教育王國

標題: 仔女派成點呀? [打印本頁]

作者: Bii    時間: 10-7-6 09:27     標題: 仔女派成點呀?

終於放左喇
我拎之前, 我偷睇, 嘉諾撒聖心書院!
我"dum"地, 之後拎左番到位後喜極而泣!!
我果班有14個人入左聖伯多祿中學
成半班..我班有32個人
之後..有個band3既女仔竟然入左英華..
了..英華咁好..佢都入到..
大家既仔女又派成點呀?
作者: accheunghk    時間: 10-7-6 09:34

自行派位就收左la
仲同埋個fd一齊入添
估唔到面試咁差都入到喎
作者: 88muimui    時間: 10-7-6 09:41

原帖由 Bii 於 10-7-6 09:27 發表
終於放左喇
  ...

有冇可能?!
作者: CrabPincers    時間: 10-7-6 09:45

原帖由 88muimui 於 10-7-6 09:41 發表

有冇可能?!

係law, 有無可能呀

我女有個同學, 全級第二, 揀英華第一都入吾到, 喊晒
作者: MM99    時間: 10-7-6 09:48     標題: 回覆 2# accheunghk 的文章

會唔會自行收左, 但大抽獎抽唔到架? (因自行收左都唔會預先通知你, 要你繼續參加大抽獎)
作者: SARIDON    時間: 10-7-6 09:49

恭喜你,今日你係第一個報喜就有好消息,為你高興!

請問可唔可以知道你女兒是讀那間小學嗎?
作者: 88muimui    時間: 10-7-6 09:51

英華係該區數一數二, 論成績及名氣應比嘉諾撒聖心高。

原帖由 CrabPincers 於 10-7-6 09:45 發表

係law, 有無可能呀

作者: CINDYC    時間: 10-7-6 09:52     標題: 回覆 1# Bii 的文章

My girl allocated to her 1st choice.
作者: hw1115    時間: 10-7-6 10:01

原帖由 accheunghk 於 10-7-6 09:34 發表
自行派位就收左la
仲同埋個fd一齊入添
估唔到面試咁差都入到喎

自行派位就收左la >>>>>>>>>>> 您怎知既?

作者: accheunghk    時間: 10-7-6 10:04

原帖由 MM99 於 10-7-6 09:48 發表
會唔會自行收左, 但大抽獎抽唔到架? (因自行收左都唔會預先通知你, 要你繼續參加大抽獎)

唔明你講咩
唔係自行收左就唔會去大抽獎咩?
而且自行果間我统一都冇揀番
因為唔同區
真係好彩,我地學校最差都係第7
冇人跌出10志願
作者: kswiss    時間: 10-7-6 10:07

作者: accheunghk    時間: 10-7-6 10:10

原帖由 hw1115 於 10-7-6 10:01 發表

自行派位就收左la >>>>>>>>>>> 您怎知既?

因為我統一都冇揀番果間
因為唔同區
作者: MM99    時間: 10-7-6 10:11     標題: 回覆 2# accheunghk 的文章

我聽講自行收左, 學校唔會即刻通知你, 小朋友一樣繼續參加抽獎, pls correct me if I'm wrong.
作者: happypiano    時間: 10-7-6 10:11

中左第一志願.............. 終於可以close file啦.
作者: RainyDay    時間: 10-7-6 10:13

英華好似係直資....佢應該係自己考入, 總之入到心儀既中學都好登大家開心 !
作者: ricetaster    時間: 10-7-6 10:14

根本唔可能, 首先自行收生係講實力, 而且校方會Check 呈分試成績及報讀生全港排位, 如果是大抽獎在 Band 1 抽簽那一 round 已經比人抽哂, 幾時輪到 band 2, Band 3。

排除電腦出錯, 唯一解釋係那同學根本係 Band 1 生。

原帖由 88muimui 於 10-7-6 09:41 發表

有冇可能?!

