教育王國

標題: 34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la [打印本頁]

作者: Edvychan    時間: 10-4-14 23:43     標題: 34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la

我個仔係細仔,而家k2成績一般,都係諗住漁翁撒網o架la,但大抽獎,你地會點揀呢,我都好頭痛!有無人可以分享吓?
作者: eggmama    時間: 10-4-15 07:31

我都想知34男孩有甚麼好選擇?
作者: KimB    時間: 10-4-15 09:53

我阿囝都係34網, 首選係陳瑞祺, 但聽講舊年20分都入唔到, 所以都幾頭痛, 未諗點怎樣排位

作者: clauma    時間: 10-4-15 11:12

我個係囡囡....大抽獎心儀o既都係得HY同聖羅撒....但係得咁少位....真係好驚....私立又唔係實得.......有冇34囡囡mami可以分享下....

作者: EggEgg08    時間: 10-4-15 11:41

我那個都係囡...但陳瑞祺有20分..都唔知應該俾佢首輪去陳瑞祺好...定博HY/聖羅撒好...女仔讀陳瑞祺其實好唔好呢??
作者: wingyu0704    時間: 10-4-15 12:40

我女都系2011年入小一, 較喜歡女校, 但兩家都很小位, 雖有大抽獎及考多幾家私家啦!!
作者: Edvychan    時間: 10-4-15 14:52

hi kimB,

陳瑞祺,我地計分實無機會,得果15分,我都係等大抽獎,你會唔會揀馬頭涌同農圃道官小呀?你地會點排呀?

原帖由 KimB 於 10-4-15 09:53 發表
我阿囝都係34網, 首選係陳瑞祺, 但聽講舊年20分都入唔到, 所以都幾頭痛, 未諗點怎樣排位

作者: KimB    時間: 10-4-15 15:02

呢兩間都係多人揀既學校, 如果排陳瑞祺第一, 第二係馬頭涌or 農圃道官小, 我驚都未必入到, 所以都仲諗緊, 可能要等6月, 今年放榜之後, 睇吓情況, 再去決定。現階段, 我會主力留意直資和私校。
What do u think??

原帖由 Edvychan 於 10-4-15 14:52 發表
hi kimB,

陳瑞祺,我地計分實無機會,得果15分,我都係等大抽獎,你會唔會揀馬頭涌同農圃道官小呀?你地會點排呀?

作者: eggmama    時間: 10-4-15 15:52

May I know p6 students of Chan Shui Kei will go to what secodary?
作者: clauma    時間: 10-4-15 17:21

可以上CSK個網睇下.....CSK係一間很好o既學校.....如果有20分我一定博.....不過6年後就要再煩一次......但至少可保證有間好小學呀....

原帖由 eggmama 於 10-4-15 15:52 發表
May I know p6 students of Chan Shui Kei will go to what secodary?

作者: EggEgg08    時間: 10-4-15 18:01

但如果我有20分但係囡呢? 仔就好多會去La Salle College...
作者: csk家長jj    時間: 10-4-16 00:56

原帖由 EggEgg08 於 10-4-15 18:01 發表
但如果我有20分但係囡呢? 仔就好多會去La Salle College...

唔算好多,每年大約5名男生會考/派到喇沙書院。
其他band 1組別的男女生會考/派到華英、旅港、迦密、丘佐榮、黃笏南...

作者: EggEgg08    時間: 10-4-16 09:58

Really thanks for your info. 請問知唔知band one 生大約有幾多%?  1班通常有多少女仔? 同埋CSK 係唔係好傳統教學&多功課測考呢? Thanks a lot

原帖由 csk家長jj 於 10-4-16 00:56 發表

唔算好多,每年大約5名男生會考/派到喇沙書院。
其他band 1組別的男女生會考/派到華英、旅港、迦密、丘佐榮、黃笏南...

作者: wensi    時間: 10-4-16 15:44

原帖由 EggEgg08 於 10-4-15 11:41 發表
我那個都係囡...但陳瑞祺有20分..都唔知應該俾佢首輪去陳瑞祺好...定博HY/聖羅撒好...女仔讀陳瑞祺其實好唔好呢??

HY/聖羅撒 20分都要抽.  你有20分陳瑞祺唔會有20HY掛? 3nd round 叩門又自己友先.

