教育王國

標題: 小六是否在放榜日才派小六成績表? [打印本頁]

作者: cch18    時間: 10-7-4 13:36     標題: 小六是否在放榜日才派小六成績表?

小六是否在6/7放榜日才派小六成績表?
作者: llmom    時間: 10-7-4 23:01

小六是否在6/7放榜日才派小六成績表? Yes.
作者: Derdad    時間: 10-7-6 09:03

終於都等到派位放榜了。
希望個個都中 first chorice 啦!
作者: llmom    時間: 10-7-6 09:42

仔仔入到 St. Joseph's College :)
作者: GogoCheung    時間: 10-7-6 10:07

原帖由 llmom 於 10-7-6 09:42 發表

恭喜晒!!  好叻仔呀!!
作者: Piglet_mamie    時間: 10-7-6 10:28     標題: 回覆 2# llmom 的文章

恭喜!  恭喜!
作者: skyway1668    時間: 10-7-6 11:24

congratulation
作者: honghong_ma    時間: 10-7-6 11:56

恭喜!
原帖由 llmom 於 10-7-6 09:42 AM 發表

作者: Tatama123    時間: 10-7-6 11:57

作者: sixcats    時間: 10-7-6 12:05

恭喜哂!!

作者: ThanThan2000    時間: 10-7-6 12:23

恭喜! 要好好慶祝一下!
作者: uarecheap    時間: 10-7-6 14:13

多年努カ終於有回報
作者: Derdad    時間: 10-7-6 16:33

知唔知自行定大抽獎中咗?
咁早就報到喜訊,可喜可賀啊!
但小心,可能係另一個煩惱嘅開始…  

Piglet_mamie,希望妳個仔下年一樣得!

我有少少擔心阿魚個仔,希望佢哋唔駛咁奔波啦!

作者: GogoCheung    時間: 10-7-6 17:47

[quote]原帖由 Derdad 於 10-7-6 16:33 發表

有少少擔心阿魚個仔,希望佢哋唔駛咁奔波啦!

... [/quot

我都好希望佢, 唔駛咁奔波.  我有睇佢之前留言, 佢係一個好媽媽, 更相信佢係一個好人(到最後, 佢都係懷著感恩的心, 告別學校), 人善天不欺,  我相信個天會為佢個仔, 安排最好, 最合適的.
作者: cch18    時間: 10-7-6 19:27

我仔入唔返St.Joseph's
作者: cch18    時間: 10-7-6 19:28

我仔入唔返St.Joseph's
作者: さかな    時間: 10-7-6 21:34     標題: 回覆 4# Derdad 的文章

我睇到你哋D留言啦,好感動,重眼濕濕添,唔駛擔心我,我去咗漢華中學,培僑,慈幼,鄧鏡波,李潤田,中華基金,另漢華中學已經通知取錄仔仔啦,叫我8号去註冊,不過要交學費,唯有慳D,不過明天培僑同李潤田都喺9:00考筆試,唔知去边間,如果讀到李潤田就唔駛學費,依間唔知好唔好,因我重有個仔仔讀二年級,所以經濟上亦都要考慮因素.
最後恭喜你哋D小朋可以升番ST JO ,要繼續努力呀.
唔記得話比你哋知派咗去杏花邨嶺南中學,我忍住冇咸,唔想比仔仔見到,唔想佢覺得喺自己唔好.

作者: honghong_ma    時間: 10-7-6 21:59

hi さかな

比心機!希望你的仔仔入到心儀中學,
呢幾日都好熱,記得帯傘和水!
努力啊!:loveliness:

原帖由 さかな 於 10-7-6 09:34 PM 發表
我睇到你哋D留言啦,好感動,重眼濕濕添,唔駛擔心我,我去咗漢華中學,培僑,慈幼,鄧鏡波,李潤田,中華基金,另漢華中學已經通知取錄仔仔啦,叫我8号去註冊,不過要交學費,唯有慳D,不過明天培僑同李潤田都喺9:00考筆試,唔知去 ...

