教育王國

標題: P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓 [打印本頁]

作者: super11mum    時間: 10-6-11 09:35     標題: P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓

阿仔P.5 呈分試壓力好大,不過壓力好大果個係我,大少同平時一樣,鍾意就讀,唔鍾意時就........

雖然老師經常提佢地班同學呈分試重要,但我覺得佢地好似唔多緊張,可能佢地緊張咗我地都唔合知,不過我眼見都係阿媽緊張D,個個都同佢地溫書溫到充滿-火藥味。

噚日自己再忍不住話咗佢一餐,今日心情都不好,所以上來分享下。
作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-11 10:11

話冇壓力就呃人,但又唔可以俾佢地feel到 我覺得我地仲辛苦過佢地...一方面驚俾得太大壓力佢地會攪到佢地太緊張而失準,聽到好多都係話一至四年級都好好成績,點知一到呈分試就突然死哂,但另一方面睇見佢地一啲都唔緊張就會好嬲
依家只可每日同佢講,盡量要小心/細心/專心咁做完份卷,盡量唔好錯咁多操心大意已經好好
作者: hhma    時間: 10-6-11 11:27

我家二少都係小五第一次呈分

係咪小白兔都係懶懶行既呢?  
唔怪得有龜兔賽跑呢個故事.....
作者: csk家長jj    時間: 10-6-11 12:00

瞓唔安,食唔落,心神恍惚......

作者: waiyinmab    時間: 10-6-11 12:03

原帖由 super11mum 於 10-6-11 09:35 發表
阿仔P.5 呈分試壓力好大,不過壓力好大果個係我,大少同平時一樣,鍾意就讀,唔鍾意時就........

雖然老師經常提佢地班同學呈分試重要,但我覺得佢地好似唔多緊張,可能佢地緊張咗我地都唔合知,不過我眼見都係阿媽緊 ...

真是壓力好大, 我前兩天都有失眠,有同阿少爺講要努力d,但驚太大壓力,他頂不住 - 病了,更影響成績.
作者: 小彬女    時間: 10-6-11 12:48

我仔一樣, 你緊佢唔緊, 佢都仲好似唔咩要考試咁, 我放假黎同佢溫書仲要比我d 同事話我咁樣唔得架, 而家係你去考試定佢去考試, 你可以同佢溫得幾多年吖 , 我仔佢根本冇可能自己坐係度溫, 只不過有人管住冇辦法先可以坐得一陣, 我地d 做亞媽既都大知幾大壓力..........
作者: heiB    時間: 10-6-11 12:58     標題: 回覆 1# 小彬女 的文章

我都覺得好大壓力.我同你一樣,放假同仔温習,我媽咪又講同一樣說給我聽.最慘係,你緊小朋友唔緊,仲要成日同佢嘈.佢成日話我長成,對佢無信心.
作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-11 13:19

一人呈分,全族stand by

親戚仔呈分,我呢個antie都要幫手整理精裝測卷,綜合時事題,仲要輔導埋人哋亞媽,... 漸漸學會了「急事慢做」,因爲事事都係你急佢唔急,無謂勞氣,以和爲貴好 d ,最多就比面色佢睇......但有時佢又視若無睹,真係反白眼。
作者: ydoris    時間: 10-6-11 13:53

唉,試就考完啦,今日開始派卷未又係成日心慌慌咁LOR~好鬼驚會失手....
呢個政府..起咩鬼X..起釘就真.考完3年級到5年級,跟住6年級,派左位仲要考多次先可坐定定讀中學...
希望今個WEEKEND係開心咁過啦...
作者: super11mum    時間: 10-6-11 15:12

我地只能盡力協助佢地,係佢地未識諗的時間,努力努力,免得將來後悔。

原帖由 heiB 於 10-6-11 12:58 發表
我都覺得好大壓力.我同你一樣,放假同仔温習,我媽咪又講同一樣說給我聽.最慘係,你緊小朋友唔緊,仲要成日同佢嘈.佢成日話我長成,對佢無信心.

