教育王國

標題: 4/5月的皇家試出咗result未? [打印本頁]

作者: wbmom    時間: 10-5-24 21:19     標題: 4/5月的皇家試出咗result未?

如題,有冇人分享?
作者: A1ma    時間: 10-5-24 23:29

四月考,早兩日已經收到分紙.
原帖由 wbmom 於 10-5-24 21:19 發表
如題,有冇人分享?

作者: beetle    時間: 10-5-24 23:44

咁快? 請問係4月幾多號考的?

原帖由 A1ma 於 10-5-24 23:29 發表

作者: christianmom    時間: 10-5-24 23:45

請問是4月幾日考的已經收到分紙呢?因我還未收到。

原帖由 A1ma 於 10-5-24 23:29 發表

作者: JA93    時間: 10-5-24 23:52

仔仔4月13號考,早2日已收到分紙。
作者: A1ma    時間: 10-5-25 08:54

4月17日
原帖由 beetle 於 10-5-24 23:44 發表
咁快? 請問係4月幾多號考的?

作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-25 10:11

我都好心急, 日日打開信箱, 囡囡是4/23日考

原帖由 A1ma 於 10-5-25 08:54 發表
4月17日

作者: wbmom    時間: 10-5-25 11:32

我都好心急,仔仔是4/27考,佢地話要7星期,但似乎6星期就有了!

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-25 10:11 發表
我都好心急, 日日打開信箱, 囡囡是4/23日考

作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-25 11:49

應該5-6週就有RESULT 了, 心情好緊張

原帖由 wbmom 於 10-5-25 11:32 發表
我都好心急,仔仔是4/27考,佢地話要7星期,但似乎6星期就有了!

作者: wbmom    時間: 10-5-25 11:53

你的小朋有係考乜樂器呀?我的是鋼琴Grade 2!

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-25 11:49 發表
應該5-6週就有RESULT 了, 心情好緊張

作者: christianmom    時間: 10-5-25 13:48

Thank you!!  That means we should receive within 5-6 weeks.

4月17日

作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-25 14:13

我囡囡是鋼琴Grade 3

原帖由 wbmom 於 10-5-25 11:53 發表
你的小朋有係考乜樂器呀?我的是鋼琴Grade 2!

作者: beetle    時間: 10-5-25 14:46

Thanks! 好緊張........

4月17日

作者: *dora*    時間: 10-5-25 15:29

April  17考, May 22 已收到分紙.
作者: CentralMom    時間: 10-5-25 17:44

請問是寄掛號要簽收 or 只派入信箱 ?
作者: CentralMom    時間: 10-5-25 17:46     標題: 回覆 14# *dora* 的文章

請問是直接派入信箱 or 要簽收呢 ?
作者: cpcog    時間: 10-5-25 22:32

for mark form, by normal mail only.
作者: *dora*    時間: 10-5-25 23:05

這點我不清楚, 因為是經琴行報名的.

原帖由 CentralMom 於 10-5-25 17:46 發表
請問是直接派入信箱 or 要簽收呢 ?

作者: kevin_bb    時間: 10-5-25 23:20

*dora*:
我想請問經琴行報名的成績是否會寄回給琴行呢?
作者: Kareese    時間: 10-5-26 01:39

作者: Kareese    時間: 10-5-26 01:41

作者: kevin_bb    時間: 10-5-26 14:23

Yes! 經琴行報名的成績是會寄回給琴行的.

o...thank you.....
作者: Yanamami    時間: 10-5-26 22:22

Still waiting.............
作者: Doublefour    時間: 10-5-27 00:03     標題: 回覆 2# kevin_bb 的文章

作者: beetle    時間: 10-5-27 00:14

請問係幾多號考的? 今日收到的嗎?

原帖由 Doublefour 於 10-5-27 00:03 發表
收到LA.

作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-27 14:38

Doublefour,
你快d覆我地啦, 係幾多號考???好心急呀

原帖由 Doublefour 於 10-5-27 00:03 發表
收到LA.

作者: kevin_bb    時間: 10-5-27 15:04

4月15日考仲未收到!
作者: Radiomama    時間: 10-5-27 17:41

4月17日考一級,24/5收到分紙啦!

