教育王國

標題: 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [打印本頁]

作者: evelyn317    時間: 10-7-11 10:27     標題: 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦

Hello 咁多位媽咪,是日吉日,我將小學雜談標題改咗小小copy咗嚟初中教育,今天新開張
作者: asinai    時間: 10-7-11 10:31

Hello!

我第一個報到!
作者: asinai    時間: 10-7-11 10:34

尋日同ah 女買backpack....還覺得她是小學生!
作者: Marians    時間: 10-7-11 10:54

hi

我也入來報到, 請多多指教, 祈望大家的子女都有愉快的新開始

Marians
作者: mega_yi1    時間: 10-7-11 13:45

原帖由 asinai 於 10-7-11 10:34 發表
尋日同ah 女買backpack....還覺得她是小學生!

我都想買backpack, 你買了那款

謝謝
作者: Joe媽媽    時間: 10-7-11 18:06

原帖由 mega_yi1 於 10-7-11 13:45 發表

謝謝

Form 1 仔, 我都係買 backpack - brand: Eastpak, 上個月做promo時買, 原價$700, 現買$199, 是2009上年款,  不過亞仔唔知是舊款, 已很開心了

學校買新書有"87折", 知唔知邊度會再平d?
作者: asinai    時間: 10-7-11 19:14

Hi,

係"令" 膠款backpack, ah 女好鍾意!.....佢話早d買, 下星期返bridging 就可以用了!
原帖由 mega_yi1 於 10-7-11 13:45 發表

謝謝

作者: asinai    時間: 10-7-11 19:19

Hi,

我地重未買book.  我估87折算是平了, 而且又5駛周圍扌昷, 車$ + 時間都省翻la!....gum 係 mic 即刻有呢?
原帖由 Joe媽媽 於 10-7-11 18:06 發表

Form 1 仔, 我都係買 backpack - brand: Eastpak, 上個月做promo時買, 原價$700, 現買$199, 是2009上年款,  不過亞仔唔知是舊款, 已很開心了

學校買新書有"87折", 知唔知邊度會再平d? ...

作者: Irene_BB    時間: 10-7-11 19:23

我個仔書包由小二用到小六都無爛﹐呀仔話中一會用番﹐唔好用無畏錢﹐佢知父母賺錢不易。我真係好安慰呀﹗
作者: 天娜    時間: 10-7-11 21:47

Hi, 我又黎報道
我個仔在9/7註冊後即訂左校服, 而家正在後悔ing, 原因他是肥仔, 我怕他在暑期又會漲左吾合身
唉!而家唯有日日哦他食少d, 同做多d運動
作者: CO.CO.    時間: 10-7-12 00:43

作者: princesserela    時間: 10-7-12 02:41

報到!請問你地有冇映定學生相[著住新校服]?要映幾多呢?

原帖由 天娜 於 10-7-11 21:47 發表
Hi, 我又黎報道
我個仔在9/7註冊後即訂左校服, 而家正在後悔ing, 原因他是肥仔, 我怕他在暑期又會漲左吾合身

作者: Charitymami    時間: 10-7-12 10:21

hi hi

新來報到
作者: Charitymami    時間: 10-7-12 10:23

學校有得映學生相, $10/打, 我諗住映1打

原帖由 princesserela 於 10-7-11 13:41 發表

作者: fp    時間: 10-7-12 10:55

Hi, 我又黎報道,
我在school已買下校服,but I am so stupid, it should buy 2 sets instead of 1 set, so that can change everyday, now need to go 金輪買過.
school can order book by 三聯,only 10% discount.
total have 5 pcs 暑期作業(1-中文,1-Maths,2-English,1-Science)
also have 1 book need to read and have book report need to do and need to send during on Aug 迎新營
作者: CO.CO.    時間: 10-7-12 11:03

作者: Charitymami    時間: 10-7-12 11:15

九折後要$2,519.60

其他什費尚末知道, 可以訂飯盒$17/餐

我諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的

原帖由 CO.CO. 於 10-7-11 22:03 發表
你地F1 D書簿費幾多錢牙
我D女套書要$2150......簿費$40...堂費一年$300冷氣費一年$300家教會$120班會費$25

作者: Joe媽媽    時間: 10-7-12 11:20

原帖由 asinai 於 10-7-11 19:19 發表
Hi,

我地重未買book.  我估87折算是平了, 而且又5駛周圍扌昷, 車$ + 時間都省翻la!....gum 係 mic 即刻有呢?