作者: csk家長jj    時間: 10-6-11 15:23

原帖由 super11mum 於 10-6-11 15:12 發表
我地只能盡力協助佢地,係佢地未識諗的時間,努力努力,免得將來後悔。

啱聽!
我成日都比朋友鬧我似奴婢,我都唔識點解釋

作者: LWLM0804    時間: 10-6-11 16:04

原帖由 super11mum 於 10-6-11 09:35 發表

雖然老師經常提佢地班同學呈分試重要,但我覺得佢地好似唔多緊張,可能佢地緊張咗我地都唔合知,不過我眼見都係阿媽緊 ...

me too !   反正試都考完, 其實考成 點, 我都估到七七八八啦, 因為仔仔太多唔小心, 成日提佢現在辛苦d, 將來會過得舒服, 但佢明, 可惜做唔到
作者: HELRON    時間: 10-6-11 16:38

原帖由 hhma 於 10-6-11 11:27 發表
我家二少都係小五第一次呈分

係咪小白兔都係懶懶行既呢?  
唔怪得有龜兔賽跑呢個故事.....

我成日用這故仔來比喻亞仔遲早會變成故事裡的兔仔.
作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-11 16:46

原帖由 LWLM0804 於 10-6-11 16:04 發表

me too !   反正試都考完, 其實考成 點, 我都估到七七八八啦, 因為仔仔太多唔小心, 成日提佢現在辛苦d, 將來會過得舒服, 但佢明, 可惜做唔到

你呢句我都成日提住,佢係明,但做就有心無力囉
作者: HELRON    時間: 10-6-11 16:48

本來我都不是太驚呈分試的,因為小兒在P.5幾次的成績都OK,無物大上大落.但自從姑奶對我講,佢好擔心佢個仔呈分試失準,所以我才開始有擔心,因為佢個仔已是全級考第1,2名的學生,佢考成噤都要驚,你話我點會唔驚呀.
依家亞仔考完啦,我只希望佢KEEP返之前的分數我已心滿意足了.
作者: ALAL    時間: 10-6-11 19:41

痛苦中

原帖由 HELRON 於 10-6-11 16:48 發表
本來我都不是太驚呈分試的,因為小兒在P.5幾次的成績都OK,無物大上大落.但自從姑奶對我講,佢好擔心佢個仔呈分試失準,所以我才開始有擔心,因為佢個仔已是全級考第1,2名的學生,佢考成噤都要驚,你話我點會唔驚呀.
依家亞 ...

作者: BO_BO    時間: 10-6-11 22:13

我表面冇MUD壓力, 其實呢個月幾乎想死!日日放工馬上回家看住阿囡, 星期日唔去街盯實佢溫書... 終於今天考完, 阿囡都頂唔順, 發燒.... , 好彩佢都捱完個考試,才燒出來!  ... P.6仲有2個呈分試要考... 真係唔知點頂!!
作者: davidmimi    時間: 10-6-12 11:10

升中派位係長達3年的戰伇,由4年級已經要準備了,相比下,小一派位只係小兒科。
作者: roseblingbling    時間: 10-6-12 11:50

作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-12 12:05

原帖由 davidmimi 於 10-6-12 11:10 發表
升中派位係長達3年的戰伇,由4年級已經要準備了,相比下,小一派位只係小兒科。

哎吔,又唔可咁講既。

呈分試目標好清晰,最緊要就係讀好書; 再加埋課外活動,攞吓經驗同証書。

小一派位好多時睇運氣,就算你立志要入某小學,但唔到唔你就唔到你,幼稚園小朋友個個差唔多,好難問學校點解揀人唔揀你。而且,好多新任父母都唔識問/部署,到發覺有問題時,輕舟己過。

不過,唔同既係,中學派位家長管唔到咁多,亞仔係度 hea 家長仲要低聲下氣; 小一選校就由家長自己主動出擊......獨力承担。
作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-12 12:06

原帖由 roseblingbling 於 10-6-12 11:50 發表
囡囡之前都好好地,今次呈分試突然跌落來,都唔知係今次份卷深,定係佢差咗,定係發燒影響佢,真係好擔心,好想早啲知道問題係邊,幫佢搵人惡補,希望下年小6可以追番..
...

