教育王國

標題: 2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區 [打印本頁]

作者: schulung    時間: 10-7-18 22:52     標題: 2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區

大家講下對小一有用的information啦
作者: BABY_HEBE    時間: 10-7-18 23:07

作者: tom911    時間: 10-7-18 23:24

作者: schulung    時間: 10-7-18 23:41

我個女就讀仁立, 你小朋友黎緊讀邊間?
作者: tom911    時間: 10-7-18 23:58

作者: tom911    時間: 10-7-19 00:00

作者: mickey_ip    時間: 10-7-19 00:04

我之前都為了小一叩門而十分煩惱,因為頭三位都抽唔到,搞到屋企人都覺得我好燥!!!
作者: schulung    時間: 10-7-19 00:27

Mickey,

你小朋友會讀邊間呀,一齊分析下呀
作者: mickey_ip    時間: 10-7-19 00:33

我個小朋友讀荃灣浸信會聯會小學,可能比較少人會講.
作者: schulung    時間: 10-7-19 00:39

不錯的小學呀,我朋友的女女讀得好OK
作者: mickey_ip    時間: 10-7-19 00:46

我選呢間學校都希望小朋友讀得開心,因為我知道呢間學校係活動式教學,唔係咁死板,我都希望佢每日都開心返學,開心放學
作者: tom911    時間: 10-7-19 09:50

作者: mickey_ip    時間: 10-7-19 12:44

十分贊成,就算少左一方面都會無咁好,但係做家長既責任就重大啦!!我而家都係度學習緊,同小朋友一齊學習,因為有時自己以為好"口岩", 點知從小朋友個角度諗番就完全兩回事啦!
你個小朋友暑假係咪都好忙呢??暑期班應該開始啦卦??
作者: tom911    時間: 10-7-19 13:32

作者: mickey_ip    時間: 10-7-19 20:32

嘩!!你兩個囡囡都好忙吖!我個囡囡就報咗星期一至五返荃灣間明愛,(其實個課程都係以玩為主,仲有d手工藝,音樂等)
佢上年都有參加,覺得好開心,所以今年都想再參加囉,星期一佢學琴,星期二學普通話(呢兩樣都係老師上門),星期六就返英文,以前佢學phonics,但學咗二年而家轉咗Cambridge,因為學英文都學咗成三年几,所以我一路都keep住比佢讀,學你話齋,多d接觸,等佢無咁陌生,當然都係要佢自己鍾意先至得,始終上堂係佢,如果無心机,就算我再比佢學埋其他,都係白費心机!!
作者: tom911    時間: 10-7-19 22:17

作者: mickey_ip    時間: 10-7-19 23:47

我係荃灣愉景新城 Applause (A+)讀,因為以前Phonics都係呢間讀,都讀得几好,所以就繼續報讀呢間,而且學費方便比起其他中心較為适中,其實我之前都想報讀Oxford Reading
但亦都想睇吓囡囡吸收到几多有關Cambridge課程,所以等佢考左Starter 先再決定囉!!
作者: lydia.S    時間: 10-7-21 13:18

朱昌幼稚園真是一間好學校,回想當初我個小朋友選學校時,真不知找那間才好,剛剛經過見老師親切,又多東西學,所以決定入這學校,之後,每當經過學校他都想走入去,想不到不之不覺巳三年啦!我自己都吾舍得,何況我個小朋友呢?
我無法忘記班主任和老師對各小朋友那種悉心指導、循循善誘和盡心盡力的教導,令我銘感五內。 有幾次晚上經過學校,學校的燈還是開住,第二天問老師,老師說他們有時要做學校的東西到十一/二點,我說你們辛苦啦! 他們說為小朋友作的是值得。 所以我時常和我個小朋友講:做人不能忘本,老師花這麼多心血去栽培你,令你學到知識,一定要多謝他們。
回看過去很多開心的片段,我很喜歡去學校親子大旅行,那些地點很好,有些是可以放風箏、看動物、看植物;有些去拾貝殼和燒烤;有些是去沙灘,還有堆沙比賽,真是回復童真。學校還舉行很多親子比賽,我就志在參與,因我巳贏取我和我孩子的關係(用錢都買唔到)。還有家教會舉行的活動,真是有聲有色,我穫得的比我作義工還要多,所以話家校合作是很重要。
最後,多謝校長和主任在他們的領導下給孩子們一個五星級的幼稚園,你們取得優質幼稚園,實為實至名歸。

祝願校長、主任、各位老師身體安康!桃李滿門!