作者: GogoCheung    時間: 10-7-6 22:24

原帖由 さかな 於 10-7-6 21:34 發表
我睇到你哋D留言啦,好感動,重眼濕濕添,唔駛擔心我,我去咗漢華中學,培僑,慈幼,鄧鏡波,李潤田,中華基金,另漢華中學已經通知取錄仔仔啦,叫我8号去註冊,不過要交學費,唯有慳D,不過明天培僑同李潤田都喺9:00考筆試,唔知去 ...

咁啱茄, 我舊同學個仔, 一心一意就係要讀漢華中學, 佢地住係富欣, 佢先生認為個仔唔係讀書材料, 但求佢唔好學壞, 所以希望讀間交學費, 校風好d.  其他學校, 我一d都唔識, 但希望你仔仔, 一切順利, 心想事成.
經一事長一智, 可能亞仔經歷完考學校的困難, 會發奮努力讀書.

祝:好運
作者: Piglet_mamie    時間: 10-7-7 00:34     標題: 回覆 7# Derdad 的文章

Dear Derdad,
多謝你的祝福! 明年就到我個囝囝, 希望佢努力,得到好成績!
唔知道今年SJC 收番幾多SJP的學生? 有無料???
希望其他入唔到SJC的學生亦可以入到其他好中學!繼續努力!
祝 好運!
作者: cch18    時間: 10-7-7 00:44

鄧鏡波好嗎?始終它是一間中中,唉
知否st.joseph's是否叩門非常難入?
今日去了St.Paul's college都見到好多St.Jo仔去,唉,叩門很難呀
作者: Derdad    時間: 10-7-7 01:15

原帖由 さかな 於 10-7-6 21:34 發表
漢華中學已經通知取錄仔仔啦,叫我8号去註冊,不過要交學費,唯有慳D,不過明天培僑同李潤田都喺9:00考筆試,唔知去边間...
唔記得話比你哋知派咗去杏花邨嶺南中學,我忍住冇咸,唔想比仔仔見到,唔想佢覺得喺自己唔好.
...

阿魚:

似乎漢華幾着重面試表現(佔四成二),而且百二個位之中,扣除咗一條龍小學嘅學額,剩番嘅扣門額應該唔多,佢哋收妳個仔,即係話佢面試表現好好喎!

培僑李潤田我會揀培僑去in,因為係培僑會多啲機會接觸英文。不過漢華培僑多咗科地理係用英文教… 我都唔知邊間好啲呀!妳知唔知佢哋嘅增值指數有幾高?如果知道嘅話,揀間高增值指數嘅好啲,因為代表嗰間學校拉高學生成績嘅能力高啲!

收到派位通知後妳冇喊到好啱呀!睇怕我都要學定呢啲忍功先囉,如果唔係遲啲學唔切…

加油!希望之後再聽到妳更好嘅消息!
作者: Derdad    時間: 10-7-7 01:34

原帖由 cch18 於 10-7-7 00:44 發表
鄧鏡波好嗎?始終它是一間中中,唉
知否st.joseph's是否叩門非常難入?
今日去了St.Paul's college都見到好多St.Jo仔去,唉,叩門很難呀

cch18:

記憶中上年有SJP 學生扣了三次門,俾佢考到去荃灣何傳耀 ,証明SJP學生有實力和毅力!

嗰個學生被SJP 判為band 2,派咗去港鄧,但佢家長唔想俾佢去,即刻考去浸大xxxxx(直資) ,收咗,再追報何傳耀,結果比佢考到荃灣區數一數二嘅band one英中!真佩服佢哋嘅努力。

SJP 學生有江湖地位,SJC 收唔哂,跨出去他區,都一定受重用,前途無限。

有以上成功嘅例子,唔好灰心呀,加油!

作者: tsung    時間: 10-7-7 12:21

所有sjps家長共勉之!就算不能派回sjc也不代表末路!加油,努力!
作者: buddiesboyd    時間: 10-7-7 19:13

Derdad
   ( 嗰個學生被SJP 判為band 2)  Do you know which rank or average scores belong to band 2?
作者: cch18    時間: 10-7-7 22:12

我仔都是被st.jo評為band2,昨日去了5了中學叩門,絡果一間都沒有消息接見,真慘
作者: Derdad    時間: 10-7-7 22:23

原帖由 buddiesboyd 於 10-7-7 19:13 發表
Derdad
   ( 嗰個學生被SJP 判為band 2)  Do you know which rank or average scores belong to band 2?

