教育王國

標題: 7月份適應班 [打印本頁]

作者: ck07hk    時間: 10-5-7 11:58     標題: 7月份適應班

有無人參加左呢??
作者: poon小朋友    時間: 10-5-7 14:05

原帖由 ck07hk 於 10-5-7 11:58 發表
有無人參加左呢??

我冇參加..因為bb讀緊n班..但我諗佢都會
咁你有參加
作者: babycreamy    時間: 10-5-7 14:23

原帖由 ck07hk 於 10-5-7 11:58 發表
有無人參加左呢??

我有呀...因阿b 冇返n, 是12月b...
作者: ck07hk    時間: 10-5-7 14:40

我仲諗緊, 雖然小B而家喺屋企附近讀緊N班, 但係我唔想佢暑假成個月無野做, 我問過 York 係8月11日正式開學, 無咩興趣班就到時間, 因為多數幼稚園都無咁早開學, 所以諗緊不如參加York 個適應班。
作者: ck07hk    時間: 10-5-7 14:42

babycreamy, 我又係12月B喎 , 我係主流班 a.m., 唔知我地會唔會係同學呢? hehe!
作者: babycreamy    時間: 10-5-7 17:08

原帖由 ck07hk 於 10-5-7 14:42 發表
babycreamy, 我又係12月B喎 , 我係主流班 a.m., 唔知我地會唔會係同學呢? hehe!

ck07hk, 依我都係local am wor...
i joined 7/19-30 的適應班..

因小女冇返n 班, 所以join 了半個月..之後比佢玩多2個week就返學喇...
作者: poon小朋友    時間: 10-5-7 21:11

咩...而家還可以報嗎?
作者: poon小朋友    時間: 10-5-7 21:14

原帖由 babycreamy 於 10-5-7 17:08 發表

ck07hk, 依我都係local am wor...
i joined 7/19-30 的適應班..

因小女冇返n 班, 所以join 了半個月..之後比佢玩多2個week就返學喇...

你有講得啱.....我有想報
作者: babycreamy    時間: 10-5-7 23:34

原帖由 poon小朋友 於 10-5-7 21:14 發表

你有講得啱.....我有想報

咁你打去問下啦,我諗OK既.
半個月$3000, 好似係0930﹣1200
作者: Jeco    時間: 10-5-8 00:09

作者: ck07hk    時間: 10-5-8 12:52

我打去問過仲可以報.. 我只係唔想佢成個月無所事事... 但係又揾唔到其他暑期班代替.. 咁咪不如返7月個適應班...
作者: poon小朋友    時間: 10-5-8 15:58

我都諗緊..佢7月中開始放summer holiday..一個月冇所事事...可以返半個月.再同bb去吓旅行跟住開學都幾好喎
作者: ck07hk    時間: 10-5-12 14:13

等我匯報下先, 我報左名啦...
作者: babycreamy    時間: 10-5-12 14:15

原帖由 ck07hk 於 10-5-12 14:13 發表
等我匯報下先, 我報左名啦...

good..咁你係咪7月尾個班?? 到時見喇...
作者: mokstick    時間: 10-5-12 14:24

hi,我都報左,返一個月,因為我個仔之前無返過n班,想佢快d學野...我個仔都係主流am班,10月bb...
作者: ck07hk    時間: 10-5-12 14:36

我都報左一個月呀, 雖然我個B返緊PN 班, 不過我計過七月只係返2個星期, 都要2,600 再加 3000 半個月York, 咁不如放棄七月返PN, 轉為全個月返York , 咁樣好似好d, 還掂都要比佢適應下新學校..
作者: poon小朋友    時間: 10-5-12 14:45

我唔見張通告....可唔可以講吓,大約學d咩..
唔該
作者: ck07hk    時間: 10-5-12 15:10

呀,我無通告喺手添.. 大約都係好似返學咁.. 唱下歌, 做下手工咁, 不過時間短d 咁囉... 我諗都開心既... 而且應該人少d, 老師會照顧多點... (我認為咋)...
作者: poon小朋友    時間: 10-5-12 15:40

原帖由 ck07hk 於 10-5-12 15:10 發表
呀,我無通告喺手添.. 大約都係好似返學咁.. 唱下歌, 做下手工咁, 不過時間短d 咁囉... 我諗都開心既... 而且應該人少d, 老師會照顧多點... (我認為咋)...
\
唔該你先....等我再搵吓
作者: babycreamy    時間: 10-5-13 00:14

原帖由 ck07hk 於 10-5-12 14:36 發表
我都報左一個月呀, 雖然我個B返緊PN 班, 不過我計過七月只係返2個星期, 都要2,600 再加 3000 半個月York, 咁不如放棄七月返PN, 轉為全個月返York , 咁樣好似好d, 還掂都要比佢適應下新學校.. ...

