教育王國

標題: 再寫信去"叩門" [打印本頁]

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-29 17:52     標題: 再寫信去"叩門"

落咗噤耐雨, 終於雨過天情, 雨過天情的第一天, 終於收到好消息, 實在太開心, 超開心, 啱啱收到"嘉諾撒聖家學校"(九龍城)叫我地聽日去註冊, 真係皇天不負有心人, 我地寄嘅"再"叩門信, 終於可以打動校長, 真係超開心, 超開心, 超開心, 我地嘅付出及堅持都無白費, 終於可以有收穫喇! 今晚可以訓教好, 係呢度要多謝各位BK嘅家長支持同鼓勵, 多謝! 多謝! Thank you every one!!!!

各位未收到心儀學校通知嘅家長, 努力d寫信比學校, 千其唔好放棄, 下一個就會輪到你地嘅小朋友, 一家要堅持, 努力! 加油!   

P.S. 特別多謝版主Geni嘅分享, 支持及鼓勵, Thank you!
作者: lulucns    時間: 10-6-29 17:57

恭喜恭喜!!!!

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-29 17:52 發表
落咗噤耐雨, 終於雨過天情, 雨過天情的第一天, 終於收到好消息, 實在太開心, 超開心, 啱啱收到"嘉諾撒聖家學校"(九龍城)叫我地聽日去註冊, 真係皇天不負有心人, 我地寄嘅"再"叩門信, 終於可以打動校長, 真係超開心,  ...

作者: li999ho    時間: 10-6-29 18:00

天無絕人之路
作者: hinhin2828    時間: 10-6-29 18:10

我都有寄去HF (KLN TONG) 但沒有回覆
可否PM我你封信點寫, 唔知係咪我寫得唔好
落咗噤耐雨, 終於雨過天情, 雨過天情的第一天, 終於收到好消息, 實在太開心, 超開心, 啱啱收到"嘉諾撒聖家學校"(九龍城)叫我地聽日去註冊, 真係皇天不負有心人, 我地寄嘅"再"叩門信, 終於可以打動校長, 真係超開心,  ...

作者: brian61950    時間: 10-6-29 18:21

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-29 18:21

我都有寫信去九龍塘, 都係無回覆, 宜家叫我註冊果間係九龍城喎???

寫去九龍城都係寫鐘意間學校, 面試無消息, 希望校長可以比個機會入讀果d囉.

原帖由 hinhin2828 於 10-6-29 18:10 發表

我都有寄去HF (KLN TONG) 但沒有回覆
可否PM我你封信點寫, 唔知係咪我寫得唔好   

作者: littlelam88    時間: 10-6-29 18:24     標題: 回覆 6# 文謙媽咪 的文章

恭喜恭喜!!!!

geni真係好好人!
作者: easybring    時間: 10-6-29 18:46

恭喜恭喜!!!! 努力不會白費的.
作者: k.kung    時間: 10-6-29 19:02

恭喜 恭喜

作者: Geni    時間: 10-6-29 19:10

恭喜恭喜!我都好開心!
作者: 呀Bow    時間: 10-6-29 20:15

對呀, 堅持o 現在終於有成果了, 恭喜哂
作者: Ben2003    時間: 10-6-29 20:17

恭喜
作者: TMMA    時間: 10-6-29 20:30

作者: aquarius828    時間: 10-6-29 20:47

真係"登"你開心! 恭喜哂你!

作者: irenenursing    時間: 10-6-29 21:21

我都寫了再叩門信到四間曾叩門的學校,結果有兩間通知話收,原來真係有用o架!未找到學校嘅家長唔好放棄呀!
作者: DrChing    時間: 10-6-29 22:12

文謙媽咪,
Did you send the "re-knock door" letter w/ portofilo?

作者: S_Trader    時間: 10-6-29 22:37

作者: sherin668    時間: 10-6-29 22:41

作者: Tiffannyc0211    時間: 10-6-29 23:03

恭喜恭喜!!!!恭喜恭喜!!!!

