教育王國

標題: 青衣學之園PN召集處 [打印本頁]

作者: AC9    時間: 10-7-16 10:34     標題: 青衣學之園PN召集處

作者: o-kiddo    時間: 10-7-16 13:41

我仔仔番PM班.....你就好啦你個仔仔番AM班...
我已apply佐上午班,希望快d可以轉到啦...咁卵番工同照顧個細仔都方便好多.....

原帖由 AC9 於 10-7-16 10:34 發表
請問有無今年8月入青衣學之園PN的家長?
我囝囝讀am class!
有就大家交流下啦!

作者: ilovejanwong    時間: 10-7-16 13:52

原帖由 o-kiddo 於 10-7-16 13:41 發表
我仔仔番PM班.....你就好啦你個仔仔番AM班...
我已apply佐上午班,希望快d可以轉到啦...咁卵番工同照顧個細仔都方便好多.....

你哋好呀...我囝囝嚟緊都會返LH pm class~
我都有幫佢apply am呀,唔知有冇機會呢~
作者: o-kiddo    時間: 10-7-16 14:05

校長話要等教處批佐個加學位先決定到.....

我都唔知有無機會

唔知我地的仔仔會唔會係同學哩......

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-16 13:52 發表

你哋好呀...我囝囝嚟緊都會返LH pm class~
我都有幫佢apply am呀,唔知有冇機會呢~

作者: ilovejanwong    時間: 10-7-16 14:09

原帖由 o-kiddo 於 10-7-16 14:05 發表
校長話要等教處批佐個加學位先決定到.....

我都唔知有無機會

唔知我地的仔仔會唔會係同學哩......

我都係等緊呢個機會咋~
暫時嚟講我哋仔仔會係同學...大家都係pm~
作者: AC9    時間: 10-7-16 18:53

作者: o-kiddo    時間: 10-7-17 19:24

pm班都係一樣.....3:00-3:45 由8月4日至8月11

正式開學是 8月13日 1:00-2:00

原帖由 AC9 於 10-7-16 18:53 發表
係呀讀AM class,時間好用少少,不過就要訓練一下囝囝的起床上床時間,都幾challenging!

你地雖然係pm class,會唔會都係同埋日子一齊返預備班?

我的預備班時間為:3:00-3:45 由8月4日至8月11日! ...

作者: okee    時間: 10-7-19 14:51

Hello! 我個仔都係pm...如果係pm, 一定係同學, 因為得一班...
作者: Kailey    時間: 10-7-19 16:29

大家好, 我阿女都係pm~ 係PNB班...
作者: ilovejanwong    時間: 10-7-20 09:24

原帖由 Kailey 於 10-7-19 16:29 發表
大家好, 我阿女都係pm~ 係PNB班...

你好呀~我囝囝都係PNB班嫁~~
nice to meet you~
作者: okee    時間: 10-7-20 09:54

PNB 有4個同學仔響度喇!
作者: o-kiddo    時間: 10-7-20 12:47

好開心,剛收到學校通知.... 可以轉讀AM班啦.....

PNA 班....

請問有無PNA班同學仔....

原帖由 okee 於 10-7-20 09:54 發表
PNB 有4個同學仔響度喇!

作者: ilovejanwong    時間: 10-7-20 13:13

原帖由 o-kiddo 於 10-7-20 12:47 發表
好開心,剛收到學校通知.... 可以轉讀AM班啦.....

PNA 班....

請問有無PNA班同學仔....

學校係咪今日打比你嫁
你就好啦~mouth:" />

作者: o-kiddo    時間: 10-7-20 16:22

佢地早上打比我老公...
應該快到你...我想可能教處剛批佐佢地可以收20個一班...

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-20 13:13 發表

學校係咪今日打比你嫁
你就好啦~mouth:" />mouth:" />

作者: puffpuff    時間: 10-7-20 16:45

我囡囡讀N1 PM班。
作者: ilovejanwong    時間: 10-7-20 17:09

原帖由 o-kiddo 於 10-7-20 16:22 發表
佢地早上打比我老公...
應該快到你...我想可能教處剛批佐佢地可以收20個一班...

我仲未收到電話呀~~~可能冇我份喇
但點解打比你老公唔係打比你嘅~
作者: ilovejanwong    時間: 10-7-20 17:11

原帖由 puffpuff 於 10-7-20 16:45 發表
我囡囡讀N1 PM班。

welcome~~~
你囡囡係PNA / PNB呀~
作者: o-kiddo    時間: 10-7-20 18:36

我同個仔番梗PLAYGROUP..所以聽唔到電話聲.....

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-20 17:09 發表

我仲未收到電話呀~~~可能冇我份喇
但點解打比你老公唔係打比你嘅~

作者: bananasonn    時間: 10-7-20 22:02

我想幚我囡囡(細b)報出年pn, 唔知青衣學之園收唔收, 請問你地係咪都係大b?
作者: okee    時間: 10-7-21 11:42

我個仔7月出世...

