教育王國

標題: 2010-11年 G1B 齊來報到 ^.^ [打印本頁]

作者: 榛子    時間: 10-8-14 20:57     標題: 2010-11年 G1B 齊來報到 ^.^

你們好! 小兒竣仔將入讀本年G1B, 請大家多多指教!
作者: Funling    時間: 10-8-14 22:12

Grade 1 巳經分班嗎? 請指導!
作者: kkk2000    時間: 10-8-15 00:54

Yes, pls see WKF web site. My son G1A.
作者: jean_fuh    時間: 10-8-16 21:36

My son is G1B too, nice to meet you.
作者: tpmak    時間: 10-8-18 11:57

my daughter is G1B too, nice to meet you!
原帖由 jean_fuh 於 10-8-16 21:36 發表
My son is G1B too, nice to meet you.

作者: tpmak    時間: 10-8-18 12:03

funling
I call a-school admin office,
Problem had been settled. You can click the following link and check.
http://www.hkbuas.edu.hk/www/p/01news/docs/2010-11p1.pdf
原帖由 Funling 於 10-8-14 22:12 發表
Grade 1 巳經分班嗎? 請指導!

作者: baby_new2004    時間: 10-8-18 14:44

Hi Hi,

報到.....G1B too!!

另外想請問各位關於8/30 & 8/31的適應課有咩要注意同要帶備回校呢??

Tks!!
作者: minna_no_bobo    時間: 10-8-19 13:27

8/30 & 8/31的適應課要穿夏季運動服、波鞋、自備清水、毛巾、背囊(可放A4文件)。上課時間上午八時十分至正午十二時。
作者: idy926    時間: 10-8-19 16:28

大家有無收到新生須知通告?上次攞書,我問校務處書包買幾大好,但職員話吾好買書包住,因學生會有locker用,買太大驚放吾入,遲下家長應會收到新生須知,會告知locker size喎.
原帖由 minna_no_bobo 於 10-8-19 13:27 發表
8/30 & 8/31的適應課要穿夏季運動服、波鞋、自備清水、毛巾、背囊(可放A4文件)。上課時間上午八時十分至正午十二時。

作者: hair-health    時間: 10-8-19 20:49

作者: idy926    時間: 10-8-20 09:32

8月14-15攞左....係無通告寄來架,但7月14-15返校訂書同校服時,書局職員有提要邊日返來攞書嘅...

原帖由 hair-health 於 10-8-19 20:49 發表
乜己經攞咗書咩, 點解冇通知既, 請問係幾時攞o架?

作者: minna_no_bobo    時間: 10-8-20 19:20

吓!我已經幫個懶豬買咗書包啦!我完全唔知有咩新生須知通告喎?
各位媽媽我想問是否穿黑色返學鞋?返學時間係幾點至幾點呀?我係一個蠢媽咪 咩都唔知!以後請各位媽媽多多指教。
作者: kkk2000    時間: 10-8-21 20:47

相信大家G1的家長要適應和習慣, 要常常留意學校Web-site. 因學校不會有G1家長的Briefing, 很多消息都是在此通知, 而且他們無論是學校, 是書商, 是校服商, 或其他單位, 他們只通知你一次, 我們家長一定要記實日子及做什麼事情, 因學校是不知其他單位事情. 我們真是要適應一下
作者: tpmak    時間: 10-8-28 00:38

如果真係冇去取書, 可以聯絡書商自己去取書, 我想冇問題.
我係取書前幾天打電話問校務處, Staff竟然冇唔知, 仲叫我問書商, 後來我想起之前訂書提過, 再打去校務處講番, 今次位STAFF 就正常, 講得出, 仲同我講唔應該叫我去問書商.
不過浸小的校務處係出名行貨.

我地要習慣自動波, 每天都去WEBSITE CHECK.
最新出了張提大家坐車返學的落客點.

原帖由 hair-health 於 10-8-19 20:49 發表
乜己經攞咗書咩, 點解冇通知既, 請問係幾時攞o架?

作者: tpmak    時間: 10-8-28 00:40

你要上去看, 有很多通知, 其中都有關校服規定,
原帖由 minna_no_bobo 於 10-8-20 19:20 發表
吓!我已經幫個懶豬買咗書包啦!我完全唔知有咩新生須知通告喎?
各位媽媽我想問是否穿黑色返學鞋?返學時間係幾點至幾點呀?我係一個蠢媽咪 咩都唔知!以後請各位媽媽多多指教。 ...

