教育王國

標題: 12 月bb的疑惑?? [打印本頁]

作者: cincin_ko    時間: 10-5-26 00:35     標題: 12 月bb的疑惑??

作者: iantsang    時間: 10-5-26 00:52

Mine are not small B but I guess can share with you for some information.

Many kindergartens actually would give a range of suitable age range for applications.  And most of the time, they will start from September of previous year to December of the target year.  For your case, you will see they post Sep 08 to Dec 09.  So, sometimes small B have the advantage to apply twice since mine is August so only have 1 chance!  Having small B can be good for the above reason.  However, I do know many kindergartens even though they let small B apply, the chance for them is basically zero.  So, you better beware of that.  Some would even push small B to next year, like the case of PC but I like they being honest.  At least small B in their case (August), can still be accepted.

Since your baby is still small, you can have plenty of time to look around.  So you may visit the kindergartens website thru here:

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

Good luck!

原帖由 cincin_ko 於 10-5-26 00:35 發表
ai..我BB係09年12 月細b~
知道都好微機會會有好學校收佢係那學年讀K1 or N1 ga la..即2012年.9月.

想請教細b 的父母, 有冇學校會收遲一年的學生做大B?

E.g. 今年suppose 收07年1月1日至06年12月31日bb, 但係佢會收 ...

作者: Parisienne    時間: 10-5-26 01:33

其實小朋友差兩、三個月真係可以差好遠。
如果12月B,我會情願遲一年等佢做大B。

最近聽咗趙sir --趙榮德嘅幼稚園講座 (前喇沙書院副校長),佢話在任時跟唔上的小朋友大部份都係細B,所以勸我哋家長要比足夠時間個小朋友成長,唔好怕遲一年就會輸!其實小朋友從小培養自信心係好重要,如果因為係細B,成日跟住人尾,其他小朋友得但佢未得 (如聽指令,大小肌肉發展,自理能力...)慢慢佢會覺得吃力同比下去,如果喪失學習興趣,對小朋友無好處。

所以大部份名校(尤其一條龍)都唔鍾意收細B。
不過有好多家長情願到小朋友跟唔上才Repeat一年,覺得咁樣着數啲。

睇你點諗:
-起步遲,但做大B。小朋友100%ready,會有自信啲。
-起步早,時間上快人一步,但做超細B,持續觀察,小朋友太吃力先repeat一年,但可能有機會唔钟意返學。

我囡囡9月B,唔算超細但都係細B。
全班得佢一個9月最細。
Nursery上學期評估話佢唔識跳,要我哋留意佢什麼大肌肉發展,教佢點發力跳....!我忽然變得緊張,返到屋企即刻train佢跳。
可能我心急,又同屋企人講老師話佢唔識跳,我囡囡聽到之後,半明半唔明咁博命用力試跳,但唔得,跟住佢好心急話: 「媽咪,我跳唔到,係咪唔叻??」

嘩!我個心當場酸到想喊出嚟!我話 :唔係,你好叻,你大少少就得喇!

come on!我媽見到嚇一跳,好話我連跳都迫個囡!發神經! 結果,我無再叫個囡跳。提都無提。

一個星期後,佢自已忽然間識跳。
就係只差那麼的一星期。
而家??成日跳飛機 hahaha...

原帖由 cincin_ko 於 10-5-26 00:35 發表
知道都好微機會會有好學校收佢係那學年讀K1 or N1 ga la..即2012年.9月.

E.g. 今年suppose 收07年1月1日至06年12月31日bb, 但係佢會收 ...

作者: DaisyDaisy    時間: 10-5-26 07:15

Parisienne你的回應實在有啟發性,好多謝你............

我大仔可能此終是細B,0711尾,佢在聽指令,大小肌肉發展,自理能力方面都好差,本來今年上K1,老公最後決定要佢上N1 ONLY,因佢都幾叻,驚佢REPEAT 時佢會介意,......可以想像佢會問,點解同學仔個個讀升班K2,點解得佢仲係K1............咁簡單的12345數目問題,一間3歲多的小朋友又點會唔識。

我唔知最後要小朋友做班中大仔的決定是否正確...........N1對佢又可能係太淺...........不過做班大仔對佢來說真係會多D自信心。
當佢呢年學吓英文及普通話, 隨遇而安吧.............
作者: DaisyDaisy    時間: 10-5-26 07:27

係呢,Parisienne你同你小朋友最後決定讀啟小幼OR浸小幼呀。

我個大仔原先想上啟小幼K1,依o家無讀啦,好可惜,啟小幼是間好學校........
作者: Parisienne    時間: 10-5-26 08:13

Hi DaisyDaisy,

我地最終决定讀啟小幼
你講得啱,我地有信心個囡一定可以愉快學習!老師nice,課程好,又有啟發性。校舍環境等都好適合小朋友成長。
係呢,咁你揀咗邊間?方唔方便講?
其實可以考啟小幼插班.....

