教育王國

標題: 九龍塘小學定油天好?? [打印本頁]

作者: Fionyiu    時間: 10-6-5 18:19     標題: 九龍塘小學定油天好??

可否俾d意見?
作者: WindyChow    時間: 10-6-5 18:25

恭喜你, 兩間在手, 這兩間都係我心儀, 不過我會選九龍塘, 因為學校各位家長心志會相近, 學生背景會好好多!
作者: youngadult    時間: 10-6-5 18:38     標題: 回覆 2# Fionyiu 的文章

Of course, Kowloon Tong is way better. We went to both places and talking to the teachers.  One is in the sky while other is on the floor.  I guess you can tell also.?
作者: ch441019    時間: 10-6-7 14:39

I also want to know.

Have any parents studying in 油天 can tell more about the schools?

I saw from their web about the secondary placing, some of the secondary schools are the same. Does it mean the prospect is similar the same? The top 10 of 油天 will also go to the same secondary school of Kowloon Tong?
作者: 金毛B媽    時間: 10-6-7 14:40

原帖由 Fionyiu 於 10-6-5 18:19 發表
可否俾d意見?

你仲問...仲係3心2意
作者: rookiemom    時間: 10-6-7 15:13

我覺得油天好,老師好,唔算谷,派位幾好又免費。我個仔讀得好開心。
我唔想comment九龍塘小學,因自己個仔又未在那裡讀過,唔想知小小,扮代表。

原帖由 ch441019 於 10-6-7 14:39 發表
I also want to know.

Have any parents studying in 油天 can tell more about the schools?

I saw from their web about the secondary placing, some of the secondary schools are the same. Does it mean th ...

作者: LFC    時間: 10-6-7 17:08

我間既水準差唔多
只不過一間唔洗學費, 另一間要咁解
是但一間選我覺得都冇問題
作者: 必必    時間: 10-6-8 00:14

我都覺唔好知少少, 扮代表, 唔係一定讀私校就一定好過津校.

2間學校都無中學直升, 升中都係要博多次.
一間免學費, 一間要交學費, 藉唔藉得, 真係要自己衡量下.

我2個小朋友都係油天讀, 大的那個已經升中, 多年來眼見好多同學仔成績優異, 升上名校, 當然亦有成績差, 讀band 3學校, 所以真係好睇小朋友本身成績.
作者: yovin    時間: 10-6-8 01:13     標題: 我選油天

留番D$課外活動同出國留學。
作者: 粉紅虎    時間: 10-6-8 02:15

九龍塘小學都取錄了我囡囡, 亦好lucky抽到第一自願"李shiu 強" 係官塘綱好多人想入, 我睇左好多關於這兩校的資料, 亦聽左好多朋友意見, 最後我決定讀九龍塘小學,因為學校課程,對學生back up 都好多, 學校環境好好(一分錢一分貨),最重要係中學校綱好,相反官塘就差d, 放棄政府是原因之一.
好多朋友同我講學習環境及家長質素都好重要, 如果可以負擔到就讀私校.

作者: 1116    時間: 10-6-8 05:24

油天!
作者: S_Trader    時間: 10-6-8 07:37

作者: kachunma    時間: 10-6-8 08:38

我仔讀九龍塘小學兩年,如現在可再選,我都會選返九龍塘小學,論課程(英文教高一年,著重Grammar、數學教快半年,有英數,中文用普通話教学,常識用英文教)、環境(平房校舍,大草地,廣闊天空,校園綠化一流)、師資(老師有愛心,十分關心學生)、家長質素(大家都有共同目標,較易做到家校配合)、中学校網好(九龍城最多英中)、學校派位理想(詳情可参考學校綱頁),我覺得真的合符我的理想,如果肯付学費的話,這校是十分理想的(對我而言),津官小,未讀過,情况唔清楚,唔評論

原帖由 S_Trader 於 10-6-8 07:37 發表
兩間油天, 边間會好d 呢?

作者: MaggieHei    時間: 10-6-8 10:17

我唔認識 "李 shiu 強' 此校.

不過, 我小囡去了 九龍塘小學 in. 仲去埋 2nd in. 不過最后唔收.

我報此校原因是我老闆個大仔之前讀此校, 極力推薦我去報此校. 學術性不用說. 老師好有 heart, 對小朋友好上心 (老闆仔有一次 [他不是大有錢佬 ]在校卜度, 佢媽咪即刻收到 call. 其實是小小傷,不過, 真的令家長好感覺到老師有幾咁緊 d 學生). 我去過好多間學校 in, 有 d 學校成日說什麼re-cycle, 都是說多過做. 但此校俾我睇到是身體力行.

講真, 我個囡連 wait 都冇我是很不開心. 因為我同佢in 完之后, 我對此校都好 like. 不過, 佢地唔收我都冇計.

