教育王國

標題: 學林vs數研 [打印本頁]

作者: raynthia    時間: 10-5-23 11:08     標題: 學林vs數研

請問"學林"同"數研"有什麼分別?

在銅鑼灣有無centre 介紹?
作者: raynthia    時間: 10-5-25 17:22

原帖由 raynthia 於 10-5-23 11:08 發表
請問"學林"同"數研"有什麼分別?

在銅鑼灣有無centre 介紹?

作者: catcatmom    時間: 10-5-25 22:03

我試幫幫這位家長。

SO IN 前身都係學林, 後其自位門戶,無 用學林D教材。
但近年SO IN 有人氣好多, SO IN 跟學校教材, 一去就問你邊小學, 用邊本書, 有測驗卷就比埋佢, 考試比TEST你做, 補完同家長傾一陣.

而學林有自己一套跟全港小學, 如果小朋友叻, 佢可以比你讀快1至半年課程, 但SO IN一定唔得,最多快DD!

個人觀察, 學林題目有心思D ;
數IN係自己做,但無O甘有系統,題目淺D,但數IN唔認自己D數題淺,如果覺得淺,可加$讀雞精班,十分懂搵$。

近年SO IN 多了很多家長報讀。  
作者: yching    時間: 10-5-26 12:06

那麼,請問哪裏有得上學林班?

原帖由 catcatmom 於 10-5-25 22:03 發表
我試幫幫這位家長。

SO IN 前身都係學林, 後其自位門戶,無 用學林D教材。
但近年SO IN 有人氣好多, SO IN 跟學校教材, 一去就問你邊小學, 用邊本書, 有測驗卷就比埋佢, 考試比TEST你做, 補完同家長傾一陣.

而學林有 ...

作者: access    時間: 10-5-26 12:27

學林數除了可上堂外,在書局購買補充練習給小朋友亦是另一個選擇。

access

原帖由 yching 於 10-5-26 12:06 發表
那麼,請問哪裏有得上學林班?

作者: overview    時間: 10-5-26 16:48

最緊要導師有heart, 有質數.
原帖由 catcatmom 於 10-5-25 22:03 發表
我試幫幫這位家長。

而學林有 ...

作者: raynthia    時間: 10-5-30 23:43

多謝你的詳細解釋...

如果係咁, soin 好似似私人補習, 計對性, 解決現在問題...

學林就係數學補習社, 長遠少少.. 對嗎?

我試幫幫這位家長。

而學林有 ...

作者: catcatmom    時間: 10-5-31 00:24

so in 印象中老師有HEART D, BUT SO IN 去一些新辦CTR好D, 唔無去旺角果間, 等餐死, 6/日一定無位, 老師都OK, 但接待既女人態度很差, SO-IN和學林都係7/11便利店既形式辦, 間間唔同, 教材一樣.

但我不知有幾多間CTR. 如果本身數學好, 2間都差唔多, 好過公文, 有文字, 兩間都有老師講解, 公文強調自學.   

原帖由 raynthia 於 10-5-30 23:43 發表
多謝你的詳細解釋...

如果係咁, soin 好似似私人補習, 計對性, 解決現在問題...

學林就係數學補習社, 長遠少少.. 對嗎?ops:" />

作者: gdullpatpat    時間: 10-5-31 08:21

作者: 凍奶茶    時間: 10-5-31 14:42

原帖由 gdullpatpat 於 10-5-31 08:21 發表
咁佢地請返黎果d老師雖然有學歷,但要training嗎?
係咪學林/so in都會有導師教返小朋友唔識既野?功課錯咗會教返嗎?會唔會同級一班?定係好似公民咁流水作業式,d小朋友係咁出出入入,冇固定一班幾多人咁?
thanks!
...

想知邊度有學林,可以上佢網頁www.selin.com.hk/或打電話問學林的辦事處查詢,學林的導師會跟據你小朋友的學校課本及程度來教,例如學校將會教加數,導師會預先教加數,讓小朋友上學校堂時容明白,導師給你的家課,如果做錯了,會於派回時一併講解,總括我覺得學林的教學方法較有彈性。
作者: gdullpatpat    時間: 10-5-31 16:55

作者: wschoi    時間: 11-1-27 14:20     標題: 回復 4# catcatmom 的帖子

有heart幾緊要.
係呀聽人講佢個女去左油麻地果間soin補英文,佢仲意果sir,所以數學都去埋油麻地,旺角果間真係....
作者: wschoi    時間: 11-1-27 14:21

有heart幾緊要.
係呀聽人講佢個女去左油麻地果間soin補英文,佢仲意果sir,所以數學都去埋油麻地,旺角果間真係....

