教育王國

標題: 7月6日放榜日,如果被派中學未如理想,叩門有咩程序 [打印本頁]

作者: 凍奶茶    時間: 10-5-26 14:28     標題: 7月6日放榜日,如果被派中學未如理想,叩門有咩程序

如果放榜當日被派中學未如理想,我有兩間心儀中學想去叩門,應該做咩嘢先呢?

1) 是否當日就要去原本被派中學先註冊,還是馬上跑去心儀中學報名?
2) 其實是不是同一天就要去註冊?還是有幾天期限。
3) 7月13日繼續去被派中學考「中一入學前香港學科測驗」
4) 通常叩門中學幾時通知的學生收唔收佢,要不要再考試?

請各位有經驗的家長指點下,希望7月6日快D到,快D了斷。
作者: 2008mum2008    時間: 10-5-26 22:40

原帖由 凍奶茶 於 10-5-26 14:28 發表
如果放榜當日被派中學未如理想,我有兩間心儀中學想去叩門,應該做咩嘢先呢?

1) 是否當日就要去原本被派中學先註冊,還是馬上跑去心儀中學報名?
3) 7月13日繼續去被派中 ...

答:當然係馬上去心儀中學叩門,好學校嘅截表期限得半日至兩日,所以要在放榜前一星期上去心儀中學網頁睇清楚收生要求。
答:2010789日先至註冊。
3) 713繼續去被派中學考「中一入學前香港學科測驗」

答:如果冇另一中學取錄,就要去原本被派中學考「中一入學前學科測驗」
4)
通常叩門中學幾時通知的學生收唔收佢,要不要再考試?
答:當要考筆試(//),第一階段收生結果係一兩日就通知家長,第二階段就要睇有冇人吾去註冊或再後嘅時間,要睇有冇學生轉校。
作者: 凍奶茶    時間: 10-5-27 16:28

多謝2008mum2008的詳細回覆,明白了。
作者: pineapple0983    時間: 10-5-27 17:25

原帖由 凍奶茶 於 10-5-27 16:28 發表
多謝2008mum2008的詳細回覆,明白了。

如果你覺得自已踩界,有機會跌Band,或派得唔好,而你又同班主任熟;之前嗰晚試吓同班主任"寒喧"吓,睇吓會唔會八到料話你衰左;如果聞到"燶"味,要影印定多幾份副本,同 plan 好聽日個行程,如果唔係到時真係倒瀉籮蟹。同埋早一晚有心理準備好D,個小朋友如果冇心理準備就去叩門考試,實會打晒折扣架。
希望你唔駛啦。
作者: 凍奶茶    時間: 10-5-28 21:21

現在日日望住個月曆等7月6日來臨,又唔知7月6日當日會發生乜事,簡直係度日如年,真係俾香港的教育制度玩死。
作者: KWT    時間: 10-5-29 14:05

原帖由 凍奶茶 於 10-5-28 21:21 發表
現在日日望住個月曆等7月6日來臨,又唔知7月6日當日會發生乜事,簡直係度日如年,真係俾香港的教育制度玩死。

我都是.真是渡日如年.心情鬱悶 - 苦等.
作者: pineapple0983    時間: 10-5-29 18:43

原帖由 KWT 於 10-5-29 14:05 發表

點會苦等呢?
如果你準備充足,根本就唔駛驚。
而家得閒就同個小朋友做定演習,訓練同熟習吓叩門係點;晚吓手7月6日有驚喜呢,咁大家都會好開心。
萬一當日真係咁唔好彩,都唔駛咁手足無措吖。
仲有嘅就係考好D個期終試,人地Band1 頭諗住收梗就放棄,你考得好e個試係叩門就會著數D。
另外,你可以睇吓邊D人可以幫你手;就算最差最差,叩門都冇人收,咪馬上搵人幫手囉。如果你到時先諗下一步點行,真係會好唔掂;同時,通過咁樣,你亦示範比小朋友睇你點樣應付危機。
就算盡晒力,結局都係唔得;起碼你做過,點都好過乜都唔做到時先等運到吖。
只要盡左力,又有乜好驚呢?
作者: stephanielaw    時間: 10-5-30 13:27

要等真係好慘,所以點都會博下直資

原帖由 KWT 於 10-5-29 14:05 發表

作者: Maisie    時間: 10-5-31 09:43

pineapple0983,

真的很感謝您的意見!

我們這些還在個海裏游的,真的十五十六,非常忐忑...

大家繼續努力吧,不要放棄!