依, 咁到時唔知仲會唔會同一班呢? 我淨係讀兩個week咋, 因我請假同佢返兩個week, 之後就要佢自己坐校車喇. 一來我冇咁多假, 二來佢地話8月都有適應期, so 只能報2 weeks class. 我而家成日都同佢講, kg mami 唔入得去, 叫佢同老師小朋友玩咁, 唔知佢到時會唔會喊呢...哈哈.
作者: ck07hk    時間: 10-5-13 09:42

babycreamy, 你真勤力呀, 請2個星期假接送... 我就無請假啦, 但係我老公會負責送佢返學, 放學就自己搭校車.. 我都有d擔心佢咁細個搭校車。

如果之前無返開PN , 咸既機會都幾高架喎, 不過佢地好快會適應既我覺得, 人生必經階段, 唔使擔心! : )
作者: babycreamy    時間: 10-5-13 18:35

原帖由 ck07hk 於 10-5-13 09:42 發表
babycreamy, 你真勤力呀, 請2個星期假接送... 我就無請假啦, 但係我老公會負責送佢返學, 放學就自己搭校車.. 我都有d擔心佢咁細個搭校車。

如果之前無返開PN , 咸既機會都幾高架喎, 不過佢地好快會適應既我覺得, 人 ...

ck07hk, 我唔係勤力呀, 係阿女未返過學就要佢坐校車會好慘架, at least 佢返咗一排, 知道坐車係去返學.
我諗我同老公會輪流接送, infact 我都係請上晏, 邊有咁多假請呀...hahaha

其實都唔太擔心佢, 我諗佢都鍾意返學. 只係想見證同睇住佢呢個人生重要時刻....
作者: mokstick    時間: 10-5-14 00:36

ck07hk,
我都係返一個月,我個仔之前無返過pn,我成日同佢講第時返學mami唔會陪住佢,但mami會帶佢返學同放學,叫佢要乖,問佢知唔知,佢就唔答我,但問佢鍾唔鍾意返學,佢又話鍾意...上星期帶佢去侓倫街個公園玩單車,佢竟然指住york話'番學番學'我都唔知點解佢會知個到係番學,但個刻我feel到呀仔好似好想番學去玩,我希望佢到時快d適應,因為係佢第一次無我係佢身邊...
作者: ck07hk    時間: 10-5-14 09:57

哈, 我仲記得呀女去interview 時好開心喺度玩學校里面d玩具, 仲出奇地答哂老師問題... 其他學校一概唔答, 表現奇差.. 我諗都係天主安排... 呀女似乎都好鍾意間學校咁.. 到而家我都好感激York 肯收我個女, 因為佢係細B, 幾乎無學校肯收佢! 所以呢 Mokstick, 我相信讀邊一間學校都係一種緣份, 我地都唔好諗咁多, 開開心心咁讀落去啦! 主佑!
作者: ck07hk    時間: 10-5-14 10:02

babycreamy, 你個B未返過學你實會比較擔心同緊張, 諗返起我個B讀PN時, 第一個星期我都好擔心... 老師每日打黎同我講佢今日仲有咸喎... 我都不知幾擔心... 咸到聲都沙埋.. 幾咁心痛.. 不過好彩佢咸左一個星期就無咸.. 之後我都好安心!  仲有個半月就返 York 啦, 我諗我個女都會咸下, 因為轉新環境.... 我都有d緊張添!

原帖由 babycreamy 於 10-5-13 18:35 發表

ck07hk, 我唔係勤力呀, 係阿女未返過學就要佢坐校車會好慘架, at least 佢返咗一排, 知道坐車係去返學.
我諗我同老公會輪流接送, infact 我都係請上晏, 邊有咁多假請呀...hahaha

其實都唔太擔心佢, 我諗佢都鍾意 ...

