教育王國

標題: 培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) [打印本頁]

作者: mandy2003    時間: 10-7-15 14:49     標題: 培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹)

我近來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
1) 由培幼讀上,有感情
2)  教深半年, 轉其他top的小學也只是一半一半
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子, 有直上中學, 可較易為他找由小識到大的朋友)
4) 基督教  (比完全無宗教好)
5) 要付出好多$$, 除了學費3100 外, 還有英文補足, 及普通話補足  

A) 九龍塘學校:
1) 教深一年, 轉其他top的小學轉容易
2) 有8成入到英中的小學
3) 無中學
4) 無宗教

陳瑞褀小學
1) 有聯繫band 1 尾英中
2) 沒有教深, 如果讀讀吓發現不合適, 較難轉出去
3) 天主教, 和本家庭一樣

聖若瑟英文小學(在彩虹)
1) 英文小學 (但本人喜歡中小 + 英中這模式)
2) 有直上中學, 雖然上年是BAND 2中中, 但因今年會轉二班做英文班
3) 天主教, 和本家庭一樣
4) 教深好多, 轉其他top的小學較易

我POST 這則話題, 我可以預見會給人罵, 不過唔緊要, 因為我真的很想集思廣益, 其實我很想找到留在培小的原因.....
作者: mandy2003    時間: 10-7-15 15:25

請問有沒有在培正轉出其他學校的家長啊?  

如果你是過來人的話, 不知可不可以賜教一下, 你地轉出培正後的感想,有沒有後悔或者覺得很明智啊?

請打救我la......
作者: Fionyiu    時間: 10-7-15 16:50

如果我是你, 我只會考慮培小同埋KTS.

不過二選一, 我會選kts.  因為英文及普通話教學.  正所謂天下無不散之延席.  我相信kts是一間很好的學校.  有好多人想入都入唔到. 很多kts既家長同我講, kts一定唔會令你失望.  所以我就相信他們俾囝囝一試.

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 15:25 發表
請問有沒有在培正轉出其他學校的家長啊?  

如果你是過來人的話, 不知可不可以賜教一下, 你地轉出培正後的感想,有沒有後悔或者覺得很明智啊?

請打救我la...... ...

作者: tracytang    時間: 10-7-15 17:06

樓主,
  我剛剛收到培小電話, 話收我小朋友讀小一.  我原先已選定kts比仔仔讀, 但依家又煩惱緊.  對我來說, 培小有中學backup, 但我自己buy kts教學理念.  點算?  

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 14:49 發表
我近來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子 ...

作者: mandy2003    時間: 10-7-15 17:28

原帖由 tracytang 於 10-7-15 17:06 發表
樓主,
  我剛剛收到培小電話, 話收我小朋友讀小一.  我原先已選定kts比仔仔讀, 但依家又煩惱緊.  對我來說, 培小有中學backup, 但我自己buy kts教學理念.  點算?  

...

那你一定要看你buy 唔 buy 母語教學啦!!   這是最關鍵的, 入得培正, 一定要準備上中 中的心理準備
作者: Fionyiu    時間: 10-7-15 17:52

tracytang,

KTS la....

原帖由 tracytang 於 10-7-15 17:06 發表
樓主,

...

作者: Graham    時間: 10-7-15 17:58

我覺得小朋友實力要到小學才知, 我姪仔今年小六,
考到皇仁, 咁你話培正有沒有功勞

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 17:28 發表

那你一定要看你buy 唔 buy 母語教學啦!!   這是最關鍵的, 入得培正, 一定要準備上中 中的心理準備

作者: rsfwong    時間: 10-7-15 18:05

我也有你這样的煩腦,但只有兩間選擇。我比較喜歡聖若瑟因為程度高。德小就派位比较好,入華仁比较易如果是Band1生的話。
如果你小朋友能力比较好的話,似乎聖若瑟比较好吧!