作者: ping12344    時間: 10-7-6 10:19

中左甲組第一志願...伊利沙伯中學
作者: Heidi媽    時間: 10-7-6 10:21

作者: 88muimui    時間: 10-7-6 10:34

記得盡力考好分班試, 該試影響編班。 AB班是精英班, 讀書氣氛好很多。

原帖由 ping12344 於 10-7-6 10:19 發表
中左甲組第一志願...伊利沙伯中學

作者: 小小王子    時間: 10-7-6 10:43

終於放左喇
  ...

Bii,想問下你的小朋友讀邊一間小學,同埋多吾多人派去聖公會呂明材呢
作者: Sumyeema1    時間: 10-7-6 12:00

delete

..

...

作者: garfield1206    時間: 10-7-6 12:23     標題: 恭喜恭喜

恭賀各位派到心儀學校的同學仔, 飲杯
作者: daniel47877    時間: 10-7-6 12:28

我仔入九龍華仁.  全校華仁派位24個
作者: Martina    時間: 10-7-6 13:10

我女出了點意外,  出來時双眼通红叫我鎮定 D,
因為派咗入甲部啊 !
作者: Rattie    時間: 10-7-6 13:42

超高難度,恭喜哂。

原帖由 Martina 於 10-7-6 13:10 發表
因為派咗入甲部啊 !

作者: Sherryko9    時間: 10-7-6 14:06

絕對正確.
有時有時路邊風真係聽到你都唔會信呢!

原帖由 ricetaster 於 10-7-6 10:14 發表
根本唔可能, 首先自行收生係講實力, 而且校方會Check 呈分試成績及報讀生全港排位, 如果是大抽獎在 Band 1 抽簽那一 round 已經比人抽哂, 幾時輪到 band 2, Band 3。

排除電腦出錯, 唯一解釋係那同學根本係 Band 1  ...

作者: Sherryko9    時間: 10-7-6 14:08

嘩!邊間呀?

因為派咗入甲部啊 !

作者: ping12344    時間: 10-7-6 14:09     標題: 回覆 19# 88muimui 的文章

多謝你呀!我都查緊學校有什麼要注意的事,再次感謝你的提醒o
作者: Martina    時間: 10-7-6 14:15

St Mary 呀, 肯定係第一round入的.  
我地一家都冇expect 甘難度高的學校会考得入,  我女係街外生.   真係冇毡冇扇的 !  

原帖由 Sherryko9 於 10-7-6 14:08 發表
嘩!邊間呀?

作者: MountainView    時間: 10-7-6 14:27

Congrats! St Mary is a good school. My friend's and my relative's daughters are in St mary primary school too, I don't know they take 街外生 for secondary school, she must be good!

原帖由 Martina 於 10-7-6 14:15 發表
我地一家都冇expect 甘難度高的學校会考得入,  我女係街外生.   真係冇毡冇扇的 !  

作者: JoeyyeoJ    時間: 10-7-6 14:32

原帖由 daniel47877 於 10-7-6 12:28 發表
我仔入九龍華仁.  全校華仁派位24個

邊間小學?
油天?
作者: JoeyyeoJ    時間: 10-7-6 14:33

原帖由 MountainView 於 10-7-6 14:27 發表
Congrats! St Mary is a good school. My friend's and my relative's daughters are in primary schools now, I don't know they take 街外生 for secondary school, she must be good!

SMCC 收好多天神嘉諾撒小學既學生的
作者: Martina    時間: 10-7-6 15:18

of course, 天神嘉諾撒 是 SMCC 的联繫小學 !

原帖由 JoeyyeoJ 於 10-7-6 14:33 發表

SMCC 收好多天神嘉諾撒小學既學生的

作者: CrabPincers    時間: 10-7-6 15:22

原帖由 MM99 於 10-7-6 10:11 發表
我聽講自行收左, 學校唔會即刻通知你, 小朋友一樣繼續參加抽獎, pls correct me if I'm wrong.

