教育王國

標題: 急問08NOV囡囡報PN [打印本頁]

作者: klm402    時間: 10-6-29 09:42     標題: 急問08NOV囡囡報PN

大家好, PN班要足兩歲先比讀, 我囡囡係2008年11月B, 又聽過好多人講, 好既學校都收哂B讀, 仲點會有位比囡囡足兩歲先入去讀, 結果我冇幫囡囡報任何既PN, 想起覺得自己好低B, 依家見到同期既11月B好多都有PN收左. 我好後悔自己唔做多D功課, 想問問, 我依家報仲可以嗎, 有冇邊間PN大家可介紹一下呢. THANKS

作者: garykokk    時間: 10-6-29 10:31

原帖由 klm402 於 10-6-29 09:42 發表
大家好, PN班要足兩歲先比讀, 我囡囡係2008年11月B, 又聽過好多人講, 好既學校都收哂B讀, 仲點會有位比囡囡足兩歲先入去讀, 結果我冇幫囡囡報任何既PN, 想起覺得自己好低B, 依家見到同期既11月B好多都有PN收左. 我好 ...

其實好多PN班係夠2歲先比佢返學..如果你囡囡11月先2歲你之前都應該照報名, 學校會要你留位到佢夠兩歲先返學 ! 我囡囡08年10月B, 我上年都同佢報左兩間( 啟思 & 迦南 ), 都收要佢11月先返學,但只得下午班所以我都冇比佢讀,因為我囡囡下午時間要訓晏覺 ! 其實你可以試下打電話去問下囉, 或者有D學校重有位 ! 我屋企附近有間我問過都重有位, 不過唔SURE係上午或下午囉, 如果有我就比我個囡讀, 都係11月先返學 ! 我個人意見如果你只係諗住比佢早少少返學玩下同群體生活, 邊間有位你就報邊間囉, 到佢K1 你先同佢搵間你心儀既來讀啦 ! 來緊7月開始好多幼稚園開始接受報名啦..你要睇啦..唔係又 miss 左 !
作者: caterpillar08    時間: 10-6-29 10:46

我個B都係0811, 我在09年8至9月已開始入表PN. 所以都算好彩都有2間肯收細B. 由於要足2歲才可返PN, 你小B就算有學校收都要今年12月才可以入學. 現在遲了, 你可以打電話去屋企附近的學校查詢有冇位, 就算係waiting list都照排照等啦! 其實唔一定冇機會, 因開學後, 有好多情況都會有家長幫個B退學, 例如:病或間學校唔適應等. 加上PN唔一定要讀, 所以可能忽然有位.你個B排到後補位呢! 萬一到最後冇位都唔緊要, 你可以o黎緊8-9月開始報出年的PN/直接讀K, 最多遲9個月開學(即不是今年12月足2歲開學)都不是太大問題! 原本我個B都係今年12月開學, 我覺得他發展未係理想, 我仲同學校申請延遲入學到出年3月才入學(即2歲3個才返學) 不要太擔心, 首先打電話去你心儀學校查詢先啦~
作者: klm402    時間: 10-6-29 11:03

真好多謝大家既回覆, 見到個個家長都有幫小朋友報pn班...覺得自己好不負責任呢...咩都冇做...
作者: caterpillar08    時間: 10-6-29 11:16

係呀! 如果你對學校冇咩要求(當然, 最基本學校老師要有愛心和耐性對學生) 就算遲了報又係細B都有機會有學校收架~ o黎緊8至9月就再報啦(PN或K), 你而家有時間咪在BK睇番D舊post, 睇吓自己鍾意的學校會唔會有舊post, 了解吓間學校law!

原帖由 garykokk 於 10-6-29 10:31 發表

其實好多PN班係夠2歲先比佢返學..如果你囡囡11月先2歲你之前都應該照報名, 學校會要你留位到佢夠兩歲先返學 ! 我囡囡08年10月B, 我上年都同佢報左兩間( 啟思 & 迦南 ), 都收要佢11月先返學,但只得下午班所以我都冇 ...