先落訂 $100, 8月5號取書後再付尾數, 只收 cash.
作者: Joe媽媽    時間: 10-7-12 11:24

原帖由 Charitymami 於 10-7-12 11:15 發表
九折後要$2,519.60

其他什費尚末知道, 可以訂飯盒$17/餐

我諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的

...

HK$2513.50 (已是87折後價錢, 而且重有2本字典已有無需買)

中一已可以出街食飯, 無得代訂飯盒, 要多少錢一餐? $25/日, 足夠嗎?
作者: Joe媽媽    時間: 10-7-12 11:29

原帖由 Irene_BB 於 10-7-11 19:23 發表
我個仔書包由小二用到小六都無爛﹐呀仔話中一會用番﹐唔好用無畏錢﹐佢知父母賺錢不易。我真係好安慰呀﹗

好乖仔呀
作者: be2731    時間: 10-7-12 11:43

Hi! 課本九折後都差不多要$3000, 校服, 書包, 飯票, 過海地鐵車費, 學校課外話動等等, 樣樣都係錢, 如學校課外活動, 學生一定要必修一樣, 運動訓練要 $1400 一年, 如樂器班要 $3000 一年, 學生如校外有學琴又不計在內, 就咁計一計, 開學就要5000-6000....
作者: CO.CO.    時間: 10-7-12 11:49

作者: CO.CO.    時間: 10-7-12 12:02

作者: LULU-MAK    時間: 10-7-12 12:23

我嚟報到!
作者: HoTing    時間: 10-7-12 12:29

Hi 各位好,

注冊日已派了3本暑期作業, 7月尾要上英文班, 啊女今個暑假都好忙!
作者: LULU-MAK    時間: 10-7-12 12:39

回想過去六年小學生涯, 真係好似噚日發生一樣.
作者: LULU-MAK    時間: 10-7-12 12:41

亞囡間學校買書有85折, 折實多謝$2800, 還有一大堆數未加落去.
作者: Joe媽媽    時間: 10-7-12 12:50

原帖由 LULU-MAK 於 10-7-12 12:39 發表
回想過去六年小學生涯, 真係好似噚日發生一樣.

me too
作者: vivitsang    時間: 10-7-12 13:13

今年我的兒子都是入讀中一,書費都要2700.
作者: Marians    時間: 10-7-12 15:03

亞女的書折實都要件2,700元, 真攞命, 連一本Home Economic 書都要接近200元
作者: kenischung    時間: 10-7-12 16:38     標題: 回覆 14# Charitymami 的文章

作者: lcf    時間: 10-7-12 17:21

聽日就係考分班試,你地小朋友有冇操過呀?
作者: lcf    時間: 10-7-12 17:23

中學叫我地唔駛係出面影,開學學校會有得影。當然要比錢。
原帖由 princesserela 於 10-7-12 02:41 發表

作者: lcf    時間: 10-7-12 17:24

你女女邊區呀?
原帖由 kenischung 於 10-7-12 16:38 發表
hi Charitymami,
我女學校都是九折後要$2,519.60;可以訂飯盒$17/餐及影相$10一打。

我亦諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的。

請問你個是囝囝or囡囡?如是,唔知 ...

作者: AE_bb    時間: 10-7-12 17:50

Hi 我又黎報到 ...

fp & lulumak, 你地仲記唔記得我呀 ?