原帖由 DaisyDaisy 於 10-5-26 07:27 發表
係呢,Parisienne你同你小朋友最後決定讀啟小幼OR浸小幼呀。

我個大仔原先想上啟小幼K1,依o家無讀啦,好可惜,啟小幼是間好學校........

作者: TaTa83    時間: 10-5-26 09:08

原帖由 Parisienne 於 10-5-26 01:33 發表
其實小朋友差兩、三個月真係可以差好遠。
如果12月B,我會情願遲一年等佢做大B。

最近聽咗趙sir --趙榮德嘅幼稚園講座 (前喇沙書院副校長),佢話在任時跟唔上的小朋友大部份都係細B,所以勸我哋家長要比足夠時間個小朋友 ...

睇完你寫ge野, 我仲o係度諗你係咪講緊我呀, 哈哈哈~

我又分享少少自已ge野sin~

我仔仔係0612 12月尾出世ge超細b, 當年足2歲就插班讀下學期n1, 正如Parisienne所講, 小朋友有d野係ready, 有d野係未ready, eg. 我仔仔歲半已經識哂中英文顏色, 認哂A-Z, 1-10....但另一方面佢大肌肉ge發展唔及腦部快, 例如比同齡ge跑得慢, 人地識跳佢未識跳, 當時我去學校觀課見到, 仲發現我仔仔可能係因為超細仔, 老師對佢特別關照, 形成性格比較被動, 嗲, 淨係會跟人..... 所以最後我選擇左,

-起步遲,但做大B。小朋友100%ready,會有自信啲。

依家黎緊會讀k1, total讀左年半n1, 有朋友話我傻, 話side錢side時間, 但我睇見自已小朋友依家就算係大班人面前講野/示範都表現出有自信, 主動, 我覺得已經值~ 因為我自已認為教佢認幾多字識幾多英文普通話都難唔過去建立佢ge性格, 因為學術教一次唔識, 教10次一定識, 但性格形成係靠長時間.....

作者: brima    時間: 10-5-26 10:03

Many good kinder also accept Big big kid
e.g. Pui Ching, SPK, SH, Munsang, SC, KV, etc

作者: Nov    時間: 10-5-26 10:04

小女11月出生, 當年人人去考K1之際, 我帶她考N1(做大大B), 結果出奇的好.

現在她就讀N1, 在老師教導下, 她相信自己有能力去幫助年紀較細的同學,並常常說, 要做個會幫助人的小孩子.
作者: babyakambm    時間: 10-5-26 10:48

I am facing the same problem. My boy is Dec 08 baby. He is active but kind of slow in terms of learning language. I applied Nursery for him & so far he got offer from 1 KG.

I will apply both N & K1 for him this yr, see which sch accepted him & then decide. KG is only a small part, primary is the big thing, I am scare that DSS & private school doesnt like small B!!
作者: abbiemama    時間: 10-5-26 11:05

我個女都係0612的,由一開始幫佢報學校我哋已決定比佢做大女,因為從小培養自信心真係好重要,學術嘅嘢,有信心自然做得到.
果時好多朋友都話讀住先,唔掂先repeat,可能OK呢!同埋女仔最好做班中最細果個,多D人錫喎!男仔就冇問題!聽到呢點,真係窒一窒㗎!
係可能OK,但可能已經上到小學先發覺唔OK,果時repeat會好影響佢自信心的.同埋,我又唔係要佢趕住讀完書出嚟搵錢,做乜要冒險令佢受挫折呢?
環觀我的中學和大學同學,好多都係大過我的(我是7月的),大學更甚,大兩三年都有,所以,差果一年半年,無甚影響的,出嚟做嘢就更加冇人介意,只係會睇你嘅辦事能力和態度.
況且,0612只不過係大0701嘅小朋友一個月咋喎!
有自信,講句說話都肯定D,唔會窒吓窒吓.
作者: TaTa83    時間: 10-5-26 11:26

原帖由 Nov 於 10-5-26 10:04 發表
小女11月出生, 當年人人去考K1之際, 我帶她考N1(做大大B), 結果出奇的好.