作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-29 09:58

各位心急媽媽, 昨天問過考試局, 在4月20-24日考試的, 分紙會在5月28日寄出.
作者: wbmom    時間: 10-5-29 10:19

謝謝你! 即是我要等多2個星期!

雖然我覺得只要小朋有努力就得了,但始終是第一次考琴,想知道琴老師的expectation同考出嚟的成績會唔會差好遠!

有冇人出嚟的成績同預計的差好遠??

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-29 09:58 發表
各位心急媽媽, 昨天問過考試局, 在4月20-24日考試的, 分紙會在5月28日寄出.

作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-29 21:41

終於收到了, 118分, 已很滿意, 因為時間準備不夠, 今次是囡囡第一次考琴(3級), 老師只在考試前1-1/2 月教SIGHT READING, , Aural 係不合格, 只得11分, 故給拉低了分.
考官的評語都是說因Aural Test, 令拿不到merit.
希望大家取得好成績

原帖由 wbmom 於 10-5-29 10:19 發表
謝謝你! 即是我要等多2個星期!

雖然我覺得只要小朋有努力就得了,但始終是第一次考琴,想知道琴老師的expectation同考出嚟的成績會唔會差好遠!

有冇人出嚟的成績同預計的差好遠??

...

作者: hkufrankie    時間: 10-5-29 23:11

那麼, 五月中考的會幾時出呢? 謝謝!
作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-30 13:29

我數了, 應是考試後37-38天寄出, 是每週五早上寄出分紙, 快就週六中午收到, 慢則下週一收到.
我是週六中午收到的

原帖由 hkufrankie 於 10-5-29 23:11 發表

作者: wbmom    時間: 10-5-30 15:56

係呀, 好多人都係星期六收到分紙嫁!

Potatoyung: 即是成績是和預期差不多?老師考前點講呀? 我仔仔老師完全冇講,剩係話合格冇問題only!

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-30 13:29 發表
我數了, 應是考試後37-38天寄出, 是每週五早上寄出分紙, 快就週六中午收到, 慢則下週一收到.
我是週六中午收到的

作者: kevin_bb    時間: 10-5-31 15:15

我想問經琴行報是否會耐D先收到?
作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-31 17:29

wbmon,
我的經歷想同你分享.
老師在考試前只說: "都ok啦", 但我覺得囡囡仍是彈得不好, 所以私底下在考試前到琴行補了3堂, 琴行老師是30多yr, 很有經驗, 由於時間有限, 只教了3隻歌, 穫益很多,
result 出來, 囡囡都是靠3隻歌取得高分數, aural 不合格.
上完此3堂, 令我已有念頭要轉老師.

原帖由 wbmom 於 10-5-30 15:56 發表
係呀, 好多人都係星期六收到分紙嫁!

Potatoyung: 即是成績是和預期差不多?老師考前點講呀? 我仔仔老師完全冇講,剩係話合格冇問題only!

作者: wbmom    時間: 10-5-31 20:48

考試前我亦覺仔仔彈得唔好,但老師話冇問題,我都等緊呢次result,如果考得唔好,都係時候轉老師。

我要求老師加堂操練我仔仔,但她一味話冇時間,話仔仔ok,我唔識彈琴,所以冇得argue,但以一個普通人角度聽都覺得好多瑕疵。。。。。。。。。

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-31 17:29 發表
wbmon,
我的經歷想同你分享.
老師在考試前只說: "都ok啦", 但我覺得囡囡仍是彈得不好, 所以私底下在考試前到琴行補了3堂, 琴行老師是30多yr, 很有經驗, 由於時間有限, 只教了3隻歌, 穫益很多,
result 出來, 囡囡都 ...

作者: POTATOYUNG    時間: 10-6-1 11:58

wbmon,
你仔仔的琴老師是否很年輕??
琴行的老師都是這樣問我的, 年輕的老師好多都是不夠經驗, 和沒耐性說多幾次的, 小朋友年紀小, 要不停講才會記得的.
我已轉了老師了.