原帖由 catcatmom 於 10-5-31 00:24 發表
so in 印象中老師有HEART D, BUT SO IN 去一些新辦CTR好D, 唔無去旺角果間, 等餐死, 6/日一定無位, 老師都OK, 但接待既女人態度很差, SO-IN和學林都係7/11便利店既形式辦, 間間唔同, 教材一樣.

但我不知有幾多間CTR. ...

作者: wbmom    時間: 11-1-28 07:39

係呀,油麻地個間的口碑唔錯,好多喇X小學的學生都跨區過去讀。
作者: cvcheung    時間: 11-3-28 13:52

請問有沒有人在九龍灣學林學過中文,好唔好呀,有無中文老師介紹,謝謝!
作者: MiniPui    時間: 11-3-29 11:52

請問學林會唔會有功課帶返屋企做呢
作者: fc1668    時間: 11-3-29 14:16

林數荃灣有無介紹呀?
作者: 熊媽    時間: 11-3-29 23:35     標題: 回覆 1# fc1668 的文章

我只知愉城小豆芽有,阿仔幼稚園時個同學仔有讀,聽佢阿媽講好似幾好,文字題好左,你可以去問下.
作者: euka    時間: 11-5-10 17:00

I have joined So-in at Cheung Sha Wan this week, will report to you all if it is good or not.
Hear that it is qite new as started last year.

Any comments?
作者: annie126    時間: 11-5-11 10:10

其實學林買本練習自己教都OK的.
作者: Iriskingfong    時間: 11-5-11 13:42

有冇人知九龍灣 "學林" 的老師教得好唔好? 學林係米只補數學好.? 如果報佢de 中,英文或暑期課程好唔好呢?

作者: wschoi    時間: 11-6-16 17:38     標題: 回覆 8# wbmom 的文章

係呀!聽朋友講,暑假數學,英文班已經爆晒啦,依家好似會加班.想報名要快啦.
作者: apsm    時間: 11-6-17 01:56

作者: Carmen2004121    時間: 11-6-17 02:20

我阿細由九龍灣跟阿 sir 跟到北角 .
D成績由小三吾掂到現在小五 keep住中上 .
剛考完呈分.........成績滿意 .
作者: jemom    時間: 11-6-17 22:50     標題: 數研 - 九龍區邊間口碑較好?

想幫囡囡報暑期數學班,請問各位媽咪可否比D意見,九龍區邊間數研口碑較好? 老師較有heart? (可否比埋老師姓氏呢?)

thank you!
作者: TelleTelleMom    時間: 11-6-19 00:19

how about 'smart kids' at prince edward?
作者: Babysiu    時間: 11-6-20 13:21

我都想知太子道西smartkids 邊個老師好?
作者: happyfong    時間: 11-6-20 15:10     標題: 數研

請問太子邊一個老師好呀?
作者: maggiechu    時間: 11-6-22 11:35

我都想join
原帖由 jemom 於 11-6-17 22:50 發表
想幫囡囡報暑期數學班,請問各位媽咪可否比D意見,九龍區邊間數研口碑較好? 老師較有heart? (可否比埋老師姓氏呢?)

thank you!

作者: camaychim    時間: 11-6-22 12:38

長沙灣間數研o係貿易廣場6樓, $係唔同level唔同$, 好似分$550/ 650/ 750(有錯請更正), 好唔好就唔知, 我都係搵緊資料, 未讀!
作者: jemom    時間: 11-6-24 19:48

上星期幫囡囡報左九龍灣數研暑期班(10堂).
最初諗住去睇下環境, 咁啱果日負責接待處嘅係果到其中1位教數學嘅老師. 我同個同學仔媽咪問左佢差不多1個鐘頭野, 佢都好有耐性咁聽, 同講解佢地會點教小朋友數學, 仲講出左我地家長嘅心聲.  
之後我地話過兩日先報名, 佢都冇黑面, 仲幾nice咁提我地因為差不多額滿, 如果有決定就要盡快報名.
見到果到環境幾企理, 又夠靜(响寫字樓d大廈入面), 果位老師d態度都幾友善. 結果我同另外兩位同學仔媽咪離開大廈30分鐘後, 決定返轉頭報名. 如果ok, 暑假後都會繼續報.

