教育王國

標題: 開始發夢...心籮籮攣未ar [打印本頁]

作者: ho3186    時間: 10-6-28 13:51     標題: 開始發夢...心籮籮攣未ar

如題
下個星期二升中放榜la
我琴晚發左第一次有關既夢
本來我一路都以為自己可以平常心ga

呀仔都話有d心急la
快d知就好la
作者: share.gain    時間: 10-6-28 14:06

一路都係我急個女唔急, 琴日個女都無端端問我7月6日星期幾, 我feel到她都開始有d緊張. 我就開始有d神經質, 會諗吓:死啦我會唔會填錯學校number?
作者: 天娜    時間: 10-6-28 19:24

已發夢, 仲夢到間學校倒塌, 仲問人要重建係未要遲d開課
傻左
作者: 藍寶馬    時間: 10-6-28 19:44

原帖由 天娜 於 10-6-28 19:24 發表
傻左

作者: ho3186    時間: 10-6-29 09:54

比你笑c我
我都系夢到
老師派到我個仔時.....就醒左lu
即刻再0訓又發唔番lu
ha ha ha

原帖由 天娜 於 10-6-28 19:24 發表
傻左

作者: happypiano    時間: 10-6-29 11:35

我仲未黎料........... 等緊運到!!
作者: paklamryan    時間: 10-6-29 12:18

好驚, 其實個日攞左半日假, 如果唔係要攞成日喎 !! 又唔可以比亞仔咁大壓力, 噢, 做亞媽很係好辛苦 ~
作者: share.gain    時間: 10-6-29 12:30

希望7月6日天氣好似今日咁天朗氣清, 唔好落雨, 家長同學生去搵學校都無咁辛苦, 記得上年係落雨.
作者: 師奶    時間: 10-6-29 13:52

原帖由 share.gain 於 10-6-29 12:30 發表
希望7月6日天氣好似今日咁天朗氣清, 唔好落雨, 家長同學生去搵學校都無咁辛苦, 記得上年係落雨.

同意!千其唔好落雨呀~~
作者: Wonglimama    時間: 10-6-29 15:37

唔記得上年有無落雨,前年亞仔派位日就傾盆大雨,今年到亞女啦,希望好天啦!

原帖由 share.gain 於 10-6-29 12:30 發表

作者: LULU-MAK    時間: 10-6-29 17:06

上兩個星期, 我已經發佐一次夢, 夢見派到第九志願, 赫到我即刻醒佐.
依家個心忐忑不安....籮籮攣個隻, 都唔知點算.
作者: share.gain    時間: 10-6-29 17:38

各位媽咪 : 我地就嚟人都癲, 但d仔女同老公好似好輕鬆, 點解?
作者: babiB    時間: 10-6-29 18:05

我老公噚日都特登搵張排位表出嚟睇, 仲話派到十志願內都算囉喎.... 佢係咪要求低左d呢!!?

希望果日唔好落雨, 順順利利啦!!

原帖由 share.gain 於 10-6-29 17:38 發表
各位媽咪 : 我地就嚟人都癲, 但d仔女同老公好似好輕鬆, 點解?

作者: accheunghk    時間: 10-6-29 18:21

其實咁緊張都冇用架
都己成事實
倒不如早D準備叩門嘅野
幫佢地温下書,考好個HKAT
就算入間唔係咁好既中學都入到好嘅班
順便問下你地6/7會唔會訓唔着架?

作者: CINDYC    時間: 10-6-29 19:01     標題: 回覆 1# ho3186 的文章

我囡基本上已知可以直升, 所以我哋唔緊張.
但身邊有啲朋友子女都係今年派位, 我有少少替佢哋緊張, 希望大家都入到心儀中學
作者: 天娜    時間: 10-7-1 10:12

唉!昨晚又發夢
作者: happypiano    時間: 10-7-1 10:33

尋日睇天氣預告, 下星期二, 三, 四都會落雨, 真係大獲!!

