教育王國

標題: 轉校後 ......有試過後悔嗎? [打印本頁]

作者: BingJing    時間: 10-5-28 12:37     標題: 轉校後 ......有試過後悔嗎?

可能基於不同原因,爲小朋友安排了轉校,請問有沒有家長在轉校後面對惱人的問題?甚或後悔?
作者: Babysiu    時間: 10-5-28 13:50

我都想知,因九月份轉校,小朋友和我都要重新適應新環境!
原帖由 BingJing 於 10-5-28 12:37 發表
可能基於不同原因,爲小朋友安排了轉校,請問有沒有家長在轉校後面對惱人的問題?甚或後悔?

作者: aryee    時間: 10-5-28 13:57

我響小一果邊都有討論緊,其實要睇咩原因,如果係間學校唔適合,轉左實唔會後悔,頂多都係唔滿意啫。但若為更上一層樓既,就要睇小朋友本身既調節能力,有人再下一城,有人得不償失,要算好多心理因素。
作者: BingJing    時間: 10-5-28 14:19

唔知 一二年級同 四五年級 小朋友的轉校有冇唔同?
作者: BingJing    時間: 10-5-28 14:23

原帖由 aryee 於 10-5-28 13:57 發表
我響小一果邊都有討論緊,其實要睇咩原因,如果係間學校唔適合,轉左實唔會後悔,頂多都係唔滿意啫。但若為更上一層樓既,就要睇小朋友本身既調節能力,有人再下一城,有人得不償失,要算好多心理因素。 ...

