教育王國

標題: 可唔可以"返兜"呢? [打印本頁]

作者: minijelly    時間: 10-6-24 10:53     標題: 可唔可以"返兜"呢?

假設福建中學收左,不過我無註到冊,走左去大抽獎,但係派位唔理想,而加想返去福建叩門,大家認為學校仲會唔會俾機會呢?thanks!
作者: 一家的太陽    時間: 10-6-24 14:06

肯定會!!
但要同其他叩門學生一起考過,贏出先得.
佢d入學通知書上寫到明,過著註冊期而未註冊,到7月放榜後可以再連絡學校是否有位.
本人極為欣賞福建中學既開放態度.
作者: ckw1500    時間: 10-6-24 22:49

Other DSS may also be ok, as long as your kid's academic performance is good AND the school has vacancies.  But of course, competition will be more fierce.

原帖由 一家的太陽 於 10-6-24 14:06 發表
肯定會!!
但要同其他叩門學生一起考過,贏出先得.
佢d入學通知書上寫到明,過著註冊期而未註冊,到7月放榜後可以再連絡學校是否有位.
本人極為欣賞福建中學既開放態度. ...

作者: minijelly    時間: 10-6-25 10:15

多謝兩位回覆,你地既資料對我下年非常有用,謝謝!
作者: 咖啡奶茶    時間: 10-6-25 16:48

福建中現有附屬小學, 對收外來生位是否有影響?
作者: minijelly    時間: 10-7-7 15:04

原帖由 咖啡奶茶 於 10-6-25 16:48 發表
福建中現有附屬小學, 對收外來生位是否有影響?

我見今年都有成30個叩門位,同埋今年派位理想,我諗好多人都抱住博一博既心態,未必揀直資
作者: hugub    時間: 10-7-7 17:49

想請教下咁如果簽直資放棄派位, 放榜後可唔可以去叩番自行分配果2間呢?
作者: Cheungtai    時間: 10-7-28 09:19

Yes, you can lar.

原帖由 hugub 於 10-7-7 17:49 發表
想請教下咁如果簽直資放棄派位, 放榜後可唔可以去叩番自行分配果2間呢?

作者: Sindy    時間: 10-7-29 12:28

原帖由 minijelly 於 10-6-24 10:53 發表
假設福建中學收左,不過我無註到冊,走左去大抽獎,但係派位唔理想,而加想返去福建叩門,大家認為學校仲會唔會俾機會呢?thanks!

聽講有人返兜成功架

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5