教育王國

標題: 2010 小一新生 [打印本頁]

作者: DoReMiMama    時間: 10-5-31 23:26     標題: 2010 小一新生

過多三個月女兒就成為小學生啦

想起只得5歲既人仔就要背住重重書包上學,真係有點擔心

唔知呢度有無人同我一樣咁擔心呢?
作者: paltiBB    時間: 10-6-11 10:51

請問基灣的中文課是否以普通話教學, 會唔會另有普通話堂?? 另英文老師是不是NET ??
作者: Xanthe    時間: 10-6-11 11:44

paltiBB,

請問基灣的中文課是否以普通話教學==> no
會唔會另有普通話堂?? ==> yes
另英文老師是不是NET ?? ==> they have English net lesson @week
作者: paltiBB    時間: 10-6-11 12:03

thanks.  咁英文老師係咪 Eng native teacher?? 或是local teacher??

原帖由 Xanthe 於 10-6-11 11:44 發表
paltiBB,

請問基灣的中文課是否以普通話教學==> no
會唔會另有普通話堂?? ==> yes
另英文老師是不是NET ?? ==> they have English net lesson @week

作者: DDC    時間: 10-6-11 14:23

中文堂用廣東話教,另有普通話堂. NET指的是甚麽?

原帖由 paltiBB 於 10-6-11 10:51 發表
請問基灣的中文課是否以普通話教學, 會唔會另有普通話堂?? 另英文老師是不是NET ??

作者: DDC    時間: 10-6-11 14:39

有一位local的英文老師負責,另有一位外籍老師每星期同學生上英閱堂.

原帖由 paltiBB 於 10-6-11 12:03 發表
thanks.  咁英文老師係咪 Eng native teacher?? 或是local teacher??

作者: paltiBB    時間: 10-6-11 15:15

NET 全名是 Native English Teacher 即是外藉英文老師.

原帖由 DDC 於 10-6-11 14:23 發表
中文堂用廣東話教,另有普通話堂. NET指的是甚麽?

作者: PAMLAM    時間: 10-6-11 22:29

Xanthe (鄧太),

hihi!! 記得我嘛, 曾要求你致電給我問有關基灣資料.

最後,我既選擇都是基灣, 放棄了港同學位...希望我的選擇是對啦~~
作者: DoReMiMama    時間: 10-6-12 09:17

原帖由 PAMLAM 於 10-6-11 22:29 發表

最後,我既選擇都是基灣, 放棄了港同學位...希望我的選擇是對啦~~

歡迎你加入基灣大家庭
作者: Xanthe    時間: 10-6-12 10:33

Welcome Pamlam.

原帖由 PAMLAM 於 10-6-11 22:29 發表

作者: DoReMiMama    時間: 10-7-2 19:22

下星期一小一生考編班試啦

大家記得帶文具考試、帶錢買書啦
作者: candyb    時間: 10-7-4 16:57

謝謝提醒!
學校是否按照成績來分班的呢?

原帖由 DoReMiMama 於 10-7-2 19:22 發表
下星期一小一生考編班試啦

大家記得帶文具考試、帶錢買書啦

作者: AK    時間: 10-7-7 09:58

eee..我個時好似冇考分班試既???

原帖由 candyb 於 10-7-4 16:57 發表
謝謝提醒!
學校是否按照成績來分班的呢?

作者: Xanthe    時間: 10-7-7 11:53

有考到嫁!又係7月考!

原帖由 AK 於 10-7-7 09:58 發表

作者: DDC    時間: 10-7-7 14:17

有,我都記得有,我地係禮堂度聽老師講,佢地就上課室做呀嗎.

原帖由 AK 於 10-7-7 09:58 發表

作者: Cindy媽咪    時間: 10-7-7 18:01

yes, yes....