我仔又係要做中, 英, 數暑期作業各一本, 要睇 2 本中文書 & 3 本英文書, 要做閱讀報告, 全部開學時交比老師, 亞仔話, 媽咪, 你今年唔駛同我報暑期班

聽日亞仔返學校考分班試, 我就去開家長會, 聽日先做校服 & 仲未去買書, 約 $2,5xx (冇計 2 本字典)

原帖由 fp 於 10-7-12 10:55 發表
Hi, 我又黎報道,
我在school已買下校服,but I am so stupid, it should buy 2 sets instead of 1 set, so that can change everyday, now need to go 金輪買過.
school can order book by 三聯,only 10% discount.
t ...

作者: kenischung    時間: 10-7-12 18:28     標題: 回覆 2# lcf 的文章

作者: Charitymami    時間: 10-7-12 21:51

應該是同一間女校

原帖由 kenischung 於 10-7-12 03:38 發表
hi Charitymami,
我女學校都是九折後要$2,519.60;可以訂飯盒$17/餐及影相$10一打。

我亦諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的。

請問你個是囝囝or囡囡?如是,唔知 ...

作者: Charitymami    時間: 10-7-12 21:54

今日阿女要返回小學聽"中一入學前講座", 應該是她小學生涯最後和同學聚首一堂...........

派位當日, 因為我們早到早走, 只是和一、兩位家長打過招呼, 未知其他同學派位狀況, 所以到了今日才清楚知道阿女個班女生派得很好,(全班27人, 有13名女生), 真是一人讀一間中學, 各散東西:
寶血會上智英文書院
聖母玫瑰書院
黃棣珊紀念中學
迦密中學
聖公會林護紀念中學
德雅中學
沙田崇真中學
天主教郭得勝中學
聖母無玷聖心書院 (呢個話叩門入左,但未見學校網有更新資料)
德望中學(直資)
匯基東九龍書院(直資)
福建中學(直資)
沙田培基中學(直資)

阿女怕醜, 冇問其他男生, 已知的都派得唔差:
長沙灣天主教英文中學
華仁書院(九龍)
中華基督教會銘賢書院
沙田呂明才中學
華英中學
作者: Sindy    時間: 10-7-13 00:10

原帖由 天娜 於 10-7-11 21:47 發表
Hi, 我又黎報道

我個女都話驚暑假後會肥左,八月先買校服囉
作者: fp    時間: 10-7-13 10:19

當然記得你呀!有時間的話,多上來留言傾計呀!

原帖由 AE_bb 於 10-7-12 17:50 發表

我仔又係要做中, 英, 數暑期作業各一本, 要睇 2 本中文書 & 3 本英文書, 要做閱讀報告, 全部開學時交比老師, 亞仔話, 媽咪, 你今年唔駛同我報暑期 ...

作者: AndyRain    時間: 10-7-13 11:08

新仔報到, 請多多指教.
作者: lcf    時間: 10-7-13 13:42

都唔錯bor!
原帖由 kenischung 於 10-7-12 18:28 發表
我囡囡係屬於深水埗區, 但學校係又一村...

作者: CrabPincers    時間: 10-7-13 14:40

我後知後覺, 依家先知, 小學果邊topic 搬左過黎

我個女註冊當日無返中學, 所以無訂校服, 本來可以下午再同佢去過中學買, 但諗諗下, 驚佢暑假之後長高(自己期望中), 所以都係打算差吾多開學先去買校服

佢返bridging course 吾駛著校服, 所以吾急買

我已經幫佢係商務買晒書, 係差幾本無貨, 要訂, 9折完, 2千6百幾

至於lunch, 佢地中一, 中二吾比出街食, 所以要訂飯, 每個月訂一次, 17.5一餐, 本來可以叫工人送貨, 但daddy 想佢食多d 街外野, 接受多d 吾同的食物(以前返半日, 返屋企食lunch)

佢今日考完分班試啦, 話好淺wor, 希望真係如佢所講既淺, 可以幫到d 師弟師妹..........因為細佬還讀緊同一間小學
作者: eunice.xp    時間: 10-7-13 15:21

原帖由 Charitymami 於 10-7-12 21:54 發表
今日阿女要返回小學聽"中一入學前講座", 應該是她小學生涯最後和同學聚首一堂...........

