教育王國

標題: 有腦癎媽媽請分享另類冶療成果 [打印本頁]

作者: aasee    時間: 10-6-29 13:44     標題: 有腦癎媽媽請分享另類冶療成果

Ah B, 男仔, 21月, 有腦癎一歲開始,食西藥半年, 仍每天抽筋, 發肓遲缓,想試另類冶療, 有冇好介紹.

針疚,
顱氐
自然療法
脊醫
.....

有冇做完冇抽筋? BB肺很差成日咳? 好擔心)
作者: 鋒媽    時間: 10-6-30 18:00

HI!你好, 需然我都不知道用咩方法, 但你一定要準備好心情, 因我小孩都有腦癎, 都要食藥, 你現在食那牌子?
我小孩食"E"牌子的...., 是否交政府醫院FOLLOW?
每天問自己點解是我......每天,每天,都問,
都就嚟發神經, 但一看見小孩, 就心痛, 他又辛苦..
作者: aasee    時間: 10-7-1 18:08     標題: 回覆 2# 鋒媽 的文章

在食E,Col, and V藥, 24小時睇住,因唔知幾時抽築大家努力
作者: 鋒媽    時間: 10-7-2 16:37

原帖由 aasee 於 10-7-1 18:08 發表
在食E,Col, and V藥, 24小時睇住,因唔知幾時抽築大家努力

雖然辛苦, 自己都要保護身體, 因需要妳的照顧.....一起加油.
作者: rayjj88    時間: 10-7-4 02:33

我囝囝雷BB都有腦癇症,他3X日大開始抽 筋,宜家16個月,政府跟開。
初時食笨巴比妥,宜家食卡馬西平。幸好自他6個月大時,轉左卡馬西平,已經控制得幾好,約個幾月抽一次,不過昨日覆診都要加藥。
  做左政府評估,雷BB要讀S位,智齡只有6-9個月。
作者: 鋒媽    時間: 10-7-5 15:05

原帖由 rayjj88 於 10-7-4 02:33 發表
我囝囝雷BB都有腦癇症,他3X日大開始抽 筋,宜家16個月,政府跟開。
初時食笨巴比妥,宜家食卡馬西平。幸好自他6個月大時,轉左卡馬西平,已經控制得幾好,約個幾月抽一次,不過昨日覆診都要加藥。
  做左政府評估,雷BB要讀S ...

雷媽媽: 一起加油!有時間可以上綱傾吓!
作者: Mandy23    時間: 10-7-7 13:55     標題: 回覆 5# rayjj88 的文章

Hi rayjj88 你好,
我囡囡都有腦癇症,食藥都食了7年了,但最近因看到其中一個bk 媽說, 這些藥會影響到小朋友腦部發展, 所以我也try自行減藥. 減藥後我發現囡囡真是認知好了些和有進步.  因此如你小朋友控制得好, 可能的話不要加藥.  個人認為這對小朋友發展會有幫助 .
作者: annaanna    時間: 10-7-7 15:29

點解你要自行減藥呀?好大risk o架﹗你冇同醫生商量咩?

呢d 藥係會影響到腦部發展,不過最緊要係控制到個病情嘛

原帖由 Mandy23 於 10-7-7 13:55 發表
Hi rayjj88 你好,
我囡囡都有腦癇症,食藥都食了7年了,但最近因看到其中一個bk 媽說, 這些藥會影響到小朋友腦部發展, 所以我也try自行減藥. 減藥後我發現囡囡真是認知好了些和有進步.  因此如你小朋友控制得好, 可能 ...

作者: Mandy23    時間: 10-7-7 16:26

因個人衡量過, 助腦部發展得益大過控制腦癇.  醫生一定不support減藥.  所以只可自行做.  而且囡囡發作的次數也不多.  食和不食都是一樣.

原帖由 annaanna 於 10-7-7 15:29 發表
點解你要自行減藥呀?好大risk o架﹗你冇同醫生商量咩?

呢d 藥係會影響到腦部發展,不過最緊要係控制到個病情嘛mouth:" />

作者: rayjj88    時間: 10-7-7 18:17

因為雷B他在上個月都有一次,今次他個形式是瞪到好大對眼,但眼珠唔郁,叫都無反應。
所以都唔敢自己減藥,二來雷B只是16個月大(智齡重細D),怕他有事又唔識講。
作者: aasee    時間: 10-7-8 14:23

Hi 、想問下大家照顧 " 遲缓又抽根BB 的心得.  

是否先冶好抽根再處理其他, 重点在那?
作者: tissue0522    時間: 10-7-9 13:01

試下做多啲杜曼的 mask training 對抽根小朋友減小抽根的情況會有改善架!
作者: tissue0522    時間: 10-7-9 13:05

原帖由 aasee 於 10-7-8 14:23 發表
Hi 、想問下大家照顧 " 遲缓又抽根BB 的心得.  

