教育王國

標題: 無 國 界 義 工 暑 假 三 日 兩 夜 成 長 營 [打印本頁]

作者: rosenok    時間: 10-4-15 10:17     標題: 無 國 界 義 工 暑 假 三 日 兩 夜 成 長 營

請問有無人去過?

想比"大頭蝦"7YRS GIRL參加
作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-15 16:17

我都見到小童群益會有D camp好吸引, 仲係前前後後有埋其他training, 唔係淨係個CAMP的
不過實在過唔到自己果關, 如果跟學校去, 跟童軍去, 無問題, 跟d完全唔識既人去, 帶隊果個又唔識, 一齊玩果d又唔識.......我女好外向我唔擔心, 我係擔心安全

原帖由 rosenok 於 10-4-15 10:17 AM 發表
請問有無人去過?

想比"大頭蝦"7YRS GIRL參加

作者: Christie23429    時間: 10-4-15 16:47     標題: 回覆 1# Charlotte_mom 的文章

作者: rosenok    時間: 10-4-15 23:31

詳情http://www.volunteer.org.hk/syp.htm
作者: ^曾小姐^    時間: 10-4-15 23:46

會唔會危險咗d呢?話晒都係女仔
作者: Obaby媽媽    時間: 10-4-16 13:45

作者: Lofty    時間: 10-4-16 18:36

我地有7,8個同學仔 (全女班) 去年(2升3年級)參加過這個成長營, 口碑不錯.
作者: 鳳梨    時間: 10-4-16 19:29

係啦, 攪得幾好, 今年會再去, 而且價錢好平, 無加價bor.

可以自己group 多d朋友仔一齊, 有伴小朋友就唔會怕陌生.

原帖由 Lofty 於 10-4-16 18:36 發表
我地有7,8個同學仔 (全女班) 去年(2升3年級)參加過這個成長營, 口碑不錯.

作者: Fion_Chan    時間: 10-4-18 00:20

我仔就參加ymca既camp,日營宿營都有去過,K3升小一個年第一次參加宿營(3day2night),但阿仔非常想家又唔慣,(佢當時仲要我每晚半夜叫醒去一次wee wee,去camp我交帶左這任務比導師,結果阿仔每晚去完wee wee,間房其他哥哥個個zzz鼻鼾聲攪到佢訓唔番)。之後一年佢要有相熟同學仔陪至肯去。因為我地係ymca活動常客,所以阿仔都熟哂D導師,我又好放心喎。
作者: Gar    時間: 10-4-19 00:03

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-15 16:17 發表
我都見到小童群益會有D camp好吸引, 仲係前前後後有埋其他training, 唔係淨係個CAMP的
不過實在過唔到自己果關, 如果跟學校去, 跟童軍去, 無問題, 跟d完全唔識既人去, 帶隊果個又唔識, 一齊玩果d又唔識.......我女好 ...

可唔可以比小童群益會 D 資料. 因為上網好似見唔到. 同埋如果有其他 training 點都好過淨係都個 camp, 起碼同 D 小朋友同導師熟絡左先去.
作者: daisy17772    時間: 10-4-19 01:22

My girl is still 5.5 until this summer, which camp would be suitable for her age? YMCA or the volunteer?  She is pretty active and talkative, but I would like her to try something new on her own without us, but worry about her tolerance.  
daisy17772
作者: Fion_Chan    時間: 10-4-19 13:40

原帖由 daisy17772 於 10-4-19 01:22 發表
My girl is still 5.5 until this summer, which camp would be suitable for her age? YMCA or the volunteer?  She is pretty active and talkative, but I would like her to try something new on her own witho ...

其實你可以睇下個camp既內容,有D主要是玩球類活動,有D是歷奇,有D是有水上活動,按你小朋友喜歡類型決定。年齡方面,最好跟人地機構建議既range,如果差小小,可以打電話問下,自己孩子既情況是否適合個camp,又可以多D了解camp既流程和注意事項,預先和孩子講,等佢到時可以容易D投入。
作者: 2sonsmum    時間: 10-4-19 15:59

作者: C-Lai    時間: 10-4-19 22:18

原帖由 Lofty 於 10-4-16 18:36 發表

係未舊年去長洲個 CAMP ??  我FRIEND 個女有去一日咁多, 原因係第二日朝早有人發燒, (當時流行豬流感), 所以全團即時解散....
作者: awah112    時間: 10-4-20 09:40

作者: feliciak    時間: 10-4-20 13:18

想問小童群益會D暑期班同循道衛理暑期班,邊間攪得好D呢?我小朋友只參加過循道D班,想比較吓才幫佢地報暑期班,唔該。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-15 16:17 發表
不過實在過唔到自己果關, 如果跟學校去, 跟童軍去, 無問題, 跟d完全唔識既人去, 帶隊果個又唔識, 一齊玩果d又唔識.......我女好 ...

作者: ivory0915    時間: 10-4-22 22:09

小童d人好雜, 我小朋友前年暑假參加過幾次, 係d參觀、溜冰、日營....

約4、5次, 有一半outing係有小朋友受傷番黎, 我都見過2次, 話就話有人睇住, 但好唔掂 ~
作者: feliciak    時間: 10-4-24 11:35

係呀!等我仲入咗紙抽韱tim,唔知係佢中心上堂果D班會唔會好D呢?

原帖由 ivory0915 於 10-4-22 22:09 發表
小童d人好雜, 我小朋友前年暑假參加過幾次, 係d參觀、溜冰、日營....

約4、5次, 有一半outing係有小朋友受傷番黎, 我都見過2次, 話就話有人睇住, 但好唔掂 ~ ...

作者: ivory0915    時間: 10-4-25 14:02

原帖由 feliciak 於 10-4-24 11:35 發表
係呀!等我仲入咗紙抽韱tim,唔知係佢中心上堂果D班會唔會好D呢?

我朋友個小朋友去美孚個中心, 就話okay啲, 妳如果有時間, 去妳報嗰個centre睇下咩小朋友多, 如果嗰個centre有兼做托管, 會雜好多 ~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5