教育王國

標題: 補充練習, 你地會買邊間出版社? [打印本頁]

作者: happysmileha    時間: 10-7-5 10:32     標題: 補充練習, 你地會買邊間出版社?

中英數常, 你地買邊間多? 花多眼亂, 唔知買邊間好..
作者: 呀Bow    時間: 10-7-6 21:19

中文- 樂思
英文 - casco or 星加圾出版社
數學 - 良師
作者: happyvalley    時間: 10-7-6 21:30

中文我都選樂思,而且要起碼做高一年,只為學下速讀。
作者: happysmileha    時間: 10-7-7 11:04

咁英文你地多數買邊間? 星加坡好深, 我小朋友未必明..
作者: 呀Bow    時間: 10-7-7 12:23

原帖由 happysmileha 於 10-7-7 11:04 發表
咁英文你地多數買邊間? 星加坡好深, 我小朋友未必明..

星加坡版雖然是好深, 但如果你小朋友所升讀的學校是"谷"的話或程度較深的話, 建議家長花時間跟小朋友一起做, 打好個底先o

英文 - 較淺可考慮 longman
作者: cicada    時間: 10-7-7 15:25

中, 數 - 樂思--精英班系列
eng - longman
作者: SoNyPig    時間: 10-7-7 16:26

你係想補充練習針對番小朋友既課本?還是怎樣呢?
新加坡多數比較深,但亦有淺的內容。

如果學校的書是Longman/Magic
多數會用Longman/Long River /Classroom。
如果想練習多些不同skills的
我通常會用Longman365日~這個
作者: shirley    時間: 10-7-7 16:26

作者: Lilo    時間: 10-7-15 12:23

中文科老師介紹長河
作者: MUMU2004    時間: 10-7-15 12:31

我個人覺得CLASSROOM幾好
作者: 杰杰媽媽    時間: 10-7-15 12:57

中: 樂思+策略

英:SINGAPORE

數:課室+樂思(應用題)
作者: chechema    時間: 10-7-15 16:04

想問吓在哪兒可以買到新加坡出版的Exercise? 書展有冇得買?
作者: 杰杰媽媽    時間: 10-7-15 18:24

我年年都係書展買
大眾都會有少少-----sap/casco/sucess.............

原帖由 chechema 於 10-7-15 16:04 發表
想問吓在哪兒可以買到新加坡出版的Exercise? 書展有冇得買?

作者: miffy    時間: 10-7-16 12:46

作者: jklc    時間: 10-7-16 16:51

longman is quite good. Singapore is difficult.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5