你的親身經歷是如何?小朋友有抱怨嗎?
作者: sengayy    時間: 10-5-28 14:52

~~~~deleted~~~~

作者: aryee    時間: 10-5-28 15:21

原帖由 BingJing 於 10-5-28 14:23 發表

你的親身經歷是如何?小朋友有抱怨嗎?

我只係個腦飄過呢種想法,但無行動過。我係屬於後者,即係唔知再下一城定得不償失,我pay唔起一個失敗既後果,所以我決定以不變應萬變。
作者: 10101010    時間: 10-5-28 19:52

我有一個例子,朋友好想個仔轉我仔間學校,佢話佢仔係自己學校考第一,最後用咗人事入咗嚟讀,第一次測考约得7x分,全级200人约考100,唔知佢而家有冇後悔
作者: jessicalau    時間: 10-5-28 22:28

作者: gdullpatpat    時間: 10-5-28 22:40

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-5-29 00:59

其實好睇你小朋友係點,讀書方面肯自動自覺
會留心聽書唔係較打天才波的話就一定冇問題
性格方面會唔會好內向?不過小朋友好快可以
重新適應新環境新朋友既,都唔需要太擔心
我囡囡小一係間不知明學校考第一,
我幫佢轉左出九龍塘,考第二,
所以唔需要想太多,你最清楚你小朋友
你認為佢應付到既,又或者你有決心係佢灰心,
or佢遇到有困難既時候會安慰佢,
幫佢打氣的話就上馬
係就要快,而家快6月喇
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-5-29 01:08

我唔認同,入到一間好學校,會比四周既讀書風氣所感染
細個可以做雞頭,將來大個先黎做鳳尾就更慘
爛船都有三分釘,我fd係Marymount出黎,成績唔算標青
上到大學先知原來佢D英文好過好多同學
你話趣唔趣...

原帖由 gdullpatpat 於 10-5-28 22:40 發表
寧做雞頭,莫做鳳尾

作者: ALAL    時間: 10-5-29 11:47

it really depend on the kid's social skills.

I know a mother who change school twice for her kid in primary school. Seems every thing is OK because she is not choosing harder school.

I asked a mother whose son studied in the same school as my son and switch to the same target school (harder school), 10 years ago. She said she regretted to do so.
作者: msemily    時間: 10-5-29 13:56

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-5-29 15:19

你都講得岩,每間學校都會有唔好既學生
不過係冰山一角還是多不勝數呢?
入得呢類學校家長大多一定係對小朋友有期望,肯教導,付出
所以點解有人要不惜一切考入名校,
有人9年免費教育唔要,情願去比錢報直資,私校,
讀得上當然好,但至少都可以減少學壞既機會,
小息大家都睇書既,你好自然都會睇埋一份
小朋友的確好容易受人影響,
所以要睇下你比d咩環境去影響佢
盡左自己做父母既責任儘量幫佢鋪到條路好行D就好了,
你講得無錯,讀唔讀得上真係好睇佢自己
唉... 可憐呢一代既小孩,父母.....
我細個讀書邊有咁煩......

原帖由 msemily 於 10-5-29 13:56 發表
我又覺得唔係個個都會比四周既讀書風氣所感染...唔好以為名校就個個係好學生...痴左D比較反叛的同學做朋友結果呢??所以我覺得都係要depend on小朋友本性/能力, 讀唔上就讀唔上, 絕對唔會因為同學叻=自己小朋友都叻.. ...

作者: ymama    時間: 10-5-29 18:16

我的小朋友在兩年前轉校,她十分習慣新環境,每天上學很開心,同學間的閱讀氣氛很好,大家會交換家中的圖書看,我們一點都不後悔轉校!
作者: happyvalley    時間: 10-5-29 18:37

題目轉了,轉校後……有跌成績嗎?
作者: Alexismama    時間: 10-5-29 21:56

成績升跌是如何比較?兩間學校出的卷都唔同, 一份好錢的卷,取99, 100分又如何? 一份好深的卷,取得80分可能已經很好。

我會睇小朋友讀得開唔開心,老師是否有愛心。
作者: happyvalley    時間: 10-5-29 22:06

原帖由 Alexismama 於 10-5-29 21:56 發表
