教育王國

標題: 2010-11 K1B班 [打印本頁]

作者: Tamama527    時間: 10-7-20 09:24     標題: 2010-11 K1B班

我囝囝編左為K1B班 a組,有無其他mami的囝囝囡囡同班呀,大家交流下呀
作者: baby_sugar    時間: 10-7-20 09:28

K1B班, a 組. 晴晴, 多多指教!
作者: Tamama527    時間: 10-7-20 09:32

真係好啦,幫個囝搵到同學仔,仲要係女仔tim
我囝係 致致,請多多指教
作者: conniew117    時間: 10-7-20 22:35

報到, 小女係同班, 但係B組. 請多多指教
作者: Tamama527    時間: 10-7-20 23:48

conniew117

真係好啦,又搵多個同班中人,仲要我地住得好近 tim,想問下百利顏太有無 call你講 summer 校車的野,我未收到,唔知我會唔會miss call
作者: pakayalo    時間: 10-7-21 11:36

点解你地會知a組 or b組?同埋你地有無報暑期班呢?
作者: Tamama527    時間: 10-7-21 13:18

有報 summer course,係編班信到有寫到的 ,寫 K1B班  A組
作者: conniew117    時間: 10-7-21 16:30

我都無收到佢call, 諗住今個星期內都無call既話, 我會再call佢. 順便問埋佢第一個星期係點接送. 因為第一個星期係分兩組, 時間都好近, 唔知佢地有無車接第二組.

原帖由 Tamama527 於 10-7-20 23:48 發表
conniew117

真係好啦,又搵多個同班中人,仲要我地住得好近 tim,想問下百利顏太有無 call你講 summer 校車的野,我未收到,唔知我會唔會miss call

作者: Tamama527    時間: 10-7-22 09:00

你第2組咩?我同你都係香蕉組呀
作者: Tamama527    時間: 10-7-22 09:01

哦,你指9月開學第一個星期,係咪呀?
作者: conniew117    時間: 10-7-22 10:20

係呀, 開學第一個星期呀, 我都唔知佢地d校車可唔可以安排到, 星期五上午收唔到百利果邊電話, 我會再打去問.

原帖由 Tamama527 於 10-7-22 09:01 發表
哦,你指9月開學第一個星期,係咪呀?

作者: csycin    時間: 10-7-26 13:22

K1B班, a 組. 衡衡, 多多指教
作者: crystal121    時間: 10-7-26 16:15

我個仔Kelvin 都係K1B班的 (a組), 請多多指教。

作者: Tamama527    時間: 10-7-27 18:27

多左好多同班同組的同學仔喎
作者: conniew117    時間: 10-7-28 10:45

係呀, 唔知點解無咩B組同學仔?

原帖由 Tamama527 於 10-7-27 18:27 發表
多左好多同班同組的同學仔喎

作者: baby_sugar    時間: 10-9-14 09:43

HI! 向位家長, 你哋小朋友返學情況如何呀? 適應嗎?
作者: conniew117    時間: 10-9-14 10:09

我個女都好開心咁, 佢話老師叫佢"豬豬(朱朱)"因為我個女姓朱, 所以佢返到屋企同我地講, 佢係松鼠組豬豬. 仲有, 佢又成日提住net既名, 邊個同佢玩咩咁. 唔知係咪唔係教左佢地唱好多兒歌呢? 阿女返黎少左唱歌, 以前係n班時, 成日返黎唱歌仔.

今日係星期二, 要著校服(not p.e. suit), 咁佢就同我講今日唔可以玩滑梯.
作者: carolhym    時間: 10-9-25 15:38

昨日參加佢地生日會,好多小朋友都扮得好靚,好得意! 校長仲扮白雪公主,小朋友仲有關於公主與王子0既遊戲玩,是一個好有氣氛0既生日會.
作者: fattyangela    時間: 10-10-4 01:03

我係B組熊貓女媽咪, 我都好耐冇上BK, 依家先同你地相認, hehe... 大家得閒交流吓~
作者: pakayalo    時間: 10-10-6 15:45

有無個叫"葉泳希"的同學仔,我個女話係佢個朋友喎.相認下先.
作者: conniew117    時間: 10-10-6 22:48

來o黎既生日會, 係為十同十一月既小朋友慶祝. 請問除左我小女松鼠組朱朱(十月)之外, 仲有無其他小朋友同期生日呀?