原帖由 pineapple0983 於 10-5-29 18:43 發表

點會苦等呢?
而家得閒就同個小朋友做定演習,訓練同熟習吓叩門係點;晚吓手7月6日有驚喜呢,咁大家都會好開心。
萬一當日真係咁唔好彩,都唔駛咁手足無措吖。
仲有嘅就係考好D個期終試,人地Band ...

作者: pineapple0983    時間: 10-5-31 10:23

原帖由 Maisie 於 10-5-31 09:43 發表
pineapple0983,

真的很感謝您的意見!

我們這些還在個海裏游的,真的十五十六,非常忐忑...

大家繼續努力吧,不要放棄!

唔怕同你講,去年這段時間我就係乜都唔做,大安旨意諗住掂梗,到左大抽獎放榜當日,同跟住ge個幾月,渡過左一段黑暗ge日子;當時個大女成日問我:點解我咁努力,個結局都係咁?
到今年個細仔要升中,我而家處之泰然,一D都唔驚。
作者: 凍奶茶    時間: 10-5-31 11:49

原帖由 pineapple0983 於 10-5-31 10:23 發表

唔怕同你講,去年這段時間我就係乜都唔做,大安旨意諗住掂梗,到左大抽獎放榜當日,同跟住ge個幾月,渡過左一段黑暗ge日子;當時個大女成日問我:點解我咁努力,個結局都係咁?
到今年個細仔要升中,我而家處之泰然,一D都唔驚。 ...

看來妳大女去年派位應該不理想,最後是否叩門成功?
請問叩門是否一定要有叩門信,還是填叩門學校的申請表便可?請問有沒有叩門信可供參考呢?好讓我現在準備叩門文件。我的電郵已pm給妳,謝謝。
作者: pineapple0983    時間: 10-5-31 12:59

原帖由 凍奶茶 於 10-5-31 11:49 發表

看來妳大女去年派位應該不理想,最後是否叩門成功?
請問叩門是否一定要有叩門信,還是填叩門學校的申請表便可?請問有沒有叩門信可供參考呢?好讓我現在準備叩門文件。我的電郵已pm給妳,謝謝。 ...

多謝關心。
的確佢大抽獎派得好鬼差,派左去第19志願(係咁上下),叩門亦失敗左。但天無絕人之路,最後終於入到想入ge中學。
叩門信其實冇乜用,你放榜當日唔得就要馬上返學校叫校長寫定推薦信,e封信好過晒你自已寫ge信。
所以,我叫人早作準備;因為要叩邊間門到時先決定,已經太遲,叩完一間先諗到下一間係邊間,下下要返學校攞信,太費時失事。有D中學要小朋友現身但有D就唔駛(住),時間管理得唔好就錯失機會。
唔怕講埋,封信雖然同叠嘢一齊,但根本唔會有人睇;到最後或者會有人係咁意睇吓,所以你寫得點好都幫助不大。
作者: KWT    時間: 10-5-31 15:38

原帖由 pineapple0983 於 10-5-29 18:43 發表

點會苦等呢?

pineapple,

真是苦等既.阿仔沒有什麼特出賣點,又沒有得獎獎狀(公認的如奧數,運動比賽等等).只是得些畢業証書如體操,自行填表時,很多都沒有地方寫下.有時想起仔仔上這些courses,用去不少時間及$$$$,可要用時,又不大有作用.唉!有時家長緊張,到頭來都沒有用.仔仔科科成績都很平均,雖然不是最差,沒有特出就沒有賣點,包裝困難.除出仔仔想像力豐富,好像上次自行interview,其中一part考官俾篇圖畫叫佢看圖講故事,張圖有2隻老虎,而仔仔可以想像是2個穿著老虎皮的人......可惜面試那有時間看你的想像力...

只有自己安慰自己,當然未到最後,會努力以赴,但一切都只能隨緣,看仔仔的造化.
作者: pineapple0983    時間: 10-5-31 16:12

原帖由 KWT 於 10-5-31 15:38 發表

pineapple,

真是苦等既.阿仔沒有什麼特出賣點,又沒有得獎獎狀(公認的如奧數,運動比賽等等).只是得些畢業証書如體操,自行填表時,很多都沒有地方寫下.有時想起仔仔上這些courses,用去不少時間及$$$$,可要用時,又不 ...

你也不用這樣沮喪,你們付出的也不會白費。
人生不僅僅只有升中;能入讀一間好的中學當然好,但入不了也不是世界未日。以沙田為例,我就認識2個小朋友拿獎學金進了HKU,都是在 BAND2 中讀;主要是看個人努力。
不過,話雖說回來,好學校的讀書氣氛大都很好,老師也較能發掘出小朋友的潛力,對小朋友幫助較大。
作者: oscarmama    時間: 10-5-31 17:19

各位家長

祝你哋都能入到心儀學校!