科科都跌咩?
作者: super11mum    時間: 10-6-12 12:39

你同你囡囡都要加油呀!希望佢可以係下兩次追番。

我個大少成績亦係不穩定,所以我唔諗,只是努力同佢溫就算了,我要下個星期二才出生天。

quote]原帖由 roseblingbling 於 10-6-12 11:50 發表
囡囡之前都好好地,今次呈分試突然跌落來,都唔知係今次份卷深,定係佢差咗,定係發燒影響佢,真係好擔心,好想早啲知道問題係邊,幫佢搵人惡補,希望下年小6可以追番..
... [/quote]
作者: tingchichi    時間: 10-6-12 14:18

我家大小姐未到小五, 但我聽到妳地咁講, 我完全感受到妳們的壓力. 呈分試還有2 次, 大家加油努力 ! 祝福呢度各位小朋友都考到理想的成績 :)
作者: CM26    時間: 10-6-12 14:53

就嚟想死, 溫書溫到想死, 最衰就係佢哋嘅態度,明明係錯, 錯唔緊要,最多咪改囖, 又要話攰,又要肚餓,又要放狗,又要攞呢樣,攪果樣,
最後重要話條題目錯,佢啱晒, 舉一反三,
咁你想點呀
作者: 0804    時間: 10-6-12 18:20

我囡今次呈分試都差左,自己心裡也有點不高興。但沒有責備他,只是叫他想想在哪一點上再需努力的。希望他下2呈分試可以追到!
作者: lmonstor    時間: 10-6-12 22:56

看到你的訊息, 都可說是"天下烏鴉一樣黑的道理". 我個仔還未考完, 要考到下星期二. 但這一段日子真的對家長不易過...... 你地的小朋友開曉未? 未開曉真的會更吐血....現在先開始,想到下一年更加刺激....我唯有不時提醒他, 將來讀什麼類別中學是可以選擇的. 勞氣完又要再和小朋友講道理;或者這是遊戲的規則, 大家努力吧!
作者: WCSR    時間: 10-6-12 23:45

唉....個個做阿媽嘅都緊張,但做老豆嘅就一於好少理,我直頭打開佢本英文都唔知温乜,惟有坐喺隔離陪佢温當支持,不過我好彩佢英數都有9字頭,喺三次考試最好嘅一次,不過喺考試前我經常解釋比佢知呢次呈分試有幾重要,所以佢落力咗。祝大家好運!加油!
作者: 型男卓培    時間: 10-6-13 23:11

雖然我個仔只係小一, 但對你地O既遭遇好有同感, 我請埋假同佢溫, 佢唔係話攰, 就係咁打喊路, 講呢講路, 溫唔夠十分鐘, 又問幾時休息, 真係慘過我自己讀, 不過我好同意O係佢地未識諗之前, 為有做得幾多得幾多, 等大家都唔好後悔, 做阿媽就係咁, 生得佢出, 盡力而為...你地努力呀!!
作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-14 00:34

原帖由 WCSR 於 10-6-12 23:45 發表
唉....個個做阿媽嘅都緊張,但做老豆嘅就一於好少理, ...

仲要遇啱世界盃,好似阻住佢睇電視咁。

有 d 屋企冇有綫,老豆就大安旨意出去睇,你哋温書呀,我唔阻你哋喇。
作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-14 10:07

原帖由 roseblingbling 於 10-6-12 11:50 發表
...