作者: wensi    時間: 10-4-16 15:48

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 09:58 發表
Really thanks for your info. 請問知唔知band one 生大約有幾多%?  1班通常有多少女仔? 同埋CSK 係唔係好傳統教學&多功課測考呢? Thanks a lot

上年46/8% 派英中

1班通常有多少女仔?.............1/3女生, 一班30人.

唔係好傳統教學&多功課測考呢..............我唔覺好傳統, 功課 我仔(p3)有心做 兩小時內一定完成. 一week 中默, 一week 英默. 都唔係好忙. 兩測兩考

成日都係得我同csk家長jj

作者: csk家長jj    時間: 10-4-16 15:52

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 09:58 發表

band 1生大約4x%(前80名)。詳情可登入www.cskps.edu.hk ,在左手邊〝學與教〞一欄內可找到升中派位資料。
我仔仔讀P.5,他那一級的女生佔大約1/3。
CSK的教學方法不算太傳统,默書會加添趣味默寫,而常識課也有活動課程,好讓在學習添上學趣。在校規方面,CSK是很傳统的,總之,學生們是要慢慢行,少說話,每樣也要規規舉舉的。
功課不算多,通常用2小時內可完成。在校網有每天小一功課資料。
每年2測2考,每次也會排列班和級的名次。

作者: Edvychan    時間: 10-4-16 17:39

想問吓宗教果5分,係咪一定要洗咗禮先可以攞到o架,有d人又話個別學校o既要求唔同,陳瑞祺唔知係點要求呢?
作者: EggEgg08    時間: 10-4-16 18:40

I mean 放棄自行那part...直頭靠運仔抽HY/聖羅撒....因為始終呢兩間對女仔會好d ma.....之前又唔知女仔讀CSK好唔好...

原帖由 wensi 於 10-4-16 15:44 發表

HY/聖羅撒 20分都要抽.  你有20分陳瑞祺唔會有20HY掛? 3nd round 叩門又自己友先.

作者: wensi    時間: 10-4-17 11:38

原帖由 Edvychan 於 10-4-16 17:39 發表
想問吓宗教果5分,係咪一定要洗咗禮先可以攞到o架,有d人又話個別學校o既要求唔同,陳瑞祺唔知係點要求呢?

天主教一定要小朋友都領洗左先有5分, 會有領洗紙.
聖公會都好似係 HY 只認聖公會
其他基督教父母領左洗就OK.  
你要問吓間學校,基督教好多派未必互認.
作者: wensi    時間: 10-4-17 11:49

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 18:40 發表
I mean 放棄自行那part...直頭靠運仔抽HY/聖羅撒....因為始終呢兩間對女仔會好d ma.....之前又唔知女仔讀CSK好唔好...

HY 好似得3班, 你check 吓啦!  中學又同一地址 又唔知幾多必收生入左2nd round.  你計下數.
聖羅撒未來幾年(我唔記得幾多年)借校. 好似有5班, 中學遠.
作者: JOJA    時間: 10-4-19 12:59

我大仔入左MTC
亞女現k1(2006年出生)
我都諗緊比佢抽HY
還是跟亞哥入MTC
MTC都幾好
但派中又要再煩過

所以想博抽HY

請問大家有何高見?
2006出生率是否高呢?

OR讀ST ROSE好過MTC呢
因1ST 選ST ROSE好大機會入
作者: wensi    時間: 10-4-19 16:31

原帖由 JOJA 於 10-4-19 12:59 發表
我大仔入左MTC
我都諗緊比佢抽HY
還是跟亞哥入MTC
MTC都幾好
但派中又要再煩過

所以想博抽HY

請問大家有何高見?

因1ST 選ST ROSE好大機會入 ...

MTC=馬頭涌官小? 如果係以經好好啦.

邊個話HY升中唔洗煩GA? 直屬中學 唔= 一條龍中學 都唔係必收.

ST ROSE 20分都收唔哂.

出生率多少D 人都係去個幾間學校.  你怕唔怕抽唔到派得唔好先. 考私校打底.

作者: HappyEE    時間: 10-4-19 16:44

原帖由 JOJA 於 10-4-19 12:59 發表
我大仔入左MTC
我都諗緊比佢抽HY
還是跟亞哥入MTC
MTC都幾好
但派中又要再煩過

所以想博抽HY

請問大家有何高見?

因1ST 選ST ROSE好大機會入 ...

你還要衡量下風險, 如果st rose入唔到, 去左一間比較差的學校, 你是否會後悔當初唔選一定收的mtc? 有無兩手準備? 私校back up?