作者: 紀賢媽媽    時間: 10-5-31 17:22

原帖由 pineapple0983 於 10-5-31 16:12 發表

你也不用這樣沮喪,你們付出的也不會白費。
人生不僅僅只有升中;能入讀一間好的中學當然好,但入不了也不是世界未日。以沙田為例,我就認識2個小朋友拿獎學金進了HKU,都是在 BAND2 中讀;主要是看個人努力。
不過,話雖說回來,好 ...

知道而家做家長難.我個仔過几日就呈分試啦,我也很緊張........
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 11:32

原帖由 紀賢媽媽 於 10-5-31 17:22 發表

知道而家做家長難.我個仔過几日就呈分試啦,我也很緊張........

很多小學早已完成最後一次的呈分試了,我個女3月時已考了最後一次呈分試,老師還根據3次呈分試的平均分去計算全級名次,讓學校及學生估計banding作選校用途,你的兒子是否過幾日考學校的考試而已,其實不是呈分試,因為我個女下星期都要考試,只不過是普通學校考試。
作者: pineapple0983    時間: 10-6-1 11:35

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 11:32 發表

很多小學早已完成最後一次的呈分試了,我個女3月時已考了最後一次呈分試,老師還根據3次呈分試的平均分去計算全級名次,讓學校及學生估計banding作選校用途,你的兒子是否過幾日考學校的考試而已,其實不是呈分試,因為我個女 ...

我覺得佢應該講緊小五期終考嗰次呈分試(第一次呈分試)吧。
如果而家先考,真係。。。。。
作者: KWT    時間: 10-6-1 11:43

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 11:35 發表

可能是畢業試.下星期我仔仔都要考畢業試.
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 11:50

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 11:35 發表

同意。
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 12:04

原帖由 KWT 於 10-6-1 11:43 發表

可能是畢業試.下星期我仔仔都要考畢業試.

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉得多,已經失去回彈力,今次考試反應輕鬆了,唯有靠個女自己了。
作者: O仔媽咪    時間: 10-6-1 12:19

我囝囝9號開始考呈分試啦(五年級)! 將會經歷你們過去一年的感受!

[quote]原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 12:04 發表

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉 ... [/quot
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 14:17

原帖由 O仔媽咪 於 10-6-1 12:19 發表
我囝囝9號開始考呈分試啦(五年級)! 將會經歷你們過去一年的感受!

每個階段都有不同的經歷,考試呢家嘢,我地做父母的只可以從旁監視+鞭策+鼓勵,主要都要靠個細路自己。
我認為3次呈分試的重要性都不同,第一階段自行收生,中學會向教育局索取頭兩次的呈分試平均成績作參考,統一派位就以三次呈分試的平均成績分banding。
如果第一次考得好D,第二、三次只要保持成績便可,否則第二次就追得很辛苦,我個女就系第一次就失手,第二次我們追得好辛苦,壓力很大。
作者: pineapple0983    時間: 10-6-1 14:41

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 14:17 發表

每個階段都有不同的經歷,考試呢家嘢,我地做父母的只可以從旁監視+鞭策+鼓勵,主要都要靠個細路自己。
我認為3次呈分試的重要性都不同,第一階段自行收生,中學會向教育局索取頭兩次的呈分試平均成績作參考,統一派位就以三次 ...

由於小學生仍然未定性,我哋責任好大;要引導佢地做好多練習,仲要同個小朋友分配時間。當然,如果對個小朋友冇期望就冇乜所謂啦。
對唔住補充你少少,3次呈分試個比重係唔一樣架;呈分試成績並唔係:(成績1+成績2+成績3)/3。
我問過教統,當時佢話第3次比重最細。
作者: 一家的太陽    時間: 10-6-1 15:14

會否因為第3次只用來大抽獎定banding,所以話比重最細?
而第1,第2次既成績還用來自行考學校.
原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 14:41 發表

由於小學生仍然未定性,我哋責任好大;要引導佢地做好多練習,仲要同個小朋友分配時間。當然,如果對個小朋友冇期望就冇乜所謂啦。
對唔住補充你少少,3次呈分試個比重係唔一樣架;呈分試成績並唔係:(成績1+成績2+成績3)/3。
我問過教統,當時佢話第3次比重最細。...

作者: 一家的太陽    時間: 10-6-1 15:16

我都係呀.
第3次呈分試後,家課冊既家長簽名都怠慢咗好多.

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 12:04 發表

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉 ...

作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 15:18

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 14:41 發表

我 ...

3次呈分試還有輕重之分?從來沒有聽過,請提供多D點資料?
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 15:20

原帖由 一家的太陽 於 10-6-1 15:14 發表
會否因為第3次只用來大抽獎定banding,所以話比重最細?
而第1,第2次既成績還用來自行考學校.

同意你的睇法。
作者: pineapple0983    時間: 10-6-1 16:08

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 15:18 發表

3次呈分試還有輕重之分?從來沒有聽過,請提供多D點資料?

係教統個女人講ge,我不嬲都覺得3次應該一樣嘉嘛。
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 16:28

原帖由 pineapple0983 於 10-6-1 16:08 發表

係教統個女人講ge,我不嬲都覺得3次應該一樣嘉嘛。

我估她的意思是自行階段看頭2次呈分試,統一階段只加進第3次呈分試分數,影響力較少,如頭2次考得差,第3次有進步也不能拉高整體分數去提高BANDING,所以說比重較輕。

唔知咁樣估對不對?
作者: sleepingbeauty    時間: 10-6-1 16:54     標題: 回覆 1# 凍奶茶 的文章

sorry, 想問一問, 咁profile係米都要影幾份, 預備交唔同學校?
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 17:21

原帖由 sleepingbeauty 於 10-6-1 16:54 發表
sorry, 想問一問, 咁profile係米都要影幾份, 預備交唔同學校?

綜合2008mum2008 + pinapple0983的建議,放榜前一兩個星期決定叩門學校,然後問定準備叩門的學校的叩門程序及所需文件,就知要影幾多份。
作者: pineapple0983    時間: 10-6-1 18:58

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 17:21 發表

綜合2008mum2008 + pinapple0983的建議,放榜前一兩個星期決定叩門學校,然後問定準備叩門的學校的叩門程序及所需文件,就知要影幾多份。

我覺得叩7間已經好盡吓;當然,如果派得ok,要叩更好d嘅學校就會少好多啦。
有d學校唔駛個小朋友現身ge,就大人係咁擲低份profile 就OK,但有D就一定要小朋友係度,有D筆試仲撞晒期添,識分身都唔掂,唉!
作者: CINDYC    時間: 10-6-1 22:16

我都係, 好似癲婆咁, 阿囡同我都唔好過!
阿囡已經係有直屬中學, 我哋以為壓力無咁大, 原來唔係, 每一次呈分大家都萬分緊張, 呢個過程真係好折磨!
不過而家等結果, 希望大家如願以償
(我基本上已知結果, 但都要囡囡全力以赴考埋畢業試, 六月中之後就可以大玩特玩 )
原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 12:04 發表

很多朋友的細路都是6月7或6月8考試,我個都係,不過心情已比之前考呈分試輕鬆,雖然我知道今次考試對升中叩門很有用,但我的心情由女兒5年級第一次呈分試時已繃緊到第三次呈分試,繃足一年有多,已經無力再繃緊了,就好似橡筋拉 ...

作者: 凍奶茶    時間: 10-6-1 23:39

原帖由 CINDYC 於 10-6-1 22:16 發表
我都係, 好似癲婆咁, 阿囡同我都唔好過!
阿囡已經係有直屬中學, 我哋以為壓力無咁大, 原來唔係, 每一次呈分大家都萬分緊張, 呢個過程真係好折磨!
不過而家等結果, 希望大家如願以償
(我基本上已知結果, 但都 ...

無錯,我都似癲婆咁癲咗年半,此刻暫時癲完。妳就好,己經知道結果,我重要等到7月6才知下一步要點樣走。

我個女之前問過我,如果派不到心儀中學,會不會喊,我想也不想便即刻回答佢,邊得閒喊!應該馬上出發去心儀中學申請叩門位,我們已經盡力,派不到只是唔好彩,小學都派唔到心儀小學啦,派唔到心儀中學又有乜出奇,女兒看見我這麼堅定的答案,好像放下心頭大石似的,希望各位家長緊記,無論7月6的結果怎樣,都唔好發癲,冷靜去面對,否則很容易嚇親個細路。
作者: pineapple0983    時間: 10-6-2 10:18

以舊年所見,官津嗰D中學根本好多叩門生手裡面已經揸住一間好嘅 Band1 學校,只不過想搵間更好嘅學校之嘛;叩唔到咪讀番手裡面嗰間囉。
好似我地咁就比較少,反而係直資度就幾多吓(即係 Band2 -> Band1)。
當時(直資)見到D家長+小朋友心情沉重,個個家長都細細聲講電話,現場氣氛相當難忘,係好難得嘅經驗。
而家睇番,當時有99.9% 做嘅嘢係白做嘅,唉!
作者: CINDYC    時間: 10-6-2 18:17

人生不如意事十常八九, 若已發生便嘗試是否可補救, 盡了力便可以.
希望大家都入到心儀中學!
原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 23:39 發表

無錯,我都似癲婆咁癲咗年半,此刻暫時癲完。妳就好,己經知道結果,我重要等到7月6才知下一步要點樣走。

我個女之前問過我,如果派不到心儀中學,會不會喊,我想也不想便即刻回答佢,邊得閒喊!應該馬上出發去心儀中學申請叩門位,我 ...

