教育王國

標題: 女生髮型 [打印本頁]

作者: sara711    時間: 10-7-19 16:19     標題: 女生髮型

請問基灣女同學係唔係一定要剪"冬菇頭"?
作者: stellalau    時間: 10-7-19 17:17

前面唔可以過眉,後面唔可以掂恤衫領,你話似唔似"冬菇"? 除非你囡囡條頸好長啦!

我個女小一時接放學,望埋去個個都差唔多,差D搵唔到自己個女
作者: 曦彤媽媽    時間: 10-7-20 09:33

原帖由 stellalau 於 10-7-19 17:17 發表
前面唔可以過眉,後面唔可以掂恤衫領,你話似唔似"冬菇"? 除非你囡囡條頸好長啦!

我個女小一時接放學,望埋去個個都差唔多,差D搵唔到自己個女 ...

我個囡成日話自己係小丸子頭.
作者: 曦彤媽媽    時間: 10-7-20 09:34

原帖由 sara711 於 10-7-19 16:19 發表
請問基灣女同學係唔係一定要剪"冬菇頭"?

唔剪"冬菇頭", 可以剪男仔頭.
作者: sara711    時間: 10-7-20 10:45

點解會有呢個要求?
作者: raikkonen    時間: 10-7-21 17:23

我記得數年前有家長投訴過, 當時校長回應係希望小朋友學識自理, 如果留長頭髮, 但必須要人幫佢地"澤"頭髮.
作者: paltiBB    時間: 10-7-22 10:17

仔仔今年升小一, 才知愛蝶基灣女生要求短髮.

原則上細女好大機會兩年後升讀小一, 之前老公成日想囡囡剪短頭髮, 但我諗亞女最多可留長髮兩年, 一入小學, 學校一定要佢剪短, 所以, 這兩年還可以幫她紮頭髮, 扮靚.  日後上了小學就無.
作者: 曦彤媽媽    時間: 10-7-22 10:43

原帖由 raikkonen 於 10-7-21 17:23 發表
我記得數年前有家長投訴過, 當時校長回應係希望小朋友學識自理, 如果留長頭髮, 但必須要人幫佢地"澤"頭髮.

本來我個囡都係長頭髮, 不過依家剪短左, 佢自己覺得好方便, 洗完頭又易乾. 原本我諗住暑假同佢留返長d紥下. 點知佢問我幾時同佢剪頭髮.
作者: sara711    時間: 10-7-26 11:01     標題: 回覆 6# raikkonen 的文章

但係長頭髮就唔識自理?一.二年級可能要人幫...上到去四五六年級就可以自己來....呢個都係學習的過程
作者: raikkonen    時間: 10-7-27 13:45

已然選擇咗呢間學校, 就要跟佢校規. 都冇辦法喇! 不過剪咗頭髮真係好方便. 小朋友又容易d打理.
作者: sara711    時間: 10-7-27 18:08

當然要守校規,只想分享很少有這樣的要求。
作者: cstchan    時間: 10-8-7 00:51

這個校規已很多很多年了!因為所有學生都是短頭髮,連髮飾也不需用,同學仔間不用互相比較或研究。
作者: 七月十月    時間: 10-8-10 18:04

我的囡囡好麻煩,因為佢頭髮係曲的,點剪都好似一堆亂草。剪咗男仔頭仲係咁,唔知點算? 唉…
作者: jimmyk    時間: 11-9-5 10:24

呢個係基灣一向以來的傳統,很多其他學校的女孩子成日會鬥靚的。
作者: winga_li    時間: 12-7-4 17:53

呢D叫做「斬腳趾避沙蟲」,唔留長又點有機會學打理頭髮?
作者: carolmum    時間: 12-10-10 22:19

請問,即是學校是容許長髮的, 對嗎?
只不過要札好吧???

作者: 曦彤媽媽    時間: 12-10-11 08:47

不能的, 女生一定要剪短髮.
作者: nekoneko79    時間: 13-3-27 16:27

cstchan 發表於 10-8-7 00:51
這個校規已很多很多年了!因為所有學生都是短頭髮,連髮飾也不需用,同學仔間不用互相比較或研究。 ...

yes!! 我自己係舊生, 依個校規行咗好多年!
其實係想學生清簡整潔, 唔想D女仔姿姿整整

作者: tttw1    時間: 13-4-7 02:22

不明白女生為什麼不能短髮? 我女女完全沒有問題,而且還時不時提我要幫她剪髮. 從這方面來看,學校是成功令到小朋友重視紀律而不是只重外表. 如要長髮,中學以後就可以了. 女孩要妝扮,什麼時候也可以,不用急於一時. 當她青春期的時候,不給她扮也不可能吧?但守紀律則應從小培養.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5