原帖由 babiB 於 10-6-29 18:05 發表
我老公噚日都特登搵張排位表出嚟睇, 仲話派到十志願內都算囉喎.... 佢係咪要求低左d呢!!?

希望果日唔好落雨, 順順利利啦!!

作者: KWT    時間: 10-7-1 16:02

原帖由 ho3186 於 10-6-28 13:51 發表
如題
下個星期二升中放榜la
我琴晚發左第一次有關既夢
本來我一路都以為自己可以平常心ga

呀仔都話有d心急la
快d知就好la

我一個月早已發左惡夢,夢到仔仔連band 3都派唔到.問學校老師校長,她們都不知道為什麼,好像傻婆咁發茅亂問,最後要等3日,教統局才通知我 - 仔仔張表格填漏資料,所以冇得派位,我驚醒,簡直汗流浹背,再也睡不了.

呢幾日,我將自己弄忙碌,將仔仔書櫃清理,d 練習不要就賣,要告別小學生涯.一邊做一邊感慨,為什麼媽媽的努力與仔仔成績不成比例,原來不知不覺買了很多練習,可惜仔仔做得少.成績是band 1中,為什麼我心仍戚戚然,心內不快,早幾年自己不是希望仔仔能愉快學習即好,求學不是求分數呀.今日上網查下6/07之後補位,林護要3次試最低中英數有10A2B或全級5名前才派表給你,重要考試.善德要90分以上才有機會.

說什麼求學不是求分數,少一分也不行.我要忙碌,不要再發惡夢.
作者: ckw1500    時間: 10-7-2 00:19

「求學不是求分數」?!信佢一成都嫌多!
Best wishes to all of your kids on 6/7/2010!

原帖由 KWT 於 10-7-1 16:02 發表

我一個月早已發左惡夢,夢到仔仔連band 3都派唔到.問學校老師校長,她們都不知道為什麼,好像傻婆咁發茅亂問,最後要等3日,教統局才通知我 - 仔仔張表格填漏資料,所以冇得派位,我驚醒,簡直汗流浹背,再也睡不了.

呢幾 ...

作者: Penguink    時間: 10-7-2 01:49

我查閱林護網頁,是要五、六年級上下學期共 4 次試 (不是3次)最低中英數有10A2B或全級5名前才派表。

奇怪的是林護說A grade 即85分或以上,但小兒的學校是88分或以上才是A,

而善德要A/90分或以上才有機會,莫非90分或以上才是A?

難道不是全港統一分 grade 分數的嗎?若真的各有不同,這豈非不公平??

作者: KWT    時間: 10-7-2 13:07

原帖由 Penguink 於 10-7-2 01:49 發表
我查閱林護網頁,是要五、六年級上下學期共 4 次試 (不是3次)最低中英數有10A2B或全級5名前才派表。

...

那是如果沒有4次成績,就以3次考試計數.
作者: RainyDay    時間: 10-7-2 13:08

原來有咁多媽咪好似我咁發夢都夢到放榜既事.....我發夢佢派咗去中中.....好驚....點算....
作者: KWT    時間: 10-7-2 13:11

再說其實分數又可代表什麼?每間學校試卷深淺程度水準不一樣,純以分數論英雄是不公平,不過,在人屋簷下,不得不低頭.
作者: 天娜    時間: 10-7-3 07:48

我又發夢, 今次派左位, 知埋學校名----吾中

原帖由 RainyDay 於 10-7-2 13:08 發表
原來有咁多媽咪好似我咁發夢都夢到放榜既事.....我發夢佢派咗去中中.....好驚....點算....