可能佢太緊張,我朋友個女都係,一到考試就失準,所以上學期老師同佢講,試吓俾佢自己溫,唔好放假陪住佢溫,出嚟真係好啲.
作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-14 10:13

仲有2日,捱埋聽日就可以鬆一鬆.....其實陪佢溫書都唔算辛苦,最慘係有種無形既心理壓力,始終呢個試係影響佢之後既6年中學生涯
作者: littlecat    時間: 10-6-14 11:05

我今日心情好緊張, 囡囡上星期五剛考完呈分試, 今日&聽日都係覆卷日, 我都好驚囡囡失手, 皆因佢中文&英文都係麻麻地, 我而家個心卜卜跳, 仲好擔憂添. 但昨日我問囡囡派卷驚唔驚, 佢話唔驚喎, 佢睇嚟好似冇乜野咁, 希望佢今次會有好成績啦. 今次大家都已經盡咗力, 如果真係唔得, 只好寄望下次, Good Luck!
作者: LWLM0804    時間: 10-6-14 11:32

原帖由 littlecat 於 10-6-14 11:05 發表
我今日心情好緊張, 囡囡上星期五剛考完呈分試, 今日&聽日都係覆卷日, 我都好驚囡囡失手, 皆因佢中文&英文都係麻麻地, 我而家個心卜卜跳, 仲好擔憂添. 但昨日我問囡囡派卷驚唔驚, 佢話唔驚喎, 佢睇嚟好似冇乜野咁, 希 ...

係呀, 話唔驚就假(係我) , 仔仔明天派卷, 佢科科都係差小小就唔合格, 所以今次希望佢唔好見紅....出年再努力追
作者: 黃巴士    時間: 10-6-14 12:00

依家小朋友除了要應付校內測驗,考試, 補課, 課外活動.. 又要校外考試証書, 比賽.....

家長為生活奔波不特以, 仲要擔心小朋友成績. 唉!! 一生之中, 都是圍繞競爭, 點會唔大壓力.

無壓力果個都唔係"香港人".
作者: 亞菊    時間: 10-6-14 12:18

我個囝中文唔合格,仲係欠十幾分先合格。英文合格多少少,數學ok。
我勁唔開心,鬧足佢成日,最后自己頂唔順,喊左出黎。
真係唔知點算!?
作者: LWLM0804    時間: 10-6-14 12:29

原帖由 亞菊 於 10-6-14 12:18 發表
我個囝中文唔合格,仲係欠十幾分先合格。英文合格多少少,數學ok。
真係唔知點算!? ...

唔好咁呢! 其實中文真係好難溫, 我仔仔一樣, 佢考完中文番來已經講左好深, 我已估佢唔合格啦, 平時佢乜都話識, 最後得6字頭, 現在已比左心理準備我... ,仔仔仲係今年呈分
作者: 亞菊    時間: 10-6-14 13:11

原帖由 LWLM0804 於 10-6-14 12:29 發表

唔好咁呢! 其實中文真係好難溫, 我仔仔一樣, 佢考完中文番來已經講左好深, 我已估佢唔合格啦, 平時佢乜都話識, 最後得6字頭, 現在已比左心理準備我... ,仔仔仲係今年呈分 ...

我個囝都係呈分呀!
佢中文係比較差,之前都試過唔合格,都和你一樣唔會有什麼期望。但係英數都差,相對是全部都跌哂,加上是呈分試,所以我真係好傷心。之前考得唔好,我最多鵝佢兩句,但係今次我真係頂唔順!這兩三天都情緒低落。
作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-14 14:26

都冇辦法,但真係唔好鬧得太緊要,一陣鬧到佢完全冇哂心機就仲死多啲,只可以同佢講下次一定要攞番啲分番嚟
講真俾著我都會好唔開心,但真係冇辦法,供家只可以見步行步,所以唔可以一早諗定選咩學校,因為有太多既"未知"會發生
作者: HELRON    時間: 10-6-14 14:34