打咗去學校問, 每班pn 28人
作者: o-kiddo    時間: 10-7-21 15:20

咁多人....之前佢地話20個人班....
係咪一班多佐一個老師呀...

原帖由 okee 於 10-7-21 11:42 發表
我個仔7月出世...

打咗去學校問, 每班pn 28人

作者: o-kiddo    時間: 10-7-21 15:24

SORRY...係我搞錯佐.....係依定申請到多4個位...
一班28個,分2組上堂

原帖由 o-kiddo 於 10-7-21 15:20 發表
咁多人....之前佢地話20個人班....
係咪一班多佐一個老師呀...

作者: AC9    時間: 10-7-22 00:03

作者: okee    時間: 10-7-22 15:16

我爭對返學黑鞋+有蓋杯未買...其他應該冇咩特別喇啩...
作者: o-kiddo    時間: 10-7-22 15:19

依家擔心係佢大小便....佢習慣10點就大便....又未誡到片...

原帖由 AC9 於 10-7-22 00:03 發表

我註冊當日見到校長,我問過收人情況!佢話第一輸只Am + Pm 共收40人!但佢地一直都申請緊擴班,由每班20到28,所以係申請成功後又第二輸收多d學生!應該係多左半個老師!
而家好似只得兩個PNA班同學仔!
不過實在太少人,仲要係BK遇 ...

作者: ilovejanwong    時間: 10-7-22 16:18

原帖由 AC9 於 10-7-22 00:03 發表

我註冊當日見到校長,我問過收人情況!佢話第一輸只Am + Pm 共收40人!但佢地一直都申請緊擴班,由每班20到28,所以係申請成功後又第二輸收多d學生!應該係多左半個老師!
而家好似只得兩個PNA班同學仔!
不過實在太少人,仲要係BK遇 ...

我都未買黑白鞋、白襪&有蓋杯~
作者: o-kiddo    時間: 10-7-22 16:25

白鞋我都係買佐DR. Kong .....

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-22 16:18 發表

我都未買黑白鞋、白襪&有蓋杯~

作者: Kailey    時間: 10-7-22 17:16

我都未買黑鞋白襪~ 白色運動鞋有一對, 但logo有D色, 唔知得唔得呢?

片亞女就已經戒左, 但我驚佢急又唔同老師講咋
作者: AC9    時間: 10-7-22 20:42

作者: puffpuff    時間: 10-7-22 21:54

我囡囡係PNB班。

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-20 17:11 發表

welcome~~~
你囡囡係PNA / PNB呀~

作者: puffpuff    時間: 10-7-22 22:05

我都準備好晒所有物品, 我個囡囡都未介片, 只可以係屋企唔著片, 一出街就會掛住玩唔記得去WEEWEE, 所以要著片, 唔知學校會唔會有姐姐同佢地換片? 因為學校又冇要求要拎片片返學。
作者: o-kiddo    時間: 10-7-22 22:55

唉...真擔心佢自己一個人....上學....佢係一個好自我...out of control的小朋友... 又好易哭.....
希望老師會有耐性對佢啦.....

原帖由 puffpuff 於 10-7-22 22:05 發表
我都準備好晒所有物品, 我個囡囡都未介片, 只可以係屋企唔著片, 一出街就會掛住玩唔記得去WEEWEE, 所以要著片, 唔知學校會唔會有姐姐同佢地換片? 因為學校又冇要求要拎片片返學。 ...

作者: AC9    時間: 10-7-22 23:07

作者: o-kiddo    時間: 10-7-23 11:51

依家為有....一2同佢努力.....同時朋友說一定要唔好心軟...

大家一起努力吧... !!!!

原帖由 AC9 於 10-7-22 23:07 發表
我都好迷惘!自己囝囝真係可以自己返學?我個囝囝係非常要attention的小孩子,希望佢可以適應一個大家要share所有野的地方!

作者: okee    時間: 10-7-23 12:13

學校咁有經驗, 應該唔駛擔心嘅
作者: echo_seng    時間: 10-7-23 12:33

作者: puffpuff    時間: 10-7-23 14:02

對小朋友要有信心, 最初一定會喊餐飽, 不過只會係過渡期, 交低左小朋友就唔好再留係學校靜靜雞雞望佢, 到放學準時接返佢, 好快小朋友就會適應到。
作者: puffpuff    時間: 10-7-23 14:04

唔好甘擔心, 教nursery既老師都見慣見熟唔同類型既兩歲小朋友, 我諗佢地有足夠經驗handle到, 家長同小朋友都要一齊加油!

原帖由 o-kiddo 於 10-7-22 22:55 發表
唉...真擔心佢自己一個人....上學....佢係一個好自我...out of control的小朋友... 又好易哭.....
希望老師會有耐性對佢啦.....

