:10 發表

我地報中英班, 全程用廣東話面試, 包括家長.
屋企語言我地有用中文同英文.
作者: babyakambm    時間: 10-4-12 15:21

My boy still cant speak .... how can he say his name ???
作者: HealthyB    時間: 10-4-12 17:27

Hi, Gals,

I received the letter from Think (Kln Tong) today. Very disappointed that the new campus can not be ready in the coming Aug..LN class can only start @ OCT!!

I called and they said that they may arrange playgroup between Aug- Oct instead..  So disappointed!!
作者: HealthyB    時間: 10-4-12 17:35

Hi, gals,

I received a letter from Think (Kln Tong). Very disappointed that the new campus cannot be ready by Aug. LN students can only start class by Oct!

I called them and they said they may arrange playgroup during Aug to Oct instead!! Super disappointed!!
作者: 何B仔Adrian    時間: 10-4-12 22:23

原帖由 HealthyB 於 10-4-12 17:35 發表
Hi, gals,

I received a letter from Think (Kln Tong). Very disappointed that the new campus cannot be ready by Aug. LN students can only start class by Oct!

I called them and they said they m ...

LN class starts at Oct ??? too bad did they mention how much is the playgroup course?
作者: AAAFamily    時間: 10-4-12 23:34

I am very disappointed too.... not only to the new campus.

Not sure if you gals also notice the spelling error in the letter: "... 3) a serious of well planned...". Serious = series???? Sigh~ :;pppp:

It's just a very very short letter sending to all parents. Why can't they just do some checking. It is so-called an international school and the tuition fee is not cheap at all.... But with this kindda English standard?! How can I have the confidence that they can teach my child well?

作者: AAAFamily    時間: 10-4-12 23:39

Well, if the school is going to defer to Oct, then can we pay the money in July instead of May?
作者: 何B仔Adrian    時間: 10-4-13 00:29

原帖由 AAAFamily 於 10-4-12 23:34 發表
I am very disappointed too.... not only to the new campus.

Not sure if you gals also notice the spelling error in the letter: "... 3) a serious of well planned...". Serious = series???? Sigh~ :;pppp: ...

Ha??? Such a SERIOUS mistake???? OMG...
作者: HealthyB    時間: 10-4-13 01:00

They didn't tell me the fee for the playgroup..only said, should be cheaper than the sch. fee law..><

AAA Family., I also want to know if we can defer the payment till July instead...
作者: brrbaby2007    時間: 10-4-13 09:17

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-10 16:57 發表

問家長問得好短時間咋, 問平 ...

o甘細個要考填色puzzle真係超難,你地入到Think既BB真叻叻
作者: luiflora    時間: 10-4-13 09:48

原帖由 AAAFamily 於 10-4-12 23:34 發表

Not sure if you gals also notice the spelling error in the letter: "... 3) a serious of well planned...". Serious = series???? Sigh~ :;pppp: ...

我都好失望!!!不過幸好手上還有學校未放手,我4月24日當日會問校長好多問題,除了5月不可過數之外,新學校有什麼吸引地方,為何學校事前不知裝修需時??如何安排學生在8月-10月上playgroup?如學生10月先返學又有什麼優惠..............等等,如果校長沒有合理及滿意到我的地方,我會選擇第二間學校了!!!所以家長們如果手上有第二間都唔好放手住(唉~~無辦法),如果無第二間,都不必太擔心住,因為以我所知好多學校在6-7月內會call waiting list 啦!!  唉~~ 真係煩!
作者: fanmama    時間: 10-4-13 17:50

原帖由 luiflora 於 10-4-13 09:48 發表

我都好失望!!!不過幸好手上還有學校未放手,我4月24日當日會問校長好多問題,除了5月不可過數之外,新學校有什麼吸引地方,為何學校事前不知裝修需時??如何安排學生在8月-10月上playgroup?如學生10月先返學又有什麼優 ...

其實大家有無留意, 去年10月interview當日學校所派發類似校刋的單張內, 英文也是錯漏百出, 當時我巳心想為何一所國際學校會出現這樣的錯誤???
作者: AAAFamily    時間: 10-4-13 18:27

Well, indeed on the day of interview, the Mandarin teacher called out my son's name wrongly... Since I can speak Mandarin myself, I recognized it immediately. I was quite shocked at the moment but had no guts to correct her pronunciation during the interview.  
People keeps on saying THINK is good at English and Mandarin.... blah blah blah. But based on my experience, I am not really sure about that now.