成績升跌是如何比較?兩間學校出的卷都唔同, 一份好錢的卷,取99, 100分又如何? 一份好深的卷,取得80分可能已經很好。

我會睇小朋友讀得開唔開心,老師是否有愛心。 ...

唔入去讀,又點可以知道,但係到時就遲。
作者: cherriemama    時間: 10-5-29 23:41

我囡囡都係小二轉校, 由九龍塘某私校轉去港島區某女校, 開學前都有擔心, 最終總算再下一城, 令我放下心頭大石! 佢好適應新環境, 成績都keep到我滿意分數, 所以我都冇後悔轉校!

原帖由 BingJing 於 10-5-28 12:37 發表

作者: Alexismama    時間: 10-5-29 23:45

新校就未必知,舊校一定知架嘛, 如果係舊校讀得開開心心,點解要轉?

原帖由 happyvalley 於 10-5-29 22:06 發表

唔入去讀,又點可以知道,但係到時就遲。

作者: BingJing    時間: 10-5-30 02:51

原帖由 aryee 於 10-5-28 15:21 發表

我只係個腦飄過呢種想法,但無行動過。我係屬於後者,即係唔知再下一城定得不償失,我pay唔起一個失敗既後果,所以我決定以不變應萬變。

謝謝你的回應,你的想法也曾在我心頭左右飄移,但不知大家情況是否一樣,我則..... 不能不變。
作者: BingJing    時間: 10-5-30 02:55

原帖由 gdullpatpat 於 10-5-28 22:40 發表
寧做雞頭,莫做鳳尾

我的看法是.... 寧做龍鬚,莫做蛇頭...... 雞頭...好似好恐佈,鳯尾...又好似冇咁差啫。
作者: BingJing    時間: 10-5-30 02:59

原帖由 10101010 於 10-5-28 19:52 發表
我有一個例子,朋友好想個仔轉我仔間學校,佢話佢仔係自己學校考第一,最後用咗人事入咗嚟讀,第一次測考约得7x分,全级200人约考100,唔知佢而家有冇後悔 ...

如果不是心理影響,而是在高手過招後,相形見絀又何妨呢?現實社會就是這樣。
作者: BingJing    時間: 10-5-30 03:01

原帖由 小木偶媽咪 於 10-5-29 00:59 發表
其實好睇你小朋友係點,.........我囡囡小一係間不知明學校考第一,我幫佢轉左出九龍塘,考第二,
所以唔需要想太多,你最清楚你小朋友
...

謝謝,這裏很多轉校個案都發生在初小,請問有沒有高小轉校的個案呢?
作者: BingJing    時間: 10-5-30 03:14

原帖由 小木偶媽咪 於 10-5-29 01:08 發表
我唔認同,入到一間好學校,會比四周既讀書風氣所感染
細個可以做雞頭,將來大個先黎做鳳尾就更慘
爛船都有三分釘,我fd係 MPS 出黎,成績唔算標青
上到大學先知原來佢D英文好過好多同學
你話趣唔趣...

...

同意。  有朋友在那裏上唔返中學部,去了間 band 2 頭的中學,年年考第一,本身小學根基打得唔差,加上升中的「挫折」,所以後來越讀越好,佢媽咪話有位名人的小朋友都上唔到中學部,雖然結果最後「哎」到 (可能開學有位啦,唔猜測咁多),但都讀 得好嘛嘛,問點解唔轉校,對方話話哂都係好學校,怕去第二度唔知遇 d 咩人,兩個例子都有點啓發。
作者: Alexismama    時間: 10-5-30 03:25

既然不得不變,咁就行動啦,一定有你的原因。

但如果高小才轉, 高小係小五小六? 因有呈分試,要預左有風險,因始終新學校,小朋友需要時間來適應。

原帖由 BingJing 於 10-5-30 02:51 發表

謝謝你的回應,你的想法也曾在我心頭左右飄移,但不知大家情況是否一樣,我則..... 不能不變。

作者: BingJing    時間: 10-5-30 03:27

原帖由 小木偶媽咪 於 10-5-29 15:19 發表
你都講得岩,每間學校都會有唔好既學生
不過係冰山一角還是多不勝數呢?
入得呢類學校家長大多一定係對小朋友有期望,肯教導,付出
所以點解有人要不惜一切考入名校,
有人9年免費教育唔要,情願去比錢報直資,私校,
讀得上 ...

這也是我想轉校的原因。
小朋友成績好好,但佢話上課時只用了70%時間學習,其餘時間是用於課室秩序,老師花時間在進度稍慢的同學上。小朋友的功課又常被表揚 / 張貼,但其實所做的 (在我眼裏 )只是一般,對這些,小朋友亦已不以爲然了。

我相信「三人行,必有我師」,但我不想見到的多是反面敎材。
作者: BingJing    時間: 10-5-30 03:28

原帖由 Alexismama 於 10-5-30 03:25 發表
既然不得不變,咁就行動啦,一定有你的原因。

但如果高小才轉, 高小係小五小六? 因有呈分試,要預左有風險,因始終新學校,小朋友需要時間來適應。

...

嘩,乜你仲係度?

我都未回應完,你斷咗我條 chain 喎,哈哈