作者: irenenursing    時間: 10-6-29 23:28

有一間本來已經話唔取錄,另一間就waiting
原帖由 S_Trader 於 10-6-29 22:37 發表
我都有再寫信表誠意, 但我寄果間係未知結果的. 希望係有結果之前寄會好d.
我想知你地再叩既意思係=唔收/後備/定係乜呢? 唔該晒.

作者: S_Trader    時間: 10-6-29 23:37

作者: tracytang    時間: 10-6-29 23:43

恭喜恭喜!!!
作者: irenenursing    時間: 10-6-29 23:53

我淨係寄信
作者: S_Trader    時間: 10-6-29 23:59

作者: irenenursing    時間: 10-6-30 00:03

reject咗都可以寄
作者: 2so    時間: 10-6-30 00:40     標題: 回覆 15# irenenursing 的文章

你就好啦…..我send左7封信, 總系音信全無, 好鬼傷心…又擔心:
作者: ETET    時間: 10-6-30 00:42

我連interview都冇,唔知可唔可以寄呢?
作者: ETET    時間: 10-6-30 00:44

原帖由 irenenursing 於 10-6-30 00:03 發表
reject咗都可以寄
可唔可以pm個sample我參考吓?Thanks!
作者: 2so    時間: 10-6-30 00:50     標題: 回覆 25# irenenursing 的文章

can you pls pm me as well??
作者: Danieldaddy    時間: 10-6-30 01:05

原帖由 2so 於 10-6-30 00:50 發表
can you pls pm me as well??

Congratulation!! Could you send a copy, please? Thanks!!
作者: nicolemummy    時間: 10-6-30 06:40

恭喜哂呀!!

作者: Pui_Pui    時間: 10-6-30 09:34

文謙媽咪 & irenenursing,

恭喜哂......為O左小朋友真係辛苦哂d媽咪啦..
作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 10:25

我係收唔到學校通知註冊, 但其他朋友都收到, 我就知自己個女無份, 就開始寄信.

原帖由 S_Trader 於 10-6-29 22:37 發表
我都有再寫信表誠意, 但我寄果間係未知結果的. 希望係有結果之前寄會好d.
我想知你地再叩既意思係=唔收/後備/定係乜呢? 唔該晒.

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 10:28

我只係寄信加埋profile個人資料果兩張.

原帖由 S_Trader 於 10-6-29 23:37 發表
咁你淨係寄信定寄多份資料呢?

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 10:29

計續努力, 唔好放棄, 加油!

原帖由 2so 於 10-6-30 00:40 發表
你就好啦…..我send左7封信, 總系音信全無, 好鬼傷心…又擔心:

作者: MaggieHei    時間: 10-6-30 10:29

請問你是幾耐寄一次 ?

因為有好幾間學校我都好想入, 有d連 2nd in 都冇機會. 有d 是 wait 但冇/未 call 佢去 in, 有 d 是已收 rej.

我上星期已寄了一封.

怕再寄學校會覺得煩.

你是寄普通郵件定是掛號 ?

有冇再交 profoilo ?

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-30 10:25 發表
我係收唔到學校通知註冊, 但其他朋友都收到, 我就知自己個女無份, 就開始寄信.

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 10:35

我係自己親自攞去學校架, 我攞咗去三間學校(聖家(兩間)及聖羅撒), 三間都係大抽獎後即日交profile, 24/6再寫信親自送去學校交比門口d校工叫佢地轉交校長.

原帖由 MaggieHei 於 10-6-30 10:29 發表
請問你是幾耐寄一次 ?

因為有好幾間學校我都好想入, 有d連 2nd in 都冇機會. 有d 是 wait 但冇/未 call 佢去 in, 有 d 是已收 rej.

我上星期已寄了一封.

怕再寄學校會覺得煩.

有冇 ...

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 10:39

我係全部叩門果d學校都無通知, 唔收/waiting都唔知, 有d連in都無得in, 有d打電話去就話無位.

你唔好覺得學校會覺得你煩, 因為好多家長都會係噤, 所以你一定要唔好放棄, 計續努力, 加油呀!