是否先冶好抽根再處理其他, 重点在那?

一定係醫好抽根先
因為抽根會嚴重影響bb腦部發展
就算bb學到新事件都會因為抽根令腦部受損而引致之前所學到的都失去~
作者: pattsui11@yahoo    時間: 10-7-9 13:33

除了吃藥、按摩和做合適的運動,還有其他處理方法嗎?
原帖由 tissue0522 於 10-7-9 13:05 發表

一定係醫好抽根先
因為抽根會嚴重影響bb腦部發展
就算bb學到新事件都會因為抽根令腦部受損而引致之前所學到的都失去~

作者: aasee    時間: 10-7-10 11:05

抽簌每天都有10下,8下..巳加藥都系咁,好灰.西醫好似覺得少野都不太關心
所以給BB做顱抵冶療,剛開始六次手腳及頸進步了不少,擋做物理冶療
作者: aasee    時間: 10-7-10 11:09

原帖由 tissue0522 於 10-7-9 13:01 發表
試下做多啲杜曼的 mask training 對抽根小朋友減小抽根的情況會有改善架!

請問可在那裹學 Mask Training? BB 肺弱多啖有咳
作者: Jeffcity2003    時間: 10-7-27 12:26     標題: 另類治療

有好多另類治療可以做:
- 高壓氧 (在香港及深圳人民醫院都有得做, 香港好貴)
- 針灸 (在銅鑼灣)
- 髗底骨按摩 (在旺角及油麻地)
- stem cell
- 清重金屬及铅毒治療
- 腳底按摩

愈細做愈有效, 把握時間, 努力加油啊!
作者: tissue0522    時間: 10-8-3 10:02

原帖由 aasee 於 10-7-10 11:09 發表

請問可在那裹學 Mask Training? BB 肺弱多啖有咳

其實係用個我都係睇書學!
我朋友去完新加坡上完iahp個課程敎我!
"如何幫助腦傷兒童成立"
入面有教!
作者: 蝌蚪仔    時間: 10-8-12 20:57

Tissue0522,

謝謝你早前早醫的資料, 你現在小朋友情況好嗎? 但我聽jenny講masking對肺或心臟差的小朋友不太好是嗎?
      我的小朋友現在做經胳按摩, 以及多主要飲食, (飲食真的很重要), 現在的身體情況也算ok. 但我就是不敢減藥...... 唉~ 食藥食到個人成日都好眼訓.....
作者: tissue0522    時間: 10-8-13 19:16

原帖由 蝌蚪仔 於 10-8-12 20:57 發表
Tissue0522,

謝謝你早前早醫的資料, 你現在小朋友情況好嗎? 但我聽jenny講masking對肺或心臟差的小朋友不太好是嗎?
      我的小朋友現在做經胳按摩, 以及多主要飲食, (飲食真的很重要), 現在的身體情況也算 ...

其實我阿b係暑假上咗腦部訓練班!
短短一個月進步唔錯!
作者: 鋒媽    時間: 10-8-17 18:27     標題: 腦癇症

其實我問過幾個醫生, 一啲叫我小兒不要食,一啲叫我要食, 都唔知聽邊個講好....最後我先生決定食, 怕養唔大...
心情未好過, 現在要follow2年之後又唔知會點, 幾百個問題冇人可以答到........
作者: Mandy23    時間: 10-8-18 12:22

我經過3個月慢慢的減藥, 已為囡囡停吃抽筋藥了.  暫時都可以沒抽筋過.  我自己認為看看自己小朋友抽筋的程度, 如嚴重的話當然是吃藥控制. 但不算嚴重如我囡囡, 她多數都是1個月抽1-2次.  而且經過這7年的觀察吃了藥和不斷的加藥都沒什麼效果, 都是持續這樣抽筋.  而且她每次抽筋都會預先有些動作給我們知道她將會抽筋.  只要能在她抽筋前令她停止就可以.  我不是叫你們停藥, 已是如控制好的話, 不要不停的加藥, 始終這會影響小朋友的腦部發展.  
小朋友細時多數不太在意於腦部發展,主力控制抽筋, 期望將來會追回.  但當看到小朋友日漸長大, 但發展都很慢, 抽筋程度也如是. 正如我囡囡一樣, 我就會後悔為什麼不早些給她停藥. 減少藥物對她腦部發展的影響.

現在停藥了, 見她智慧上都明顯比以前進步.

*在這2-3年期間我有為囡囡針救和自行為她按揉穴位. 這不知是否也能幫助她.

