教育王國

標題: 民生收左我個仔啦. [打印本頁]

作者: rubyrubylau    時間: 10-6-17 13:55     標題: 民生收左我個仔啦.

今日收到佢地CALL啦, 好開心呀.
作者: bobo-mammy    時間: 10-6-17 14:08

恭喜哂, 你又收到call, 而我就得個"等".

原帖由 rubyrubylau 於 10-6-17 13:55 發表

作者: MEOWKLP    時間: 10-6-17 14:14

恭喜哂! 我都等緊, 希望我都可以開返個post, 邊間已經收左我個仔
作者: rubyrubylau    時間: 10-6-17 14:25

不要灰心, 會有機會的.

原帖由 bobo-mammy 於 10-6-17 14:08 發表

作者: brima    時間: 10-6-17 14:43

am or pm? I have registered last week but still waiting am class transfer

原帖由 rubyrubylau 於 10-6-17 13:55 發表

作者: 小黑咪    時間: 10-6-17 14:57

我今日都收到電話呀,收左我仔讀PM班.
作者: mykwan    時間: 10-6-17 15:15

我都收到電話通知已收了女女,很開心呀!終於等到了!未收到通知的媽咪千奇唔好灰心,好快都會收到電話
作者: MIU公主    時間: 10-6-17 15:16

我都剛剛收到Call讀pm,就係開心到想喊!

各位waiting媽咪,不要灰心!
作者: WanWah    時間: 10-6-17 15:47

作者: BB豬MUMMY    時間: 10-6-17 19:45

CONGRATULATIONS.
AS I KNEW YOU LOVE THIS KG VERY MUCH....
HOPE YOUR SON WILL ENJOY HIS SCHOOL LIFE ......

作者: BB豬MUMMY    時間: 10-6-17 19:48

bobo-mammy,

may be a few days later, you will receive a call from KV (?), is it correct, or any favorite kgs will call you soon......
add oil ar.....

原帖由 bobo-mammy 於 10-6-17 14:08 發表

作者: anteater    時間: 10-6-17 20:30

PM 都讀??
作者: aleelee    時間: 10-6-17 22:43

恭喜你地收到電話,希望會打比我la...但我小朋友07年9月
機會可能微d!
請問收到電話的媽咪,你地小朋友07年幾月架?
作者: 甜豆    時間: 10-6-17 23:47

我今日都收到CALL 係PM, 我個女係8月, 不過想問下佢叫我支票唔好寫枱頭, 咁奇怪既?
作者: Kenton    時間: 10-6-18 00:05

唉一心選宣道下午班, 但突然民生打電嚟, 突然好煩腦, 因每個媽咪都驚選錯後悔, 所以唔知點算好, 希望過來人比d意見我呀.......thx!

作者: kcheng1328    時間: 10-6-18 02:18     標題: 回覆 1# Kenton 的文章

作者: idychow    時間: 10-6-18 03:00

我仲等待中!!!
作者: B.B.BaBa    時間: 10-6-18 09:53

原帖由 Kenton 於 10-6-18 00:05 發表
唉一心選宣道下午班, 但突然民生打電嚟, 突然好煩腦, 因每個媽咪都驚選錯後悔, 所以唔知點算好, 希望過來人比d意見我呀.......thx!

以前道聽途說知道的是,宣道小學 very good,宣道幼稚園就非常一般,只有小量學生會被優先考慮升上宣道小學。

由一位民小老師告知的消息,民幼自從兩三年前換o左校長之後,進取了很多,有很大的進步。官方說大約百分之六十多可直升上民小,實情係遠超於呢個比率,佢地絕對係 prefer 收番民幼的學生的。
作者: mimimomo6    時間: 10-6-18 10:04

原帖由 anteater 於 10-6-17 20:30 發表
PM 都讀??

有咩野問題, PM 唔可以讀嗎?
作者: chaco    時間: 10-6-18 10:59

我昨日都收到電話收ar仔 pm, 佢地K1係am/pm, K2 am, K3 pm, 所以都ok 既.
作者: mykwan    時間: 10-6-18 11:50     標題: 回覆 1# chaco 的文章

我女女係07年3月,希望正在等候的媽咪都盡快收到好消息!
作者: chaco    時間: 10-6-18 12:33

原帖由 mykwan 於 10-6-18 11:50 發表
我女女係07年3月,希望正在等候的媽咪都盡快收到好消息!