原帖由 MaggieHei 於 10-6-30 10:29 發表
請問你是幾耐寄一次 ?

我上星期已寄了一封.

怕再寄學校會覺得煩.

有冇 ...

作者: Catpig    時間: 10-6-30 10:46

Congraduation!
作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 10:52

有比e-mai我嘅家長, 我已經send左叩門信sample比你地喇, 如果收唔到再聯絡我啦.

另外唔好意思, 我唔識用pm attach file, 如果你地要叩門信sample, 麻煩留e-mail比我, 我再send比你啦!
作者: MaggieHei    時間: 10-6-30 10:55

請你 e 給我啦.

[email protected]

Tks

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-30 10:52 發表
有比e-mai我嘅家長, 我已經send左叩門信sample比你地喇, 如果收唔到再聯絡我啦.

另外唔好意思, 我唔識用pm attach file, 如果你地要叩門信sample, 麻煩留e-mail比我, 我再send比你啦! ...

作者: natalie2008    時間: 10-6-30 10:57

文謙媽咪 :

我都想要 : [email protected]

Many thanks
作者: nataliegill    時間: 10-6-30 11:04

另外唔好意思, 我唔識用pm attach file, 如果你地要叩門信sample, 麻煩留e-mail比我, 我再send比你啦! ...

恭喜你呀!!!我都係咁呀!冇消息,最鍾意0個間連IN都冇得IN!!!我諗再等都唔係辦法,因為打去問次次佢0地都係咁答,搞到我好灰,好唔開心......
煩請你SEND個SAMPLE俾我參考下!THANKS A LOT!!!
作者: Summer2006    時間: 10-6-30 11:09

文謙媽咪 :
I just PM you my email address...Thanks in advance for sending me the letter....
作者: sit_karen    時間: 10-6-30 11:13

我都派唔到心儀小學,唔該都send叩門信sample比我呀.Thank you very much!
E-mail : [email protected]

作者: HYMammy    時間: 10-6-30 11:15

Could you please send the sample letter to me with thanks!
作者: WaiYing    時間: 10-6-30 11:16

唔該可唔可以send叩門信sample比我呀?

Thank you very much!

作者: 2LittleMonkey    時間: 10-6-30 11:50

Could you please send me a copy? Here is my email address ....

Many many many thanks!!!!

作者: wttsang2001    時間: 10-6-30 12:17

Could you send me a copy please?

Many Thanks!

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 12:22

send咗e-mail比你地喇~~
作者: miaooo    時間: 10-6-30 12:36

文謙媽咪

may i have the copy please?
thank you so much

作者: wkf    時間: 10-6-30 12:41     標題: 回覆 1# miaooo 的文章

Hi 文謙媽咪,
Can you send me the letter.
Thanks a lot!
作者: sylvia_chik    時間: 10-6-30 12:53

文謙媽咪,

Would you send me the letter.
schik909[[email protected]]@yahoo.com.hk[/email]
作者: sylvia_chik    時間: 10-6-30 12:55

文謙媽咪,

Would you send me the letter.
[[email protected]]schik909@yahoo.com.hk[/email]
作者: ultraman    時間: 10-6-30 12:59

Geni
可否pm "re-knock door" letter 給我,謝謝!
原帖由 Geni 於 10-6-29 19:10 發表
恭喜恭喜!我都好開心!

作者: ETET    時間: 10-6-30 13:24

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-30 10:39 發表
我係全部叩門果d學校都無通知, 唔收/waiting都唔知, 有d連in都無得in, 有d打電話去就話無位.

你唔好覺得學校會覺得你煩, 因為好多家長都會係噤, 所以你一定要唔好放棄, 計續努力, 加油呀!

...
你嘅誠意同努力真係無白費
作者: ETET    時間: 10-6-30 13:28

文謙媽咪,
my e-mail is: [email protected]
Thanks for your help!
作者: kkk3316    時間: 10-6-30 13:38

文謙媽咪:

恭喜你們,可否send "re-knocked letter" sample to me.