分享一下, 當年細囡(2002出生)無跟哥哥, 抽hy, 最後派第十三志願

作者: JOJA    時間: 10-4-19 17:35

HappyEE & WENSI

謝謝你們的分享

我本想自行入HY(白入的)
抽奬, 首志願抽HY
因HY上中學會易好多

而ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?

因亞女現讀培道幼稚園
基本上培小收硬佢
諗住有一間打下底
會好D
就博下

其實MTC, 整體我都LIKE
但真的係怕要派中的問題

HAPPYEE

咁請問你個女就後入到邊間
同點入呢?

原帖由 HappyEE 於 10-4-19 16:44 發表

你還要衡量下風險, 如果st rose入唔到, 去左一間比較差的學校, 你是否會後悔當初唔選一定收的mtc? 有無兩手準備? 私校back up?

分享一下, 當年細囡(2002出生)無跟哥哥, 抽hy, 最後派第十三志願 ...

作者: cattylui    時間: 10-4-19 18:54

路過,想向各位有經驗媽咪取經

我都係34網小學

囡囡今年讀K1,St. Cat及德望都收左佢,如果我想佢第時駁番津校,請問入邊間幼稚園好D?

多謝提點
作者: wensi    時間: 10-4-20 11:11

原帖由 JOJA 於 10-4-19 17:35 發表
HappyEE & WENSI

謝謝你們的分享

我本想自行入HY(白入的)
抽奬, 首志願抽HY
因HY上中學會易好多

而ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?

因亞女現讀培道幼稚園
基本上培小收硬佢
諗住有一間打下底
會好D
就博 ...

ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?.................我知有人唔中, lee 個世界無必然.
作者: wensi    時間: 10-4-20 11:14

原帖由 cattylui 於 10-4-19 18:54 發表

我都係34網小學

囡囡今年讀K1,St. Cat及德望都收左佢,如果我想佢第時駁番津校,請問入邊間幼稚園好D?

多謝提點 ...

派津校
1st round 計分
2nd round 計地址
3rd round 叩門

1st & 2nd round 同讀邊間幼稚園無關係. 但上小學易上手d 就真.lee 兩間出名深.

作者: Edvychan    時間: 10-4-20 11:36

Lee度好似好多都係囡囡,有無囝囝可以分享吓會點部署呀?

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都無咁多學校,應該點排好呢?
作者: KimB    時間: 10-4-20 17:20

大抽獎--可以揀陳瑞祺、馬頭涌、農圃道
私校同直資, 其實同你住邊度係無關係, 最緊要係睇你小朋友性格, 以及你是否認同學校教學理念, 或者經濟條件等等因素。
p.s. 我個都係囝, 我現階段都係睇直資和私校為主

原帖由 Edvychan 於 10-4-20 11:36 發表

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都 ...

作者: wensi    時間: 10-4-20 17:29

原帖由 Edvychan 於 10-4-20 11:36 發表

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都 ...

直資收左你, 而你又讀無得大抽獎.

陳瑞祺,馬頭涌官小, 農圃道官小, 恊恩, ST ROSE. 5大熱放頭5志願, 放第2位ge 都唔會入到. 好易派去另一區.

次熱兩間獻主會放第2位都有機會入.
作者: amypekkle    時間: 10-4-20 17:48

原帖由 cattylui 於 10-4-19 18:54 發表

我都係34網小學

多謝提點 ...

個人意見, 如果將來津校派位唔理想, 你都打算俾囡囡讀德望(我唔清楚德望小學的學費, 不過不算平), 我會選德望幼稚園, 咁樣會有間私校"打底".

但如果覺得德望小學學費貴, 一定唔會俾囡囡在那兒讀小學的話, 我會揀St. Cat, 始終兩間幼稚園比較, St. Cat多一點"往績". 德望雖是"舊校"重開, 但老師班底相信都是新的吧?!

希望你能早日作決定吧! 兩間都是多人爭/等的學校. st. cat. 3/5會過雜費支票了.
作者: eggmama    時間: 10-4-21 04:36

just want to share what I think and did.
My girl got GH K1 offer too, but I've sent letter to give up as she would study HY K1 in Sept.

Then, we are planning to move to 34 net in these months, near HY and can join lucky draw 3 years later.

I also have 1 more young bb boy (14 months), GH is a burden for us and I love HY 校風好.

For DSS/private, I may try KTS, DGJS, SPCP, SPC, GH. You may think why I still try GH p.1 and other 'high-fee' schools? First, for back-up, second, treat as rehersal for my son - see what do schools ask for kids.