派位當日, 因為我們早到早走, 只是和一、兩位家長打過招呼, 未知其他同學派位狀況, 所以到了今日才清楚知道阿女個班女生 ...
上智既都好叻喎~
作者: CO.CO.    時間: 10-7-13 15:29

作者: CrabPincers    時間: 10-7-13 15:32

原帖由 CO.CO. 於 10-7-13 15:29 發表
上左中一會俾幾多零用錢佢地用呀

我2個女吾洗搭車又吾洗出去lunch

咁一星期俾$50會吾會太多呢??

DADDY 話一星期比100元, 即係每日20元比佢, daddy 話, 飲杯珍珠奶茶都要12元, 平日係學校lunch, 有時想飲杯野, 都要$

我女可以選擇搭車(都係要行), 亦可選擇行路(熱c), 我比佢自己選擇, 搭車定係行, 零用$ 吾會因此而加多或者減小

p.s. 我女mobile 用電話card, 我半年同佢增值一次, 期間要增值, 吾該自己比$
作者: kitty    時間: 10-7-13 15:52

我同你一樣,我個女又係唔洗搭車唔洗LUNCH..
我都諗緊比幾錢呀..
不過佢話唔洗,但我見學校有小賣部,
可能一日比$10佢 另外比張百達通佢買下野飲~
原帖由 CO.CO. 於 10-7-13 15:29 發表
上左中一會俾幾多零用錢佢地用呀

我2個女吾洗搭車又吾洗出去lunch

咁一星期俾$50會吾會太多呢??

作者: kitty    時間: 10-7-13 15:54

HELLO各位,
唔知大家仲記唔記得我..
我就記得你們了,
我地好似由小一,二開始傾到而家中一
不過有一排我就冇入黎..
我女學校書薄費要成$36XX好貴呀
作者: Mandy0203    時間: 10-7-13 16:04

hi,各位...我來報到...
阿女註冊後...
經過迎新會...
一直係中學上英文班...
之後上埋其他科...連續返兩個多星期...
所以已經有臨時學生証...
不過校服未買(19日有校服商來學校度身),
書單也未有...
要到28日公佈分班結果先至有書單...
作者: share.gain    時間: 10-7-13 17:23

小女都係九月升中一, 請問有無需要買快譯通俾佢用呢?
作者: Heidi媽    時間: 10-7-13 17:34

作者: CrabPincers    時間: 10-7-13 17:40

原帖由 share.gain 於 10-7-13 17:23 發表

我女小五已經用緊
作者: 肥仔媽咪    時間: 10-7-13 17:51

遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.
學校話自己小學升上來的不用上適應班!
作者: kenischung    時間: 10-7-13 19:00     標題: 回覆 12# lcf 的文章

作者: 凍奶茶    時間: 10-7-13 21:55

我都來報到,我個女都係9月升中一,間中學不設訂飯,我而家頭痛緊,早餐+午飯要俾幾多零用錢一日?(車錢不計)
作者: princesserela    時間: 10-7-13 23:38

我都有想過買快譯通,不過補習個姐姐就唔贊成,因為依家D小朋友少用甚至唔識查英文字典,佢覺得查字典會令他對個字印象深D,同埋會學到多D詞彙,我都覺得咁既,所以小學至現在都冇買,佢依家重好鐘意查英文字典tim。

原帖由 share.gain 於 10-7-13 17:23 發表

作者: LULU-MAK    時間: 10-7-14 09:09

AE_bb,

梗係記得啦!

亞囡都係中, 英, 數各一本暑假作業, 但好似要睇8本英文書兼且做埋閱讀報告.
8月9日開始, 就要返英文銜接課程, 斷斷續續到9月1日. 我都有問亞囡, 駛唔駛補習, 佢又話唔駛, 最後我地協議佐, 如果一有唔識就要去補習, 唔可以唔識就算.

原帖由 AE_bb 於 10-7-12 17:50 發表

我仔又係要做中, 英, 數暑期作業各一本, 要睇 2 本中文書 & 3 本英文書, 要做閱讀報告, 全部開學時交比老師, 亞仔話, 媽咪, 你今年唔駛同我報暑期 ...