作者: tom911    時間: 10-7-21 14:07

作者: lydia.S    時間: 10-7-22 10:59

有幾次老師到晚上十時才致電給我,真是辛苦,人工又吾算多,工時又長,教導小朋友又要用很多心力,有時還要讀書,將心比心,自己也不一定做到,為甚麼我們不能與以認同?認同老師的身份,認同她們的付出。所以我說家校合作是很重要。
作者: lydia.S    時間: 10-7-22 11:20

仲有啊!收到portfolio好感動呀,  裡面記錄晒小朋友上堂時趣事,真是花心機,還有畢業記念冊,有同學們的簽名,我都幾喜歡。
作者: tom911    時間: 10-7-22 11:28

作者: mickey_ip    時間: 10-7-22 13:27

原帖由 lydia.S 於 10-7-22 11:20 發表
仲有啊!收到portfolio好感動呀,  裡面記錄晒小朋友上堂時趣事,真是花心機,還有畢業記念冊,有同學們的簽名,我都幾喜歡。

係呀,我都好贊成,上次家長日第一次睇份Portfolio,當時仲未完成好,但係我已經感動到有淚光,因為我無諗過老師仲有時間可以做到,實在好感激老師做給小朋友的一份紀念,我諗當囡囡大過,自己再睇番都會好感動!實在要多謝學校,老師的心意!
作者: lydia.S    時間: 10-7-22 22:28

香港又有新病症?所指的是出現在香港兒童身上的「公主病」、「王子症」,有報道指這些病症都有「三低」特徵,包括自理能力低、情緒智商低及抗逆力低,而病症源頭竟來自父母對兒女過份溺愛.

[email=http://mytv.tvb.com/variety/scoop/109859#page-1]http://mytv.tvb.com/variety/scoop/109859#page-1[/email]
(資料由22/7/2010東張西望看到)

真是不想香港的兒童變成咁,家長真是有責任。

作者: 690909    時間: 10-7-24 21:30

系呀,我都覺得朱昌D老師好辛苦呀,晚晚都做到好夜,無半點怨言,仲花不少心機設計唔同款色D課程去教D小朋友,每年都搞好多活動比小朋友參與,真系有聲有色.就講畢業禮,D老師不知花幾多時間同心機,布署一個甘隆重會堂,令畢業D小朋友畢生難忘.我當初無選錯呢間學校.
原帖由 mickey_ip 於 10-7-22 13:27 發表

係呀,我都好贊成,上次家長日第一次睇份Portfolio,當時仲未完成好,但係我已經感動到有淚光,因為我無諗過老師仲有時間可以做到,實在好感激老師做給小朋友的一份紀念,我諗當囡囡大過,自己再睇番都會好感動!實在要多謝 ...

作者: virginiayue1822    時間: 10-7-26 22:26

It's good to hear from all of you about the KG, my kid will be K1 this Sep. I hope my kid will have fun here.
I love their slogan "自信地學習,快樂地成長"!
作者: wysz    時間: 10-7-26 22:47

我都幫我個囡簡左呢間學校呀,來緊9月份會讀K1,本來都有D擔心呢間學校好唔好,但係聽到你地D評語都咁高,我都放心曬!
作者: sandra28    時間: 10-7-27 00:33

mickey ip

其實我都想幫個囡今年報呢間幼稚園! 但一路都唔見有人提 ! 請問難唔難入 ? 同埋我想問你個小朋友係第一round 考入浸聯小學定大攪珠入嫁 ? 係咪一定要住荃灣先至入到 ?
作者: mickey_ip    時間: 10-7-27 13:01

原帖由 sandra28 於 10-7-27 00:33 發表
mickey ip

其實我都想幫個囡今年報呢間幼稚園! 但一路都唔見有人提 ! 請問難唔難入 ? 同埋我想問你個小朋友係第一round 考入浸聯小學定大攪珠入嫁 ? 係咪一定要住荃灣先至入到 ? ...

我諗如果想讀上午班就快D報囉,因為上午班都好多學生,始終我地都想個小朋友習慣早睡早起,而且多D時間學吓其他活動,朱昌幼稚園有多種活動可以參加,我個囡囡最鍾意就係Marching Band,我諗香港好少幼稚園有呢個活動,而且負責既老師十分尊業,我諗你地係電視机都有睇過佢地表演架!囡囡係叩門入到浸聯小學,我地住係葵涌既!
作者: tom911    時間: 10-7-27 13:16

作者: mickey_ip    時間: 10-7-27 13:29

Tom911:
之前聽你講,囡囡在家中老師上門教英文,我想問課程會圍繞D乜教呢??我好有興趣呀!
作者: sandra28    時間: 10-7-28 01:09

唔該曬 ! 你囡囡都好勁.....叩門入到浸聯 ! ( 呢間係我心水小學首選 ) 我都係住葵涌區, 所以我担心會唔會越區會難入 ! 雖然呀囡仲有幾年先讀, 但都會諗 ROUND 1 會唔會撰佢 !

原帖由 mickey_ip 於 10-7-27 13:01 發表

我諗如果想讀上午班就快D報囉,因為上午班都好多學生,始終我地都想個小朋友習慣早睡早起,而且多D時間學吓其他活動,朱昌幼稚園有多種活動可以參加,我個囡囡最鍾意就係Marching Band,我諗香港好少幼稚園有呢個活動,而 ...