現在她就讀N1, 在老師教導下, 她相信自己有能力去幫助年紀較細的同學,並常常說, 要做個會幫助人的小孩子. ...

我當年就n1同k1都有報~因為開頭實在ja唔定主意~
作者: TaTa83    時間: 10-5-26 11:33

原帖由 abbiemama 於 10-5-26 11:05 發表
我個女都係0612的,由一開始幫佢報學校我哋已決定比佢做大女,因為從小培養自信心真係好重要,學術嘅嘢,有信心自然做得到.
果時好多朋友都話讀住先,唔掂先repeat,可能OK呢!同埋女仔最好做班中最細果個,多D人錫喎!男仔就 ...

同意!

題外話, 我細妹都係班中ge大b, 佢由細到大唔講讀書叻唔叻(佢事實又係考頭幾名o個個), 淨講性格佢都比我自信好多(我係8月ge)~

而且我o個個b只係大0701幾日tim ja~
作者: babyakambm    時間: 10-5-26 14:39

So what was your final decide? Go for N or K1 ?

原帖由 TaTa83 於 10-5-26 11:26 發表

我當年就n1同k1都有報~因為開頭實在ja唔定主意~

作者: TaTa83    時間: 10-5-26 14:56

原帖由 babyakambm 於 10-5-26 14:39 發表
So what was your final decide? Go for N or K1 ?

N~ 做大仔~
作者: brima    時間: 10-5-26 15:03

原帖由 Nov 於 10-5-26 10:04 發表

現在她就讀N1, 在老師教導下, 她相信自己有能力去幫助年紀較細的同學,並常常說, 要做個會幫助人的小孩子. ...

作者: 1511    時間: 10-5-26 16:18

各位ma ma, 我女是08 11月细b, 今年12月足两歲插班讀n1, 我想等多一年做大b 考一條龍k1.... 咁..其間應該讀多年n1. or 升讀k1 再考k1呢??
作者: brima    時間: 10-5-26 16:58

My daughter is 06/10, our case is K1 for 2 years, but transfer to another school.

原帖由 1511 於 10-5-26 16:18 發表
各位ma ma, 我女是08 11月细b, 今年12月足两歲插班讀n1, 我想等多一年做大b 考一條龍k1.... 咁..其間應該讀多年n1. or 升讀k1 再考k1呢??

作者: 1511    時間: 10-5-26 17:21

原帖由 brima 於 10-5-26 16:58 發表
My daughter is 06/10, our case is K1 for 2 years, but transfer to another school.

我都觉得两年k1 會好的, k1教既野多過n1, 請問你的小朋友有否觉得自己是repeat 生.....心理有没又影响啊.....
作者: cincin_ko    時間: 10-5-27 00:40

作者: brima    時間: 10-5-27 09:16

我沒有教佢話佢repeat, 只係好正面咁話間新學校會點好. 對佢有乜益處.
佢而家都期待9月轉新校.

原帖由 1511 於 10-5-26 17:21 發表

我都觉得两年k1 會好的, k1教既野多過n1, 請問你的小朋友有否觉得自己是repeat 生.....心理有没又影响啊.....

作者: brima    時間: 10-5-27 09:17

for sure
at least my daughter got offer since she is 06/10 BB

原帖由 cincin_ko 於 10-5-27 00:40 發表

Really?? They really will consider the children is one year older?

作者: tantanmama    時間: 10-5-27 15:00

我個女都係08年12月尾, 已有兩間學校收佢出年插班讀N1. 我仲未揸定主意俾佢做大B定細B. 因為我個女係返育嬰園的, 無論大小肌肉同自理能力等已經好OK, 但智能上嘅嘢我就冇點谷過佢, 唔知佢ready正式返學未.
如果做大B, 我會俾佢repeat K1, 第一年K1俾佢返有學卷嘅幼稚園, 第二年K1先考D派位好D嘅幼稚.
作者: Parisienne    時間: 10-5-28 00:51

