教育王國

標題: 心急一問: 88 沙田循理會美林小學 [打印本頁]

作者: jacky4408    時間: 10-6-5 12:44     標題: 心急一問: 88 沙田循理會美林小學

剛派位到  沙田循理會美林小學 有冇任何comments? thx
作者: babytai    時間: 10-6-5 13:10

你好...我都係派呢間呀...
不過想再好多...星期一會去叩門
作者: flora-kan    時間: 10-6-5 13:28

你好啊!我都系派呢間啊,
但系就唔系我的心水學校咯,
不過本人真系唔知點算啦,
等梗的公屋又未有通知,已經
系到第三次噶啦,都唔知應唔應該
叩門好啦
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 13:32     標題: 回覆 2# babytai 的文章

thx for sharing.
作者: babytai    時間: 10-6-5 13:34

原帖由 flora-kan 於 10-6-5 13:28 發表
你好啊!我都系派呢間啊,
但系就唔系我的心水學校咯,
不過本人真系唔知點算啦,
等梗的公屋又未有通知,已經
系到第三次噶啦,都唔知應唔應該
叩門好啦 ! ...

吓...咁你依家住邊架???
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 13:39

原帖由 jacky4408 於 10-6-5 12:44 發表
剛派位到  沙田循理會美林小學 有冇任何comments? thx

仲有冇多d意見呢?
作者: flora-kan    時間: 10-6-5 13:50

住系大圍咯!但系公屋第三次都已經等左半年啦,應該就快有通知啦吧~~!所以就好麻煩咯,都唔知應該點處理好啦。
原帖由 babytai 於 10-6-5 13:34 發表

吓...咁你依家住邊架???

作者: babytai    時間: 10-6-5 14:14

哦...你依家住大圍...但你唔知會派邊度比你??
咁真係好煩囉...如果唔派沙田比你就煩啦,
咁你唔知好唔好叩門嘅意思係咩呀???
你咪照叩左先囉!!
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 14:24

原帖由 jacky4408 於 10-6-5 12:44 發表
希望繼續俾多d意見.
作者: flora-kan    時間: 10-6-5 14:35

原帖由 babytai 於 10-6-5 14:14 發表
哦...你依家住大圍...但你唔知會派邊度比你??
咁真係好煩囉...如果唔派沙田比你就煩啦,
咁你唔知好唔好叩門嘅意思係咩呀???
你咪照叩左先囉!!

呵呵,多謝你的意見啊,
都系扣左門先算啦,
唔系噶話可能連叩門
噶機會都無埋添啦
作者: Geni    時間: 10-6-5 14:50

大家唔好灰心,我舊年都係派咗呢間,睇到結果嘅時候難免有d失望,因為始終唔係自己心水,之不過既然結果係咁,叩門又唔係包成功,所以我地都有嘗試了解下佢。得番來嘅評語都其實唔太差,詳情今晚再補充。

大家唔好灰心,我舊年都係派咗呢間,睇到結果嘅時候難免有d失望,因為始終唔係自己心水,之不過既然結果係咁,叩門又唔係包成功,所以我地都有嘗試了解下佢。得番來嘅評語都其實唔太差,詳情今晚再補充。

作者: babycherry22    時間: 10-6-5 15:06

原帖由 Geni 於 10-6-5 14:50 發表
大家唔好灰心,我舊年都係派咗呢間,睇到結果嘅時候難免有d失望,因為始終唔係自己心水,之不過既然結果係咁,叩門又唔係包成功,所以我地都有嘗試了解下佢。得番來嘅評語都其實唔太差,詳情今晚再補充。 ...

