教育王國

標題: 小一必備 [打印本頁]

作者: Yiu1710    時間: 10-7-21 12:42     標題: 小一必備

作者: brian61950    時間: 10-7-21 12:55

作者: sababy    時間: 10-7-21 13:12

原帖由 brian61950 於 10-7-21 12:55 發表

Agree
作者: Whitepine    時間: 10-7-21 16:00

Very funny!!

原帖由 brian61950 於 10-7-21 12:55 發表

作者: Whitepine    時間: 10-7-21 16:04

會唔會有家長要小朋友帶手提電話呢??

我就唔贊成啦!!

原帖由 Yiu1710 於 10-7-21 12:42 發表
書, 校服, 書包, 文具, 餐具, 皮鞋, 波鞋
仲有咩呢?

作者: Yiu1710    時間: 10-7-21 17:22

作者: KenixSoSum    時間: 10-7-21 18:38

係要日日放起書包裡面ca...

原帖由 Yiu1710 於 10-7-21 17:22 發表
手提電話我都唔讚成.
請問你地會唔會擺定雨衣或雨傘係書包, 日日帶?

作者: 林嬌嬌    時間: 10-7-21 21:46

物品有水壼,A4 size拉練袋,透明folder,畫袋
另外,所有用品貼上名字貼,校服及外套釘上名字織嘜。
作者: [[]]    時間: 10-7-31 16:37

點解要folder同拉鏈袋,有無比錢小朋友,如有,一年級應比幾多?
作者: 林嬌嬌    時間: 10-8-1 00:00

大約5個Folder,在家用來分類存放通告,各科工作紙。
拉練袋,帶番學校用來袋功課通告工作紙。
一開學就好多野派嫁拿,要整齊才易找。

作者: 林嬌嬌    時間: 10-8-1 00:05

沒有比零用錢,因學校冇小食部,自己帶茶點。
有時會買飲品機飲品,一星期最多買兩次,共用少過十元。
作者: tinkerbell2004    時間: 10-8-1 09:27     標題: 回覆 5# KenixSoSum 的文章

若擺定雨衣或雨傘係書包, 咪好重?
作者: VeryHappyMum    時間: 10-8-1 23:55

原帖由 tinkerbell2004 於 10-8-1 09:27 發表
若擺定雨衣或雨傘係書包, 咪好重?

可唔可以買 seven 果 d 薄如絲的雨褸? 「宅」吓袋之嘛。
作者: VeryHappyMum    時間: 10-8-1 23:59

仲有用小盒仔裝住樽最細size既 白花油,因佢成日嗌肚痛。
作者: amy625    時間: 10-8-2 01:34

原帖由 [[]] 於 10-7-31 16:37 發表
點解要folder同拉鏈袋,有無比錢小朋友,如有,一年級應比幾多?

有好多小學係唔比一年級學生帶錢買野食架。
作者: geox    時間: 10-8-2 09:09

請問名字織嘜(電腦刺繡)邊到做平D?我問過西九龍中心那些檔口仔都幾貴吓。
作者: amy625    時間: 10-8-2 10:37

原帖由 geox 於 10-8-2 09:09 發表
請問名字織嘜(電腦刺繡)邊到做平D?我問過西九龍中心那些檔口仔都幾貴吓。

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3278073-2-1.html
作者: Yiu1710    時間: 10-8-3 11:47

作者: 陳晴晴    時間: 10-8-3 22:02

一定要預備小息袋。小息時要攞水壺, 小食(餐盒), 放濕毛巾的盒, TISSUES(去厠所用), 音樂書(有時小息後有音樂堂) ,兩隻手攞唔曬。

原帖由 Yiu1710 於 10-8-3 11:47 發表
請問係咪要預備小息袋?

作者: Yiu1710    時間: 10-8-4 11:41

作者: tom911    時間: 10-8-4 15:10

作者: babytai    時間: 10-8-5 11:22

原帖由 Yiu1710 於 10-8-4 11:41 發表
Thanks!
要帶咁多野, 個書包一定好重!
請問大家係咪預備定4份零食 for 4個小息?