亞仔今天已派晒試卷啦,除了英文KEEP到上次的成績一樣分數外,其餘都是少了分的.中文好似少了5分,常識&數學各少1分,但我已覺得好滿意啦.
現希望亞仔六年級的兩次呈分試都一樣繼續KEEP住噤的分數已好好啦.
大家媽咪一齊努力,加油,加油呀
作者: 黃巴士    時間: 10-6-14 14:34

明白你感受.  我試過對住佢"嬲"都講唔到嘢.
作者: happyvalley    時間: 10-6-14 14:49

要 band-1,小六要谷到中一程度成績,因為 Band-1 中學會中二程度開始教,一樣讀到爆。

所以辛苦到就當開始,不然就不如放開心情,讀 Band-2 中。
作者: 黃巴士    時間: 10-6-14 18:27

真係放唔開, 最怕小朋友"放棄"咋!!
作者: super11mum    時間: 10-6-15 12:04     標題: 回覆 1# super11mum 的文章

終於考完試 Yeah

雖然都好擔心
作者: tingchichi    時間: 10-6-15 13:18

大家的小朋友都應該考完試. yeah ~

我想請問學校會唔會因為係呈分試, 考試內容會出得深D or 淺D ?
作者: HELRON    時間: 10-6-15 15:12

原帖由 tingchichi 於 10-6-15 13:18 發表
大家的小朋友都應該考完試. yeah ~

我想請問學校會唔會因為係呈分試, 考試內容會出得深D or 淺D ?

我都唔知深左定淺左呀,除左亞仔自己退步左外,但好多同學

都進步左,可以取到100分喎,五年級取100分真係好勁的,

所以我都唔知深左定淺左羅.今次亞仔全級排名係定out單

位數啦.我同亞仔講叫佢下次再努力D,唔好再做龜兔賽跑故

事裡的兔仔啦,佢D同學分分已超越左你啦,佢淨係話得啦,得

啦噤答我呀.唉 考的是他我都無辦法了.
作者: 雪文    時間: 10-6-15 17:51

我仔小四, 我都開始好大壓力

希望各位媽咪學會放鬆, 雖然難, 但都要試下. 各位加油 !
作者: pineapple0983    時間: 10-6-15 17:58

原帖由 雪文 於 10-6-15 17:51 發表

希望各位媽咪學會放鬆, 雖然難, 但都要試下. 各位加油 !

Hi,你好!
作者: nc2000    時間: 10-6-16 01:02

我個仔都係小四, 升小五! 小四都已經唔易讀, 個個同學仔都出去雞精班, 小五諗起都好驚! 大家加油!

原帖由 雪文 於 10-6-15 17:51 發表

作者: leoncf    時間: 10-6-16 02:06

不必追求第一,只要保持一直在全級頭 30% 內,你就是Band 1 ,可以在乙部優先選校。
原帖由 nc2000 於 10-6-16 01:02 發表
我個仔都係小四, 升小五! 小四都已經唔易讀, 個個同學仔都出去雞精班, 小五諗起都好驚! 大家加油!

作者: 亞菊    時間: 10-6-16 22:45

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-14 14:26 發表

都冇辦法,但真係唔好鬧得太緊要,一陣鬧到佢完全冇哂心機就仲死多啲,只可以同佢講下次一定要攞番啲分番嚟
講真俾著我都會好唔開心,但真係冇辦法,供家只可以見步行步,所以唔可以一早諗定選咩學校,因為有太多 ...

我這個星期已開始加強練習,在他失分最多的部份,希望能將勤補拙啦! 他自己都知驚,所以我叫佢做練習的時候,都不像以前一樣say NO。總算有點安慰,只要他知錯能改,我都冇咁唔開心。

各位媽咪同小朋友都賈繼續努力,不要灰心。希望下次呈分後,我能上黎報喜啦!
作者: 何何師奶    時間: 10-6-16 23:45

我阿囝今年升小五, 我見港島今個星期六有個英文記憶示範教學, 同埋於暑假有個英文記憶課程, 可以學到3000多個英文, 我打算幫佢報。
作者: roseblingbling    時間: 10-6-17 12:41

作者: 雪文    時間: 10-6-17 12:51

Hi, pineapple.  