原帖由 camaychim 於 11-6-22 12:38 發表
長沙灣間數研o係貿易廣場6樓, $係唔同level唔同$, 好似分$550/ 650/ 750(有錯請更正), 好唔好就唔知, 我都係搵緊資料, 未讀!

作者: kuromima    時間: 11-6-28 10:00

請問是那一間呢?
可否告知?

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-17 02:20 發表
我阿細由九龍灣跟阿 sir 跟到北角 .
D成績由小三吾掂到現在小五 keep住中上 .
剛考完呈分.........成績滿意 .

作者: 大妹妹    時間: 11-7-11 23:13

中文OK嗎?邊個CENTER好?
作者: Schoolbus26    時間: 11-7-13 12:48

euka,

你上了長沙灣數研, 有無comment?  我個女的數好唔得.
作者: natalie2008    時間: 11-7-13 15:14

有無油麻地地址給我.... Please Pm to me

or e-mail : [email protected]

thanks
作者: rebecca0113    時間: 11-7-13 16:00

soin 我知係1對3,學費都要成650 4堂,如果搵過補習姐姐係屋企補係咪都係1樣,重要1對1,價錢又平好多
wor
作者: overview    時間: 11-7-13 17:05

各有各好, 出去上堂課程較有系統, 又有相關exercises操練.

原帖由 rebecca0113 於 11-7-13 16:00 發表
soin 我知係1對3,學費都要成650 4堂,如果搵過補習姐姐係屋企補係咪都係1樣,重要1對1,價錢又平好多
wor

作者: a_mum2009    時間: 11-7-13 17:20

DEAR ALL

soin 常規, 精讀, 我諗緊應該係常規定精讀好, 我仔數學成績ok, 想再進步一d, 請大家比比意見
作者: ponysee    時間: 11-7-13 22:59     標題: 回復 4# natalie2008 的帖子

I want know too.thanks!
作者: jemom    時間: 11-7-14 01:12     標題: 回覆 5# natalie2008 的文章

你可以上數研個網,有齊分校資料
作者: fungma    時間: 11-7-20 22:51

AGREE,旺角個間個Receptionist D 態度好麻麻,D老師就幾好。
現在轉了去九龍灣德福大廈個間,就覺得佢地好有禮貌,我個仔同個囡都話個老師好好。

原帖由 catcatmom 於 10-5-31 00:24 發表

但我不知有幾多間CTR. ...

作者: Iriskingfong    時間: 11-7-22 19:48     標題: 回覆 11# jemom 的文章

我到想係九龍灣so-in 報, 但又怕de 阿sir 教得唔好. 如果您個教得好, 係姓咩架? 衣家諗緊so-in 好定學林好. 都係樓上樓下.
作者: anna59    時間: 11-7-23 23:22

九龍灣勤達數都幾好,除數學外,仲有得補英文添
作者: anna59    時間: 11-7-24 17:39

九龍灣數硏唔知系唔系太多人讀, d亞sir好似講野好串咁,我聽有d家長又系咁講,又話一年級應該唔系咁既分數,唉,如果八十分以上就唔使去搵補習啦! 唔想做生意都唔好講d咁既野,因為做補習社個口碑好緊要
作者: wschoi    時間: 11-7-31 16:45     標題: 回復 22# apsm 的帖子

你上網打[數研]就會search到佢地個website,有晒地址電話架啦.
作者: wschoi    時間: 11-7-31 16:48     標題: 回覆 23# apsm 的文章

你上網打[數研]就有佢地個網址,有晒分校地址電話架啦.
作者: BBbird    時間: 11-8-1 12:23

Can be chosen the teacher in So-in?
作者: miffy    時間: 11-8-3 08:47

作者: Schoolbus26    時間: 11-8-3 09:05

miffy,

可否pm我是邊個centre 及阿sir呢?  我個女的數很唔得.
作者: miffy    時間: 11-8-3 09:20

作者: ysnmama    時間: 11-8-3 09:47

miffy,

pls pm me details too. thanks a lot.