作者: 2008mum2008    時間: 10-6-2 20:53

原帖由 凍奶茶 於 10-6-1 23:39 發表

我個女之前問過我,如果派不到心儀中學,會不會喊,我想也不想便即刻回答佢,邊得閒喊!應該馬上出發去心儀中學申請叩門位,我 ...

辛苦咗兩年,如果派得吾好,真係會晴天霹靂,一時間確實好難冷靜!其實派位結果75已經送達各小學,家長們可以打個電話問吓校長或班主任,要吾要準備定叩門文件?佢哋可能吾會明示,但係會暗示準備定啦

早一日知道可以安慰吓子女,同埋計劃當日行程。個人經驗,叩門不應太進取,小朋友可能要上下午考兩間中學筆試/面試,表現會打折扣,建議選擇中等學校叩門。
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-10 12:48

原帖由 2008mum2008 於 10-6-2 20:53 發表

辛苦咗兩年,如果派得吾好,真係會晴天霹靂,一時間確實好難冷靜!其實派位結果7月5日已經送達各小學,家長們可以打個電話問吓校長或班主任,要吾要準備定叩門文件?佢哋可能吾會明示,但係會暗示”準備定啦”。

早一日知道可 ...

看其他家長的主題,有家長說叩QE即時告知取錄,乜叩門時會即時面試?
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207879&extra=page%3D1

有沒有家長可以分享下去年的叩門經驗,請告知那一中學?是否放榜當日要即日遞表?即日或第幾日面試?等等經驗...
作者: 2008mum2008    時間: 10-6-10 22:24

原帖由 凍奶茶 於 10-6-10 12:48 發表

看其他家長的主題,有家長說叩QE即時告知取錄,乜叩門時會即時面試?
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207879&extra=page%3D1

有沒有家長可以分享下去年的叩門經驗,請告知那一中學?是否放榜當日要即日 ...

個人經驗冇即時面試/筆試,佢哋會係截表後,揀選合適嘅學生進行筆試. 舊年嘅截止叩門時間由半日至兩日不等.
1) 窩打老道真光叩門時限得半日, 下午就考筆試, 傍晚有結果都吾出奇.
2) 大坑真光叩門時限有一日.
3) 港島民生有一日半.
4) 聖公會呂明才有兩日.

有d學校冇指明截止叩門時間,不過要叩好學校,都係要即日,我諗d中學想學生係同一註冊日,係佢哋間中學考入學試呱!
作者: KTMmama    時間: 10-6-11 10:42

Dear Pineapple,

You said, "有d學校唔駛個小朋友現身ge,就大人係咁擲低份profile 就OK!"  Can you give me the names of those schools?  Thank you !!
作者: pineapple0983    時間: 10-6-11 10:59

原帖由 KTMmama 於 10-6-11 10:42 發表

You said, "有d學校唔駛個小朋友現身ge,就大人係咁擲低份profile 就OK!"  Can you give me the names of those schools?  Thank you !!

對唔住我係井底之蛙,凈知沙田D學校架咋!
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-11 11:09

原帖由 2008mum2008 於 10-6-10 22:24 發表

個人經驗冇即時面試/筆試,佢哋會係截表後,揀選合適嘅學生進行筆試. 舊年嘅截止叩門時間由半日至兩日不等.
1) 窩打老道真光叩門時限得半日, 下午就考筆試, 傍晚有結果都吾出奇.
2) 大坑真光叩門時限有一日.
3) 港島民 ...