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2
作者: big-head    時間: 10-7-15 18:22

作者: tracytang    時間: 10-7-15 21:00

Fionyiu,
   I think I will choose KTS finally.

原帖由 Fionyiu 於 10-7-15 17:52 發表
tracytang,

KTS la....

作者: tracytang    時間: 10-7-15 21:05

mandy2003,
  My case is very similar to yours.  Finally, I gave up 禮賢, St. Joseph (Choi Hung) and Tak Nga.

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 17:28 發表

作者: Fionyiu    時間: 10-7-15 21:39

Great!!

原帖由 tracytang 於 10-7-15 21:00 發表
Fionyiu,
   I think I will choose KTS finally.

作者: dlmcdlcl    時間: 10-7-15 22:27

唔好意思, 我想問下大家, 培小, 你地係考定係幼稚園升上去?

因為好多人同我講, 叫我唔洗諗培正, 極小位. 所以我想知係點樣考到呢? 係咪好多幼稚園直升既學生最後唔揀佢, 所以有位收人??

TKS
作者: mandy2003    時間: 10-7-15 22:33

原帖由 tracytang 於 10-7-15 21:05 發表
mandy2003,
  My case is very similar to yours.  Finally, I gave up 禮賢, St. Joseph (Choi Hung) and Tak Nga.

很高興路上遇知音, 請問妳阿仔是不是獨生子啊?  是的話, 真的可以有機會見多D面,  唉!! 獨生子真是好悶的....
作者: tracytang    時間: 10-7-15 22:38

我係waiting list 入去. (我不是培幼生).  以我所知, BK都有媽媽話她們的小朋友考到入去.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-15 22:27 發表
唔好意思, 我想問下大家, 培小, 你地係考定係幼稚園升上去?

因為好多人同我講, 叫我唔洗諗培正, 極小位. 所以我想知係點樣考到呢? 係咪好多幼稚園直升既學生最後唔揀佢, 所以有位收人??

TKS ...

作者: Ellensu    時間: 10-7-16 00:53

mandy2003,

要搵咁多合理解釋先留係培正,苦了自己又苦了孩子。

你以下各間學校,我覺得冇間比培正優秀,問題在於你既心結,多過轉邊間學校。

培正最大精神係同學間有一種融和、互信互愛同埋共同成長、以校為榮... 當中孩子間既感情係遠超於你擔心既英語問題。

我女今年升小四,本亦掙扎過轉校,因佢成績一般。但佢教懂我一樣野,係佢對學校既感情,我自我主意好多,以為自己比佢更懂選擇,但我多年來見到孩子對學校投入/肯定,我都放開那把大人呎度,用信任既眼光比女兒再上路吧!

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 14:49 發表

A) 培小
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子 ...

作者: csk家長jj    時間: 10-7-16 01:19

原帖由 Ellensu 於 10-7-16 00:53 發表
mandy2003,

你以下各間學校,我覺得冇間比培正優秀,問題在於你既心結,多過轉邊間學校。

培正最大精神係同學間有一種融和、互信互愛同埋共同成長、以校為榮... 當中孩 ...

今年有幸去觀賞全港中國語文菁英大賽,見到培正學生們出眾的表現,實在讚嘆不已!如此出色的語文能力,試問全港有幾多間小學做得到呢?
作者: jacky123456    時間: 10-7-16 01:33

其實你仔仔好叻仔kts有2仟幾人去考115個位都收到佢,我個人覺得咁難考都入到都唔讀,仲又kts呢幾年都好似係95%入英中 5%入中中,而唔係8成幾入英中呀.
作者: Lulu0820    時間: 10-7-16 09:21

超級同意!其實每間學校都各有所長,最主要是配合自己的要求,每間學校每年都有人留低有人轉走,只要適合自己的小朋友就得!

原帖由 Ellensu 於 10-7-16 00:53 發表
mandy2003,

作者: tracytang    時間: 10-7-16 10:32

mandy2003,
  Please check PM.  Thanks!