入讀N1主要都係想阿B學吓獨立,基本禮貌、秩序、介片、自理能力如自已攞匙羹食嘢、抹嘴、排隊去廁所等。

如果你指嘅智能係學術上如認顏色,ABC,唱數...等,反而唔需要膽心,因為可以學得好快。

至於大小肌肉同自理能力,其實係講緊同一班裏面,一個12月細B同3月大B〝相比〞之下嘅difference!差咗九個月對咁細嘅小朋友係可以好大分別。

例如老師叫小朋友跑去前面攞個紅色波,相比之下一個3月大B無論响聽指令、大小肌肉控制、反應等都會比細B快。如果班裏只得一兩個12月細B,其他大B漸九成幾,差別就相當明顯。如果咁啱阿細B性格係敏感,佢一定知道自已慢,or 有啲根本唔知做緊乜。慢慢,對阿B會有一定形嚮。

Nursery唔係playgroup有父母陪,老師幾好都唔可能分分秒秒陪住你。除非你揀D師生比例出名少,細B比例收得較多嘅Nursery,咁就very good!因為講嚟講去都係最怕細B無自信啫。

亦有人話,細B同大B一齊混齡教育亦有好處,好多外國都有例子,大嘅會照顧細,細嘅會跟大,學得仲快!不過一定係間學校有咁嘅理念同配套囉。
如果唔係,阿細B次次都攞唔到個紅色波,你係佢你會點?
好簡單,唔好玩咪唔想玩囉.....!
咁.......

就大件事喇!

原帖由 tantanmama 於 10-5-27 15:00 發表
我個女都係08年12月尾, 已有兩間學校收佢出年插班讀N1. 我仲未揸定主意俾佢做大B定細B. 因為我個女係返育嬰園的, 無論大小肌肉同自理能力等已經好OK, 但智能上嘅嘢我就冇點谷過佢, 唔知佢ready正式返學未.
如果做大 ...

作者: cincin_ko    時間: 10-5-28 01:10

作者: DaisyDaisy    時間: 10-5-28 03:00

Parisienne,

我個仔會在THINK讀N1.  校舍環境等一定無啟小幼咁近,但勝係屋企樓下,好近......至於考啟小幼插班,係咪即係出年1月才讀??  都係好建議, 或者等學校開學後,睇下情況先。

原帖由 Parisienne 於 10-5-26 08:13 發表
Hi DaisyDaisy,

我地最終决定讀啟小幼
你講得啱,我地有信心個囡一定可以愉快學習!老師nice,課程好,又有啟發性。校舍環境等都好適合小朋友成長。
係呢,咁你揀咗邊間?方唔方便講?
其實可以考啟小幼插班.....

...

作者: brima    時間: 10-5-28 09:31

is yours boy or girl.

I know Heep Yun.

原帖由 cincin_ko 於 10-5-28 01:10 發表

Tks!! You make me less worry !!!

Then do you know any kinder didn't  consider the 超大b? (i.e. not the same year)???

作者: tantanmama    時間: 10-5-28 09:35

原帖由 Parisienne 於 10-5-28 00:51 發表
入讀N1主要都係想阿B學吓獨立,基本禮貌、秩序、介片、自理能力如自已攞匙羹食嘢、抹嘴、排隊去廁所等。

如果你指嘅智能係學術上如認顏色,ABC,唱數...等,反而唔需要膽心,因為可以學得好快。

至於大小肌肉同自理能力,其實 ...

謝謝你的意見. 咁如果做大b, 請問repeat N1定K1好D呢? 目前已有學校分別收咗我個女出年2年插班N1同2011年8月讀K1.
收N1的是英文幼稚園, 有外藉老師做班主任, 唔需要再帶個女上英文同普通話pg, 但呢間學校冇學卷, 負擔較重. 收K1是育嬰園連接的幼稚園, 老師很有愛心, 有學卷, 但沒有外藉老師. 喺呢間repeat K1負擔細D, 但驚個女將來英文追唔上.
作者: babyakambm    時間: 10-5-28 10:46

How about HKPS, do they except extra big B ?

原帖由 brima 於 10-5-28 09:31 發表
is yours boy or girl.

I know Heep Yun.

作者: TaTa83    時間: 10-5-28 13:43

原帖由 babyakambm 於 10-5-28 10:46 發表
How about HKPS, do they except extra big B ?

收, 我仔仔讀緊~
作者: abbiemama    時間: 10-5-28 16:33

Yes ar, my daughter will start her K1 in Sept, she is 0612.