Thank you.
作者: cutebb01    時間: 10-6-30 13:40

Congratulation,
Would you mind send me the sample, thank you very much.
作者: suewong    時間: 10-6-30 13:44

pls check pm.  thx.
作者: pp819    時間: 10-6-30 13:55

作者: 612    時間: 10-6-30 15:09

可唔可以pm個sample我參考吓?Thanks  , [email protected]
作者: AA-dad    時間: 10-6-30 15:38

媽媽, 好開心啊! 也請mail給我一份啦, 謝謝!

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 16:09

各位BK家長,

我已經send咗叩門信比你地喇(by e-mail).

唔好意思, 因為我怕send流咗, 如果仲未收到嘅家長, 可以再比多一次e-mail我, 我會盡快send比你地架!

Sorry!
作者: brian61950    時間: 10-6-30 16:15

辛苦你了,能者多勞.

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-30 16:09 發表
各位BK家長,

唔好意思, 因為我怕send流咗, 如果仲未收到嘅家長, 可以再比多一次e-mail我, 我會盡快send比你地架!

Sorry! ...

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 16:19

一d都唔辛苦, 我都要多謝哂你地嘅祝賀, 最近要各位小朋友都可以入到心儀學校, 大家就唔駛噤煩啦.

原帖由 brian61950 於 10-6-30 16:15 發表
辛苦你了,能者多勞.

作者: Fionyiu    時間: 10-6-30 16:25

Hi 文謙媽咪:

Please send the sample to me.  

Thanks,
Fion

各位BK家長,

Sorry! ...

作者: DrChing    時間: 10-6-30 16:52

文謙媽咪,
I got it. Thanks!
作者: hinhin2828    時間: 10-6-30 17:07

可以send叩門比我參考下嗎?

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-30 16:19 發表
一d都唔辛苦, 我都要多謝哂你地嘅祝賀, 最近要各位小朋友都可以入到心儀學校, 大家就唔駛噤煩啦.

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-30 19:01

e-mail咗啦, please check~~~
作者: angelsue    時間: 10-6-30 19:20

作者: 蠟筆小新新    時間: 10-6-30 20:02     標題: 回覆 64# 文謙媽咪 的文章

我已經收到,多謝晒!!!再一次恭喜你~~~~~~~

作者: salina0817    時間: 10-6-30 20:08

pls Pmto me,thanks
作者: BabyLincoln    時間: 10-6-30 20:26

文謙媽咪:

Please send the sample to :

作者: winnie1312    時間: 10-6-30 20:48

文謙媽媽:

可否SEND資料給我.

e-mail : [email protected]

thank you

winnie
作者: lorrainenfai    時間: 10-6-30 20:52

文謙媽咪,可否SEND給我,非常感謝 我的e-mail:[email protected]
作者: ellietsang    時間: 10-6-30 21:29

文謙媽咪,
恭喜恭喜,可否send sample to me.

thankyou
作者: tracytang    時間: 10-6-30 21:54

文謙媽咪,

Could you please send your letter to me?  Thanks!

作者: angelsue    時間: 10-6-30 22:07

作者: Jansy    時間: 10-6-30 22:47

文謙媽咪,

Congratulations!

Please email a copy to me, [email protected].  Thanks a lot!

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-30 19:01 發表
e-mail咗啦, please check~~~

作者: levin1230    時間: 10-6-30 23:10

文謙媽咪,

Please email a copy to me.
Thanks a lot!
作者: peggyyau    時間: 10-6-30 23:30

作者: FloliMom    時間: 10-6-30 23:40

文謙媽咪

各位BK家長,

Sorry! ...

作者: yutung    時間: 10-7-1 05:41

would you send one copy for me?

e mail:     [email protected]

thank you!
作者: hing424    時間: 10-7-1 13:40

可否send給我?謝謝
作者: alex@jane    時間: 10-7-1 15:02     標題: 回覆 85# 文謙媽咪 的文章

作者: 分享    時間: 10-7-1 15:52

Is this your favourite stock numer ?
作者: Rebeccatse    時間: 10-7-1 16:05

先恭喜你最終等到好消息!!真替你開心, 等待的日子非常難渡過的. 相信你的叩門信非常了得. 可否send it for me as a reference!