If GH kinder allows lucky draw (not sure), should try.

我都係34網小學

多謝提點 ...

作者: yingmum    時間: 10-4-21 20:37

HY與 ST ROSE相比,成績是否HY高好多呢?
因好似大部份以HY為首選呢?
作者: Edvychan    時間: 10-4-21 23:57

thanks KimB & wensi,

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺果d,到k2下學期,我先識去擔心佢出去考私校唔夠人fight,因為好多朋友仔都係出面補數,又谷普通話,又參加d什麼公開試咁,我先知驚。

而家真係好擔心,萬一派位唔理想,私校,直資又無著落,咁真係唔知點算,你地d小朋友有無參加d什麼面試預備班呀?有mud好介紹,同埋你地d小朋友閱讀能力如下,可以自己睇圖書,而無需大人解釋嗎?仲有幾個月,真係唔知點同佢安排好,真係想請教吓大家,唔該。

原帖由 KimB 於 10-4-20 17:20 發表
大抽獎--可以揀陳瑞祺、馬頭涌、農圃道
私校同直資, 其實同你住邊度係無關係, 最緊要係睇你小朋友性格, 以及你是否認同學校教學理念, 或者經濟條件等等因素。
p.s. 我個都係囝, 我現階段都係睇直資和私校為主

...

作者: KimB    時間: 10-4-22 11:59

hi, edvychan,

本來我都有計劃俾阿囝讀面試班, 但bk好多媽咪都話冇用, 所以我e+打算俾佢暑假學一些可以多d present自己既course, 等佢冇咁怕羞。至於興趣班, 阿囝一直有學普通話及phonics, 冇話特別谷佢, 只不過想佢language好d。

原帖由 Edvychan 於 10-4-21 23:57 發表

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺 ...

作者: wensi    時間: 10-4-22 12:02

原帖由 Edvychan 於 10-4-21 23:57 發表

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺 ...

如果你咁你2nd round 一定要play safe.  

第一志願 CSK  兩間官小
第二,三志願 兩間獻主會..........lee 兩年派英中都唔差過CSK.

入到獻主會有個底, 3 round 叩門無人收都唔洗驚.

其他志願亂填都得. 好多俾你又唔多想讀.
作者: Edvychan    時間: 10-4-22 23:34

wensi & KimB,多謝你地兩位回覆,

唉,我係上學期都真係完全未去諗個囝選校o既問題,而家好似突然刹到埋身咁,真係好傍惶,臨急抱佛腳,希望盡吓努力幫吓佢,我覺得真係好大壓力呀。

原帖由 wensi 於 10-4-22 12:02 發表

如果你咁你2nd round 一定要play safe.  

第一志願 CSK  兩間官小
第二,三志願 兩間獻主會..........lee 兩年派英中都唔差過CSK.

入到獻主會有個底, 3 round 叩門無人收都唔洗驚.

其他志願亂填都得. 好多俾你又 ...

作者: JOJA    時間: 10-4-23 12:38

edvychan

就算上左小學
都一樣大壓力
放鬆d
會好d架

原帖由 Edvychan 於 10-4-22 23:34 發表
wensi & KimB,多謝你地兩位回覆,

唉,我係上學期都真係完全未去諗個囝選校o既問題,而家好似突然刹到埋身咁,真係好傍惶,臨急抱佛腳,希望盡吓努力幫吓佢,我覺得真係好大壓力呀。

...

作者: Edvychan    時間: 10-4-23 23:17

Hi JOJA,

我都知道,希望真係可以放鬆,d排日日都諗住d樣嘢,不過都無特別比壓力個囝,始終想佢開心讀書係最重要o既

原帖由 JOJA 於 10-4-23 12:38 發表
edvychan

就算上左小學
都一樣大壓力
放鬆d
會好d架

作者: wensi    時間: 10-4-24 01:00

原帖由 Edvychan 於 10-4-23 23:17 發表
Hi JOJA,

我都知道,希望真係可以放鬆,d排日日都諗住d樣嘢,不過都無特別比壓力個囝,始終想佢開心讀書係最重要o既

你係怕ge 去考培道, 學費唔太貴, 老師幾好, 放學可以留校做功課到5:45pm 不另收費, 有老師睇唔俾玩. 但要自己接. 派位都唔差, 升中網ok.
作者: wongkaka    時間: 10-4-24 06:59

