教育王國

標題: 2010/2011 聖保祿天主教小學一年班學生請進 [打印本頁]

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-7 15:27     標題: 2010/2011 聖保祿天主教小學一年班學生請進

嘻嘻,我又學吓開檀先.

各位2010/11小一學生及家長, 幸會. 請多多交流,互相支持一吓.
作者: joanneka    時間: 10-7-7 16:02

我黎報度先!
Fri 註冊唔知會唔會見到你呢? hehe!

原帖由 愛愛地球 於 10-7-7 15:27 發表
嘻嘻,我又學吓開檀先.

各位2010/11小一學生及家長, 幸會. 請多多交流,互相支持一吓.

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-7 16:38

妳好. 我會好早去, 去完返工. 妳呢?

原帖由 joanneka 於 10-7-7 16:02 發表
我黎報度先!
Fri 註冊唔知會唔會見到你呢? hehe!

作者: joanneka    時間: 10-7-7 17:00

我果日請左假, 不過都會早去, 去完買埋校服.
你知唔知邊度比較多厚底的白鞋(著校裙)賣呀?

原帖由 愛愛地球 於 10-7-7 16:38 發表
妳好. 我會好早去, 去完返工. 妳呢?

作者: candy_kent    時間: 10-7-7 17:34

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-7 17:36

for小一, 白皮鞋都有好多大d嘅百貨公司有吖, 千色, 吉之島, 永安... 只是愈大對先愈難買.
校服乜唔係當日學校內有埋咩? 我諗住在校內買, 冇先再出去買.

原帖由 joanneka 於 10-7-7 17:00 發表
我果日請左假, 不過都會早去, 去完買埋校服.
你知唔知邊度比較多厚底的白鞋(著校裙)賣呀?

作者: Rattie    時間: 10-7-7 18:13

學校冇校裙賣,要出去買架。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-7 17:36 發表
for小一, 白皮鞋都有好多大d嘅百貨公司有吖, 千色, 吉之島, 永安... 只是愈大對先愈難買.
校服乜唔係當日學校內有埋咩? 我諗住在校內買, 冇先再出去買.

...

作者: daisy17772    時間: 10-7-7 19:44

I will come for registration as well.
作者: 愛愛地球    時間: 10-7-8 13:36

剛去左順xx買:

夏裙: $72
打底白褲: $14
底裙: $21
冷氣外套: $63

原帖由 Rattie 於 10-7-7 18:13 發表

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-8 13:37

更正:

剛去左"X順X"買:

[/quote]
作者: cmchang0927    時間: 10-7-8 19:24

請問新校服裙有冇轉扣章?
作者: daisy17772    時間: 10-7-8 19:43

We shouldn't need to bring any photos etc for registration tomorrow right?  Just to make payment?
thanks
daisy17772
作者: CHARLES2007    時間: 10-7-8 21:52

請問在那裹買夏季校服????

原帖由 愛愛地球 於 10-7-8 13:36 發表
剛去左順xx買:

作者: CHARLES2007    時間: 10-7-8 21:55

現在還不知夏季校服規格和在那裹買????仲以為在學校可買埋!

原帖由 Rattie 於 10-7-7 18:13 發表

作者: chatroom台長    時間: 10-7-9 12:12

灣仔軒尼詩官立小學後面條街有間約瑟校服 (joseph) 有得賣我地夏天白裙.

原帖由 CHARLES2007 於 10-7-8 21:55 發表
現在還不知夏季校服規格和在那裹買????仲以為在學校可買埋!

作者: candy_kent    時間: 10-7-12 16:14

作者: hiagnes    時間: 10-7-13 11:24

大家好, 我都嚟報到.
作者: jsmummy    時間: 10-7-14 23:36

大家好, 我嚟報到.
作者: joanneka    時間: 10-7-16 10:52

我女女1C班, 你地有無女女同班呀?

原帖由 jsmummy 於 10-7-14 23:36 發表
大家好, 我嚟報到.

作者: cmchang0927    時間: 10-7-16 19:21

原帖由 joanneka 於 10-7-16 10:52 發表
我女女1C班, 你地有無女女同班呀?