原帖由 DDC 於 10-7-7 14:17 發表

作者: candyb    時間: 10-7-7 22:15

Xanthe,
那麼有沒有最好的班呢?
哪班最好?A?
謝!
作者: AK    時間: 10-7-8 13:56

呀!!!! 我個時叩門架嘛...佢考既時侯可能就係個d喇...哈哈~~
原帖由 DDC 於 10-7-7 14:17 發表

作者: Xanthe    時間: 10-7-8 17:19

p.1 - p.3 係唔分精英班,p.4後先分!

原帖由 candyb 於 10-7-7 22:15 發表
Xanthe,
那麼有沒有最好的班呢?
哪班最好?A?
謝!

作者: candyb    時間: 10-7-8 22:03

那為何要考編班試呢??
謝謝回覆!:)

原帖由 Xanthe 於 10-7-8 17:19 發表
p.1 - p.3 係唔分精英班,p.4後先分!

作者: Xanthe    時間: 10-7-9 12:06

小朋友會按成績平均分去4班,目的係可以減低學習差異.

原帖由 candyb 於 10-7-8 22:03 發表
那為何要考編班試呢??
謝謝回覆!:)

作者: Xanthe    時間: 10-7-9 12:08

AK, 叩門都要考編班試除非好遲才叩門成功!

原帖由 AK 於 10-7-8 13:56 發表
呀!!!! 我個時叩門架嘛...佢考既時侯可能就係個d喇...哈哈~~

作者: candyb    時間: 10-7-9 15:11

I see. Thanks a lot!:)

原帖由 Xanthe 於 10-7-9 12:06 發表
小朋友會按成績平均分去4班,目的係可以減低學習差異.

作者: YanChiDaddy    時間: 10-7-15 10:01

小一編左班啦!我個女係A班,有冇人又係A班呀?
作者: Xanthe    時間: 10-7-15 17:19

我知dDoReMiMama個女讀A班!

原帖由 YanChiDaddy 於 10-7-15 10:01 發表
小一編左班啦!我個女係A班,有冇人又係A班呀?

作者: PAMLAM    時間: 10-7-15 23:59

哈佬~~我囡囡都係被編入A班, 請多多指教!

鄧太, 學生可唔可以自行帶飯??
作者: YanChiDaddy    時間: 10-7-17 11:45

各位A班家長,多多指教!
作者: Xanthe    時間: 10-7-17 23:14

當然可以。學生可以在早上帶回校 / 11:30前家長送飯到學校。

原帖由 PAMLAM 於 10-7-15 23:59 發表
鄧太, 學生可唔可以自行帶飯??

作者: PAMLAM    時間: 10-7-18 00:33

tks, 鄧太
作者: DoReMiMama    時間: 10-7-29 13:53

各位A班家長好
好開心女女能派到A班呀
希望都係張老師做班主任 啦
作者: candyb    時間: 10-7-30 16:31

張老師很好的嗎?謝謝回應!
作者: DoReMiMama    時間: 10-7-30 17:40

原帖由 candyb 於 10-7-30 16:31 發表
張老師很好的嗎?謝謝回應!

hi candyb

張老師係一位好有愛心的老師,對小朋友好溫柔,喜歡用鼓勵的方式教導學生
作者: mimoma    時間: 10-8-1 23:20

hello!! 我又要讚張老師, 我仔仔上年就係張老師班主任, 她真的是一位好有愛心的老師, 對學生好好, 我都好想她仍可以做我仔的班主任!!
作者: DDC    時間: 10-8-2 10:31

1C班 林老師都係好有愛心架, 好肯聽小朋友講,幫助和教導小朋友面對和處理問題.
我仔好鍾意林老師架!
作者: Xanthe    時間: 10-8-15 17:21

林老師黎緊會教1B!(我係佢個blog睇到)

原帖由 DDC 於 10-8-2 10:31 發表
1C班 林老師都係好有愛心架, 好肯聽小朋友講,幫助和教導小朋友面對和處理問題.
我仔好鍾意林老師架!

