教育王國

標題: 學之園-青衣 [打印本頁]

作者: o-kiddo    時間: 10-4-1 00:17     標題: 學之園-青衣

有無人收佐入今年PN的信呀...? 分享下 !!!!
作者: 一一一    時間: 10-4-2 01:56

作者: carmenszeto    時間: 10-4-2 10:21

已收到信.

請問有無家長可以分享讀青衣學之園的感覺?
例如老師對課程的了解, 外籍老師的表現, 課程的深淺程度(如能比較HG的維記更好), 學生的升小一出路等.

謝謝
作者: cheungbaby    時間: 10-4-4 08:41

收左啦. 我選定呢間.
今年佢地TKO開新校, 好似8班pn (上下午各4班), 4班K1(上下午各2班). 需要咁多老師, 會唔會要抽好多有經驗既老師過去呢, 會唔會影響舊校質數呢? 大家有冇咩資料?
作者: wendychiu301    時間: 10-4-5 18:14

你就好啦。
作者: Christi    時間: 10-4-6 15:42

8班pn咁多?咁佢地好似略嫌進取咗一啲喎...
作者: wendychiu301    時間: 10-4-7 15:07

其實我都好鍾意青衣間學之園,不過佢地好難入。
作者: mianyang_99    時間: 10-4-7 15:09

原帖由 wendychiu301 於 10-4-7 15:07 發表
其實我都好鍾意青衣間學之園,不過佢地好難入。

你住青衣?
唉, 得個2班, 實在難過中六合彩啦~~
作者: wendychiu301    時間: 10-4-7 15:24

原帖由 mianyang_99 於 10-4-7 15:09 發表

你住青衣?
唉, 得個2班, 實在難過中六合彩啦~~

初期我唔知道咁難入,唸住報兩間算....點知咁難搵pn喎
作者: wishwong    時間: 10-4-8 14:08

請問青衣學之園有咩好呢??? Thanks
作者: Julitham    時間: 10-4-8 15:58

我同囡囡報咗青衣同海帆軒,結果青衣收咗pm, 海帆軒就收咗am, 所以決定入海帆軒嘞...
作者: mianyang_99    時間: 10-4-8 16:31

原帖由 Julitham 於 10-4-8 15:58 發表
我同囡囡報咗青衣同海帆軒,結果青衣收咗pm, 海帆軒就收咗am, 所以決定入海帆軒嘞...

嘩, 你囡囡好叻呀......
作者: Julitham    時間: 10-4-8 17:36

係好彩至真, 我個女係大B, 其實interview考嘅嘢好多小朋友都識, 可能佢個樣合老師眼緣啦...

原帖由 mianyang_99 於 10-4-8 16:31 發表

嘩, 你囡囡好叻呀......

作者: wendychiu301    時間: 10-4-8 18:04

原帖由 Julitham 於 10-4-8 17:36 發表
係好彩至真, 我個女係大B, 其實interview考嘅嘢好多小朋友都識, 可能佢個樣合老師眼緣啦...

咁你個女真的又叻又可愛
作者: Julitham    時間: 10-4-8 19:01

原帖由 wendychiu301 於 10-4-8 18:04 發表

咁你個女真的又叻又可愛

係我眼中佢當然可愛啦 (因為佢似我ma..hehe.. ), 但叻就相信有好多小朋友比佢叻嘞...
作者: o-kiddo    時間: 10-4-10 00:22

我大仔都入佐青衣學PM班....... 緊張死我.....我日日都訓唔著.....
你地係咪都係係5/3-8號註明呀.....有無咩要準備架....

原帖由 Julitham 於 10-4-8 19:01 發表

係我眼中佢當然可愛啦 (因為佢似我ma..hehe.. ), 但叻就相信有好多小朋友比佢叻嘞...

作者: cheungbaby    時間: 10-4-11 00:09

讀邊間學校都係一個"緣"字, 好似睇彩數多d~ 今年未入既朋友仔下年會再in嗎? 希望下年見!!

有d唐突. 不過我好想阿囡可以鐘意返學想有個好開始唔好喊咁勵害, 唔知可唔可以係開學前約下出黎比小朋友玩下? 有冇決定左讀既緊張阿媽有興趣?
作者: wendychiu301    時間: 10-4-14 00:07

原帖由 cheungbaby 於 10-4-11 00:09 發表
讀邊間學校都係一個"緣"字, 好似睇彩數多d~ 今年未入既朋友仔下年會再in嗎? 希望下年見!!

有d唐突. 不過我好想阿囡可以鐘意返學想有個好開始唔好喊咁勵害, 唔知可唔可以係開學前約下出黎比小朋友玩下? 有冇決定左讀 ...

你俾佢返下pg,應該會好d。
作者: o-kiddo    時間: 10-4-14 00:33

我今日先帶個仔番好似番學的playgroup....佢勁唔聽話,又唔聽老師的指導...失禮死人.周圍破壞又唔比反映... 到時番學真係唔知點算好....