作者: 榛子    時間: 10-8-28 11:36

Well noted, tks vm.

KEEP IN TOUCH.
作者: tpmak    時間: 10-8-29 01:12

yes, keep in touch!
原帖由 榛子 於 10-8-28 11:36 發表
Well noted, tks vm.

KEEP IN TOUCH.

作者: tpmak    時間: 10-8-29 01:19

開學再要另比$1000雜費, 都幾貴, 列出的野, 唔夠清楚,
有D被屈的感覺. :;pppp:

原帖由 tpmak 於 10-8-29 01:12 發表
yes, keep in touch!  

作者: KPMS    時間: 10-8-30 00:13

係啦!交$1,000都唔知有什麼,打去學校投訴校車,又話唔關佢哋事,無禮貌,嘩真係比佢哋激死,重叫我投訴就同家教會講.個校車嬸嬸一時又6號車一時又講3號車接,日子時間都好混亂.
作者: 榛子    時間: 10-8-30 13:36

阿仔說: 「第一天上課很好玩, 因為可以打籃球。」
剛才他一踏入家門, 就叫肚子很餓, 要開飯啦!
作者: jean_fuh    時間: 10-8-31 15:02

有沒有課表呢?九月返學需要帶什麼課本上學呢?有沒有家長知道
作者: Funling    時間: 10-8-31 15:14

我都想知啊!
原帖由 jean_fuh 於 10-8-31 15:02 發表
有沒有課表呢?九月返學需要帶什麼課本上學呢?有沒有家長知道

作者: baby_new2004    時間: 10-9-1 11:01

各位1B家長,

早晨呀, 今天第一天正適返學啦.  你們的小朋友有否參加迎新營呢?  

我仔仔有返, 不過問佢乜都話唔知唔記得......., 唉!  佢又話老師講英文佢唔知做乜喎......死啦, 真係怕佢會驚咗返學tim.  最慘係佢自己又怕羞唔夠膽問老師.

希望小兒同各位小朋友都會好快咁適應小一生活啦!
作者: tpmak    時間: 10-9-1 16:35

A SCHOOL 開差係ADMIN, 出晒名.
原帖由 KPMS 於 10-8-30 00:13 發表
係啦!交$1,000都唔知有什麼,打去學校投訴校車,又話唔關佢哋事,無禮貌,嘩真係比佢哋激死,重叫我投訴就同家教會講.個校車嬸嬸一時又6號車一時又講3號車接,日子時間都好混亂. ...

作者: tpmak    時間: 10-9-1 16:37

各位,
我想我地都係要靠亙相幫助, 多多指教!
原帖由 baby_new2004 於 10-9-1 11:01 發表
各位1B家長,

早晨呀, 今天第一天正適返學啦.  你們的小朋友有否參加迎新營呢?  

我仔仔有返, 不過問佢乜都話唔知唔記得......., 唉!  佢又話老師講英文佢唔知做乜喎......死啦, 真係怕佢會驚咗返學tim. ...

作者: tpmak    時間: 10-9-1 16:51

問了朋友, 雜費包兩次出外參觀之費用, 放於課室內的課外書籍, 一般簿及印刷品在內。
原帖由 tpmak 於 10-9-1 16:37 發表
各位,
我想我地都係要靠亙相幫助, 多多指教!

作者: jean_fuh    時間: 10-9-2 13:15

今天有math.IS.LA堂,我仔不知帶那本,結果我把1A的math共三本(含作業本)都讓他帶去,IS的呢就五本全帶了,LA堂就帶1B,剛剛去接他下課,他馬上跟我說:"媽咪,LA老師說要帶1A那本,下星期二要帶"
但是LA並沒有派1A的書,書單上也沒有1A,不知是我仔聴錯晒,有家長有收到LA 1A的書嗎?
作者: jean_fuh    時間: 10-9-2 13:18

不記得問問大家,你的仔囡都知道要帶什麼書上堂嗎?
我個仔咩都不知 .................
作者: tpmak    時間: 10-9-2 14:33

我個女都冇提過, 只係講過手冊, 我唔理佢住, 比佢習慣上堂講的野要講番比大人知, 或者自己提問. 不過佢都係dreaming .