作者: Xanthe    時間: 10-8-31 11:05

聽日就要返學啦!今晚大家早些呀!明天見!
作者: DoReMiMama    時間: 10-8-31 12:39

原帖由 Xanthe 於 10-8-31 11:05 發表
聽日就要返學啦!今晚大家早些呀!明天見!

yeah!明天見
作者: DoReMiMama    時間: 10-8-31 12:44

溫罊提示

各位新生家長

明天只上班主任課所以都不用帶書,但要帶水同食物俾小朋友小息享用。
另外下星期開始學生會留校午膳,家教會需要義工協助小一新生午膳,有興趣的家長明天可以在學校門口找鄧太登記。
作者: Xanthe    時間: 10-8-31 12:53

係呀,我會8:15在聖殿門口,有興趣家長可找我登記!唔記得我個樣,就上學校網的小一新生日就會記得!

明天見!Btw, 記得學生唔可以搭lift嫁,家長要一齊行樓梯!

原帖由 DoReMiMama 於 10-8-31 12:44 發表
溫罊提示

各位新生家長

明天只上班主任課所以都不用帶書,但要帶水同食物俾小朋友小息享用。
另外下星期開始學生會留校午膳,家教會需要義工協助小一新生午膳,有興趣的家長明天可以在學校門口找鄧太登記。 ...

作者: DoReMiMama    時間: 10-8-31 14:59

原帖由 Xanthe 於 10-8-31 12:53 發表
係呀,我會8:15在聖殿門口,有興趣家長可找我登記!唔記得我個樣,就上學校網的小一新生日就會記得!

明天見!Btw, 記得學生唔可以搭lift嫁,家長要一齊行樓梯!

...

唔知聽日有幾多個學生喊呢?
作者: DDC    時間: 10-8-31 17:11

應該唔會多,舊年都好似見過一兩個咁啦.我仔係K1有喊過,之後都無啦.

原帖由 DoReMiMama 於 10-8-31 14:59 發表

唔知聽日有幾多個學生喊呢?

作者: Xanthe    時間: 10-8-31 21:09

這2個星期就唔會有,但之後唔可以陪就..........

原帖由 DDC 於 10-8-31 17:11 發表
應該唔會多,舊年都好似見過一兩個咁啦.我仔係K1有喊過,之後都無啦.

作者: 0822baby    時間: 10-9-1 20:48

請問明早係咪p.1 學生仍在聖殿集合? 還是自己上課室呢? 因今早小女下了校車後, 她見沒有人帶領, 便自己上樓梯, 行行吓迷了路~~
作者: DDC    時間: 10-9-2 09:45

印像中,第二日就要小朋友自己行上去,家長無得陪既,我唔知有無記錯.

原帖由 0822baby 於 10-9-1 20:48 發表
請問明早係咪p.1 學生仍在聖殿集合? 還是自己上課室呢? 因今早小女下了校車後, 她見沒有人帶領, 便自己上樓梯, 行行吓迷了路~~

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-2 13:25

原帖由 0822baby 於 10-9-1 20:48 發表

今日開始唔需要在聖殿集合,學生要自己上課室,但老師有安排高年級學生帶小一生的。另外家長要記得每日都幫佢地帶名牌,咁樣先有人主動出手幫助架
作者: DoReMiMama    時間: 10-9-2 13:26

原帖由 DDC 於 10-9-2 09:45 發表
印像中,第二日就要小朋友自己行上去,家長無得陪既,我唔知有無記錯.

無得陪上課室,但可以帶到聖殿
作者: Xanthe    時間: 10-9-2 14:30

係呀,今朝我都有幫手把p.1生交給高年級的哥哥姐姐!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-2 13:25 發表

今日開始唔需要在聖殿集合,學生要自己上課室,但老師有安排高年級學生帶小一生的。另外家長要記得每日都幫佢地帶名牌,咁樣先有人主動出手幫助架 ...

作者: 0822baby    時間: 10-9-2 14:44

謝謝各位!