原帖由 wbmom 於 10-5-31 20:48 發表
考試前我亦覺仔仔彈得唔好,但老師話冇問題,我都等緊呢次result,如果考得唔好,都係時候轉老師。

我要求老師加堂操練我仔仔,但她一味話冇時間,話仔仔ok,我唔識彈琴,所以冇得argue,但以一個普通人角度聽都覺得好多瑕疵。。。。 ...

作者: 芝麻街    時間: 10-6-1 13:13

原帖由 hkufrankie 於 10-5-29 23:11 發表

我個囡係五月頭考G4, 都未有呀,  
另外, 四月頭考古箏都係未有成績, 真係好心急呀
你個小朋友考幾級呀?
作者: beetle    時間: 10-6-5 14:09

我個女4月30日考,今日收到了分紙!
作者: wbmom    時間: 10-6-5 14:46

你個女唔使問又係A啦,恭喜你先!

我就好失望,仔仔只得118分,覺得個老師太求其,一定要換老師!

原帖由 beetle 於 10-6-5 14:09 發表
我個女4月30日考,今日收到了分紙!

作者: wbmom    時間: 10-6-5 14:50

各位有冇好piano老師介紹?九龍區,希望老師對學生有要求,唔係只為考試!

原帖由 wbmom 於 10-6-5 14:46 發表

我就好失望,仔仔只得118分,覺得個老師太求其,一定要換老師!

作者: monicayeung    時間: 10-6-5 15:50

作者: dong00    時間: 10-6-5 18:35

仔仔27/4考, 今日望過信箱都未有, 唔知會唔會寄去琴行呢? 好心急呀! 我驚仔仔的成績好差, 差到我接受唔倒就慘囉!
作者: 洛婷    時間: 10-6-5 18:39

原帖由 dong00 於 10-6-5 18:35 發表
仔仔27/4考, 今日望過信箱都未有, 唔知會唔會寄去琴行呢? 好心急呀! 我驚仔仔的成績好差, 差到我接受唔倒就慘囉!

我亞女係經琴行代報 , 所有野都係寄去琴行
作者: dong00    時間: 10-6-5 18:56

剛打電話問琴行話已收到分紙, 即刻叫姐姐落去攞, 好緊張呀! 好驚呀! 就快知到result喇!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 18:39 發表

我亞女係經琴行代報 , 所有野都係寄去琴行

作者: 洛婷    時間: 10-6-5 19:21

原帖由 dong00 於 10-6-5 18:56 發表
剛打電話問琴行話已收到分紙, 即刻叫姐姐落去攞, 好緊張呀! 好驚呀! 就快知到result喇!

放鬆 d , 唔好咁

作者: dong00    時間: 10-6-5 19:33

我收到喇! 125分, 好開心, 因仔仔這幾個月來都好抗拒練琴, 叫親佢練, 佢就話好悶, 係都唔肯練, 咁又真係好悶嘅, 幾個月都要彈這3首歌, 佢真係聽到這3首歌都想喊架! 所以都比佢彈吓其它歌佢就開心番D lor. 終於考完2級喇, 可唔可以到5級才再考呢? 因唔想仔仔再咁辛苦喇!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 19:21 發表

放鬆 d , 唔好咁

作者: 洛婷    時間: 10-6-5 19:43

原帖由 dong00 於 10-6-5 19:33 發表
我收到喇! 125分, 好開心, 因仔仔這幾個月來都好抗拒練琴, 叫親佢練, 佢就話好悶, 係都唔肯練, 咁又真係好悶嘅, 幾個月都要彈這3首歌, 佢真係聽到這3首歌都想喊架! 所以都比佢彈吓其它歌佢就開心番D lor. 終於考完2 ...

成績都幾好 , 終於放心哂

唔急住考 , 5 級可以遲 d 先冇問題 !!!
作者: dong00    時間: 10-6-5 19:51

謝謝你呀! 原先以為佢只可以攞10X分, 或甚至唔合格架, 而現在竟然有125分, 真係同練琴時間唔成正比, 真喜出望外呢!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 19:43 發表

成績都幾好 , 終於放心哂

唔急住考 , 5 級可以遲 d 先冇問題 !!!

作者: DDC    時間: 10-6-5 19:55

梗係可以啦!我仔之前考完3級,直情成個月無乜掂部琴,因為成日練個3首歌真係好悶架,我都諗住下次5或6級先考啦.