作者: Heidi媽    時間: 10-7-14 09:11

作者: Heidi媽    時間: 10-7-14 09:14

作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 09:21

原帖由 凍奶茶 於 10-7-13 21:55 發表
我都來報到,我個女都係9月升中一,間中學不設訂飯,我而家頭痛緊,早餐+午飯要俾幾多零用錢一日?(車錢不計)

早餐吾係屋企食?
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 09:24

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 09:14 發表
Agreed. 我都不太贊成用快譯通住, 我主張佢地查字典, 最好以英英為主, 因為查字典以中文字詞解釋, 就較容易規範了那個字本身的多種含意了.

其實好看個小朋友, 當然查字典係最好的方法, 但我個女出街會帶書搭mtr 時看, 有時吾識d 生字, 無可能拿字典出街, 所以快譯通係最好的選擇

同埋, 你叫佢拿本厚厚的字典出黎查, 佢真係會小查, 但字典機, 就會有心機, 成篇comprehension 吾識的字都會查

但我個女會, 查完之後, 自己拿本workbook, 寫低查左既字一次+解釋, 再寫埋係verb, 定係adjective 等........再加例句

我覺得甘樣都ok, 總好過連字典都吾查, 吾識立過就算

漏左一句, 有d 情況下就一定要用字典, 例如d preposition...... 好多解釋, 佢就會用字典啦
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 09:26

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-13 17:51 發表
遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.

我未買校服, 諗緊買兩套定三套好, 夏天甘熱, 日日要換, 兩套係吾係吾夠呢?
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 09:30

想問, 你們d 大少同大小姐, 有無講昨日的分班試考成點呀?
作者: LULU-MAK    時間: 10-7-14 09:45

肥仔媽咪,

好耐無見呀!

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-13 17:51 發表
遲咗上來報到添!

作者: asinai    時間: 10-7-14 09:48

佢話ok la,  比做開d pre-s1 淺, 英文 easy, 由其是英作似tsa多d wor!
原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:30 發表
想問, 你們d 大少同大小姐, 有無講昨日的分班試考成點呀?

作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 09:52

原帖由 asinai 於 10-7-14 09:48 發表
佢話ok la,  比做開d pre-s1 淺, 英文 easy, 由其是英作似tsa多d wor!

我女就話數學淺, 佢做完還有15分鐘剩可以check 卷, 但佢d 同學就吾夠時間做, 有d 做剩7題wor, 我就想看下, 係佢d 同學心散左, 無心機做呀, 定係我女做得比較求其.........

英文, 佢就話ok, 吾太深, 中文佢無提(最弱)
作者: asinai    時間: 10-7-14 10:07

我言念中文比較弱係通病, cos, 大家都以為係母語會容易忽略左....

我女每科都有時間剩, 不過5g幾耐....cos佢冇帶裱!  
原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:52 發表

我女就話數學淺, 佢做完還有15分鐘剩可以check 卷, 但佢d 同學就吾夠時間做, 有d 做剩7題wor, 我就想看下, 係佢d 同學心散左, 無心機做呀, 定係我女做得比較求其.........

英文, 佢就話ok, 吾太深, 中文佢無提(最 ...

作者: Heidi媽    時間: 10-7-14 10:30

作者: Heidi媽    時間: 10-7-14 10:32

作者: 天娜    時間: 10-7-14 10:49

我個仔話中文深
佢已經分左班, 學校昨晚已放左上網---second精英班:loveliness:

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 10:32 發表
昨天的test, 呀女話3科都考得幾好, 每科考完也有時間剩, 最容易係英文和數學, 中文都OK.

作者: Heidi媽    時間: 10-7-14 12:41

作者: Charitymami    時間: 10-7-14 12:55

唔係呢間呀! 阿女間學校係玫瑰街

原帖由 eunice.xp 於 10-7-13 02:21 發表
上智既都好叻喎~

作者: Charitymami    時間: 10-7-14 12:56

你真係好幸運
我哋唔係住係呢一區, 只是讀的小學在附近, 所以返學都要45分鐘

原帖由 kenischung 於 10-7-13 06:00 發表
多謝晒! 其實佢係勁LUCK, 因係他區2個位派入. 真係超開心!! 不過返學時間就要45分鐘.

