教育王國

標題: 有關喇沙小學 [打印本頁]

作者: bbkitko    時間: 10-5-20 22:59     標題: 有關喇沙小學

LS的功課會否很多? 是否很谷學生的成績? 既然LS係中文小學, 在英文教學上, 學校有甚麼措施強化學生的英文水準以確保升上中學的學生質素?
作者: brian61950    時間: 10-5-21 14:28

英默係默故事書.........係每次十幾廿頁.

原帖由 bbkitko 於 10-5-20 22:59 發表
LS的功課會否很多? 是否很谷學生的成績? 既然LS係中文小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08, 在英文教學上, 學校有甚麼措施強化學生的英文水準以確 ...

作者: eggmama    時間: 10-5-21 14:35

Wow! hope phonics would help...
原帖由 brian61950 於 10-5-21 14:28 發表

作者: big-head    時間: 10-5-21 15:33

作者: overview    時間: 10-5-21 21:39

絕對無可能默咁多, 一課書都無20頁啦, 唔好嚇人啦, 聽你咁講, 你小朋友一定唔係喇小學生.

考試就默2課, core一段加unseen一段, 但平時要默範圍一定唔會要默十幾廿頁, 我班呢幾次都係3 pages咁大把!

原帖由 brian61950 於 10-5-21 14:28 發表

作者: brian61950    時間: 10-5-21 21:52

我仔的確唔係,十幾廿頁係 reader 裏面一個故仔.
問問三年級個d你咪知囉.

原帖由 overview 於 10-5-21 21:39 發表
絕對無可能默咁多, 一課書都無20頁啦, 唔好嚇人啦, 聽你咁講, 你小朋友一定唔係喇小學生.

考試就默2課, core一段加unseen一段, 但平時要默範圍一定唔會要默十幾廿頁, 我班呢幾次都係3 pages咁大把!

...

作者: InitialD    時間: 10-5-21 23:36

For the mid term and final examination, total is about 20 pages for two stories. The weekly dictation is usually 4 pages.
* English standard is above average but not as good as some English DSS school such as DGS.
* the loading of homework is reasonable
* quite demanding in examination. Need to finish 9 -10 pages of questions within 45 mins.

原帖由 brian61950 於 10-5-21 21:52 發表

作者: overview    時間: 10-5-23 11:06

三年級又唔係一樣, 平時默只係3-4頁, 真係比其他學校範圍小好多.

考試係默2課(其實本reader好細本, 一頁都係唔多字咁), 加上平時都有默開, 所以基本上都唔難應付, 攞唔攞到高分真係要睇小朋友係unseen果part做成點.

原帖由 brian61950 於 10-5-21 21:52 發表

作者: moyan    時間: 10-5-23 16:21

overview,
好彩有你呢位LS家長喺度澄清, 唔係真係比d做謠者嚇親

原帖由 overview 於 10-5-23 11:06 發表
三年級又唔係一樣, 平時默只係3-4頁, 真係比其他學校範圍小好多.

考試係默2課(其實本reader好細本, 一頁都係唔多字咁), 加上平時都有默開, 所以基本上都唔難應付, 攞唔攞到高分真係要睇小朋友係unseen果part做成點. ...

作者: VKwan    時間: 10-5-23 20:06

原帖由 moyan 於 10-5-23 16:21 發表
overview,
好彩有你呢位LS家長喺度澄清, 唔係真係比d做謠者嚇親
overview,不如講下每日功課量,唔該!thx!
作者: bb2    時間: 10-5-23 20:20

咁中英文會唔會讀高一級或兩級咁呢?因為有人同我講話喇沙係讀高一、兩級, 但我覺得無咩可能, 因為呢間係津校, 無可能唔根政府架喎...不過我都係聽人講, 希望讀緊既朋友可以提供正確既資料.....果個人仲話佢d朋友仔係喇沙讀得好辛苦...我有d半信半疑.....
作者: moyan    時間: 10-5-23 20:57

我唔係LS家長, 辛唔辛苦好視乎個人能力, 我仔嗰班有人晚晚做功課至11點, 又有人喺学校已做左一大半, 功課多少課程深淺可能人人見解不同! 但你講得啱, 津校課程好接近, 唔同私校。

原帖由 bb2 於 10-5-23 20:20 發表
咁中英文會唔會讀高一級或兩級咁呢?因為有人同我講話喇沙係讀高一、兩級, 但我覺得無咩可能, 因為呢間係津校, 無可能唔根政府架喎...不過我都係聽人講, 希望讀緊既朋友可以提供正確既資料.....果個人仲話佢d朋友仔係 ...

作者: InitialD    時間: 10-5-24 00:28

Apart form standard books, they will use additional books ...need to pay HK$2000+ each year which is HK$500 higher other government school. Additional books such as reader & creative writing are used 1-2 grades higher.
原帖由 bb2 於 10-5-23 20:20 發表
咁中英文會唔會讀高一級或兩級咁呢?因為有人同我講話喇沙係讀高一、兩級, 但我覺得無咩可能, 因為呢間係津校, 無可能唔根政府架喎...不過我都係聽人講, 希望讀緊既朋友可以提供正確既資料.....果個人仲話佢d朋友仔係 ...

