教育王國

標題: 元朗區中學 [打印本頁]

作者: kevin191175    時間: 10-7-7 00:27     標題: 元朗區中學

小女入咗東華三院盧幹庭纪念中學,這所學校OK嗎?
作者: 天娜    時間: 10-7-7 10:52

校風好過鄰校鄧佩瓊, 新英中中學
你還有什麼問題??

原帖由 kevin191175 於 10-7-7 00:27 發表
小女入咗東華三院盧幹庭纪念中學,這所學校OK嗎?

作者: kevin191175    時間: 10-7-7 14:28

是否是band 1 中學?
原帖由 天娜 於 10-7-7 10:52 發表
校風好過鄰校鄧佩瓊, 新英中中學
你還有什麼問題??

作者: anson201006    時間: 10-7-7 14:39

現在排名 估計排名
元朗區:
1.新界鄉議局元朗區中學

新界鄉議局元朗區中學 (BAND1頭)

2.天主教崇德英文書院
(BAND1頭)

3.趙聿修紀念中學
(BAND1中)

4.聖公會白約翰會督中學 (BAND1)

4.中華基督教會基朗中學(BAND1)

4.元朗商會中學(BAND1中)

7.元朗信義中學(BAND1尾)

7.中華基督教會基元中學

(BAND1中)

9.東華三院盧幹庭紀念中學***

(BAND1尾)

10.天水圍官立中學
作者: kevin191175    時間: 10-7-7 14:41

謝謝各位幫忙,希望小女會喜歡。
原帖由 anson201006 於 10-7-7 14:39 發表
現在排名 估計排名
元朗區:

2.天主教崇德英文書院
(BAND1頭)

3.趙聿修紀念中學
(BAND1中)

7.元朗信義 ...

作者: 701003    時間: 10-7-7 23:47

原帖由 anson201006 於 10-7-7 14:39 發表
現在排名 估計排名
元朗區:

2.天主教崇德英文書院
(BAND1頭)

3.趙聿修紀念中學
(BAND1中)

7.元朗信義 ...

1-3無問題 相信過往口碑都係咁上下 但banding唔係靠估靠歷史口碑,要有實際數據支持 元朗band 1英中,今非昔比啦
白約翰/基朗/鄧佩琼同band,信義、基元、盧幹庭同商中高一線!!
因為2010/2011年度(中學概覽/學校網頁/書單/派往各小學通告中已公佈),盧幹庭、信義、基元已確定F.1全級5班英文教學,已正式升英中 其中信義呢兩年會考/高考優良率/入U率已高過鄉中趙中,上兩次派位,信義F.1已收全部band 1生啦,盧幹庭、基元收9X%band 1生!今次派位,盧幹庭、信義、基元都係全收band 1生
基朗、鄧佩琼、羅桂祥、元朗公立(前英中降band)已確定F.1開2-3班英文教學,算半英中!!如數band 1中學,其中only白約翰仲未有正式公佈商中唔想步元公後塵,校風方面要加把勁先得啦

作者: Sherryko9    時間: 10-7-8 09:48

真係好有用.
請問鄉中是否只接見頭2名的學生(在第1round時),因識人大約名次第4,卻沒有接見機會.謝謝!
很早已聽過信義很tough(334制前),隔年就有學生低不住壓力跳樓,有否聽聞呢?識有老師曾在此教過,亦覺壓力太大走了!請給意見!

原帖由 701003 於 10-7-7 23:47 發表

1-3無問題 相信過往口碑都係咁上下 但banding唔係靠估靠歷史口碑,要有實際數據支持 元朗band 1英中,今非昔比啦
白約翰/基朗/鄧佩琼同band,信義、基元、盧幹庭同商中高一線!!
因為2010/2 ...

作者: 天娜    時間: 10-7-8 13:13

請問鄉中是否只接見頭2名的學生?
答 : 不是, 但根據是否傑出學生, 學界精英及全港成績次第!!!

你朋友雖然考第四, 但全港成績次第可能較後
作者: 701003    時間: 10-7-8 14:38

原帖由 Sherryko9 於 10-7-8 09:48 發表
真係好有用.
請問鄉中是否只接見頭2名的學生(在第1round時),因識人大約名次第4,卻沒有接見機會.謝謝!
很早已聽過信義很tough(334制前),隔年就有學生低不住壓力跳樓,有否聽聞呢?識有老師曾在此教過,亦覺壓力太大走了! ...