我ar 仔都係3月
作者: WanWah    時間: 10-6-18 13:10

作者: anteater    時間: 10-6-18 16:09

只是怕pm訓唔到晏覺,不過如果k2全是am,問題都不大

原帖由 mimimomo6 於 10-6-18 10:04 發表

有咩野問題, PM 唔可以讀嗎?

作者: aleelee    時間: 10-6-18 16:14

今日有冇人收到民生電話????唔知仲
有冇位?
作者: mimimomo6    時間: 10-6-18 17:05

原帖由 aleelee 於 10-6-18 16:14 發表
有冇位?

會有的, 我剛打左去學校放棄喇. 祝你地有好消息~

作者: Cheerglory    時間: 10-6-18 17:28

剛過左第二次註冊窩﹐而家放棄甘交左的錢米無得退﹖
原帖由 mimimomo6 於 10-6-18 17:05 發表

會有的, 我剛打左去學校放棄喇. 祝你地有好消息~

作者: aleelee    時間: 10-6-18 18:01     標題: 回覆 2# mimimomo6 的文章

多謝您回覆,希望大家都有心儀學校收la..
作者: mimimomo6    時間: 10-6-18 20:41

原帖由 Cheerglory 於 10-6-18 17:28 發表
剛過左第二次註冊窩﹐而家放棄甘交左的錢米無得退﹖

我女是 WAITING LIST 的, 前日打比我收PM, 經過考慮,

要放棄了, 好多人想入這間學校, 不想霸住個位!
作者: B.B.BaBa    時間: 10-6-18 22:26

原帖由 aleelee 於 10-6-18 16:14 發表
有冇位?

我今日都遞o左退學信,free 番個位出來了
大家俾 d 耐性等下啦
作者: applegun    時間: 10-6-18 23:29

咁可唔可以問下放棄學位既媽咪,你地個小朋友將會 入讀邊間?同埋點解唔讀民生呢?
作者: aleelee    時間: 10-6-19 09:42

謝謝您通知學校,我地又多個希望la..
原帖由 B.B.BaBa 於 10-6-18 22:26 發表

大家俾 d 耐性等下啦

作者: carayan    時間: 10-6-21 18:37

今日仲有無人收到電話呀?我仍在等待中.................
作者: aleelee    時間: 10-6-21 21:11

我同你一樣,都係等待中.....
日日係到等電話....我都想知民生幾時會再call/仲有位嗎????????

原帖由 carayan 於 10-6-21 18:37 發表
今日仲有無人收到電話呀?我仍在等待中.................

作者: moominjoey    時間: 10-6-21 21:32

原帖由 B.B.BaBa 於 10-6-18 22:26 發表

大家俾 d 耐性等下啦

我都放棄了,希望大家都收到好消息啦
作者: carayan    時間: 10-6-21 22:00     標題: 回覆 34# aleelee 的文章

我打電話問過喇,d職員話如果月底都無收到電話就即喺話唔收喇,總之得一句"請你等電話通知"!問多d都唔答,無奈!
作者: Tiffany1212    時間: 10-6-22 00:28

原帖由 WanWah 於 10-6-18 13:10 發表
我亞仔係11月, 所以收佢簡直係奇蹟呀!!!

me too ! my son also NOV 07,我17號收到call後大叫咗出嚟tim!
作者: idychow    時間: 10-6-22 00:58

我都是仲等待中,個仔10月頭,不過我都覺得機會不大!!
作者: snoopy33    時間: 10-6-22 02:09

作者: B.B.BaBa    時間: 10-6-22 10:02

原帖由 idychow 於 10-6-22 00:58 發表

點解 10月頭就機會不大呢?

小女都係 10月頭出世,佢係 am 班正取生

我認為邊個月出世同能否被取錄,並非如大家想像中有咁大關係的。

總之都係耐心等待啦,同埋等待o既同時,可以做的就盡量去做啦。你地o既付出同埋誠意,相信學校係會收到及有反應的。
作者: WanWah    時間: 10-6-22 12:30

作者: 小黑咪    時間: 10-6-22 16:27

我阿仔應該最細喇, 佢07年11月30日添 可能阿哥讀緊加D分啦.
作者: ckyung    時間: 10-6-22 22:09     標題: 回覆 1# 小黑咪 的文章

Anyone received the calls. Re : K.2 waiting list.
作者: cho_mama    時間: 10-6-23 00:39

係身邊人~

作者: aleelee    時間: 10-6-23 08:39

?????真係有人靠人事入到??係你朋友??
係邊到聽返來?我都想知,謝謝!