好多notices, 好多野, 眼花. 我個女分左去武術型. 你地?
原帖由 jean_fuh 於 10-9-2 13:18 發表
不記得問問大家,你的仔囡都知道要帶什麼書上堂嗎?
我個仔咩都不知 .................

作者: jean_fuh    時間: 10-9-2 15:38

我個仔咩都無分到
作者: tpmak    時間: 10-9-2 19:17

你地會去生活教育體驗活動?
我打算9月16日
原帖由 jean_fuh 於 10-9-2 15:38 發表
我個仔咩都無分到

作者: tpmak    時間: 10-9-3 09:34

早晨, 我個女都講要帶LA-1A書本,真係??
不過個女仔咁叻, 佢都唔知幾時帶?
佢仲講, 好多時都唔知上堂講咩,
真係c 火!
原帖由 jean_fuh 於 10-9-2 13:15 發表
今天有math.IS.LA堂,我仔不知帶那本,結果我把1A的math共三本(含作業本)都讓他帶去,IS的呢就五本全帶了,LA堂就帶1B,剛剛去接他下課,他馬上跟我說:"媽咪,LA老師說要帶1A那本,下星期二要帶"
但是LA並沒有派1A的書,書單 ...

作者: Funling    時間: 10-9-3 10:48

我14/Aug回校收書, 仲有9本書沒給我,說沒有貨要開學后才有, 請問你們呢?
作者: baby_new2004    時間: 10-9-3 11:24

Hi all,

Help.......我個仔又係乜都唔知呀........????

星期一開始正式上課, 雖然手冊背面有時間表但每一科要帶那本書呢, 如果帶齊個書包咪好重!!

另外你們有試過睇內聯網嗎?  唔知係咪我蠢呢, 我覺得個頁面好似有d煩複.......

各位我們真係要多來bk到溝通吓.
作者: jean_fuh    時間: 10-9-3 23:41

剛剛check過內聯網,老師說A下個星期要帶返lA,無1A課本怎帶?
作者: jean_fuh    時間: 10-9-3 23:43

原帖由 Funling 於 10-9-3 10:48 發表
我14/Aug回校收書, 仲有9本書沒給我,說沒有貨要開學后才有, 請問你們呢?

書商有說過開學後會儘快補給學生,應該近期會有才對
作者: tpmak    時間: 10-9-6 15:24

我已致電校務處, 佢地會通知有關老師, 不過老師比我地的印象真係打折.

你地會唔會去10 日的 parent talk? 我會去, 有冇機會約埋一齊?
原帖由 jean_fuh 於 10-9-3 23:41 發表
剛剛check過內聯網,老師說A下個星期要帶返lA,無1A課本怎帶?

作者: jean_fuh    時間: 10-9-6 21:41

10日的parent talk應該是個很好機會可以了解整個狀況的,我會去
作者: baby_new2004    時間: 10-9-7 11:45

Hi jean_fuh,

個talk我去唔到呀, 請問可否麻煩你代問老師 [每科應該帶邊幾本書返學呢, 就算按照時間表各科都有好幾本書而d小朋友又唔知邊本唔需要帶.......個書包真係幾重架]

原帖由 jean_fuh 於 10-9-6 21:41 發表
10日的parent talk應該是個很好機會可以了解整個狀況的,我會去

作者: jean_fuh    時間: 10-9-7 22:15

原帖由 baby_new2004 於 10-9-7 11:45 發表
Hi jean_fuh,

個talk我去唔到呀, 請問可否麻煩你代問老師 [每科應該帶邊幾本書返學呢, 就算按照時間表各科都有好幾本書而d小朋友又唔知邊本唔需要帶.......個書包真係幾重架]

...

今天接我兒子放學時,有順便問了一下Mr.王,目前這周中文只需要帶新派的那本漢語拼音,其它不用帶(內聯網內老師也註記了)
數學部份他就不清楚,他說要在問問
我都是同妳一樣啦,常是中文帶四本,數學帶三本,結果我兒子說都沒用到,用老師自己的
10日我都會問這個問題,介時再po上來
作者: gracetom    時間: 10-9-7 23:29

原帖由 jean_fuh 於 10-9-6 21:41 發表

10日的parent talk,我會去.
作者: tpmak    時間: 10-9-8 10:55

數學都唔知要邊本? 亦唔知數學係邊位老師. 寫的initals 分不出寫咩?

發覺個女書包有多張好似工作紙-唔知係咪 OLE的習作?