原帖由 粉紅虎 於 10-6-8 02:15 發表
九龍塘小學都取錄了我囡囡, 亦好lucky抽到第一自願"李shiu 強" 係官塘綱好多人想入, 我睇左好多關於這兩校的資料, 亦聽左好多朋友意見, 最後我決定讀九龍塘小學,因為學校課程,對學生back up 都好多, 學校環境好好(一 ...

作者: 必必    時間: 10-6-8 10:50

S_Trader,

輪校舍, 就一定係海泓道優勝.
海泓道返學放學時間較舊校早.
輪升中派位, 2間都相差不遠.
2間學校一向都各有支持者, 真係要睇下個人心水.

原帖由 S_Trader 於 10-6-8 07:37 發表
兩間油天, 边間會好d 呢?

作者: ch441019    時間: 10-6-8 11:45

How about the extra-circular activities in 油天 for P4-P6 students? Do the schools encourage the students to apply the outside competition?
作者: 必必    時間: 10-6-8 12:55

學校絕對鼓勵學生參加校外比賽.

原帖由 ch441019 於 10-6-8 11:45 發表
How about the extra-circular activities in 油天 for P4-P6 students? Do the schools encourage the students to apply the outside competition?

作者: luibee76    時間: 10-6-8 13:49

My Son in Yau Tin ( HOI WANG RD ) P1. He is really happy in school life and the standard a keep in high level!

I love this school, only i felt a bit tough to follow his homeworks and exams.
作者: yan_mum    時間: 10-6-8 20:33     標題: 回覆 10# 粉紅虎 的文章

agree
作者: miffy    時間: 10-6-8 20:56

作者: Fionyiu    時間: 10-6-8 22:45

兩間都有很多支持者.  想請問兩間學校既老師會唔會好PUSH D 學生呢? 又會唔會好惡呢?我聽聞有D學校D老師好變態, 小朋友上課時想去V V, 都唔俾.  這個情況會否出現這兩間學校呢? 還想知道油天是否屬於名小學呢? 是BRAND幾呢? 如果有3間學校, 分別是宣小, 九龍塘小學同埋油天, 排位是怎樣呢?

另外想問油天是幾多位小朋友一班? 有沒有分精英班呢?

謝謝!
作者: phoebe^^    時間: 10-6-9 00:02

原帖由 Fionyiu 於 10-6-8 22:45 發表
兩間都有很多支持者.  想請問兩間學校既老師會唔會好PUSH D 學生呢? 又會唔會好惡呢?我聽聞有D學校D老師好變態, 小朋友上課時想去V V, 都唔俾.  這個情況會否出現這兩間學校呢? 還想知道油天是否屬於名小學呢? 是BRA ...

宣小聽聞超多功課
作者: r34    時間: 10-6-9 00:05

另外想問油天是幾多位小朋友一班? 有沒有分精英班呢?

舊油天 一班最多 33人 一級有五班
一至二年班 活動教學
分組坐 約6人1組
考試時 隔行坐 一年兩大考 大考計成績
一至三年級無精英班

升四年班 先編精英班 有3班精英班
作者: 林嬌嬌    時間: 10-6-9 10:27

宣小唔多功課,高小未知
作者: ch441019    時間: 10-6-9 11:29

Why you say: 中和數油天深少少? In Kowloon Tong School, the maths is taught half grade up. Is 油天 also the same?

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher.

For Homework, there are only 3-5 daily and no other special assignment in long holiday.

Then, how about 油天?
原帖由 miffy 於 10-6-8 20:56 發表
各有各好, 如果初小講辛苦, 油天會辛苦過九小, 因為九小測驗默書無油天咁密, 油天個個禮拜默中英文, 有時再搭多個評估。

比較功課油天少功課過九小。

九小英文深過油天少少, 但中和數油天深少少, 兩間都係普教中,  ...

作者: cclbaby    時間: 10-6-9 12:08

宣小再上 3年級, 功課會較多, 而且開始深。

原帖由 林嬌嬌 於 10-6-9 10:27 發表
宣小唔多功課,高小未知

作者: 必必    時間: 10-6-9 12:14

油天數學係教快最少半個學期, 一年級下學期已經教二年級既數. 早7,8年前, 學校已經用普通話教中文, 高年級既小朋友, 個個講得一口流俐普通話.

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. 眼見好多家長都俾小朋友讀英文課程keep住仔女既英文程度, 所以有部份學生英文程度都非常高.

至於學生家長質數, 亦唔比私校差, 平時活動, 真係好多熱心家長義工幫手, 家長中亦有好多專業人士, 公務員等.  

絕大部份老師都好有愛心, 我小朋友既班主任, 上星期要留幾個學生堂.............不為什麼, 只因為臨近考試, 佢地數學追唔上, 老師留佢地係學校, 幫佢地溫數學.