原帖由 miffy 於 11-8-3 08:47 發表
我仔個so-in阿sir非常有heart和有方法, 我仔由以前一拎d數叫佢計即刻喊, 到而家十分十分之鍾意計數, 考試分數又穩企9字頭, 都是呢個阿sir的功勞, 所以阿sir轉了centre, 我地要過海都一於死跟。 ...

作者: miffy    時間: 11-8-3 10:12

作者: bb86    時間: 11-8-3 10:19

miffy,

pls pm me details too. thanks a lot
作者: 胡桃媽    時間: 11-8-3 11:28

miffy,

可否pm我是邊個centre 及阿sir呢?  我個女的數都唔得.
謝謝
作者: ponysee    時間: 11-8-4 02:26     標題: 回復 41# wbmom 的帖子

pm to me please.thanks!
作者: PS0325    時間: 11-8-4 02:58

Hi miffy

Please email me at [email protected] thanks!!!
作者: sengayy    時間: 11-8-4 16:45

Hi Miffy,

Pls pm me details too. Thanks a lot.
作者: miffy    時間: 11-8-4 16:56

作者: 10022004    時間: 11-8-4 18:22

我都想知呀! 可以PM埋俾我嗎? 謝謝你!
作者: alkyng    時間: 11-8-4 21:46

我個女(升小五)在油麻地SOIN學左接近半年, 我覺得SOIN能夠教阿女一D計數技巧, 而呢D技巧, 在學校學唔到的. 加上如果SOIN練習入面有題目唔識做, 下一堂返去, 老師都會逐一解釋比阿女知, 呢點我都覺得好滿意.
作者: maggiechu    時間: 11-8-5 00:04

轉左边間?可否分享或pm我資料,thx!
我仔個so-in阿sir非常有heart和有方法, 我仔由以前一拎d數叫佢計即刻喊, 到而家十分十分之鍾意計數, 考試分數又穩企9字頭, 都是呢個阿sir的功勞, 所以阿sir轉了centre, 我地要過海都一於死跟。 ...

作者: PS0325    時間: 11-8-5 00:42

Thanks miffy =)
作者: Schoolbus26    時間: 11-8-5 09:14

slkyng,
請問油麻地邊個centre, 因有兩個, 邊個老師可以介紹?
作者: alkyng    時間: 11-8-5 09:19     標題: 回覆 63# Schoolbus26 的文章

我地讀盤谷銀行個間, 如無錯另一間係中學部, 盤谷係小學部. 我無留意其他老師係點, 而我地一開始學就係跟一位女老師, 她姓"陳"的.
作者: miffy    時間: 11-8-5 10:39

作者: janetlam74    時間: 11-8-6 04:56

miffy,
pls pm me details too. thanks^^
作者: Babysiu    時間: 11-8-7 14:29

學林9月份加價,請問數研係唔係9月份都加價
作者: miffy    時間: 11-8-8 08:32

作者: miffy    時間: 11-8-8 08:33

作者: Cherry+DC    時間: 11-8-12 16:47

miffy,
Could you pm the centre to me?
Thanks

作者: SAMMYHO42    時間: 11-8-13 14:12

作者: janetlam74    時間: 11-8-14 10:21

想問問....so-in同奧數會比小學生
去邊間好些?
小朋友數學logic唔錯,但成日計數唔準!
四則運算一教就明,醒過我呀.....但一計
+-x除佢成日是是但但計......
作者: boc    時間: 11-8-14 22:46

miffy,

pls pm me details too. thanks a lot.引用:

作者: yoyocmama    時間: 11-8-15 17:46     標題: 數研

Dear MIffy,

Would you pm me the information about the tutor and the centre information please?

Thanks!

Yoyocmama
作者: jemom    時間: 11-8-15 21:23

請問妳囡囡之前係上開暑期班定常規班?
原帖由 alkyng 於 11-8-4 21:46 發表
我個女(升小五)在油麻地SOIN學左接近半年, 我覺得SOIN能夠教阿女一D計數技巧, 而呢D技巧, 在學校學唔到的. 加上如果SOIN練習入面有題目唔識做, 下一堂返去, 老師都會逐一解釋比阿女知, 呢點我都覺得好滿意. ...

