教育王國

標題: 2010-11 K1D班 [打印本頁]

作者: chaco    時間: 10-7-19 21:00     標題: 2010-11 K1D班

今日收到編班信啦,囝囝Matthew報到.
作者: rubyrubylau    時間: 10-7-19 21:48

hi 你好, 我阿b叫deigo, 0708b , 都是k1d, 做同學仔啦.

原帖由 chaco 於 10-7-19 21:00 發表
今日收到編班信啦,囝囝Matthew報到.

作者: sansan2008    時間: 10-7-19 23:55

0707 囡囡 Chloe, 都係K1D
作者: shirley81    時間: 10-7-20 17:22

0706囡囡natalie(喬喬)報到,9月1日見,佢係B組呀!:
作者: chaco    時間: 10-7-21 11:20

Hi Deigo, Chloe, Natalie 媽咪,
妳地有無報 "暑期興趣班" 呀? Matthew 有報名,佢係0703 B
作者: shirley81    時間: 10-7-21 14:52

Hi Mattew 媽咪,喬喬冇報民生興趣班,因時間未能配合
原帖由 chaco 於 10-7-21 11:20 發表
妳地有無報 "暑期興趣班" 呀? Matthew 有報名,佢係0703 B

作者: rubyrubylau    時間: 10-7-21 17:39

hi, 我都無報呀, 因無校車, 但我係 A組, 唔知第一天有無得同BB一起上課呢? 但最好無啦, 因我不想佢之後以為天天都可以這樣. 因我個個是大喊包.

原帖由 chaco 於 10-7-21 11:20 發表

作者: sansan2008    時間: 10-7-22 00:14

我都冇報, 因為報咗其他興趣班.
作者: chaco    時間: 10-7-22 10:22

原帖由 rubyrubylau 於 10-7-21 17:39 發表
hi, 我都無報呀, 因無校車, 但我係 A組, 唔知第一天有無得同BB一起上課呢? 但最好無啦, 因我不想佢之後以為天天都可以這樣. 因我個個是大喊包.

我都係A組呀,好似頭兩日可以選擇陪唔陪,如果有我都想陪下,親身體驗下學習環境. Deigo 之前有無返Nursery ?
作者: chaco    時間: 10-7-22 10:29

原帖由 sansan2008 於 10-7-22 00:14 發表
我都冇報, 因為報咗其他興趣班.

Chloe 學緊咩呀? Matthew星期六上緊游泳&英文班.
作者: rubyrubylau    時間: 10-7-22 14:57

佢一直都有返n班, 無喊的, 不過去到新環境都會喊.
同理已經學琴, 珠心算, phonic, 畫班, 普通話.

原帖由 chaco 於 10-7-22 10:22 發表

我都係A組呀,好似頭兩日可以選擇陪唔陪,如果有我都想陪下,親身體驗下學習環境. Deigo 之前有無返Nursery ?

作者: sansan2008    時間: 10-7-22 17:16

嘩!  你學好多嘢呀!  我囡囡只學swimming, 畫畫, BB Ballet, 非洲鼓 和 Music playgroup.   only for fun 咋!  
請問phonics 邊度學呀?  另外, 你是否覺得珠心算比公文好呢?  我不知那種比較適合呢.  我會待暑假後才報phonics 和 數學, 今個暑假等佢玩多些。

原帖由 rubyrubylau 於 10-7-22 14:57 發表

作者: sansan2008    時間: 10-7-22 17:21

我都想陪呀, 亞囡比較怕新環景。  不過亞囡每次去民生見到個大操場都好開心

原帖由 chaco 於 10-7-22 10:22 發表

作者: chaco    時間: 10-7-22 17:35

原帖由 rubyrubylau 於 10-7-22 14:57 發表

我都想佢學下鋼琴,但有老師話佢隻手仔一般大,4歲學好d.
作者: chaco    時間: 10-7-22 17:39

原帖由 sansan2008 於 10-7-22 17:21 發表
我都想陪呀, 亞囡比較怕新環景。  不過亞囡每次去民生見到個大操場都好開心

呀仔成日問幾時返民生書院,佢真係好心急,返學都想拎民生書院個書包....
作者: rubyrubylau    時間: 10-7-22 21:51

phonic join jolly phonic, 來近會加一星期2堂, 上星期第一堂, 阿仔無喊. 公文數都好似唔錯, 不過機緣下才學珠心算, 比佢try 下啦, 都唔係貴, 都係暑期才學, 未見成果.
作者: chaco    時間: 10-7-24 12:11

