教育王國

標題: 官塘區- band 1 男生選校 [打印本頁]

作者: DesmondMa    時間: 10-4-25 21:34     標題: 官塘區- band 1 男生選校

各位,

官塘區- band 1 男生選校, 第三選擇選呂郭碧鳳還是蒙民偉較好?

有冇人知這兩間學校校風? 請各位媽咪幫忙給些意見!
作者: elbar    時間: 10-4-25 22:20

原帖由 DesmondMa 於 10-4-25 21:34 發表
各位,

官塘區- band 1 男生選校, 第三選擇選呂郭碧鳳還是蒙民偉較好?

Compare HKCEE Results

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

Mong Man Wai

2.48

50.3%

Lui Kwok Pat Fong

2.00

46.1%

作者: ccspy    時間: 10-4-25 23:35

原帖由 DesmondMa 於 10-4-25 21:34 發表
各位,

Band 1 生可以搏d勁d先la!
作者: sasa88    時間: 10-4-26 09:56

小兒都係觀塘區band 1生,全港banding亦屬band 1中(學校告知的) 但學校話觀塘區band 1英中位少,所以要我們只可選一間band 1英中做乙部首志願,第二志願就已經要我地揀蒙民偉 。我真係揀吾落囉,咁辛苦同個仔一直hold住band 1成績,點解只可揀一間band 1 英中???就算搏都係我地家長自己既意願吖!講真若果要我揀蒙民偉做第二志願,就算抽中左..我和阿仔都話一定去第二間叩門,吾係話呢間學校吾好,但我地跟本都無諗過讀這間學校 。其實講到底學校都係想保住升中首三志願個百分比啫!!!!
作者: DesmondMa    時間: 10-4-26 13:41

原帖由 sasa88 於 10-4-26 09:56 發表
小兒都係觀塘區band 1生,全港banding亦屬band 1中(學校告知的) 但學校話觀塘區band 1英中位少,所以要我們只可選一間band 1英中做乙部首志願,第二志願就已經要我地揀蒙民偉 。我真係揀吾落囉,咁辛苦同個仔一直ho ...

我仔間小學都一樣, 但他們沒有阻止我選聖言同官瑪為第一及第二志願. 其實, 都很擔心運氣不好頭兩位唔中, 入呂郭可能會大, 自己亦不清楚這間中學的校風如何...
作者: ccspy    時間: 10-4-26 16:54

原帖由 DesmondMa 於 10-4-26 13:41 發表

我仔間小學都一樣, 但他們沒有阻止我選聖言同官瑪為第一及第二志願. 其實, 都很擔心運氣不好頭兩位唔中, 入呂郭可能會大, 自己亦不清楚這間中學的校風如何...mouth:" /> ...

其實係甲部大抽獎揀d東區Band 1學校摶下,乙部先至選返觀堂區穩陣d
作者: 懶羊羊    時間: 10-4-26 19:05

各位:

小兒現讀初小,但已很擔心將來升中的問題.

我只聽聞觀塘區的band 1英中位比較小.請問小成點?是否band 1生都不一定派到band 1英中?Band 1生分派到band 1英中%是多少?

如果轉校網(用屋企地址),係唔係轉大部份九龍區/沙田區都會跌band?

升小時已煩左一大餐,真係怕怕

原帖由 ccspy 於 26/4/2010 04:54 PM 發表

其實係甲部大抽獎揀d東區Band 1學校摶下,乙部先至選返觀堂區穩陣d。

作者: sasa88    時間: 10-4-27 11:34

今年觀塘區考生有4902人,假設1/3係band 1生,即1634人。但band 1英中學位只有605個,連埋band 1 中中位319個總數都係得946個band 1位。

所以我而家終於明白點解有d家長千方百計都要搬去九龍城網住,由小學開始入讀九龍城網既學校,因為九龍城區真係好正。

今年九龍城區有4800個考生,假設1/3係band 1生,即1600人。但係band 1英中就有1515位(連埋直屬/附屬學位)再加埋band 1 中中68個位,即九龍城區band 1學位有1583個。
足足多我地觀塘網637個band1位,而英中band1位更加係我地既一倍有多呀!!!!!!但佢地考生人數就少我地102人添。

所以假如妳真係打算轉校網就要早d喇,入讀九龍城區小學真係吾洗擔心咁多,到升中時選擇都多好多。
作者: lcy1998430    時間: 10-4-27 13:06

蒙民偉都係BAND 1 英中黎架喎!

