教育王國

標題: 細 B [打印本頁]

作者: lsftsang    時間: 10-5-5 17:00     標題: 細 B

其實細 B 而家報 N1 有冇學校可以 CONFIRM 到?我見我屋苑的幼兒園說要到十月入學校情況,有位才通知些細 B 見。而家有邊間可以 CONFIRM 到細 B 和仲可唔可以報?THX。THX。
作者: tantanmama    時間: 10-5-5 17:49

repeated..

作者: tantanmama    時間: 10-5-5 17:51

我個女係0812, 暫時有一間confirm收佢11年頭插班N1, 一間今個星期五知結果, 我估應該收. 另有兩間未in. 所以唔洗灰心, 仲有機會的.
作者: tococoa    時間: 10-5-5 21:48

may i know which school you apply?
原帖由 tantanmama 於 10-5-5 17:51 發表
我個女係0812, 暫時有一間confirm收佢11年頭插班N1, 一間今個星期五知結果, 我估應該收. 另有兩間未in. 所以唔洗灰心, 仲有機會的.

作者: godloveus    時間: 10-5-6 13:04

我亞囡0810b,Cannan, Think,學之園都confirm收佢!

其實我都報o左好多屋村學校,全部都未有消息,我估佢o地一般都會等亞b大d先聯絡我o地,所以應該唔使太擔心!
作者: 小克    時間: 10-5-6 13:13

作者: tantanmama    時間: 10-5-6 15:10

原帖由 tococoa 於 10-5-5 21:48 發表
may i know which school you apply?

坑口綠茵.
作者: lsftsang    時間: 10-5-6 15:25

原帖由 godloveus 於 10-5-6 13:04 發表
我亞囡0810b,Cannan, Think,學之園都confirm收佢!

其實我都報o左好多屋村學校,全部都未有消息,我估佢o地一般都會等亞b大d先聯絡我o地,所以應該唔使太擔心!

但我剛打電話去Cannan 和 Think 都話 FULL 晒冇得 WAITING ,點解他們可以咁早肯定?和我細 B 如要入它們的 N1 是否冇望?THX。
作者: brrbaby2007    時間: 10-5-6 15:31

原帖由 lsftsang 於 10-5-6 15:25 發表

但我剛打電話去Cannan 和 Think 都話 FULL 晒冇得 WAITING ,點解他們可以咁早肯定?和我細 B 如要入它們的 N1 是否冇望?THX。

Think, Cannan連細B都in完自然知有多少位剩
作者: ShinTeresa    時間: 10-5-6 16:48

我知加男同啟思都有細b 讀 so 5晒甘worry住 其實好多都仲1516 可能真係有位release番出黎ke 我fd個女讀麗港成加男都成8月先通知佢有位la
原帖由 brrbaby2007 於 10-5-6 15:31 發表

Think, Cannan連細B都in完自然知有多少位剩

作者: acpeanuts    時間: 10-5-6 17:00

你地知道啟思收細B, 請問係邊間啟思呀? 我啱啱打去九龍塘嗰間問,佢話細B直情係 in 都唔會 in 住, 要等到11月有位先至安排細B interview....

原帖由 ShinTeresa 於 10-5-6 16:48 發表
我知加男同啟思都有細b 讀 so 5晒甘worry住 其實好多都仲1516 可能真係有位release番出黎ke 我fd個女讀麗港成加男都成8月先通知佢有位la   

作者: babemom    時間: 10-5-6 17:57

我個細B本來呢個星期六去藍田啓思 interview,佢地上星期call我話收我個仔明年下學期插班(下午班),但剛和朋友傾開,都係想個仔做大B,所以會報明年九月讀n班,而明天會致電啓思取消星期六個interview.
作者: BforGirl    時間: 10-5-6 21:10

原帖由 babemom 於 10-5-6 17:57 發表
我個細B本來呢個星期六去藍田啓思 interview,佢地上星期call我話收我個仔明年下學期插班(下午班),但剛和朋友傾開,都係想個仔做大B,所以會報明年九月讀n班,而明天會致電啓思取消星期六個interview. ...

報明年九月讀n班 ....... n班是不是2歲班?
作者: tococoa    時間: 10-5-6 22:53

how come my bb cannon no interview yet, think just interview , HL havn't interview.. .. why you laready got the offer... i call and check with the school every week already?!  
原帖由 godloveus 於 10-5-6 13:04 發表

作者: fishballbaby    時間: 10-5-7 00:02

我囝囝係0809,KOWLOON TONG +BLUE和啟思都冇得IN,不過三月時黃埔+BLUE寄信嚟有得IN,不過,我冇去IN到。

原帖由 tococoa 於 10-5-6 22:53 發表
how come my bb cannon no interview yet, think just interview , HL havn't interview.. .. why you laready got the offer... i call and check with the school every week already?!    

作者: godloveus    時間: 10-5-7 21:33

我亞囡係0810b,你亞b係咪仲細d??

原帖由 tococoa 於 10-5-6 22:53 發表

作者: shirleylmx    時間: 10-5-8 00:48     標題: 回覆 12# godloveus 的文章

我仔仔是0810, 請問你們是否很早就報名了, 咁多學校收的?
我仔仔在3月時in了富榮花園的canan, 今天收到信說waiting list, 8月才有信通知是否收. 這樣說是否有機會呢?
另外我都很想知道而家有邊間可以 CONFIRM 到細 B 和仲可唔可以報? 吾該晒!
作者: godloveus    時間: 10-5-8 22:08

我唔係特別早報,咪d學校上年年尾接受報名嗰時報囉!你係咪miss咗個報名日期,所以遲咗報?

