教育王國

標題: Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學 [打印本頁]

作者: Danieldaddy    時間: 10-8-11 12:46     標題: Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學

我知兩間係唔同類的學校,但都好想大家比啲意見.因為兩間都收咗.如果係你會點選擇?  有沒有人可以講多啲CKY既強和弱,英文和普通話係咪真係好好?學費方面認為值得嗎?我唔想幫小朋友決定錯!請大家幫忙,感激,感激!!
作者: gabmama    時間: 10-8-11 15:22

我比較喜歡蔡繼有, 我老公參加過簡介會, 覺得行IB course幾好, 但學費當然貴過九龍塘小學. 有中學可直升.
作者: mandy2003    時間: 10-8-18 01:09

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-11 12:46 發表
我知兩間係唔同類的學校,但都好想大家比啲意見.因為兩間都收咗.如果係你會點選擇?  有沒有人可以講多啲CKY既強和弱,英文和普通話係咪真係好好?學費方面認為值得嗎?我唔想幫小朋友決定錯!請大家幫忙,感激,感激!!:ador ...

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校
作者: mosesdaddy    時間: 10-8-18 01:44

原帖由 mandy2003 於 10-8-18 01:09 發表

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校 ...

As a passer-by A, may I know why?
作者: big-head    時間: 10-8-18 09:45

作者: debbieip    時間: 10-8-18 11:17

manady2003,

可否講詳細D! 我好有興趣!
因是我第一次聽到以這方法去選擇學校! 想知多D以作參考!
想問: 為什麼一定要找教育心理學家而不是臨床或註冊那些? 有咩分別? 怎麼找到?
佢地會跟小朋友做D咩評估? 幾多歲可以做?
可否分享下你小朋友不適合CKY的原因?? (如不方面, 可否PM我?)
THANKS

原帖由 mandy2003 於 10-8-18 01:09 發表

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校 ...

作者: wingsma    時間: 10-8-18 12:36

教育心理學家也需要註冊的。
我很難想像教育心理學家會說有人不應該讀cky或是優才這類學校。這類學校正是依從兒童學習心理來設計課程。真道也屬同類學校,真道就聘有多名教育心理學家註校。
除非這位心理學家明知某小朋友能力有限,根本不可能考進這兩所學校,便說他不應該讀這些學校,免得他考不上而失望。
有些人認為坐得定,能專注學習的,便應讀傳統名校; 坐不定的,便讀活動教學的學校。其實坐不定的,真的不應讀傳統名校,他們可能經常被責駡,壓制,不能正常發揮,甚至被編到垃圾班(某些名校確有垃圾班,但當然不是所有傳統名校都有垃圾班)。
另一方面,坐得定的也不應讀很傳統,坐定定聽書的學校。理由是︰你坐監坐得自在便去坐監嗎?
至於坐得定,不主動的,也可讀cky或是優才這類學校,只要他們取錄,便不用擔心。整班同學一起活動學習,即使你坐定定不參與,老師亦只會不時鼓勵你參加,不參加也不會駡,所以不會有壓力,當習慣了環境,與同學熟絡了,自然會參與(除非有心理問題)。

作者: wynma    時間: 10-8-18 23:15

我是路過的, 我覺得你真是大言不慚。

照你所講, 可以坐得定的, 又乖又專注又聰明的小朋友如果讀傳統學校/名校就等如坐監, 咁香港的傳統學校咪應該全部執晒粒? 又或者傳統名校會唔會是你吃不到的葡萄呢? 問心啦!

原帖由 wingsma 於 10-8-18 12:36 發表

我很難想像教育心理學家會說有人不應該讀cky或是優才這類學校。這類學校正是依從兒童學習心理來設計課程。真道也屬同類學校,真道就聘有多名教育心理學家註校。
除非這位心理學家明知某小 ...

作者: Danieldaddy    時間: 10-8-18 23:48     標題: 回覆 6# debbieip 的文章

Mandy2003,

好高興你回應我的問題,我都好想知CKY和KTS適合哪類型的小朋友?可以詳細分享嗎?因為快開學了,我好想聽取多D意見.或者可以PM我. 謝謝!!

作者: wingsma    時間: 10-8-19 03:43

原帖由 wynma 於 10-8-18 23:15 發表
我是路過的, 我覺得你真是大言不慚。

照你所講, 可以坐得定的, 又乖又專注又聰明的小朋友如果讀傳統學校/名校就等如坐監, 咁香港的傳統學校咪應該全部執晒粒? 又或者傳統名校會唔會是你吃不到的葡萄呢? 問心啦!