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 22:33 發表

很高興路上遇知音, 請問妳阿仔是不是獨生子啊?  是的話, 真的可以有機會見多D面,  唉!! 獨生子真是好悶的....

作者: jeremyphlam    時間: 10-7-19 15:20

A) 培小

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
1. 英中 backup
2. 同宗教

聖若瑟英文小學(彩虹) not the same grade, will not consider.
作者: jeremyphlam    時間: 10-7-19 15:26

原帖由 jacky123456 於 10-7-16 01:33 發表
其實你仔仔好叻仔kts有2仟幾人去考115個位都收到佢,我個人覺得咁難考都入到都唔讀,仲又kts呢幾年都好似係95%入英中 5%入中中,而唔係8成幾入英中呀.

考係二千幾人,但大多係當做後備,於一條龍直資或名官津失手後的好歸宿。

我諗係四、五百揀115啦!
作者: csk家長jj    時間: 10-7-19 15:32

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:20 發表

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
2. 同宗教

聖若瑟英文小學(彩虹) not the same grade, will not consider.

我是CSK的家長,坦白說,CSK雖然幾好,但英文程度末必合符樓主的要求,始終只是一所中文津小吧!
我個人認為KTS 最適合,因KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績。
希望樓主成功幫小朋友選到一間滿意的學校。

作者: 余露媽咪    時間: 10-7-19 16:06     標題: 有冇九龍塘官立小學叩門生家長

請問怎麼去叩門, 小女明年讀小一, 我是新手媽咪請指教, 急....
作者: jacky123456    時間: 10-7-19 22:14

唔係好明wo ,咁二千幾人去考,但你話你諗得四'五百揀115,咁咪唧係收左千幾人做後備,其如四五佰人先係去真係考115個位.
原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:26 發表

考係二千幾人,但大多係當做後備,於一條龍直資或名官津失手後的好歸宿。

我諗係四、五百揀115啦!

作者: cecichan    時間: 10-7-19 22:28

KTS學術和英文程度最高,加上KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績, kts各方面都好好一定唔會令你失望.
作者: jeremyphlam    時間: 10-7-19 22:39

原帖由 jacky123456 於 10-7-19 22:14 發表
唔係好明wo ,咁二千幾人去考,但你話你諗得四'五百揀115,咁咪唧係收左千幾人做後備,其如四五佰人先係去真係考115個位.  

我係話好多人只放KTS為優質大後備。雖然有二千幾人考,但收咗會讀的唔會有咁多。

可能只有幾百人因為種種原因一定會讀!
作者: cecichan    時間: 10-7-19 22:52

我唔覺好多人放KTS為優質大後備。有人放棄都唔奇,但近兩年後備位真係少了許多.
可能其他人因為種種原因唔讀!
當年仁立都收了小兒,仁立都算是地區名校, 但我最後都冇讀而撰擇了讀kts, 我覺得間間學校都有好有唔好, 讀唔到都未必係壞事, 可能其他的學校更好呢!
作者: jeremyphlam    時間: 10-7-19 22:58

咪玩啦,如果係仁立我都會揀KTS。
作者: cecichan    時間: 10-7-19 22:58

ha ha 所以我都話間間學校都有好有唔好, 讀唔到都未必係壞事, 可能其他的學校更好呢!當年我囝囝都有好幾間私校直資收(宣小, 英華, 禮賢......等),我最後都係kts 各有喜好

作者: jacky123456    時間: 10-7-19 23:08

其實老實講丫我囡囡都考到好幾間((個人覺得))好好ge私小同埋叩門考入ge津小但最後都揀左kts原因係覺得佢升學派位唔錯考其他學校會容易d又唔算係谷得好犀利所以揀左佢.
原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 22:39 發表

我係話好多人只放KTS為優質大後備。雖然有二千幾人考,但收咗會讀的唔會有咁多。

可能只有幾百人因為種種原因一定會讀!