作者: Charitymami    時間: 10-7-14 12:59

我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女用
作者: share.gain    時間: 10-7-14 13:05

咁快知, 我地2/8先知. 唉! 我又好煩呀!想大家俾d意見:-

這個暑假會裝修亞女間房迎接新學年, 為了電腦擺位同亞女有意見. 佢想擺個位是背住門口(即是我開門是見唔到個畫面--大家明啦), 我當然想放係一個向住門口嘅位置, 就算睇唔到佢寫咩都起碼知道佢上緊咩網, 等佢有d壓力.
雖然, 亞女依家都是正確使用電腦 -- 聽歌, 睇film, 上facebook, 玩msn, 暫時我都相信個女沒有越軌行為, 但上到中學就好難講. 你地話點算好? 如果堅持我嘅做法, 佢一定唔高興, 大家關係又會差d, 但如果照佢意思, 我又怕睇唔到佢做咩? 係咪應該對亞女有信心呢?
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 13:13

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 12:41 發表
恭喜晒入到雞精班 . 我地的要開學先知邊班.

我女學校無雞精班, 但英文會分group 走堂教
邊一班, 就會係8月返bridging course 時知
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 13:14

原帖由 Charitymami 於 10-7-14 12:59 發表
我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女 ...

我都無買
但屋企已經有一本oxford (英英)
兩本longman (英中)
我相信讀到大學都用得著, 所以無買

我吾鍾意用電腦的字典, 因為對佢地黎講, 太大引誘啦........
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 13:18

原帖由 share.gain 於 10-7-14 13:05 發表
咁快知, 我地2/8先知. 唉! 我又好煩呀!想大家俾d意見:-

這個暑假會裝修亞女間房迎接新學年, 為了電腦擺位同亞女有意見. 佢想擺個位是背住門口(即是我開門是見唔到個畫面--大家明啦), 我當然想放係一個向住門口嘅位 ...

第一, 我覺得, 做母女應該亙相信任
尋日去家長會, 校長都千叮萬囑我們d 家長, 係呢個非常時期(反叛期), 吾好偷看她們的日記, sms, facebook 或者係msn, 否則可能物極必反

但我相信, 做人父母, 點會吾擔心先得架

所以, 我選擇左, 呀女間房係無電腦既, 我只係買左notebook, 但平時就放係我房, 我返工會鎖房門(防工人, 吾係防呀女), 但呀女有我們房門鎖匙, 佢可以問準我們, 之後開我們房拿notebook 入佢房(暫時未試過)

依家多數都係, 等我們放工, 問過我們, 先會開notebook 玩facebook
作者: 肥仔媽咪    時間: 10-7-14 13:22

Hi! 我傻更更都唔知呢度開咗topic, 仲响嗰邊留言俾你添!
原帖由 LULU-MAK 於 10-7-14 09:45 發表
肥仔媽咪,

好耐無見呀!

作者: Charitymami    時間: 10-7-14 13:25

Totally agreed!

我部都係 Notebook, 都係要阿女問準才可用電腦

唯一唔準就係上 facebook

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 00:18 發表

尋日去家長會, 校長都千叮萬囑我們d 家長, 係呢個非常時期(反叛期), 吾好偷看她們的日記, sms, facebook 或者係msn, 否則可能物極必反

...

作者: 肥仔媽咪    時間: 10-7-14 13:26

我幫我仔買了兩套, 不過兩套真係要日日洗又燙, 但佢地又大得快, 如果唔太貴三套就會方便啲!

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:26 發表

我未買校服, 諗緊買兩套定三套好, 夏天甘熱, 日日要換, 兩套係吾係吾夠呢?

作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 13:29

原帖由 Charitymami 於 10-7-14 13:25 發表
Totally agreed!