作者: caterpillar08    時間: 10-6-29 11:35

klm402, 不要這樣講自己不負責任啦! BB一出世到而家(1.5歲半) 父母不是忙打針就是忙要煮咩俾BB食. 都要好多責任和精神! 你已很叻啦!! 我哋D年尾B, 舊年09年8,9月學校報名時, 個B都係得9個月, 仲係舊粉團咁, 未報或唔記得去報有咩咁出奇, 而且年尾B可以今年做超大仔才報PN都可以架~

PN不一定要讀~ 你亦可以直接申請讀K.就算遲幾個月讀也不算是甚麼. 因為一般學校7月就放暑假, 你個B讀PN都要到12月開學, 12至7月再加埋D假期, 其實都係講緊半年既事, 不要太介懷幾個月既校園生活啦

原帖由 klm402 於 10-6-29 11:03 發表
真好多謝大家既回覆, 見到個個家長都有幫小朋友報pn班...覺得自己好不負責任呢...咩都冇做...

作者: klm402    時間: 10-6-29 11:50

caterpillar, 好多謝你既安慰呀, 不過心總有點唔開心呢, 依家好多working mama, 唔只我一個, 但人家都安排得妥妥當當, 而我就好像咩都冇做過咁.
返工想問又唔方便, 我未放工人家都放哂工了, 所以又問唔到, 唉...........我想囡囡學多點野, 比佢過下群體生活, 唔好成日係屋企同姐姐兩個你眼望我眼咁悶. 依家都唔知搵咩比佢學好.....我想佢進步, 但自己卻原地踏步.

原帖由 caterpillar08 於 10-6-29 11:35 發表
klm402, 不要這樣講自己不負責任啦! BB一出世到而家(1.5歲半) 父母不是忙打針就是忙要煮咩俾BB食. 都要好多責任和精神! 你已很叻啦!! 我哋D年尾B, 舊年09年8,9月學校報名時, 個B都係得9個月, 仲係舊粉團咁, 未報或唔 ...

作者: garykokk    時間: 10-6-29 12:11

原帖由 klm402 於 10-6-29 11:50 發表
caterpillar, 好多謝你既安慰呀, 不過心總有點唔開心呢, 依家好多working mama, 唔只我一個, 但人家都安排得妥妥當當, 而我就好像咩都冇做過咁.
返工想問又唔方便, 我未放工人家都放哂工了, 所以又問唔到, 唉....... ...

大家都係新手媽媽嘛..我都係一舊雲咁嫁...都係我朋友提我..我先知要去報..我報個陣都遲左嫁..成10月, 11月先同佢報..其實都截左止嫁..不過我都照打電話去問同報, 迦南就都約時間比我囡囡interview..而啟思我都係遲左申請個陣都成11月尾佢都叫我照遞表..一路都冇 feedback但到4月份打電話話有位問我讀唔讀 ! 呢d咪經驗囉...所以來緊要報K1 我巳做定功課勒..你唔好咁自責啦 ! 加油 !
作者: caterpillar08    時間: 10-6-29 12:52

Klm402, 其實我和妳的情況都好相似.
1)        working mama
2)        個B又係俾工人湊
3)        又係年尾細B (B仔)

其實B女有時比起B仔發展得仲快, 普遍男仔會慢d! 雖然有學校收我阿仔讀PN, 但我都曾經掙扎過, 反而想阿仔遲一年讀書做超大仔!(即收咗都唔讀) …但最後決定讀, 因為聽完幼稚園的家長簡介會都好認同間學校的教學理念.

想個B早點有學校群體生活的想法是正常! 可能近代競爭大, 大家都想個B愈早入學愈好…早入學也成為爭議. 其實足齡BB返學反而有其好處 ! 所以就算學校唔收細B, 也不要太難過, 出年再來囉!

關於你又要返工, 放工又遲. 你可以考慮與你先生分工. 叫你先生幫手申請幼稚園手續. 我就是這樣, 每人做d, 分擔吓!

至於群體生活問題, 妳可選擇先返PG或多約幾個同齡BB又或者表姐妹定期出來玩. 我哋一放假就約吓有小孩的家庭一齊出來玩, 今年返唔到PN都可以好多選擇. 不要氣餒!!