另外, 想問下大家果日會唔會一齊參加生日會呢?
作者: fattyangela    時間: 10-10-6 23:09

係熊貓女映希呀! 你個女叫咩名呀, 係咪心心呀?
作者: Tamama527    時間: 10-10-7 09:13

我個囝致致咪10月羅,咁大件事,我同佢baba緊係會請假參加啦,10月尾見啦
作者: pakayalo    時間: 10-10-7 10:35

我地PM相忍下先...
作者: Tamama527    時間: 10-10-7 13:08

??????????
作者: fattyangela    時間: 10-10-9 01:29

好呀, 你可唔可以pm d 相睇吓? 或者你會唔覺意影到映希喎~ 期待中...
原帖由 Tamama527 於 10-10-7 09:13 發表
我個囝致致咪10月羅,咁大件事,我同佢baba緊係會請假參加啦,10月尾見啦

作者: conniew117    時間: 10-10-9 17:12

映希媽, 你小朋友都係10月呀? 我個女唔係叫心心, 佢叫澄澄, 不過, 老師同佢改左個花名叫朱朱.

咁你會唔會出席生日會呀?

致致媽, 知道你地兩公婆一定出席, 我都希望我老公到時都抽到時間出席...
作者: Tamama527    時間: 10-10-9 19:59

好呀,到時見啦,不過我老公個日唔知係咪真係得呢
作者: fattyangela    時間: 10-10-9 23:33

你好澄澄媽, 我就係唔係10月生日呀...所以先想你地俾d相我"先睹為快"囉~

原帖由 conniew117 於 10-10-9 17:12 發表
映希媽, 你小朋友都係10月呀? 我個女唔係叫心心, 佢叫澄澄, 不過, 老師同佢改左個花名叫朱朱.

咁你會唔會出席生日會呀?

致致媽, 知道你地兩公婆一定出席, 我都希望我老公到時都抽到時間出席... ...

作者: carolhym    時間: 10-10-13 15:54

9月份生日會相片
http://cid-57327dc4cff1b29e.photos.live.com/browse.aspx/9%e6%9c%88%e7%94%9f%e6%97%a5%e6%9c%83
作者: fattyangela    時間: 10-10-13 21:11

好多謝你呀, 映希同你個女影咗3張相咁多, 仲見到其他小朋友都好開心!

原帖由 carolhym 於 10-10-13 15:54 發表
9月份生日會相片
http://cid-57327dc4cff1b29e.photos.live.com/browse.aspx/9%e6%9c%88%e7%94%9f%e6%97%a5%e6%9c%83

作者: carolhym    時間: 10-10-14 07:41

HELLO!映希MAMI^.^ 9月份係子恩生日,所以可以去學校,緊係唔錯過影相機會 ^.^ 子恩返到課室就拖住同映希影相. 果日每個小朋友都係公主同王子,好開心呀!
作者: Tamama527    時間: 10-10-14 09:06

thanks for sharing but only one photo can see my little princes "Yan Chi"
作者: pakayalo    時間: 10-10-14 10:18

我都見到我個女..好開心!!
作者: fattyangela    時間: 10-10-16 21:47

hehe, 緊係啦, 我地係學號最後果兩位嘛~
原帖由 carolhym 於 10-10-14 07:41 發表
HELLO!映希MAMI^.^ 9月份係子恩生日,所以可以去學校,緊係唔錯過影相機會 ^.^ 子恩返到課室就拖住同映希影相. 果日每個小朋友都係公主同王子,好開心呀!

作者: fattyangela    時間: 10-10-16 21:48

映希都點咗佢相啦, haha! 佢地真係成日一齊坐!
原帖由 pakayalo 於 10-10-14 10:18 發表
我都見到我個女..好開心!!