今早教了小女下校車後, 先上聖殿看看, 如果見不到同學仔們, 便自己直接上課室!

點知, 放學回來時問她今早需要在聖殿集合嗎? 她說聖殿沒有人, 但自己認不到路上課室~~ 幸好有位哥哥剛從聖殿出來, 教她怎樣走到課室!

我要她明天一定是自己找到課室!
作者: DoReMiMama    時間: 10-9-2 16:53

原帖由 0822baby 於 10-9-2 14:44 發表
謝謝各位!

今早教了小女下校車後, 先上聖殿看看, 如果見不到同學仔們, 便自己直接上課室!

點知, 放學回來時問她今早需要在聖殿集合嗎? 她說聖殿沒有人, 但自己認不到路上課室~~ 幸好有位哥哥剛從聖殿出來, 教她 ...

對!要放手讓他們長大
作者: DoReMiMama    時間: 10-9-2 16:55

原帖由 Xanthe 於 10-9-2 14:30 發表
係呀,今朝我都有幫手把p.1生交給高年級的哥哥姐姐!

我睇到 我睇到
作者: Xanthe    時間: 10-9-2 17:25

0822baby,

不用怕,在聖殿門口和校務處走廊會有主任和老師在場,見到小一生會order d 哥哥姐姐帶上小朋友的課室,所以一定要掛 name tag!

原帖由 0822baby 於 10-9-2 14:44 發表
謝謝各位!

點知, 放學回來時問她今早需要在聖殿集合嗎? 她說聖殿沒有人, 但自己認不到路上課室~~ 幸好有位哥哥剛從聖殿出來, 教她 ...

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-3 15:38

星期一正式上課同留校午膳,大家記得幫學生帶餐具、檯墊、濕毛巾/紙巾啦
作者: DDC    時間: 10-9-3 16:24

今年餐具,檯墊無得送,聽日要記得買至得.

想問係唔係一定要毛巾墊,膠墊得唔得?毛巾墊邊度有得賣呀?

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-3 15:38 發表
星期一正式上課同留校午膳,大家記得幫學生帶餐具、檯墊、濕毛巾/紙巾啦

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-3 20:22

原帖由 DDC 於 10-9-3 16:24 發表
今年餐具,檯墊無得送,聽日要記得買至得.

想問係唔係一定要毛巾墊,膠墊得唔得?毛巾墊邊度有得賣呀?

未必無得送,可能下星期一飯商到先派發。

毛巾墊、膠墊都得,我知道毛巾墊在JUSCO $10店有得賣
作者: 0822baby    時間: 10-9-3 23:17

真係大個女, 今日可以自己上到課室喇^^

檯墊我就响sanrio gift gate 度買, 係軟身 $29.9, 可以券起!
作者: Xanthe    時間: 10-9-4 11:55

0822baby,

恭喜!

原帖由 0822baby 於 10-9-3 23:17 發表

檯墊我就响sanrio gift gate 度買, 係軟身 $29.9, 可以券起!

作者: DDC    時間: 10-9-4 17:06

恭喜!恭喜!小朋友其實潛能無限架!

原帖由 0822baby 於 10-9-3 23:17 發表

作者: DDC    時間: 10-9-4 17:28

今日買唔到毛巾墊呀,買左膠墊頂住先啦!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-3 20:22 發表

未必無得送,可能下星期一飯商到先派發。

毛巾墊、膠墊都得,我知道毛巾墊在JUSCO $10店有得賣

作者: AK    時間: 10-9-6 00:17

我都係今日買左膠墊 saniro 既都係..

原帖由 DDC 於 10-9-4 17:28 發表
今日買唔到毛巾墊呀,買左膠墊頂住先啦!