我個女都係今年要諗小學, 我問左好多街坊, 個個都係第一ROUND博以下呢D學校其中一間

男女 : 陳瑞祺 / 馬頭涌 / 農圃道
女 : HY / ST ROSE
作者: sharon2005    時間: 10-4-24 23:14

原帖由 wongkaka 於 10-4-24 06:59 發表
我個女都係今年要諗小學, 我問左好多街坊, 個個都係第一ROUND博以下呢D學校其中一間

男女 : 陳瑞祺 / 馬頭涌 / 農圃道
女 : HY / ST ROSE

其實,34網女仔是有多d選擇,我的是囝囝,我暫時的心水是馬頭涌 ,因參觀過這間學校,雖然不是千禧校舍,但入面設施卻很齊全!現在睇緊d直資及私校,同埋會參加d簡介會,最後會揀5-6間比阿仔試考下,大家有無留呢區直資:保良局林文燦?我bk mom對呢間d評價幾好wor!
作者: Edvychan    時間: 10-4-26 00:08

Hi sharon2005,

我果個都係囝,你可唔可分享吓會揀邊幾間直資或私校比你囝囝試吓呀,我都係唔知邊間好,心目中想試禮賢,宣道,九龍塘小學等...其他就仲諗緊,你有無mud嘢心水呀?

hi wensi,

你講果間培僑,我都有諗過,不過會想試咗上面果幾間先.

原帖由 sharon2005 於 10-4-24 23:14 發表

其實,34網女仔是有多d選擇,我的是囝囝,我暫時的心水是馬頭涌 ,因參觀過這間學校,雖然不是千禧校舍,但入面設施卻很齊全!現在睇緊d直資及私校,同埋會參加d簡介會,最後會揀5-6間比阿仔試考下,大家有無留呢區直資:保良 ...

作者: wensi    時間: 10-4-26 10:27

原帖由 Edvychan 於 10-4-26 00:08 發表
Hi sharon2005,

我果個都係囝,你可唔可分享吓會揀邊幾間直資或私校比你囝囝試吓呀,我都係唔知邊間好,心目中想試禮賢,宣道,九龍塘小學等...其他就仲諗緊,你有無mud嘢心水呀?

hi wensi,

你講果間培僑,我都有諗過,不 ...

我講個間係培道小學, 係私小收左你都可以大抽獎.
好多直資同私小 由7月打後開始就考人, 有D 係1st round 前就知道收唔收.

試咗上面果幾間先.............sorry!唔係好明? 直資同私小好多時都係同一時間inview.

作者: YY-pig    時間: 10-4-26 10:30

唔知大家有冇聽講過, 陳瑞琪中學好似轉了中文中學, 雖然遲些的教育程度是沒有中中及英中的分別, 但此中覺得, 會否是它們的水準下降了呢!
作者: wensi    時間: 10-4-26 10:38

原帖由 YY-pig 於 10-4-26 10:30 發表
唔知大家有冇聽講過, 陳瑞琪中學好似轉了中文中學, 雖然遲些的教育程度是沒有中中及英中的分別, 但此中覺得, 會否是它們的水準下降了呢!

陳瑞琪中學 都認左有一班要轉中文班, 唔係全部轉中文.

而家d 資料好亂政府又唔post 出黎俾家長知.  要自己打去學校問. 有d 學校為保英中直頭cut 班.
作者: KimB    時間: 10-4-26 11:29

hi, sharon 2005,
我都有留意林文燦呢間學校, 普遍既comment都幾好, 不過佢地既校舍比較細, 小朋友既活動空間較其他千禧校舍相比, 就會較遜色, 另外, 到高年級應該要轉去另一校舍, 所以都有點心大心細。

原帖由 sharon2005 於 10-4-24 23:14 發表

其實,34網女仔是有多d選擇,我的是囝囝,我暫時的心水是馬頭涌 ,因參觀過這間學校,雖然不是千禧校舍,但入面設施卻很齊全!現在睇緊d直資及私校,同埋會參加d簡介會,最後會揀5-6間比阿仔試考下,大家有無留呢區直資:保良 ...

作者: sharon2005    時間: 10-4-26 13:46

原帖由 KimB 於 10-4-26 11:29 發表
hi, sharon 2005,
我都有留意林文燦呢間學校, 普遍既comment都幾好, 不過佢地既校舍比較細, 小朋友既活動空間較其他千禧校舍相比, 就會較遜色, 另外, 到高年級應該要轉去另一校舍, 所以都有點心大心細。

...