大約 80 - 89分。
作者: buddiesboyd    時間: 10-7-7 22:41

Thank you Derdad
作者: Derdad    時間: 10-7-7 23:10

原帖由 buddiesboyd 於 10-7-7 22:41 發表
Thank you Derdad

唔記得話妳聽:個個分只係參考,年年都唔同嘅。有試過band 2 係70 - 85內!
作者: Piglet_mamie    時間: 10-7-7 23:45     標題: 回覆 1# Derdad 的文章

知道大家為囝囝搵學校, 辛苦各位父母, 希望入唔到SPC 的學生, 能夠搵到其他好學校, St Jo仔一定掂。
祝 好運!
作者: llmom    時間: 10-7-8 01:16

聽說 7/7 早上有二百多人到 St. Joseph's College 報名參加 9/7 的考試, 但實際的學位只得幾個 希望 SPJS 的同學仔快些找到理想的中學!

作者: sixcats    時間: 10-7-8 08:52

Piglet_mamie,

pls check PM, thanks.

原帖由 Piglet_mamie 於 10-7-7 23:45 發表
知道大家為囝囝搵學校, 辛苦各位父母, 希望入唔到SPC 的學生, 能夠搵到其他好學校, St Jo仔一定掂。
祝 好運!

作者: tsung    時間: 10-7-8 11:11

ch18:不要灰心,多扣幾間學校吧!民生(港島)有沒有試過扣呀?努力加油!希望你仔能升上一所校風和學術成績好的中學!:loveliness: :loveliness: :loveliness: !
作者: Derdad    時間: 10-7-8 13:32

原帖由 tsung 於 10-7-8 11:11 發表
ch18:不要灰心,多扣幾間學校吧!民生(港島)有沒有試過扣呀?努力加油!希望你仔能升上一所校風和學術成績好的中學!:loveliness: :loveliness: :loveliness: !

港島民新今年第一年上車,要攪好將來個track records,所以收生要求會幾高,都幾難入…

咁多年來大部份Band 2 St. Joe 仔都入咗港鄧,某程度都反映到港鄧都係唔錯嘅選擇(校風和學術成績)…
作者: さかな    時間: 10-7-8 17:36     標題: 回覆 1# Derdad 的文章

Dear Derdad
       我今曰去咗漢華註冊啦,佢哋中一有3班,其中一班喺英文班,個老師話如果想入英文班,13 号要做好份英文卷,今曰都見到有ST JO 嘅同學去註冊,佢哋學校都幾注重藝術,每個同學都要參加,音樂,舞蹈,畫班,樂器自費,自付學費先,若出席達80%,會把費用全數退回,間學校喺咪中資贊助呢,因為見到D設備好完善,另外我都想問你意見,慈幼英文中學嘅校風和成績喺点,因為我仔仔星期六考筆試,我想知佢同漢華辺間好.
謝謝你
作者: cch18    時間: 10-7-8 18:13

6號第一日已去了港島民生叩門,份報名表寫明7號一點前沒收到電話通知,就不用去考叩門試了,直至今日8號喇,都冇消息,好慘呀」

原帖由 tsung 於 10-7-8 11:11 發表

作者: llmom    時間: 10-7-8 18:16

原帖由 cch18 於 10-7-8 18:13 發表
6號第一日已去了港島民生叩門,份報名表寫明7號一點前沒收到電話通知,就不用去考叩門試了,直至今日8號喇,都冇消息,好慘呀」

其實仔仔派了哪間學校, 是鄧鏡波嗎?
作者: cch18    時間: 10-7-8 19:59

係呀,派左入鄧鏡波,去左6間叩門,除左sjc明早考外,其他冇一間有消息面見,連面見機會都冇,真摻, 我仔st.jo成績都不太差的,中、英、數都是B,為何連面試都冇呢???
原帖由 llmom 於 10-7-8 18:16 發表

其實仔仔派了哪間學校, 是鄧鏡波嗎?