今日有家長派到美林,立即在人地門前勁鬧
她的排位是聖心、沙官、陳元喜,看來她要好好反醒自己的排位同派不到是不關美林小學的事
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 15:52

原帖由 babycherry22 於 10-6-5 15:06 發表

她的排位是聖心、沙官、陳元喜,看來她要好好反醒自己的排位同派不到是不關美林小學的事
可能只是一時衝動, 可反映出父母關心子女的前途.
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 16:02

原帖由 Geni 於 10-6-5 14:50 發表
大家唔好灰心,我舊年都係派咗呢間,睇到結果嘅時候難免有d失望,因為始終唔係自己心水,之不過既然結果係咁,叩門又唔係包成功,所以我地都有嘗試了解下佢。得番來嘅評語都其實唔太差,詳情今晚再補充。 ...
多謝你的回應,好心急想知道.
作者: 叉雞飯    時間: 10-6-5 16:13

agree, 佢o廿進取, 與人無關, 再者關人地學校咩事, 品, 咪就係高低立見

我知美循本是新翠循的下午校, 我之前幫我湊女的ee 佢個女係美循畢業, 這女孩中學入左祟真, 據ee 講新循有不少入循道衛理, 美循好似都有不少入祟真, but 是多年前了, e+ 就真係唔知

but ee 個女品格真是好好, 而且是很虔誠基督徒, 上到中學都很乖, so, 我覺得呢間學校品德培養不俗噃

原帖由 babycherry22 於 10-6-5 15:06 發表

作者: jacky4408    時間: 10-6-5 16:25

原帖由 叉雞飯 於 10-6-5 16:13 發表
agree, 佢o廿進取, 與人無關, 再者關人地學校咩事, 品, 咪就係高低立見

我知美循本是新翠循的下午校, 我之前幫我湊女的ee 佢個女係美循畢業, 這女孩中學入左祟真, 據ee 講新循有不少入循道衛理, 美循好似都有不少入 ...
thx for sharing.
作者: babytai    時間: 10-6-5 16:25

吓...咁又好似過份左d...我都係一聽到"循理美林小學"嘅時候自己扁扁咀啫....咁又唔關人地學校事嘅...
雖然佢係我第8志願...亦都會嘗試去叩門, 咁我返到屋企都去佢網站睇過....唯有同自己講....叩門唔成功..要讀循美的話...佢有新校舍..我小朋友可以係第一手用新野囉...咁樣會好過d....無謂令到個小朋友都唔鍾意呢間學校麻,
我小朋友問我呢間學校好唔好...我同佢講....都好嘅.不過媽咪幫你搵間再好d嘅
作者: babycherry22    時間: 10-6-5 16:32

原帖由 babytai 於 10-6-5 16:25 發表

吓...咁又好似過份左d...我都係一聽到"循理美林小學"嘅時候自己扁扁咀啫....咁又唔關人地學校事嘅...
雖然佢係我第8志願...亦都會嘗試去叩門, 咁我返到屋企都去佢網站睇過....唯有同自己講....叩門唔成功..要讀循 ...

同意,家長有品,小朋友有品,不要俾壓力d小朋友
作者: 叉雞飯    時間: 10-6-5 16:33

態度正確
加油

原帖由 babytai 於 10-6-5 16:25 發表

雖然佢係我第8志願...亦都會嘗試去叩門, 咁我返到屋企都去佢網站睇過....唯有同自己講....叩門唔成功..要讀循 ...

作者: babytai    時間: 10-6-5 16:42

睇到新聞..現場見到人地派到心儀學校...個心真係酸溜溜....仲有d想喊....不過唔可以架, 我要做個好榜樣比亞囡睇....唔可以比佢對呢間學校有壞印象架...因為佢分分鐘要係呢度讀6年架....我要努力向上....哈哈哈!!!!
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 19:56

希望大家俾多d意見, 今晚要report俾老婆.
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 21:36

Geni 等待你的回覆
作者: jacky4408    時間: 10-6-5 22:58

唔知仲有冇多d意見
作者: Geni    時間: 10-6-6 00:00

我舊年派到美林, 第一時間上網check o下佢D資料, 知道佢地會搬新校舍, 之後又問過O下佢O既口碑, feedback都唔錯, 老師校長好有愛心, 可能因為班號唔多, 可以照顧得全面D, 成績都OK, 升中成績都幾好, 只不過因為一直收生人數唔好, 令大家對佢唔係幾有信心. 呢D就係我舊年得番O黎O既回覆. 聽落都唔太差O家!