KimB,

想法與你完全相同,與優才的情況類同,要分高低年班上堂,但據聞林文燦現在仍可在同一學校上堂,要到2-3年,班數增加後,便要分開校舍。

Edvychan,

我暫時的直資和私校心水有:
直: 英華,陳守仁,優才,林文燦,培僑(另會試一試DBSPD & St.Paul CoEdu)
私: 聖芳濟,宣小,九龍塘小學

但要待聽埋簡介會和參觀校舍後才再篩選
作者: tungtung_mama    時間: 10-4-26 22:16

有冇人知窩打老道8號是否34校網?
作者: Edvychan    時間: 10-4-26 23:06

Hi wensi,

sorry,你講果間係培道,睇錯咗添...

原帖由 wensi 於 10-4-26 10:27 發表

我講個間係培道小學, 係私小收左你都可以大抽獎.
好多直資同私小 由7月打後開始就考人, 有D 係1st round 前就知道收唔收.

試咗上面果幾間先.............sorry!唔係好明? 直資同私小好多時都係同一時間inview. ...

作者: wensi    時間: 10-4-27 10:43

原帖由 Edvychan 於 10-4-26 23:06 發表
Hi wensi,

sorry,你講果間係培道,睇錯咗添...

唔洗sorry! 我係過來人, 我都緊張過.
作者: fannyyug    時間: 10-5-12 16:57

hi! 我果個都係囡囡黎. 我地又係住係34區.
好快又選小學, 宜家係35區黃埔讀幼稚園.
都會諗35區. 會選基督教或其他.
都未知選邊間好. 想問大家黃埔宣道好嗎.?
作者: winchoy16888    時間: 10-5-12 18:02

請問第一輪填幾多間學校 第2輪又幾多間 唔該因我都住34區都想清晰d
作者: wensi    時間: 10-5-13 10:18

原帖由 winchoy16888 於 10-5-12 18:02 發表
請問第一輪填幾多間學校 第2輪又幾多間 唔該因我都住34區都想清晰d

1st round 入一間你想去ge 學校.

2nd round
甲部可以填三間5同區
乙部可以填你住個區所有學校
作者: katrinafu    時間: 10-5-26 02:33

我囡囡都是2011升小學, 而我住紅磡區, 是35區校網,  有些問題是不明白的, 請大定幫幫忙...

請問直資學校可自行先投考嗎 ? 不是要等9月第一輪選校時申請嗎?

另外, 見到好多媽媽選"馬頭涌官小" , 但上教署網是有兩間"馬頭涌官小" , 一間在九龍城, 另一間在紅磡灣 , 請問是否"紅磡灣"那間較好及校信較新呢?
作者: KimB    時間: 10-5-26 10:03

九龍城嗰間係屬於34網, 紅磡灣係屬於35網。如果講校舍, 應該係紅磡灣較新。

一般直資都在8-9月間開始接受報名, 可自行去投考的。而你所講既第一輪選校, 係政府資助學校, 係計分, 唔洗考試。

原帖由 katrinafu 於 10-5-26 02:33 發表
我囡囡都是2011升小學, 而我住紅磡區, 是35區校網,  有些問題是不明白的, 請大定幫幫忙...

請問直資學校可自行先投考嗎 ? 不是要等9月第一輪選校時申請嗎?

另外, 見到好多媽媽選"馬頭涌官小" , 但上教署網是有兩 ...

作者: KimB    時間: 10-6-8 15:52

各位34網既媽咪, 今年k3已放榜, 聽到好壞消息都有, 大家有冇改變選校策略呢?
作者: hugub    時間: 10-6-8 16:27

原帖由 KimB 於 10-6-8 15:52 發表
各位34網既媽咪, 今年k3已放榜, 聽到好壞消息都有, 大家有冇改變選校策略呢?

我囡囡都係明年上小一

1st round我得適齡10分-冇行
2nd round 决定博一博協恩
甲一 - 協恩
Z一 - 協恩, 其它唔填

我决定去盡d, 第2志願唔填la反正唔會讀其它,抽唔到就讀私校
作者: ac321    時間: 10-6-8 16:29

I haven't decided my 選校策略 yet!
I live in net 95, but want to send my kids to study in net 34.

原帖由 KimB 於 10-6-8 15:52 發表

作者: KimB    時間: 10-6-8 16:43

咁你係諗住甲部填net 34, 乙部填net 95, or 你會為左個小朋友, 搬去net 34區居住?