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-6 14:50

膠墊一般都比較方便,抹一抹摺/卷埋就ok

今日下午去左睇小一食飯,大致上都好好,好多小朋友都食得哂個飯盒,但有D男仔就食得論盡D,件恤衫都沾有飯汁,睇黎家長們要買定支碧蓮在家看門口先得啦
作者: DoReMiMama    時間: 10-9-6 14:51

今日有訂飯的學生,都派發左餐墊同餐具啦
作者: 0822baby    時間: 10-9-6 21:19

謝謝各位媽咪^^

祝小朋友返學開心、讀書開心!
作者: DDC    時間: 10-9-6 23:02

阿仔話鍾意我地買比佢個張檯墊喎,送個張留返後備啦!
阿仔話今日餐飯好好味呀!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-6 14:51 發表
今日有訂飯的學生,都派發左餐墊同餐具啦

作者: Xanthe    時間: 10-9-6 23:05

呀仔都話好食,成個飯盒食晒!放學仲話好肚餓!

原帖由 DDC 於 10-9-6 23:02 發表

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-7 13:26

原帖由 DDC 於 10-9-6 23:02 發表

之前都擔心細女食飯,但尋日個飯味道不錯,連帶女女都食得快左
作者: 0822baby    時間: 10-9-8 00:40

好奇怪, 今天阿囡話無咗佢盒飯, 比咗盒粉佢, 所以無咩食到~~   我有問她食完飯後, 要比老師看一看飯盒嗎? 她說沒有, 我還以為老師會睇睇學生食飯的情況!
作者: Xanthe    時間: 10-9-8 07:20

0822baby,

小朋友可以換返個飯盒,吃完飯小朋友一定要自己把飯盒交給老師看,因為要訓練小朋友的自理能力,同時老師會在這個時候check好多野例如小朋友有沒有寫手冊、派通告、安排小朋友去洗手.........

這幾日看飯的家長義工都會睇小朋友吃個飯盒的情況,有些小朋友吃得不理想,我們就會鼓勵佢和叫佢吃埋指定的份量!

不用擔心,如果你真係好擔心看看這2天有沒有空看吃飯?有興趣pm我!

原帖由 0822baby 於 10-9-8 00:40 發表
好奇怪, 今天阿囡話無咗佢盒飯, 比咗盒粉佢, 所以無咩食到~~   我有問她食完飯後, 要比老師看一看飯盒嗎? 她說沒有, 我還以為老師會睇睇學生食飯的情況! ...

作者: YanChiDaddy    時間: 10-9-8 10:18

我阿女頭兩日都食唔晒,佢話老師會話佢。希望佢今日食得好D。
作者: tiffanylau    時間: 10-9-9 12:08

Xanthe,
請問今次的午餐供應商是否要食一年嗎?
作者: Xanthe    時間: 10-9-9 13:58

2 years

原帖由 tiffanylau 於 10-9-9 12:08 發表
Xanthe,
請問今次的午餐供應商是否要食一年嗎?

作者: tiffanylau    時間: 10-9-9 15:43

oh, thank you Xanthe!!! 呀仔話而家呢間唔好食, 活力好食好多
作者: Xanthe    時間: 10-9-9 21:44

有些小朋友話好食,有些話唔好食,所以我地會找日試試看!

原帖由 tiffanylau 於 10-9-9 15:43 發表
oh, thank you Xanthe!!! 呀仔話而家呢間唔好食, 活力好食好多

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-9 23:11

原帖由 tiffanylau 於 10-9-9 15:43 發表

我女都係咁講
作者: YanChiDaddy    時間: 10-9-10 12:03

現在每天都有汁書包,同只有帶上學期的書,佢個書包已經好重。係唔係每一科每一天都要帶有關的書及作業架?
如果手冊冇寫是否可以不帶?
作者: DoReMiMama    時間: 10-9-10 16:43

原帖由 YanChiDaddy 於 10-9-10 12:03 發表
現在每天都有汁書包,同只有帶上學期的書,佢個書包已經好重。係唔係每一科每一天都要帶有關的書及作業架?