原帖由 wendychiu301 於 10-4-14 00:07 發表

你俾佢返下pg,應該會好d。

作者: wendychiu301    時間: 10-4-14 00:38

原帖由 o-kiddo 於 10-4-14 00:33 發表
我今日先帶個仔番好似番學的playgroup....佢勁唔聽話,又唔聽老師的指導...失禮死人.周圍破壞又唔比反映... 到時番學真係唔知點算好....

我間PLAYGROUP係1對2,所以無咁既問題
作者: o-kiddo    時間: 10-4-14 08:29

你就好啦......真擔心唔知佢幾時先乖乖地聽老師教....
希望到時番學之園會好d....

原帖由 wendychiu301 於 10-4-14 00:38 發表

我間PLAYGROUP係1對2,所以無咁既問題

作者: cheungbaby    時間: 10-4-15 17:27

我個囡有返緊pg, 不過發現同同學仔既關係好影響佢肯唔肯自己返. 佢而家同d同學仔好熟, 我行開既時候叫佢同阿邊個玩下啦咁佢就ok. 有時其他同學仔都會幫手拖埋佢一齊入課室. 所以唸住如果開學前已經見過又熟熟地, 咁返學要同我分離既時候就唔會咁驚囉.

希望佢順順利利唔使有咩驚/唔開心就可以投入學校麻.
作者: wendychiu301    時間: 10-4-18 00:35

其實返pg後,仔仔真的唔同左,會自己舉起張flash card叫你讀,好像他是老師咁,咁佢又識多幾個字,所以pg都真的好重要。
作者: o-kiddo    時間: 10-4-18 01:02

你地係唔係下午班呀 ?

原帖由 carmenszeto 於 10-4-2 10:21 發表
已收到信.

請問有無家長可以分享讀青衣學之園的感覺?
例如老師對課程的了解, 外籍老師的表現, 課程的深淺程度(如能比較HG的維記更好), 學生的升小一出路等.

謝謝 ...

作者: cheungbaby    時間: 10-4-23 09:26

我返上午
作者: cypigpig    時間: 11-7-26 18:21

請問可以同時報兩間分校咩? 那面試是分開兩次嗎?

原帖由 Julitham 於 10-4-8 15:58 發表

作者: fannychan88    時間: 11-7-26 22:25

可以同時報二間? 我見報名表註明只要寄去心儀分校就可以, 因為係中央派位.  我淨寄去青衣,唔通要寄多份去海帆.
作者: Christi    時間: 11-7-27 14:50

應該係報名個方法改變咗.你睇個post已經係2010年的.當年我地可以報晒全部3間分校,各分校各自安排面試.今年應該唔同咗.
作者: Pessuma    時間: 12-4-16 10:50

If accepted for PM class for PN, may I request to change to AM class?  High chance or not?

作者: 41NETNET    時間: 12-4-24 23:57     標題: 回覆:學之園-青衣

囡囡青衣PN上午班收了,等5/2-5 註冊,家住翠怡,由工人姐姐帶返學及放學,你們覺得可以嗎?

作者: macymary    時間: 12-5-3 11:35

回復 41NETNET 的帖子

Yes, I think it's ok. Congratulations for getting in lh pn. It's very competitive, esp for tsing yi lh. Your girl must be very bright. Is she born before June?
作者: ppgirl    時間: 12-5-3 17:59     標題: 回覆:Pessuma 的帖子

I have given up the offer of am class  that you can apply for it!

作者: 41NETNET    時間: 12-5-3 22:26     標題: 回覆:macymary 的帖子

囡囡算乖巧,不過5算聰明,應該面試時狀態ok,係呀佢三月出世。

今日註冊,老師建議拾校車。因為我自己行都要20分鐘!:;pppp:

作者: Pessuma    時間: 12-5-4 10:38

回復 ppgirl 的帖子

Hi ppgirl,

Thanks for letting me know.  Although the chance is slim, I will write to give a try anyway......

Where's your kid going?

作者: ppgirl    時間: 12-5-4 16:50

I have given up the offer of LP (Tsing Yi), which is my first priority, as there is no school bus to my home.   In addition, I have also given up the offer from KM as it takes an hour to school (by school bus).   Finally, we got the offer from HKPS and we choose it because of the location is a walking distance to my home.  

Add oil and good luck to you!  
作者: 41NETNET    時間: 12-5-5 00:28     標題: 回覆:Pessuma 的帖子

祝成功,加油!

作者: o-kiddo    時間: 12-5-5 00:38

我細仔係waiting.....希望有Offer啦
好多謝放棄佐學位的媽媽係依到通知我們.
^O^多謝......
作者: Cecilok    時間: 12-5-5 13:05

我個女入咗青衣K1pm class,好擔心佢普英讀唔慣,加上佢習慣午睡,都唔知到時會點,其實真係好想佢讀上午班呀!!
作者: 布希亞    時間: 12-5-12 01:56     標題: 回覆:ppgirl 的帖子

作者: 布希亞    時間: 12-5-12 01:57     標題: 引用:I+have+given+up+the+offer+of+LP+(Tsing+Y

作者: ppgirl    時間: 12-5-12 08:38     標題: 回覆:布希亞 的帖子

沙田的樂基!謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5