My girl also has been allocated to Class 1C, nice to meet u!
Will yr daughter go to school by school bus?  My daughter will do.  But on the first day, I decided to send her to school by myself.
作者: daisy17772    時間: 10-7-17 23:57

My girl will be in 1D.
作者: alice3802cheng    時間: 10-7-20 14:57

我去左這間買,條裙95元,貴過愛愛地球,買個間,不過D料幾好!!

原帖由 chatroom台長 於 10-7-9 12:12 發表
灣仔軒尼詩官立小學後面條街有間約瑟校服 (joseph) 有得賣我地夏天白裙.

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-20 15:47

如果joseph同當日學校掛出來果間d 質地一樣, 咁就會好過我在成xx買. 可能就是這個原因貴d.  當日掛出來的,是....什麼公司...好似有個"興"字. (卡片不在身)
我都會去joseph或譚臣道果間睇睇, 可能成xx薄果件,炎熱時著; 95元相對厚的,近換季時著. (我自己以前都鍾意挻少少的校裙.)

原帖由 alice3802cheng 於 10-7-20 14:57 發表
我去左這間買,條裙95元,貴過愛愛地球,買個間,不過D料幾好!!

作者: alice3802cheng    時間: 10-7-20 16:07

整體來講,全部都貴過你個間,不過我唔記得左實價

原帖由 愛愛地球 於 10-7-20 15:47 發表
如果joseph同當日學校掛出來果間d 質地一樣, 咁就會好過我在成xx買. 可能就是這個原因貴d.  當日掛出來的,是....什麼公司...好似有個"興"字. (卡片不在身)
我都會去joseph或譚臣道果間睇睇, 可能成xx薄果件,炎熱時著 ...

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-20 16:44

質地好先最緊要. 所以我都會去你買果間.

原帖由 alice3802cheng 於 10-7-20 16:07 發表
整體來講,全部都貴過你個間,不過我唔記得左實價

作者: alice3802cheng    時間: 10-7-20 17:03

我都覺得質地重要,不過.....
...我無比較過(連學校果件都無看過!)

原帖由 愛愛地球 於 10-7-20 16:44 發表
質地好先最緊要. 所以我都會去你買果間.

作者: Rattie    時間: 10-7-21 10:30

I let my girl go by school bus on her first day, but then I went to her school by a cab and met her where the school bus dropped her! I was with my video camera and she was a bit surprised to see me. I was glad to see her making some friends en route to school.

原帖由 cmchang0927 於 10-7-16 19:21 發表

My girl also has been allocated to Class 1C, nice to meet u!
Will yr daughter go to school by school bus?  My daughter will do.  But on the first day, I decided to send her to school by mysel ...

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-21 11:07

Very thoughtful mom! i will send her to school and will try to video her walking up the stairway only.

原帖由 Rattie 於 10-7-21 10:30 發表
I let my girl go by school bus on her first day, but then I went to her school by a cab and met her where the school bus dropped her! I was with my video camera and she was a bit surprised to see me.  ...

作者: Rattie    時間: 10-7-21 11:43

約瑟 : 灣仔譚臣道114號廣亞大廈2字樓 (軒尼詩官立小學斜對面)

2573-3229 或 2575-0592

泰興 : 灣仔譚臣道84-86號地下C

2891-0078

成順發 : 北角馬寶道18號地下5-6號舖 (新光戲院背後)

2563-3219或2563-3269

運動服

華生 : 北角渣華道128 號渣華商業中心12 樓1201A室 (北角地鐵站A1 出口)

2728-6562 或 2387-2537

原帖由 alice3802cheng 於 10-7-20 17:03 發表
我都覺得質地重要,不過.....
...我無比較過(連學校果件都無看過!)

作者: alice3802cheng    時間: 10-7-21 11:49

唔該哂

原帖由 Rattie 於 10-7-21 11:43 發表
約瑟 : 灣仔譚臣道114號廣亞大廈2字樓 (軒尼詩官立小學斜對面)2573-3229 或 2575-0592

泰興 : 灣仔譚臣道84-86號地下C2891-0078

成順發 : 北角馬寶道18號地下5-6號舖 (新光戲院背後)2563-3219或2563-3269

運動服 ...