作者: cecichan    時間: 10-7-19 23:09

十分同意jacky123456

原帖由 jacky123456 於 10-7-19 23:08 發表
其實老實講丫我囡囡都考到好幾間((個人覺得))好好ge私小同埋叩門考入ge津小但最後都揀左kts原因係覺得佢升學派位唔錯考其他學校會容易d又唔算係谷得好犀利所以揀左佢. ...

作者: jacky123456    時間: 10-7-19 23:41

都好搵到個知音人同我一樣 咁蠢 ,俾其他好學校收左都唔揀如:陳X祺,聖X,九龍塘喧X,聖方x各,X真..........等等)以上學校個人覺得間間都好好,如果唔係都唔去考啦,不過經心思一番後覺得kts比較適合小女
原帖由 cecichan 於 10-7-19 23:09 發表
十分同意jacky123456

作者: cecichan    時間: 10-7-19 23:44

jacky123456 真是同道中人
作者: jacky123456    時間: 10-7-19 23:51

cecichan
原帖由 cecichan 於 10-7-19 23:44 發表
jacky123456 真是同道中人

作者: cecichan    時間: 10-7-19 23:53

原帖由 jacky123456 於 10-7-19 23:51 發表
cecichan   

作者: mandy2003    時間: 10-7-20 10:40

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:20 發表

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
2. 同宗教

妳是唯一一位有看我個人因素而留言的人, 好嘢, 宗教其實也是我一大考慮, 因為阿仔而家已經唔肯返主日學, 我想, 如果我放佢入陳瑞褀, 起碼可以聽到福音, 再好d的話, 仲可以攪掂埋初領聖體tim.

to: csk家長jj 其實我反而希望阿仔在小學時學好d中文, 等到中學先轉多d英文, 因為而家d細佬, 好似complain 中文難多過英文難。  

同埋, 唔知我是否正確, 陳瑞褀沒有kts深, 阿仔考到高名次的機會又會否大d, 在學校成績好, 對日後讀書的興趣都會大d啦!   唔知我咁唸是否正確呢?

阿仔是在126個叩門生中"比"學校幸運揀出來的其中3-4個, 好似好難得

不過, 有時想, 就算是阿仔真係咁叻在陳瑞褀考到全級頭三名, 都將會與一些超級名校如dbs, 喇沙等從此無緣啦 !  因為人地知道陳瑞褀就算考第一, 都唔夠其他的勁小學如kts, 培小同樣考頭三名叻,  如果選陳瑞褀, 好似而家已經"比"左條超名校的"倔"頭路"比"佢行, 好似唔係多好咁!!  ops:" />ops:" />

真係好難揀啊!!!

作者: YY-pig    時間: 10-7-20 11:11     標題: 回覆 37# mandy2003 的文章

CSK 有中學Backup, 津貼學校又唔需要比學費, 校園又新又大, 咁難得收了你, 唔讀又真係好可惜.
但我個人覺得, 如果學費不成問題, 我都會選擇KTS, 因為佢各方面都好平均, 你個仔成績咁好, 根本唔需要擔心, 我朋友個仔二年級之後插班入了"喇沙"呢!
作者: mandy2003    時間: 10-7-20 11:35

原帖由 csk家長jj 於 10-7-19 15:32 發表

我是CSK的家長,坦白說,CSK雖然幾好,但英文程度末必合符樓主的要求,始終只是一所中文津小吧!
我個人認為KTS 最適合,因KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績。
希望樓主成功幫小朋友選到一間滿意的學校。 ...

想請問一吓csk 家長jj, csk d 中文是不是好過kts 架?

另外, csk 每年是大約6月定7月先考完試架?  我想每年summer 同佢去旅行去長d啊!
作者: csk家長jj    時間: 10-7-20 15:43

原帖由 mandy2003 於 10-7-20 11:35 發表

想請問一吓csk 家長jj, csk d 中文是不是好過kts 架?