作者: honghong_ma    時間: 10-7-8 23:00     標題: 回覆 38# cch18 的文章

cch18

睇完你的留言,我個心都好down...
但你吾好灰心!其實鄧鏡波都ok
我朋友個仔幾年前都派左入鄧鏡波,佢勁比心機讀到全級第一,最後好像F2入反
SJC!
所以開心D啦
作者: Derdad    時間: 10-7-12 01:43

你能捨名校不讀嗎?
媽媽絮語/文:潘麗瓊

考名校難,捨名校更難。
對於許多中產父母來說,親情的第一道嚴峻考驗在於,子女能否躋身名校。但比這更嚴苛的考驗卻是,若有一天子女追不上,你是否捨得撇下虛榮,讓子女轉校?
「每級一班籮底橙」
在九龍某頂級名校任教的朋友說:「我眼見不少Band One, Band Two的學生,本來都是小學的狀元,資質很好,卻因競爭激烈,中一中二馬失前蹄,跑步甩腳,追不上,又假若他在體育等方面都一無是處的話,很容易會自暴自棄。像這樣籮底橙般的學生,每級起碼有一班。」
比例如此高,我聽後很吃驚,便問:「既然追不上,為何不轉校呢?」
「父母捨不得啊!畢竟在親友面前很威風,學生自己雖然在校內抬不起頭,但在校外也是一張漂亮的通行證。我們有時也會婉轉地勸他們轉校,有些父母把心一橫,讓孩子轉到次一級的學校去,學生回來後都表現得很開心,像脫胎換骨,重獲自信心,但極少數父母和學生捨得走。這幾年,氣氛更差,因為孩子多是溫室長大的小花小草,不夠耐力,當被打入冷宮的籮底橙班後,更沒心機讀書,意志消沉。」
我曾在一間名校念過預科,深深感受到讀名校的苦和樂。首先,多數名校教師對拔尖和保底,都不大熱心。學生叻,是應分的,學生差,是你閣下的事。
因此,即使是名校也補習成風,考第一和考第尾的,都忙於補習。名校是披在你身上的一件GucciChanel,對你事業的最大幫助,是一個超級無敵的人際網絡。
自卑烙印 伴隨一生
如果你在名校是中上游,還好,如果你是處於下游的話,便苦不堪言。因為身邊的是猛人同學,要追,不易,要跌,很快!所以我奉勸各位父母,要小心衡量自己孩子的能力,不要勉強。自卑感一成形,便是伴隨一生的烙印。
快樂,比名氣重要得多!
作者: さかな    時間: 10-7-12 13:14     標題: 回覆 3# cch18 的文章

Dear cch18
        你点呀,有冇消息,鄧鏡波都好呀,可以同番st jo D同學仔一齊,讀住先,遲D  F .2 再插班.
作者: cch18    時間: 10-7-12 19:15     標題: 回覆 1# さかな 的文章

還未有消息,已打定輸數,收到鄧鏡波的書單後,感覺還好,因為今年鄧鏡波中一數和科學都轉用英文書,
作者: Derdad    時間: 10-7-12 22:42

原帖由 cch18 於 10-7-12 19:15 發表
還未有消息,已打定輸數,收到鄧鏡波的書單後,感覺還好,因為今年鄧鏡波中一數和科學都轉用英文書,

全靠St. Joe 仔推高收生成績,可以開到英文班?
作者: cch18    時間: 10-7-12 23:20     標題: 回覆 1# Derdad 的文章

佢又唔叫做開英文班喎,我打過電話去問,答覆係他們不會開英文班的
作者: Derdad    時間: 10-7-12 23:47

原帖由 cch18 於 10-7-12 23:20 發表
佢又唔叫做開英文班喎,我打過電話去問,答覆係他們不會開英文班的

咁即係將容許新增嘅英文課時加入其他科度作為增潤課程。今年都有唔少中學咁做喎!
作者: llmom    時間: 10-7-13 11:15

原帖由 cch18 於 10-7-12 19:15 發表

請問知不知道今年St. Jo 小學有幾多個入咗鄧鏡波? 我記得上年有5x個, 頗多!
作者: cch18    時間: 10-7-13 18:39     標題: 回覆 1# llmom 的文章

我都好想知
作者: さかな    時間: 10-7-13 19:07     標題: 回覆 1# cch18 的文章

cch18
       鄧鏡波重call 緊人去註冊,点解唔打比我.
作者: Derdad    時間: 10-7-13 20:55

原帖由 さかな 於 10-7-13 19:07 發表
cch18
       鄧鏡波重call 緊人去註冊,点解唔打比我.