原帖由 babyakambm 於 10-5-28 10:46 發表

作者: TaTa83    時間: 10-5-28 17:23

原帖由 abbiemama 於 10-5-28 16:33 發表
Yes ar, my daughter will start her K1 in Sept, she is 0612.

我仔仔都係0612 wor, 好少見你響0612 o個邊蒲ge?
作者: mandy_ma    時間: 10-5-28 19:43

我果囡係9月b...都係細囡...不是超細囡....今年要考k1啦

我都有想過俾囡囡返2年k1......我相信自信係由細培養, 又不是要佢早d出來工作搵$$$$

另外.....可以等佢keep住讀k1...又可以再考d心儀學校...再作決定......

我都不知我這想法是否正確.........因有d朋友話女仔大一年到佢小學時會介意的....d同學仔會笑佢大人一年...(會安排囡囡入女校)......所以....都好煩...1516中

原帖由 1511 於 10-5-26 17:21 發表

作者: Parisienne    時間: 10-5-29 01:28

我覺得既然決定做大B,應該一開始就做,唔係做咗半年插班細B後,再等Repeat 時先做大B。
因為講嚟講去都係膽心阿囡响做〝細B〞個半年插班生涯裏面出現問題。

不過,其實扣埋X'mas 新年、農曆年、Easter holidays等,剩返都唔係好多時間。如果間學校口碑好,可以照顧細B,而你又唔係全職媽媽,咁半年細B生涯都OK啦。

我自已就prefer N1repeat。
因為佢插班先join得果半年,好多基本條件相比下仍有距離。如果未準備好就面對K1 ,仲要繼續做細B,又要轉埋校!(唔知有無理解錯,你話K1育嬰園收,同N1英文nursery唔同學校)....倒不如比囡囡Repeat N1裝備好啲。

但有好多家長覺得Repeat K1學嘢多D,著數啲。
睇你覺得乜嘢重要囉,亦要睇小朋友性格。

原帖由 tantanmama 於 10-5-28 09:35 發表

謝謝你的意見. 咁如果做大b, 請問repeat N1定K1好D呢? 目前已有學校分別收咗我個女出年2年插班N1同2011年8月讀K1.
收N1的是英文幼稚園, 有外藉老師做班主任, 唔需要再帶個女上英文同普通話pg, 但呢間學校冇學卷,  ...

作者: abbiemama    時間: 10-5-29 11:23

Hihi 梁臭B(how come 個名咁搞嘢?),
Yes ar, I seldom go to 0612, most of the time I stay at 談幼兒園&談幼稚園to search for more informations on the schools.
My girl will be in am中英班 :)

原帖由 TaTa83 於 10-5-28 17:23 發表

我仔仔都係0612 wor, 好少見你響0612 o個邊蒲ge?

作者: chikkee    時間: 10-5-29 14:45

我個仔係0811,我都係1516唔知點取捨,佢各方面的發展唔算標青,但我個仔比較大件,如果佢做大B,我擔心佢大隻過其他同學好多,真係好似重讀生.我最怕第時升到上中小學,佢係全班第一個轉聲同出腳毛,咁真係老過人好多....
我呢個擔心會唔會無聊左D呀?
作者: TaTa83    時間: 10-5-29 15:36

原帖由 abbiemama 於 10-5-29 11:23 發表
Hihi 梁臭B(how come 個名咁搞嘢?),
Yes ar, I seldom go to 0612, most of the time I stay at 談幼兒園&談幼稚園to search for more informations on the schools.
My girl will be in am中英班 :)

...

hihi,係呀,由肚裡面未有名o個陣已經開始叫

icic~ 不過o個邊已經無以前咁熱鬧喇,好多都轉哂去facebook傾~

我仔仔會轉去國際班呀~
作者: supernat    時間: 10-5-29 22:48

我囡囡都係0612, 咁有冇比您囡囡返K1 or N1 ( 2009/2010)
原帖由 abbiemama 於 10-5-28 16:33 發表
Yes ar, my daughter will start her K1 in Sept,  she is 0612.

作者: subb    時間: 10-5-31 09:45

我囡係0712細女, 都決定左做大女啦 !
作者: cookiegg    時間: 10-5-31 12:24

same here.我細女都係12月尾出世,今年9月都照讀K1,下年轉另一間K1

原帖由 subb 於 10-5-31 09:45 發表
我囡係0712細女, 都決定左做大女啦 !