作者: ck07hk    時間: 10-5-14 10:04

呀, 我地會唔會6月就有校服攞呢, 件校服好似幾靚咁... 好緊張呀! hehe!
作者: JodisMama    時間: 10-5-14 11:04

作者: poon小朋友    時間: 10-5-15 15:20

我想問吓你地住邊區...我住深井
作者: ck07hk    時間: 10-5-15 23:02

我住葵涌區架, 都近你呀! hehe!

原帖由 poon小朋友 於 10-5-15 15:20 發表
我想問吓你地住邊區...我住深井

作者: mokstick    時間: 10-5-17 00:49

我住長沙灣區
作者: poon小朋友    時間: 10-5-17 10:42

你地會搭校車OR自己湊返學放學...
我會自己湊..但可能會辛苦D....HAHA
作者: ck07hk    時間: 10-5-17 11:06

原帖由 poon小朋友 於 10-5-17 10:42 發表

你係唔係唔使返工架??如果唔使返工自己接送當然好d啦.. 又可以親子!  我要返工, 所以都係可以送返學... 我都諗緊咁細個要佢搭校車都幾危險咁...
作者: poon小朋友    時間: 10-5-17 11:41

原帖由 ck07hk 於 10-5-17 11:06 發表

你係唔係唔使返工架??如果唔使返工自己接送當然好d啦.. 又可以親子!  我要返工, 所以都係可以送返學... 我都諗緊咁細個要佢搭校車都幾危險咁...

係呀.我唔使返工..我諗到時8:15AM出門口會塞車..跟住等三個鐘頭..等BB放學
作者: ck07hk    時間: 10-5-17 12:13

你就好啦.. 唔使返工... 羨慕死人... 不過三個鐘... 咁耐.. 你打算點樣打發呢三個鐘?
作者: poon小朋友    時間: 10-5-17 13:10

原帖由 ck07hk 於 10-5-17 12:13 發表
你就好啦.. 唔使返工... 羨慕死人... 不過三個鐘... 咁耐.. 你打算點樣打發呢三個鐘?

我諗...送完返學就去食早餐..再去九龍城買吓餸..跟住就唔知做咩...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-5-17 15:50

原帖由 mokstick 於 10-5-17 00:49 發表
我住長沙灣區

me too... 我都係長沙灣。

我見校車 8:15 在屋企對面既屋苑接學生!!!
作者: poon小朋友    時間: 10-5-17 15:58

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-5-17 15:50 發表

吓..你地住長沙灣都要咁早呀....咁我咪要8:00am
作者: mokstick    時間: 10-5-17 20:51

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-5-17 15:50 發表

我係保安道個邊,你近邊到ga?
作者: mokstick    時間: 10-5-17 20:55

原帖由 poon小朋友 於 10-5-17 10:42 發表

我7,8月都係自己湊,9月先坐school bus,3個hours我都覺得5知做咩好,我驚我頂5順,會叫c6湊返學,自己湊放學!
作者: mokstick    時間: 10-5-17 20:58

原帖由 poon小朋友 於 10-5-17 15:58 發表

吓..你地住長沙灣都要咁早呀....咁我咪要8:00am

haha,你住深井,我估要8:00前
作者: ck07hk    時間: 10-5-17 21:25

呀, Poon 小朋友, 我諗到你可以做d咩啦, 你可以係附近 join yoga 或者 fitness 玩, 玩兩個鐘沖完涼先接小朋友, 又可以做下運動, 幾好呀!  旺角有間 pure yoga and fitness, 我join 左.. 不過無咩時間玩..
作者: poon小朋友    時間: 10-5-18 11:16

8:00前要出門口..就真係
咁咪要6:30早身
作者: poon小朋友    時間: 10-5-18 11:32

原帖由 ck07hk 於 10-5-17 21:25 發表
呀, Poon 小朋友, 我諗到你可以做d咩啦, 你可以係附近 join yoga 或者 fitness 玩, 玩兩個鐘沖完涼先接小朋友, 又可以做下運動, 幾好呀!  旺角有間 pure yoga and fitness, 我join 左.. 不過無咩時間玩.. ...