原帖由 sasa88 於 10-4-26 09:56 發表
小兒都係觀塘區band 1生,全港banding亦屬band 1中(學校告知的) 但學校話觀塘區band 1英中位少,所以要我們只可選一間band 1英中做乙部首志願,第二志願就已經要我地揀蒙民偉 。我真係揀吾落囉,咁辛苦同個仔一直ho ...

作者: kat2006    時間: 10-4-27 13:53

我都係好煩惱都係官塘區, 呀女全級考第8, 老師話我地太進取(頭6位揀 band1)都係叫我地頭一兩間揀band 1其他全部要揀 band 2, 我真係唔明點解要咁揀, 如果真係比我派到第三志願 band 2 我都唔想啦未一樣要叩門, 麻煩大家媽咪比d意見呀
作者: 懶羊羊    時間: 10-4-27 16:12

多謝您回答得口甘詳細.

我住在九龍城網的.所以將來囝囝升中可以轉用九龍城網.

我囝囝好喜歡現讀的小學,但升中問題一直好困擾我.如果想囝囝將來升九龍城網的英中,應如何部署:

1.到升中才轉用九龍城網,但聽聞最好不要轉網,因為轉網後,其他區學校無法查到原本囝囝果區的小學banding. 請問如果轉用九龍城網banding係唔係一定會下降.風險大唔大.
2. 是否早一點轉校入讀九龍城小學比較保險.

唔好意思口甘多問題

原帖由 sasa88 於 27/4/2010 11:34 AM 發表
今年觀塘區考生有4902人,假設1/3係band 1生,即1634人。但band 1英中學位只有605個,連埋band 1 中中位319個總數都係得946個band 1位。

所以我而家終於明白點解有d家長千方百計都要搬去九龍城網住,由小學開始 ...

作者: sasa88    時間: 10-4-27 17:09     標題: 回覆 9# lcy1998430 的文章

無錯!蒙文偉在微調方案下今年升左呢,2010年9月份將開設5班英文班,但個人並吾覺得佢係英中,因為他們之前都是中中,今年先開始全英教授,但教成點呢?未知。學校既教師、配套是否真的能夠立刻做得到傳統英中既效果呢?未知。對一間由中中轉英中既學校黎講,太新了!我吾希望小兒成為白老鼠,所以我吾會考慮。
作者: sasa88    時間: 10-4-27 17:23     標題: 回覆 11# 懶羊羊 的文章

既然妳家住九龍城網,就更好啦!當然越早同小朋友轉越好,臨升中先轉跌band既機會好大。若果5 or 6年級先轉,吾好話跌band啦,那個時候開始呈分試,個個小朋友都搏命,這個時候轉校小朋友都好難適應。早d轉小朋友可以令小朋友容易跟番個進度而且都容易適應d,個人覺得最好3年班或之前要轉了,越細個轉越容易適應,給他早d熟習新環境交多d朋友仔,到5,6年班咩都適應晒啦!
作者: sasa88    時間: 10-4-27 17:36

都係果句啦!學校驚家長太進取,到時跌左出首三志願,咁就會影響倒學校升中既比率吖嘛 但係在家長既角度黎講,第三志願已經要放band 2 咁真係好難囉!咩叫“志願”???根本都吾係家長既志願,係學校既志願就真:;pppp: 妳都好吖可以放一兩間band 1,我個仔間學校只係準我地揀一間band 1既英中 ,第二志願就要揀band 1中中,喇!!!!!!我都煩緊!!!!