我當然明白當派到O個間未必係大家心水O既時候, 做父母O既好難唔擔心O既, 所以大家就盡力叩門, 爭取機會, 叩到O既固然好, 就算唔得, 呢間都應該係一間可以令大家放心O既學校來O既! 努力呀!
作者: babytai    時間: 10-6-6 00:05

聽完你講都放心d...因為我都睇過
佢08/09年度...小一得2班,
到9/10年度....小一加到有4班呀
今年就唔知啦...所以如果叩門唔得,
我對呢間學校都有信心嘅!!!!
大家派到呢間學校嘅都要對佢有信心呀...
作者: Geni    時間: 10-6-6 00:37

原帖由 babytai 於 10-6-6 00:05 發表
聽完你講都放心d...因為我都睇過
佢08/09年度...小一得2班,
到9/10年度....小一加到有4班呀
今年就唔知啦...所以如果叩門唔得,
我對呢間學校都有信心嘅!!!!
大家派到呢間學校嘅都要對佢有信心呀... ...

我今朝一見到呢個TOPIC, 心入面第一句就係:咁似O既?! 所以我完全明白你依家O既心情~~~

我O個時總共去O左6間學校叩門: 沙官, 陳元喜, 迦密, 王賜豪, 陳守仁, 民生.

第一間就係去迦密, 都係星期一見. 先係小朋友入校長室見校長, 好似係問O下一D簡單問題同俾D圖圖叫佢講故事, 如果OK就會叫埋家長入去(我之前有一個只係見O左小朋友, 冇見家長). 入到去校長都係問點解揀佢地, 平時同小朋友做D乜, 覺得小朋友有乜O野長處, 對佢有D乜O野期望咁, 到星期三上午佢地就打電話俾我地話收O左佢, O個一日我地就直接去O左迦密註冊而冇去過美林.

因為迦密收O左, 我地就冇去陳守仁, 民生同王賜豪面試O勒!

第二間見陳元喜, 佢地係父母同小朋友一齊見老師, 佢地分開幾個班房做面試, 老師會問O下小朋友屋企有D乜O野人, 平時學D乜做D乜, 鍾意乜O野科目, 又問O下家長點解揀佢地, 有D乜O野期望等等, 大約5分鐘就見完走得, 最後佢地冇收我個仔.

第三間就見沙官, 佢地兩個兩個小朋友咁帶入課室見老師, 用中英文問問題同認O下字寫O下字, 父母就O係另一個課室等, 大約10分鐘, 如果OK O既老師會帶番個小朋友出O黎叫佢地上二樓見校長, 校長又係先問小朋友幾個問題,  都係平時鍾意做乜O野, 想唔想番小學, 之後就問家長點解揀佢地, 平時同小朋友做D乜, 對佢有D乜O野期望..... 到下午4點幾, 學校就打O黎話收佢O勒!

希望我o既經驗可以幫到你啦! 努力呀!

作者: babytai    時間: 10-6-6 01:19

話...迦密咁快就有回覆...不過我之前問佢地., 都好似話係10號就會知收唔收
沙官~~~英文
我個囡d死穴....
間間都要問點解揀佢地....應該點答好呀,
分表都已經要寫....唉....用咩原因好呀???
作者: jacky4408    時間: 10-6-6 02:01

原帖由 Geni 於 10-6-6 00:37 發表

我今朝一見到呢個TOPIC, 心入面第一句就係:咁似O既?! 所以我完全明白你依家O既心情~~~

我O個時總共去O左6間學校叩門: 沙官, 陳元喜, 迦密, 王賜豪, 陳守仁, 民生.