...

路人W
你太激動了,激動影響你的分析力。
      我指的是很傳統,[坐定定聽書]的學校,這些學校當然也包括一些傳統名校。這樣的學習,會使學生失去學習興趣,減低學習效率,於是家長便要找方法補救,你不見很多傳統學校/名校的學生家長,都會訪尋名補習班/老師嗎?如果學校教得好,為甚麼還要補習呢?你或說個個都補習嫁LA,這就是你的思維方式!人云亦云,不懂獨立思考分析。
      現在很多家長都知所選擇,所以很多推行活動教學,標榜愉快學習的新學校--主要是直資學校如真道、播道、優才、陳守仁....或私校如CKY, ISF,都極受歡迎,報讀人數都上千。
      可是大部份家長本身都是來自傳統教學的學校,對傳統教學法根深柢固,一時三刻也難接受非傳統學校,正因如此,小兒才有幸考進我們的首選學校,如果人人識貨,報考人數肯定不只千二,要考進就更難了。
      當然,不是所有傳統名校都是要學生坐定定聽書的。
作者: mandy2003    時間: 10-8-19 04:09

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-18 23:48 發表
Mandy2003,

好高興你回應我的問題,我都好想知CKY和KTS適合哪類型的小朋友?可以詳細分享嗎?因為快開學了,我好想聽取多D意見.或者可以PM我. 謝謝!!

pls check pm
作者: mandy2003    時間: 10-8-19 04:21

原帖由 wingsma 於 10-8-18 12:36 發表

除非這位心理學家明知某小 ...

其實見教育心理學家, 他們看的項目也一定較我們 外行人多

選擇教育心理學而不選臨床或注冊心理學家的原因是因為教育心理學家入行前是教育界的人, 較熟悉不同學校的類別及內容 (如果我的資料有錯, 請高人賜教)

其實看多d, 知多d, 一定是較全面, 找不到答案, 找一找專家幫手又何妨呢? 況且, 現在都成19號啦, 孩子要上學啦, 我都"鄧"danieldaddy 心急
作者: cpcog    時間: 10-8-19 09:07

If possible, I would choose CKY. All friends of mine are pleased with this school so far.
作者: Chewy    時間: 10-8-19 11:34

我都係路過...唔啱聽唔好插...
如果大家終極目奪都係上大學, 其實傳統係一個好好嘅根基, 當然培養擉立思維都好緊要(平時家長下一点苦功) ..我中學巳经係加拿大讀書(算係非傳統)...上College..轉大學.. 去到大學有D 科真係唔夠同D 傳統香港学生鬨, 記性好,耐力夠..我坐一個鐘Lecture hall 都想死咁...佢地好easy.. 睇嚟受慣壓力..孝試冇難度...

雖然我都係Lazy mommy..怕跟功課..密書
我都Pretty sure 俾我D 小朋友讀傳统... 唔得末轉番活動式都OK mar...
作者: mandy2003    時間: 10-8-19 13:28

我識個人,上年同你一樣, 猶豫CKY VS KTS到發晒神經, 最後揀左KTS, 佢今年都有勸我比阿仔讀KTS, 話係好學校

不過, 有時我見佢讀KTS讀得辛苦, 都會後悔冇讀CKY, 不過, 我見佢今年攪轉校都冇再想CKY囉!  只係考D超名有一條龍學校.
作者: Christi    時間: 10-8-19 23:59

我也是路過.不喜勿插.

讀CKY考IB,如果唔主動,就算畀佢收咗,唔代表冇問題.須知IB好睇考生的主動性,就算學校肯收肯教,學生唔主動,到考完IB會死得好慘.
作者: wynma    時間: 10-8-20 00:39

Agree!

原帖由 Chewy 於 10-8-19 11:34 發表
我都係路過...唔啱聽唔好插...
如果大家終極目奪都係上大學, 其實傳統係一個好好嘅根基, 當然培養擉立思維都好緊要(平時家長下一点苦功) ..我中學巳经係加拿大讀書(算係非傳統)...上College..轉大學.. 去到大學有D  ...

作者: wynma    時間: 10-8-20 00:40

Agree!

原帖由 Christi 於 10-8-19 23:59 發表
我也是路過.不喜勿插.