仲有無K1D班同學仔呀?
作者: chaco    時間: 10-8-19 23:38

今日去左交學劵,見到有些地方正在裝修,聽人講好似會有波波池,如果係真既,d小朋友一定好開心.同埋,告示板貼有K1既老師大頭相片和介紹,我地班就係余老師&周老師.
作者: rubyrubylau    時間: 10-8-20 09:46

我昨天都跟兒子一起去了, 但没有看到, 只看見在裝修, 我上民生網看一下見不見到老師個樣先.

原帖由 chaco 於 10-8-19 23:38 發表
今日去左交學劵,見到有些地方正在裝修,聽人講好似會有波波池,如果係真既,d小朋友一定好開心.同埋,告示板貼有K1既老師大頭相片和介紹,我地班就係余老師&周老師. ...

作者: fishmaruko    時間: 10-8-21 01:11

我都看到裝修, 我都見到班房外面貼左老師的相, 不過好似唔係每個班房外面都有,
作者: rubyrubylau    時間: 10-8-24 10:36

不好意思, 可以麻煩a組媽媽嗎? 因我只可請一天假, 我又不跟小朋友校車, 因小兒太依賴我, 有媽媽可以add我嗎? 我send小兒相給你看一下, 幫忙告訴我他哭了多久就可以.
作者: chaco    時間: 10-8-29 00:26

Matthew係a組呀,9月1日我要帶佢返學,因為無校車,所以會陪佢1個鐘.今日家長日,真係好多通告回條,老師講完我都有d頭暈暈,想問下d媽咪個透明拉鏈袋裡面要放d咩?我只記得個Folder放回條.
作者: rubyrubylau    時間: 10-8-31 10:27

D班 a組, 有無媽媽跟我一樣不去陪小朋友呀, 我想看一下是不是只有我一個不去, 我怕小朋友會眼見每個小朋友都有媽媽在, 而他没有而不高興, 而留下上學的陰影
作者: chaco    時間: 10-8-31 13:07     標題: 回覆 1# rubyrubylau 的文章

之前講妳小朋友叫Deigo,中文名係咩? 我幫妳留意下佢la~
作者: sllau    時間: 10-8-31 14:24

原帖由 chaco 於 10-8-29 00:26 發表
Matthew係a組呀,9月1日我要帶佢返學,因為無校車,所以會陪佢1個鐘.今日家長日,真係好多通告回條,老師講完我都有d頭暈暈,想問下d媽咪個透明拉鏈袋裡面要放d咩?我只記得個Folder放回條. ...

係通告袋,可以話係家長同老師既信箱,所有你想比老師既野都可以放入去....
作者: rubyrubylau    時間: 10-8-31 16:02

thank , 我send了私人傳訊, 我阿仔樹熊組, 同佢個人一樣, 成隻樹熊

原帖由 chaco 於 10-8-31 13:07 發表
之前講妳小朋友叫Deigo,中文名係咩? 我幫妳留意下佢la~

作者: chaco    時間: 10-8-31 17:49

原帖由 rubyrubylau 於 10-8-31 16:02 發表
thank , 我send了私人傳訊, 我阿仔樹熊組, 同佢個人一樣, 成隻樹熊

收到
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-1 15:15

今日上課情況怎樣呀, 有無人可以報料給我聽聽呀, 謝謝.
作者: sansan2008    時間: 10-9-1 17:14

今早A組啲小朋友好叻, 冇人喊, 所以老師叫我們放學才回來接, 冇陪上堂呀.  我問亞囡, 佢話有故事聽, 之後洗手吃包包, 玩一陣及玩滑梯, 之後就放學了。  亞囡話返學開心, 仲話明天要再來呢!