我只會預備一份零食 (應該大約二塊餅或小蛋糕), 比佢係返學與午餐中間其中一個小息時食, 如果每個小息都食野..到食飯時佢地會無謂口架啦...跟住其實午飯食完都已經一點幾, 3點幾就放學...其實都唔需要再食野啦..可以等到返屋企先食...(如果同屋企距離遠...可能預備多一份嘅(放學前個小息食)...不過一定要同佢地講清楚d零食係幾時食...如果唔係我驚佢地忍唔住會食哂....
作者: Yiu1710    時間: 10-8-5 12:44

作者: monkichi    時間: 10-8-5 15:16

原帖由 陳晴晴 於 10-8-3 22:02 發表
一定要預備小息袋。小息時要攞水壺, 小食(餐盒), 放濕毛巾的盒, TISSUES(去厠所用), 音樂書(有時小息後有音樂堂) ,兩隻手攞唔曬。

請問小食同水樽係咪一早已經放入"小息袋"?
還是分開, 叫小朋友臨小息先將小食同水樽放入"小息袋" ?
作者: Yiu1710    時間: 10-8-5 15:34

作者: sababy    時間: 10-8-5 15:40

原帖由 monkichi 於 10-8-5 15:16 發表

請問小食同水樽係咪一早已經放入"小息袋"?
還是分開, 叫小朋友臨小息先將小食同水樽放入"小息袋" ?

小食同水樽梗係一早已經放入"小息袋"
,個個都趕住離開課室,一攞袋就走得
作者: kyk    時間: 10-8-5 17:40

請問小息袋款式有咩提議? 要唔要拉鍊? 幾大個?
作者: jenniferkwok    時間: 10-8-6 10:38

請問水樽會用咩款呀?膠好定不銹鋼好呢?
作者: tinkerbell2004    時間: 10-8-8 13:11

真係唔講唔知, 係咪放小息時, 一人攞住一個小息袋?

原帖由 Yiu1710 於 10-8-5 15:34 發表
我諗一早將紙巾+濕紙巾+毛先巾+小食+水樽放入小息袋,一來書包唔洗咁重, 二來一夠鐘拎起個小息袋就可以出去,
最怕佢成個小息袋都唔見埋姐!

作者: loklokma47    時間: 10-8-8 16:34

睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517
作者: Yiu1710    時間: 10-8-8 23:20

作者: tycoon    時間: 10-8-9 13:28

作者: Yiu1710    時間: 10-8-16 11:00

作者: colourless    時間: 10-8-16 12:24

我準備了用一個  8" x 8" 的四方型雙耳的手挽公仔袋 深藍色大口仔公仔 ,足夠放以下的東西 另外係袋左下角有個係用透明膠位置用來攝張卡字可以寫上名和班別的

原帖由 Yiu1710 於 10-8-5 15:34 發表
我諗一早將紙巾+濕紙巾+毛先巾+小食+水樽放入小息袋,一來書包唔洗咁重, 二來一夠鐘拎起個小息袋就可以出去,
最怕佢成個小息袋都唔見埋姐!

作者: LILY媽咪    時間: 10-8-16 15:42

擺晒落細袋真的好放便, 但除了一個書包, 再加個小息袋, 會唔會忘記左, 取回家或遺失了.

原帖由 colourless 於 10-8-16 12:24 發表
我準備了用一個  8" x 8" 的四方型雙耳的手挽公仔袋 深藍色大口仔公仔 ,足夠放以下的東西 另外係袋左下角有個係用透明膠位置用來攝張卡字可以寫上名和班別的

...

作者: wwcuy    時間: 10-8-16 19:38

小息要拎住個袋,裹面又咁多嘢,咁点去厠所呀?我又唔想叫佢將個袋放落地,但小朋友拎咁多嘢驚佢去廁所亂晒籠???
請指教.
作者: icoico    時間: 10-8-16 21:57

唔睇過都唔知 而家小一咁多野架

請問水樽係咪要放滿水? 學校有無得加水?
作者: kikiboy    時間: 10-8-16 23:27

原帖由 icoico 於 10-8-16 21:57 發表
唔睇過都唔知 而家小一咁多野架

請問水樽係咪要放滿水? 學校有無得加水?

我個仔果間有水機加水, 不過一定要用樽裝好先飲, 唔可以用口直接飲.
作者: tinkerbell2004    時間: 10-8-16 23:54

我都有同一個問題, 平時佢去公共厠所都有大人幫手, 現在仲要佢顧多個袋 .......一來亂晒籠, 二來怕佢大頭蝦到遺失埋.

有何方法??

原帖由 wwcuy 於 10-8-16 19:38 發表
小息要拎住個袋,裹面又咁多嘢,咁点去厠所呀?我又唔想叫佢將個袋放落地,但小朋友拎咁多嘢驚佢去廁所亂晒籠???
請指教.