作者: tpmak    時間: 10-9-8 10:56

我好趕, 希望趕到去.
原帖由 gracetom 於 10-9-7 23:29 發表

10日的parent talk,我會去.

作者: jean_fuh    時間: 10-9-8 21:21

數學是Pan-Loyds 26-week那本
數學都要分group,大家的數學老師應該會不同

原帖由 tpmak 於 10-9-8 10:55 發表
數學都唔知要邊本? 亦唔知數學係邊位老師. 寫的initals 分不出寫咩?

發覺個女書包有多張好似工作紙-唔知係咪 OLE的習作?

作者: tpmak    時間: 10-9-8 22:51

我個囡英文分組係charcoal, 原本老師冇上幾堂, 現在好似次次唔同. 最新係ITW, 唔知係邊個?
我個女講學校d飯好好味, 我想係氣氛好,
佢好開心!
原帖由 jean_fuh 於 10-9-8 21:21 發表

作者: tpmak    時間: 10-9-8 22:52

thank you!
原帖由 jean_fuh 於 10-9-8 21:21 發表

作者: baby_new2004    時間: 10-9-9 14:13

各位1B家長,

學校upload咗1B班各位老師的相及中英文名啦, 大家快D click入去認識吓教我們小朋友ge老師吧!
作者: gracetom    時間: 10-9-9 23:14     標題: 回覆 1# baby_new2004 的文章

where?  I can't find.
作者: tpmak    時間: 10-9-10 00:31

我只係在團隊見到各老師的樣, 係邊?
原帖由 baby_new2004 於 10-9-9 14:13 發表
各位1B家長,

學校upload咗1B班各位老師的相及中英文名啦, 大家快D click入去認識吓教我們小朋友ge老師吧!

作者: baby_new2004    時間: 10-9-10 09:31

Hi all,

先click入 "Primary School Homework Grade 1" 然後你們會見到在Grade 1B Homework下面有個 folder 1B Teachers, click 咗入去後再click多次1B teachers就會見到啦.

另外想問吓大家班主任Ms. Chan係咪好耐無返學啦, 知道原因嗎??

作者: jean_fuh    時間: 10-9-10 09:54

中文老師初上課時有教過一首詩,我兒子很喜歡,但唸不出全首,所以跟中文老師問過詩名後找到這首詩,老師有說過這只是開學時跟同學聊聊分享的,不是教材的,現在分享給大家

詩名:詠鵝     作者:駱賓王

鵝鵝鵝
曲項向天歌
白毛浮綠水
紅掌撥清波
作者: idy926    時間: 10-9-10 11:21

我係E班,多謝分享,之前我女諗左比我聽,得4句,我仲以為佢吾記得後面果D添....
作者: tpmak    時間: 10-9-10 16:15

Baby_new2004,
Great, thank you!
原帖由 baby_new2004 於 10-9-10 09:31 發表
Hi all,
先click入 "Primary School Homework Grade 1" 然後你們會見到在Grade 1B Homework下面有個 folder 1B Teachers, click 咗入去後再click多次1B teachers就會見到啦.
另外想問吓大家班主任Ms. Chan係咪好耐無 ...

作者: jean_fuh    時間: 10-9-13 22:06

個人刪除~.................

作者: tpmak    時間: 10-9-14 00:07

今天做D功課, 有D壓力!

jean_fuh
真係太小, 不如唔好比.
原帖由 jean_fuh 於 10-9-13 22:06 發表
兒子好想踩單車返學,所以之前報名囉,期昐好久,好想快些攞到車牌可以放車,但今日接到學校的回電,話全校只個六個位子(不知有沒有聴錯)可以放單車,報名人數多,沒抽到籤 ,學校咁多人,只得"六"個位子放單車,平均一個年 ...

作者: Funling    時間: 10-9-14 16:23

As per class diary, the class performance mark was showed 4, does anyone know what is the highest mark, 10 or 5?
作者: tpmak    時間: 10-9-30 13:45

Funling,
你唔講, 我都冇留意?
原帖由 Funling 於 10-9-14 16:23 發表
As per class diary, the class performance mark was showed 4, does anyone know what is the highest mark, 10 or 5?

作者: Funling    時間: 10-11-16 20:30

does anyone know that how to access to spellingcity.com, please help and thanks.
作者: niara    時間: 11-7-26 02:39

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5