原帖由 shirleylmx 於 10-5-8 00:48 發表
我仔仔是0810, 請問你們是否很早就報名了, 咁多學校收的?
我仔仔在3月時in了富榮花園的canan, 今天收到信說waiting list, 8月才有信通知是否收. 這樣說是否有機會呢?
另外我都很想知道而家有邊間可以 CONFIRM 到細 ...

作者: shirleylmx    時間: 10-5-11 19:13

我是在10月才報名及當時只想到讓BB在屋企附近就讀, 所以只報了附近的3間學校, 奌知原來咁多小朋友, 有一間因為是細B, 連IN的機會都沒有. CANAN在Waiting list, 另一in了等5月尾才有結果, 不過睇來都凍過水了,  所以現在都未有著落.
作者: Joy33    時間: 10-5-11 20:30

作者: venus_mama08    時間: 10-5-11 23:40

my bb is 0809, will study in cannan on the coming oct.

today receive phone call from creative, ask us interview for pm class, but i rejected. so u can try try la
作者: shirleylmx    時間: 10-5-12 07:44

請問creative是哪間學校呢? 可否告之我他的聯絡資料嗎?
作者: shirleylmx    時間: 10-5-12 07:53

我記得creative是啟思幼稚園了, 吾該晒!
作者: NoelB    時間: 10-5-12 10:55

我仔仔係0809, 昨日都收到匯景啟思打嚟問我地去唔去interview, 佢話pm班有位, 但我已有offer了, 所以唔去喇....

雖然係細b, 但唔好灰心, 我仔仔都有幾間offer, 方方, 黃埔cannan, think麗港城, 學之園tko, 仲有一兩間村校tim, 我地最終決定學之園tko, 雖然遲開學, 但入到已經好開心了...其他分校就連in嘅機會都無

其實細b都有好多路走, 唔讀nusery咪報pg囉, 同埋可以call去問下d學校仲有無位, 而家d幼稚園都開始註冊, 咁D大b都會release返D位出嚟, 所以未有offer都唔好灰心, 打多幾個電話問問啦, 祝大家成功!!!

過多幾個月, 又到報k1季節了...我地呢班細b又要同人爭過...唉....諗起都煩....大家都要努力呀!!

,
作者: chichibb    時間: 10-5-12 11:15

我諗啟思跟出生月份打電話, 我個10b都未有電話叫我去in
作者: chichibb    時間: 10-5-12 11:32

剛剛收到電話啟思叫我22號去interview, 不過得番下午班. 不過我個囡近排唔係好訓晏覺, 可能下午班啱佢多d
作者: garykokk    時間: 10-5-15 10:58

我個B係 0810的, 1月份時去麗港城-迦南INTERVIEW,係 2月尾收到信話我個B係 WAITING LIST 要到 5月先知收唔收..4月尾打電話來說下午班有位問我要唔要..我個B下午一定要訓晏覺嫁, 所以我唔比佢讀 ! 5月初藍田啟思都打電話來同我講下午班有位問我考唔考慮, 不過好奇怪囉, 我係11月份寄FORM比佢地..一路佢都冇 FEEDBACK比我..話收到我既申請, 我以為巳經巳額滿唔收..但上星期無啦啦又打電話比我話有位,但只得下午班讀唔讀喎...我都唔諗啦 ! 我都係咁諗..唔讀 NUSERY 咪報PLAYGROUP 囉 !
作者: teresa_timothy    時間: 10-5-15 11:22

我識得人o係啟思做, 佢地話學校唔係鍾意收細b. 佢地主張細b遲一年讀做大b. 所以唔係有位都唔叫細b去in. 我上年九月十月寄form, 最初仲話三月中應該會in第二批小朋友, 到宜家五月尾先叫去in, 係咁多間幼兒園裡面最遲o個一間.
作者: 1511    時間: 10-5-15 12:32

原帖由 chichibb 於 10-5-12 11:15 發表
我諗啟思跟出生月份打電話, 我個10b都未有電話叫我去in

我個十一月b, 直情问我keep 吾keep record, 等出年k1, 今年n1 吾驶諗...
作者: chichibb    時間: 10-5-15 14:36

聽人講佢係一間happy school, d小朋友讀得好開心, 我見佢直屬間啟基小學都唔錯, 如果入左去讀, 可能煩小樣入小學既問題
作者: teresa_timothy    時間: 10-5-15 18:09

我一對姨生仔女讀緊, 真係玩多, 小朋友好開心. 不過學既野唔多.
作者: cat668    時間: 10-5-18 01:58

My girl is March 08, so is she big B? should this Sept start her N1 or K1?? very confuse!
作者: 1511    時間: 10-5-18 10:26

原帖由 cat668 於 10-5-18 01:58 發表
My girl is March 08, so is she big B? should this Sept start her N1 or K1?? very confuse!

big B, N1 吾一定要讀, 今年八/九月开学, 但好多N班都full 左啦...
K1 就今年 八致十月报名, 间间学校不同..出年八/九月开学...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5