作者: o-kiddo    時間: 10-7-23 17:36

我老公都叫要對個仔有信心......

可能我又要照顧兩個仔又要工作,所以比較緊張....

原帖由 puffpuff 於 10-7-23 14:04 發表
唔好甘擔心, 教nursery既老師都見慣見熟唔同類型既兩歲小朋友, 我諗佢地有足夠經驗handle到, 家長同小朋友都要一齊加油!

作者: puffpuff    時間: 10-7-23 18:03

做媽媽當然緊張小朋友, 係好正常。

我都有緊張, 因為始終係新環境唔知囡囡會有咩反應, 不過我唔想俾佢知我緊張, 因為小朋友好sensitive, 我哋既緊張會"過"到俾佢, 我依家日日都同個囡講佢就黎去一間有好大個playground同有sir滑梯玩既學校返學, 希望日日同佢洗下腦, 等佢自己都有心理準備。

原帖由 o-kiddo 於 10-7-23 17:36 發表
我老公都叫要對個仔有信心......

可能我又要照顧兩個仔又要工作,所以比較緊張....

作者: ilovejanwong    時間: 10-7-23 18:14

原帖由 puffpuff 於 10-7-23 18:03 發表
做媽媽當然緊張小朋友, 係好正常。

我都有緊張, 因為始終係新環境唔知囡囡會有咩反應, 不過我唔想俾佢知我緊張, 因為小朋友好sensitive, 我哋既緊張會"過"到俾佢, 我依家日日都同個囡講佢就黎去一間有好大個playgro ...

係呢...你哋會唔會返嗰6日試堂呀~
作者: o-kiddo    時間: 10-7-23 18:45

我會...比佢有d安全感....
你地哩...

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-23 18:14 發表

係呢...你哋會唔會返嗰6日試堂呀~

作者: ilovejanwong    時間: 10-7-26 09:25

原帖由 o-kiddo 於 10-7-23 18:45 發表
我會...比佢有d安全感....
你地哩...

我會返但應該返唔哂咁多堂~
作者: Kailey    時間: 10-7-26 17:52

我都會返, 等佢適應下個環境, 但你地會唔會著校服呢?
作者: o-kiddo    時間: 10-7-26 18:26

我諗唔會啦....等開學先著.....因為下星期番去都係玩...
你地哩....我仲心大心細....

你地第一日番唔番呀 ?

原帖由 Kailey 於 10-7-26 17:52 發表
我都會返, 等佢適應下個環境, 但你地會唔會著校服呢?

作者: puffpuff    時間: 10-7-26 22:10

我會同個囡返, 但唔會去足甘多堂, 因為上緊其他暑期班, 唔知著唔著校服好, 著左就好似俾個心理準備佢, 但好怕個日個個都唔著, 得佢一個著好似好怪甘。
作者: ilovejanwong    時間: 10-7-27 09:02

原帖由 o-kiddo 於 10-7-26 18:26 發表
我諗唔會啦....等開學先著.....因為下星期番去都係玩...
你地哩....我仲心大心細....

你地第一日番唔番呀 ?

我第一日返呀~不過應該唔會著校服lu~
作者: AC9    時間: 10-7-27 11:20

作者: okee    時間: 10-7-27 11:59

因為住得近, 會盡量返哂...當落去玩囉...

唔著校服喇, 咁麻煩...佢之前日日跟姐姐湊哥哥返學放學, 應該適應到啩...
作者: puffpuff    時間: 10-8-5 10:18

大家尋日去左學校既pre-visit, 小朋友開心嗎?

我個女可能返開playgroup都有類似既野玩, 去到都見到啲玩具都冇咩興趣, 我覺得個pre-visit對於佢返新學校既適應好似唔係好大幫助, 我意思係到要佢自己一個人返個日, 都一定會喊餐飽, 不過, 去下當有個indoor地方俾佢玩下。
作者: ilovejanwong    時間: 10-8-5 10:39

原帖由 puffpuff 於 10-8-5 10:18 發表
大家尋日去左學校既pre-visit, 小朋友開心嗎?

我個女可能返開playgroup都有類似既野玩, 去到都見到啲玩具都冇咩興趣, 我覺得個pre-visit對於佢返新學校既適應好似唔係好大幫助, 我意思係到要佢自己一個人返個日, 都 ...

我尋日冇同囝囝返呀...因為佢兩點鐘話好眼瞓,我諗之後嗰幾日都未必有機會同佢返喇~
作者: okee    時間: 10-8-5 11:11

有返呀, 姐姐話佢玩得好開心, 大家見到零零舍舍有個哥哥同埋一齊嚟, 果個就係我個仔喇...