原帖由 dong00 於 10-6-5 19:33 發表
我收到喇! 125分, 好開心, 因仔仔這幾個月來都好抗拒練琴, 叫親佢練, 佢就話好悶, 係都唔肯練, 咁又真係好悶嘅, 幾個月都要彈這3首歌, 佢真係聽到這3首歌都想喊架! 所以都比佢彈吓其它歌佢就開心番D lor. 終於考完2 ...

作者: wbmom    時間: 10-6-5 19:58

考之前, 老師話我個仔的aural同site reading都好好, 我叫加堂,佢死話得嫁啦,點知出嚟aural得15分,site reading得16分,出咗分紙, 而家話我個仔aural同site-reading都比較弱,要操多d,我其實都幾唔開心,成績唔係最重要,但我應為應該prepare好些才去考試先啱
作者: 洛婷    時間: 10-6-5 20:22

原帖由 DDC 於 10-6-5 19:55 發表
梗係可以啦!我仔之前考完3級,直情成個月無乜掂部琴,因為成日練個3首歌真係好悶架,我都諗住下次5或6級先考啦.

hihi

你仔仔樂理學成點 ???
我有時俾我女激死
作者: 10101010    時間: 10-6-5 20:30

我仔練咗2級大半年,個老師一路都冇講過佢有問題,自己又唔識,佢係自己喜歡學琴才去學,但個老師就教得求其,最後考前三個星期,先話佢呢樣唔得,嗰樣唔得,但係之前又唔講,覺得佢唔得唔係一早發現咩,我未派分紙,不過考完即轉老師,考得好唔好都冇乜所謂。
作者: DDC    時間: 10-6-5 22:09

而家樂理學緊BOOK 5,佢睇來好有興趣咁,仲要求買多的練習來做,老師就提議買埋ABRSM 既 BOOK 4 & 5, 兩星期前買左比佢,佢好有興趣咁自己做呀!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 20:22 發表

hihi

你仔仔樂理學成點 ???
我有時俾我女激死

作者: 洛婷    時間: 10-6-5 22:20

原帖由 DDC 於 10-6-5 22:09 發表
而家樂理學緊BOOK 5,佢睇來好有興趣咁,仲要求買多的練習來做,老師就提議買埋ABRSM 既 BOOK 4 & 5, 兩星期前買左比佢,佢好有興趣咁自己做呀!

你仔仔   自動自覺

我女依家學緊 BOOK2 , 仲下下要叫
作者: DDC    時間: 10-6-5 22:49

佢係個種鐘意就自動自覺,唔鐘意就要你叫到氣咳個隻厘架!
我記得初初1,2級個陣有時無興趣做,我咪讀條問題出來,然後好似學生問老師咁問佢,佢就好有興趣咁答我,然後就寫落去勒!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 22:20 發表

你仔仔   自動自覺

我女依家學緊 BOOK2 , 仲下下要叫

作者: 洛婷    時間: 10-6-5 23:27

原帖由 DDC 於 10-6-5 22:49 發表
佢係個種鐘意就自動自覺,唔鐘意就要你叫到氣咳個隻厘架!
我記得初初1,2級個陣有時無興趣做,我咪讀條問題出來,然後好似學生問老師咁問佢,佢就好有興趣咁答我,然後就寫落去勒!

...

你仔仔已經學 BOOK 5 , 10 月一定冇問題啦

我女仲未知架   都要睇佢進度
作者: christianmom    時間: 10-6-6 00:33

好多謝大家的資料,囝囝在429號考,真的在今天下午便可收信,而且成績是喜出望外,sight-readingaural更取得滿分,總算畫上了一個完美的句號。當然,老師說現在祇是幼稚園畢業,要考diploma,以後要走的路還很長。希望大家都繼續努力。

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-30 13:29 發表
我是週六中午收到的

作者: DDC    時間: 10-6-6 07:58

慢慢來啦,唔好急,遲的考完學校試,放暑假時間多的,到時諗的方法引起佢既興趣,可能會快的,加油呀!