附近有yoga咩...又一城唔知有冇
我睇吓到時點先...我都驚自己頂5順..其實可唔可以早上拾校車...放學自己湊
作者: MALTESE2000    時間: 10-5-18 11:42

原帖由 poon小朋友 於 10-5-18 11:32 發表

附近有yoga咩...又一城唔知有冇
我睇吓到時點先...我都驚自己頂5順..其實可唔可以早上拾校車...放學自己湊

應該可以...我填校車紙時都寫明只坐回程!校車價目表都有講明半程車費啦....你 再O弟 O弟!
作者: Jeco    時間: 10-5-18 12:51

作者: poon小朋友    時間: 10-5-18 13:44

其實我都諗住揸車接送...但我考到車牌冇幾耐...依家揸車都有d驚 有唔敢一個揸咁點算........但有人話如果係深井上(校車)可能就唔洗停咁多地方...可以晏d出門口都得,但返嚟就要個幾鐘...
作者: Jeco    時間: 10-5-18 14:18

作者: poon小朋友    時間: 10-5-18 14:54

原帖由 Jeco 於 10-5-18 14:18 發表
戴住囝囝就加倍小心! 我7年牌, 大多數都老公渣車, 自己就好間中先渣吓, 為左黎緊會送亞囝返學, 依個月開始就日日渣車返工, 操熟啲麻! ^^

呀! 我都諗到你三個鍾等囝囝放學可以做咩啦!  ...

你都好呀..自己一個夠膽揸,我就係一個人唔夠膽,下星期開始去補鐘 我要去克服
作者: Jeco    時間: 10-5-18 15:09

作者: ck07hk    時間: 10-7-5 09:44

今日小B第一日返適應班.. 唔知有無咸呢... 有點擔心添..
作者: mokstick    時間: 10-7-5 14:26

原帖由 ck07hk 於 10-7-5 09:44 發表
今日小B第一日返適應班.. 唔知有無咸呢... 有點擔心添..

我今日好順利呀,呀仔頭都不回就跟老師去課室,放學見到我都無喊,老師話佢見到搭school bus同學走先,自己無得走,就喊左一陣,其實都無喊!不過湊放學就熱到c....
作者: ck07hk    時間: 10-7-5 15:07

哦.. 我今日都係爸爸送佢返學.. 爸爸話佢無咸.. 放學落校巴又好似無咩野咁囉... 都安心左d.......
作者: ck07hk    時間: 10-7-5 16:06

點解無老師打黎講解下情況呢....
作者: BABYVE    時間: 10-7-5 17:31

我小朋友19/7先返,請問老師放學時會否同家長講講當曰情況?

作者: ck07hk    時間: 10-7-5 17:57

因為我個女放學坐校巴, 所以無機會同老師傾.. 我只係覺得老師應該打個電話黎.. 始終第一日.. 都會有點擔心架嗎..
作者: mokstick    時間: 10-7-5 23:18

原帖由 ck07hk 於 10-7-5 17:57 發表
因為我個女放學坐校巴, 所以無機會同老師傾.. 我只係覺得老師應該打個電話黎.. 始終第一日.. 都會有點擔心架嗎..

我都係自己主動問老師,我個仔話有3個老師,我都唔知真定假...
作者: rosebud    時間: 10-7-6 09:47

我小朋友7月19先開始, 老公之前聽到話第一堂家長可以觀課, 請問係唔係全程都可以睇定係入去幾分鐘就走呢 ?

就返學真係好緊張, 我個小朋友仲著緊戒片褲, 未肯自己去toilet, 真係擔心死我。
作者: babycreamy    時間: 10-7-6 12:01

係喎...返咗適應班既mami 可唔可以講下第一日既程況? 如果可以入去既話, 咁我諗我一定會放假陪佢返第一日 (7/19), 話哂係佢人生第一次返學, 我都想睇下佢點.
唔該...
作者: ck07hk    時間: 10-7-6 12:30

原帖由 rosebud 於 10-7-6 09:47 發表
我小朋友7月19先開始, 老公之前聽到話第一堂家長可以觀課, 請問係唔係全程都可以睇定係入去幾分鐘就走呢 ?

就返學真係好緊張, 我個小朋友仲著緊戒片褲, 未肯自己去toilet, 真係擔心死我。 ...

可以觀課既咩??我真係唔知喎.. 我老公第一日送左小B返學.. 老師就話家長可以先離開咁... 咁係咪即係唔得呢??
作者: mokstick    時間: 10-7-6 13:42

原帖由 ck07hk 於 10-7-6 12:30 發表

可以觀課既咩??我真係唔知喎.. 我老公第一日送左小B返學.. 老師就話家長可以先離開咁... 咁係咪即係唔得呢??