鄉中/趙中每年會發一至兩封邀請信俾各間非聯繫小學,小學校方多數會派俾全級頭兩名 其他band 1中學都有類似動作!當然,其他band 1尖子亦可以首輪自行申請面試鄉中
信義女校長真係博命咁進取ga 學生同老師壓力相當大 唔谷得ge小朋友要三思
作者: Sherryko9    時間: 10-7-8 15:08

謝謝!
請恕我多野問.
我都知某些中學會派表給某些小學,但亦聽聞唔係一定會有接見機會,所以才想知鄉中多數會接見哪類形學生?上個佢地網頁,好似對體育有成績的並非好大興趣,因為申請表上寫明唔需要副本,反而其他非學識性的就要副本參考;人事是否佔好重要因素入此間中學?
另外,所知趙中好似極重視游泳,以我推測,以游泳有奬的機會大好多.
關於盧中,你個人意見覺得值得過趙中嗎?如是,是什麼?
真的謝謝你的意見!

原帖由 701003 於 10-7-8 14:38 發表

鄉中/趙中每年會發一至兩封邀請信俾各間非聯繫小學,小學校方多數會派俾全級頭兩名 其他band 1中學都有類似動作!當然,其他band 1尖子亦可以首輪自行申請面試鄉中
信義女校長真係博命咁進取ga  ...

作者: bluealpha    時間: 10-7-9 20:56

信義雖然進步不少,但不如樓主想得那麼勁

以官網成績睇,信義同商中鄉中還有很大距離,比趙中略好,大家都係睇數據好些

hkcee 2009
信義 destinction+credit 649
http://www.yll.edu.hk/result/ce/08-09/index.htm

商中 destinction+credit 743
http://www.ylmass.edu.hk/web/what_news/HKCEE_results/hkcee%20results%2009.pdf

鄉中 destinction+credit 948
http://www.nthykyldss.edu.hk/2009academics_hkcee_chi.aspx

趙中 destinction+credit 540
http://www2.clsmss.edu.hk/public/contents/article?ha=&wc=0&hb=&hc=&revision_id=5044&item_id=1132

原帖由 701003 於 10-7-7 23:47 發表

因為2010/2 ...

作者: bluealpha    時間: 10-7-9 21:09

基元的成績更加同4大傳統英中,很極大距離,雖無列出hkcee成績

從校務報告,該校14分以上的學生只佔33.7%,和4大約80%可謂差天共地
http://www.ccckyc.edu.hk/news/pdf/001.pdf

白約翰都係難兄難弟,都係無hkcee成績公佈,從該校校訊,該校14分以上學生為46%
作者: 701003    時間: 10-7-9 21:34

原帖由 bluealpha 於 10-7-9 20:56 發表
信義雖然進步不少,但不如樓主想得那麼勁

以官網成績睇,信義同商中鄉中還有很大距離,比趙中略好,大家都係睇數據好些

hkcee 2009
信義 destinction+credit 649
http://www.yll.edu.hk/result/ce/08-09/index.htm

商中 d ...

揀得二線英中ge并非尖子啦 小時了了,大未必佳,單靠幾次呈分試唔可以斷定小朋友真正能力!唔通band 1中游,可應付以英文學習ge小朋友就唔可以有新選擇咩??依家微調政策下,呢D學校係可以提供好ge英文學習環境,係好事 盲目追捧名牌并非好事呀 望都望多D元朗中學轉EMI啦
作者: 701003    時間: 10-7-9 21:44

原帖由 Sherryko9 於 10-7-8 15:08 發表
謝謝!
請恕我多野問.
我都知某些中學會派表給某些小學,但亦聽聞唔係一定會有接見機會,所以才想知鄉中多數會接見哪類形學生?上個佢地網頁,好似對體育有成績的並非好大興趣,因為申請表上寫明唔需要副本,反而其 ...

傳统地區英中即係尖子集中營,考試機器訓練場佢哋偏向接見文武全才,聰明但要乖巧ge前列尖子小六畢業生 所以獎項愈多愈好
作者: rabbitwong    時間: 10-7-9 22:26

bluealpaha,

Your comment and information are very accurate, objective and reliable.

for information
the HKCEE (20096) result of Shung Tak is
distinction + credit = 848
作者: MATHEWMA    時間: 10-7-9 22:36