原帖由 kat2006 於 27-4-2010 13:53 發表
我都係好煩惱都係官塘區, 呀女全級考第8, 老師話我地太進取(頭6位揀 band1)都係叫我地頭一兩間揀band 1其他全部要揀 band 2, 我真係唔明點解要咁揀, 如果真係比我派到第三志願 band 2 我都唔想啦未一樣要叩門, 麻煩 ...

作者: 懶羊羊    時間: 10-4-27 18:23

Thanks for your advice.

原帖由 sasa88 於 27/4/2010 05:23 PM 發表
既然妳家住九龍城網,就更好啦!當然越早同小朋友轉越好,臨升中先轉跌band既機會好大。若果5 or 6年級先轉,吾好話跌band啦,那個時候開始呈分試,個個小朋友都搏命,這個時候轉校小朋友都好難適應。早d轉小朋友可以令小朋友容易 ...

作者: 芝麻街    時間: 10-4-27 18:55

原帖由 懶羊羊 於 10-4-27 18:23 發表
Thanks for your advice.

懶洋洋,

pls check pm.

芝麻街
作者: DesmondMa    時間: 10-4-28 09:01

原帖由 sasa88 於 10-4-27 17:36 發表
都係果句啦!學校驚家長太進取,到時跌左出首三志願,咁就會影響倒學校升中既比率吖嘛 但係在家長既角度黎講,第三志願已經要放band 2 咁真係好難囉!咩叫“志願”???根本都吾係家長既志願,係學校既志願就真:;pp ...

唉...真喺天下烏鴉一棣黑.

我個仔全級第三, 剛剛學校叫我們修改排位, 第一聖言, 第二就要蒙民偉, 第三呂郭. 第四景巔.....第六開始 Band 2... 真喺好失望....2,3,4 都喺今年升呢英中....讀書咁辛苦為了什麼?

另外, khmama 的意見叫我們 band 1 生先填 band 1 學校再填 band 2, 大家有什麼意見?
作者: sasa88    時間: 10-4-28 10:46

完全明白妳既心情 現在我每天anytime都在諗緊個排位,真係好煩!
跟自己意願學校又吾比,跟學校意願,就即係只搏一間學校,有時諗如果跟學校意思去排...就算派倒第二志願我都一定會去叩門的話,咁點解吾搏一搏自己心儀既學校呢???起碼搏吾倒要去叩門都心甘命抵吖!!!!!!大家同意嗎?

原帖由 DesmondMa 於 28-4-2010 09:01 發表

唉...真喺天下烏鴉一棣黑.

我個仔全級第三, 剛剛學校叫我們修改排位, 第一聖言, 第二就要蒙民偉, 第三呂郭. 第四景巔.....第六開始 Band 2... 真喺好失望....2,3,4 都喺今年升呢英中....讀書咁辛苦為了什麼?
:pi ...

作者: KWT    時間: 10-4-28 11:49

觀塘區

我不明白觀塘區資料顯示約有5100個學生,而這區可選擇中學學額有2818個,連同他區學額179個,總數是2997個,即5100-2997,還相差2103個,這2103個怎樣安置呢?

又發覺要填30間學校,將這區既可選擇學校所有band 1和band 2全填上,都不夠30個,所以一定要揀埋band 3學校.又一些他區可選擇學校很多都是只有2-4個學額,以5100個學生來說,比率太低,發覺純粹是給人錯覺,以為有很多學校選擇,做做樣板.

作者: 懶羊羊    時間: 10-4-28 18:17

芝麻街, please check pm.

原帖由 芝麻街 於 27/4/2010 06:55 PM 發表

懶洋洋,

pls check pm.