我部都係 Notebook, 都係要阿女問準才可用電腦

唯一唔準就係上 facebook

我都曾經想過禁玩facebook, 但小學曾經出過一封news letter, 有個老師講得岩, 你吾係要禁止佢去做一樣野(當然吾係犯法/壞事啦), 而係要教識佢點樣去吾好行差踏錯

即係, 你吾可以禁止到佢上網, 但你應該教識佢吾好立亂上網識朋友, 要識分配時間等

我諗諗下都岩, 佢地大個啦, 依家中一開頭, 可能真係還禁到, 但到再大d, 可能你想禁都禁吾到
作者: 肥仔媽咪    時間: 10-7-14 13:30

原來全港都係呢日考分班試, 其實除了用呢個試來分班是否亦有其他用途呢? 我都係矇查查咋 , 我仔都話英/數都冇問題, 係中文深少少.
原帖由 asinai 於 10-7-14 09:48 發表

作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 13:31

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-14 13:26 發表
我幫我仔買了兩套, 不過兩套真係要日日洗又燙, 但佢地又大得快, 如果唔太貴三套就會方便啲!

我都係甘諗, 係驚有時落雨吾乾..................都係買3套好d

小學還話有時會著p.e. 衫, 可以隔一隔...........

呀, 呀女個校長話, p.e. 衫可以only 買夏天, 叫佢地出邊著冷衫, 吾駛side $ 買冬天既p.e. 衫.....
作者: 肥仔媽咪    時間: 10-7-14 13:34

我都暫時唔會買住因為屋企有一本舊的看看是否啱用, 實在好貴呀!
原帖由 Charitymami 於 10-7-14 12:59 發表
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女 ...

作者: 肥仔媽咪    時間: 10-7-14 13:44

分班我諗我地都要28/8開家長會先至知.

我同你都一樣遲下亞仔自己一間房, 但唔知應唔應該放電腦响廳定放入佢房, 怕佢用過不停!

原帖由 share.gain 於 10-7-14 13:05 發表

這個暑假會裝修亞女間房迎接新學年, 為了電腦擺位同亞女有意見. 佢想擺個位是背住門口(即是我開門是見唔到個畫面--大家明啦), 我當然想放係一個向住門口嘅位 ...

作者: 肥仔媽咪    時間: 10-7-14 13:50

你個方法幾好, 但我嗰部係大機, 只可set password唔好以上鎖.
原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 13:18 發表

...

作者: share.gain    時間: 10-7-14 14:01

多謝你地咁快有回覆俾我. 我都係上班一族, 聽完你地咁講, 可能我之前俾太大自由度佢. 但唔俾都俾咗, 依家收番, 一定死梗 (她會更加返叛), 點解決好?
作者: Heidi媽    時間: 10-7-14 14:11

作者: kenischung    時間: 10-7-14 14:20     標題: 回覆 16# Charitymami 的文章

作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 14:24

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 14:11 發表
分group走堂咁得意嘅. 我女學校有雞精班, 我亦唔希望佢入到, 只想她做平民, 怕競爭太大.

無記錯既話, 你女果間好勁, 平民極有限
作者: pianomummy    時間: 10-7-14 14:36

Hi, 各位, 報到.
作者: 凍奶茶    時間: 10-7-14 14:38

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 09:21 發表

早餐吾係屋企食?

升中後自己返學,我個女做嘢好慢,係屋企食埋早餐實遲到,如果返學時自已買新鮮麵包可以慳D時間。

你又認為俾幾多零用錢呢?
作者: share.gain    時間: 10-7-14 14:48

Crabprincer : 無錯la! 我想法正是你個老師講一樣. 點解我之前俾個女自己有電腦又唔限制佢用, 我同老公都知道出面有好多誘惑, 但唔想只係封鎖佢去接觸, 去知, 而係教導佢分辨是非, 同埋自我管理能力 (自己分配時間, 完成自己日常應做的事:功課/溫習/練琴後先玩電腦), 暫時小學階段佢都聽話, 但考完報分試後, 可能無晒壓力, 就差d.