另外, csk 每年是大約6月定7月先考完試架?  我想每年summer 同佢去旅行去長d啊!

mandy2003,
在CSK考到前幾名是有機會入讀喇沙的,而其餘的Band 1生有近40名會入讀華英、開平、迦密、黃芴南......等band 1中的中學,雖然名氣不及名校,但學術和成績絕對是優異的。

KTS是用普通話教中文的,在語言上會比CSK優勝,因我未見過KTS高年級的試卷,所以不敢隨便估計,不過我相信CSK的中文程度會拍得上喇X,但英文程度當然還有一大段距離。

CSK每年6月初考試,到7月10左右才放暑假。
作者: jeremyphlam    時間: 10-7-20 16:12

原帖由 mandy2003 於 10-7-20 10:40 發表

妳是唯一一位有看我個人因素而留言的人, 好嘢, 宗教其實也是我一大考慮, 因為阿仔而家已經唔肯返主日學, 我想, 如果我放佢入陳瑞褀, 起碼可以聽到福音, 再好d的話, 仲可以攪掂埋初領聖體tim.

to: csk家長jj ...

我覺得應該揀同宗教,你俾佢返基督教學校,第日點搞tune那些不同的教義?
作者: pizzahut    時間: 10-7-21 13:52

樓主,
我看完全部回覆, 其實發覺樓主很想很想小朋友到英小或英中上學,就算小學讀中小,都希望小朋友可以升到英中.

不過認真說,你知道讀得培幼,就有90%一路直上到培小,如你一心想小朋友讀英小,何不小朋友讀kg時就考根德園,st cat. 哪幾間, 要到現在升小學才來煩一大餐? (除非你小朋友當年考不上那幾間).

另外,看到樓主很concern課程深度,亦都作出了一些比較,某間是深一年,某間又是深半年. 那樓主是不是肯定自己的小朋友是outstanding? 我個人就覺得,每間學校都有自己強項, 不可能中英數常聖(所有主科)都通通都教深一年.

至於校風,宗教信仰, 樓主是培幼家長, 都已經十分清楚,不多多說了.

最後告訴樓主一些真人真事(是我親眼見): 培小英文一定不是淺果一批,而且有些內容是涉及到高一級的,不過我會覺得syllabus 太多,變得每樣只有教得幾堂, 但到要test 或測驗時, 份卷就跟外出名校的一樣深.

至於中文,雖然課本是教同級,但老師extra再教的那一些範圍,肯定是高一級的. 我本來都不知道,直到我小朋友出外補中文,同其他小朋友(都是一些傳統名校)的堂課一比之下,就知道培小的中文根基打得十分好,連其他家長都問我小朋友的堂課做得這麼好,為什麼還要比錢出街補習.

其實樓主自己心底裡都已經有了答案,只不過想大家幫手投票轉到那一間小學.

我本人意見, 像他家長說一樣,聖若瑟根本不同grade,沒得比較, csk 亦都不作考慮, 要比較都只有kts, 不過kts出名谷小朋友,所以都是老生常談那幾句: 要以小朋友性格,資質為大前題, 放開自己父母那把尺, 用小朋友的尺來衡量吧.

希望樓主早日有決定, 過一個快樂的暑假啦!

來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子 ... [/quote]

作者: ggoo    時間: 10-7-21 14:35

舊年有個培小家長講過佢仔全級考第20-30幾(忘記是20幾定30幾)都考入皇仁書院,d人就問佢仔讀邊間小學,佢話讀培正小學.所以你話培小程度高唔高呢?(我就覺得好高,全級排20-30幾都可以考入皇仁),冇記錯既話佢女就好似入著St. Paul's Co-ed.所以佢話好感激培小對佢兩個小朋友既栽培.培小既程度是不容致疑既.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5