原帖由 pineapple0983 於 10-6-15 17:58 發表

Hi,你好!

作者: 雪文    時間: 10-6-17 12:52

各位, 請問三次呈分分別係幾時 ?
作者: 雪文    時間: 10-6-17 12:54

me too ! 暑假係黃金時間做綀習, 平時只顧功課, 都只是考試前操.

努力加油 !

原帖由 亞菊 於 10-6-16 22:45 發表

我這個星期已開始加強練習,在他失分最多的部份,希望能將勤補拙啦! 他自己都知驚,所以我叫佢做練習的時候,都不像以前一樣say NO。總算有點安慰,只要他知錯能改,我都冇咁唔開心。

各位媽咪同小朋友都賈繼續努力,不要灰心。 ...

作者: wealth    時間: 10-6-17 14:16

請問呈分試係唔係得8字頭就唔會有Band 1學校收? 係唔係全港小學都用同一份卷?
作者: super11mum    時間: 10-6-18 08:59     標題: 回覆 58# wealth 的文章

間間學校的考試卷都不同,所以有d學校好深,同學考到80幾已經好叻。至於80幾分係咪band 1 就要睇下學校的情況而定,始終每間學校的水準也不同。
作者: ydoris    時間: 10-6-18 09:31

係呀,今個暑假好緊要,因為一開學,個個都遊緊雲,6年班考試一真係好驚LOR~~小女今次呈分都有進步啦,要自行報中一,都好睇埋小6第1次考3..吾好放鬆呀大家....
作者: cluk15hon    時間: 10-6-18 09:32

It is subjects to the school's guide.  bcz some of the school have 2 times exam & some of them have 6 times exam.   So, it is not the same.  

You can ask for the senior students who will promote to P.5 or P.6.

原帖由 雪文 於 10-6-17 12:52 發表
各位, 請問三次呈分分別係幾時 ?

作者: cluk15hon    時間: 10-6-18 09:39

totally agreed.  (正資) 有d小學小五的數學以好似中學數, 幾何和代數,(比全統的明顯快), 英文也是.  所以,教育局會平審後才平均地統計每個地區的程度. 所以不可以以小朋友在校內的分數作為banding的指標.  

原帖由 super11mum 於 10-6-18 08:59 發表
間間學校的考試卷都不同,所以有d學校好深,同學考到80幾已經好叻。至於80幾分係咪band 1 就要睇下學校的情況而定,始終每間學校的水準也不同。

作者: miffy    時間: 10-6-18 11:44

作者: CrabPincers    時間: 10-6-18 12:31

原帖由 何何師奶 於 10-6-16 23:45 發表
我阿囝今年升小五, 我見港島今個星期六有個英文記憶示範教學, 同埋於暑假有個英文記憶課程, 可以學到3000多個英文, 我打算幫佢報。

學到又點者
識3000個生字又點?
佢要識得運用返出黎先係重點
作者: 雪文    時間: 10-6-18 17:41

Thank you

原帖由 cluk15hon 於 10-6-18 09:32 發表
It is subjects to the school's guide.  bcz some of the school have 2 times exam & some of them have 6 times exam.   So, it is not the same.  

You can ask for the senior students who will promote to P ...

作者: 雪文    時間: 10-6-18 17:42

原來係咁, 我之前仲走去問人, 平均分無 80分的話, 是否我心儀個間學校會唔收我哋.

原帖由 cluk15hon 於 10-6-18 09:39 發表
totally agreed.  (正資) 有d小學小五的數學以好似中學數, 幾何和代數,(比全統的明顯快), 英文也是.  所以,教育局會平審後才平均地統計每個地區的程度. 所以不可以以小朋友在校內的分數作為banding的指標.  

...