讀CKY考IB,如果唔主動,就算畀佢收咗,唔代表冇問題.須知IB好睇考生的主動性,就算學校肯收肯教,學生唔主動,到考完IB會死得好慘.

作者: Danieldaddy    時間: 10-8-20 00:42

原帖由 Christi 於 10-8-19 23:59 發表
我也是路過.不喜勿插.

請問"主動性"的意思係指上課主動回答問題、提問問題、參與課堂活動?還是課餘時閱讀、做功課?
作者: wynma    時間: 10-8-20 02:03

呀.....邊個牙,

你錯了!!! 小兒都是讀傳統學校的, 雖然他坐不定, 但老師們很有耐性和愛心, 耐心地敎導及包容小兒, 令小兒非常喜歡上學, 現在, 頑皮的學生已變成了乖巧的成績優異生, 而且小兒亦從來都沒有上些什麼補習班, 絶對不是你所說的"經常被責駡,壓制,不能正常發揮"及"傳統學校的學生都要去補習"。我相信活動式敎學的學校也會有不少人去補習吧, 難道你又要說因這些學校敎的有所不足, 所以學生們要去補習嗎? 做人不可以這樣的, 你喜歡的活動敎學模式你可以給你的小朋友去讀, 所謂各有所好/所需, 但你不喜歡的敎學模式也不必要踐踏得這麼勵害吧!

話說回來, 其實就算真的因父母要上班不能跟功課或有其它原因而要去補習, 也不足為奇, 你又何必用補習呢樣嘢來大造文章呢?

至於你話我"思維方式有問題!人云亦云,不懂獨立思考分", 又一次可以証實你真的是大言不慚了! Yeah!!!

其實明眼人一看就知你才是個思維方式有問題的人, 你才是不懂獨立思考分析, 人云亦云, 順我這生的人, 你不喜歡的敎學模式就全世界的人都不應該或不可以喜歡嗎? 你永遠都只可以活在你自己的世界裏, 醒吓啦!

你既然咁唔激動, 咁心平氣和, 點解你的分析力又會咁差勁ge? 唔通你仲未瞓醒? 醒吓啦!

原帖由 wingsma 於 10-8-19 03:43 發表

路人W
你太激動了,激動影響你的分析力。
      我指的是很傳統,[坐定定聽書]的學校,這些學校當然也包括一些傳統名校。這樣的學習,會使學生失去學習興趣,減低學習效率,於是家長便要找方法補救,你不見很多傳統學校/名校的學 ...

作者: miffy    時間: 10-8-20 13:10

作者: Christi    時間: 10-8-20 23:28

當然,無論考乜野試,學生唔努力,一樣會死得好慘.

如果只講IB,IB的課程真係好demanding的,單單講presentation,你要做晒research+綜合+寫論文+present,如果學生唔夠主動,係好難應付的.唔講其他source,單單講互聯網,個海咁大,資料咁多,你點去篩選,整理,編排....然後做好個presentation? 功力要,時間管理更重要.所以,別以為活動教學好開心,佢地小學,初中會開心,但到IB那兩年,如果想考好成績,要命嗱....

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-20 00:42 發表

請問"主動性"的意思係指上課主動回答問題、提問問題、參與課堂活動?還是課餘時閱讀、做功課?

作者: wingsma    時間: 10-8-22 00:58     標題: 回復 14# Chewy 的帖子

很高興分享到你的經驗。
隨著小學生人數減少,大學學位增加,現在的小學生應不再視進入大學為終極目標罷!特別是如KTS,CKY,SFA的學生。很同意你主張家長要下點苦功來培養小朋友的獨立思維,但是如果學校也出點力不是更好嗎?

你說坐一個鐘Lecture 都想死,我也有同感,所以我們可以想像小朋友可能在坐這個想死的一個鐘Lecture之前要在十二年內想死無限次。

活動學習不只是為了有趣,最主要還是︰我們在生活上,在工作上的做事方式正是這樣。活動學習只是為小朋友打好實際處事和終生學習的基礎。
作者: dong-dong    時間: 10-8-22 12:14     標題: 回復 10# Chewy 的帖子

咦?记性好不好,与读不读传统有关系吗?是不是背得多了,记性就会好呢?这点不是很认同,我是读传统学校的,那些死记硬背的东西早就不记得喽。
作者: joeyma    時間: 10-8-22 22:46     標題: 回復 15# mandy2003 的帖子

我想問下你個朋友想轉邊間一條龍?因為有兩間幾ok既一條龍學校收佐我個女,但我又想佢讀kts,情況剛剛同你個朋友相反,我怕我會後悔。
作者: Chewy    時間: 10-8-23 09:15

Wingsma & dong-dong 上嚟分享吓个人意見姐!...我冇叫你同意我..