係叫元公仲未有書單、所以不知道實際有幾班英文班及幾多科用英文教授
作者: MATHEWMA    時間: 10-7-9 22:42

原帖由 MATHEWMA 於 10-7-9 22:36 發表
係叫元公仲未有書單、所以不知道實際有幾班英文班及幾多科用英文教授

請問基元現在屬BAND幾 ??
作者: bluealpha    時間: 10-7-10 10:49

元朗有能力轉英中的學校相信轉得七七八八,甚至有些剛上車的如基元、盧幹庭,只係比中中的基朗、羅貴祥好少少,唔算有很穩定的基礎。做得英中,始終都係band 1

元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其實係趙中。鄉中成績雖好,但增值相當低,鄉中近年intake其實己拍得新界其他幾間龍頭中學,如梁球琚、沙官、荃官、林護,但做出來的成績和屯門區比,同第一梁球琚無得比,經常比第二的百周年為差,但略好過屯官。崇德和商中進步不少,但經常被低怙。
作者: Sherryko9    時間: 10-7-10 12:17

謝謝你的回覆(私人訊息) .
發覺越近自己選擇,越唔客觀,多了虛榮心,唉!希望到真正選校時會客觀些;其實C9都成日提醒我唔好揀D太tough中學,雖然知囡囡能力得,但他唔想囡囡變成讀書機器,終日和成績競賽,C9說最緊要是讀得開心,成績可以入到學校的最好果批便算,唔好為左學校爭高成績!但有些朋友和同事說,點解成績到卻唔揀D更好選擇給囡囡呢? 越諗就越多!得又想多D,多D又想更好....

原帖由 701003 於 10-7-9 21:44 發表

傳统地區英中即係尖子集中營,考試機器訓練場佢哋偏向接見文武全才,聰明但要乖巧ge前列尖子小六畢業生 所以獎項愈多愈好

作者: hester05    時間: 10-7-10 14:19

其實band one 生也有很多種,我絕對贊成 top 個 D 入傳統英中,因比較容易適應。相反中下游最好揀新的英中…囡囡是基元的升F.4,我慶幸當初選擇正確,沒聽老師說選擇當時是英中的元中。元朗區的學生人數太多,但英中太少才做成那麼多升呢英中…
作者: 天娜    時間: 10-7-10 15:01

如果你的子女一直是全級頭十名, 可試鄉中和趙中, 你要相信小朋友的進步和學習能力, 在一間競爭大的學校會剌激到仔女的潛力, 當然家人的支持也極為重要

原帖由 Sherryko9 於 10-7-10 12:17 發表
謝謝你的回覆(私人訊息) .
發覺越近自己選擇,越唔客觀,多了虛榮心,唉!希望到真正選校時會客觀些;其實C9都成日提醒我唔好揀D太tough中學,雖然知囡囡能力得,但他唔想囡囡變成讀書機器,終日和成績競賽,C9說最 ...

作者: MATHEWMA    時間: 10-7-10 16:09

原帖由 bluealpha 於 10-7-10 10:49 發表
元朗有能力轉英中的學校相信轉得七七八八,甚至有些剛上車的如基元、盧幹庭,只係比中中的基朗、羅貴祥好少少,唔算有很穩定的基礎。做得英中,始終都係band 1

元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其 ...

謝謝你比我的回覆, 我仔仔剛剛成功"叩門"去"基元", 但怕"基元"banding太高,仔仔追唔上....現在聽完你講,就放心喇 !! :)
作者: elbar    時間: 10-7-10 16:32

原帖由 bluealpha 於 10-7-10 10:49 發表
元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其實係趙中。鄉中成績雖好,但增值相當低,鄉中近年intake其實己拍得新界其他幾間龍頭中學,如梁球琚、沙官、荃官、林護,但做出來的成績和屯門區比,同第一梁球琚無得比,經常比第二的百周年為差,但略好過屯官。崇德和商中進步不少,但經常被低怙。

會考成績比較

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

Heung Yee Kuk Yuen Long

4.79

80.3%

Li Shiu Chung

4.51

72.2%

Tang Yuk Tien

4.21

74.0%

Leung Kau Kui

4.20

70.8%

Shung Tak

3.75

68.0%

S C Chan

3.50

60.3%

Yuen Long Merchants

2.88

-

Chiu Lut Sau

2.63

44.4%

作者: 701003    時間: 10-7-11 12:33

元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其 ...