作者: tom911    時間: 10-7-28 10:36

作者: apple123456    時間: 10-7-28 21:10

想問下你地的小朋友會唔會係吃飯時都會令你們激氣呢,最近我發現同我個小朋友係吃晚飯的時候,模擬小學吃飯的情形,家長扮老師,兄弟姊妹扮同學,我覺得幾好喎,佢不單只好自律,而從中我又可以話比佢知佢的行為是正確不正確,我仲set埋時間限制,比佢知道過左鐘便要上課(做暑期作業).......好好笑的....佢試過將不想吃的東西放在弟妹的碗裏,又會吃弟妹的飯,又會走出位,又會不停同弟妹傾談......真係好好笑,我覺得這些都可能係佢小學的午飯中出現的問題,希望可以幫助到你們..........
作者: lydia.S    時間: 10-7-29 11:07

apple 123456: 其實小朋友吃飯時個個會令家長激氣,時時天一半地一半,食完個面還好......第日都吾知怎樣上小一。
至於角色扮演,日日都玩到我吾想玩,因為除了自己要做一個角色外,還要扮演與他一起玩的公仔,真是頭暈。dizzy:
作者: lydia.S    時間: 10-8-11 00:40

日子真是過得快,還有幾個星期就小一開學,各家長買好東西未啊!  我個小朋友還未有校服,有些心急。
作者: mickey_ip    時間: 10-8-11 21:54

[quote]原帖由 lydia.S 於 10-8-11 00:40 發表
日子真是過得快,還有幾個星期就小一開學,各家長買好東西未啊!  我個小朋友還未有校服,有些心急。
請問你小朋友讀邊一間小學呀??點解仲未有校服架??我剛在星期一買左校服,白色運動鞋和底衫底裙等..,但係仲有些少用品要添買,例如水壺,白襪等..我到而家都未有書吖??原本諗住快d有書就可以睇一睇先,但係而家要等到21號先至返學校攞書,所以急都無用啦!!!!
作者: tom911    時間: 10-8-12 11:50

作者: lydia.S    時間: 10-8-26 14:48

哈哈!校服有啦,我個小朋友很開心,說很美麗。亦有上新生適應日,認識幾個朋友仔,他說很開心,還說班主任都幾惡.......。
作者: bobokong    時間: 10-9-3 14:22

hi,我囡都係今年朱昌畢業,返小一你地小朋友習慣嗎?
作者: tom911    時間: 10-9-3 17:47

作者: bobokong    時間: 10-9-3 17:58

tom911,

我住大圍,你知唔知我係邊個?我囡讀大圍聖心小學

作者: tom911    時間: 10-9-3 19:37

作者: bobokong    時間: 10-9-3 23:56

你係咪文老師個班?
作者: tom911    時間: 10-9-4 10:57

作者: lydia.S    時間: 10-9-5 22:48

原帖由 bobokong 於 10-9-3 14:22 發表
hi,我囡都係今年朱昌畢業,返小一你地小朋友習慣嗎?

我個小朋友未習慣,不過慢慢就好啦!這是一個他們成長的過程,之後可能日日要見同學,同朋友講電話(不過我個小朋友在暑假巳不定時和同學講電話),我見他們都成長了,都很開心。
作者: mickey_ip    時間: 10-9-6 13:28

原帖由 bobokong 於 10-9-3 17:58 發表
tom911,

我住大圍,你知唔知我係邊個?我囡讀大圍聖心小學

您好嗎?? 我就好清楚你係邊個,我個女問你係咪真係會約佢去吹泡泡喎???你知D小朋友好好記性架!

我個女返學都算适應啦,始終學校都係好新鮮,同幼稚園好大對比,佢話好想睇下學校D圖書館係點?成間學校咁高,好想逐間房去睇,十分好奇???因為佢上堂係一樓,所以好想上到六樓或天台望一望喎!!!

各位文老師教既學生, 你地又點呢??? 
作者: bobokong    時間: 10-9-6 13:53

係呀,真係去架,你想幾時去呀?搵埋豐豐去啦
原帖由 mickey_ip 於 10-9-6 13:28 發表

您好嗎?? 我就好清楚你係邊個,我個女問你係咪真係會約佢去吹泡泡喎???你知D小朋友好好記性架!

我個女返學都算适應啦,始終學校都係好新鮮,同幼稚園好大對比,佢話好想睇下學校D圖書館係點?成間學校咁高,好想逐間房 ...

作者: bobokong    時間: 10-9-6 19:15

我女今日開始有功課做喇,放學返嚟仲自動自覺做功課
作者: mickey_ip    時間: 10-9-6 23:41

原帖由 bobokong 於 10-9-6 19:15 發表
我女今日開始有功課做喇,放學返嚟仲自動自覺做功課

咁你就開心啦,唔洗死咁多細胞,我毎女就未有功課,但係堂上功課就有,佢都未正式上堂,今日都係各科老師自我介紹下,佢嫌小息時間太短啦,玩一陣就過左去啦!!??我話小息就係比你小小時間休息,唔通比你玩成個鐘頭吖!!??佢就傻笑囉!
作者: bobokong    時間: 10-9-6 23:52

我個女都話小息太短,去完洗手間已經夠鍾,冇時間食嘢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5