妳都註冊咗漢華啦,妳唔係想「買甩」嗰幾個同學仔o卦?
作者: cch18    時間: 10-7-13 22:00     標題: 回覆 2# さかな 的文章

妳仔仔派左去漢華?第幾志願呀?妳想鄧鏡波咩?漢華是中中還是英中?
作者: さかな    時間: 10-7-13 23:08     標題: 回覆 1# cch18 的文章

Dear cch18
        我冇咁 lucky ,我仔仔都喺st jo Band 2 ,派咗去第五志願杏花邨嶺南中學,個日好難受,唯有帶住個仔一齊冲,漢華,李潤田,倍僑,慈幼,中華基金,鄧鏡波,(漢華和李潤田很快來电取錄)中華基金今年唔收st jo 叩門生,聽家長講話上年好多st jo (冇讀到),所以今年冇得叩門,另培僑撞時間去唔到考筆試,因有同班同學讀漢華,所以仔仔揀漢華中學,所以慈幼都冇去考筆試.
其實個心想讀鄧鏡波,但喺想同(事實)喺兩回事,唯有揾間校風好,唔好學壞,就喺天父賜比我最好的 .所以你都唔好咁介懷.
漢華BAND 2A 中中,3班中一,有一班英文班.

作者: Derdad    時間: 10-7-14 01:29

原帖由 さかな 於 10-7-13 23:08 發表
Dear cch18
        我冇咁 lucky ,我仔仔都喺st jo Band 2 ,派咗去第五志願杏花邨嶺南中學,個日好難受,唯有帶住個仔一齊冲,漢華,李潤田,倍僑,慈幼,中華基金,鄧鏡波,(漢華和李潤田很快來电取錄)中華基金今年唔收st  ...

乜唔係話為咗避免殺校潮湧現,每間中學每班每年會縮兩個位咩?人哋平均只有32-34人一班,點解漢華可以40人一班嘅?

唔通直資唔駛跟?
作者: さかな    時間: 10-7-14 12:15     標題: 回覆 1# Derdad 的文章

Dear Derdad
     我都唔知,但昨日有133人考分班試,中一有3班,咁咪44人一班.
作者: Derdad    時間: 10-7-14 22:56

原帖由 さかな 於 10-7-14 12:15 發表
Dear Derdad
     我都唔知,但昨日有133人考分班試,中一有3班,咁咪44人一班.

唔通一班有兩個老師?44人一班,一個老師冇可能教喎?
作者: cch18    時間: 10-7-14 23:36     標題: 回覆 3# さかな 的文章

聽有d家長講,今年有st,jo學生去中華基金面試渦,但未通知收唔收
作者: cch18    時間: 10-7-14 23:42     標題: 回覆 3# さかな 的文章

鄧鏡波果日考編班試有132人,但有四班喎
作者: Derdad    時間: 10-7-15 00:17

原帖由 cch18 於 10-7-14 23:36 發表
聽有d家長講,今年有st,jo學生去中華基金面試渦,但未通知收唔收

請問係咪揀咗中華基金做第一志願,先可以係叩門階段可以面試/筆試?
我聽講有啲成績非常好(全級頭幾名)嘅學生去報一啲Band One 中嘅中學,人哋問:「你有冇填過我哋學校做first choice?」如果答冇嘅話,咁就同你講拜拜啦!但妳又唔可以講大話話有,因為一定查到!
作者: fatymama    時間: 10-7-16 08:01     標題: 中華基金叩門

各位st. jo mama & dad, 我的兒子派唔到st.jo college, 入了鄧鏡波,立刻到中華基金interview.那天很多st.jo去interview.但final 好像只有一個成功叩入。If someone told you that st. jo 仔在外面很搶手, that is totally wrong.  This year, no even 1 個st. jo 仔 being selected by QC, finally  1 or 2 去叩門, luckily successful.  I knock 4 to 5 doors but still waiting.  Most of the 要叩門的st. jo 仔 are band 2 but outside schools seems do not have any favourable impression on st. jo students. They just care what grades you got in the exams and they won't give extra allowance to you even you claim that you are st.joe.  So work hard and don't hope that 叩另外一D Band 1 school will be OK on the result day.