作者: 月滿西樓    時間: 10-10-29 21:49

我個女剛剛查出腦電波異常, 雖然係在等報告出 ,但心情都未曾好過, 好擔心呀, 上网查資料, 越看心越寒, 無意中見到此貼, 冒昧請教幾個問題, 1)請問要確症是腦癎, 要做哪一些檢查, 我女做過ct正常, 腦電波有異常, 通常還要做什麼. 2)我女得33個月, 未足3歲, 吃藥是不是副作用很大, 如果不吃西藥, 還有什麼可以幫到她的, 如中醫或其它, 3)香港邊度睇呢問題的專科醫生好, 私家醫生和公立醫院的醫生, 你知不知邊個係權威, 希望你能幫幫我, 解答下, 現在真的覺得天都塌下來了, 謝謝!

原帖由 Mandy23 於 10-8-18 12:22 發表
我經過3個月慢慢的減藥, 已為囡囡停吃抽筋藥了.  暫時都可以沒抽筋過.  我自己認為看看自己小朋友抽筋的程度, 如嚴重的話當然是吃藥控制. 但不算嚴重如我囡囡, 她多數都是1個月抽1-2次.  而且經過這7年的觀察吃了藥 ...

作者: Mandy23    時間: 10-11-1 14:29

Hi 我囡囡check 到有腦癎都是她細時突然抽筋, 醫生幫她check 就建議吃藥, 就這樣吃了7年有多.  因當時囡囡因早產關係一直住醫院, 時間也太久了所以我都不記得醫生做了什麼檢查.

原帖由 月滿西樓 於 10-10-29 21:49 發表
我個女剛剛查出腦電波異常, 雖然係在等報告出 ,但心情都未曾好過, 好擔心呀, 上网查資料, 越看心越寒, 無意中見到此貼, 冒昧請教幾個問題, 1)請問要確症是, 要做哪一些檢查, 我女做過ct正常, 腦電波有異常, 通常 ...

作者: Mandy23    時間: 10-11-1 14:42

2)我女得33個月, 未足3歲, 吃藥是不是副作用很大, 如果不吃西藥, 還有什麼可以幫到她的, 如中醫或其它.-----吃藥副作用在我來說最主要是會影響腦部發展.  因我囡囡除了腦癎,還是發展遲緩cp.  看中醫有一定的幫助

3)香港邊度睇呢問題的專科醫生好, 私家醫生和公立醫院的醫生, 你知不知邊個係權威, 希望你能幫幫我, 解答下, 現在真的覺得天都塌下來了, 謝謝!----我囡囡都是一直看公立醫院的醫生, 沒有特別看那一個.

其實你都沒証實, 不需要太担心, 放鬆心情.  
你囡囡有沒有試過抽筋?  如沒有, 都應不用太担心的.
作者: 月滿西樓    時間: 10-11-1 22:36

mandy23, 好多謝你的回覆, 我女就是因為抽筋才去查腦電波的, 之前係發燒抽, 最近一次冇燒都抽, 醫生就叫去查, 不過次次都是因為發燒後抽筋, 最後一次雖然冇發燒, 都係有為呢排感冒引起, 但都係腦電波有問題呀, 好擔心呀, 暫時她都冇其它不良的反應, 比起同年小朋友, 老師說她算叻個個, 智商暫冇問題, 所以好驚吃藥對腦發育有影響, 你囡囡細時發育是否正常呀

原帖由 Mandy23 於 10-11-1 14:42 發表
2)我女得33個月, 未足3歲, 吃藥是不是副作用很大, 如果不吃西藥, 還有什麼可以幫到她的, 如中醫或其它.-----吃藥副作用在我來說最主要是會影響腦部發展.  因我囡囡除了腦癎,還是發展遲緩cp.  看中醫有一定的幫助

3 ...

作者: Mandy23    時間: 10-11-2 12:09

如果你囡囡每次都是因病已引起抽筋, 這樣你多注意她健康, 看中醫調理身體,使她在病時不那麼容易抽筋.
  我想如你小朋友是正常的話,吃藥應該不會太大影響智力.  當然能不吃是最好.
作者: 鋒媽    時間: 10-11-2 14:19

原帖由 月滿西樓 於 10-10-29 21:49 發表
我個女剛剛查出腦電波異常, 雖然係在等報告出 ,但心情都未曾好過, 好擔心呀, 上网查資料, 越看心越寒, 無意中見到此貼, 冒昧請教幾個問題, 1)請問要確症是腦癎, 要做哪一些檢查, 我女做過ct正常, 腦電波有異常, 通常 ...