宏信?算罷啦 我老公friend個仔,係小學長年墊底(17X/17X),報宏信year 7都收 希望只係個別例子啦 因為屋企交得起 小朋友連派位都無參加相比天水圍李兆基、青年會ge收生標準,宏信真係求其咗D 拍得住伯裘啦

作者: hester05    時間: 10-7-12 09:03

原帖由 MATHEWMA 於 10-7-10 16:09 發表

謝謝你比我的回覆, 我仔仔剛剛成功"叩門"去"基元", 但怕"基元"banding太高,仔仔追唔上....現在聽完你講,就放心喇 !! :)

基元的老師和校長很有教學熱誠的…放心!我囡囡已升F.4…你仔仔明天考分班試呵,要努力些,考入A或E班精英班呵!
作者: Sherryko9    時間: 10-7-12 09:45

701003,
請查PM.

原帖由 701003 於 10-7-11 12:33 發表

宏信?算罷啦 我老公friend個仔,係小學長年墊底(17X/17X),報宏信year 7都收 希望只係個別例子啦mouth:" /> 因為屋企交得起 小朋友連派位都無參加相比天水圍李兆基、青年會ge收生標準, ...

作者: Sherryko9    時間: 10-7-12 10:35

好多謝你的鼓勵,我都有想過考鄉中和趙中,不過老實答,趙中唔係好勁,以佢收band1小學生人數,和公開考試成績唔成正比,只不過地點極好,方便我drop低小朋友,環境唔雜,行出來的學生正正齊齊,覺得佢校風OK,本身自己係趙中出身,可能囡囡有著數甘解!鄉中我都知成績好,校風亦唔錯,又係行出來的仔女正正齊齊,地點理想;盧中我都欣賞,但地點真係唔係好,我車囡囡返學的,有時會望一望佢才返工,盧中如果係元朗公園附近就No.1了!鄉中我聽聞人事好緊要,第1輪可能佢比晒D人事關係(鄉申)果D,呢點係我極唔歡喜,所以有考慮過唔想考,就係因為知自己果個得,唔係甘依賴學校教,有人建議我考屯門,屯門勁學校多,但太遠,唔方便我送囡囡返學再返工.唉!你諗我有幾多野考慮呢?我好善變,呢一刻我都未知自己揀邊間!

原帖由 天娜 於 10-7-10 15:01 發表
如果你的子女一直是全級頭十名, 可試鄉中和趙中, 你要相信小朋友的進步和學習能力, 在一間競爭大的學校會剌激到仔女的潛力, 當然家人的支持也極為重要

...

作者: bluealpha    時間: 10-7-12 10:42

鄉中的成績只係2009年特別好,2007,2008完全不是這回事,鄉中只係出一次10a,人地10年出7次

睇總credit

鄉中                      梁球琚

2007      877         935
2008      822         1003
2009      948         891

原帖由 elbar 於 10-7-10 16:32 發表

會考成績比較

2009 HKCEE( Distinct + Credit ) / Candidate14 points or more from best 6 subjectsHeung Yee Kuk Yuen Long4.7980.3%Li Shiu Chung4.5172.2%Tang Yuk Tien4.2174.0%Leung Kau Kui4.2 ...

作者: Sherryko9    時間: 10-7-12 10:50

揀中學真係一門好大學問,成績固然係考慮之一,但校風亦是重要一環,真係魚與熊掌,兩者實難兼得!
我想囡囡開心地讀書,但又怕她過份開心變得懶散 .
作者: Sherryko9    時間: 10-7-12 10:59

絕對贊成,其實元朗D中學唔係好進取,想當年(起碼廿年前)屯門D中學只是起步初階,名氣和成績仍和元朗的一綫中學有距離,但不到幾年間,屯門D勁中學升到阿媽都唔認得,鄉中只是區內C9們熱捧(可能我都是其中一員),我知屯門中學勁好多,但奈何地點真係唔係好就腳,所以退而求其次甘解!

原帖由 bluealpha 於 10-7-12 10:42 發表
鄉中的成績只係2009年特別好,2007,2008完全不是這回事,鄉中只係出一次10a,人地10年出7次

睇總credit

2009      948        ...

作者: elbar    時間: 10-7-12 13:20

原帖由 bluealpha 於 10-7-12 10:42 發表

睇總credit

2009      948        ...

同意   

HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

Heung Yee Kuk Yuen Long

4.79

4.07

4.39

Li Shiu Chung

4.51

4.01

4.78

Leung Kau Kui

4.20

4.62

4.45

作者: MATHEWMA    時間: 10-7-12 17:01

原帖由 hester05 於 10-7-12 09:03 發表

基元的老師和校長很有教學熱誠的…放心!我囡囡已升F.4…你仔仔明天考分班試呵,要努力些,考入A或E班精英班呵!

謝謝妳:)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5