第一間就係去迦密, 都係星期一見. 先係小朋友 ...
thx for sharing, 今晚可以交功課俾老婆, 希望佢可以安心d
作者: maggie_tsui    時間: 10-6-6 05:50

babytai, 我之前都諗過呢個問題, 我諗左咁答:因為貴校的教學方針和培育小朋友的方法比較更適合的小女的成長發展。
原帖由 babytai 於 10-6-6 01:19 發表
話...迦密咁快就有回覆...不過我之前問佢地., 都好似話係10號就會知收唔收
沙官~~~英文
我個囡d死穴....
分表都已經要寫....唉....用咩原因好呀??? ...

作者: babytai    時間: 10-6-6 08:39

thanks maggie, 嘩...乜你咁夜都唔訓, 又咁早起身呀, 定係開心到訓唔著呢??哈哈
我都有睇過, 佢地網頁d理念呀, 方針個d,
不過我驚......哈哈哈
作者: maggie_tsui    時間: 10-6-6 09:11

唉, 都唔知點解會一早醒, 不過絕對唔會係開心到訓唔著, hehe...其實今次只係有d有驚無險嘅感覺咋!
我琴日8:15就去到循美, 當時只有3個人等緊,我地係度果個男工友傾左一輪, (其間佢絕對無hardsell間學校), 傾完之後, 發覺間學校真係好有人情味, 感覺真係唔錯!

原帖由 babytai 於 10-6-6 08:39 發表
thanks maggie, 嘩...乜你咁夜都唔訓, 又咁早起身呀, 定係開心到訓唔著呢??哈哈
我都有睇過, 佢地網頁d理念呀, 方針個d,
不過我驚......哈哈哈

作者: 叉雞飯    時間: 10-6-6 09:16

您2位係咪唔洗訓架 ??
maggie, 我之前識的聖幼家長今年都入到聖心, 來年有5班, so 今年競爭細d.   唔算太驚險了
恭喜晒

原帖由 maggie_tsui 於 10-6-6 09:11 發表
唉, 都唔知點解會一早醒, 不過絕對唔會係開心到訓唔著, hehe...其實今次只係有d有驚無險嘅感覺咋!
我琴日8:15就去到循美, 當時只有3個人等緊,我地係度果個男工友傾左一輪, (其間佢絕對無hardsell間學校), 傾完之後,  ...

作者: babytai    時間: 10-6-6 12:50

原帖由 maggie_tsui 於 10-6-6 09:11 發表
我琴日8:15就去到循美, 當時只有3個人等緊,我地係度果個男工友傾左一輪, (其間佢絕對無hardsell間學校), 傾完之後,  ...

嘩....你咁早就去等呀....我比自己預期中平靜..以為自己會9點半就去到...但係meme摸摸...都成差唔多十點先到,
個工友講左d咩呀??有無d簡單d....講黎聽吓呀
作者: maggie_tsui    時間: 10-6-6 16:15

我排第3, 排第1果個媽咪6:00am就到呀!  循美係循白未轉全日嘅pm school, 個工友話, am就讀書方面谷d, pm就溫情d, 比我感覺, 學校氣氛好好!

原帖由 babytai 於 10-6-6 12:50 發表

嘩....你咁早就去等呀....我比自己預期中平靜..以為自己會9點半就去到...但係meme摸摸...都成差唔多十點先到,
個工友講左d咩呀??有無d簡單d....講黎聽吓呀 ...

作者: jacky4408    時間: 10-6-6 16:17

原帖由 babytai 於 10-6-6 01:19 發表
沙官~~~英文
我個囡d死穴....
分表都已經要寫....唉....用咩原因好呀??? ...
我都想知道點答會好d.
作者: babytai    時間: 10-6-6 22:09

原帖由 maggie_tsui 於 10-6-6 16:15 發表
我排第3, 排第1果個媽咪6:00am就到呀!  循美係循白未轉全日嘅pm school, 個工友話, am就讀書方面谷d, pm就溫情d, 比我感覺, 學校氣氛好好!

係呀...咁我反而想溫情d喎...起碼小朋友唔洗咁辛苦
作者: jacky4408    時間: 10-6-7 02:00

原帖由 jacky4408 於 10-6-6 16:17 發表
我都想知道點答會好d.
有冇d超正答覆呢?
作者: MugMugMa    時間: 10-6-7 13:48

原帖由 Geni 於 10-6-6 00:37 發表

第一間就係去迦密, 都係星期一見. 先係小朋友 ...