原帖由 ac321 於 10-6-8 16:29 發表
I haven't decided my 選校策略 yet!
I live in net 95, but want to send my kids to study in net 34.

作者: ac321    時間: 10-6-8 16:53

I won't live in net 34 again.....
I lived in net 34 when I was young. I study in net 34 for my primary, secondary school and uni.
However, I like the living environment of TKO, with newer flats, paths for bicycle, central parks, shopping centers, wet markets, MTR, fresh air and so on ........
I haven't think too much about 甲部填net 34, 乙部填net 95 ..........
May be  甲部填net 34, 乙部填 nothing.

原帖由 KimB 於 10-6-8 16:43 發表
咁你係諗住甲部填net 34, 乙部填net 95, or 你會為左個小朋友, 搬去net 34區居住?

作者: KimB    時間: 10-6-8 17:09

Oh, ic.
但如果乙部一個都唔填, 會唔會好危險呀? 除非有私校backup喇

原帖由 ac321 於 10-6-8 16:53 發表
I won't live in net 34 again.....
I lived in net 34 when I was young. I study in net 34 for my primary, secondary school and uni.
However, I like the living environment of TKO, with newer flats, paths ...

作者: ac321    時間: 10-6-8 17:15

That's why I say I haven't think too much about that.
It is becaue I am considering should I send my kids to my mother schools in round 1. It is because my son can get extra points.
However, I may let my son try 私校 at the same time. Only consider 陳守仁 ($). However, my daughter will be another problem 1 years later if my son study in 私校.

原帖由 KimB 於 10-6-8 17:09 發表
Oh, ic.
但如果乙部一個都唔填, 會唔會好危險呀? 除非有私校backup喇

作者: KimB    時間: 10-6-9 10:30

如果有extra points又唔同, 因為機會會大d。我阿囝得基本15分, 所以會試吓考幾間私校or直資, 希望有offer,因為對大抽獎信心唔大。

btw, 你諗住幫個小朋友報net34邊間學校?

原帖由 ac321 於 10-6-8 17:15 發表
That's why I say I haven't think too much about that.
It is becaue I am considering should I send my kids to my mother schools in round 1. It is because my son can get extra points.
However, I may le ...

作者: ac321    時間: 10-6-9 14:23

considering the following 3 schools
陳瑞琪,獻主會 or new獻主會.

原帖由 KimB 於 10-6-9 10:30 發表
如果有extra points又唔同, 因為機會會大d。我阿囝得基本15分, 所以會試吓考幾間私校or直資, 希望有offer,因為對大抽獎信心唔大。

...

作者: ac321    時間: 10-6-9 14:35

As we are the old students, my son can get extra points. Those are not the best schools in net 34. However, they can get a 'big' chance to study in english secondary school if they study in one of those 3 primary schools in net 34.
However, I would also considering 直資 (not expensive). do you have any suggestion for 直資?

原帖由 KimB 於 10-6-9 10:30 發表

...

作者: wongkaka    時間: 10-6-10 01:42

我反而聽到我好多朋友的派得唔錯
我個女都係2011-12, 好緊張 !! 1ST玩 計分  2ND講LUCK而已, 所以大多數D媽咪想仔女入名校或想到時要叩門的話成功, 都會將心儀的學校務必填第一

所以女仔會博HY, 男的CSK, 男女就馬官
依家都好煩又想佢地入名校, 但又要講彩數......唉......但都要一博, 因為入到好的學校, 會影響到中學大學......好多好多.....
作者: KimB    時間: 10-6-10 10:25

我初時都一心諗陳瑞祺, 但聽講e+好似冇以前咁好, 所以都心大心細。至於兩間獻主會我都會揀, 但唔會擺第一志願。

原帖由 ac321 於 10-6-9 14:23 發表
considering the following 3 schools
陳瑞琪,獻主會 or new獻主會.

作者: ac321    時間: 10-6-10 11:30

It is because we are grad. students from them.
However, I may not choice 陳瑞祺 (as 陳瑞祺secondary school is for M, I have a daughter follow up my son) .............
agree:  但聽講e+好似冇以前咁好
獻主會 are the same. I remember that 2x years befor, 獻主會 is a very top primary school. Almost 80-90% of it's student can study in band 1 secondary school (there are 5 bands at that moment). But....e+好似冇以前咁好
However, I like those secondary schools in net 34. Therefore, I will let my kids to study in net 34 !