另外想講, 私校程度唔高, 又點會有家長肯俾錢交學費?

原帖由 ch441019 於 10-6-9 11:29 發表
Why you say: 中和數油天深少少? In Kowloon Tong School, the maths is taught half grade up. Is 油天 also the same?

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher ...

作者: cclbaby    時間: 10-6-9 12:24

同意。因九小是教高程度的,油天一定唔會教高過九小, 而且我有朋友係九小及油天讀, 而且 PAPER 以九小為深的。請問你是指新油定舊油的程度呢?

原帖由 ch441019 於 10-6-9 11:29 發表

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher ...

作者: cclbaby    時間: 10-6-9 12:27

請問是指舊油嗎?
同意。私校程度高, 所以 D 家長就 BUY 啦﹗

原帖由 必必 於 10-6-9 12:14 發表
油天數學係教快最少半個學期, 一年級下學期已經教二年級既數. 早7,8年前, 學校已經用普通話教中文, 高年級既小朋友, 個個講得一口流俐普通話.

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. ...

作者: 必必    時間: 10-6-9 12:51

係, 我講緊係油天舊校.
作者: cclbaby    時間: 10-6-9 13:21

舊天係程度深的。而且我朋友個女都係有出去報讀英文 COURSE 的, 因始終英文程度唔及私小。

原帖由 必必 於 10-6-9 12:51 發表

作者: ch441019    時間: 10-6-9 17:20

Do you mean油天will use the 2A books (Maths) when in P1?
原帖由 必必 於 10-6-9 12:14 發表

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. ...

作者: ch441019    時間: 10-6-9 17:41

Then how about 新油天? Is it similar?
原帖由 必必 於 10-6-9 12:51 發表

作者: 必必    時間: 10-6-9 18:06

係.
我唔清楚新油天既情況.

原帖由 ch441019 於 10-6-9 17:20 發表
Do you mean油天will use the 2A books (Maths) when in P1?  

作者: cherriemama    時間: 10-6-10 18:54

Hi Fionyiu,
恭喜你woo! 考慮成點呀!
BTW, KTS真係一間好學校!

原帖由 Fionyiu 於 10-6-5 18:19 發表
可否俾d意見?

作者: Fionyiu    時間: 10-6-10 22:47

Cherriemama,

很高興見到你的留言.  外面也有人告訢我kts不是我想像中咁好. 你可否call我告知一二.  

心急人
FION上

I will pm you my cell phone number again.  Pls check.

原帖由 cherriemama 於 10-6-10 18:54 發表
Hi Fionyiu,
恭喜你woo! 考慮成點呀!
BTW, KTS真係一間好學校!

作者: miffy    時間: 10-6-11 09:58

作者: overview    時間: 10-6-11 10:08

九小確係一間好好學校, 唔好講課程, 老師既責任心一定好過津校, 而且學校又注重課外活動, 活動後, 又有校車服務, 而且中學校網好, 學校band 1生多, 呢幾年都唔易考入.

油天, 我d朋友comment都麻麻, 好多名津校都係咁, 唯有自強不息囉!

如果錢(學費)唔係問題, 揀九小啦, 一定無錯 !

原帖由 Fionyiu 於 10-6-8 22:45 發表
兩間都有很多支持者.  想請問兩間學校既老師會唔會好PUSH D 學生呢? 又會唔會好惡呢?我聽聞有D學校D老師好變態, 小朋友上課時想去V V, 都唔俾.  這個情況會否出現這兩間學校呢? 還想知道油天是否屬於名小學呢? 是BRA ...

作者: jaycee_mami    時間: 10-6-11 10:29

如果升中派位兩間也差唔多的話, 當然揀油天, 起碼唔駛錢, 質素又好, 很多人想入都入唔到.  

其實錢都係一個重要因素, 讀書係漫漫長路, 好多雜費未計落去, 留番D錢去補習/課外活動/暑假交流團好過.
作者: Fionyiu    時間: 10-6-11 10:45

Hello overview,

多謝你的回覆, 請問你是否有小朋友在九小讀書?  已我所聞, 九小是40位同學一班, 老師會否忽略一d坐唔定既小朋友呢?  因為始終都是大班教學.  可否comment一下?

Thanks,

原帖由 overview 於 10-6-11 10:08 發表
九小確係一間好好學校, 唔好講課程, 老師既責任心一定好過津校, 而且學校又注重課外活動, 活動後, 又有校車服務, 而且中學校網好, 學校band 1生多, 呢幾年都唔易考入.

油天, 我d朋友comment都麻麻, 好多名津校都係 ...