Hi Geni,

想問下, 沙官係咪好遲先會安排interview 架 ? 頭先打去沙官問大約會幾時安排後補生interview, 佢話大約 7月中 !!! 我冇聽錯嘛, 如果真係要咁耐, 真係慘, 折磨c囉......
作者: Geni    時間: 10-6-7 13:56

原帖由 MugMugMa 於 10-6-7 13:48 發表

Hi Geni,

想問下, 沙官係咪好遲先會安排interview 架 ? 頭先打去沙官問大約會幾時安排後補生interview, 佢話大約 7月中 !!! 我冇聽錯嘛, 如果真係要咁耐, 真係慘, 折磨c囉...... ...

係呀, 冇咁快o家, 因為學校就o黎考試, 最快都要6月尾7月頭, d學生番半日先搞o家.... 我o個時仲要咁o岩流感停課, 差d唔見叩門生呀~~~~ 舊年呢個時候我都癲o左個幾月~~~ 為o左個仔, 冇計啦~~~
作者: babytai    時間: 10-6-7 14:48

GENI 咁我想問吓, 比如迦密收左我, (註冊埋)
到見完沙官IN, 佢又收的話, 我都可以
轉返沙官....係咪???
作者: Geni    時間: 10-6-7 15:04

原帖由 babytai 於 10-6-7 14:48 發表
GENI 咁我想問吓, 比如迦密收左我, (註冊埋)
到見完沙官IN, 佢又收的話, 我都可以
轉返沙官....係咪???

Yes, 我o個時就係咁o勒! 係呢, 你今日in成點呀?
作者: babytai    時間: 10-6-7 15:07

我未呀...約左4點9, 陣間諗去沙官同埋陳元喜交埋表囉, 陳元喜要去學校拎表, 無得download, 到時約埋時間in 喎...
希望做到你小朋友個師妹啦...哈哈哈
作者: MugMugMa    時間: 10-6-7 15:51

原帖由 Geni 於 10-6-7 13:56 發表

係呀, 冇咁快o家, 因為學校就o黎考試, 最快都要6月尾7月頭, d學生番半日先搞o家.... 我o個時仲要咁o岩流感停課, 差d唔見叩門生呀~~~~ 舊年呢個時候我都癲o左個幾月~~~ 為o左個仔, 冇計啦~~~ ...

吓....慘啦...真係要等咁耐架...好辛苦呀.... 仲想速戰速決添...有排等...
作者: syabb2    時間: 10-6-7 16:55

Geni,

咁沙官小算唔算係一間所謂"谷"的學校?

thanks
作者: Geni    時間: 10-6-7 20:30

原帖由 syabb2 於 10-6-7 16:55 發表
Geni,

咁沙官小算唔算係一間所謂"谷"的學校?

thanks

我覺得唔算谷, 一日大約5~6樣功課, 一個星期默一次書, 一年兩測兩考, 不過老師都幾緊張學生成績咁O家~~ 總括O黎講, 我覺得佢係一間唔係好谷O既傳統學校O羅!
作者: jacky4408    時間: 10-6-8 01:28

作者: babytai    時間: 10-6-8 10:46

我今朝早去左循美註冊啦,

仲見到個帶眼鏡媽媽...傾左陣,

我同佢都係驚同一樣野...haha

唔知佢今晚會唔會上黎一齊傾吓呢???
作者: babytai    時間: 10-6-9 17:47

頭先亞囡同我講...原本有個同學仔又係派循美, 佢即刻叫我唔好同佢轉校呀..我話有電話黎咪去試吓囉...佢叫我到時同人講...唔洗啦,
真係比佢激CCC呀

作者: jacky4408    時間: 10-6-10 00:32

希望再有多d意見
作者: jacky4408    時間: 10-6-11 10:10

再多d意見
作者: jacky4408    時間: 10-6-17 13:17

再再......多D意見, THX
作者: emma-ma    時間: 10-6-20 21:13

作者: babytai    時間: 10-6-20 23:03

唉...之前我揀沙官...其實都係想小d新移民(唔係岐視), 但其實我諗成個大圍嘅小學都一定多囉...所以我e家覺得讀邊間都一樣, 不過最緊要當然係校風啦...聽你講完我都安心d