原帖由 KimB 於 10-6-10 10:25 發表
我初時都一心諗陳瑞祺, 但聽講e+好似冇以前咁好, 所以都心大心細。至於兩間獻主會我都會揀, 但唔會擺第一志願。

作者: ac321    時間: 10-6-10 11:31

Then, which school is your 第一志願 in net 34?

原帖由 KimB 於 10-6-10 10:25 發表

作者: KimB    時間: 10-6-10 12:16

我想揀either 陳瑞祺 or 馬頭涌
直資就考陳守仁, 九龍塘宣道, 英華

原帖由 ac321 於 10-6-10 11:31 發表
Then, which school is your 第一志願 in net 34?

作者: csk家長jj    時間: 10-6-10 12:21

原帖由 KimB 於 10-6-10 12:16 發表

試埋九龍塘小學丫 !我朋友女兒讀緊小二
作者: ac321    時間: 10-6-10 12:38

However, I heard that 陳守仁 about 50% band 1, 20% band 2 and 30% band 3.....
If that correct? Any one can tell me?

原帖由 KimB 於 10-6-10 12:16 發表

作者: KimB    時間: 10-6-10 12:53

如果要確保小朋友入讀band 1 & 2既中學, 你最好俾佢係九龍塘宣小, 我考陳守仁既原因係我喜歡學校既english environment, 加上活動教學模式, 唔係填鴨式, 因為我了解自己阿囝, 佢係會頂唔順日日最少6-7樣功課。所以我冇諗住考聖方濟各, 雖然佢係一間好好既學校, 升中派位又好, 但我知阿囝一定會讀得好辛苦。

我個人認為揀學校,除左校風, 升中, 成績.....之外,都要顧及小朋友既性格是否適合。

原帖由 ac321 於 10-6-10 12:38 發表
However, I heard that 陳守仁 about 50% band 1, 20% band 2 and 30% band 3.....
If that correct? Any one can tell me?

作者: ac321    時間: 10-6-10 16:08

What I care most is: 校風
It is because I can teach my kids by myself, one to one. However, I can't control what he will learn from his classmates in school.
P.S. My son is ok for 填鴨式 education. I think he is ok under high workload. I think he can finish within 1 hour for 最少6-7樣功課 everyday in primary school. It is because he use only about 10-15 mins to finish his writing in K2 (2 樣功課, each 1 page) now.  

原帖由 KimB 於 10-6-10 12:53 發表
如果要確保小朋友入讀band 1 & 2既中學, 你最好俾佢係九龍塘宣小, 我考陳守仁既原因係我喜歡學校既english environment, 加上活動教學模式, 唔係填鴨式, 因為我了解自己阿囝, 佢係會頂唔順日日最少6-7樣功課。所以我冇諗住考聖方濟各, 雖然佢係一間好好既學校, 升中派位又好, 但我知阿囝一定會讀得好辛苦。

我個人認為揀學校,除左校風, 升中, 成績.....之外,都要顧及小朋友既性格是否適合。

作者: ac321    時間: 10-6-10 16:28

Tell the truth, I think 填鴨式教學 may be 'good' for my son.

I let him study in 填鴨式 kindergarten in K1. And the teacher said that he like 'talking' so much.
Then, I send him to another kindergarten in K2 (now). It is 活動教學模式 + small class. However, his teacher says he is not so active. He always sits down and waits for teacher's 'order'.

原帖由 KimB 於 10-6-10 12:53 發表
如果要確保小朋友入讀band 1 & 2既中學, 你最好俾佢係九龍塘宣小, 我考陳守仁既原因係我喜歡學校既english environment, 加上活動教學模式, 唔係填鴨式, 因為我了解自己阿囝, 佢係會頂唔順日日最少6-7樣功課。所以我 ...

作者: alay    時間: 10-6-12 11:36     標題: 回覆 3# KimB 的文章

同大家分享下:我大仔今年小一... 第一輪...計分...唔中...因為只係同34網內..其他分唔冇..
所以第一輪失敗咗...意料中的事...
第二輪係統一派位...中咗第一志願(陳瑞褀)... 唔知大家會點填from呢.) 我請教過同事...(因為佢仔仔都係讀陳瑞其...中要係住上水喎...)..之前請教過佢點選擇...結果中咗...
其實只要大家撿好心議的學校就主攻果間...
仲有係唔好的某幾間唔好填入去...
心目中有10~13間小學名單就ok..
我都係填咗12間咗右
祝下年大家入到第一志願..
ps: 5年後到細仔小一...到時再煩...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5