And what if they say: "Sorry, the new campus is still not ready yet." in Oct? What choice will we have except to let our kids wait?

原帖由 fanmama 於 10-4-13 17:50 發表

其實大家有無留意, 去年10月interview當日學校所派發類似校刋的單張內, 英文也是錯漏百出, 當時我巳心想為何一所國際學校會出現這樣的錯誤???

作者: mui0_0mui    時間: 10-4-14 09:44

The worst thing is that I am afraid they will further delay the date of opening to Nov or Dec.....  
Very headache for me, as my boy is going to N1 of another kinder already (big boy).  How could ask my boy to skip class for 2 months???
But the worst thing is I don't have other offers.  I am only on waiting list of other kinders.
作者: luiflora    時間: 10-4-14 10:04

原帖由 fanmama 於 10-4-13 17:50 發表

唉~~我in成十間學校,無一間唔出錯,無一間無問題,無一間唔比人投訴!!!唉~~我已經好睇化,可能這一兩年真係太多bb,學校工作量大升,導致有某d野會出錯..有d學校因為見出生%多左,開多幾間分校,急時請人又請錯老師個案都有...又或者無至top學校收n班......等等!!所以目前我未見一間完美學校!!!我只能在不完美中找一間我覺得最合乎我想要的!!
作者: shootingstar    時間: 10-4-14 10:40

deleted....

作者: kiu_kiu    時間: 10-4-14 11:02

各位家長,

我個女依家已經o係think插班讀n1, 今朝問過主任, 佢話之前個承建商爛尾, 依家已經搵過第二個承建商趕工, 學校話會告o個個爛尾承建商架喇, 叫各位家長唔好咁擔心.

另外playgroup 安排, 佢就話可能會o係舊campus返五日, or 三日, 要到時24/4 校長講詳情.

最後, 佢話一定唔會五月過大數, 請大家放心.
作者: luiflora    時間: 10-4-14 14:16

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-14 11:02 發表
各位家長,

我個女依家已經o係think插班讀n1, 今朝問過主任, 佢話之前個承建商爛尾, 依家已經搵過第二個承建商趕工, 學校話會告o個個爛尾承建商架喇, 叫各位家長唔好咁擔心.

另外playgroup 安排, 佢就話可能會o係舊 ...

甘都算有d良心及交代!!之前某學校話收仔仔2月插班,結果學校又係有問題(新開分校),都唔出句聲交代!!當時我真係嬲到想殺人!!希望think唔好學佢啦~~~多謝kiu_kiu,有進一步資料請告訴大家!
作者: AAAFamily    時間: 10-4-14 14:38

We are "meat on the chopping board"....

原帖由 luiflora 於 10-4-14 10:04 發表

唉~~我in成十間學校,無一間唔出錯,無一間無問題,無一間唔比人投訴!!!唉~~我已經好睇化,可能這一兩年真係太多bb,學校工作量大升,導致有某d野會出錯..有d學校因為見出生%多左,開多幾間分校,急時請人又請錯老師個案都 ...

作者: HealthyB    時間: 10-4-14 17:50     標題: 回覆 64# mui0_0mui 的文章

My situationon is same as you. My son is big son and he is studying N in other kindergarten..and originally, I plan to put him to THINK to study N this Aug..

I really dont want him to stop class for 2 months..

So thinking to let him continue his studies @ his existing kindergarten till Oct or join Playgroup @ THINK..headache...
作者: HealthyB    時間: 10-4-14 17:55

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-14 11:02 發表
各位家長,

另外playgroup 安排, 佢就話可能會o係舊 ...

Thanks for your iinformation!!

By the way, can you share your experiences in THINK? How's the teachers there?
作者: kiu_kiu    時間: 10-4-14 19:13

原帖由 HealthyB 於 10-4-14 17:55 發表

Thanks for your iinformation!!

By the way, can you share your experiences in THINK? How's the teachers there?

我個女依家返am class, 我每朝都送佢返學, 我見佢返到學校都好開心架, 又好跟個班主任, 佢都鍾意返學呀.

仲有我覺得think高年班d 學生好乖呀, 我個女初時返學喊, d k3學生會主動過黎氹佢架, 我估老師教d 高年班學生要愛護d 小朋友囉, 哈哈!

講返playgroup, 如果佢地個playgroup係返五日, 都同返學差唔多姐, 主任話playgroup都大可能係頭一排要家長陪, 之後自己返學架.
作者: luiflora    時間: 10-4-15 10:06

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-14 19:13 發表

我個女依家返am class, 我每朝都送佢返學, 我見佢返到學校都好開心架, 又好跟個班主任, 佢都鍾意返學呀.