作者: emma-ma    時間: 10-6-20 23:35

作者: babytai    時間: 10-6-21 10:44

原帖由 emma-ma 於 10-6-20 23:35 發表
其實有無唸下試下聖母小學呢(黃大仙)呢間小學都唔錯架
再唔係就讀住1年先...p.2再轉過去...大把唔同的選擇......不過就要係呢一年裝備小朋友啦...因為出便d小學係要讀快人地1個或半個學期架...如果有需要可以pm我... ...

嘩...你咁犀利嘅...k2做p1練習啦, 哈哈...我就無你咁勁,
我今日都去沙官面試呀, 如果唔得, 要讀返循美, 我都會試左一年睇情況先, 如果真係好差..都會考慮轉校嘅, 如果ok就由得佢, 學你話齋, 最多自己買返d練習比佢做加強佢啦....thanks!!!!
作者: Geni    時間: 10-6-21 11:07

原帖由 babytai 於 10-6-21 10:44 發表

嘩...你咁犀利嘅...k2做p1練習啦, 哈哈...我就無你咁勁,
我今日都去沙官面試呀, 如果唔得, 要讀返循美, 我都會試左一年睇情況先, 如果真係好差..都會考慮轉校嘅, 如果ok就由得佢, 學你話齋, 最多自己買返d練習比佢 ...

babytai, 你個女好番o勒~~ 咁就好啦~~ 祝你今日面試成功
作者: babytai    時間: 10-6-21 11:20

係呀...基本上已經好返架啦...不過學校都會叫唔好返住囉, 係呀..今日去最後一擊..得就得...唔得就......
作者: babytai    時間: 10-6-21 22:06

原帖由 Geni 於 10-6-21 11:07 發表

babytai, 你個女好番o勒~~ 咁就好啦~~ 祝你今日面試成功

geni...我想問吓你呢...舊年你面完試(沙官), 幾耐收到佢電話話收??因為今日見完佢話如果收就10號前會收到電話, 收唔到就即係唔收, 我想知道大概幾多日會知, 因為我循美個邊3號要去買書, 訂校服。雖然我估收機會都好微...
作者: Geni    時間: 10-6-21 22:43

原帖由 babytai 於 10-6-21 22:06 發表

geni...我想問吓你呢...舊年你面完試(沙官), 幾耐收到佢電話話收??因為今日見完佢話如果收就10號前會收到電話, 收唔到就即係唔收, 我想知道大概幾多日會知, 因為我循美個邊3號要去買書, 訂校服。雖然我估收機會都 ...

我舊年係上午面試,下午4點幾收電話. 你今日有冇見校長呀?多唔多人?

作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-21 22:44

你好!我係新加入嘅,我想問下,今日沙官面試,有無人見校長?唔該
作者: babytai    時間: 10-6-21 23:25

原帖由 Geni 於 10-6-21 22:43 發表

我舊年係上午面試,下午4點幾收電話. 你今日有冇見校長呀?多唔多人?