作者: klm402    時間: 10-6-29 16:30

你地真係好呀, 大家素未謀面都肯花咁多時間打咁多野回覆我, 真係好感動呀.
我都努力緊呀, 睇下會唔會仲有機會搵到一D仲收緊生既學校, 希望搵到好既學校啦.
老闆一行開我即打電話問, 好似偷野咁, 又怕比人發現. 要小心行事. ^^
真好多謝大家呀.
作者: caterpillar08    時間: 10-6-29 16:59

加油呀!!! 仲有機會架!! 大家都係0811媽咪, 互相支持下!!
啟思(藍田) 後補位都係最近呢個月先call 細B 去IN.
方方樂趣都收細B.
York 新辦PN, 細B都未安排去IN.
唔知近唔近你屋企~

作者: klm402    時間: 10-6-29 17:36

我今晚拿拿聲同bb去影相呀要, 先報york先, 因佢新辦pn班, 希望有chance啦, 不過好貴呀...4千幾一個月, 真係誇張呀.
原來呢度咁多都係08nov媽媽呀....好高興認識大家啊.
係bk既自由報料到有其他媽媽話比bb做大b, 意思係唔係等佢出年2歲幾成3歲先讀n1呀...其實真好處大d咩...但我見好多08nov既媽媽都唔會比bb做大b既....
作者: ameinahor    時間: 10-6-30 00:04

Ming Wei ihas a new branch in Prince Edward, they accept small b and still have spaces. My BB is 08 Nov, she is going to have interview next Saturday.
作者: klm402    時間: 10-6-30 00:59

可比有關既資料我嗎..我唔知佢中文係咩名呀. thanks
作者: caterpillar08    時間: 10-6-30 09:14

明慧幼兒園
作者: klm402    時間: 10-6-30 09:45

多謝大家既INFO, 我唔理LU...有理冇理打去問左先, 亦都約左今個星期六去面試, 唔知呢間學校咩背景, 不過上網就只SEARCH到佢地北角0個邊既學校, 可能太子呢邊新開未咁快搵到INFO吧, 但係見有D家長對呢間野既評價好似唔太好, 大家有冇咩INFO可提供比我參詳一下呢, THANKS

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2147439
作者: garykokk    時間: 10-6-30 11:43

原帖由 klm402 於 10-6-30 09:45 發表
多謝大家既INFO, 我唔理LU...有理冇理打去問左先, 亦都約左今個星期六去面試, 唔知呢間學校咩背景, 不過上網就只SEARCH到佢地北角0個邊既學校, 可能太子呢邊新開未咁快搵到INFO吧, 但係見有D家長對呢間野既評價好似 ...

你住邊區呀 ? 我就住將軍澳..我屋企附近有間我問左重有位..我打算呢兩日都去報名..諗住比我囡囡返因為佢上午班重有位...學費又唔係太貴..$2,100.-左右
作者: dorothy313    時間: 10-6-30 12:08

唔好灰心呀!! 我情況同你差不多我對孖仔係0806我都係剛剛開始同佢搵PN, 我都好後悔咁遲先開始同佢地搵學校!! york重收緊生你可以試下!! 我對孖仔今過星期會interview York
作者: babyakambm    時間: 10-6-30 12:20

Woo ... Twins study at York .... total $10,000 per mth !!

原帖由 dorothy313 於 10-6-30 12:08 發表
唔好灰心呀!! 我情況同你差不多我對孖仔係0806我都係剛剛開始同佢搵PN, 我都好後悔咁遲先開始同佢地搵學校!! york重收緊生你可以試下!! 我對孖仔今過星期會interview York ...

作者: caterpillar08    時間: 10-6-30 12:26

garykokk , TKO邊間仲有位? 我都想知喎~

原帖由 garykokk 於 10-6-30 11:43 發表

你住邊區呀 ? 我就住將軍澳..我屋企附近有間我問左重有位..我打算呢兩日都去報名..諗住比我囡囡返因為佢上午班重有位...學費又唔係太貴..$2,100.-左右 ...

作者: dorothy313    時間: 10-6-30 12:27

原帖由 babyakambm 於 10-6-30 12:20 發表
Woo ... Twins study at York .... total $10,000 per mth !!