請多D家長分享下去年的叩門經驗,請告知那一中學?是否放榜當日要即日遞表?即日或第幾日面試?等等經驗...
作者: DouDou2004    時間: 10-6-11 17:53

係咪都帶埋個小朋友去啦,等佢一齊參於下ar ma

原帖由 KTMmama 於 10-6-11 10:42 發表

作者: pineapple0983    時間: 10-6-11 20:22

原帖由 DouDou2004 於 10-6-11 17:53 發表
係咪都帶埋個小朋友去啦,等佢一齊參於下ar ma

如果你試過叩門,你就會知道時間有幾重要;當個小朋友考緊筆試,家長就要去第間擲低份 profile ,之後有D要等消息睇幾時筆試,有D就唔需要見都收;如果你唔爭取時間比 Profile 間學校,機會就咁消失左。
通常放榜當日有D好學校就要搞掂晒登記+面試+筆試;小朋友就得一個,點分配時間真係困難。
當然,如果叩一、兩間梗冇問題啦。
作者: ##21#    時間: 10-6-11 23:40

請問叩門結果會幾時知道呢?因為最遲7月9日就要註冊。
你們打算請幾多日假呢?
作者: pineapple0983    時間: 10-6-12 10:26

原帖由 ##21# 於 10-6-11 23:40 發表
你們打算請幾多日假呢?

唔需要耽心,有學校收你,你咪番去舊嗰間攞番張派位紙,取消番個學位,然後去新學校注冊,好容易。
反而校服、書本、校簿就麻煩D。
作者: DouDou2004    時間: 10-6-12 22:18

就咁聽你講再加想象,真係感受到果份壓力,我有個朋友,叩門叩到31/7至有學校話收佢,佢同我一路講一路咸,佢話開心到咸,同埋D stress 出晒黎。98年算係出生率唔高的一年,希望大家都[已選就成]啦!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-11 20:22 發表

如果你試過叩門,你就會知道時間有幾重要;當個小朋友考緊筆試,家長就要去第間擲低份 profile ,之後有D要等消息睇幾時筆試,有D就唔需要見都收;如果你唔爭取時間比 Profile 間學校,機會就咁消失左。
通常放榜當日有D好學校就 ...

作者: 2008mum2008    時間: 10-6-13 01:46

原帖由 ##21# 於 10-6-11 23:40 發表
你們打算請幾多日假呢?

每間學校不同, 好TOP嘅學校基本否會有人放棄學位, 佢哋只有幾個留班位俾叩門用, 7至8號就會通知. 有d學校就會睇吓有冇人吾去註冊, 然後再通知叩門學生去註冊. 更加後嘅時間先通知都有, 就係要睇吓有冇人轉校, 所以起馬7月尾/8月頭至好買書/造校服. 吾洗一次過請好多日, 就算要叩門6至9號都已經足夠.
作者: 龍舌蘭    時間: 10-6-13 13:52

睇下大家的言論, 升中派位真係咩 "Q"  都唔少得. 好驚到時唔知點反應好....
作者: 天娜    時間: 10-6-13 18:27

我都好驚, 不如一齊亙相拾卜下
原帖由 龍舌蘭 於 10-6-13 13:52 發表
睇下大家的言論, 升中派位真係咩 "Q"  都唔少得. 好驚到時唔知點反應好....

作者: NT918    時間: 10-6-13 22:07

祝各位派到心儀中學

原帖由 天娜 於 10-6-13 18:27 發表
我都好驚, 不如一齊亙相拾卜下

作者: KWT    時間: 10-6-14 11:23

未到7月,我已經謝哂啦!阿仔畢業試都是佢全自動波,完全沒有溫書.說在學校已經溫左書.我不知道有沒有其他小朋友像他一樣?看看以前買下的補充練習,很多都沒有做過,得閒要整理一下清書櫃,當2手書賣出去,冇眼睇.

哎呀!真想做駝鳥,不想面對7月6日放榜,不知道開大定細,希望不要像喪家犬一樣,搏命搵學校.

6月尾就要再做功課,為仔仔搵學校作準備.希望大家都有個愉快暑假,不用為搵學校傷神.

作者: KWT    時間: 10-6-14 11:47

我認為3次呈分試的重要性都不同,第一階段自行收生,中學會向教育局索取頭兩次的呈分試平均成績作參考,統一派位就以三次 ...

回想三次呈分試,我仔仔考試成績就創了2個歷年新低,一次中作只得60分,一次數學考80+,我見到咁既成績,真是一路戰戰兢兢,直到3次呈分試考完為止.

在這段時間,我檢討自己對仔仔的態度,在佢一 ,二年班時,我都是用求學不是求分數的態度,只要仔仔讀得開心,成績又不算太差就可以了.到3年級,跟其他家長聊天,發覺仔仔成績跟他們差遠了,之後,開始要仔仔勤力些,成績都是逐年寸進,想要全級排名10內,完全沒有可能.

