教育王國

標題: 德信幼稚園 K1 [打印本頁]

作者: fanipwife    時間: 10-8-11 17:14     標題: 德信幼稚園 K1

8月27日開始返學喇~

有無人讀呀?我仔仔係k1 am, 大家交流下
作者: rlluvif    時間: 10-8-13 16:01

我都係,不過係返下午班...男仔
作者: vic6    時間: 10-8-13 23:21

想請問德信KG是何時派form? 會否要考玩玩具blocks? 唱歌? 上小學是否一條龍?

am是否多位d?

原帖由 rlluvif 於 10-8-13 16:01 發表

作者: Fanny_Kam    時間: 10-8-14 16:25

我有30號的夏季運動套裝, 冬天冷外套, coat, 可送出, 有興的pm我.
作者: BearMoon    時間: 10-8-16 00:09

我兩個囝囝都係德幼 , 請問有冇近幾年嘅德信舊生講吓升小情況呢?多數派番德小?
有人講過收80%德幼~ 實際情況係唔係呢?

謝謝
作者: fanipwife    時間: 10-8-16 21:04

原帖由 rlluvif 於 10-8-13 16:01 發表

唔緊要啦~~我地都可以傾下
作者: MandyBee    時間: 10-8-17 10:59

作者: tazjenny    時間: 10-8-17 17:28

我囝囝都係德幼K1 AM班, 咩都未準備...
作者: Lasangles    時間: 10-8-18 09:54

終於有人開德幼d個topic啦. 8月21日家長會點解要開成2個鍾咁長既.
27日就開學啦, 好緊張呀. 我們要自備茶點及清水呀. 你地會帶咩茶點呢? 返n1班學校會有供應, 所以我都無經驗自備茶點. 真係有d緊張.
作者: rlluvif    時間: 10-8-19 09:57

同意,都唔知點解要攪成個下午....至於茶點方面,我想都係一些簡單,例如蛋糕仔,餅乾,麵包仔或者腸仔咁啦...不過我想到時家長會都會提到依點...因都有小朋友係未返過N班...
作者: tazjenny    時間: 10-8-19 13:31

我估茶點唔係日日要家長準備, 可能係適應期先係咁, 不過一日唔開家長會, 一切都好似個迷咁! 哈哈!

我依家都係採取唔理既態度, 等開完家長會再一次過再作打算.......

我真係好迷......哈哈
作者: rlluvif    時間: 10-8-19 14:49

唯有此下策啦...
在bk好少德信幼家長,現在都應該係選校的尾聲了..不如組織一下交流啦...

2010-11 K1
1.  rlluvif (pm仔)
2.  fanipwife (am仔)
3.  Lasangles
4.  tazjenny (am仔)
作者: tazjenny    時間: 10-8-19 21:48

2010-11 K1
3.  Lasangles (am仔)
作者: Lasangles    時間: 10-8-23 11:40

家長會都開埋啦, 加埋班別會唔會好D.
大家對21號家長會有咩意見? 這間幼稚園真係注重德育培訓多於學術架. 所以要加強學習英文及國語既, 就要自己係外面搵架啦. 唔係我真係怕小學追得好辛苦呀.

唯有此下策啦...
在bk好少德信幼家長,現在都應該係選校的尾聲了..不如組織一下交流啦...

2010-11 K1
3.  Lasangles (am仔) A班
作者: rlluvif    時間: 10-8-24 11:26

係呀,真係好少德信家長討論下,我都係俾小兒去返下英文,但普通話就可能等佢大少少....聽完個家長會,都感覺到該校係注重德行...亦都係我選該校的原因之一...不如大家繼續交流下...不過一直擔心小兒比較活躍,不大合群...不知能否適應?