仲有我覺得think高年班d 學生好乖呀, 我個女初時返學喊, d k3學生會主動過黎氹佢架, 我估老師教d 高年班學 ...

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???playgroup如不給家長陪全程,無意思囉~~只是家長舒服,小朋友根本就辛苦!!習慣了又去另一間....會嚇死佢地(2個月內兩間學校)!
作者: brrbaby2007    時間: 10-4-15 10:15

原帖由 luiflora 於 10-4-15 10:06 發表

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???playgroup如不給家長陪全程,無意思囉~~只是家長舒服,小朋友根本就辛苦!!習慣了又 ...

唔好睇少你的小朋友,都係對翻果班老師同學,new campus話唔定重happy
作者: luiflora    時間: 10-4-15 10:18

原帖由 HealthyB 於 10-4-14 17:55 發表

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???會嚇死佢地(成日不同學校)!我會比仔仔在現時的學校讀到9月尾,進可攻退可守!!萬一學校再有變化,起碼小朋友有書讀,在k1時再考過學校!!如果學校無變化,甘去think當新生開始,只擔心到時不知道有沒有家長陪小朋友上課(一星期)呢???4月24日一定要去開會問清楚!!
作者: twinsstar    時間: 10-4-15 10:34

I think the kids is more attached to the people than the place. But of cos some kind of adjustment is needed. ..
原帖由 luiflora 於 10-4-15 10:18 發表

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???會嚇死佢地(成日不同學校)!我會比仔仔在現時的學校讀到9月尾,進可攻退可守!!萬一 ...

作者: kiu_kiu    時間: 10-4-15 13:43

原帖由 luiflora 於 10-4-15 10:18 發表

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???會嚇死佢地(成日不同學校)!我會比仔仔在現時的學校讀到9月尾,進可攻退可守!!萬一 ...

我又覺得返兩間校舍又無問題呀, 反正都係對o個d 老師同同學嘛, 其實最驚係10月都無新校舍就真, 所以最穩陣係有原校就讀住先.

其實我仲煩, 因為我個女已經o係think讀緊n1, 8,9月又無得讀, 老師話如果唔返playgroup可以暫時俾我個女同依家d 同學仔一齊"升班"讀k1先, 到有新校舍先返返去讀返n1, 希望個女適應到啦.
作者: twinsstar    時間: 10-4-15 17:02

then why not repeat K1 but not N1? Let him go to K1 directly and repeat K1 next year if neccessary. My son also got into THINK in the mid of the term last year as he is a small boy, this year, he's now in K1. No problem ar.. can still catch up.

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-15 13:43 發表

我又覺得返兩間校舍又無問題呀, 反正都係對o個d 老師同同學嘛, 其實最驚係10月都無新校舍就真, 所以最穩陣係有原校就讀住先.

其實我仲煩, 因為我個女已經o係think讀緊n1, 8,9月又無得讀, 老師話如果唔返playgroup ...

作者: Pertra    時間: 10-4-15 17:35

作者: kiu_kiu    時間: 10-4-15 18:21

原帖由 twinsstar 於 10-4-15 17:02 發表
then why not repeat K1 but not N1? Let him go to K1 directly and repeat K1 next year if neccessary. My son also got into THINK in the mid of the term last year as he is a small boy, this year, he's no ...

其實佢係0801, 應該唔可以升K1 架喎.. 同埋我唔想個女長時間都做全班最細o個個呀, 到時要睇下老師點講囉.
作者: kimibb    時間: 10-4-15 19:18

其實我覺得不是太大問題,因為小朋友好快適應環境,我囡囡是0801,我由佢10個月返playgroup到現在,返過4間學校,佢完全無問題,佢2歲時自己返,不用陪,不知幾開心,同埋我哋做家長要正面d去睇一件事,想得太多又未必是想像中咁差!
作者: twinsstar    時間: 10-4-16 00:02

Orrr .. mine is a Dec baby.

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-15 18:21 發表

其實佢係0801, 應該唔可以升K1 架喎.. 同埋我唔想個女長時間都做全班最細o個個呀, 到時要睇下老師點講囉.

作者: mylee6    時間: 10-4-20 13:36

我想統計一下各位會讀think的BB有幾大?
See you coming SAT.

Name  Sex    Born
------- ----    ---------
KChan  M      Aug08
作者: luiflora    時間: 10-4-20 14:36

[quote]原帖由 mylee6 於 10-4-20 13:36 發表
我想統計一下各位會讀think的BB有幾大?
See you coming SAT.