唉!..-_- 活動教学最好... 頂瓜瓜! OK?
作者: dong-dong    時間: 10-8-23 14:04     標題: 回復 1# Chewy 的帖子

哦﹐我不是想說活動教學多好多好﹐我只是認為記憶力的好壞跟什么教學方法應該沒關系的﹐傳統教學在香港這么多年﹐教育出了那么多優秀的人才﹐這一點是絕不能否定的。活動教學好不好﹐我覺得也好啊﹐不過暫時還未看到將來的成績是怎樣﹐只能拭目以待﹐希望CKY將來能有亮眼的成績。
我朋友跟我說一定要讀傳統學校﹐因為傳統學校訓練出來的學生有耐力﹐頂得住壓力﹐可是又有一些朋友說﹐頂得住壓力又怎樣﹐有多少傳統學校的學生跳樓的呢﹖選校的時候我也很迷茫呢。
我的孩子今年升小一﹐小一面試的時候傳統學校全軍覆沒﹐這下輪不到我煩傳統或者活動了﹐我想可能是天意吧﹐我認同傳統﹐沒有傳統哪來創新。
關于這兩間學校﹐都是好學校﹐同時被兩間學校收了﹐那是福氣啊。
作者: wynma    時間: 10-8-25 01:19

好奇一問, 你而家或以前做的工作是否要坐在office做架?同埋係咪每日都要坐8至10個鐘架? 咁你有冇想死呀? 如果有的話, 你可能係唔適合做傳統式的office工作了, 我建議你不如去做D活動式嘅工作啦!

以上純屬個人意見, 不喜勿插!

原帖由 wingsma 於 10-8-22 00:58 發表
很高興分享到你的經驗。
隨著小學生人數減少,大學學位增加,現在的小學生應不再視進入大學為終極目標罷!特別是如KTS,CKY,SFA的學生。很同意你主張家長要下點苦功來培養小朋友的獨立思維,但是如果學校也出點力不是更好嗎?

...

作者: wingsma    時間: 10-8-25 14:19

原帖由 wynma 於 10-8-25 01:19 發表
好奇一問, 你而家或以前做的工作是否要坐在office做架?同埋係咪每日都要坐8至10個鐘架? 咁你有冇想死呀? 如果有的話, 你可能係唔適合做傳統式的office工作了, 我建議你不如去做D活動式嘅工作啦!

以上純屬個 ...

很認同你的見解,不過office工也分基本的案頭工作,例如一般初級文員,和需要多點心思,需要做策劃、統籌、分工、監督等的office工(這種分類過於簡化,只作舉例)。如果是做前者的,慚愧講句,真的想死。做後者的會充滿挑戰,多點滿足,但也多很多壓力。壓力大的時候,又會羡慕那些初級文員。但長遠來說,也是喜歡後者的。
作者: wynma    時間: 10-8-26 21:58

吓? 點解你咁強調只有初級文員才需要坐定定工作嘅? 你又唔講吓那些高層人員亦需要返office坐的? 敢問一句, 你到底有冇出過來社會工作架? 就算你冇, 憑一般常識都應該知道事實唔係你所講咁啦! 如果你做一份文職工作都可以想死的話, 這完完全全是你的問題, 唔係份工作嘅問題呢! 你真係要檢討吓喇!

仲有呀! 你以後都唔好再咁強烈踐踏某種敎學方式唔好喇, 原來問題並不是出於那種敎學方式, 而係出於你嘅性格有問題, 唔能夠適應, 才咁出力詆譭, 居心叵測! :;pppp:

原帖由 wingsma 於 10-8-25 14:19 發表

很認同你的見解,不過office工也分基本的案頭工作,例如一般初級文員,和需要多點心思,需要做策劃、統籌、分工、監督等的office工(這種分類過於簡化,只作舉例)。如果是做前者的,慚愧講句,真的想死。做後者的會充滿挑戰,多點滿 ...