原帖由 cho_mama 於 10-6-23 00:39 發表
你地不如問下學校,點解可以有人靠人事入到.

作者: frogma    時間: 10-6-25 11:29

For the parents of "small" B, don't lose hope as my girl (7 Dec 07) was accepted in the first round. We don't have any special network or connection with this KG
作者: KLCHO    時間: 10-6-25 12:12

我都收到call,但放棄喇. 祝你地有好消息
作者: idychow    時間: 10-6-25 12:51

想問一下你幾時到電話呢??
作者: Tamama527    時間: 10-6-25 13:22

my son also small BB 10 07 accepted in the first round, all mama don't give up, all oil
作者: KLCHO    時間: 10-6-25 13:27

原帖由 idychow 於 10-6-25 12:51 發表
想問一下你幾時到電話呢??

作者: MIU公主    時間: 10-6-25 14:27

有冇寫求位信?
快D寫啦!!用你的誠意,快去信比張校長,今天去信,要用急掛號!

Good Luck!
Miu

原帖由 idychow 於 10-6-22 00:58 發表

作者: idychow    時間: 10-6-25 16:12

已經寄了都冇回應
作者: yiuyiumom    時間: 10-6-25 16:55

寫完再寫, 最好BY HAND, 用誠意打動校長, 歷屆民生家長告知我是WORK 架!, 唔好放氣

原帖由 idychow 於 10-6-25 16:12 發表
已經寄了都冇回應

作者: MIU公主    時間: 10-6-25 17:10

work 架! 我亞B都收左。
你寫左幾多封?我之前都寫左三封啦! 我住附近,by hand 實招唔比我入校,唯有做急掛號,務求校長收到。
快D寫啦!民生快放暑假,務求下星期一校長收到你的信,明早去寄啦!

Good luck!

Miu

原帖由 idychow 於 10-6-25 16:12 發表
已經寄了都冇回應

作者: B.B.BaBa    時間: 10-6-25 17:29

記住內容唔好千篇一律,要特顯你的誠意
作者: idychow    時間: 10-6-28 01:25

thanks ,我會試下!!
作者: 天天2010    時間: 10-6-28 12:27

請問家長 : 民生幼稚園同宣道幼稚園都係準貼嗎?
那小學同中學係唔係直資唔係準貼架??
作者: B.B.BaBa    時間: 10-6-28 12:38

原帖由 天天2010 於 10-6-28 12:27 發表
請問家長 : 民生幼稚園同宣道幼稚園都係準貼嗎?
那小學同中學係唔係直資唔係準貼架??

民幼係私立幼稚園,但可用學券
民小係私立小學
民中係津貼中學
作者: 天天2010    時間: 10-6-28 15:44

謝謝您回覆, 請問民生小學一般每年幾多學費架?
作者: Tiffany1212    時間: 10-6-28 18:53

民生今年第一次辨Playgroup,(my son 是細仔 )我就幫個仔報咗名,一星期返一日,去到招生日差唔多返playgroup嘅都有報考民生,一班playgroup有10個小朋友,我個班playgroup在frist round只有一個收咗,其它waiting list(include my son),其中一個reject 咗!......6月頭3期playgroup完,而我等咗差不多半年寫咗2封信比校長,終於收咗我個仔,19號註冊嗰日我見到我個班playgroup waiting list mama一同收咗但當中有一個waiting list mama唔收,反而收咗reject果個wor???....究竟有咩收生準則呢???? waiting list反而唔收,frist round reject又反而收咗wor???????

作者: idychow    時間: 10-6-29 17:16

6月29日 5點已經收到民生電話收了阿仔 pm 班啦啦!!好開心
作者: B.B.BaBa    時間: 10-6-29 17:26

原帖由 idychow 於 10-6-29 17:16 發表
6月29日 5點已經收到民生電話收了阿仔 pm 班啦啦!!好開心

congratulations !!!
終於都俾你等到了
作者: sheffield    時間: 10-6-29 17:43

好等你開心!
原帖由 idychow 於 10-6-29 17:16 發表

作者: yiuyiumom    時間: 10-6-29 18:09

Congratulation !!!
Nice to hear that you got a seat finally.  

作者: ckyung    時間: 10-6-29 19:02

I still no news and already give up.
作者: kadiclai    時間: 10-6-29 20:45

我都係, 今天5點多收到電話, 收我囡, pm, 好意外! 我原本已放棄, 因為我一封求請信都冇寫.

作者: MIU公主    時間: 10-6-30 01:09

That's good !  So you do not need to worry anymore ^_^.

Miu

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5