我今日約左1:45見, 我見佢同一時間叫左8個小朋友出去, 跟住返黎課室叫其中2個小朋友家長走得, 跟住就到我又走得...我問返亞囡有幾多個人, 佢話有3女1男(應該係老師)同佢地傾偈...(不過條友講到唔清唔楚), 我都唔知係咪2個小朋友一齊見, 不過我唔知個男係咪校長啦
作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-22 08:17

校長系女既,據我所見到,就無人上過去見校長,唔知會唔會有round?
作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-22 08:18

校長系女既,據我所見到,就無人上過去見校長,唔知會唔會有第二round?
作者: yangyang448    時間: 10-6-23 14:33     標題: 還沒收到電話

我是約我們上午10:45,下午你們1點還有約,我想競爭肯定大,位少。我9:45去時已有小朋友見更,我個女入左去7個字到,她說問他的名字,同要她講出我們做的那本叩門資料,然后就給英文書給她們看,她就說自己看看下就同其它小朋友聊天。
作者: yangyang448    時間: 10-6-23 14:38

我都是派左美林循理小學
作者: babytai    時間: 10-6-23 15:06

原帖由 yangyang448 於 10-6-23 14:33 發表
我是約我們上午10:45,下午你們1點還有約,我想競爭肯定大,位少。我9:45去時已有小朋友見更,我個女入左去7個字到,她說問他的名字,同要她講出我們做的那本叩門資料,然后就給英文書給她們看,她就說自己看看下就同其它小朋友聊天。: ...

嘩..你入去咁耐呀...咁可能有機會喎...仲比埋英文書你睇,
(因為我見GENI 話佢仔仔舊年都有英文書睇)
我個囡入左去唔係好耐咋, 問D普通野...又無問佢英文
唉...我都無望架啦....不過E家去到邊都會袋住個電話嘅,
原來你都係派循美呀...咁都唔知希望同唔同你做同學好啦

作者: jacky4408    時間: 10-6-23 15:14

原帖由 yangyang448 於 10-6-23 14:38 發表
我都是派左美林循理小學
你有冇叩其他學校?
作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-23 19:17

哇……7個字咁耐?咁咪好有希望,我個仔都系幾分鐘啫,你個小朋友系一個個見,定系幾個一齊見?
作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-23 19:20

哇……7個字咁耐?咁咪好有希望,我個仔都系幾分鐘啫,你個小朋友系一個個見,定系幾個一齊見?
作者: babytai    時間: 10-6-23 22:12

頭先問左亞囡實際係點見法 (佢就畫公仔比我睇:loveliness: ), 原來一個課室, 2個老師見一個小朋友, 隔離就另外2個老師見另一個小朋友 (同一時間)
作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-23 22:19

babytai ,你好!但你個女有無話考啲乜?有無考數,加減,英文,有無叫佢睇圖講故事等等……
作者: babytai    時間: 10-6-23 22:33

就係無囉...淨係問佢d普通野, 平時邊個湊佢呀, 係邊度訓呀, 個d野咋, 其他無啦

咁你小朋友呢???問左d咩呀???你本身派左邊間呀???

作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-23 22:39     標題: 回覆 74# babytai 的文章

我個仔就派咗去張煊昌,我頭先講既都有問
作者: babytai    時間: 10-6-23 22:42

e..咁你問得咪仲多過我....佢見我有張"豬算"cert. 都有問大小姐數呀...不過條友問人, 太耐唔記得...(因為佢已經無學)
作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-23 22:48     標題: 回覆 76# babytai 的文章

作者: babytai    時間: 10-6-23 22:53

原帖由 蠟筆小新新 於 10-6-23 22:48 發表
我個仔就問啲雙位數加減,英文就日常對答,如what is you name? how old are you?等等,跟住就俾張圖畫紙,叫佢講故事

哎也.... 點解無問我個囡嘅...梗係人地問佢幾問就知佢程度低啦....無啦無啦...呢次衰硬啦
作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-23 22:56     標題: 回覆 78# babytai 的文章

唔好灰心啦,我地大家都系喺度等緊架,大家一齊加油!!!
作者: babytai    時間: 10-6-23 22:59

哈哈....其實我都係本住平常心, 預左唔得, 不過橫掂之前都報哂佢做第一, 就即管博一博, 不過如果可以早d知道唔得, 就疊埋心水攪循美d入學野麻, 因為3號要返去攪啦
作者: babytai    時間: 10-6-25 10:02

有無人叩門唔成功....最終要入返循美呀???
係時候搵定D同學仔啦:loveliness: :loveliness:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5