作者: fattyangela    時間: 10-10-16 21:55

唔緊要啦~ 致致幾時生日呀? 好似10月? 到時咪會可以影多d相囉!
原帖由 Tamama527 於 10-10-14 09:06 發表
thanks for sharing but only one photo can see my little princes "Yan Chi"

作者: pakayalo    時間: 10-10-18 17:47

http://munsang.edu.hk/kindergarten/video_k1.html

快快入去條link睇下,我見到我個女係學校學習情況,見到好多k1b小朋友.....我開心...大家入去睇..
作者: conniew117    時間: 10-10-18 23:47

睇到我個女係度唱歌, 成班小朋友好可愛.
作者: Tamama527    時間: 10-10-19 13:03

致致都係K1B架,但無影到佢呀,好唔開心呀
作者: fattyangela    時間: 10-10-19 22:12

有映希陪致致呀...我地都冇出鏡
原帖由 Tamama527 於 10-10-19 13:03 發表
致致都係K1B架,但無影到佢呀,好唔開心呀

作者: Tamama527    時間: 10-10-20 08:59

係你呢張相裹面個係咪映希呀
作者: fattyangela    時間: 10-10-23 13:04

係呀, 不過呢個樣純品D, 依家就... 唉~
原帖由 Tamama527 於 10-10-20 08:59 發表
係你呢張相裹面個係咪映希呀

作者: Tamama527    時間: 10-10-27 09:03

B班小朋友的mami,最近大家好少出聲,唔知最近Ms Man有無話叫小朋友帶d乜野返學呢?我講乜我個仔都話係呀,帶呀,比佢激死, 因我個係細B
作者: fattyangela    時間: 10-10-27 21:04

都冇乜特別野, 只係星期一老師叫佢地帶新個本"秋風吹", 唔駛帶之前果本.

同埋老師話映希同詠殷成日傾計, 已經禁止佢地坐埋一齊喇... c唔c...
作者: pakayalo    時間: 10-10-28 11:22

下,甘快就比老師投訴,請問你是否打返學校問or如何知道他們的情況呢?

唔怪得知,我個女近排少左提你個女.原來係甘...哈哈!
原帖由 fattyangela 於 10-10-27 21:04 發表
都冇乜特別野, 只係星期一老師叫佢地帶新個本"秋風吹", 唔駛帶之前果本.

同埋老師話映希同詠殷成日傾計, 已經禁止佢地坐埋一齊喇... c唔c...

作者: fattyangela    時間: 10-10-28 21:50

今日睡衣party好攪笑呀, 我送映希返學, 見到Miss Man 同 Miss To都好投入, 全副瞓覺look! 好開心呀!
Miss Man 問我點知要帶樹葉, 其實佢只係提過一次, 都冇EXPECT佢地記得. 所以大家唔駛咁緊張啦~
作者: fattyangela    時間: 10-10-28 21:53

係映希自己爆料, 唔係老師講嘅...
原帖由 pakayalo 於 10-10-28 11:22 發表
下,甘快就比老師投訴,請問你是否打返學校問or如何知道他們的情況呢?

唔怪得知,我個女近排少左提你個女.原來係甘...哈哈!

作者: Tamama527    時間: 10-10-29 09:06

我囝上次都係早會都同同學傾計,都師叫佢唔好,跟住我囝發皮4"樓計"仲要cry到訓地,老師打比我話我知,真係好醜
作者: pakayalo    時間: 10-10-29 12:50

o!你個女都好乖喎,自己肯爆出黎,我個女係好古惑,佢只會報喜不報憂,我問佢野,佢只會講邊個唔乖,邊個哭,邊個生日會唔捨得媽咪.同埋,佢會贊下自己,做左咩甘,所以當我問佢,爆佢出黎,佢都有d出奇,同埋為自己辯護,佢話我地係好朋友,要傾下計...

原帖由 fattyangela 於 10-10-28 21:53 發表
係映希自己爆料, 唔係老師講嘅...

作者: fattyangela    時間: 10-10-31 14:26

映希都有講大話ga, 不過佢好少講第二D同學仔. 總之我地互相報料啦~

原帖由 pakayalo 於 10-10-29 12:50 發表
o!你個女都好乖喎,自己肯爆出黎,我個女係好古惑,佢只會報喜不報憂,我問佢野,佢只會講邊個唔乖,邊個哭,邊個生日會唔捨得媽咪.同埋,佢會贊下自己,做左咩甘,所以當我問佢,爆佢出黎,佢都有d出奇,同埋為自己辯護,佢話我地 ...