IChan   M      Jan08
作者: bbysh    時間: 10-4-20 15:49

JYuen   M      Jan08
作者: Bivian    時間: 10-4-20 17:29

My case exactly same with you, maybe consider the further plan after this Sat seminar.

原帖由 HealthyB 於 10-4-14 17:50 發表
My situationon is same as you. My son is big son and he is studying N in other kindergarten..and originally, I plan to put him to THINK to study N this Aug..

I really dont want him to stop class for  ...

作者: Bivian    時間: 10-4-20 17:36

原帖由 bbysh 於 10-4-20 15:49 發表

LCheung   M    Feb08
作者: kimibb    時間: 10-4-20 18:18

原帖由 bbysh 於 10-4-20 15:49 發表

KChung F      Jan08
作者: mylee6    時間: 10-4-20 22:17

Let me update the list:
Name    Sex    Born
-------   ----    ---------
KChan    M      Aug08
IChan     M      Jan08
JYuen     M      Jan08

LCheung M      Feb08

KChung   F      Jan08

So far, there are more boys than girls and most are big boy/girl.
作者: HealthyB    時間: 10-4-20 22:43

MLam     M      Jan08

wow, so many Jan kids..great!! cu all this sat!!
作者: luiflora    時間: 10-4-20 23:32

哈哈~~看來男多女少!!!起初我以為此校好容易入,後來才知道收好少人,5班X12人,大約60人而已!!!即使新校加學生,也不多100人.
作者: Pertra    時間: 10-4-20 23:52

作者: twinsstar    時間: 10-4-21 00:35

This is not the finalised list. They just list out all the schools that give offers to their students at the moment. (doesn't mean that the parents will take the offer) That;s why the total no. of offers now should be greater then the no. of students they have in K3.

May be some schools are actually used as "backup" for parents just in case if they do not have good offers later on ... (wild guess ...)

LC branch has also posted such list at the main entrance.

原帖由 Pertra 於 10-4-20 23:52 發表
大家有無望過今年K3(KT)派位情況?好似 不錯! (綱站有!)
好多人入私校/資肋學校?亦有7個人入朗思小學?為何呢?第二多的 St Marget Co-edu.,英普小學......... ...

作者: kiu_kiu    時間: 10-4-21 07:33

KHung     F      Jan08
作者: babyakambm    時間: 10-4-21 10:26

Seems that there are so many BIG Bs .... We ... small Bs may have very little chance to get in THINK la!
作者: edbaba    時間: 10-4-21 12:27

TChao     M     Apr08

我想幫阿仔轉上午班,但Think回復沒有位,上午班沒有人不接受Think's offer,有點懷疑,你們有沒有這個問題?
作者: luiflora    時間: 10-4-21 16:47

原帖由 edbaba 於 10-4-21 12:27 發表

KHung     F      ...

信你照申請啦~~本來轉am是好困難的,因為我相信大把人已早過你申請了.....所以可能佢的意思是:即使你申請也輪不到你!!不過現在又好難講,佢成十月先開n班...如果sat開會,有地方不讓家長滿意,我想會多了些人退學!!
作者: HealthyB    時間: 10-4-21 18:15

原帖由 luiflora 於 10-4-20 23:32 發表
哈哈~~看來男多女少!!!起初我以為此校好容易入,後來才知道收好少人,5班X12人,大約60人而已!!!即使新校加學生,也不多100人.

yes ar..We're lucky that we get a offer from Think (Kln Tong) U know, I have wait for 2 hours just to submit the application form there..I guess u hv the same experience as me lar..
作者: LittlePanda101    時間: 10-4-22 00:11

TChao     M     Apr08
EWong    M      Feb08
作者: 何B仔Adrian    時間: 10-4-24 23:43

原帖由 edbaba 於 10-4-21 12:27 發表

KHung     F      ...

AHo        M      Apr08
報到...

今日校長話, 等搬去林肯道時, 地方大好多, 可開多一班am班, 到時pm班可成班轉都得... 係咪真架??? 佢好似有d信口開河咁, 都唔知係咪既? 雖然我覺得pm班唔係唔好, 尤其係對於我囝囝依家習慣夜瞓晏起, 我驚嚇怕佢唔中意返學, 但如果真係有機會轉既話, 我都想轉am班嘛...

另外, 有一家長個point很好, 要求校長guarantee比LN學生直升k1, 我都希望佢guarantee我地...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5