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-1 15:15 發表

作者: chaco    時間: 10-9-1 23:03

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-1 15:15 發表

係呀....好想回覆妳,但今日返半日工,忙到我.....
本來都以為可以入去陪下,但到9:00上堂就唔比家長入,只可以係門口睇下,佢地圍半圓坐,面向老師,見到老師點名,小朋友好乖舉手.......之後連睇都無得睇,離開學校了.
就黎到放學再睇睇,佢地都已經準備分男女排隊,我問老師有無人喊,老師話a組好乖呀,無人喊呀.我見個個又真係好開心咁喎,我問呀仔食左咩,佢話麵包同水.
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-2 09:23

謝謝各位d班媽媽, 我昨天都返半日工, 不過哈哈, 我份工不太忙的. 真的好多謝各媽媽報料, 今早我送仔仔上校車時佢都好開心, 我每朝都可以趕到送佢, 你地d小朋友好叻, 可以話到比媽媽知上堂做d乜, 我個仔都只係話比我知吃飽飲水. 好高興有媽媽可以跟我一起分享.

再一次謝謝你們

原帖由 chaco 於 10-9-1 23:03 發表

係呀....好想回覆妳,但今日返半日工,忙到我.....
本來都以為可以入去陪下,但到9:00上堂就唔比家長入,只可以係門口睇下,佢地圍半圓坐,面向老師,見到老師點名,小朋友好乖舉手.......之後連睇都無得睇,離開學校了.
就 ...

作者: sansan2008    時間: 10-9-21 16:27

有冇小朋友想一起在Kowloon Bay 揾Net 教英文?  
Time: 星期四 3:30 至 4:30
Fee: $175 / hour (group of 2)

小女3 歲 2 個月, 比較開朗, 希望找年紀相若的同學一起上課

有意請pm
作者: Tamama527    時間: 10-9-21 18:07

價錢好似都幾OK喎,請問可否有contact呀,個NET好唔好架
作者: sansan2008    時間: 10-9-21 18:49     標題: 回復 33# Tamama527 的帖子

要一起試堂, 但地点和價錢我覺得OK.  英國藉男老師, 家長可在試堂觀課, 平時可在課室外(客廳)等。 佢話找level 差不多的小朋友一起上會好些, 所以想揾民生的同學仔。

有意請pm

作者: rubyrubylau    時間: 10-9-24 14:20

http://www.flickr.com/photos/41061768@N07/5019218677/in/photostream/

各位媽媽, 相片只作分享用途, 因有些媽媽可能不喜歡小朋友的相給人存來存去, 如有媽媽真的想要回相片, 可發私人傳訊給我, 謝謝, 希望各位媽媽見諒.
作者: Tamama527    時間: 10-9-24 15:37

very good ar, but my son is in K1B. but I also very happy to see others MS  student. Thanks for sharing.
作者: sansan2008    時間: 10-9-24 17:44

Thank you for sharing!  How was the party?  Was it fun?

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-24 14:20 發表
http://www.flickr.com/photos/41061768@N07/5019218677/in/photostream/

各位媽媽, 相片只作分享用途, 因有些媽媽可能不喜歡小朋友的相給人存來存去, 如有媽媽真的想要回相片, 可發私人傳訊給我, 謝謝, 希望各位 ...

作者: rubyrubylau    時間: 10-9-24 17:52

我想問你是不是黃色裙白雪公主, 長直頭髮的媽媽呀?

感覺小朋友同大人都好BUSY. 不過小朋友覺得很好玩, 去到唱完生日歌, 就上2樓音樂室做勞作, 砌積木, 同PRINTING. 一組組做, 老師十分好人.

原帖由 sansan2008 於 10-9-24 17:44 發表
Thank you for sharing!  How was the party?  Was it fun?

作者: Tamama527    時間: 10-9-24 18:29

very good ar. My son also very happy ar and receive 2 gifts.
作者: Conniewu    時間: 10-9-24 21:50     標題: Thanks for sharing

Thanks for sharing! I saw my son in these photos, thsy seems enjoyed!

各位媽媽, 相片只作分享用途, 因有些媽媽可能不喜歡小朋友的相給人存來存去, 如有媽媽真的想要回相片, 可發私人傳訊給我, 謝謝, 希望各位 ... [/quote]
作者: shirley81    時間: 10-9-25 10:07

thank you for sharing,阿囡都話玩得好開心!
原帖由 rubyrubylau 於 10-9-24 14:20 發表

各位媽媽, 相片只作分享用途, 因有些媽媽可能不喜歡小朋友的相給人存來存去, 如有媽媽真的想要回相片, 可發私人傳訊給我, 謝謝, 希望各位 ...