真係好貴呀!!
如果搵到另一間合心水ga學校就唔讀york la
宜家好多都係waiting list
所以klm402唔好理咁多合心水都打去問下
waiting list都好ma
作者: caterpillar08    時間: 10-6-30 12:32

Hello Dorothy,
York的入學簡介會你有冇去聽?  據聞有聽簡介會可優先入學.唔知係唔係真, 或者我冇去簡介會, 所以連interview都冇機會..

原帖由 dorothy313 於 10-6-30 12:08 發表
唔好灰心呀!! 我情況同你差不多我對孖仔係0806我都係剛剛開始同佢搵PN, 我都好後悔咁遲先開始同佢地搵學校!! york重收緊生你可以試下!! 我對孖仔今過星期會interview York ...

作者: dorothy313    時間: 10-6-30 12:37

Hi Caterpillar08

interview當日上午聽簡介會, 下午interview!! 我見好多媽咪話佢地先見大B喎!! 你個係咪細B? 細B應該遲D先interview

原帖由 caterpillar08 於 10-6-30 12:32 發表
Hello Dorothy,
York的入學簡介會你有冇去聽?  據聞有聽簡介會可優先入學.唔知係唔係真, 或者我冇去簡介會, 所以連interview都冇機會..

作者: cycream    時間: 10-6-30 12:42

I think first of all, you need to think about whether you want your daughter going to famous kindergarten then famous primary school or you just want her to study at ordinary kinder / primary school.

If you choose 2nd one, then you don't need to worry.  It must has some kG still have seats to offer.  However, if you choose 1st one, then you need to work harder la!

- for N1, most of famous kG won't have seats and they have long waiting list already.  Then, you can actually apply ordinary kinder & let your kid to study first (your girl will start studying in Dec 10 when she is 2 years old).  In sept 10, you need to start applying K1 for her.  
But I have to remind you that apply K1 is very easier, but interview with good result is difficult.  So from now on, you should not only concentrate at looking for N1 / K1 for your girl, but also well prepare your girl for interview.  
If K1 application is failed.  and you still want your girl to study famous school, then you can consider to let her study one year later, that mean she will be the BIG BABY for 2011 N1.
作者: caterpillar08    時間: 10-6-30 12:49

thank you Dorothy~
可能真係大細B 唔同, 我個細B約在早半個月前有個入學簡介會, 我老公打電話去問, 佢話只係簡介會, 當天不會有interview. 似乎大B安排好d喎, 簡介會完咗就in, 唔使分二日.
我哋冇去簡介會原因, 第一又唔係一定收, 仲要分2天時間(1次簡介, 1次INTERVIEW)好麻煩. 似乎大B安排恰當d~

原帖由 dorothy313 於 10-6-30 12:37 發表
Hi Caterpillar08

interview當日上午聽簡介會, 下午interview!! 我見好多媽咪話佢地先見大B喎!! 你個係咪細B? 細B應該遲D先interview

作者: dorothy313    時間: 10-6-30 12:56

原帖由 caterpillar08 於 10-6-30 12:49 發表
thank you Dorothy~
可能真係大細B 唔同, 我個細B約在早半個月前有個入學簡介會, 我老公打電話去問, 佢話只係簡介會, 當天不會有interview. 似乎大B安排好d喎, 簡介會完咗就in, 唔使分二日.
我哋冇去簡介會原因, 第 ...

但簡介會唔可以帶小朋友出席, 所以家長都幾煩ga!! 但聽聞佢先in大B, 可能細B要遲些小!! 不過講真佢學費實在太貴!!
作者: caterpillar08    時間: 10-6-30 13:04

吓! 上午簡介會唔可以帶小朋友出席?!?! 下午就Interview?!! 嘩...真係超級煩wor!
我以為in細B分2日煩(簡介會都係唔可以帶個B出席), ...而家咁..好似仲煩..住得近就話...
學費又真係好貴, 我仲要加埋搭校車...

原帖由 dorothy313 於 10-6-30 12:56 發表

但簡介會唔可以帶小朋友出席, 所以家長都幾煩ga!! 但聽聞佢先in大B, 可能細B要遲些小!! 不過講真佢學費實在太貴!!