原帖由 洛婷 於 10-6-5 23:27 發表

你仔仔已經學 BOOK 5 , 10 月一定冇問題啦

我女仲未知架   都要睇佢進度

作者: 洛婷    時間: 10-6-6 11:24

原帖由 DDC 於 10-6-6 07:58 發表
慢慢來啦,唔好急,遲的考完學校試,放暑假時間多的,到時諗的方法引起佢既興趣,可能會快的,加油呀!

希望啦
作者: chloemami618    時間: 10-6-6 16:52

原帖由 christianmom 於 10-6-6 00:33 發表
好多謝大家的資料,囝囝在4月29號考,真的在今天下午便可收信,而且成績是喜出望外,sight-reading和aural更取得滿分,總算畫上了一個完美的句號。當然,老師說現在祇是幼稚園畢業,要考diploma,以後要走的路還很長。希望大家都繼續 ...

你仔仔好叻仔呀~
我都希望到我女考試嗰時都可以就好喇~
作者: beetle    時間: 10-6-6 17:09

妳仔仔真的很厲害!恭喜恭喜!
至於我個女,除咗aural 之外,其他都很滿意。嚟緊要準備八月鋼琴試同十月樂理試,真係好緊迫!
原帖由 christianmom 於 10-6-6 00:33 發表
好多謝大家的資料,囝囝在4月29號考,真的在今天下午便可收信,而且成績是喜出望外,sight-reading和aural更取得滿分,總算畫上了一個完美的句號。當然,老師說現在祇是幼稚園畢業,要考diploma,以後要走的路還很長。希望大家都繼續 ...

作者: beetle    時間: 10-6-6 17:12

妳真係過奬喇,不過多謝妳先!
原帖由 wbmom 於 10-6-5 14:46 發表

作者: chloemami618    時間: 10-6-6 17:14

原帖由 beetle 於 10-6-6 17:09 發表
至於我個女,除咗aural 之外,其他都很滿意。嚟緊要準備八月鋼琴試同十月樂理試,真係好緊迫!

我個女都係係8月考鋼琴試,好緊張呀~
係呢你女女考幾級呀??
作者: jbma    時間: 10-6-6 18:50

4月30日考....昨天收到LA.....
作者: christianmom    時間: 10-6-6 20:00

過獎了,妳囡囡祇要努力練習,一定會有好成績。

原帖由 chloemami618 於 10-6-6 16:52 發表

你仔仔好叻仔呀~
我都希望到我女考試嗰時都可以就好喇~

作者: christianmom    時間: 10-6-6 20:06

妳囡囡都好叻呀!一定要獎勵她。接著還有其他的考試,現代的小朋友真的很忙碌。
我囝囝也是一樣,9月要考oboe,11月就考鋼琴ATCL,希望他能保持努力練習。

原帖由 beetle 於 10-6-6 17:09 發表

作者: 芝麻街    時間: 10-6-6 21:01

真係恭喜哂呀。 你仔仔好叻仔呀
我囡囡5月頭考, 希望今個星期有啦!
另外, 4月頭考古箏成績剛剛上星期收到, 係 142/150,
老師估都係咁上下, 不過, 真係好開心
作者: 洛婷    時間: 10-6-6 21:49

原帖由 芝麻街 於 10-6-6 21:01 發表

另外, 4月頭考古箏成績剛剛上星期收到, 係 142/150,
老師估都係咁上下, 不過, 真係好開心 ...

恭喜你同 christianmom 考得咁好成績
作者: christianmom    時間: 10-6-6 23:43

多謝,妳囡囡都考得好好,最重要是好媽媽對她的支持,將來一定有很好的音樂前途。

原帖由 洛婷 於 10-6-6 21:49 發表

恭喜你同 christianmom 考得咁好成績

作者: beetle    時間: 10-6-7 00:06

咁即係妳仔仔今年要考哂3種樂器!

原帖由 christianmom 於 10-6-6 20:06 發表
妳囡囡都好叻呀!一定要獎勵她。接著還有其他的考試,現代的小朋友真的很忙碌。
我囝囝也是一樣,9月要考oboe,11月就考鋼琴ATCL,希望他能保持努力練習。

...

作者: beetle    時間: 10-6-7 00:12

我個女鋼琴只係考二級咋.......