作者: chaco    時間: 10-9-25 23:02

多謝妳既分享,有好多張都見Matthew,佢地個個都好開心,我要等到3月先有得join生日會.
作者: sansan2008    時間: 10-9-27 12:22

I can't pm to you.  Can you email photo 20100924059, 20100924071, 20100924076 to me?  Many thanks.  my email is [email protected]

作者: rubyrubylau    時間: 10-9-27 13:26

ok啦, 你看一下收不收到

原帖由 sansan2008 於 10-9-27 12:22 發表
I can't pm to you.  Can you email photo 20100924059, 20100924071, 20100924076 to me?  Many thanks.  my email is [email protected]

作者: sansan2008    時間: 10-9-27 18:26

收到啦, 唔該哂!

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-27 13:26 發表
ok啦, 你看一下收不收到

作者: chaco    時間: 10-10-8 12:43

其他班都要帶野返學校,K.1D係咪無叫到佢地帶呢? 我問呀仔佢只係話有日日要帶書同體溫表.
作者: sansan2008    時間: 10-10-11 14:18

終於要帶野啦, 亞女話星期四要帶牙刷呀, 你囝囝係唔係咁講呀?

原帖由 chaco 於 10-10-8 12:43 發表
其他班都要帶野返學校,K.1D係咪無叫到佢地帶呢? 我問呀仔佢只係話有日日要帶書同體溫表.

作者: chaco    時間: 10-10-12 12:48

原帖由 sansan2008 於 10-10-11 14:18 發表
終於要帶野啦, 亞女話星期四要帶牙刷呀, 你囝囝係唔係咁講呀?

係呀...星期五老師有紙條寫14號要帶牙膏牙刷,我問仲有無野帶,佢話帶梳,我覺得唔係咁可信...
作者: sansan2008    時間: 10-10-12 20:57

I did not get the note from the teacher on Friday!  Thank you for telling me.  I wonder if all the other classmates also got a note.  

原帖由 chaco 於 10-10-12 12:48 發表

係呀...星期五老師有紙條寫14號要帶牙膏牙刷,我問仲有無野帶,佢話帶梳,我覺得唔係咁可信...

作者: rubyrubylau    時間: 10-10-13 13:27

唉, 我個仔又病, 開學到以家病了3次, 真怕影響佢的學習
作者: chaco    時間: 10-10-14 12:43

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-13 13:27 發表
唉, 我個仔又病, 開學到以家病了3次, 真怕影響佢的學習

係呀...咁慘...呀仔都有同我講今日邊個邊個無返.不過好似係女仔名.天氣時冷時熱係好容易病,有無D 增強抵抗力既產品可以介紹呢?
作者: rubyrubylau    時間: 10-10-14 15:42

今日收到老師電話, 問下阿仔, 順便問一下阿仔, 不過問完之後有D唔開心. 唉
作者: sansan2008    時間: 10-10-14 21:21

咩事唔開心呀?  是否學校照顧得唔好?  小朋友返新學校要少少時間適應的, 慢慢會好些。

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-14 15:42 發表
今日收到老師電話, 問下阿仔, 順便問一下阿仔, 不過問完之後有D唔開心. 唉

作者: rubyrubylau    時間: 10-10-15 01:00

小朋友返學好開心,可能老師要求高d,佢希望小朋友自理能力高d,去完冼手間褲子穿得好d,上課專心d,唔好小朋友講野就望左去小朋友到等等,最後一句,如果k2是如此就上唔到小一,下我返左一個多月就給我壓力了,所以有少許失落。老師到好早d講過問題所在給我知等我再教下佢。

原帖由 sansan2008 於 10-10-14 21:21 發表
咩事唔開心呀?  是否學校照顧得唔好?  小朋友返新學校要少少時間適應的, 慢慢會好些。

作者: chaco    時間: 10-10-15 12:59

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-15 01:00 發表
小朋友返學好開心,可能老師要求高d,佢希望小朋友自理能力高d,去完冼手間褲子穿得好d,上課專心d,唔好小朋友講野就望左去小朋友到等等,最後一句,如果k2是如此就上唔到小一,下我返左一個多月就給我壓力了,所以有少許失落。老師 ...