作者: YongXin    時間: 10-7-21 13:06

係咪咁呀:

睇住佢自己行上去,好梗動架,好似0個0的銀行廣告其中一幕咁唔捨得個女大。。。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-21 11:07 發表
Very thoughtful mom! i will send her to school and will try to video her walking up the stairway only.

作者: candy_kent    時間: 10-7-21 18:03

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-21 19:04

係呀.
是小一開學日嗎.
我希望影張佢揮手!!!

原帖由 YongXin 於 10-7-21 13:06 發表
係咪咁呀:

http://images2.snapfish.com/232323232%7Ffp533%3B9%3Enu%3D3235%3E58%3B%3E%3A%3B5%3EWSNRCG%3D3238%3B3%3A484%3C%3B%3Anu0mrj

睇住佢自己行上去,好梗動架,好似0個0的銀行廣告其中一幕咁唔捨得個女 ...

作者: YongXin    時間: 10-7-21 22:49

係P.2開學日,返am,自己車佢返先影到。
揮手會扑親,同埋班大小姐都好少回頭望吓阿媽架,梯頂有同學仔等,一枝箭咁行0左上去。  

原帖由 愛愛地球 於 10-7-21 19:04 發表
係呀.
是小一開學日嗎.
我希望影張佢揮手!!!

作者: snkwok    時間: 10-7-21 22:53

好正啊!

原帖由 YongXin 於 10-7-21 13:06 發表
係咪咁呀:

http://images2.snapfish.com/232323232%7Ffp533%3B9%3Enu%3D3235%3E58%3B%3E%3A%3B5%3EWSNRCG%3D3238%3B3%3A484%3C%3B%3Anu0mrj

睇住佢自己行上去,好梗動架,好似0個0的銀行廣告其中一幕咁唔捨得個女 ...

作者: cmchang0927    時間: 10-7-21 23:01

So touching............ when I image that scene was my girl, I wanna cry..........
係咪咁呀:

作者: cmchang0927    時間: 10-7-21 23:02

oh!  Good idea, let me consider abt that........
原帖由 Rattie 於 10-7-21 10:30 發表
I let my girl go by school bus on her first day, but then I went to her school by a cab and met her where the school bus dropped her! I was with my video camera and she was a bit surprised to see me.  ...

作者: cmchang0927    時間: 10-7-21 23:08

Today I bought the books for my girl at Tin Hau!  Wah, so expensive leh, 2290!  My friends' kids (from Kei wan and 滬江)only cost around 1200!

Can I confirm with 各位德高望重的老臣子that 包書is not allowed?
And the hair band's colour is black, white and blue?
One or Two 辮子is also allowed?
Thanks
作者: Rattie    時間: 10-7-22 10:00

你哋睇 --- 樓梯頂D家長嘅視線都係向住同一方向 --- 亞囡度。

係咪咁呀:

作者: Rattie    時間: 10-7-22 10:12

Yes yes yes + yes.
- Books are very expensive. I spent $1,700 for just half of her F1 books.
- No wrappings for books (except student handbook).
- Black, white + blue for hair band colours.
- All allowed : pony-tails, twin-tails .... maybe tri-tails ....

Enjoy!!

原帖由 cmchang0927 於 10-7-21 23:08 發表
Today I bought the books for my girl at Tin Hau!  Wah, so expensive leh, 2290!  My friends' kids (from Kei wan and 滬江)only cost around 1200!

Can I confirm with 各位德高望重的老臣子that 包書i ...

作者: Rattie    時間: 10-7-22 10:23

I recorded till my girl lining up in the playground, still chatting with her classmates --- lucky that the teachers did not stop me in the old days .....

原帖由 cmchang0927 於 10-7-21 23:02 發表
oh!  Good idea, let me consider abt that........  