你好呀, 我當初同妳一樣, 唔知點好呀, 我小朋友都一樣要食藥, 腦電波正常, 磁力振都OK, 反正一發燒就抽, 後來就要食藥啦, 食咗後暫時已冇抽.
作者: 月滿西樓    時間: 10-11-3 12:40

鋒媽, 好多謝你的回覆, 我而家就同你當初的心情一樣,
請問你食幾耐藥了, BB發展OK嗎 , 有睇中醫針灸嗎

原帖由 鋒媽 於 10-11-2 14:19 發表

你好呀, 我當初同妳一樣, 唔知點好呀, 我小朋友都一樣要食藥, 腦電波正常, 磁力振都OK, 反正一發燒就抽, 後來就要食藥啦, 食咗後暫時已冇抽.

作者: 月滿西樓    時間: 10-11-3 12:47

MANDY23. 鋒媽:
我想問問點睇公立醫院呀, 邊間好, 我之前都睇開私家, 都無知點去公立度應診, 私家醫生給了我張轉介信, 叫我自己去公立排專科, 但又話排專科要好耐, 有冇方法可以快點, 如果我就緊抱個女去公立睇急症, 他們收唔收呀, 會唔會快啲呢
作者: 鋒媽    時間: 10-11-3 14:31

原帖由 月滿西樓 於 10-11-3 12:40 發表
鋒媽, 好多謝你的回覆, 我而家就同你當初的心情一樣,
請問你食幾耐藥了, BB發展OK嗎 , 有睇中醫針灸嗎

小兒食藥已經快一年啦, 發展就冇問題. 如果冇抽完全是一個正常小孩. 我只可提一提你, 不如試咗在政府評估先, 打後至決定是否進行其他方法呀, 現在你自己都係估估吓!
作者: sallyhuang    時間: 10-11-4 14:30

我的姨甥女在小2時開始發現得了腦癲癇症,後來一直服藥,醫生說控制得好連續幾年不發 的話,經過發育期間有可能治好。後來在她中三畢業時經醫生確診痊癒了。

希望我這個例子能給大家多點信心和希望。
作者: 月滿西樓    時間: 10-11-4 21:05

多謝你, 真的給我不小信心.
請問她的智力發展有冇受到影響呀,
我最擔心的就是這個

原帖由 sallyhuang 於 10-11-4 14:30 發表
我的姨甥女在小2時開始發現得了腦癲癇症,後來一直服藥,醫生說控制得好連續幾年不發 的話,經過發育期間有可能治好。後來在她中三畢業時經醫生確診痊癒了。

希望我這個例子能給大家多點信心和希望。 ...

作者: 月滿西樓    時間: 10-11-4 21:08

我唔係估估下了, 已經確診是了,
我要步你的後尘開始吃藥了,
我先生話早點吃, 上幼稚園沒功課,
好過上小學先吃, 唉....

什麼叫政府評估呀, 邊度有的做...

原帖由 鋒媽 於 10-11-3 14:31 發表

小兒食藥已經快一年啦, 發展就冇問題. 如果冇抽完全是一個正常小孩. 我只可提一提你, 不如試咗在政府評估先, 打後至決定是否進行其他方法呀, 現在你自己都係估估吓! ...

作者: pattsui11@yahoo    時間: 10-11-4 23:06

有個幾好的網頁,值得一看:
http://www.hkepilepsy.com/medicinfo.php
http://www.hkepilepsy.com/drugs.php
香港癲資訊網
作者: sallyhuang    時間: 10-11-5 09:12     標題: 回覆 33# 月滿西樓 的文章

在服藥期間,人比較呆板,讀書成績不好,包尾。痊癒後,人靈活了很多。智商正常,總的來說發育正常。
作者: sallyhuang    時間: 10-11-5 09:16

在服藥期間,人比較呆板,讀書成績不好,包尾。痊癒後,人靈活了很多智商正常,總的來說發育正常。
作者: 鋒媽    時間: 10-11-5 10:16

原帖由 月滿西樓 於 10-11-4 21:08 發表
我唔係估估下了, 已經確診是了,
我要步你的後尘開始吃藥了,
我先生話早點吃, 上幼稚園沒功課,
好過上小學先吃, 唉....

什麼叫政府評估呀, 邊度有的做...

...

政府醫院評估是指已確診, 需要食藥, 我小兒現在食'Epilim',
你呢? 其實成績後期先想啦, 最重要是小朋友健康嗎?
作者: 月滿西樓    時間: 10-11-5 12:04

我睇C+, 都係E藥, 而家諗下幫唔幫佢去排政府,
C+要長期支出, 我先生話不如留底錢給她大個時用,
但係公立醫院邊問好呀, 你小朋友睇邊間, 個醫生好唔好呀

原帖由 鋒媽 於 10-11-5 10:16 發表

政府醫院評估是指已確診, 需要食藥, 我小兒現在食'Epilim',
你呢? 其實成績後期先想啦, 最重要是小朋友健康嗎?