而我前後矛盾,可能是自己對仔仔學習態度不一致,又或者入錯小學,不應該讓仔仔在傳統學校讀書.始終,入讀中學要講成績,3次呈分試都要看分數,倡議求學不是求分數,真是誤人子弟.
作者: lcy1998430    時間: 10-6-14 12:14

唉,我一路睇個心就一路狂跳,越睇越驚............快D到7月6日啦
作者: ##21#    時間: 10-6-14 12:24

我今日返緊工都係到諗係咪自己當年為左方便間小學近奶奶
如果唔係依家就唔使咁辛苦
我打定輸數7月6日去叩門
所以今年暑假都無得去旅行
作者: share.gain    時間: 10-6-14 14:23

##21#

無謂諗番轉頭啦!六年前揀得錯與對都好, 都唔會改變, 真係擔心嘅, 應該計劃放榜後, 萬一有咩差池點做好過. 其實, 我咪同你哋一樣等緊7月6日

原帖由 ##21# 於 10-6-14 12:24 發表
我今日返緊工都係到諗係咪自己當年為左方便間小學近奶奶
如果唔係依家就唔使咁辛苦
我打定輸數7月6日去叩門
所以今年暑假都無得去旅行

作者: 凍奶茶    時間: 10-6-14 14:55     標題: 回覆 57# share.gain 的文章

每過一天,我就在月曆劃一天,講講下重有3個星期零一天就到放榜日啦。

我覺得升中派位比升小派位緊要,回想當年派小學時沒有現在那麼緊張,因為小學派位機制,純講隨機號碼先後;但中學派位,首要keep住學校成績在band 1位置,才可以有較大機會派到英中,由四年級開始,我已經不敢有些微放鬆女兒的成績,除了學校成績,自行及統一派位選校亦要講求策略,總之勞心勞力,都唔知點解香港地,想讀好D書要咁辛苦。

我和家人都很想去旅行輕鬆下,現在甚麼都不可以做,都是要等到7月6日才知跟住要做乜。
作者: happypiano    時間: 10-6-14 15:42

心情有時會唔太緊張, 有時又太多幻想.............一日未到7月6號, 我既心情都總會被佢牽引住.

唔知好彩定唔好彩, 呢排較為忙, 所以有時都唔得閒去諗放榜既事.

希望個日大家都可以夜晚去食餐勁架啦!!
作者: pineapple0983    時間: 10-6-14 18:47

原帖由 凍奶茶 於 10-6-14 14:55 發表
每過一天,我就在月曆劃一天,講講下重有3個星期零一天就到放榜日啦。

我覺得升中派位比升小派位緊要,回想當年派小學時沒有現在那麼緊張,因為小學派位機制,純講隨機號碼先後;但中學派位,首要keep住學校成績在band 1位置,才可 ...

搞埋e單嘢,就有幾年安樂茶飯;所以,點都要捱埋佢!
作者: DouDou2004    時間: 10-6-14 20:41

係最後一擊至真,到佢考大學or想讀邊科or要出黎做下野先都唔到我地話事啦,搵你傾下比意見已經好好啦!

7月6日,希望各位都係一個美麗的回憶!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-14 18:47 發表

搞埋e單嘢,就有幾年安樂茶飯;所以,點都要捱埋佢!

作者: pineapple0983    時間: 10-6-15 11:18

原帖由 DouDou2004 於 10-6-14 20:41 發表
係最後一擊至真,到佢考大學or想讀邊科or要出黎做下野先都唔到我地話事啦,搵你傾下比意見已經好好啦!

7月6日,希望各位都係一個美麗的回憶!

...

唉,到時D細路已經有晒自已嘅朋友同同學,要煩都未必輪到我地啦。我都想到時同佢地分憂呀!
作者: hw1115    時間: 10-6-15 16:46

原帖由 凍奶茶 於 10-6-14 14:55 發表

我覺得升中派位比升小派位緊要,回想當年派小學時沒有現在那麼緊張,因為小學派位機制,純講隨機號碼先後;但中學派位,首要keep住學校成績在band 1位置,才可 ...

首要keep住學校成績在band 1位置

(請問以您間學校為例, 全級考第幾才是band one ?)
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-15 22:53

原帖由 hw1115 於 10-6-15 16:46 發表

首要keep住學校成績在band 1位置

(請問以您間學校為例, 全級考第幾才是band one ?)

我個女就讀於一間普通小學,不是名校,去年全級152人頭40名派入英中,相信今年全級頭30名應該安全派到英中,所以在統一派位方面,我的目標是全級頭20名便可。
作者: NT918    時間: 10-6-16 03:53

凍奶茶
不用擔心
全級頭20名自行已收了你小女。
(同意一定一定要住band one)
thanks

原帖由 凍奶茶 於 10-6-15 22:53 發表

我個女就讀於一間普通小學,不是名校,去年全級152人頭40名派入英中,相信今年全級頭30名應該安全派到英中,所以在統一派位方面,我的目標是全級頭20名便可。 ...