作者: Yacult    時間: 10-6-29 01:39

作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-29 10:25

已對哂卷,幸好係科科都合格,係唯一衰咗英文聆聽,但總分應該都會合格,最衰係我地會每一項都show出嚟,一睇就睇到有一科唔合格
但講真暑假唔可以放得太鬆,因為一開學就差唔多又嚟,到時先開始谷佢仲辛苦,所以暑假鄟一定要keep住俾佢做練習,當然都會幫佢報啲佢想學/想玩既活動
作者: 雪文    時間: 10-6-29 17:40

Hello,我仔又係小一叩門, 所以我又係咁好擔心六年後又要叩門

原帖由 Yacult 於 10-6-29 01:39 發表
我好擔心阿女科數,只得七十幾分,得C。雖然中英文都A,但怕其他同學都係個個A,怕科數好難追分。她不是很lucky的人,小一派不到心儀津校,現在讀緊私校比學費。怕她升中又是這樣,唉!
mouth:" /> ...

作者: super11mum    時間: 10-6-29 20:38

唉,做人媽媽真不容易,唔係擔心依樣,就要擔心果樣。

雪文,你仔小一叩門OK嗎?

原帖由 雪文 於 10-6-29 17:40 發表
Hello,我仔又係小一叩門, 所以我又係咁好擔心六年後又要叩門

作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-30 11:03

大家有冇發覺除咗呈分試有壓力之外,如果遇著一個不負責任既老師會更加慘....
例如個老師每堂都用3份2時間鬧學生,所以攪到成日教唔切書,有學生駁咀就罸小息抄書,但要班長負責帶呢位同學去受罸,即變相罸埋班長冇得小息....
好多時鬧錯人都唔會認錯,俾其他同學指出佢係攪錯,就話「我係老師,我話錯就錯」
有家長投訴完就針對個小朋友,一篇作文重作3次先收貨,又唔話俾佢聽究竟錯咩.......
考試前一日仲要默書,最慘係默一課不是考試範圍的課文..........
好吋咁同班學生講「知你地唔鐘意我架la,你地可以叫家長投訴我,睇吓下年會唔會唔駛我教丫」
唉....對住呢啲老師我都只係叫自己個小朋友盡量忍,最慘佢兼教視藝,因為有2科分數/操行係佢手,但終有頂唔順既一日,依家只係捱得一日得一日
作者: CrabPincers    時間: 10-6-30 11:22

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-30 11:03 發表
大家有冇發覺除咗呈分試有壓力之外,如果遇著一個不負責任既老師會更加慘....
例如個老師每堂都用3份2時間鬧學生,所以攪到成日教唔切書,有學生駁咀就罸小息抄書,但要班長負責帶呢位同學去受罸,即變相罸埋班長 ...

我吾知係吾係間間學校做法都一樣
但我女間學校就係
邊一個老師出卷, 就邊一個老師改晒全級的卷
其他無份出卷的老師, even 係科老師, 都無權爭拗, 除非真係出錯題目

今次呀女份卷(畢業試)就出左一題, 吾係考試範圍的題目, 所以果題答錯都有10分
作者: kuromima    時間: 10-6-30 14:01

totally agree

原帖由 davidmimi 於 10-6-12 11:10 發表

作者: 大妹妹    時間: 10-6-30 15:08

系呀!好認同,如果遇到個不負責任的老師真系好慘,亞囡今年就不幸,果個中文老師永遠上堂講廢話,竟然有日講亞姐的褔祿壽節目,她是經常性的,因此每每別班已教完默書的課,她才開始教,在默書前一天才寫課文生字,好幾次就是因為她的所謂字體要求(好像:這個部首攵,她必須要一劃出很多才正確,亞囡的同學有次用尺度,出了1cm,老師話不夠清楚,同樣又是錯),而默書給她扣了很多分,有一次背默更離譜是亞囡跟書中的字一模一樣,她竟然扣分,而有一位同學是默了同音異字竟然没有扣分,我立即影印那字連在默書中叫亞囡給老師看,她最後加番分數,其實還有很多,亞囡未給她教時中文有9x,今年很恐怖7x尾,她真是誤人子弟.亞囡在五年級前很主動問中文科老師問題,但今年一開始她已跟我說她不敢問這個老師問題.真的很希望出年不是她教.