我聽妳咁講,無壓力就奇,上次老師同我講,呀仔無咩心機畫畫,全枱最慢係佢,去完Toilet叫佢做d 野又借d倚無做,叫佢幫手維持秩序,佢又做唔到.唯有係屋企練習多d啦,比d責任佢做下.
作者: sansan2008    時間: 10-10-16 22:52

都幾驚喎, 一個月已經講這些說話, 唔係K2先要緊張咩??  係唔係 老師要求高咋  

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-15 01:00 發表
小朋友返學好開心,可能老師要求高d,佢希望小朋友自理能力高d,去完冼手間褲子穿得好d,上課專心d,唔好小朋友講野就望左去小朋友到等等,最後一句,如果k2是如此就上唔到小一,下我返左一個多月就給我壓力了,所以有少許失落。老師 ...

作者: rubyrubylau    時間: 10-10-17 11:20

我想老師都係想小朋友獨立d

原帖由 sansan2008 於 10-10-16 22:52 發表
都幾驚喎, 一個月已經講這些說話, 唔係K2先要緊張咩??  係唔係 老師要求高咋  

作者: BabyLC    時間: 10-10-17 20:41

大家好,我囝囝都係1D班!
老師都試過同我講囝囝的問題,起初俾佢嚇咗一跳,聽落後其實唔係太嚴重,可能老師唔想情況惡化,所以一早俾我地了解一下,可以係屋企就問題所在教導下,佢嘅出發點都係為囝囝著想,不過無形中增添我地嘅壓力。
作者: rubyrubylau    時間: 10-10-18 16:37

我想問各k1d媽媽在民生網站http://munsang.edu.hk/kindergarten/video_k1.html
這片最尾的那一段是不是k1d來的, 因我好想看到阿仔, 但又唔肯定
作者: chaco    時間: 10-10-18 17:49

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-18 16:37 發表
我想問各k1d媽媽在民生網站http://munsang.edu.hk/kindergarten/video_k1.html
這片最尾的那一段是不是k1d來的, 因我好想看到阿仔, 但又唔肯定

um......應該得開頭"THEME"個段係我地果班方老師帶果組,之後只有其他班,因我見到其他班老師.
作者: sansan2008    時間: 10-10-20 11:09

雖然見唔到亞女, 不過可以看到他們上課的程況都很開心!

原帖由 chaco 於 10-10-18 17:49 發表

um......應該得開頭"THEME"個段係我地果班方老師帶果組,之後只有其他班,因我見到其他班老師.

作者: rubyrubylau    時間: 10-10-20 15:55

阿仔今天入了醫院了連續了7天發燒

原帖由 sansan2008 於 10-10-20 11:09 發表
雖然見唔到亞女, 不過可以看到他們上課的程況都很開心!

作者: shirley81    時間: 10-10-21 14:24     標題: 回覆 1# rubyrubylau 的文章

冇事嘛?阿囡上年讀nursery都曾經試過因發高燒入院,只要精神及胃口不太差便不用太擔心,你自已都要好好休息,免得自已都病了就更辛苦.
作者: rubyrubylau    時間: 10-10-21 16:21

謝謝好了很多,希望快些好起來上課。

原帖由 shirley81 於 10-10-21 14:24 發表
冇事嘛?阿囡上年讀nursery都曾經試過因發高燒入院,只要精神及胃口不太差便不用太擔心,你自已都要好好休息,免得自已都病了就更辛苦.

作者: rubyrubylau    時間: 10-10-25 07:37

各同學仔我出左院啦,星期四見,等多幾天才回來就晤會有病菌啦
作者: sansan2008    時間: 10-10-25 11:07

我亞女都病咗兩日呢!

好好休息, 星期四一起開睡衣派對吧!