My email address : [email protected]

Thank a lot!
Cheers!
作者: kenischung    時間: 10-7-1 16:10

作者: kinalee    時間: 10-7-1 21:29

真心恭喜你最終等到好消息, 等待的日子非常難渡過的. 請幫助send it for me as a reference!

My email address : [email protected]  Thank a lot!
kina
作者: 文謙媽咪    時間: 10-7-1 22:43

各位家長, 已經send咗叩門信比你地喇, 睇吓收唔收啦, 如果想要叩門信嘅家長, 麻煩係地比e-mail我啦, 因為我唔識用pm send比你地呀, thank you.
作者: ultraman    時間: 10-7-1 22:48

文謙媽咪:
我pm咗 我E-mail a/c俾您,請查收!
原帖由 文謙媽咪 於 10-7-1 22:43 發表
各位家長, 已經send咗叩門信比你地喇, 睇吓收唔收啦, 如果想要叩門信嘅家長, 麻煩係地比e-mail我啦, 因為我唔識用pm send比你地呀, thank you.

作者: 文謙媽咪    時間: 10-7-1 22:55

我交咗13間小學,只有4間有得面試,兩間聖家,紅馬及瑪利諾神父,全部都唔知result,rejected又唔知,waiting唔知,總之只係知道人地有得通知註冊,而我囡囡就無,當時我就開始再寫叩門信親自交去學校,計埋交profile果封信,總共寫咗兩封,我其實已經寫定咗第三封,諗住星期一攞去學校,但好好彩,上個星期四就收到聖家九龍城叫註冊.

我由派位到有學校收呢段時間,足足三個星期,都係無一晚訓得好,一合眼個腦就出現搵學校嘅野,所以我都好明白你嘅心情. Take care la!!!

P.S.我囡囡讀KV架(不過我唔覺得有優勢囉)

原帖由 peggyyau 於 10-6-30 23:30 發表
Congratulation!!   請問九龍城聖家妳囡囡有沒有面試的?  是不是不需要面試便收到通知?  妳一共寫了多少封信給九龍城聖家?  本人幫囡囡九間只有兩間有得面試和筆試(九龍塘聖家),但仍未有回音,有兩間已rejected。   ...

作者: 文謙媽咪    時間: 10-7-1 23:05

各位家長,唔好意思,因為我收到幾個 e-mail failure notice,如果收唔到嘅家長,麻煩比多次e-mail我,我會盡快send番比你地. 
作者: levin1230    時間: 10-7-1 23:09

文謙媽咪,
Would you please send me a copy to [email protected]
Thanks a lot !

作者: Mix    時間: 10-7-1 23:24

原帖由 Danieldaddy 於 10-6-30 01:05 發表

Congratulation!! Could you send a copy, please? Thanks!!

Would you mind send me a copy by email?      [email protected]
作者: sit_karen    時間: 10-7-1 23:37

Can you plesae send me a sample? Thank You!

原帖由 文謙媽咪 於 10-7-1 22:55 發表
我交咗13間小學,只有4間有得面試,兩間聖家,紅馬及瑪利諾神父,全部都唔知result,rejected又唔知,waiting唔知,總之只係知道人地有得通知註冊,而我囡囡就無,當時我就開始再寫叩門信親自交去學校,計埋交profile果封信,總共寫咗兩封, ...

作者: 蛋蛋媽410    時間: 10-7-2 00:28

文謙媽咪,

Please email a copy to me,
[email protected],thanks so much!
作者: 泳媽    時間: 10-7-2 00:43

文謙媽咪,

Please email a copy to me,
[email=dduckegg@thanks]thanks[/email] so much!
作者: salina0817    時間: 10-7-2 08:02

pls e mail to [email protected]. tks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5