作者: conniew117    時間: 10-11-2 12:43

分享一下, 9-10月份既生日會照片(睡衣派對), 不過, 我唔敢影太多其他小朋友, 怕老師發現會話.

http://www.facebook.com/album.ph ... 61&l=e32b1fb33f
作者: Tamama527    時間: 10-11-2 13:01

我有影好多其他小朋友喎,不過唔識擺上黎比你地睇
作者: fattyangela    時間: 10-11-2 20:39

多謝你呀! 個party好好玩! 仲有得扮瞓覺...

原帖由 conniew117 於 10-11-2 12:43 發表
分享一下, 9-10月份既生日會照片(睡衣派對), 不過, 我唔敢影太多其他小朋友, 怕老師發現會話.

http://www.facebook.com/album.php?aid=42798&id=100001326321861&l=e32b1fb33f ...

作者: fattyangela    時間: 10-11-2 20:40

映希講得出你個女嘅名tim~
原帖由 conniew117 於 10-11-2 12:43 發表

http://www.facebook.com/album.php?aid=42798&id=100001326321861&l=e32b1fb33f ...

作者: conniew117    時間: 10-11-3 10:41

fattyangela,

下次到你地去生日會時, 又影番多d相比我地睇啦. 係喎, 幫我問下你阿女, 我個女係學校乖唔乖, 會唔會成日俾老師話, 因為之前老師打過俾我, 話佢都係一個好硬勁既人, 但一被人發現做錯野, 就喊定先. 我想知佢依傢有無改善.

如果你個女爆到料就話我知. thanks.
作者: carolhym    時間: 10-11-3 16:54

澄澄媽咪,多謝你分享相片呀!!小朋友好得意呀! 雖然我冇得參與,但係可以感受一下氣氛,好開心呀! HEHE,有幾張都影到子恩呀 ^.^
作者: Tiffany1212    時間: 10-11-3 19:13

大家好我都係K1B樂樂個媽媽,想問吓你哋呢我今日見到阿仔本"秋風吹"摺起咗寫住~請與小朋友溫習中文生字~你哋阿仔阿女係咪都一樣有寫呢句呀??定係我個仔比較差要提示呢??
作者: Tamama527    時間: 10-11-4 09:10

我係致致mami,我囝本書都有寫呀,我唸應唔係小朋友差掛,我尋日同阿囝睇書佢都識答晒我d野的,仲係到對住d中文字用手指寫字喎,其他mami有無人係咁呀

我囝囝係10月細B
作者: conniew117    時間: 10-11-4 11:32

我阿女本書都有寫, 開頭見到嚇一跳, 唔係阿女差到咁...

好彩原來其他小朋友都一樣, 咁可能之前有兩日休課, 老師要家長幫手教下小朋友.
作者: Tamama527    時間: 10-11-4 13:17

大家睇下見唔見自已的小朋友

http://www.facebook.com/photo.php?pid=5411939&id=706457887

作者: Tamama527    時間: 10-11-4 13:23

搞掂,睇到啦,唔至咁小架,大家睇住咁多先下,因upload好side時間,驚公司hand機
作者: Tamama527    時間: 10-11-4 13:28

唔知點解好似又唔得喎,有無其他mami睇到我d相呀
作者: conniew117    時間: 10-11-4 16:21

致致媽, 睇到呀, 不過要先login FB先睇到, 無FB account睇唔到...

原帖由 Tamama527 於 10-11-4 13:28 發表
唔知點解好似又唔得喎,有無其他mami睇到我d相呀

作者: Tamama527    時間: 10-11-4 18:17

係呀,我見你條link唔使login架ma
作者: Tamama527    時間: 10-11-4 18:18

等我再放埋其他相上去先
作者: fattyangela    時間: 10-11-4 22:37

我都睇到喇, 仲見到映希! 唔該哂致致媽!
作者: fattyangela    時間: 10-11-4 22:52

好呀, 我實會post d相出來, 但係我地係5月先生日...
我個女講野麻麻地, 不過佢話冇聽過你個女喊喎, 你放心啦~
原帖由 conniew117 於 10-11-3 10:41 發表
fattyangela,

下次到你地去生日會時, 又影番多d相比我地睇啦. 係喎, 幫我問下你阿女, 我個女係學校乖唔乖, 會唔會成日俾老師話, 因為之前老師打過俾我, 話佢都係一個好硬勁既人, 但一被人發現做錯野, 就喊定先. 我 ...