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-25 07:37 發表

作者: chaco    時間: 10-10-25 12:29

原帖由 rubyrubylau 於 10-10-25 07:37 發表

小朋友病做父母既都辛苦,呀仔都有提妳個仔病左無返,希望佢有左抵抗力身體強壯些.生日會果幾日比較涼,件睡衣要打下底先.
作者: rubyrubylau    時間: 10-10-26 13:20

各同學仔, 我打算明天給小朋友上學, 有無什麼特別野要帶呀, 另外有無話何時轉季, 可以穿長褲呀.

原帖由 chaco 於 10-10-25 12:29 發表

小朋友病做父母既都辛苦,呀仔都有提妳個仔病左無返,希望佢有左抵抗力身體強壯些.生日會果幾日比較涼,件睡衣要打下底先.

作者: chaco    時間: 10-10-26 17:20

岩岩過左星期一要交一張4R家庭照,咋日有通告星期五 K2旅行,其他年級唔駛返學,K1 就11月26日旅行,功課要做"F"及工作紙連線,"布娃娃不見了"唔駛帶回校,因為有新書,明日要交還圖書.
作者: Tamama527    時間: 10-10-27 08:42

幾時叫架,我班K1B好似無,請問有無note話叫架
作者: chaco    時間: 10-10-27 10:00

原帖由 Tamama527 於 10-10-27 08:42 發表

全部都係K.1D 老師寫字條給家長的.
作者: Tamama527    時間: 10-10-27 14:11

我地B班無寫note羅,唔知係咪淨係口講呢
作者: rubyrubylau    時間: 10-10-27 21:59

各位同學仔今曰阿仔回來沒有新書但有一個心給我,什麼都無,你地有無呀是否要貼家庭相的,因我仔唔識講,同埋佢地去邊旅行呀,我無通告
作者: fattyangela    時間: 10-10-28 00:32

HELLO! 我地K1B有張紙條貼在心心上, 因為感恩節, 所以想培養小朋友寫一些表達感恩嘅idea (包括圖畫/文字). 我地係11月2日交.

如果你想CHECK番學校D通告, 你可以上http://munsang.edu.hk/kindergarten/notice/notice.html
作者: fattyangela    時間: 10-10-28 00:34

我都冇收過任何note...
原帖由 Tamama527 於 10-10-27 08:42 發表

作者: rubyrubylau    時間: 10-10-28 09:36

謝謝你,

原帖由 fattyangela 於 10-10-28 00:32 發表
HELLO! 我地K1B有張紙條貼在心心上, 因為感恩節, 所以想培養小朋友寫一些表達感恩嘅idea (包括圖畫/文字). 我地係11月2日交.

如果你想CHECK番學校D通告, 你可以上http://munsang.edu.hk/kindergarten/notice/notic ...

作者: rubyrubylau    時間: 10-11-1 19:19

各k1d媽媽, 是不是已有新中文書呀, 因我今天都不見我小朋友拿回來, 如果是我明早問一下老師, 另是不是明天要帶葉呀, 因我個仔話要帶葉, 但無話幾時.謝謝
作者: chaco    時間: 10-11-2 10:23

本新中文書係"秋風吹",日日都見係書包度.
今朝返學途中,呀仔先同我講老師話要拾樹葉返學,我就嗱嗱臨係條街度搵,好彩趕得切上校車.
作者: rubyrubylau    時間: 10-11-2 13:30

我打去問下先, 我是指, 我個仔病完之後都未派過新書. 我會去旅行, 你去唔去呀.

原帖由 chaco 於 10-11-2 10:23 發表
本新中文書係"秋風吹",日日都見係書包度.
今朝返學途中,呀仔先同我講老師話要拾樹葉返學,我就嗱嗱臨係條街度搵,好彩趕得切上校車.

作者: chaco    時間: 10-11-3 10:15

咁...真係要問下老師,因為都係岩岩今個星期先用新課本.
我地一行3人都會去旅行,雖然地點唔係好吸引,話哂第一次,認識下d同學仔,家長,老師...玩下開心下都好.
作者: rubyrubylau    時間: 10-11-3 13:33

只有我跟阿仔去, 今日阿仔話比我知佢在學校燒野食, 放風箏, 好開心, 仲跌倒個pat pat, 倦到在校車訓左覺

原帖由 chaco 於 10-11-3 10:15 發表
咁...真係要問下老師,因為都係岩岩今個星期先用新課本.
我地一行3人都會去旅行,雖然地點唔係好吸引,話哂第一次,認識下d同學仔,家長,老師...玩下開心下都好. ...