原帖由 chloemami618 於 10-6-6 17:14 發表

我個女都係係8月考鋼琴試,好緊張呀~
係呢你女女考幾級呀??

作者: chloemami618    時間: 10-6-7 00:24

原帖由 芝麻街 於 10-6-6 21:01 發表

老師估都係咁上下, 不過, 真係好開心 ...

你女女都好叻呀~恭喜晒
作者: chloemami618    時間: 10-6-7 00:33

原帖由 christianmom 於 10-6-6 20:00 發表
過獎了,妳囡囡祇要努力練習,一定會有好成績。

希望我個女會再比心機d啦
作者: christianmom    時間: 10-6-7 13:46

係呀!Oboe學了兩年第一次考,老師要他考7級,我都驚他應付不來,希望暑期多些時間練好它。

原帖由 beetle 於 10-6-7 00:06 發表
咁即係妳仔仔今年要考哂3種樂器!

作者: Kareese    時間: 10-6-9 01:56

作者: 芝麻街    時間: 10-6-12 13:27

啱啱收到G4 鋼琴成績啦, 126分 都算係咁  同一時間練/考兩種樂器, 又要參加校際音樂節, 又要操四日水真係幾辛苦, 如佢個人唔夠自律, 我唸我 c 得   
希望大家都有好成績~~
作者: wbmom    時間: 10-6-12 13:45

恭喜你呀!

原帖由 芝麻街 於 10-6-12 13:27 發表
啱啱收到G4 鋼琴成績啦, 126分 都算係咁  同一時間練/考兩種樂器, 又要參加校際音樂節, 又要操四日水真係幾辛苦, 如佢個人唔夠自律, 我唸我 c 得   
希望大家都有好成績~~ ...

作者: 芝麻街    時間: 10-6-12 13:56

原帖由 wbmom 於 10-6-12 13:45 發表
恭喜你呀!

多謝哂:loveliness:
作者: busybusy    時間: 10-6-12 14:23

When was your exam date?
作者: 芝麻街    時間: 10-6-12 16:17

原帖由 busybusy 於 10-6-12 14:23 發表
When was your exam date?

5-5-2010
作者: Ling19    時間: 10-6-12 16:28

Just received result Exam was taken on May 6.
作者: busybusy    時間: 10-6-12 22:56

My daughter also took on May 6, received the result today.  Got distinction!!!   

原帖由 Ling19 於 10-6-12 16:28 發表
Just received result Exam was taken on May 6.

作者: Daphne^^    時間: 10-6-12 23:30

我囡囡都收到成績, 5月6日考的 . 2級--
124分, 我都很開心啦, 4歲半又第一次考,明天同囡囡食大餐先.......
而加等緊apa 有冇2 nd in, 但我都知機會很渺茫....
作者: beetle    時間: 10-6-12 23:41

Busybusy,
Congratulations! 希望妳囡囡在再下一城,interview 有好消息!
原帖由 busybusy 於 10-6-12 22:56 發表
My daughter also took on May 6, received the result today.  Got distinction!!!   

作者: gracelam123    時間: 10-6-12 23:56

作者: christianmom    時間: 10-6-12 23:56

Hi Kareese

我囝囝今次是考8級cello,我都好開心有此成績。他的3首歌是27, 29 和29,scale就扣了一分,總分是144。
他的8級鋼琴是2008年考的,所以今年考ATCL都不算快了,他考8級琴時aural都取了滿分,同樣是distinction,不過分數就無今次咁高。
他每天都要練起碼2-3小時樂器,若功課多的話,就祇能練兩樣,如果要三樣一齊練的話就要等放假才可以了,始終功課緊要。
他並不是很叻,不過很喜歡音樂,所以都肯主動去練習。很開心在這裡和大家交流心得。

原帖由 Kareese 於 10-6-9 01:56 發表
恭喜妳! 妳囝囝真是很出色,他是否考鋼琴試8級的sight read & aural 滿分?可否公開他其他的分數?即scales & 三首歌的分數? 他剛考完8級就要在年尾考ATCL,他有時間練嗎?請問他現在幾歲和學了幾耐琴?他每天練琴幾多小時?除了 ...

作者: busybusy    時間: 10-6-13 00:49

Beetle,

多謝!!! apa 收那麼少, 沒把握呀!希望得啦!