肥仔媽咪 : 我會俾電腦佢擺自己房, 因為之前做落, 依家好難收番. 我最大考慮係擺位問題?
作者: pianomummy    時間: 10-7-14 14:49

原帖由 凍奶茶 於 10-7-14 14:38 發表

升中後自己返學,我個女做嘢好慢,係屋企食埋早餐實遲到,如果返學時自已買新鮮麵包可以慳D時間。

覺得1 日$13差不多, 早餐(麵包+飲品), 放學後買支水. 我囡囡今年9月升中一, 你哋比吓意見啦?
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 15:12

原帖由 凍奶茶 於 10-7-14 14:38 發表

我女係屋企食早餐, 係學校訂房, 我就20元一日law, 但如果你女要食埋早餐+ lunch既話, 我諗40元一日夠啦卦, 我吾知你女學校有無野食, 定係要出街食, 如果出街食, 我估真係可能要40元, 依家大快活一個學生餐都有2x, 還要加埋早餐/車$

我老公話, 有時放學, 想和同學去飲杯野(7-11思樂冰)都要8元(好似8元定7元)一杯wor, 有剩既比佢儲起去

p.s. 我女係比較孤寒, 吾會亂用$ 果種人
作者: CrabPincers    時間: 10-7-14 15:16

原帖由 share.gain 於 10-7-14 14:48 發表
Crabprincer : 無錯la! 我想法正是你個老師講一樣. 點解我之前俾個女自己有電腦又唔限制佢用, 我同老公都知道出面有好多誘惑, 但唔想只係封鎖佢去接觸, 去知, 而係教導佢分辨是非, 同埋自我管理能力 (自己分配時間,  ...

我自己覺得啦
既然你已經係採取開明的態度去面對, 甘不如接受佢既建議啦, 除非, 佢既建議擺位方法, 實施上黎真係無你果個方法甘好啦

我諗, 你經過甘長時間訓練佢, 佢應該都識得去處理上網既野架啦, 對個女比d信心啦

我個女間房就位置所限, 佢係背住房門坐, 所以一開房門, 我就見到佢做乜

但有時, 係廳開左冷氣, 我們為左慳電, 會叫佢搬部notebook 出廳用, 我坐係sofa, 佢會面對住我, 吾比我看到佢做乜, 雖然, 佢都係上facebook 玩games, 但我真係吾知佢點解吾比我望到個screen law

我估, 係正常小朋友青春期的心態, 吾駛甘擔心既
作者: Rattie    時間: 10-7-14 15:18

Heidi媽

你好,我囡都係 Red team。你已經買哂書? 我買到十幾本咋。

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 14:11 發表
分group走堂咁得意嘅. 我女學校有雞精班, 我亦唔希望佢入到, 只想她做平民, 怕競爭太大.

作者: 凍奶茶    時間: 10-7-14 15:27

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 15:12 發表

我女係屋企食早餐, 係學校訂房, 我就20元一日law, 但如果你女要食埋早餐+ lunch既話, 我諗40元一日夠啦卦, 我吾知你女學校有無野食, 定係要出街食, 如果出街食, 我估真係可能要40元, 依家大快活一個學生餐都有2x,  ...

我個同事個仔讀緊大學,係屋企食早餐/晚飯,我同事親自去視察學校附近環境(當然係指茶餐廳),結果是每日$25,佢個仔話用。

我覺得如果個仔女識得點運用D零用錢,俾多少少都OK,等佢有D儲蓄,用來買D有用既嘢,唔駛我買都係一條數。
作者: Charitymami    時間: 10-7-14 15:41

琴日阿女都撞到個隔鄰班的同學, 唔係太熟絡, 但小息時都有傾有講
我見有很多穿藍色校服裙, 應該是聖XX各&另一間好相似款式
我有join普通話班, 今日已經寄回通告, 希望能夠入讀啦!
我住係將軍澳區

原帖由 kenischung 於 10-7-14 01:20 發表
多謝晒!  亞女話返到學校好悶, 因只有佢1個人入到, 無朋友, 佢見好多女仔都有幾個同學相陪, 啱啱同佢講我係bk搵到佢新學校的媽咪, 佢忍不住叫我再介紹, 係咪好搞笑呢?
係呢, 你會否join普通話班? 另外, 你 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5