係, 吾會通知, 大家都係今日先知
作者: Martina    時間: 10-7-6 15:25

Tks MountainView !

SMCC得65個位 第一round, 如果比20個位Holy Angels, 20個位 自己小學,  得番25個位比全港其他學校上千applicants,  我覺得真係超乎現實 !   My girl is just too lucky !  

原帖由 MountainView 於 10-7-6 14:27 發表
Congrats! St Mary is a good school. My friend's and my relative's daughters are in St mary primary school too, I don't know they take 街外生 for secondary school, she must be good!

作者: CrabPincers    時間: 10-7-6 15:25

原帖由 MM99 於 10-7-6 09:48 發表

自行收左時, 學校係會通知教統局, 甘個學生就吾會放去抽獎, 如果甘好彩, 兩間自行學校都收, 就會看你邊一間係first choice, 兩間自行中學都吾收, 先會放去大抽獎

但就無人會知, 你係自行收入定係抽獎入
除非, 間中學你自己在自行時apply, 而無放係抽獎啦
作者: ckw1500    時間: 10-7-6 15:34

Much much better than you win Mark 6 jackpot tonight!!!  Congratulations!
因為派咗入甲部啊 !

作者: Marians    時間: 10-7-6 15:37

Martina

恭喜恭喜, 小朋友一定好叻, 在自行中, 天神有得 in 既不出10個, SMCS 有得 in 既 不出20 個, 其餘的都是外校的精英

Marians

原帖由 Martina 於 10-7-6 15:25 發表
Tks MountainView !

SMCC得65個位 第一round, 如果比20個位Holy Angels, 20個位 自己小學,  得番25個位比全港其他學校上千applicants,  我覺得真係超乎現實 !   My girl is just too lucky !  

...

作者: Bii    時間: 10-7-6 16:07

re 不信band3入英華的家長

我都信唔到佢入到英華..但真有其事..

佢全級110/127..我地南區得三個位, 應該係因為搬校同埋遠既關係, 冇咩人揀..

我唔會講大話..請大家信我..

re 小小王子

我係小朋友黎的-v-

我讀鴨脷洲聖伯多祿, 我學校唔多人入聖公會呂明才, 得4-5個
作者: Bii    時間: 10-7-6 16:17

兩間我都想入, 但我住南區, 而且英華要搬校到深水bo, 南區搭車唔方便.
其實根據會考、高考等數據, 英華和聖心不相伯仲.
原帖由 88muimui 於 10-7-6 09:51 發表
英華係該區數一數二, 論成績及名氣應比嘉諾撒聖心高。

作者: cy101    時間: 10-7-6 16:20

英華唔係男校咩, 定我攪錯其他學校?
作者: 88muimui    時間: 10-7-6 16:25

唔使客氣!  我女今年會做師姐帶中一生, 可能有機會帶你小朋友呢

原帖由 ping12344 於 10-7-6 14:09 發表
多謝你呀!我都查緊學校有什麼要注意的事,再次感謝你的提醒o

作者: Rattie    時間: 10-7-6 16:25

Band3 學生基本上係唔喺 Band1 個 pool 度,唯一解釋係佢有特異功能,自行嗰陣已經收咗。

原帖由 Bii 於 10-7-6 16:07 發表

佢全級110/127..我地南區得三個位, 應該係因為搬校同埋遠既關係, 冇咩人揀..

re 小小王子

我係小朋友黎的-v-

我讀 ...

作者: 88muimui    時間: 10-7-6 16:27

原帖由 cy101 於 10-7-6 16:20 發表
英華唔係男校咩, 定我攪錯其他學校?