作者: colourless    時間: 10-8-17 00:41

我諗大頭蝦都不只是小朋友,連我咁大個人都成人漏野,由其近來成日落雨,成日唔記得攞番把遮.有d學校會有掛鈎,我諗住教佢先將個袋掛起.若無就放係沖水個蓋上面,我諗可能會好過放係地下,跟住叫佢每次去完廁所都記得望下有無漏野,但你都要預左佢地會漏,就算真係漏左有d乖的同學仔都會交給老師,我個仔間小學就有由高班同學負責的失物認領組,他們的報告出來,失物80%都是低年班由其是小一的學生.所以最好就是個小息袋寫上名和班別,別人拾到都可以交番比失主.除了個袋可以連水壼,及文具都可以貼上名.
所以都係要訓練下佢地的責任感和手尾,但應該沒有可以完全唔會遺失東西的方法

原帖由 tinkerbell2004 於 10-8-16 23:54 發表
我都有同一個問題, 平時佢去公共厠所都有大人幫手, 現在仲要佢顧多個袋 .......一來亂晒籠, 二來怕佢大頭蝦到遺失埋.

有何方法??

作者: icoico    時間: 10-8-17 21:22

原帖由 kikiboy 於 10-8-16 23:27 發表

我個仔果間有水機加水, 不過一定要用樽裝好先飲, 唔可以用口直接飲.

Thanks!

另外請問各位媽咪, 如果用三角筆, 要用邊種筆刨呢? 因為我試過普通筆刨係入唔到支三角筆, 就算大部個D筆刨機都入唔到...
作者: bb1027    時間: 10-8-20 12:13

三角筆有專用筆刨的... 去大文具店問下啦﹗
作者: leung_venus    時間: 10-8-26 11:46

請問你地會用書套還是包書紙呢???
作者: Yiu1710    時間: 10-8-26 14:13

作者: yhk329    時間: 10-8-26 15:19

作者: leung_venus    時間: 10-8-26 15:39

三角筆筆刨買大孔的便可, 有大細孔之分架.

同意學校筆袋用普通筆, 屋企做功課用三角筆. 無咁肉痛.

原帖由 yhk329 於 10-8-26 15:19 發表

小朋友幼稚園唔係用開三角筆咩
點解宜家先要用到鉛筆刨呢
我係用細個的筆刨機都刨到,你用邊隻牌子呢
反而小一開學我會改用番普通鉛筆
因為唔見筆都無咁肉赤
(中華牌六元打,三菱三十二元打)
在家做功課先用番三角筆 ...

作者: tak0clive    時間: 10-8-26 16:24

Agree x 2

原帖由 leung_venus 於 26/8/2010 15:39 發表
三角筆筆刨買大孔的便可, 有大細孔之分架.

同意學校筆袋用普通筆, 屋企做功課用三角筆. 無咁肉痛.

作者: colourless    時間: 10-8-26 16:42     標題: 回覆 5# leung_venus 的文章

我係學校買書時可以配埋書套,真係幾貴,要加多 $120 ,不過就真係幾 fit 有幾種唔同size 可以配番唔同大細d 書,又自動黏貼很方便,而且d 質地比起一般透明包書膠會好d, 應該會耐用些
作者: babytai    時間: 10-8-26 22:29

學校叫唔好包書...避免增加重量及環保d,
我就想用膠紙包條邊
作者: leung_venus    時間: 10-8-30 15:56

嘩, 好貴喎.
我在樓下文具店買左書套, $5 / 4個, 帶埋書去配SIZE, OK喎. 唔駛包咁多書.

原帖由 colourless 於 10-8-26 16:42 發表
我係學校買書時可以配埋書套,真係幾貴,要加多 $120 ,不過就真係幾 fit 有幾種唔同size 可以配番唔同大細d 書,又自動黏貼很方便,而且d 質地比起一般透明包書膠會好d, 應該會耐用些 ...

作者: maggieszt    時間: 10-8-31 07:57

請問您樓下文具店買在哪?我去了好多文具店都没啊!
Thanks!
作者: maggieszt    時間: 10-8-31 07:57

Thanks!
作者: karen55407    時間: 10-8-31 08:27

只要大型啲嘅書局都會有書套買,我喺中華書局買,兩蚊一個,51本書,共$102,一個鐘就包好,慳番幾日時間,不過經驗人仕話好易爛,我寧願爛咗再買,好過包得咁辛苦,幼稚園自己包書已經領教過。
原帖由 maggieszt 於 10-8-31 07:57 發表
Thanks!

作者: Christie23429    時間: 10-8-31 10:57     標題: 回覆 15# tinkerbell2004 的文章

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5