作者: bbkitko    時間: 10-5-24 13:41

係咪通常讀LS的學生都要補習? 通常幾年級開始補習?
聽聞英文及SCIENCE科都用英文教, 佔的課堂時間比例多嗎?
作者: overview    時間: 10-5-24 14:20

5,6樣左右, 有時加埋改正又多幾樣, 有人做1.5hr, 有人要做2-3hr, 真係要睇小朋友專心否, 我相信一般學校都係咁上下呱.

原帖由 VKwan 於 10-5-23 20:06 發表
overview,不如講下每日功課量,唔該!thx!

作者: InitialD    時間: 10-5-24 20:13

LS boys need to learn one sport and one music instrument. But most of them learn more than 1 more sports => at least spend 1-2 hrs at school~ 3 days per week. Therefore, they have to finish homework very fast.
原帖由 overview 於 10-5-24 14:20 發表
5,6樣左右, 有時加埋改正又多幾樣, 有人做1.5hr, 有人要做2-3hr, 真係要睇小朋友專心否, 我相信一般學校都係咁上下呱.

作者: moyan    時間: 10-5-24 23:09

今時今日冇セ学生唔洗補習
成績好的想更上一層樓
成績差既更加要補習

原帖由 bbkitko 於 10-5-24 13:41 發表
係咪通常讀LS的學生都要補習? 通常幾年級開始補習?
聽聞英文及SCIENCE科都用英文教, 佔的課堂時間比例多嗎?

作者: moyan    時間: 10-5-24 23:10

一定要one sport and one music嗎?

原帖由 InitialD 於 10-5-24 20:13 發表
LS boys need to learn one sport and one music instrument. But most of them learn more than 1 more sports => at least spend 1-2 hrs at school~ 3 days per week. Therefore, they have to finish homework v ...

作者: bbkitko    時間: 10-5-24 23:18

又要玩sport又要玩music, LS仔真大壓力.
如果中文科用普通話教就好LU.
作者: InitialD    時間: 10-5-24 23:37

Most  of them has more than 1 sports.
原帖由 moyan 於 10-5-24 23:10 發表

作者: csk家長jj    時間: 10-5-24 23:57

我開心有LS家長讓大家了解真實的校內實況。
謝謝您們!
作者: traeh    時間: 10-5-25 11:49

而家好多小學都提倡一體一藝㗎啦,唔止喇沙,又無話一定要攞獎,其實對小朋友都係好。

原帖由 bbkitko 於 10-5-24 23:18 發表
又要玩sport又要玩music, LS仔真大壓力.
如果中文科用普通話教就好LU.

作者: bbkitko    時間: 10-5-25 13:49

想問究竟近年來LS小學生有幾多%可直上喇沙中學?
作者: carton514    時間: 10-5-25 14:47

HI各位LS家長, 想請問有無邊間幼稚園會較容易入LS呀??
作者: gym    時間: 10-5-25 18:27

原帖由 carton514 於 10-5-25 14:47 發表
HI各位LS家長, 想請問有無邊間幼稚園會較容易入LS呀??

Admission to LS is through the government's central allocation system.  So, it doesn't matter which kindergarten the kid goes to unless the school is considering the kid at the very last 叩門 stage.

But kids who are from kindergartens operating with a more traditional learning mode generally adapt better during their first year in LS.
作者: InitialD    時間: 10-5-25 23:37

To bridge the gap, need to develop good reading habits both in English and Chinese (particularly chinese !!!) and have good self-discipline.
to finish the homework by himself.
原帖由 gym 於 10-5-25 18:27 發表

Admission to LS is through the government's central allocation system.  So, it doesn't matter which kindergarten the kid goes to unless the school is considering the kid at the very last 叩門 stage. ...

作者: overview    時間: 10-5-26 11:50

學校都唔係compulsory要小朋友有一體一藝, 不過音樂考試要考樂器, 如果小朋友真係無學, 可以吹recorder (因學校上堂會教), 而sports, 講真而家好多小朋友都有玩幾樣, 不過未必係精囉, 玩玩下咁, 如果有talent入到校隊, 就要付出好多時間, 對某d較專注既學生, 做功課快手既學生, 成績未必有影響, 但如果你小朋友真係慢吞吞, 家長就要取舍, 唔係叫係唔參加活動, 可以係Friday, Sat玩囉.

喇沙課程係津校唔係最top, 最難, 但課外活動我都相信津校當中係最top, 因設備完善, 幾十樣活動, 小朋友一定有幾樣鍾意. 我認為初小係盡量玩+中上成績便可, 但高年級最好全班十名內啦, 成績唔多好就cut少d活動, 因為上中學首要係睇成績, 唔係你係校隊就有優勢.

原帖由 moyan 於 10-5-24 23:10 發表

作者: csk家長jj    時間: 10-5-26 12:16

原帖由 overview 於 10-5-26 11:50 發表
學校都唔係compulsory要小朋友有一體一藝, 不過音樂考試要考樂器, 如果小朋友真係無學, 可以吹recorder (因學校上堂會教), 而sports, 講真而家好多小朋友都有玩幾樣, 不過未必係精囉, 玩玩下咁, 如果有talent入到校 ...

我知LS有個好正的泳池,想請問上PE課會游泳嗎?謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5