作者: Tamama527    時間: 10-11-5 08:54

邊個係映希呀,等我認下佢先啦
作者: conniew117    時間: 10-11-5 10:34

今日落雨, 唔知佢地可唔可以如期進行燒野食呢? 阿女琴日病左無返, 我同佢講今日學校可以同小朋友+ms man一齊燒腸仔, 叫佢乖乖食藥, 同早d休息. 點知今日落雨, 如果真係無得燒, 唔知佢會唔會失望呢?
作者: Tamama527    時間: 10-11-5 12:52

朱朱無乜野呀ma,致致尋日都話朱朱病左無搭黎叔車返學

佢地個到有d covered playground的,應該可以如期燒野食掛,我今朝同致致講,叫佢快d起身返學,今日學校有腸仔同魚旦食,唔返學就無架啦:D
作者: conniew117    時間: 10-11-5 13:47

致致媽, 阿女無咩, 都係感冒.

今晚問下佢今日有無燒野食先, 我今朝都係叫用燒野食d一招叫佢快d起身, 小朋友真係簡單, 有得玩同食就咩都會快.

原帖由 Tamama527 於 10-11-5 12:52 發表
朱朱無乜野呀ma,致致尋日都話朱朱病左無搭黎叔車返學

佢地個到有d covered playground的,應該可以如期燒野食掛,我今朝同致致講,叫佢快d起身返學,今日學校有腸仔同魚旦食,唔返學就無架啦:D ...

作者: Tamama527    時間: 10-11-5 15:35

佢地有食腸仔同魚旦呀,致致1落車就同佢嫲嫲講啦
作者: Tamama527    時間: 10-11-5 15:37

仲有,各位mami我已經張我所有睡衣派對的相upload晒上去啦,大家可以睇埋其它嘓d相啦
作者: fattyangela    時間: 10-11-5 23:19

No. 104 相中致致旁邊果個咪係映希, 而映希佢隔離咪係金蘭姊妹囉!
原帖由 Tamama527 於 10-11-5 08:54 發表
邊個係映希呀,等我認下佢先啦

作者: Tamama527    時間: 10-11-6 08:28

係咩,等我睇下先
作者: Tamama527    時間: 10-11-6 08:40

哦,係咪扎辮着住件有免仔帽外套嘓個呀,都幾靚女喎
作者: carolhym    時間: 10-11-6 08:48

THANK YOU 你呀!致致MAMI. 我見到子恩D相呀! 仲有多謝生日會小禮物呀! 條頸巾好靚呀! ^.^
作者: conniew117    時間: 10-11-6 14:30

致致媽, 你影左好多相呀
作者: crystal121    時間: 10-11-8 12:32

Thanks a lot for sharing the photos.

原帖由 Tamama527 於 10-11-5 15:37 發表
仲有,各位mami我已經張我所有睡衣派對的相upload晒上去啦,大家可以睇埋其它嘓d相啦

作者: Tamama527    時間: 10-11-8 12:58

唔使多謝架,希望其他mami唔介意自已小朋友出鏡啦,其他mami希望下次到你地去學校的時侯都影多d相大家分享下啦
作者: pakayalo    時間: 10-11-8 14:36

我個女上星期同我講"映希"媽咪黎學校接佢,仲問下邊個係佢個金蘭姐妹,我個女就叫我,下次要黎接佢,佢介紹返你個女比我識喎!
作者: fattyangela    時間: 10-11-17 22:29

hehe, 我覺得金蘭妹仲令女喎~
原帖由 Tamama527 於 10-11-6 08:40 發表
哦,係咪扎辮着住件有免仔帽外套嘓個呀,都幾靚女喎

作者: fattyangela    時間: 10-11-17 22:31

我都好多謝你地D心意~
原帖由 carolhym 於 10-11-6 08:48 發表
THANK YOU 你呀!致致MAMI. 我見到子恩D相呀! 仲有多謝生日會小禮物呀! 條頸巾好靚呀! ^.^

作者: fattyangela    時間: 10-11-17 22:33

我病咗1 個星期冇上來同你地交流...
你去唔去親子旅行呀? 到時相認囉, haha!
原帖由 pakayalo 於 10-11-8 14:36 發表
我個女上星期同我講"映希"媽咪黎學校接佢,仲問下邊個係佢個金蘭姐妹,我個女就叫我,下次要黎接佢,佢介紹返你個女比我識喎!