作者: bb78    時間: 10-5-31 13:49

我bb將會是10月尾/11月頭細b, 一知道有咗時巳經煩讀書問題。 同事 suggest 做細b 好過做大b, 因為怕第日去到小學會俾同學仔笑係大一年, 冇錯在幼稚時, 的確年頭同年尾出細的bb係有好大分, 但佢話去到K3/小學巳經冇咩大分別。 好多讀書叻的都唔一定係年頭出細的小朋友... depends on 天資同後天栽培.......

唉, 我既感覺係始終做大b係有著數....都係遲一年, 對我黎講遲一年冇相干, 我都巳經偏向幫佢遲一年入學...不過唔知咁樣做對個小朋友好定唔好....煩
作者: carol123    時間: 10-5-31 14:11

你講得好好笑, 我仔仔係0712細仔, 舊年報名時都有你的諗法, 仔仔又係高大形, 所以最後K1又報下N1又報下, 結果見K1時因為年紀太細, 面試未如理想, 好的學校唔收,  最後找到1間比較好幼稚園讀N1做大仔  

原帖由 chikkee 於 10-5-29 14:45 發表
我個仔係0811,我都係1516唔知點取捨,佢各方面的發展唔算標青,但我個仔比較大件,如果佢做大B,我擔心佢大隻過其他同學好多,真係好似重讀生.我最怕第時升到上中小學,佢係全班第一個轉聲同出腳毛,咁真係老過人好多....
...

作者: chikkee    時間: 10-6-1 00:03

原帖由 carol123 於 10-5-31 14:11 發表
你講得好好笑, 我仔仔係0712細仔, 舊年報名時都有你的諗法, 仔仔又係高大形, 所以最後K1又報下N1又報下, 結果見K1時因為年紀太細, 面試未如理想, 好的學校唔收,  最後找到1間比較好幼稚園讀N1做大仔  

...

哈哈,原來唔止我一個人有呢個怪雞想法...
話時話, 我回想起我的小學階段,全級頭幾名的都係大仔,但去到中學就好平均啦...
作者: babyakambm    時間: 10-6-1 00:12

This coming N1 interview will also be very competitive ... as some many big B are going to be interview again !
作者: babyakambm    時間: 10-6-1 10:08

Did your boy attend any Nursery (2 yrs old class) before joining HKPS playgroup? (I mean 6mths nursey then another year for HKPS playgroup 2 yrs old class)

原帖由 TaTa83 於 10-5-28 13:43 發表

收, 我仔仔讀緊~

作者: carol123    時間: 10-6-1 12:55

係, 我D朋友都話去到小學3,4年班細B同大B程度差唔多, 但我怕由幼稚園到小學呢個階段都好長時間, 我怕仔仔追得太辛苦, 唔鍾意返學就慘, 反正讀書一讀就要讀十幾廿年, 遲1年都無問題

原帖由 chikkee 於 10-6-1 00:03 發表

哈哈,原來唔止我一個人有呢個怪雞想法...
話時話, 我回想起我的小學階段,全級頭幾名的都係大仔,但去到中學就好平均啦...

作者: RUVSY    時間: 10-6-1 15:12

我也煩腦這個問題, 有些心理學家講他大了後可能介意大別人一年, 我是11月出世, 做細仔,  我相信讀書完全無分別, 我記得幼稚園時很開心很多野講, 沒有印像因為同學仔比我叻而自卑. 到中學階段就覺得同學大我們一年就是留班, 當時一班只有一兩個, 可能以前没有大仔/細仔/遲一年入學的事.

但現在阿仔2歲入學做細仔, 學識上無問題, 但社交和身形就比同學輸蝕, 他很怕同學, 不喜歡與同學玩, 返了五個月學, 現在2歲6個月才開始喜歡與同學玩, 但他的同學仔早幾個月已攬頭攬頸.

所以也頭痛讓不讓阿仔做大仔, 點解教署不規定9月後出世的小朋友要讀下一年, 我們就不用煩惱自己決定做大還是做細.

作者: TaTa83    時間: 10-6-1 15:32

原帖由 babyakambm 於 10-6-1 10:08 發表
Did your boy attend any Nursery (2 yrs old class) before joining HKPS playgroup? (I mean 6mths nursey then another year for HKPS playgroup 2 yrs old class)

有呀~
作者: abbiemama    時間: 10-6-1 18:18

有,佢上年9月開始返N1.