作者: garykokk    時間: 10-6-30 15:48

原帖由 caterpillar08 於 10-6-30 12:26 發表
garykokk , TKO邊間仲有位? 我都想知喎~

將軍澳中心 " 比諾 " 我打電話問重有位, 我都 SEARCH 過呢間幼稚園, 有人話老師&姨姨都好好學費又唔係貴 , 係個園長就惡D, 我都有去過呢間學校睇過環境, 都OK ! 亦有同個園傾過計.. 我覺得個園長講野係好像冇尾音咁個樣又惡,所以比人覺得佢惡啦 , 但又不至於無禮貌囉 ! 反正 PER-NURSERY 我都係想佢學習下群體生活,同埋等佢唔駛成日對住姐姐咁悶! 所以邊間上午有位我就比佢讀, 到 K1 再報心儀既學校 !  其實德寶都有位, 不過要 3,XXX.- 幾學費 !
作者: klm402    時間: 10-6-30 17:07

WOW...原來好多細B既家長一樣煩惱ing, york既學費真係好貴, 講真真好難afford得起. 不過為左小朋友, 兩公婆只好自己節衣宿食吧. york同德寶我都會去報呀, 不過都係煩既呢...因我住荔枝角, 今本都唔近屋企, 要姐姐同佢返, 但佢地pn只係返個幾鍾, 唔知安排姐姐係街遊好, 定係返屋企先好.
呢d都係我地既難處來呢....
作者: BforGirl    時間: 10-7-1 16:44

大家好 我係0812mama 想謮教一下有無方法可以知道某區(eg. ssp) 所有設有2歲班的學校?  先謝!
作者: chikkee    時間: 10-7-2 00:06

原帖由 klm402 於 10-6-30 17:07 發表
WOW...原來好多細B既家長一樣煩惱ing, york既學費真係好貴, 講真真好難afford得起. 不過為左小朋友, 兩公婆只好自己節衣宿食吧. york同德寶我都會去報呀, 不過都係煩既呢...因我住荔枝角, 今本都唔近屋企, 要姐姐同 ...

hi klm402,
我個仔都係0811呀, 好好彩佢有offer(差不多係報左7間得1間有),不過都係要坐校巴, 講真,我真係唔係好放心佢自己一個人坐校巴, 所以可能會工人同佢一齊坐校巴, 其實N班只有幾個鐘, 阿仔返左學,叫工人去買個送之後就接放學囉, 會放心D,我有次上午9-10點附近經過九龍塘,成個公園都係bunbun&印印打躉,即係好多人都係叫工人帶返學之後遊盪到放學啦.
作者: klm402    時間: 10-7-2 11:42

其實拋d姐姐係街等放學真唔好, 不過又確實係冇辦法.
好似我哥哥佢地咁, 本身住大埔, 姪女返九龍塘幼稚園, 帶佢返學後如先再返大埔放學再返出九龍塘, 每日就會多哂來回車錢而且哂時間, 所以冇辦法下由個印印係九龍, 佢同我哥哥講, 佢只會係又一城睇書, 過左段長長地既時間, 有次姪女返來同麻麻講坐巴士時撞親塊面仔, 我地當然好肉痛呀, 我問佢姐姐有冇錫返你, 佢話冇, 我直頭d火湧上頭, 咁細個人仔, 坐巴士你緊係冇好好抱住佢照顧佢由佢自己一個坐啦, 不然點會撞到面仔, 個印印返到來, 我問佢點解姪女會撞到面仔, 佢個態度好似冇咩所謂咁, 一d緊張都冇, 呢下我都看在眼內.
其實呢個印印做錯過好多野, 我哥都比機會佢, 直至呢次撞親面仔, 都未至於炒佢, 直到呢件事後, 有日,,哥哥同嫂嫂返學校唔知點講開, 先知印印日日遲一遲先湊我姪女, 但返學就返最早, 學校一直冇同我哥佢地講, 其實學校都有疏忽, 因為佢地以為印印係返大埔再返九龍塘所以遲, 我哥知道後火起, 話要佢個女日日咁樣等好過份, 已忍冇可忍, 比機會佢唔識珍惜, 以為我地唔會炒佢, 而且仲要我地本身個個都待呢只野不簿的, 返到屋企哥哥嫂嫂叫佢執好d野去, 佢即時o左,,,,,因估唔到會被我哥佢地炒.
呢d就係唔珍惜既後果了. 來香港今本個心唔係打工, 日日就係想搵金龜咁.