作者: fattyangela    時間: 10-11-24 09:48

同學仔, 究竟仲要唔要用"秋風吹"? 我見佢未用完D貼紙, 映希有時又話要, 有時又話唔駛, 真係估C人囉!
作者: Tamama527    時間: 10-11-24 15:36

秋風吹好似教完啦,我收起左本書啦,我再番去睇下覆你呀
作者: sllau    時間: 10-11-24 15:45

上星期已經換左"捉迷藏" lor wor...
係呢,我想問大家既小朋友鐘唔鐘意tick tock系列既書呢....我囡囡好鐘意讀,由初初只肯讀屋企人聽到樓下個保安,依家去到會所職員都大大聲讀呀,再請人簽名...我好開心佢慢慢建立左自信心呀...
作者: sllau    時間: 10-11-24 15:52

sorry,睇錯以為係k1班個大圍topic添...我囡囡係K.1C就換左lor..
作者: fattyangela    時間: 10-11-24 19:00

唔緊要. 不過你地C班有冇一個男同學叫"航浩"(音譯), 佢同我個女同一架校車.
原帖由 sllau 於 10-11-24 15:52 發表
sorry,睇錯以為係k1班個大圍topic添...我囡囡係K.1C就換左lor..

作者: sllau    時間: 10-11-25 10:18

我又有聽我個囡囡提過,等我今晚問下佢先...
作者: Tamama527    時間: 10-11-25 13:10

sllau,

你就好啦,我囝都淨係肯我讀ja,我叫佢先肯跟下我讀ja
作者: carolhym    時間: 10-11-25 19:26

我想問下係唔係要帶2張家庭相?剛剛見到老師便條才知道....老師係唔係要求小朋友自己同媽咪講??
作者: fattyangela    時間: 10-11-25 23:27

應該係上個星期有張便條話星期二要交, 都係我C6話俾我知, 我都唔太清楚
原帖由 carolhym 於 10-11-25 19:26 發表
我想問下係唔係要帶2張家庭相?剛剛見到老師便條才知道....老師係唔係要求小朋友自己同媽咪講??

作者: fattyangela    時間: 10-11-29 13:04

我放咗picnic D相上FB喇, 大家look look啦~
http://www.facebook.com/album.ph ... 67&l=4a2cc62b74
作者: sllau    時間: 10-11-29 14:03

原帖由 Tamama527 於 10-11-25 13:10 發表
sllau,

你就好啦,我囝都淨係肯我讀ja,我叫佢先肯跟下我讀ja

我又覺得日子有功,日日咁讀同睇,培養佢興趣係最重要...慢慢來,唔好迫佢...相信你囝囝一定得既,努力!
我就成日炸炸弟講,媽咪好鐘意讀書既,d書真係好有趣嫁,乖既小朋友都係鐘意睇書gar bor,不停洗佢個腦,我個女好鐘意人讚,為左得到我既讚賞,佢就會睇....睇睇下,佢自己鐘意左....
作者: Tamama527    時間: 10-11-29 16:18

等我又用下你呢招先
作者: Tamama527    時間: 10-11-29 16:19

睇下你d相先
作者: fattyangela    時間: 10-12-4 00:11

今日映希無端端攞起本課外書講故事, 真係估佢唔到...希望真係學校洗腦成功!
原帖由 sllau 於 10-11-29 14:03 發表

我又覺得日子有功,日日咁讀同睇,培養佢興趣係最重要...慢慢來,唔好迫佢...相信你囝囝一定得既,努力!
我就成日炸炸弟講,媽咪好鐘意讀書既,d書真係好有趣嫁,乖既小朋友都係鐘意睇書gar bor,不停洗佢個我個女好鐘 ...

作者: sllau    時間: 10-12-4 17:55

好既開始,下次可以叫晒d家人一齊以熱烈既掌聲讚賞鼓勵....小朋友應該好開心...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5