唔得架,我行入d老師都叫我番出嚟,去到門口,就有老師同佢入去ga la,第一日就我同老公一齊送佢番學,我接放學,今日第2日,就only我老公送,我自己接放學!
作者: rosebud    時間: 10-7-7 11:53

原帖由 ck07hk 於 10-7-6 12:30 發表

老公話封信好似有講...等我返去再睇清楚d先。
作者: rosebud    時間: 10-7-7 11:54

原帖由 mokstick 於 10-7-6 13:42 發表

唔得架,我行入d老師都叫我番出嚟,去到門口,就有老師同佢入去ga la,第一日就我同老公一齊送佢番學,我接放學,今日第2日,就only我老公送,我自己接放學!
請問, 今日第3日上課, 情況如何呢 ?  小朋友開心嗎 ?
作者: mokstick    時間: 10-7-7 15:48

原帖由 rosebud 於 10-7-7 11:54 發表
請問, 今日第3日上課, 情況如何呢 ?  小朋友開心嗎 ?

今日第3日,我個仔記得3個老師個名,又識唱'太陽伯伯',我諗係我開心多d,hehe...
作者: ck07hk    時間: 10-7-7 17:02

係呀, 我個女都返屋企喺度唱太陽伯伯, 同埋快樂小小!!! 我問佢開唔開心, 佢話開心, 我鍾意York 咁喎... 笑死我.. 不過我都好開心佢咁快適應左學校!
作者: rosebud    時間: 10-7-7 18:16

原帖由 mokstick 於 10-7-7 15:48 發表

今日第3日,我個仔記得3個老師個名,又識唱'太陽伯伯',我諗係我開心多d,hehe...
見到你地小朋友咁開心, 攪到我鬼咁緊張, 想快o的7月19。:D
作者: rosebud    時間: 10-7-7 18:20

原帖由 ck07hk 於 10-7-7 17:02 發表
係呀, 我個女都返屋企喺度唱太陽伯伯, 同埋快樂小小!!! 我問佢開唔開心, 佢話開心, 我鍾意York 咁喎... 笑死我.. 不過我都好開心佢咁快適應左學校!
請問你囡囡本身有無返n班架 ? 咁快適應左, 真係好 !
作者: mokstick    時間: 10-7-7 22:12

原帖由 rosebud 於 10-7-7 18:20 發表

我個仔無番過n班,但之前同佢番過自己出面報個d學前班...
作者: babycreamy    時間: 10-7-7 23:25

原帖由 rosebud 於 10-7-7 18:16 發表
見到你地小朋友咁開心, 攪到我鬼咁緊張, 想快o的7月19。:D

我都同你一樣好緊張呀...HAHAHA
我個女都冇返N班,不過我諗佢OK既。佢係B4 班,係咪同你一樣?E家等17日攞校服,好想快D呀!!
作者: ck07hk    時間: 10-7-8 10:12

原帖由 rosebud 於 10-7-7 18:20 發表

我個女有返PN架之前, 所以佢第一日都無咸.. 而家仲連byebye都唔講一支箭咁衝左入學校.. 爸爸都話激死!
作者: Jeco    時間: 10-7-8 11:12

作者: rosebud    時間: 10-7-8 11:28

原帖由 mokstick 於 10-7-7 22:12 發表

我個仔無番過n班,但之前同佢番過自己出面報個d學前班...
我囡囡淨係keep住上playgroup乍, 所以都唔知到時冇屋企人一齊會點。

請問一下, 你囝囝上了幾日堂, so far ok嗎? 要唔要比埋水壺佢入去架?

唔好意思, 咁多野問
作者: rosebud    時間: 10-7-8 11:30

原帖由 babycreamy 於 10-7-7 23:25 發表

我都同你一樣好緊張呀...HAHAHA
我個女都冇返N班,不過我諗佢OK既。佢係B4 班,係咪同你一樣?E家等17日攞校服,好想快D呀!!
我個女係b3班呀, 8月正式堂就nic, 同你囡囡同班。 好緊張, 鞋都仲未買............
作者: babycreamy    時間: 10-7-8 12:45

原帖由 rosebud 於 10-7-8 11:30 發表
我個女係b3班呀, 8月正式堂就nic, 同你囡囡同班。 好緊張, 鞋都仲未買............