作者: daisy17772    時間: 10-7-22 15:16     標題: 小一新生家長會 (Aug 28 2:30-5pm)

My girl has a dancing performance that day pm which has been arranged prior to having been informed of this meeting.  Any existing parents know what the P1 student supposed to be doing in this meeting?  If she will not be present but one parent will be present in the meeting, is this okay with the school?  

thanks
daisy17772
作者: 愛愛地球    時間: 10-7-22 17:09

but our books are for whole year. other schools may require parents to buy first half year only. that's why ~$1,XXX

原帖由 cmchang0927 於 10-7-21 23:08 發表

Can I confirm with 各位德高望重的老臣子that 包書i ...

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-22 17:12

parents can go all the way up to the top of the stairway?  only on the first day of school?

原帖由 Rattie 於 10-7-22 10:00 發表
你哋睇 --- 樓梯頂D家長嘅視線都係向住同一方向 --- 亞囡度。

作者: Halloween0307    時間: 10-7-22 17:25

係咪咁呀:

好正呀張相!我張相係我個腦到,第時我送個孫返學,我會拎番le張相出o黎睇....
作者: YongXin    時間: 10-7-22 17:54

梯底其實有個好大既“家長止步”牌,不過開學日通常都會比家長上到梯頂,平時唔准。咁都啱既,一來係保安問題,二來係我地阻定,會阻住班大小姐既校園生活。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-22 17:12 發表
parents can go all the way up to the top of the stairway?  only on the first day of school?

作者: YongXin    時間: 10-7-22 18:01

Parents will attend an orientation talk in the school hall, while the kids will dress in full school uniform/practise lining up/attending the assembly/going to their own classroom/meet with teachers and 守護天使 (big sisters of upper class)/having recess, and making new friends right away!

原帖由 daisy17772 於 10-7-22 15:16 發表
My girl has a dancing performance that day pm which has been arranged prior to having been informed of this meeting.  Any existing parents know what the P1 student supposed to be doing in this meeting ...

作者: daisy17772    時間: 10-7-22 18:06

原帖由 YongXin 於 10-7-22 18:01 發表
Parents will attend an orientation talk in the school hall, while the kids will dress in full school uniform/practise lining up/attending the assembly/going to their own classroom/meet with teachers a ...

Oh many thanks for your reply.  My daughter has been looking forward keenly to staging her performance......The orientation should be good for her, let me discuss with her.

daisy17772
作者: Rattie    時間: 10-7-23 14:35

呀係,校巴唔係停喺正門,而係響雲地利道後門俾d小朋友落車,你要影囡囡嘅樓梯背影照就會有少少難度。

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-23 16:37

夏裙總結:
太興冇26及27碼, 28碼先有. 要細的碼,只可訂造. 8月中先有得取. 但話都只係70零蚊喎.
約瑟有26及以上,但我好彩, 拎到一件白色, 想愛多件時,先發現有舊章的針痕, 只是第一件冇咁明顯. 叫佢再拎多幾件比較,只有另一批次,但白色得來...似藍色,佢回應可能漂水的多寡..云云. 但一樣有舊章痕. 我懷疑他們沒有生產新的. 但卻聰明地在前面加有一個位放鐵章. (比支針穿過) 呢個位太興都有加. 但北角的成順發沒有喎.
太興同約瑟的料是厚過成順發. 邊件修身d...今晚返去比較下先.
約瑟要90元一件. 冇折.
約瑟的白色外套是棉 ($70); 成順發的是線. ($63)
作者: cmchang0927    時間: 10-7-23 16:50

我今日係成順發買咗, d質地麻麻, 不過近屋企........ 我阿女著30号, 長度fit, 但好闊, 條腰帶好似唱大戲d人咁, 要拿去改...........
作者: 愛愛地球    時間: 10-7-25 18:23

哎,小女是26碼咋,仲要有鬆. 差D想訂造.  排隊一定係排第一個.

原帖由 cmchang0927 於 10-7-23 16:50 發表
我今日係成順發買咗, d質地麻麻, 不過近屋企........ 我阿女著30号, 長度fit, 但好闊, 條腰帶好似唱大戲d人咁, 要拿去改...........