作者: garykokk    時間: 10-7-2 12:44

原帖由 BforGirl 於 10-7-1 16:44 發表
大家好 我係0812mama 想謮教一下有無方法可以知道某區(eg. ssp) 所有設有2歲班的學校?  先謝!

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php

你可以上呢個 WEB SITE 睇邊D有2歲班, 但至於有沒有位你就要打電話去問 !
作者: 我係女仔    時間: 10-7-2 14:18

原帖由 chikkee 於 10-7-2 00:06 發表

hi klm402,
我個仔都係0811呀, 好好彩佢有offer(差不多係報左7間得1間有),不過都係要坐校巴, 講真,我真係唔係好放心佢自己一個人坐校巴, 所以可能會工人同佢一齊坐校巴, 其實N班只有幾個鐘, 阿仔返左學,叫工人去買 ...

咩可以有人陪坐校車既咩?
作者: BforGirl    時間: 10-7-2 18:05

原帖由 garykokk 於 10-7-2 12:44 發表

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php

你可以上呢個 WEB SITE 睇邊D有2歲班, 但至於有沒有位你就要打電話去問 !

謝謝 garykokk :

真係要逐間click入去睇, 如果有個filter function 就好喇
作者: chikkee    時間: 10-7-2 23:50

原帖由 我係女仔 於 10-7-2 14:18 發表

咩可以有人陪坐校車既咩?

我問過間校巴, 佢話如果有位可以比個大人陪, 不過要收多半份錢
作者: Celiacadence    時間: 10-7-3 23:07

I'm also 0811 mama...... Just feel disappointed for my daugther N1 interview today.  I'm not expected teacher needs 1.5years old baby to answer back the following questions.

1.  Who is your mama and papa?
2.  Can you give the apple to your mama or papa as well as teacher?
3.  What is the color of the block?
4.  Put the circule and square into the box
5.  Matching color
6.  Put the block at the top one by one
7.  See the picture and answer back what is this, like dog, cat.........

My daugther can't do anything.  Just want to go somewhere to play the toys.  Of course failed and the comments is my daughter won't listen and very emotional...............

Maybe i'm not doing well, didn't have training for my daughter.  Anyway, I feel sad and I still thinking how to train up my daugther now...........If I want her to study early
作者: ameinahor    時間: 10-7-4 00:00

Which school did your BB interview today?

原帖由 Celiacadence 於 10-7-3 23:07 發表
I'm also 0811 mama...... Just feel disappointed for my daugther N1 interview today.  I'm not expected teacher needs 1.5years old baby to answer back the following questions.

1.  Who is your mama and  ...

作者: Celiacadence    時間: 10-7-4 00:13

威廉(睿智)幼稚園 in Whampoa Garden

原帖由 ameinahor 於 10-7-4 00:00 發表
Which school did your BB interview today?

作者: bbkiri    時間: 10-7-4 01:50

你係咪好早 in ?? 我唔使俾 apple, 剩係最尾話俾貼紙俾爸爸,  circle & square, 無玩, 因為阿B掛住執番0的野落筒... 無問魚定貓, 叫阿B玩 puzzle, 阿仔求其玩放番係附近, 佢仲好好心機教阿B玩.. 同埋佢有攞本英文書俾佢睇, 阿B好鍾意睇書, 係到揭, 仲講0左幾個子母俾佢聽...
作者: Celiacadence    時間: 10-7-4 10:31

My interview is on 11:00am yesterday, seems like big different of the interview?  Maybe i'm not lucky to meet with this interviewer:cry:

Anyway, I'm busy to find another N1...... I dont think they will consider my daughter........
作者: ameinahor    時間: 10-7-4 23:15     標題: 回覆 1# Celiacadence 的文章

Ming Wai has a new branch in Prince Edward, You try to call them at North Point. I think they still have places. We went there to have a seminar and my Nov 08 BB interviewed last Sat. We have the am offer after interview. Moreover, you can try Deborah Int'l, they still have places.
作者: garykokk    時間: 10-7-5 12:09