如果唔係功課同老師無寫明帶作業,我只會帶書本
作者: YanChiDaddy    時間: 10-9-10 18:05

我都跟你試下。唔該晒!
作者: DDC    時間: 10-9-10 21:04

阿仔小一個陣,的作業係開學時就交哂比班主任既,用既時候就派返比佢地囉,乜今年唔係咁咩?

原帖由 YanChiDaddy 於 10-9-10 12:03 發表

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-10 23:07

原帖由 DDC 於 10-9-10 21:04 發表
阿仔小一個陣,的作業係開學時就交哂比班主任既,用既時候就派返比佢地囉,乜今年唔係咁咩?

每個班主任/老師做法都不同嘛
作者: DoReMiMama    時間: 10-9-11 10:20

下星期開始要默書,大家要加油啦
作者: DDC    時間: 10-9-11 13:54

哦!原來係咁!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-10 23:07 發表

每個班主任/老師做法都不同嘛

作者: PAMLAM    時間: 10-9-13 13:38

DoReMiMama,

默書係讀默定背默?? 我個囡乜都唔知...但佢自己背咗第一課.
作者: DDC    時間: 10-9-13 15:11

我地舊年小一全部係讀默既,手冊上會寫明範圍,如果小朋友無寫,可以上基彎網頁睇返.

原帖由 PAMLAM 於 10-9-13 13:38 發表
DoReMiMama,

默書係讀默定背默?? 我個囡乜都唔知...但佢自己背咗第一課.

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-13 16:24

原帖由 PAMLAM 於 10-9-13 13:38 發表
DoReMiMama,

中默分三部份

甲部:詞語,

乙部:讀默,默一,兩句簡單句子

丙部:挑戰站,老師會出一個題目,如題目是動物,同學可各自默寫牛、狗、豬....等,此部份不計分
作者: PAMLAM    時間: 10-9-13 22:33

明白哂..謝謝!!!
作者: Xanthe    時間: 10-9-14 06:26

好詳細呀,果然係有3個不同級別的小朋友係特別清楚!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-13 16:24 發表

中默分三部份

甲部:詞語,

乙部:讀默,默一,兩句簡單句子

丙部:挑戰站,老師會出一個題目,如題目是動物,同學可各自默寫牛、狗、豬....等,此部份不計分 ...

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-14 06:43

原帖由 Xanthe 於 10-9-14 06:26 發表
好詳細呀,果然係有3個不同級別的小朋友係特別清楚!

no la , 有三個只會令我更加混亂,唔會令我特別清楚
作者: candyb    時間: 10-9-15 19:58

請問默書會計分的嗎?重要嗎?
會計算在成績表嗎?
甚麼時候可以放手給他們自己來?
謝謝經驗之談!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-14 06:43 發表

no la , 有三個只會令我更加混亂,唔會令我特別清楚

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-15 22:02

原帖由 candyb 於 10-9-15 19:58 發表
請問默書會計分的嗎?重要嗎?
會計算在成績表嗎?
甚麼時候可以放手給他們自己來?
謝謝經驗之談!

默書當然會計分,但不會算在考試成績之內。

我以家大女P.5我都未完全放手,現在佢溫習完,我都要幫佢讀詞語同改錯字,放手呢樣野我都唔知幾時可以
作者: 0822baby    時間: 10-9-15 23:36

想請教一吓Xanthe, 25/9 中午舉行的家教會義工茶敍, 是否好像早上舉行的親子閱讀講座一樣, 可以帶同子女出席呢?

謝謝!

0822baby
作者: DoReMiMama    時間: 10-9-15 23:47

原帖由 0822baby 於 10-9-15 23:36 發表
想請教一吓Xanthe, 25/9 中午舉行的家教會義工茶敍, 是否好像早上舉行的親子閱讀講座一樣, 可以帶同子女出席呢?

謝謝!