作者: share.gain    時間: 10-7-3 12:39

更何況現階段連成績高低都唔睇, 大家係同一個池度抽籤, 講彩數, 真係唔公平. 其實, 有d中中都辨得唔錯, 英文水準不比英中差.
作者: 天娜    時間: 10-7-4 19:17

唉!我好驚呀
胡思亂想, 仲想到個仔會派到一間不知名中學
我已作了最壞打算, 續間扣門, 但扣門人太多, 都害怕會吾得

原帖由 天娜 於 10-7-3 07:48 發表
我又發夢, 今次派左位, 知埋學校名----吾中

作者: 8331    時間: 10-7-4 21:12

好彩發夢派到第一志願,哈哈!!!!!
作者: happypiano    時間: 10-7-5 09:37

我終於係尋日同今日都發左夢, 尋日就發夢派到去第一定係第二志願, 但係就唔知第一定第二, 亦唔知個學校名.

好啦, 到今朝又發啦, 今次知道係第一志願啦, 但係又係唔知學校名, 只係知道個校徽係有少少黑色野的.

死都唔俾我知係邊一間!!
作者: ch    時間: 10-7-5 09:58

作者: sze0925    時間: 10-7-5 11:29

你地都好.... 我根本就目訓唔到.. 一目訓著就醒
作者: kyng3    時間: 10-7-5 12:05

個心跳得好快,.....................
作者: KWT    時間: 10-7-5 13:19

原帖由 kyng3 於 10-7-5 12:05 發表

我都是.心卜卜跳,完全沒有心機做任何事.知道得多,驚得重多.上網打電話問叩門位,如果成績不是top top,又冇特異功能有公開獎狀,若考得全級5或10名前,英皇更要操行A-以上.我區間以前是band2頭,今是band 1尾,要求也跟傳統名校一樣咁升呢.如此叩門,難過登天.去叩門,只是盡人事,也算對仔仔交代.講真,我覺得仔仔成績比起我同年紀時好得多多,但入讀比較好的中學,難上10倍.

還是一陣做下駝鳥,放套劇集看看,不要思想了.
作者: ho3186    時間: 10-7-5 13:20

我琴晚連夢都發唔到la
因為0訓唔著low....仲睇左兩集神探伽俚洛tim
唉....今早無晒胃口....ar
老細仲請食晏tim....真系想嘔wor

好驚今晚ar

原帖由 kyng3 於 10-7-5 12:05 發表

作者: Bii    時間: 10-7-5 14:37

我係畢業生, 我都有發夢
第一個夢, 我等極都等唔到結果
第二個夢, 去左一間唔存在既中學[因為我醒番就即刻查資料]
今日, 聽格黎班同學講, 佢地班主任話發左個夢:
大部分同學都好理想, 但有一個係"冇中學學位比佢", 另一個係去左d小島既中學..不過係夢黎架姐..
我班主任放學前話已經有結果, 但未睇
聽日就知啦, 今晚都唔知訓唔訓到!
唉..個心真係好蘿蘿攣
作者: share.gain    時間: 10-7-5 14:49

學校已經有資料咁刺激? 好緊張
作者: share.gain    時間: 10-7-5 15:46

依家心情又驚且喜 - 驚 : 唔知派到咩學校, 喜 : 終於等到7月6日, 明天開始就唔駛再受時間煎熬. 個女真真正正踏入另一階段.
作者: happypiano    時間: 10-7-5 15:54

我今日lunch後都 羅羅lu 忐忑不安...........個心好亂定唔到落黎.
作者: kenischung    時間: 10-7-5 16:02

作者: accheunghk    時間: 10-7-5 17:57

我想問我去叩門係以全港定係本區的呢?
因為我全港係2中,本區係3頭
相差很遠的
作者: accheunghk    時間: 10-7-5 18:01

我係油尖旺區的3頭學生
聽曰放榜la
大家認為如果我派左去諸聖/潮洲需唔需要叩門呢?
如果叩門我諗住去以下的
新亞/基道/香島
如果我想try下2尾的有冇可能呢?
有咩2尾的可以試下呢?
有邊D中學叩門一定要全部科pass嘅呢?
因為我數學唔合格(就係因為咁先搞到我係band3)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5