作者: annaanna    時間: 10-11-5 14:59

政府醫院冇得揀邊間o架,要跟番你屋企o係邊區就要去邊區﹗你去排期要有refer letter,仲要住址證明o架﹗

原帖由 月滿西樓 於 10-11-5 12:04 發表
我睇C+, 都係E藥, 而家諗下幫唔幫佢去排政府,
C+要長期支出, 我先生話不如留底錢給她大個時用,
但係公立醫院邊問好呀, 你小朋友睇邊間, 個醫生好唔好呀

...

作者: rayjj88    時間: 10-11-5 17:34

HI,我都好耐無入返來呢個主題啦~
我報告囝囝現況先:
佢40日大証實腦癎,而家已經20個月大,因為我好早排協康,係9月已經入左去早期訓練,都係物理,職業,言語治療,唔使個個星期去醫院治療。
1.而家囝囝未識自己行,我們雙手扶住佢都都可以行一陣
2.自己可以扶住企
3.未識叫媽媽
4.未識由坐轉企
5.企係度唔識自己坐,只是向後跌甘坐落地
6.唔識拍手,拜拜....
7.唔識踎同彎身執嘢
8.......
雖然佢就快2歲,好多基本的嘢都未識,但我覺得佢已經進步左好多啦!
所以大家都一起加油,同我們的小朋友一起努力呀~
作者: Anpanmama    時間: 10-11-5 18:00

原帖由 rayjj88 於 10-11-5 17:34 發表
我報告囝囝現況先:
佢40日大証實腦癎,而家已經20個月大,因為我好早排協康,係9月已經入左去早期訓練,都係物理,職業,言語治療,唔使個個星期去醫院治療。
1.而家囝囝未識自己行,我們雙 ...

媽媽加油!囝囝加油!
作者: jackyccchan    時間: 10-11-5 20:58

各位媽媽好!我是一名剛証實患有腦癎小朋友的爸爸。我個仔今年八歲,於2008年,第一次在家抽筋,送往醫院。當時醫院EEG無位,三天後先照EEG但無發現。醫說如兩年內唔發就不當腦癎。不幸兩年零一個月即上星期,他在校車上抽筋,今次入院後剛好有位照EEG,結果係有不尋常的腦電波。腦科醫生即時話要食藥(Epilim),我太太唔肯。之後又再去睇私家,照過24hrs EEGMRI,私家都係話最好吃藥。
各位媽媽,我其實最關心的是副作用。而且他暫時都係兩年先發一次,值得吃藥嗎?。現時他讀P2,聽講食藥後會很眼
,實情係他現在每晚做功課也要做到八九點,食藥的話咪重無精神?

作者: jackyccchan    時間: 10-11-6 13:02

剛剛去完中環的港大中醫院,中醫說二年先發一次,加上抽得都唔恕嚴重,唔見議開始食西藥。但係前天東區醫院兒科再次叫我盡快決定,因為有臨牀表徵,穩陣計都係食啦!。再者他們說最巖重的情況係抽筋會導致腦細胞死忙就一世要訓牀又或會影响知商,催我要十號作决定!各位媽媽相信我的階段妳也曾經歷過,我以和我分响下嗎?其實我覺得腦癎又唔係咁大件事,比起其他病總起碼有藥控制,(重係好似控制得幾好)但我太太就好似天跌落來咁!心煩人
作者: pattsui11@yahoo    時間: 10-11-6 21:13

信大家都知道如果處理腦癇發作時的處理方法,要溫故知新,可看以下網址:http://www.hkepilepsy.com/handle.php

我個女吃了1年抽筋藥,後來醫生幫她慢慢停了藥。3年之後口吐白沫的抽筋,再2年後再抽筋。我特意看不同醫生,他們同樣給以下意見:
1. 要懂得如何即時處理;
2.抽筋對日常工作有沒有危險,如果是職業司機,這是絕對要處理的,可能吃藥都要轉行,但我個女成日都有人幫助,抽筋次數不算多,所以不需要吃藥。

無論中醫或西醫,不同醫生可有不同意見,真是難為了父母啊!
作者: 諾諾爸爸    時間: 10-11-7 19:19

我是11個月CP BB的家長 , 抽筋是一個結果, 抽筋本身並不是成因, 吃抽筋藥只會比你見唔到堆 [垃圾] , 其實[垃圾] 仲係體內, 抽筋藥會影響器官與大腦溝通, 我暫時無資格話西醫一定冇用, 但我本著一個信念, 加強整體器官的正氣, 才是正道, 斷手斷腳找西醫, 但神經腦內科, 信西醫只有死路一條或醫番都sine L 氣, 沒有光明. 好簡單, 正常BB食左抽筋藥會唔正常, 你能期望負負得正, 唔正常BB食左抽筋藥會正常嗎?大家三思.