作者: shirley81    時間: 10-11-3 17:43     標題: 回覆 1# rubyrubylau 的文章

阿囡都有同我講bbq,仲話食咗條腸仔同兩粒魚旦,加埋茶點隻香蕉,已經飽晒.
作者: sansan2008    時間: 10-11-3 18:09

我亞女都話有燒野食, 仲有吹bubbles 同玩滑梯!  佢都係在車上瞓著咗

原帖由 rubyrubylau 於 10-11-3 13:33 發表
只有我跟阿仔去, 今日阿仔話比我知佢在學校燒野食, 放風箏, 好開心, 仲跌倒個pat pat, 倦到在校車訓左覺

作者: chaco    時間: 10-11-4 12:57

係咩?玩BBQ咩?佢無講喎...只係講左老師播CD,佢唱歌,仲話老師讚佢同另一個男同學唱得好好,又話同澤X係好朋友.
作者: rubyrubylau    時間: 10-11-4 14:45

吓吓!!!!!!係咪我個仔呀, 係就好開心啦. 哈哈, 有朋友仔啦.

原帖由 chaco 於 10-11-4 12:57 發表
係咩?玩BBQ咩?佢無講喎...只係講左老師播CD,佢唱歌,仲話老師讚佢同另一個男同學唱得好好,又話同澤X係好朋友.

作者: chaco    時間: 10-11-5 12:38

佢話妳個仔坐佢左手邊喎
作者: frogma    時間: 10-11-6 10:48

Hello parents,
My girl is also in K1D 樹熊組, great to meet you all. As she does not talk much about her school life, so it is great for all of your sharing and photos uploaded.
作者: sansan2008    時間: 10-12-6 14:53

我囡囡今天才收到12月6日要交的功課, 你們是否一樣?

作者: rubyrubylau    時間: 10-12-6 17:15

今日病左無返學, 不過上星期五是沒有派功課回家的, 本應今天是否要帶聖誕吊飾回去是嗎?

原帖由 sansan2008 於 10-12-6 14:53 發表
我囡囡今天才收訂12月6日要交的功課, 你們是否一樣?

作者: sansan2008    時間: 10-12-6 22:30

上次通告話星期二或之前交聖誕吊飾, 我們今天趕工明天才交。  今天派了新的工作紙, 遲兩個星期交。

原帖由 rubyrubylau 於 10-12-6 17:15 發表
今日病左無返學, 不過上星期五是沒有派功課回家的, 本應今天是否要帶聖誕吊飾回去是嗎?

作者: chaco    時間: 10-12-7 12:46

原帖由 sansan2008 於 10-12-6 14:53 發表
我囡囡今天才收到12月6日要交的功課, 你們是否一樣?

係呀,星期一先收到功課,今日星期二就交左哪.
作者: rubyrubylau    時間: 10-12-7 20:48

各位媽媽, 採排啦, 今日阿仔做左一次給我看啦, 好開心, 雖然我唔去, 我c6去, 但見到佢做一次給我看, 我好開心, "小小羊兒咩咩咩, 又跑到這裏, 又跑到這裏, 指住個咀要飲水, 跟住唱we wish merry chirstmas, 跟住再走到前排咩咩咩多一次, 好攪笑.

原帖由 chaco 於 10-12-7 12:46 發表

係呀,星期一先收到功課,今日星期二就交左哪.

作者: shirley81    時間: 10-12-8 11:01

你阿仔好叻呀,我阿囡淨係識得話做天使同唱歌,都唔知佢洗唔洗跳舞
作者: chaco    時間: 10-12-8 12:47

呀仔唱"天父的花園"(國語),我係YouTube search 播比佢聽,佢勁興奮,又唱又跳,跟住又唱"小小羊兒"d 動作好攪笑,than又唱 "we wish you a merry christmas"
作者: rubyrubylau    時間: 11-1-6 14:38

K1D媽媽, 你地有無FACEBOOK 傢, 有興趣可以ADD我嗎?

[email protected]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5