芝麻街

作者: kat2006    時間: 10-4-28 18:18

我都係咁話, 我將頭6位放 band 1頭至尾, 第7位及後放band 2 諗住博下,  但係老師話佢教咗咁多年都未見過咁博喎等同自殺   令都我而家都唔知點填好, 真係咁博唔過嗎 ~~~

原帖由 sasa88 於 10-4-28 10:46 發表
完全明白妳既心情 現在我每天anytime都在諗緊個排位,真係好煩!
跟自己意願學校又吾比,跟學校意願,就即係只搏一間學校,有時諗如果跟學校意思去排...就算派倒第二志願我都一定會去叩門的話,咁點解吾搏一搏自己 ...

作者: EW    時間: 10-4-28 20:11

我唔知有冇分析錯呢,全觀塘有大約4500人,Band 1生約有三分一即1500人,男女比例約如700+800(因唔知比例幾多),咁派位係派完Band 1 先派 Band 2,咁將頭1志願開始放 band 1頭至尾,後放band 2去到第10志願都起碼有1000個位,咁小朋友都起碼唔會去到第10志願後Band3學校,可以博下喎。
作者: sasa88    時間: 10-4-29 10:30

d老師一定咁講啦!佢未見過一定吾成功呀!

咁妳問吓個老師咁多年有無見過d學生就係依照學校咁講只揀1間band1,點知派左第二志願....band 2學校,之後d家長同學生都喊左出黎仲要即刻去叩門呢?? 妳又睇吓佢點答妳!

無錯如果跟學校意思咁揀,好大機會派倒首三志願。
但我同老公坐低再三商量過,假設跟學校既方式揀而派倒第二志願 我們都肯定吾會接受兼且必定會去叩門,與其係咁...我地寧願揀番自己心儀既學校放在頭三志願,第四就放一間最能接受既band2頭學校補底先,咁衰極都係去間band 2頭,但起碼我都無放棄首三志願既抽獎機會吖!
兼且我填果首三志願,到時都仲有機會叩門呢!因為我朋友提醒我,佢上年佢個女升中叩門時,有很多學校(10間有8間)都會問家長自行或乙部首三志願是否選擇這間學校,否則連form都不會派呢!所以如果依照學校咁揀,到時真係想返轉頭叩門...恐怕有d難度呢!

如其要擔驚受怕來保住學校升中派位首三志願既百分率,我不如保住我個仔既叩門機率! 所以我已經填好左張派位表交埋添!我同老師講:「呢個係我老公既決定!」

原帖由 kat2006 於 28-4-2010 18:18 發表
我都係咁話, 我將頭6位放 band 1頭至尾, 第7位及後放band 2 諗住博下,  但係老師話佢教咗咁多年都未見過咁博喎等同自殺   令都我而家都唔知點填好, 真係咁博唔過嗎 ~~~

...

作者: 游泳寶寶    時間: 10-4-29 13:33

我有小小唔明白呢個制度想clarify一下.

即係而家你驚你個小朋友派唔到好好既英中, 係咪? 但你個小朋友係Band 1的. 只係而家區中的英中唔夠咁多個Band 1學生分, 是嗎? 咁你就驚如果隨機number好後, 小朋友係Band 1尾, 會連最差既英中都入唔到, 所以要揀D 冇咁好既學校以防入唔到英中, 是嗎?

但如果你個小朋友真係Band 1尾, 輸到佢揀學校既時候, 無論佢將間學校放響邊個志願, 派入既機會係一樣架咩? 即係如果佢放間冇咁好既學校響最尾, 而有一個隨機number前過佢既又係揀果間, 不論放在任何位置, 佢都一定會先拿走那個位, 不是嗎? 隨機number 比你後的人, 不論他把那學校放在任何位置, 都會讓你先派入, 不是嗎?

即係話, 一個唔好彩, 個小朋友係Band 1尾, 佢揀左間Band 2學校, 呢個小朋友係入硬既. 如果連呢間Band 2學校都有Band 1 同學爭而佢呢D同學隨機number 較前, 就算你小朋友放呢個Band 2 學校響第一志願, 你都會係最尾派到既Band 1 生.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5