作者: rayjj88    時間: 10-11-7 20:42

唉~~唔想食藥可以點呀~
雷B又試過抽筋時咀都黑埋,幾怕佢有生命危險,有時想同佢睇下中醫,又怕原本控制得好的抽筋又嚴重番,另西藥已經對佢發展影響左,所以我好煩呀~
原帖由 諾諾爸爸 於 10-11-7 19:19 發表
我是11個月CP BB的家長 , 抽筋是一個結果, 抽筋本身並不是成因, 吃抽筋藥只會比你見唔到堆 [垃圾] , 其實[垃圾] 仲係體內, 抽筋藥會影響器官與大腦溝通, 我暫時無資格話西醫一定冇用, 但我本著一個信念, 加強 ...

作者: 諾諾爸爸    時間: 10-11-7 21:00

比著我的話, 停哂所有西醫葯物. 遲些我集合我所有意見落一個pdf file 上, 方便分享, 我的意見只係一個中醫fans 的深深體會, 我的CP BB 未好番, 我的idea你可聽了就算, 條路係點行, 你自己决定, 你笑, 我可跟你笑, 你哭我十秒內可跟你哭. 因CP是由十萬公升的眼淚而成.

我的身處加拿大cp BB 由9月的一隻[顛狗], 到看了中醫之後, 弟一次中醫湯, 直情可以說神積. 那天乖到不得了.  雖然未好番, 但已歸於正道, 面色已好左好多, 大便通到不得了, 每天都有便便.

首先你要知道我地o的BB唔係什麼新鮮蘿白皮,  我的信念是[一係快o的死, 一係同我自己起番身!]

實戰點醫:

1) 你自己看一下中醫體會下中醫先!!  (MUST !) 你唔條理一下, 我200% sure 你會死先過佢. 你死左, 佢點呢?

2) 你PRINT以下比任何中醫睇, 希望可幫到大家, 我深深感到你們的痛, 因我都有[一件].我好想幫下你地

中醫方法:一切以自然為主

小兒腦癱症中的“行遲”多為肝腎精氣不足,骨軟怯弱,筋骨無力;而小兒腦癱症中的“語遲”則為心氣不足,舌
本無力,發轉不得;小兒多動的根本原因在於肝腎精氣虧虛,腦髓不充,肝陽上亢,心神不寧所致。中醫理論認爲
主要是由於先天腎中精氣衰少,而後天脾胃化生的水榖精氣不足所致,故臨床上多以補腎填精、強筋壯骨、健脾益氣養血爲主。通過點穴推拿,刺激相關的經絡和穴位,同時輔以中藥,用以調節患兒的五臟六腑,四肢百骸,使其強健。内外兼治,肝腎精氣得補,則其行得健;心氣足、心竅開,則智力得復;心肝胃火得瀉,則無躁動而平靜如常;陰血足,内風滅,則痙攣抽搐得除。患兒的“諸内”得調,“諸外”當然就難以顯現;孩子原有的不正常行爲沒有出現,小兒腦性癱瘓(麻痹)症的診斷則失去臨床症狀依據,其症當然可以診斷為基本痊愈

針灸 +藥湯

針灸:

1)  1 week:  Sunday, 最初第一次只針[印堂穴] 比BB熱下身先, Mon-Sun, drink 藥湯 one time only everyday.

2) 1 week: Repeat 1)

3) 1 week: Sunday. 第三針:[印堂穴 + 百會穴] , Mon-Sun, drink 藥湯 one time only everyday.百會穴係勁好多架

4) 第四針:[印堂穴 + 百會穴+雙腳]

5)  問問中醫要否每星期針多幾次.  這裏有人話要每星期針3次, 或每日都針! Maximum 一次針二十幾枝又有. 問問中醫

一般人誤解以為中藥一定是黑黑的 ,BB點飲呀, 你傻咩?!
其實比BB飲的是湯, 而唔係坑渠水, 每日五至 六安.

中醫找間最近又最大就OK. 你知啦我地CP家長唔方便去咁遠.如中醫針[印堂穴]或[百會穴] 時話不會[留針] e.g 15 mins. 怕果樣驚果樣咁, 你可以即閃, 因那中醫冇料到, 你要知道 , extreme case 用 extreme action, 你亦要知道 我地根本冇barganing power

你怕針灸那支針仔有害?  難道你又不怕西醫開你個BB腦來[睇睇]放水嗎?