原帖由 Celiacadence 於 10-7-3 23:07 發表

1歲半就問咁多問題, 講真野都未識講啦...邊識答呀 !
我囡囡 15個月大時去 interview 迦南佢都係野都未識講, interview 前我都冇咩準備...老師interview時問題 :
1.比個車仔佢, 佢叫我個女將架車仔推比 mama 丫, 我個女就淨係揸住唔放, 老師叫我做一次比我個女睇,跟住我再叫我個女推比我, 佢都做到 !
2. 比幾個積木佢, 叫佢叠高佢, 佢都做到
3. 跟住老師問佢, 眼,耳, 口,鼻 係 邊度呀, 咁佢又指出來
4. 然後老師就同我傾佢日常生活既情況, 咁就完勒 !
你小朋友個間幼稚園問d野,換轉我個女佢都未必肯做, 其實好多時小朋友係識但佢唔做, 真係奈佢唔何 ! 我個女 interview 個日其實我諗佢係 10問9唔應嫁..但佢個日都好合作 ! 比我想像中好 !
作者: klm402    時間: 10-7-5 16:01

星期六去左明慧INTERVIEW, 其實都只係老師同父母傾下計, 冇咩點IN個小朋友, 而我囡囡就自己中意就玩下..唔中意就走開0個只, 佢都有叫我地比留位費呀...咁就可HOLD到12月個位既AM班, 不過我仲考慮緊, 一樣返學唔近. 二來又聽過有D人講話佢地好商業....所以仲1516, 大家點睇呢間學校呢.
作者: snowygary    時間: 10-7-6 01:55

actualluy 1.5yr can do some in my experience as you train early and everyday,but add oil la....never too late

作者: Celiacadence    時間: 10-7-6 08:07

Yes, agreed and i will have more training for my daughter.  But I will not push her too much, just let her to find some interesting on it.

You're right now, she can do some at home but teacher didn't do any warm up and immd ask for several questions.  Maybe my daughter doesn't like it and that's why no reaction.

原帖由 snowygary 於 10-7-6 01:55 發表
actualluy 1.5yr can do some in my experience as you train early and everyday,but add oil la....never too late

作者: Celiacadence    時間: 10-7-6 08:10

I heard that from many "small B" mama go there to have interview.  Most of them can passed, so I will try there too.  I think, just for N1 and should be find no matter they're new in Kowloon side.

原帖由 klm402 於 10-7-5 16:01 發表
星期六去左明慧INTERVIEW, 其實都只係老師同父母傾下計, 冇咩點IN個小朋友, 而我囡囡就自己中意就玩下..唔中意就走開0個只, 佢都有叫我地比留位費呀...咁就可HOLD到12月個位既AM班, 不過我仲考慮緊, 一樣返學唔近.  ...

作者: reg_franco    時間: 10-7-6 08:50

原帖由 snowygary 於 10-7-6 01:55 發表

they may not request the kid to verbally answer"who is his mom" but may see if he can point atmom.  I think 1.5 years old can do this.
作者: yinghung1234    時間: 10-7-6 14:34

作者: klm402    時間: 10-7-7 11:05

大家都想像到一個歲半既小朋友識D咩0家啦...真唔明白點解INTERVIEW可咁樣IN個小朋友.
作者: caterpillar08    時間: 10-7-7 12:33

就算1.5歲識做晒都冇用, 有時當小朋友出到街見到陌生環境和老師, 識做既野或識講既字都會全部唔做. Interview真係要睇小朋友臨場表現, 加埋好彩小B肯做先得

作者: 1010sy    時間: 10-7-7 15:55

can you share which one use English ?

原帖由 yinghung1234 於 10-7-6 14:34 發表
我個女之前共 in 左四間 , 一般都會問:
邊個係媽媽, 指眼耳口鼻 , 顏色配對 , 推車仔, 疊積木 , 認圖認物等等.

有一間重係全英語 , 聽指令做動作.

老實講 , 主要都係考小朋友 , 真係無想過 in PN 都咁難 , 直頭係 ...

作者: lepetitrat    時間: 10-7-7 16:53

好感激大家系度分享!!我先知道有another chance ! 剛剛打左去明慧都話仲有得in!