作者: YongXin    時間: 10-7-25 23:36

0羊?我0個件當年都係26碼,P.3都仲係28碼。。。年年排頭幾位。。。排班隊0個時。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-25 18:23 發表
哎,小女是26碼咋,仲要有鬆. 差D想訂造.  排隊一定係排第一個.

作者: cmchang0927    時間: 10-7-25 23:42

Don't worry, cos' my girl is the second tallest in her class (K.3).   And she is over 125cm now and needs to wear 130 cm clothes already............. Ppl think that she is in P.2, and her feet also is so big!  Need to wear size 21! So lucky that she is thin, not fat.......... but my son is the shortest in his class.....sigh
原帖由 愛愛地球 於 10-7-25 18:23 發表

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-27 10:57

YONGXIN, 你有把26碼放過腳嗎? 我見你上次post出來張相件校裙好fit (我中意fit D),相信仲係26碼!?
我把在成順X買的26碼校裙改了腰帶,點知改完之後,同新買的約瑟26碼的腰帶一樣腰圍. 肩位亦FIT 多D. 可惜約瑟白色的已冇"白色"26碼. 我唔想買另一批"螢光白". 又話訂造"好~貴~咕~喎~".   

可能去太興試吓訂造, 老闆話"都~係~70~零~蚊~咋~~~"

原帖由 YongXin 於 10-7-25 23:36 發表
0羊?我0個件當年都係26碼,P.3都仲係28碼。。。年年排頭幾位。。。排班隊0個時。

作者: YongXin    時間: 10-7-27 11:32

其實學校係要裙脚長過膝頭架

我供係有放脚啦,放0左脚,條裙通常就可以頂年幾。你見到P.2 0個條應該係P.1 0個條26碼放脚,但係P.2下學期都要買新。腰帶呢,我就次次一定要改窄茅走雞架喇。

你話0個種白色既問題,其實到冬天0個件長袖白裇衫都有。我一路只係去Joseph買,我覺得都企理既,OK就算喇。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-27 10:57 發表
YONGXIN, 你有把26碼放過腳嗎? 我見你上次post出來張相件校裙好fit (我中意fit D),相信仲係26碼!?
我把在成順X買的26碼校裙改了腰帶,點知改完之後,同新買的約瑟26碼的腰帶一樣腰圍. 肩位亦FIT 多D. 可惜約瑟白色的已 ...

作者: Rattie    時間: 10-7-27 16:58

每年轉季洗最尾一次校裙之前我都會放咗脚先,等條舊痕茅咁深,望落去自然d。

原帖由 YongXin 於 10-7-27 11:32 發表
其實學校係要裙脚長過膝頭架

我供係有放脚啦,放0左脚,條裙通常就可以頂年幾。你見到P.2 0個條應該係P.1 0個條26碼放脚,但係P.2下學期都要買新。腰帶呢,我就次次一定要改窄茅走雞架喇。

你話0個種白色既問題, ...

作者: GiCa    時間: 10-8-7 16:23

多得各位報料, 今曰去左泰興買校服.
本來only買夏季裙, 但老闆娘話結業清貨8折 , 叫我買埋冬季, 結果買左2條夏裙($78,x/per), 3件恤衫 (共$14x), 1條冬裙(買唔到比大女, 因大女無去,老闆娘量了話細女穿32, 大女高小小應該穿34, 但34 sold out), 全部成為$411
一陣等大女學完野返來比她試下條32, 如果ok再去買多條.
依家想想下發覺無買白色sweater, 唔知泰興有無賣呢?
作者: daisy17772    時間: 10-8-7 19:24

原帖由 GiCa 於 10-8-7 16:23 發表
本來only買夏季裙, 但老闆娘話結業清貨8折 , 叫我買埋冬季, 結果買左2條夏裙($78,x/per), 3件恤衫 (共$14x), 1條冬裙(買唔到比大女, 因大女無去,老闆娘量了話細女穿32, ...