作者: llmom    時間: 10-7-16 10:05

今年 St. Jo 有8個去QC interview, 放榜日一個都唔得, QC 只會給有 interview 過的人叩門, 我仔仔的同學第二日通知得咗, 8號去咗註冊. 我仔仔的老師話我知今年QC 除了 interview 表現好, 仲要有 sport, 其實同學仔都有8 級 violin & piano, 但不獲考慮, 最終叩門成功都是因為成績突出!  放榜日那天他很傍惶, 因為派了去中中, 但他是 Band 1 頭 top student!!!
作者: Derdad    時間: 10-7-16 10:26

原帖由 fatymama 於 10-7-16 08:01 發表
If someone told you that st. jo 仔在外面很搶手, that is totally wrong.  ....  Most of the 要叩門的st. jo 仔 are band 2 but outside schools seems do not have any favourable impression on st. jo students. They just care what grades you got in the exams and they won't give extra allowance to you even you claim that you are st.joe.  

可能嘅原因有:
1. 叩門位本來就少,加上中學今年每班都要縮減兩個學額,競爭相對更激烈;

2. 今年入頭三志願嘅高達八成七,要叩門嘅,唔係心頭高亂填表,就係派咗都唔滿意。但整體需要叩門嘅人數應該冇往年咁多,形成要叩門嘅St. Joe仔,相對其他叩門嘅小六學生冇明顯嘅優勢;

3. 過往仔漁翁撒網式叩門,形成好多取錄嘅都唔去讀嘅案例,給他校留下唔好嘅印象?
作者: Derdad    時間: 10-7-16 10:53

原帖由 llmom 於 10-7-16 10:05 發表
今年 St. Jo 有8個去QC interview, 放榜日一個都唔得, QC 只會給有 interview 過的人叩門, 我仔仔的同學第二日通知得咗,  ... 放榜日那天他很傍惶, 因為派了去中中, 但他是 Band 1 頭 top student!!!

Band One 頭 top student竟然派去中中係好難o架,因為按派位機制,電腦會先處理所有第一組別嘅學生嘅派位,然後才對第二組別嘅學生進行派位。基於第一組別學額多於第一組別嘅學生,換言之,除非Band one 學生自己嘅其中一個志願係該第二組別嘅中中,否則冇可能會派到去嗰度喎(理論上只要佢漁翁撒網哂所有本區嘅Band One學校,點都有一間中!除非佢個隨機no.太後同佢選嗰啲學校排得太後,咁就冇計嘞!)?呢個係個人選校策略問題,唔關派位問題喎?

不過,佢叩門QC都中,就證明佢當初應該填表策略出問題!
作者: Tatama123    時間: 10-7-16 11:58

作者: fatymama    時間: 10-7-16 12:07

It was because he didn't put st.jo as his first choice and st. jo would never consider those students who "betray" (背叛) them.

原帖由 Tatama123 於 10-7-16 11:58 發表

點解呢位top student 唔去St Jo 中學叩門 ? Sport 係指校隊or 有獎牌果d ? 實在好難喎 !

作者: llmom    時間: 10-7-16 12:14

原帖由 fatymama 於 10-7-16 12:07 發表
It was because he didn't put st.jo as his first choice and st. jo would never consider those students who "betray" (背叛) them.

fatymama, you are right! 佢從來冇放 St. Joe 在 first choice.
作者: fatymama    時間: 10-7-16 12:23

Dear llmom

Do you know how many st.jo prim got into st.jo college this year ?  It seems 叩門 st.jo college or other band 1 like 中華基金 or 民生都很渺茫 and 道聽途說有一個st.jo 考頭50因填錯表但已confirm st.jo college 收回.  