再問問中醫澳州(must not China) Honey有乜用? 唔好又話一般人說多BB不適宜了, drink 半安everyday !

橫掂比左咁多時間比西醫, 比一個月中醫吧, 藥湯可能要另加猪肉及龍眼,好好味, 全家飲得 .

最後suggestion, 只要你了解為何人體會發燒, 燒到40度, 我都不送院BB打針食藥 , 因為太遲, 亦不自然. 方法最好是沖涼+飲水+薄衫加通風+拍背. 15內分鐘下降1.5度, CP仔時常發燒當食飯, 唔通你下下去醫院等醫生? 你米醫生law !!

多哼 [天空之城] , BB喜歡!

原帖由 rayjj88 於 10-11-7 20:42 發表
唉~~唔想食藥可以點呀~
雷B又試過抽筋時咀都黑埋,幾怕佢有生命危險,有時想同佢睇下中醫,又怕原本控制得好的抽筋又嚴重番,另西藥已經對佢發展影響左,所以我好煩呀~  ...

作者: Mandy23    時間: 10-11-8 12:09

我都信中醫對我們的cp小朋友有多些幫助.  我囡囡現時都有針救, 每次插在頭上的針都有10多支, 每次留針大約30-60mins.  已我也停了吃抽筋藥大約2-3個月, 看到她的進步很明顯.  在這2,3個月她由行的不太好, 到現在行路行的好了許多, 我可以不需要跟她太貼, 她可自己四處行.  另表達能力也明顯好了許多.  

所以我都認為cp的小朋友應該找中醫看看. 我也是抱著這信念是[一係快o的死, 一係同我自己起番身!], 不是我黑心, 已是她們如不能照顧自己, 將來當我們沒能力或不在時,她們很慘的.
作者: Mandy23    時間: 10-11-8 12:09

我都信中醫對我們的cp小朋友有多些幫助.  我囡囡現時都有針救, 每次插在頭上的針都有10多支, 每次留針大約30-60mins.  已我也停了吃抽筋藥大約2-3個月, 看到她的進步很明顯.  在這2,3個月她由行的不太好, 到現在行路行的好了許多, 我可以不需要跟她太貼, 她可自己四處行.  另表達能力也明顯好了許多.  

所以我都認為cp的小朋友應該找中醫看看. 我也是抱著這信念是[一係快o的死, 一係同我自己起番身!], 不是我黑心, 已是她們如不能照顧自己, 將來當我們沒能力或不在時,她們很慘的.
作者: Mandy23    時間: 10-11-8 12:10

作者: 諾諾爸爸    時間: 10-11-8 12:35

Mandy23 , 忘記你的cp小朋友現在幾大呢? 我有個外國朋友的cp小朋友, 九歲都唔識行.

原帖由 Mandy23 於 10-11-8 12:09 發表
我都信中醫對我們的cp小朋友有多些幫助.  我囡囡現時都有針救, 每次插在頭上的針都有10多支, 每次留針大約30-60mins.  已我也停了吃抽筋藥大約2-3個月, 看到她的進步很明顯.  在這2,3個月她由行的不太好, 到現在行路 ...

作者: Mandy23    時間: 10-11-8 16:37

已8 歲了

原帖由 諾諾爸爸 於 10-11-8 12:35 發表
Mandy23 , 忘記你的cp小朋友現在幾大呢? 我有個外國朋友的cp小朋友, 九都唔識行.

作者: Mandy23    時間: 10-11-8 16:43

Hi rayjj

看見你囝囝的相很像我囡囡細個時.  

原帖由 rayjj88 於 10-11-5 17:34 發表
我報告囝囝現況先:
1.而家囝囝未識自己行,我們雙 ...

作者: jackyccchan    時間: 10-11-8 16:51

Mandy 你女女,大慨幾耐發一次?我個仔又係八歲。
作者: rayjj88    時間: 10-11-8 20:39

係^^
我都覺得佢有D似女仔
原帖由 Mandy23 於 10-11-8 16:43 發表
Hi rayjj

看見你囝囝的相很像我囡囡細個時.  

作者: Mandy23    時間: 10-11-9 11:06

Hi 我囡囡之前大約平均一個月一次.  但現在停藥後都有大約3個月沒有抽了.

原帖由 jackyccchan 於 10-11-8 16:51 發表

作者: 鋒媽    時間: 10-11-11 09:25

原帖由 jackyccchan 於 10-11-8 16:51 發表

jackyccchan :

你好!
我個仔又是8歲, 你小孩有冇食藥呀?
作者: 月滿西樓    時間: 10-11-11 22:04

我女己經開始吃藥了, 請問吃西藥同時是否可以吃中藥調理呀, 香港邊度中醫有睇呢的病的, 一想到漫長的喂藥日子, 而前路茫茫, 心情真的好差

13/11協康會有個講座說兒童腦癎的成長問題, 你地有冇人去聽呀
作者: 諾諾爸爸    時間: 10-11-12 10:01

月滿西樓 , 同你一樣, 心情真的比死更難受, 有我陪你.