我都未買鞋呀, 我諗住17號攞咗校服同通告先買. 費是買錯啦...
我個女都淨係返過playgroup, 不過佢知媽咪唔入得幼稚園, 佢自己又話唔會喊喎...hahah...我諗佢ok 掛...
作者: Jeco    時間: 10-7-8 15:42

作者: mokstick    時間: 10-7-8 16:33

原帖由 rosebud 於 10-7-8 11:28 發表
我囡囡淨係keep住上playgroup乍, 所以都唔知到時冇屋企人一齊會點。

請問一下, 你囝囝上了幾日堂, so far ok嗎? 要唔要比埋水壺佢入去架?

唔好意思, 咁多野問 ...

今日我個仔玩情緒,原本daddy車番學,無lala又話要搭的士,番學時苦埋口臉,係school仲瀨左幾次pee,(佢已經介左x),好彩放學時都開心番!番學記得spare富仔,水老師話可以5洗,佢地有杯俾佢地,但我都照攞水放學時飲,仲有係jacket!
另外,我仔番左自己報d學前班,3,4堂就5喊gala,我諗2weeks佢地應該no problem!
作者: rosebud    時間: 10-7-8 18:13

原帖由 babycreamy 於 10-7-8 12:45 發表

我都未買鞋呀, 我諗住17號攞咗校服同通告先買. 費是買錯啦...
我個女都淨係返過playgroup, 不過佢知媽咪唔入得幼稚園, 佢自己又話唔會喊喎...hahah...我諗佢ok 掛... ...
其實我之前打電話去york, 佢地話黑皮鞋同白波鞋都要買, 白波鞋就有少少其他牌子colour都ok, 但我怕遲d買冇哂碼。我好心急嘅, 所以想買左先...但你地又講得好啱, 小朋友對腳大得好快, 8月買好似好dd。
作者: rosebud    時間: 10-7-8 18:16

原帖由 mokstick 於 10-7-8 16:33 發表

今日我個仔玩情緒,原本daddy車番學,無lala又話要搭的士,番學時苦埋口臉,係school仲瀨左幾次pee,(佢已經介左x),好彩放學時都開心番!番學記得spare富仔,水老師話可以5洗,佢地有杯俾佢地,但我都照攞水放學時飲,仲有係j ...
咁你囝囝瀨左幾次, 咁要prepare幾多條褲仔呢 ? 我囡囡仲未戒到片...擔心死我...唉 !
作者: rosebud    時間: 10-7-8 18:18

原帖由 mokstick 於 10-7-8 16:33 發表

今日我個仔玩情緒,原本daddy車番學,無lala又話要搭的士,番學時苦埋口臉,係school仲瀨左幾次pee,(佢已經介左x),好彩放學時都開心番!番學記得spare富仔,水老師話可以5洗,佢地有杯俾佢地,但我都照攞水放學時飲,仲有係j ...
另外, 你囝囝返左3-4日就唔cry, 好叻仔。
作者: mokstick    時間: 10-7-8 22:53

原帖由 rosebud 於 10-7-8 18:16 發表
咁你囝囝瀨左幾次, 咁要prepare幾多條褲仔呢 ? 我囡囡仲未戒到片...擔心死我...唉 !

其實一條都ok,佢only今日瀨左,因為佢今日番學前玩情緒,所以先瀨左,之前3日都無瀨...如果無富仔,學校都有得借俾你,但係好像睡富,haha...我諗如果味介x,就要多幾條...
作者: mokstick    時間: 10-7-8 22:54

原帖由 rosebud 於 10-7-8 18:18 發表
另外, 你囝囝返左3-4日就唔cry, 好叻仔。

我不斷催眠佢,話番學好好玩...
作者: Jeco    時間: 10-7-9 01:56

作者: ryany    時間: 10-7-9 10:52

Jeco, 你仔仔好可愛  

原帖由 Jeco 於 10-7-9 01:56 發表

haha..我都係...我成日話返學好多車車玩...所以囝囝有時無端端走黎問我, 學校有無剷泥車架? 我話有! 之後又問有無法拉利架? 我話咩車都有架! ^^ haha..

作者: Jeco    時間: 10-7-9 12:18

作者: maggiefung421    時間: 10-7-13 11:05

holle!我仔仔讀預備class!930-1200
作者: babycreamy    時間: 10-7-16 12:49

我囡囡下星期一返適應班喇, 請問返緊既家長, 係咪冇野要帶架?
作者: ck07hk    時間: 10-7-16 18:20

我只係帶左衫仔同埋褲仔, 如果未介片, 我諗都要帶埋片片! 另外可以再放小小餅喺佢書包, 老師話可以喺小食時間比佢食喎..
作者: Straysheep    時間: 10-7-17 00:14

唔好意思!想問吓...乜學校無提供茶點咩?如果其他小朋友有帶嘢食,自己小朋友無咪好可憐?咁即係駛唔駛帶?