作者: jemom    時間: 11-8-15 21:41

請問可否PM係邊個老師&邊間centre? 我囡响九龍灣centre上左暑期班, 題型ok, 但唔知係咪暑期班問題, 個miss唔係幾好. 最初幾堂都有出來, 但淨係講"無咩問題, 幾好呀", 尾呢幾堂直情唔見人! 上左9堂都仲未認得邊個打邊個!
阿囡d數唔係幾穩, 其實好想繼續讀常規班, 而家就十五十六...

作者: alkyng    時間: 11-8-15 23:27

Jemom:

我個女讀常規班...
作者: Karinachu    時間: 11-8-16 12:42

Hi Miffy,

Can you pm the details to me. thanks!
作者: jemom    時間: 11-8-16 13:36

請問妳覺得常規班的題目ok嗎? 係咪每間centre的數學工作紙都一樣? thanks.
原帖由 alkyng 於 11-8-15 23:27 發表
Jemom:

我個女讀常規班...

作者: tutor1668    時間: 11-8-16 22:11

作者: eemother    時間: 11-8-17 17:47

dear miffy ,

pls pm me too.

thank you

原帖由 miffy 於 11-8-8 08:32 發表
Please check pm.

作者: wendyyy    時間: 11-8-21 20:41     標題: 回覆 64# alkyng 的文章

這位 Ms. 陳是否教完上星期(20號)就唔教果位, 說是進修去了?
作者: alkyng    時間: 11-8-22 07:14

Jemom:

我覺得D題目OK喎, 但始終每個小朋友能力都唔一樣, 好難一概而論, 如你有興趣, 可以問CENTRE取適合自己年級的練習來看看題目. 每間CENTRE的工作紙應該一樣的, 因為我有朋友在TKO CENTRE讀, 大家都一樣, 而且CENTRE D練習有好多的, 佢地每個星期比4-5份我個女做, 到目前為止, 已經學了半年, D練習未重覆過...
作者: janetlam74    時間: 11-8-22 07:31

原帖由 alkyng 於 11-8-22 07:14 發表
Jemom:

我覺得D題目OK喎, 但始終每個小朋友能力都唔一樣, 好難一概而論, 如你有興趣, 可以問CENTRE取適合自己年級的練習來看看題目. 每間CENTRE的工作紙應該一樣的, 因為我有朋友在TKO CENTRE讀, 大家都一樣, 而且C ...

你的小朋友在tko這間學數學得好嗎?
作者: alkyng    時間: 11-8-22 17:05

janetlam:
我個女在油麻地學的, 朋友的仔女就在TKO學, 大致上一樣OK...
作者: matt_mami    時間: 11-8-23 02:33

Dear miffy,
Can you pm me the information too?  Thanks.
matt_mami

作者: 小小茉莉花    時間: 11-8-23 08:53

miffy,

可否pm我是邊個centre 及阿sir呢?
tthanks
作者: A9109494    時間: 11-8-24 12:07

Dear Miffy,
Would you please pm me about the teacher and center information please? Thanks!
作者: ponysee    時間: 11-8-25 02:45

原帖由 alkyng 於 11-8-22 17:05 發表
janetlam:
我個女在油麻地學的, 朋友的仔女就在TKO學, 大致上一樣OK...

alkyng
可否pm油麻地D資料給我.thanks!
作者: ballmui    時間: 11-8-25 22:51

can u pm me which ctr and teacher? Thx

作者: ballmui    時間: 11-8-25 23:00

Can u pm which centre and teacher? I want to know too. Thanks!

作者: owenkenneth    時間: 11-9-9 10:39     標題: 回覆 44# miffy 的文章

可否pm我是邊個centre 及阿sir呢?
my email address
[email protected]
Thanks
作者: L-Lai    時間: 11-9-28 01:14

唔該有油蔴地邊個老師好的媽咪可否SEND 個PM 話我知係邊位呢??? THANK U
作者: JoJo    時間: 12-6-4 20:27

版主按 : 請會員自行 PM會員查詢,

因版面留下太多沒有讀取性之文章. e.g. Pls check PM / Pls PM me.

現關閉此帖. 敬請注意!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5