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-30 11:03 發表
例如個老師每堂都用3份2時間鬧學生,所以攪到成日教唔切書,有學生駁咀就罸小息抄書,但要班長負責帶呢位同學去受罸,即變相罸埋班長 ...

作者: kuromima    時間: 10-6-30 15:26

P5 要 背默了? 要背多少?

原帖由 大妹妹 於 10-6-30 15:08 發表
系呀!好認同,如果遇到個不負責任的老師真系好慘,亞囡今年就不幸,果個中文老師永遠上堂講廢話,竟然有日講亞姐的褔祿壽節目,她是經常性的,因此每每別班已教完默書的課,她才開始教,在默書前一天才寫課文生字,好幾次就是 ...

作者: Lovely媽咪    時間: 10-6-30 15:45

我仔都要背默,通常一課書內其中的一至兩段
作者: 大妹妹    時間: 10-6-30 17:45

四年級已開始背一部份,五年級會是二至三段,如是新詩會整篇,英文都是一樣.
原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-30 15:45 發表
我仔都要背默,通常一課書內其中的一至兩段

作者: Yacult    時間: 10-7-1 16:59

作者: ALAL    時間: 10-7-1 17:45

I think you should lodge a complaint to the Education Department, may be after p6.

作者: talent2000    時間: 10-7-2 01:15     標題: 回覆 74# 大妹妹 的文章

作者: CrabPincers    時間: 10-7-2 10:14

原帖由 talent2000 於 10-7-2 01:15 發表
In fact, most of teachers are very good but some are very typical like your case. I told you my case. In my son's P.2, one stupid English teacher told my son that one girl got a nightmare due to my so ...

你可吾可以pm 我個老師姓乜呀?
作者: 雪文    時間: 10-7-2 11:09

super11mum, 我仔今年四年級了 , 好在叩入第一志愿, 由第九志愿一間一間叩上來.

原帖由 super11mum 於 10-6-29 20:38 發表
唉,做人媽媽真不容易,唔係擔心依樣,就要擔心果樣。

雪文,你仔小一叩門OK嗎?

作者: hw1115    時間: 10-7-2 12:24

原帖由 雪文 於 10-7-2 11:09 發表
super11mum, 我仔今年四年級了 , 好在叩入第一志愿, 由第九志愿一間一間叩上來.

您阿仔都好叻咋, 當年要不要考試?
作者: heihei媽    時間: 10-7-2 12:52

我女今年都係小五, 一樣都係要呈分, 大局已定, 雖然知道啲分, 但係未知其它對手考成點, 都係好緊張下.....

背默, 好早就有啦, 背晒成課, 唔知佢會抽邊段來默架嗎.

我地學校最唔好係成日都趕書, 趕呀趕, 可以趕到星期一考, 前一個星期五先做埋最尾的一張worksheet, 堂上對埋, 俾你sat 同sun 先有得温......
作者: 雪文    時間: 10-7-2 16:55

Hello, heiheima

原帖由 heihei媽 於 10-7-2 12:52 發表
我女今年都係小五, 一樣都係要呈分, 大局已定, 雖然知道啲分, 但係未知其它對手考成點, 都係好緊張下.....

背默, 好早就有啦, 背晒成課, 唔知佢會抽邊段來默架嗎.

我地學校最唔好係成日都趕書, 趕呀趕, 可以趕到星 ...

作者: 雪文    時間: 10-7-2 16:57

hi, hw

當年面試Only.  不過我寕可佢考筆試. 而家我哋學校叩門就係考試, 咁先公平公正.  以前我哋個時, 有無得見唔知, 見咗得唔得唔知, 真係擔心多D.

原帖由 hw1115 於 10-7-2 12:24 發表

您阿仔都好叻咋, 當年要不要考試?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5