原帖由 ck07hk 於 10-7-16 18:20 發表
我只係帶左衫仔同埋褲仔, 如果未介片, 我諗都要帶埋片片! 另外可以再放小小餅喺佢書包, 老師話可以喺小食時間比佢食喎..

作者: ck07hk    時間: 10-7-17 13:46

o, sorry, 可能我講得唔係咁好... 學校有預備茶點既, 但係學校都好似仲有個休息時間, 咁小朋友可以再食自己帶既食物, 不過我就無預備.  有咩問題你仲可以問我, 希望幫到你地!

原帖由 Straysheep 於 10-7-17 00:14 發表
唔好意思!想問吓...乜學校無提供茶點咩?如果其他小朋友有帶嘢食,自己小朋友無咪好可憐?咁即係駛唔駛帶?

作者: Straysheep    時間: 10-7-17 17:14

謝謝!
其實阿仔都返咗成年n班,但唔知點解都好擔心...怕佢搞搞震...
今日帶仔仔去取校服,在新校舍,他很開心...
但我怕佢喺學校會自己周圍走,學校咁大,又咁多樓梯...
唉!希望只係我擔心得太多啦!

原帖由 ck07hk 於 10-7-17 13:46 發表
o, sorry, 可能我講得唔係咁好... 學校有預備茶點既, 但係學校都好似仲有個休息時間, 咁小朋友可以再食自己帶既食物, 不過我就無預備.  有咩問題你仲可以問我, 希望幫到你地!

...

作者: babycreamy    時間: 10-7-17 20:58

係呀, 今日上去攞校服個到,好似都幾高下,不過會有老師睇住, 都OK既。今日阿女都話鍾意學校, 我都放心D...HEHEHE

原帖由 Straysheep 於 10-7-17 17:14 發表
謝謝!
其實阿仔都返咗成年n班,但唔知點解都好擔心...怕佢搞搞震...

...

作者: babycreamy    時間: 10-7-17 21:00

Thanks.

原帖由 ck07hk 於 10-7-17 13:46 發表

...

作者: Jeco    時間: 10-7-17 23:22

作者: poon小朋友    時間: 10-7-18 11:51

你地7月31日會唔會去聼講座呀....
作者: poon小朋友    時間: 10-7-18 11:55

我個仔著6碼校服,但膊位啱啱好,我諗住幫佢換7碼,但有要8月7日返去換
作者: poon小朋友    時間: 10-7-18 11:57

原帖由 Straysheep 於 10-7-17 17:14 發表
謝謝!

...

有電梯咖....
作者: manman6966    時間: 10-7-18 14:05

原帖由 poon小朋友 於 10-7-18 11:51 發表

乜唔係7月30日3:30pm!
作者: poon小朋友    時間: 10-7-18 17:32

哈哈...我唔記得邊日
作者: ck07hk    時間: 10-7-18 22:10

其實如果佢返過N班, 應該唔會驚既, 老師都好nice, 你唔使咁擔心, 話雖如此, 之前我個女第一日返學我都好擔心, 佢之前都返左半年N班....而家仲要搭校車...唔擔心就假既..不過第一日之後見佢無咩野, 都放心左好多.我都好明白你感受, 你可以第一日問下老師當日情況, 傾完之後你會放心好多!

另外, 我都想問下要上樓梯既新校舍係唔係比K1既同學呢??我之前仲以為係比K2 同埋 K3 既同學上堂用既....

謝謝!

...

作者: ck07hk    時間: 10-7-18 22:13

會呀, 呢個我諗都好重要的, 我好想去!

原帖由 poon小朋友 於 10-7-18 11:51 發表

作者: ck07hk    時間: 10-7-18 22:35

係呀, 打通左好大好靚, 仲好新添, 希望呀女讀得開心啦!

原帖由 Jeco 於 10-7-17 23:22 發表
係呀! 亞囝今日返到學校都勁開心呀! ^^ 唔知攞書果啲職員係咪老師黎呢? 我見佢哋好有愛心呀! 係咁逗我囝囝...仲叫囝囝擁抱添! 我囝囝好開心呀! 走時仲遠望囝囝goodbye kiss添! ^^ ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5