Sorry I forgot where is this 泰興?  And did she tell you when will the store be closed down?

thanks
daisy17772
作者: GiCa    時間: 10-8-7 19:25

試左! 大女 size 34 too long & big, will go get change to 32.
細女 size 32 ok, just a bit long but acceptable.
原來大細女高度只係差好少好少, 要穿same size, 只係細女好瘦, 所以覺得細粒d. 真係蠢左, 平常d衫我都識買2件同size, 而校服我會買差一碼(e.g 細女 size 31, 甘大女就32), 但呢間無單數碼, 所以買錯左 34 太大.

原帖由 GiCa 於 10-8-7 16:23 發表
本來only買夏季裙, 但老闆娘話結業清貨8折 , 叫我買埋冬季, 結果買左2條夏裙($78,x/per), 3件恤衫 (共$14x), 1條冬裙(買唔到比大女, 因大女無去,老闆娘量了話細女穿32, ...

作者: LeonaMak    時間: 10-8-9 15:35

家長好,

我家小女也是今年P1呀!有問題想請大家/前輩解答,煩請幫忙。

(01) 開學當天,學校會為P1生有甚麼安排呢?
(02) 小女是乘坐學校校車的,是在正門 / 雲地利道(???)  
        下車,再行到操場(有老師 / 大姐姐帶領?)集隊上室  
        嗎?
(03) 放學又甚樣安排呢?

請各位家長 / 前輩幫忙解答,我很擔心"豬仔"(小女)是否應付到,始終不再是幼稚園生呀!

謝謝!
作者: GiCa    時間: 10-8-10 17:18

原帖由 LeonaMak 於 10-8-9 15:35 發表
家長好,
我家小女也是今年P1呀!有問題想請大家/前輩解答,煩請幫忙。
(01) 開學當天,學校會為P1生有甚麼安排呢?
唔太記得, 但大女話印象中無特別野.
(02) 小女是乘坐學校校車的,是在正門 / 雲地利道(???)  下車,再行到操場(有老師 / 大姐姐帶領?)集隊上室嗎?
校車是在後門雲地利道下車, 會由校車褓母帶入學校. 如是褓母車會停在正門, 學生要自己入去因褓母車褓母是不準進校的.
(03) 放學又甚樣安排呢?
老師會帶到 1/F 學生校務處外, 然後學生自己去後門 (後門在1/F校務處後面), 校車褓母會在後門內集齊 P.1 & P.2 學生帶上車(P.3 以上可自行上車).  如是褓母車褓母會企係正門外, 學生自己走出正門找褓母上車.
請各位家長 / 前輩幫忙解答,我很擔心"豬仔"(小女)是否應付到,始終不再是幼稚園生呀!
謝謝!

唔使擔心, 她們個個都好惦, 唔係我地想象中甘樣樣都唔識. 尢其是P.1 第1曰搭校車, 褓母同老師唔會比她放學周圍走, 一定捉到上校車
作者: LeonaMak    時間: 10-8-12 10:11     標題: 回覆 1# GiCa 的文章

Hi GiCa,

多謝!因為本人得一個小朋友,難免會緊張些,現在可放心了,多謝前輩解答!
作者: GiCa    時間: 10-8-12 17:07

唔好客氣, 有問題即管問, 呢度好多師姐媽媽可以答到妳們的疑問, 當年好多野我都在這知道的

原帖由 LeonaMak 於 10-8-12 10:11 發表
Hi GiCa,

多謝!因為本人得一個小朋友,難免會緊張些,現在可放心了,多謝前輩解答!

作者: GiCa    時間: 10-8-12 18:24

唔好客氣, 有問題即管問, 呢度好多師姐媽媽可以答到妳們的疑問, 當年好多野我都在這知道的

原帖由 LeonaMak 於 10-8-12 10:11 發表
Hi GiCa,

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-13 14:46

D運動服明明在學校"度身訂造", 都幫我預得咁鬆, 暑假兩個月, 會身型暴發嗎.
終於昨晚試完,真係全部都要換.  諗下諗下都只係著半年, 不如換fit  D, 著得好睇D算了.  結果全部換番最細26号.  條裙最奇怪,佢比阿女23/16, 一穿上去, 跌落黎. 我換20/14算了. 因前部份沒有彈性,所以更要FIT D.  終於攪掂, 洗定埋, 等開學.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5