作者: kachunma    時間: 10-6-11 11:18

九小雖然是大班,但學生全是考入去的,個個小朋友都好定的,老師好照顧小朋友,如有問題的話,老師會詳細同小朋友傾和跟進,有時還會請同學仔一同協助有問題的同學,像个大家庭似的,所以大班都不成問題

原帖由 Fionyiu 於 10-6-11 10:45 發表
Hello overview,

多謝你的回覆, 請問你是否有小朋友在九小讀書?  已我所聞, 九小是40位同學一班, 老師會否忽略一d坐唔定既小朋友呢?  因為始終都是大班教學.  可否comment一下?

Thanks,

...

作者: miffy    時間: 10-6-11 15:16

作者: HonBBMaMa    時間: 10-6-13 01:47

請問九小interview 時老師/校長取決d咩呢?

又爸爸是舊生,有無優先呢?

請多多指教!

謝謝!
作者: vet    時間: 10-6-13 02:46

totally agree

原帖由 overview 於 10-6-11 10:08 發表

油天, 我d朋友comment都麻麻, 好多名津校都係 ...

作者: ch441019    時間: 10-6-13 15:56

Hi miffy,

Are you compare the paper is talking about the new or the old 油天? And which level you compare? P1 or P2?

Do you know the Maths of 新油天 is it use the half level up textbook to teach, i.e. P1 下學期 use the P2上學期 books?
原帖由 miffy 於 10-6-11 09:58 發表
我都識人讀九小, 大家八卦交換試卷和worksheets看過。

無錯九小d數係教深半級, 但我睇過佢地d數卷, d問題問得好直接, 無油天果d咁tricky和題目數量咁多。

英文大家學嘅野差唔多, 但考試卷九小深d。

中文我覺大家 ...

作者: cclbaby    時間: 10-6-16 23:50

其實新油天沒有教高 grade的, 因為佢地係津校, 是依照教署制度的,即一般官津校是正常教法, 只有私小及直資是會教高 grade 的 (如果唔係教高, d 家長都唔作考慮啦﹗)至於試卷深淺問題, 有機會是學校利用工作紙或補充教授學生所產生而成的。所以不能比較。

原帖由 ch441019 於 10-6-13 15:56 發表
Hi miffy,

Are you compare the paper is talking about the new or the old 油天? And which level you compare? P1 or P2?

Do you know the Maths of 新油天 is it use the half level up textbook to teach, i.e. P1 下學期 use the P2上學期 books?

原帖由 miffy 於 10-6-11 09:58 發表
我都識人讀九小, 大家八卦交換試卷和worksheets看過。

無錯九小d數係教深半級, 但我睇過佢地d數卷, d問題問得好直接, 無油天果d咁tricky和題目數量咁多。

英文大家學嘅野差唔多, 但考試卷九小深d。

中文我覺大家差唔多, 但我fd話我地深少少。

功課我仔由小一開始在學校功課堂做晒返黎, 我地d功課只係workbooks做果一兩頁, worksheets都無張。

p.s. 我唔係想爭邊間深d, 我覺得兩間都係好學校, 我都係以我所見說實話實說。

作者: ch441019    時間: 10-6-17 00:06

That's mean they haven't use half grade up textbook in both the new and the old 油天school, but may be they will use the harder worksheet to teach more to their students, Right?
原帖由 cclbaby 於 10-6-16 23:50 發表
其實新油天沒有教高 grade的, 因為佢地係津校, 是依照教署制度的,即一般官津校是正常教法, 只有私小及直資是會教高 grade 的 (如果唔係教高, d 家長都唔作考慮啦﹗)至於試卷深淺問題, 有機會是學校利用工作紙或補充教授 ...

作者: tartaqueso    時間: 10-6-17 00:16

舊油天升P2前會教完P2A既數書, 升P3前會教完P3A既書, 如此類推.
作者: 必必    時間: 10-6-17 00:19

tartaqueso,

我諗你打錯野, 應該係P2教完P3A既書.

原帖由 tartaqueso 於 10-6-17 00:16 發表
舊油天升P2前會教完P2A既數書, 升P3前會教完P3A既書, 如此類推.

作者: tartaqueso    時間: 10-6-17 00:24

冇打錯, 我係指升P3之前.

今日差D要搵到你阿仔幫手, 我隻仔真係好輪盡! 幫佢借完碟之後, 臨瞓前至發覺隻CD喺書包!!!

原帖由 必必 於 10-6-17 00:19 發表
tartaqueso,

我諗你打錯野, 應該係P2教完P3A既書.

作者: miffy    時間: 10-6-17 09:41

作者: Yankeedodo    時間: 10-6-17 13:09

Totally agree x3.

除課程, 中學校網,  學校band 1生多........之外,  最欣賞是
a) 老師很有責任心,
b) 課外活動後, 有校車服務,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5