原帖由 beetle 於 10-6-12 23:41 發表
Busybusy,
Congratulations! 希望妳囡囡在下一城,interview 有好消息!

作者: wbmom    時間: 10-6-13 07:36

christianmom,

你個仔真係勁!aural都攞満分,我相信他一定很有天份,加埋後天努力,將來在音樂方面一定很有成就!

可唔可以分享你地怎樣發現你個仔對音樂有天份的呢?謝謝!

wbmom
原帖由 christianmom 於 10-6-12 23:56 發表
Hi Kareese

我囝囝今次是考8級cello,我都好開心有此成績。他的3首歌是27, 29 和29,scale就扣了一分,總分是144。
他的8級鋼琴是2008年考的,所以今年考ATCL都不算快了,他考8級琴時aural都取了滿分,同樣是distinction,不過分 ...

作者: christianmom    時間: 10-6-17 01:20

Please check PM.

原帖由 wbmom 於 10-6-13 07:36 發表

你個仔真係勁!aural都攞満分,我相信他一定很有天份,加埋後天努力,將來在音樂方面一定很有成就!

可唔可以分享你地怎樣發現你個仔對音樂有天份的呢?謝謝!

wbmom
...

作者: wbmom    時間: 10-6-18 17:21

我收唔倒你個pm呀! 可唔可以resend呢?

wbmom

原帖由 christianmom 於 10-6-17 01:20 發表
Please check PM.

作者: christianmom    時間: 10-6-19 04:44

Yes, I had problem to send you PM last time.  Hope this time works well.

原帖由 wbmom 於 10-6-18 17:21 發表

我收唔倒你個pm呀! 可唔可以resend呢?

wbmom

作者: wbmom    時間: 10-6-19 16:59

收倒你的pm了, 可是我又回唔倒pm俾你,都唔知bk攪邊科, 謝謝你share你的experience,好開心知道有一個有天份的小朋友,又肯後天努力,父母又有能力哉培,你兒子一定成才!

原帖由 christianmom 於 10-6-19 04:44 發表
Yes, I had problem to send you PM last time.  Hope this time works well.

作者: Kareese    時間: 10-6-20 01:55

作者: christianmom    時間: 10-6-20 04:50

My son is studying Grade 6 in an international school.  He has lots of homework and tests this year.  Therefore he needs to give up his TV time and also sports in order to practice instruments. However when compared to local school, I think he is better than those students.

Everyday after school, he usually has after-school activities.  By the time when he goes home, he needs to finish his homework and prepare for any quiz or tests first.  Then he practices one or two instruments every night.  When he was in Grade 5, he could practice three of them everyday.  But now with the increase in the volume of homework, and also the difficulty of his instruments, it is impossible.  If he doesn't have "BIG" test the next day, he can practice two to three hours every night.

My son has learned cello for 4 years to complete the grade 8 exam.  He took the exam in Grade 3, 6, 7 & 8 within 4 years.  His hands are not big enough, therefore he also has difficulty.  But he is OK when practice more.  After the grade 8 exam, his teacher  now requires him to practice at least one hour a day, and 4 days in a week because she knows that he needs to spend more time in piano.

Has your daughter taken the Grade 5 exam yet?  Hope she loves cello and keeps it up.  

原帖由 Kareese 於 10-6-20 01:55 發表
Hi christianmom,

很多謝妳的回覆!如果我無估錯,妳囝囝應該讀緊中學,功課這麼忙,還可以每天練習兩至三小時嗎?真厲害!他會否有時間看電視或做其他東西?可否分享他怎樣分配時間?

我囡囡都學緊大提琴,我知過了五級後就要學睇te ...

作者: fong媽    時間: 10-6-22 11:25

我阿女也剛剛收到啦, 叮左啦

作者: choufatty    時間: 10-6-23 09:56

My son has been learning cello in a group for one year.  I am thinking to find a private teacher for him.  Any information about your teacher that can be released to me please?

原帖由 christianmom 於 10-6-20 04:50 發表
My son is studying Grade 6 in an international school.  He has lots of homework and tests this year.  Therefore he needs to give up his TV time and also sports in order to practice instruments. Howeve ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5