但我聽5切要帶邊d documents...有沒人可以幫幫忙?明慧website 沒寫。。。我想系正式acceptance letter 先會提到??
作者: lepetitrat    時間: 10-7-7 16:55

sorry sorry 5系有心art post.... 剛剛再梯見到 ’遞表須知‘有提到
作者: Celiacadence    時間: 10-7-7 23:38

I called Ming Wai as well, but they ask me to send application letter to their North Point kindergarten.

You can double check their website again, they mentioned already as the following information.

1.  2 photo
2.  Fill in their application form in blue or black pen
3.  copy of births registration
4.  copy of immunisation record
5.  $30 cash or cheque
6.  copy of your address prove, like tel. bill......

原帖由 lepetitrat 於 10-7-7 16:53 發表
好感激大家系度分享!!我先知道有another chance ! 剛剛打左去明慧都話仲有得in!

但我聽5切要帶邊d documents...有沒人可以幫幫忙?明慧website 沒寫。。。我想系正式acceptance letter 先會提到?? ...

作者: 嘻嘻    時間: 10-7-9 01:37

作者: lepetitrat    時間: 10-7-9 15:04

原帖由 Celiacadence 於 10-7-7 23:38 發表
I called Ming Wai as well, but they ask me to send application letter to their North Point kindergarten.

You can double check their website again, they mentioned already as the following information. ...

Thanks!! I had to go to their kindergarten in person the next day coz bb and I are going away nx monday! It was not really an interview as such but only casual talk - my impression is that they wanted to find out abt bb's 家底. no question for bb (Nov 08) - he cant say a single word yet anyway haha so that was good.

I think to be honest, interviewing such young baby is a bit silly + puts a lot of pressure on both the parents and the baby... I never heard about this Ming Wai kindergarten before and know absolutely nothing abt this school but i guess IF they can provide good care and a safe and clean environment for the baby that will be good enough... we shall find out in December...

fingers crossed for your baby! i think she will get in too! no pressure
作者: Celiacadence    時間: 10-7-9 21:51

Suddenly Cannan (Whampoa) call me for interview today.  And accepted my daughter today as well.  I'm so happy to get this good news.  My daughter will start N1 pm on coming Dec.

Teacher is nice (always smile) and pretty good of the interview.  Teacher asking me the question about my daughter not my baby.  But she can aware my daughter can say single word, willing to play and have feedback of our request.

If any 0809 still not yet find N1, maybe you can try Cannan (Whampoa).
作者: lepetitrat    時間: 10-7-10 15:15

原帖由 Celiacadence 於 10-7-9 21:51 發表
Suddenly Cannan (Whampoa) call me for interview today.  And accepted my daughter today as well.  I'm so happy to get this good news.  My daughter will start N1 pm on coming Dec.

Teacher is nice (alwa ...

Many congratulations!!!! round applause for your bb!!hope she will enjoy her school life!
作者: Celiacadence    時間: 10-7-10 19:45

Thanks!!!
How about you, will you consider to apply as my daughter is Nov 08 baby, they can accept her and start on coming Dec........

I really hope she like this school.........

原帖由 lepetitrat 於 10-7-10 15:15 發表

Many congratulations!!!! round applause for your bb!!hope she will enjoy her school life!

作者: lepetitrat    時間: 10-7-11 22:31

原帖由 Celiacadence 於 10-7-10 19:45 發表
Thanks!!!
How about you, will you consider to apply as my daughter is Nov 08 baby, they can accept her and start on coming Dec........

I really hope she like this school.........

I think i will 出動when we start applying for K1. Too lazy to run around for PNs now. I have only applied for York + Ming Wai. Never heard back fr york re interview so i guess we will just stick with ming wai!
take care!
作者: Edmondwanwan    時間: 10-7-13 17:42

請問你的小朋友找到了學校沒有?

原帖由 klm402 於 10-7-5 16:01 發表
星期六去左明慧INTERVIEW, 其實都只係老師同父母傾下計, 冇咩點IN個小朋友, 而我囡囡就自己中意就玩下..唔中意就走開0個只, 佢都有叫我地比留位費呀...咁就可HOLD到12月個位既AM班, 不過我仲考慮緊, 一樣返學唔近.  ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5