原帖由 supernat 於 10-5-29 22:48 發表
我囡囡都係0612, 咁有冇比您囡囡返K1 or N1 ( 2009/2010)

作者: cincin_ko    時間: 10-6-2 01:10

作者: cincin_ko    時間: 10-6-2 01:14

作者: cincin_ko    時間: 10-6-2 01:22

作者: cincin_ko    時間: 10-6-2 01:26

作者: RUVSY    時間: 10-6-2 10:39     標題: 回覆 53# cincin_ko 的文章

"可能年代唔同, 我的年代都會有少少對大一年的同學仔有bias! 而大一年的同學成日都唔like 自己比人大, 反而11/12 月細女就成日沾沾自喜, 覺得自己比人細, 好好咁..."

我都是咁唸, 覺得細過人哋, 仲叻D!!
作者: babyakambm    時間: 10-6-2 11:16

I was a BIG B too when I was at School (born in Dec). I dont really want my boy to be BIG B .... but really have to face the reality ... so many babies these few years ... really hard to competite.

Kinder is one part .. primary is the big part !!

But any how, I will let my boy to try both N & K1 this yr ! Try his luck !!
作者: easybring    時間: 10-6-2 11:52

有自由度不是更好.  太多條例, 我地就沒選擇了.

原帖由 RUVSY 於 10-6-1 15:12 發表
所以也頭痛讓不讓阿仔做大仔, 點解教署不規定9月後出世的小朋友要讀下一年, 我們就不用煩惱自己決定做大還是做細.

作者: RUVSY    時間: 10-6-2 15:04

自由是好, 但責任就全在我們家長身上, 仔女將來只會抱怨我們.

趙sir和學校當然覺得做大仔好啦, 因在教師角度裡"容易教". 多了咁多大大仔, 細仔就更相差得遠. 曾聽人講因少班教學, 將來更少學位, 更多人爭, 我也怕阿仔萬一留班, 就會做大大大仔, 年份更相差得遠. 都是有些學校好講明收生年齡.

如果做細仔真是咁大問題, 點解教署不安排好d呢?

作者: 1511    時間: 10-6-3 15:12

實情是07/08太多小朋友, 超细b考到名幼稚園的機會好, 要讀...吾到你吾等多年...
作者: babyakambm    時間: 10-6-3 16:29

Anyway, there is always a BIG / SMALL B problem even if the education dept change the system. If they change to "Sept" .. then the July / Aug will be the small Bs ..... !
作者: Nov    時間: 10-6-3 16:43

同大家分享小女(11月B)上年考K1歷程啦..., SC/ KV/ HY/ SRL/ 宣道...全軍覆沒. 但在最心儀的幼兒園考N1成功(做大大B)!
作者: alex23bar    時間: 10-6-3 18:50

My little gal is 11/07 applied 9  only 3 confirmed! ok la! I hope all little baby parents can add oil! Don't give up!!!
作者: RUVSY    時間: 10-6-4 11:03

我只考了民生,崇真和朗思, 只有朗思收了, 我覺得阿仔的表現比其他同學好, 可是也衰了, 可能學校只看月份.

根本實有一批人比別人細, 以往沒有問題, 可是現在的教育越來越深, 因為競爭越來越大, 但也是學校做成, 我覺得有些學校很好有教無類, 只按申請的次序收生, 細仔入到學校被學校教得好才是學校叻, 但現在學校只收什麼也懂(大仔才識答的問題), 是家長叻而不是學校叻.

民生老師叫一個只有歲半多些的唱歌, 我阿仔當時歲半已講短句和識唱abc, 但臨時唱歌根本無可能, 現在阿仔唱歌多過說話.  我覺得老師的收生標準只得一個, 不會按年齡而問不同的問題. 一個二歲半的小朋友識唱歌不等於叻過一個歲半已懂說話但不唱歌的小孩.

很想問下現在讀小學和中學的大仔開不開心呢? 希望現在多了大仔, 不會讓同學仔感覺大仔是因為成績不好而留班.

作者: babyakambm    時間: 10-6-4 12:15

I was a BIG B when I was at school (Dec baby) ... be honest, this happens 20+ yrs ago if you want to get into a good KG. Of course, the competition is mroe fierce now, as parents are more willing to pay for higher sch fee to get into a famous KG.

Lucky there were a few BIG B while I was at sch .. so I didnt really feel bad la !
作者: MandyBee    時間: 10-6-4 12:36

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5