作者: wingsma    時間: 10-8-27 00:46

原帖由 wynma 於 10-8-26 21:58 發表
吓? 點解你咁強調只有初級文員才需要坐定定工作嘅? 你又唔講吓那些高層人員亦需要返office坐的? 敢問一句, 你到底有冇出過來社會工作架? 就算你冇, 憑一般常識都應該知道事實唔係你所講咁啦! 如果你做一份文職工作都 ...

很多人都怕做office(不論高低級),我怕做office工又有何出奇,是工作的問題也好,是本人的問題也好,究竟有甚麼東西令你這麼失控呢?
如果我真的立心不良的話,便會見你越失控,越謾罵,就越覺過癮,你明嗎?你估你不明?

作者: wynma    時間: 10-8-27 16:43

乜唔係你失控咩? 乜唔係你謾罵咩? 踩完敎學模式, 又踩office的工作, 每個喜歡傳統敎學的人都給你話, 每個做office工作的人都給你話, 你唔係失控係咩呀? 唔該你控制吓你自己啦! 唔好咁任性啦! 請你聽吓人地嘅忠告啦! OK!

原帖由 wingsma 於 10-8-27 00:46 發表

很多人都怕做office工(不論高低級),我怕做office工又有何出奇,是工作的問題也好,是本人的問題也好,究竟有甚麼東西令你這麼失控呢?
如果我真的立心不良的話,便會見你越失控,越謾罵,就越覺過癮,你明嗎?你估你不明?
...

作者: penguin_chick    時間: 10-8-28 21:10

mandy2003
可否告知(可用pm)不應讀cky或優才這類學校的原因,謝謝!
作者: wingsma    時間: 10-8-28 22:25

原帖由 wynma 於 10-8-27 16:43 發表
乜唔係你失控咩? 乜唔係你謾罵咩? 踩完敎學模式, 又踩office的工作, 每個喜歡傳統敎學的人都給你話, 每個做office工作的人都給你話, 你唔係失控係咩呀? 唔該你控制吓你自己啦! 唔好咁任性啦! 請你聽吓人地嘅忠告啦!  ...

Bingo!你真的不明!
我怕做office, 你就說︰每個做office工作的人都給你話

那麼 Mandy2003說︰「我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校」 便是踩cky或是優才這類學校?

Chewy說︰「我坐一個鐘Lecture hall 都想死咁」就是踩大學的Lecture hall課?

Miffy說︰「津小讀咁多科中文, 對佢地來講不太適合,
「佢地性格比較活潑, 叫佢地讀傳統罰死,
就是踩所有津小和傳統?

這是依路人W的邏輯推斷,如果她有話,我當然覺得Mandy, Chewy and Miffy 的說話是合理評論。
作者: reneeleung    時間: 10-8-30 16:58

作者: penguin_chick    時間: 10-8-30 17:29

我選cky時,視IB是一個弱項,但因為他的理念和學習方法吸引我,所以才"勉強"接受了IB。
作者: Christi    時間: 10-8-30 19:11

penguin_chick,

想請問,那麼,你現在覺得CKY能夠實踐校方所提倡的教學理念及學習方法嗎?

原帖由 penguin_chick 於 10-8-30 17:29 發表
我選cky時,視IB是一個弱項,但因為他的理念和學習方法吸引我,所以才"勉強"接受了IB。

作者: jacky123456    時間: 10-8-30 21:27

其實九龍塘學校(小學部)同九龍塘中學係完全冇關係架^^

[/quote]
KTS: 小學真係辦得不錯, 但中學就 ... [/quote]

作者: penguin_chick    時間: 10-8-30 23:45

原帖由 Christi 於 10-8-30 19:11 發表
penguin_chick,

想請問,那麼,你現在覺得CKY能夠實踐校方所提倡的教學理念及學習方法嗎?

基本上能夠做到,但個別老師的表現仍難免有參差。
學生(低年班)個個在理想的環境下,和在老師的誘導鼓勵下,多能積極學習。
學校的閱讀學習更是做得很成功,小女(二年級)的同學都很喜歡看書,更有同學正在看Harry Potter。
雙語學習也頗有效。小女同學的家長平時只講廣東話,但不少同學課餘也用英語交談。
我對IB的看法也由負面(因為太價)轉正面。考IB,可避免考文憑的病態競爭。
作者: penguin_chick    時間: 10-8-30 23:56

還有,雖然用活動教學,但學生們都很有規矩,反而培養到小朋友的分寸。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5