英華女校係港島, 好top架
作者: 701003    時間: 10-7-6 16:28

英華搬到西九龍,已經幾年啦!係直資中西區仲有間"英華女校" 係津貼英中!!如果小朋友課外活動、體育叻,有專業教練推介,band 3生都有可能入gar
作者: cy101    時間: 10-7-6 16:29

原帖由 88muimui 於 10-7-6 16:27 發表

英華女校係港島, 好top架

OIC, THANKS!!  仲以為深水埗個間!!
作者: HappyEE    時間: 10-7-6 16:30

原帖由 Bii 於 10-7-6 16:07 發表

re 小小王子

我係小朋友黎的-v-

我讀 ...

唯一可能係南區d人太唔進取, 所有band 1 及 2 d人都無選英華, 所以到band3生都入到
作者: daniel47877    時間: 10-7-6 16:34

原帖由 JoeyyeoJ 於 10-7-6 14:32 發表

邊間小學?
油天?

Yes, 油天舊校
作者: CINDYC    時間: 10-7-6 18:37

Congratulation! Very lucky
原帖由 Martina 於 10-7-6 14:15 發表

作者: CINDYC    時間: 10-7-6 18:41

Thanks Heidi媽
原帖由 Heidi媽 於 10-7-6 10:21 發表
CINDYC,

恭喜 Rachael

作者: norakyng    時間: 10-7-6 18:53

第一志願
作者: accheunghk    時間: 10-7-6 21:19

其實band3入英華, 唔知恭唔恭喜好, 唔付出幾倍努力真係跟唔上, 越讀越差越讀越唔閞心.
作者: da    時間: 10-7-6 21:51

派到第一志願, 原校升中.
作者: jumpy    時間: 10-7-6 22:52

totally agreed

原帖由 accheunghk 於 10-7-6 21:19 發表
其實band3入英華, 唔知恭唔恭喜好, 唔付出幾倍努力真係跟唔上, 越讀越差越讀越唔閞心.

作者: kswiss    時間: 10-7-6 23:45

作者: Martina    時間: 10-7-7 10:26

Tks ckw1500, marian, CINDYC
作者: Martina    時間: 10-7-7 10:28

講錯,  係自行收咗!   

原帖由 kswiss 於 10-7-6 23:45 發表
其實係甲部還是自行收咗? 唔明!

作者: humbertcarol    時間: 10-7-7 10:31

原帖由 Martina 於 10-7-7 10:28 發表
講錯,  係自行收咗!   

Martina,

記唔記得我呀, 我呀囡派咗第一志願, 培道女子中學.
作者: Martina    時間: 10-7-7 10:41

當然記得你啦Carol !  恭喜你呀 !  
我地對寶貝是同年的, 個細的更是同月同日

我姨甥女去年第一志願就係培道,  但係就去咗第4志願

今年好似賣大飽, 我女校內大約只有10%要叩門,  大部份8:30am 已經離校去飲茶

原帖由 humbertcarol 於 10-7-7 10:31 發表

Martina,

作者: humbertcarol    時間: 10-7-7 11:03

原帖由 Martina 於 10-7-7 10:41 發表
當然記得你啦Carol !  恭喜你呀 !  
我地對寶貝是同年的, 個細的更是同月同日

我姨甥女去年第一志願就係培道,  但係就去咗第4志願

今年好似賣大飽, 我女校內大約只有10%要叩門,  大部份8:30am 已經離校去飲茶

...

大家都各有各忙, 終於在升中派位撞番妳, 大家都飲得杯落.
作者: LWsusanna    時間: 10-7-7 11:08

派到第一志願入 BPS, 有無其他家長囡囡都入 BPS, 一齊入嚟分享!!
作者: c12l23f72    時間: 10-7-7 11:11

阿仔派咗第一志願.
作者: sadsam    時間: 10-7-7 11:57

讀了一年,有咩comment培道呀?我都好想知呀。

原帖由 humbertcarol 於 10-7-7 10:31 發表

Martina,

作者: 晴朗媽媽    時間: 10-7-7 13:06

Hi, 你好! 我囡囡都係第一志願入BPS.