作者: BingJing    時間: 10-5-30 03:34

原帖由 Alexismama 於 10-5-29 21:56 發表
兩間學校出的卷都唔同, 一份好錢的卷,取99, 100分又如何? 一份好深的卷,取得80分可能已經很好。

你講出我心底話,但如果我同其他媽咪講,人哋就覺得我好似好大口氣咁。

試過有媽咪比 d 卷我,我話份份都差唔多啫,唔駛花時間做咁多啦,之後......冇計傾 "和"
作者: BingJing    時間: 10-5-30 03:38

原帖由 BingJing 於 10-5-30 03:28 發表

嘩,乜你仲係度?

我都未回應完,你斷咗我條 chain 喎,哈哈

拜拜喇 Alexismama,早 d 抖。請問點先可以住到侯爵府?
作者: lauerica    時間: 10-5-30 17:33

我個女今年轉校四年班,開學頭2日話掛住的舊同學,第三日開始一路冇提,而家讀得好開心冇問題。
作者: 10101010    時間: 10-5-30 18:19

原帖由 BingJing 於 10-5-30 02:59 發表

如果不是心理影響,而是在高手過招後,相形見絀又何妨呢?現實社會就是這樣。
                            係呀!你真係講得冇錯,間學校嘅質素高d,所以小朋友成績跌了,最慘係小朋友同個媽媽都接受唔到,個媽媽仲教個仔講大話同人講佢d分數有9x分,最後就梗係比人識穿咗啦, 其實,剛剛轉校未慣,只要努力都有機會,但係講d咁嘅大話就冇謂啦!
作者: ydoris    時間: 10-5-31 10:23

小女小四由天水圍轉去港島讀..用左小小時間,學校生活就無咩問題既.反而成績要D時間LOR~轉左校先知原來以前吾洗讀書都考11,12.全級40名...但同成績而家只係考20,21..全級100....差成半架...但係同時發現阿女D英文真係好左好多..學校吾係谷,但是好有心機咁教..雖然下星期考呈分試,好多野只係進步左而吾係改變左...分分鐘係BAND2至BAND3學生..但我相信呢D先係佢係香港學生既實力而吾係學校做出來既排位..因為我聽到有D人話有學校係呈分試度D卷專登出淺D..另成績好D...我覺得OK..無後悔..
作者: grace_xian    時間: 10-6-2 09:31

我都係咁諗,唉

原帖由 aryee 於 10-5-28 15:21 發表

我只係個腦飄過呢種想法,但無行動過。我係屬於後者,即係唔知再下一城定得不償失,我pay唔起一個失敗既後果,所以我決定以不變應萬變

作者: Heidi媽    時間: 10-6-2 14:17

作者: lindajacky    時間: 10-6-17 13:37

我小朋友都會在9月上p3 轉校, 由kowloon tong 私小轉回屋企付近津校, 而家都有點擔心佢可唔可以適應!
作者: KitBo    時間: 10-6-17 14:53

小朋友年紀越細越易適應, 我小朋友小三才轉, 他適應得很快, 最初有點不適應是新校普通話教中文, 但後來都跟得上.
他是個比較被動, 學習氣紛也是重要的, 他是見到人讀書, 他又會去讀, 見到人玩,佢又會跟著玩. 最初轉校一定要幫幫他, 不能令他覺得是得他一人去適應.
作者: Yiu1710    時間: 10-6-17 15:25

作者: ydoris    時間: 10-6-17 15:34

我阿女學校好早上堂,所以我一早要坐車去西鐵站坐出香港.其實969可以係學校門口落,但巴士吾保險,所以選擇鐵路.一來我用月票平D,2來有事故通常都係遲15分鐘,未試過遲到.出到去仲可以慢慢食早餐TIM~因為我都係香港返工,NO PROBLEM...只要早睡早起OK..

原帖由 Yiu1710 於 10-6-17 15:25 發表
我想問你點樣安排女女返學放學?
因為我女女都係由天水圍出港島區返學,
想參考下點樣安排, Thanks!

作者: Yiu1710    時間: 10-6-17 16:15

作者: ydoris    時間: 10-6-21 08:52

PM吾到妳..

阿女學校係教會學校,佢地有個託管組既,好似個D社區中心咁,當然質數好D啦,因為只收佢地既學生.學校仲俾左層樓佢地做課室,加埋課後個D課室無學生可以用.咁可以做埋功課溫埋書先走.當然要俾錢啦.成6點幾既,夜D再加錢啦.假期都有既,暑假就好貴既..早放又有.我都好放心返工,吾怕佢學壞,因為全部都係同校同學,無街外人LOR~~希望幫到妳啦.

原帖由 Yiu1710 於 10-6-17 16:15 發表
咁佢放學, 你又未放工, 點辦呀?
如果你唔介意, 可否 pm 我再傾, 我可以問多 d 野, thanks!  ^-^

作者: Yiu1710    時間: 10-6-21 10:45

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5