協康會的網頁唔覺有這event , 去邊區睇呢? thanks
作者: 月滿西樓    時間: 10-11-12 17:52     標題: 回復 1# 諾諾爸爸 的帖子

諾諾爸爸:

你可以打去任何一間復康會網絡去留位,
你試下打26399969, 我之前打這個留位的. 明天就是了, 希望來得及.

時間:2010年11月13日  2:30-5:00pm
地點:亞皆老街147號a
兒童及青少年腦癇患者身心發展
作者: 諾諾爸爸    時間: 10-11-14 08:14

謝謝, 大女昨天嘔 , 下午同大女看醫生, 沒去到.
作者: Pigloma    時間: 11-5-5 11:31

請問有冇好o既中醫介紹呀?? 我bb抽得好密下, 但我已經唔想再比西藥佢食, 因為又冇用又多副作用, 所以自己同佢減藥, o係呢兩年裏面試過睇過三個中醫, 但係都好似冇咩果效, 你o地有冇好中醫介紹呀?? thanks a lot
作者: chlohong    時間: 11-5-11 22:18

Hi rayjj88,

我仔情況與你仔仔相似, 但比你仔差.  
佢10個月大確診患有癲癎, 現在已經20個半月大, 每天食3種抽筋藥, 剛FAX信回福利處, 希望9月有早期訓練啦.
我仔現況係:
1. 未識自己行,我們雙手扶住佢都都可以行一陣
2. 自己不可以扶住企
3. 未識講野, 連BB話都冇
4. 未識由睡轉坐, 更未識由坐轉企
5. 企係度唔識自己坐,只是向後大仔形甘跌落地
6. 唔識拍手,拜拜....
7. 唔識踎, 唔識彎身執嘢
8. 大約只有6個月BB的能力
加油呀.

Hi 各位同路人,
多謝大家的分享. 我幾個月前帶我仔到慶X堂, 但那女醫師都話針灸效果較慢, 以我當時的抽筋情況, 佢都話要睇西醫先.
現在我仔睇西醫外, 亦有睇中醫, 每星期睇脊醫. 我仔每次睇脊醫後1日, 抽筋次數會變多, 要馬上加藥. 但1-2天後 抽筋次數會變回平常一樣. 請問各位睇過脊醫的朋友, 你地的經驗是否相同?
大家努力.
作者: tissue0522    時間: 11-5-11 22:55     標題: 回覆 64# chlohong 的文章

我阿仔佢1歲証實有點頭抽根,之後用咗2個月藥已經控制了沒有再抽,之後睇中醫調理身體 (因為抽根的少朋友比較多痰同埋氣管比較差),之後keep住食中藥同慢慢減西藥!

但小朋友真係要停咗抽根同埋停咗西藥先至發展得快~~
作者: wincycc    時間: 11-5-16 16:06

路過見有此 post
先知原來有同路人

我小b女出世第3日已有抽筋
但食住藥已控制到
而家已4個月
頸仔依然冇咩力

我想問下你地提過 o既中醫, 針灸, 脊醫...
我想幫小朋友做, 但無從入手
請問可以起邊度搵資料?
作者: tissue0522    時間: 11-5-16 22:07     標題: 回覆 66# wincycc 的文章

睇中醫調理會好啲,你試下睇下你屋企的附近的中醫幫唔幫到你啦~~
作者: wincycc    時間: 11-5-17 10:54

thx~ ^.^

原帖由 tissue0522 於 11-5-16 22:07 發表
睇中醫調理會好啲,你試下睇下你屋企的附近的中醫幫唔幫到你啦~~

作者: wanwingwing    時間: 11-5-29 12:47     標題: 回覆 3# wincycc 的文章

我個仔都有抽筯,兩歲開始,現在已七歲,每大半年發作一次,啲藥有增無減..,佢上小一後,我發現西藥對佢影嚮好大,個人好似食咗懵仔丸咁,影嚮專注力同吸收能力,每日放學都好攰,我現在帶佢去針炙,好似呢排醒番少少..但針炙都係長遠治療,最少都要針成年先睇到成效
作者: Pigloma    時間: 11-5-30 23:19

wanwingwing, 你小朋友o係邊度針灸呀??
作者: Pigloma    時間: 11-6-1 00:09

wanwingwing, 你小朋友o係邊度針灸呀??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5