原帖由 LWsusanna 於 10-7-7 11:08 發表
派到第一志願入 BPS, 有無其他家長囡囡都入 BPS, 一齊入嚟分享!!

作者: Martin媽咪    時間: 10-7-7 13:18

Bii,
我想問你個班有14個人入左聖伯多祿中學, 他們的成績怎樣? 是第幾組別? 是否選頭3位? 我仔仔明年要派位, 成績平平   
終於放左喇
  ...

作者: priscilla168    時間: 10-7-7 14:04

Hi, 你們好, 我個仔都是自行派位已收了,
好開心呀!
作者: daniel47877    時間: 10-7-7 14:05

原帖由 accheunghk 於 10-7-6 21:19 發表

追唔上多~
作者: LWsusanna    時間: 10-7-7 18:10     標題: 回覆 64# 晴朗媽媽 的文章

晴朗媽媽:

你是中西區小學生嗎? 幾時去註冊, 我準備9/7 去註冊. keep contact 繼續交流一下, 或者 pm 比我
作者: eunice.xp    時間: 10-7-7 18:26

派到第一志願CCSC
作者: 晴朗媽媽    時間: 10-7-8 15:10

我是東區的. 9/7下午才去註冊.

原帖由 LWsusanna 於 10-7-7 18:10 發表
晴朗媽媽:

你是中西區小學生嗎? 幾時去註冊, 我準備9/7 去註冊. keep contact 繼續交流一下, 或者 pm 比我

作者: LOVELYREGINA    時間: 10-7-8 16:24

Hi 晴朗媽媽

Congratulations!  Glad to talk w/ you here.  

BPS 在 13/7 會有舊書賣, 有興趣可以回校看看。

原帖由 晴朗媽媽 於 10-7-7 13:06 發表
Hi, 你好! 我囡囡都係第一志願入BPS.

作者: LOVELYREGINA    時間: 10-7-8 16:27

Hi LWsusanna 媽咪

Congratulations!

BPS 在 13/7 會有舊書賣, 有興趣可以回校看看。

原帖由 LWsusanna 於 10-7-7 11:08 發表

作者: lindalin02    時間: 10-7-8 19:45

Hi! LOVELYREGINA, LWsusanna, 晴朗媽媽,
我個女都派左第一志願BPS, 今天下午已注冊, 希望到時有機會和你們的女兒同班.
作者: priscilla168    時間: 10-7-9 13:10     標題: 回覆 5# 小寶 的文章

因為我覺得大抽獎機會太微, 所以便沒有填了.
作者: violet123    時間: 10-7-9 13:58

我都好開心 ! 仲開心過中六合彩.

佢考了第一志願.將軍澳官立中學.
作者: LWsusanna    時間: 10-7-10 09:21     標題: 回覆 74# lindalin02 的文章

LOVELYREGINA, 晴朗媽媽, lindalin,

已經做晒註冊手續, 13/7 會出席家長會, 另你地會否抽暑假中英數加強班??
作者: Terry280905    時間: 10-7-10 10:06

原帖由 violet123 於 10-7-9 13:58 發表
我都好開心 ! 仲開心過中六合彩.

佢考了第一志願.將軍澳官立中學.

請問您自行是否也有報呀?
作者: 晴朗媽媽    時間: 10-7-10 12:08

LWsusanna, LOVELYREGINA, lindalin,

因對學校未有太多了解,13/7會出席家長會. 你地又會唔會參加暑假中英數加強班呢? 我囡囡英數OK,中文一向都幾好,英文grammar OK, 但composition及comprehension一般, 所以我唔打算報中文,數都未必會報,英文就考慮中,又要同亞女商量,如果英文加強班的課程只係幫助小朋友適應聽英文上課,相信我女一定無興趣,唔知下星期一打電話返學校問唔問到呢?