0822baby

不介意的話,由我代答吧

925的義工動員日茶鈙係歡迎家長帶同小朋友出席的,小一,二的家長可以在聖殿聽完講座就移玉步上四樓常識室參與茶鈙
作者: 0822baby    時間: 10-9-16 00:08

DoReMiMama, 真的很謝謝你呀!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-15 23:47 發表

不介意的話,由我代答吧

925的義工動員日茶鈙係歡迎家長帶同小朋友出席的,小一,二的家長可以在聖殿聽完講座就移玉步上四樓常識室參與茶鈙 ...

作者: candyb    時間: 10-9-16 09:05

DoReMiMama,
謝謝!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-15 22:02 發表

默書當然會計分,但不會算在考試成績之內。

我以家大女P.5我都未完全放手,現在佢溫習完,我都要幫佢讀詞語同改錯字,放手呢樣野我都唔知幾時可以 ...

作者: 0822baby    時間: 10-9-16 09:56

有沒有同學仔都是搭校車返/放學呢? 唔知有沒有這樣的經驗呢?

開學都巳過兩星期了, 但到現在早上校車平均會遲10至15 分鐘到達, 放學更加無得預, 遲成30分鐘都試過~~
作者: Xanthe    時間: 10-9-16 14:44

當然唔介意你答啦,你係組長嘛!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-15 23:47 發表

不介意的話,由我代答吧

925的義工動員日茶鈙係歡迎家長帶同小朋友出席的,小一,二的家長可以在聖殿聽完講座就移玉步上四樓常識室參與茶鈙 ...

作者: DoReMiMama    時間: 10-9-16 15:03

原帖由 0822baby 於 10-9-16 09:56 發表
有沒有同學仔都是搭校車返/放學呢? 唔知有沒有這樣的經驗呢?

開學都巳過兩星期了, 但到現在早上校車平均會遲10至15 分鐘到達, 放學更加無得預, 遲成30分鐘都試過~~ ...

之前派的校車到站時間表,只係初部估計,可能途中加左站,導致尾站的時間有出入。你試下問問校車姨姨現在校車到站時間係咪穩定左,如果穩定了,你就照平時校車到站時間等,唔好再理會早前校車公司的時間
作者: YanChiDaddy    時間: 10-9-16 17:20

原帖由 0822baby 於 10-9-16 09:56 發表

開學都巳過兩星期了, 但到現在早上校車平均會遲10至15 分鐘到達, 放學更加無得預, 遲成30分鐘都試過~~ ...

我個女係第一個站落車,有幾次都要四點先到。由學校到第一個站,車程都只是五至十分鐘。我都打算問一問。
作者: Xanthe    時間: 10-9-16 18:23

校車隊有時會遲是因為要等齊每班的校車小朋友集合才可以開行,如果其中一班有一位搭校車的小朋友抄手冊遲、未拾好書包…校車隊就會遲開。亦即是說家長接放學的都會遲,因為校車隊會走先!

原帖由 YanChiDaddy 於 10-9-16 17:20 發表

我個女係第一個站落車,有幾次都要四點先到。由學校到第一個站,車程都只是五至十分鐘。我都打算問一問。

作者: whywhywhywhy    時間: 10-9-17 01:26

今日派左好多課外活動,好多唔知點選!
因為之前已報了英文學phonics所以唔知再報唔報學校個小一英文班。但見佢平而且可以為小朋友學多d生字,所以又想幫佢報埋。唔知有無家長讀過呢個英文班係點,有無用呢???謝!
作者: whywhywhywhy    時間: 10-9-17 01:30

重想問星島日報出的goodies,小朋友有沒有心機看!要訂嗎??遲d會唔會有另一份英文報紙可以訂??謝
作者: Xanthe    時間: 10-9-17 06:18

我上年訂過要同小朋友一起看,唔會有其他英文報紙訂:

原帖由 whywhywhywhy 於 10-9-17 01:30 發表
重想問星島日報出的goodies,小朋友有沒有心機看!要訂嗎??遲d會唔會有另一份英文報紙可以訂??謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5