2010-11 K1
1.  rlluvif (pm仔) D班
作者: Lasangles    時間: 10-8-24 14:32

我都知撰得德幼既家長都係BUY佢非常注重德育啦. 真係志同道合喇.
希望多D家長交流下啦

2010-11 K1
4.  tazjenny (am仔) A班
作者: fanipwife    時間: 10-8-30 23:33

我本人都擔心英文跟唔上, 所以而家都比我個仔學緊phonic

2010-11 K1
2.  fanipwife (am仔) C班

作者: Lasangles    時間: 10-9-1 17:23

各位德幼家長, FB "德信幼稚園2010 K1-K3" GROUP開左啦
不論你地仔仔女女係咩班別. 都可以加入我地FB大家庭架. 咁樣會方便D我地德幼家長交流.  

原帖由 fanipwife 於 10-8-30 23:33 發表
我本人都擔心英文跟唔上, 所以而家都比我個仔學緊phonic

2010-11 K1

作者: joe_1206    時間: 10-9-3 00:16

有時間大家交流下啦

2010-11 K1
5.  joe_1206(pm仔) E班
作者: Lasangles    時間: 10-9-3 10:55

今年有3班上午,3班下午, 真係多左好多k1仔女。

原帖由 joe_1206 於 10-9-3 00:16 發表
有時間大家交流下啦

2010-11 K1
5.  joe_1206(pm仔) E班

作者: MonBaBa    時間: 10-9-3 11:59

我囝囝讀k2喇, 我都想知升小學的情況. 有無剛剛升上小學的德信家長分享下呢 ?
作者: tazjenny    時間: 10-9-3 22:29

MonBaba, 你可以參考下呢份資料, 希望幫到你~

http://www.taksun.edu.hk/sch_news/20100707/0910College.pdf

** 各位德幼家長, FB "德信幼稚園2010 K1-K3" GROUP開左啦
不論你地仔仔女女係咩班別. 都可以加入我地FB大家庭架. 咁樣會方便D我地德幼家長交流.
作者: zaku51889    時間: 10-9-7 22:33

各位德信家長,你地好,我個仔都讀緊德信,不過係K2,以前讀幼A班,班主任莫老師好好人,好有責任心,有時會主動同家長傾偈,了解吓小朋友!
至於係咪直升小學,我同事同其他家長都話係,試過有小朋友升唔到小學,家長即時寫信去校長度,話讀德幼係因為有埋小學,結果,個小朋友就升返德小,仲有,我同事話喺德信附近(忘記地址),有間專for德小嘅補習社,補親都係德信仔,時間大概係小學放學後至5-6點,家長可以放工凑番小朋友,價錢約2OOO蚊,
德幼課程比較淺啲,必定要外出進修,
作者: Lasangles    時間: 10-9-8 11:45

Zaku你好呀, 我仔仔就係幼A班莫老師呀. 有你咁講我好放心喇. 我都知德幼課程真係好淺. 所以我都有在外邊讀英文班. 我諗住K2先開始上國語班.

你多D上FB"德信幼稚園2010 K1 - K3" 發表下. 等我地知多D呀.

原帖由 zaku51889 於 10-9-7 22:33 發表
各位德信家長,你地好,我個仔都讀緊德信,不過係K2,以前讀幼A班,班主任莫老師好好人,好有責任心,有時會主動同家長傾偈,了解吓小朋友!
至於係咪直升小學,我同事同其他家長都話係,試過有小朋友升唔到小學,家長即時寫信去 ...

作者: vwlyi    時間: 11-6-28 18:09     標題: 回復 21# Fanny_Kam 的帖子

hello Fanny Kam, are the school uniforms still availabe. I would like take them. My son has been enrolled in K1 for this Sept. kindly pm me. thanks.
作者: vwlyi    時間: 11-6-28 18:20     標題: school uniform

原帖由 Fanny_Kam 於 10-8-14 16:25 發表
我有30號的夏季運動套裝, 冬天冷外套, coat, 可送出, 有興的pm我.

hello fanny kam, would you pass on the uniforms to me if they are still with you? i'm a new comer so not sure the message sent to you arrived your mail box. thanks.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5