原帖由 llmom 於 10-7-16 12:14 發表

fatymama, you are right! 佢從來冇放 St. Joe 在 first choice.

作者: llmom    時間: 10-7-16 12:39

原帖由 fatymama 於 10-7-16 12:23 發表
Dear llmom

Do you know how many st.jo prim got into st.jo college this year ?  It seems 叩門 st.jo college or other band 1 like 中華基金 or 民生都很渺茫 and 道聽途說有一個st.jo 考頭50因填錯表但已conf ...

在 St. Joe College 註冊當日校長話今年是歷年來收番最多 St. Joe Primary 的一年, 但就沒有說幾多個, 有人話12x, 有人話14x, 有人話 Band 1 & Band 2A 都全部收番. 老師話我個仔果班收得最多.

考 Pre-S1 當日, 仔仔話見到有D 成績麻麻哋的同學都入到!!!

作者: llmom    時間: 10-7-16 12:47

原帖由 Tatama123 於 10-7-16 11:58 發表

點解呢位top student 唔去St Jo 中學叩門 ? Sport 係指校隊or 有獎牌果d ? 實在好難喎 !

其實個老師話"球類".
作者: cch18    時間: 10-7-16 23:36     標題: 回覆 10# fatymama 的文章

絕對同意你所講,我地去了7間叩門,有幾間只看成績表result才接見或考試,不論你在那間小學就讀,普遍來說,一般中英數三科要有2科以上A,才比你面試或考試機會,如果我地在st.jo中英數三科有2科以上A,我諗原校都收番啦,還要叩門咩,所以我地去叩門,一間都沒有消息叫我地去interview,st.jo出來的band2生一点都不受其它學校欣賞.唉,不知自己是否小一時已選錯校比佢,搵到而家兩頭唔到岸。
作者: fatymama    時間: 10-7-17 09:36

Dear cch18,  

足之找到知音人,沒有人會明白st.jo的band 2在外間會遇到這樣的遭遇,其實我都相信我的兒子不是那麼差,奈何外間的學校不會理會,實在不明白為什麼st. joe band 2 一派不到原校便要band 2 中中。完全沒有彎轉.  did your son sit for the st. joe college 的叩門 exam?
by the way, did you hear anyone receive call from st. joe college ?
原帖由 cch18 於 10-7-16 23:36 發表
絕對同意你所講,我地去了7間叩門,有幾間只看成績表result才接見或考試,不論你在那間小學就讀,普遍來說,一般中英數三科要有2科以上A,才比你面試或考試機會,如果我地在st.jo中英數三科有2科以上A,我諗原校都收番啦,還 ...

作者: cch18    時間: 10-7-17 22:02     標題: 回覆 1# fatymama 的文章

我仔都有叩門考st.jo呀,到而家都冇收到消息,亦不知道有冇人叩門成功考返入去,因為我唔係幾識得其他d家長,都唔知佢地点?係呢,妳仔讀邊班呀?
作者: fatymama    時間: 10-7-17 22:43

6E. How about you ?
原帖由 cch18 於 10-7-17 22:02 發表
我仔都有叩門考st.jo呀,到而家都冇收到消息,亦不知道有冇人叩門成功考返入去,因為我唔係幾識得其他d家長,都唔知佢地点?係呢,妳仔讀邊班呀?

作者: cch18    時間: 10-7-17 23:22     標題: 回覆 1# fatymama 的文章

和妳仔一樣呀,6E
作者: cch18    時間: 10-7-17 23:23     標題: 回覆 2# fatymama 的文章

妳仔係邊個?
作者: fatymama    時間: 10-7-18 09:38

please check pm.
原帖由 cch18 於 10-7-17 23:23 發表
妳仔係邊個?

作者: fatymama    時間: 10-7-19 19:59

Dear cch18

Hello, 已告訴了你我的仔仔是誰了,為何你還不肯告訴我呢?
原帖由 fatymama 於 10-7-18 09:38 發表
please check pm.

作者: Piglet_mamie    時間: 10-7-27 00:09

請問你們有否做個人profolio的樣本? 可否提供?
作者: ch    時間: 10-7-27 11:35

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5