作者: pineapple0983    時間: 10-6-16 11:22

我個女就讀於一間普通小學,不是名校,去年全級152人頭40名派入英中,相信今年全級頭30名應該安全派到英中,所以在統一派位方面,我的目標是全級頭20名便可。 ...

你好似係沙田個喎?
作者: 凍奶茶    時間: 10-6-16 22:03

原帖由 pineapple0983 於 10-6-16 11:22 發表

你好似係沙田個喎?

我是油尖旺。
作者: pineapple0983    時間: 10-6-17 10:43

原帖由 凍奶茶 於 10-6-16 22:03 發表

我是油尖旺。

對唔住,同其它人溝亂左。。。。。。嘻嘻
作者: hw1115    時間: 10-6-17 11:39

Thank you for your reply!

我也想佢是全級頭20名內, 希望佢入到啦!
作者: pineapple0983    時間: 10-6-17 19:13

原帖由 hw1115 於 10-6-17 11:39 發表

Thank you for your reply!

我也想佢是全級頭20名內, 希望佢入到啦!

你邊個校網架?
作者: hw1115    時間: 10-6-17 21:23

原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 19:13 發表

你邊個校網架?

TKO
作者: pineapple0983    時間: 10-6-18 10:48

原帖由 hw1115 於 10-6-17 21:23 發表

TKO

TKO 有乜 Band1 學校?西貢D計唔計?
作者: hw1115    時間: 10-6-18 11:39

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 10:48 發表

TKO 有乜 Band1 學校?西貢D計唔計?

之前 only one 英中, start from this year
might be 4 schools.

西貢D計.
作者: pineapple0983    時間: 10-6-18 12:03

原帖由 hw1115 於 10-6-18 11:39 發表

之前 only one 英中, start from this year
might be 4 schools.

西貢D計.

咁D Band1 生夠唔夠分?
作者: hw1115    時間: 10-6-18 12:33

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 12:03 發表

咁D Band1 生夠唔夠分?

唔明.
作者: pineapple0983    時間: 10-6-18 13:14

原帖由 hw1115 於 10-6-18 12:33 發表

唔明.

點會唔明呢?
如果區內有 100 個Band1生參加大抽獎,唔計跨區嗰啲;咁多過100 個Band1 位咪夠分,少過咪唔夠囉!
e樣係關乎你選校策略個喎!

作者: hw1115    時間: 10-6-18 14:45

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 13:14 發表

點會唔明呢?
如果區內有 100 個Band1生參加大抽獎,唔計跨區嗰啲;咁多過100 個Band1 位咪夠分,少過咪唔夠囉!
e樣係關乎你選校策略個喎!

According to khmama's excel file,
there are 568 個Band1 位 for Band1生參加大抽獎,
total students : 3231 persons,
that means 係咪夠分?

我現是P.4 家長咋!
唔係好明, 請多多指教.
作者: pineapple0983    時間: 10-6-18 20:24

原帖由 hw1115 於 10-6-18 14:45 發表

According to khmama's excel file,
there are 568 個Band1 位 for Band1生參加大抽獎,
total students : 3231 persons,
that means 係咪夠分?

我現是P.4 家長咋!
唔係好明, 請多多指教. ...

唔係喎,佢有個 file 講夠唔夠位個喎,你有冇搵清楚呀?
作者: hw1115    時間: 10-6-18 21:04

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 20:24 發表

唔係喎,佢有個 file 講夠唔夠位個喎,你有冇搵清楚呀?

競爭非保留學額band 1學生人數非保留band 1英中學額競爭比率 ()成功機會 (%)估計派位band1學生比例 (%)

683 297 2.30 43.46 63.45

Is it ?
作者: pineapple0983    時間: 10-6-19 11:07

原帖由 hw1115 於 10-6-18 21:04 發表

競爭非保留學額band 1學生人數非保留band 1英中學額競爭比率 (人)成功機會 (%)估計派位band1學生比例 (%)
683 297 2.30 43.46 63.45

Is it ?

似啦,D數據似樣啦。
我地沙田大概1:1。
作者: hw1115    時間: 10-6-19 11:49

原帖由 pineapple0983 於 10-6-19 11:07 發表

似啦,D數據似樣啦。
我地沙田大概1:1。

您小朋友讀沙田那間?
是否有沙田地址都可轉區呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5