都預咗返學會喊, 當熟習環境囉!
作者: mamabeanie    時間: 10-8-5 11:44

请问when did you apply for Aug2010 nursery class?  My neighbor told me that she had applied when the baby was only 8 months old and finally got confirmation that he will start nursery in January 2011.
Thanks!
原帖由 AC9 於 10-7-16 10:34 發表
請問有無今年8月入青衣學之園PN的家長?
我囝囝讀am class!
有就大家交流下啦!

作者: o-kiddo    時間: 10-8-5 13:02

My son is taking the PN class now ( Year 2010) . We applied on last Sept and interview on Feb this year. No need to be too earily. They dont have something call waiting list. They have the time of period to let parents apply their school.

原帖由 mamabeanie 於 10-8-5 11:44 發表
请问when did you apply for Aug2010 nursery class?  My neighbor told me that she had applied when the baby was only 8 months old and finally got confirmation that he will start nursery in January 2011. ...

作者: puffpuff    時間: 10-8-5 15:49

唔緊要啦! 如果小朋友去到好眼訓, 重攪到佢唔開心, 6日我都只係返到3日, 盡力而為返到就返啦!

原帖由 ilovejanwong 於 10-8-5 10:39 發表

我尋日冇同囝囝返呀...因為佢兩點鐘話好眼瞓,我諗之後嗰幾日都未必有機會同佢返喇~

作者: puffpuff    時間: 10-8-5 15:57

拎故事書睇時, 我好似有啲印象見到個哥哥, 我重諗可能佢都係里度既學生, 陪個細佬妹黎pre-visit。

原帖由 okee 於 10-8-5 11:11 發表
有返呀, 姐姐話佢玩得好開心, 大家見到零零舍舍有個哥哥同埋一齊嚟, 果個就係我個仔喇...

都預咗返學會喊, 當熟習環境囉!

作者: okee    時間: 10-8-5 16:23

原帖由 puffpuff 於 10-8-5 15:57 發表
拎故事書睇時, 我好似有啲印象見到個哥哥, 我重諗可能佢都係里度既學生, 陪個細佬妹黎pre-visit。

入學校果時都有d阻滯架, 講明一個大人+一個細路, 不過冇計啦, 我要返工, 邊個照顧哥哥喎...所以老師同佢講唔准玩, 淨係可以坐響度睇書...
作者: AC9    時間: 10-8-12 14:42

作者: tysonso    時間: 10-8-15 13:01     標題: hello!

I am Phyllis.
作者: echo_seng    時間: 10-8-15 22:27

作者: tysonso    時間: 10-8-16 12:35     標題: 回覆 60# echo_seng 的文章

yes!!
作者: o-kiddo    時間: 10-8-16 13:43     標題: out of control

唉..... 個仔似係全班最難應付的一個,.......so out of control..... 都唔知點好.....個細仔又病,大仔番學又唔聽話.......都唔知點好 !!!!  真令人擔心......
作者: echo_seng    時間: 10-8-16 13:49

作者: echo_seng    時間: 10-8-16 13:52

作者: o-kiddo    時間: 10-8-16 14:36

多謝你鼓勵....我可能我太大壓力了.....老公又唔係成日係香港,我又要番工又要照顧2個仔...個仔的脾氣真係好差..真難搞..哈哈....

我個仔係28號......我仲幫佢改佐個花名叫"技安"......佢係成班最大份....得個樣....又拍事...我老公都話個名好襯佢...

我個細仔發燒,喉嚨唔舒適...發佐幾日了....發下退下....

原帖由 echo_seng 於 10-8-16 13:52 發表

細佬無事嗎?

男仔係明顯地頑皮少少,難攪的男仔又點止你囝囝!我家大帝都唔係好得去邊!慢慢黎啦!無得急,有咁多老師幫手,小朋友一定會適應到,放心! ...

作者: echo_seng    時間: 10-8-16 16:31

作者: o-kiddo    時間: 10-8-16 19:25

你個仔係咪鍾意講英文唔多講中文個個呀....

你無見到咋...佢係出面發佐好耐脾氣....老師都無佢辦法...

原帖由 echo_seng 於 10-8-16 16:31 發表

哈哈,你一講"技安",我就知啦!我個仔係19號,我今日話你個其實係K1 o個 個!
咁你囝囝邊係失按呀!好多男仔都難坐定定!男女真係幾大分別!你囝囝又無喊,又無做d乜,只係唔想坐定定!小事!我家大帝咪又成日係咁!我唔覺我家大帝表現唔好! ...

作者: echo_seng    時間: 10-8-16 21:20

作者: o-kiddo    時間: 10-8-19 13:32     標題: 返學後小朋友的情緒

你地的小朋友返佐學.....怎樣呀....????
我個皇帝老師話佢無咩喊但番到屋企就....成日喊...成日發脾氣.少少事就喊又痴身....之前佢唔會咁架....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5