原帖由 LWsusanna 於 10-7-10 09:21 發表
LOVELYREGINA, 晴朗媽媽, lindalin,

已經做晒註冊手續, 13/7 會出席家長會, 另你地會否抽暑假中英數加強班??

作者: pp6113    時間: 10-7-10 13:38

deleted.........

作者: lindalin02    時間: 10-7-10 21:35

晴朗媽媽 , LWsusanna, LOVELYREGINA,
13號都會去家長會, 想到時問下那些科目是分小班走堂學習, 及考試成績會否好像某些中學一樣分科排名, 再排班名次和級名次.
暑假班會三科都報, 免得她在家煲電視或網遊.

原帖由 晴朗媽媽 於 10-7-10 12:08 發表
LWsusanna, LOVELYREGINA, lindalin,

因對學校未有太多了解,13/7會出席家長會. 你地又會唔會參加暑假中英數加強班呢? 我囡囡英數OK,中文一向都幾好,英文grammar OK, 但composition及comprehension一般, 所以我唔打 ...

作者: LOVELYREGINA    時間: 10-7-13 09:13

Hi BPS Mothers

My daughter is promoted to P.2 this year.  For your question below, it is right that S.1 students need to
分小班走堂學習 (for English only last year, not sure it is the same for the coming year or not), 考試成績會分科排名, 再排班名次和級名次。

Last year I applied English course for my daughter only and it is good.

Spend some time to have a look of the old textbooks as some of them are very new to be sold.
作者: violet123    時間: 10-7-15 00:17

我甲部和乙部都是將中在第一位,所以我唔知佢係邊部份成功.
好彩無聽我同事講選一D band 2狂2及3位 如果唔係就激心.:;pppp:

原帖由 Terry280905 於 10-7-10 10:06 發表

請問您自行是否也有報呀?

作者: Bii    時間: 10-7-15 17:03

有幾個band3, 其他都係band2
其實如果interview時準備好d, 多數都收的
原帖由 Martin媽咪 於 10-7-7 13:18 發表
Bii,
我想問你個班有14個人入左聖伯多祿中學, 他們的成績怎樣? 是第幾組別? 是否選頭3位? 我仔仔明年要派位, 成績平平   

作者: RSG媽媽    時間: 10-7-15 17:13

有 我地學校有band2學生放棄直屬位搏到英華

原帖由 CrabPincers 於 10-7-6 09:45 發表

係law, 有無可能呀

作者: 晴朗媽媽    時間: 10-7-20 09:56

Dear LOVERLYREGINA,

請問書單上的Longman Dictionary可否不買, 此字典是否只是在家用,而不用帶回校的呢? 因我家裹裡已有厚厚的Oxford Dictionary.

原帖由 LOVELYREGINA 於 10-7-13 09:13 發表
Hi BPS Mothers

My daughter is promoted to P.2 this year.  For your question below, it is right that S.1 students need to
分小班走堂學習 (for English only last year, not sure it is the same for the c ...

作者: LWsusanna    時間: 10-7-24 09:55     標題: 晴朗媽媽 , LWsusanna, LOVELYREGINA

暑期班我報晒中英數三科, 全部有得上堂, 免得囡囡閒在家上網, 你們點呀, 買晒書未?有時間交流一下...
作者: 孖仔媽咪    時間: 10-8-1 18:12

原帖由 eunice.xp 於 10-7-7 18:26 發表
派到第一志願CCSC

恭喜哂!我對仔都係呀!
作者: melindalsl    時間: 10-8-3 17:46

yes, 可以不買. 我覺得Oxford 好用過Longman

原帖由 晴朗媽媽 於 10-7-20 09:56 發表
Dear LOVERLYREGINA,

請問書單上的Longman Dictionary可否不買, 此字典是否只是在家用,而不用帶回校的呢? 因我家裹裡已有厚厚的Oxford Dictionary.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5